Tisková konference Vladimíra Růžičky (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Růžičky

cz Štvrtok 26.06.2014, 11:30Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:30.
     
    Tisková konference trenéra Vladimíra Růžičky začne o něco později, než bylo původně plánováno. Hned jak tisková konference začne, budeme vám postupně přinášet informace o tom, co trenér národního týmu sdělí médiím.
     
    Generální sekretář Martin Urban: Český hokej převážně žije z utkání v průběhu sezony. Dříve to byla pouze přátelská utkání organizovaná v soutěž Euro Hockey Tour. Hráči nemohou nic nedělat, musí mít nějaký program. Proto vznikla soutěž Euro Hockey Challenge. Týmů je dohromady dvanáct. Dosud to fungovalo tak, že byla dvě domácí utkání za sezonu, čtyři venku v jedné sezoně, pak naopak.
     
    Svazový generální sekretář dále dodává: "Euro Hockey Tour se mění ve své formě a prolíná se s Euro Hockey Challenge. Cílem je eliminovat utkání Euro Hockey Tour na co nejmenší počet utkání bez domácího publika. Všichni hrají opět dvanáct utkání, ale klesá počet těch, která jsou neutrální. Bude tedy více utkání pro český tým před domácím publikem. Dosud jsme měli možnost ukázat české národní mužstvo pouze ve dvou lokalitách.
     
    V Barceloně bylo hokejové fórum, kde bylo cílem domluvit si podmínky a kalendář pro zapojení nadnárodní klubové soutěže do tohoto nabitého kalendáře. Nová podoba Euro Hockey Tour drží počet utkání, Challenge už ovšem ne. "Celkově to je 12+4 utkání během sezony. Některá utkání EHT se započítají do Euro Hockey Challenge. Listopad má plný turnaj EHT ve Finsku. Prosincová přestávka turnaj v Rusku stále platí, kromě domácího mače se Švédy. V únoru už jsou ovšem dvě domácí utkání s Rusy. V rámci Euro Hockey Challenge pak jsou dvojutkání s Finskem a Švédskem, která se započítávají do Euro Hockey Tour. Kromě toho jsou ještě utkání v Norsku s a doma se Slovenskem. Zápasy se Švédskem a Finskem by se tedy navíc započítávaly do EHT," doplňuje Martin Urban.
     
    Je to projekt na dva roky, nevím jestli se to podaří. Jde však o to, aby měli chuť hrát také další týmy kromě té zmíněné čtyřky takový velký počet utkání. Další týmy by se rovněž rády zúčastnily Euro Hockey Challenge. Ať už to jsou Rakušané nebo Slovinci. Právo hrát Euro Hockey Challenge má top dvanáct týmů podle světového pořadí z roku 2013. Dvanáct týmů rozděleno do třech skupin. Pořadí A skupiny podle tohoto žebříčku bylo Švédsko, Finsko, Rusko a ČR. Hrají spolu týmy skupiny A s týmy skupiny B (Švýcarsko, Slovensko, Německo, Norsko), skupina C hraje mezi sebou a mezi skupinou B a je v ní Lotyšsko, Dánsko, Francie, Bělorusko.
     
    V roce 2015 se tedy odehraje sedm utkání v domácím prostředí, tento kalendář platí pro sezony 2014/15 a 2015/16. Od mezinárodního letiště by měly být do dějiště utkání dvě hodiny vzdálenosti. Mohou být až čtyři hodiny, ale v tom případě tam musí být den volna mezi zápasy. Všechna utkání pískají domácí rozhodčí. Mohla by to být taková hozená rukavice pro jednotlivé federace.
     
    Na otázku, jak bude probíhat příprava národního týmu na nadcházející sezonu odpovídá Vladimír Růžička. "Máme v plánu dva předsezónní kempy v prázdninovém období: Rozhodli jsme se udělat taková dvě kratší soustředění. Jedno čtyřdenní je v Praze, druhé třídenní bude v Rokycanech. Do tohoto soustředění bychom chtěli pozvat ty hráče, kteří již prošli reprezentací a také ty, kteří hráli finále extraligy a do nominace se před mistrovstvím světa nedostali. Chtěli bychom vidět mužstvo trochu pohromadě. V Edenu je to termín 30.7. – 2.8 a v Rokycanech 25.8 – 27.8. V těch Rokycanech se to možná trochu obmění, chci taky sedět s trenérem dvacítky Mírou Přerostem a chtěl bych sem zařadit dva tři hráče i z jeho výběru. Koukal jsem, že 23. srpna se začíná hrát Liga mistrů, ale nemělo by to ohrozit skutečnost, že by na kempech měli být přítomní všichni.
     
    V reprezentacích už možná nebudou působit hráči jako Zámorský, Nosek či Sekáč, kteří mají nabídky z NHL. "Zámorský má šanci prosadit se v NHL, když neudělá první mužstvo, má šanci jít hrát do Finska. Ve výběru měl být i Nosek, ale podepsal smlouvu v Detroitu. Nicméně ty šance na první mužstvo jsou spíše minimální, bylo by to pro mě hodně velké překvapení. Jsou to bohatá mužstva s velkou tradicí a velkým počtem hráčů na všech postech a naši kluci to budou mít těžké. Uvidíme, samozřejmě jim přeju, aby se jim vedlo. Pokud by se vrátili do Evropy, tak s nimi budeme počítat do těchto utkání Euro Hockey Tour nebo Euro Hockey Challenge. Máme naplánovanou cestu na dvacítku, na Nový rok bychom rádi jeli do Kanady či Ameriky také kvůli NHL. Kluci jsou vytížení, reprezentovat většinou chtějí a navíc je MS v Praze lákavé. V únoru tam letí také Jarda Špaček, snažíme se to mít pod kontrolou v NHL. Registrujeme z této soutěže zájem reprezentovat."
     
    Předsezónní kempy by měly nabídnout hráče, kteří budou tvořit kostru národního týmu v první části nadcházející sezony. "Soustřeďujeme se zejména na to, abychom dali co největší prostor klukům z těchto kempů. Já hráče jako Čáslava nepotřebuju vidět, především by měli dostat prostor ti kluci bez větších mezinárodních zkušeností, aby si zvykli na tyto zápasy. A hráči jako Čáslava by naopak měli dostat prostor před mistrovstvím světa. Někteří nám už ukázali před mistrovstvím světa velice dobrou tvář. Bude to obrovský tlak a musíme je na to připravit, nikdo navíc neví, kdo pojede z NHL. Hráči z NHL ale určitě budou chtít také reprezentovat, domácí šampionát je pro ně motivace sama o sobě. Chtěl bych obehrát určitý počet hráčů, aby jich bylo hodně použitelných pro větší reprezentační akce. První reprezentační turnaje však chceme odehrát výhradně s hráči, kteří se zúčastní těchto dvou předsezónních kempů a třeba z KHL či jiných lig je doplníme pouze o dvě nebo tři jména," doplňuje reprezentační kouč.
     
    Součástí přípravy je pochopitelně i cesta členů realizačního týmu do zámoří. "Ta moje cesta do NHL tvoří čtrnáct dní. 31. prosince hrajeme s Ruskem a já bych letěl v pondělí a podle toho, jak by naši byli dál v turnaji. Návrat je nějakého 14. – 15. ledna, ještě chci vidět zápas Boston – Tampa. Jarda by letěl po zápasech s Ruskem, po 9. únoru. Ještě si bere na starost Švédsko a Finsko. O Lva Praha strach nemám, jeho hráči byli natolik kvalitní, že si v pohodě najdou uplatnění v jiných špičkových klubech. Určitě počítáme v sezoně také s nimi," zakončuje Vladimír Růžička.
     
    Blíží se také draft NHL, kde tentokrát mají šanci na dobré umístění také čeští hokejisté a členové stříbrné osmnáctky z letošního světového šampionátu. "V prvním kole půjdou dva hráči, Vrána a Pastrňák. Výhoda pro nás je, že jsou ve Švédsku a mají zde velmi dobrou pozici. Kluby NHL respektují, že hrají v kvalitní soutěži a určitě je nebudou tahat po farmách. Pro klub, který by je draftoval, by to navíc byl přínos. Pokud přece jen budou působit v nižších zámořských soutěžích a byl by ohrožený jejich start na světovém šampionátu dvacítek, mohlo by se vyvolat jednání, aby hráči byli puštění. Jakýkoliv úspěch v národním týmu se projeví v tom, že o vás roste individuální zájem," dodává generální manažer Slavomír Lener.
     
    Česká reprezentace tedy v následující sezoně vyzkouší nový formát přípravy na domácí světový šampionát. Odehraje pouze dva ryzí turnaje Euro Hockey Tour ve Finsku a v Rusku, v únoru na ni čeká domácí dvojzápas s Ruskem a pak souboje se Švédskem a Finskem, které budou zároveň započítávány do Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge. Trenér Vladimír Růžička chce v přípravném procesu zkoušet zejména mladé hráče, i k této příležitosti vytvořil dva předsezónní kempy v Edenu a v Rokycanech. Díky za pozornost a přeji příjemný zbytek dne.
     
    Konec tiskové konference. (12:28:27)

    Radek Barkman