Anglicko – Taliansko 1:2 (kon.) | Pobr. Slonoviny – Japonsko 2:1 (kon.) | Švajčiarsko – Ekvádor 2:1 (kon.)
Francúzsko – Honduras 3:0 (kon.)
koniec
Švajčiarsko
2:1 (0:1)
Ekvádor
Nedeľa 15.06.2014, 18:00 • Estadio Nacional Mané Garrincha (Brasília) • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
     
    Aj úvodný zápas majstrovstiev sveta v skupine E priniesol výborný, zaujímavý a hlavne nesmierne dramatický futbal. V Brasílii sme boli svedkami ďalšieho obratu. Lepšie začal Ekvádor, ktorý sa v polovici úvodného dejstva presadil prostredníctvom Ennera Valenciu. Švajčiari si však taktiež vytvárali gólové príležitosti, avšak dlho im chýbal pokoj v koncovke. O helvétskom zvrate napokon rozhodla striedajúca dvojica Ottmara Hitzfelda. Góly z okrajov druhého dejstva znamenajú sakramentsky dôležité tri body pre Švajčiarov, ktorým teraz stačí zdolať schodný Honduras. Ekvádor sa naopak musí pokúsiť obrať o body Francúzsko. Rozhodnuté však stále o ničom nie je. Ďalšie otázniky budú vyriešené už o necelú hodinu v zápase Francúzsko-Honduras.

    To je však iný príbeh. Pre dnešný deň Vám ďakujem za pozornosť a prajem príjemný zvyšok víkendu.

    Štatistiky po 1. polčase
    57% – Držane lopty – 43%
    18 (12) – Strely (na bránu) – 10 (6)
    1 – Ofsajdy – 4
    9 – Fauly – 15
    1 – Žlté karty – 1 (20:02:10)
     
    Haris SEFEROVIĆ – 2 : 1

     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Švajčiarsko dalo gól!
    Ottmar Hitzfeld dostane korunu a žezlo, pretože famóznymi striedaniami otáča priebeh stretnutia! Všetko to paradoxne začalo v šestnástke Juhoameričanov, kde sa ku koncovke hotoval Arroyo. V sklze ho ale na výbornú zastavil Valon Behrami, ktorý okamžite založil rýchly brejk Helvétov. Ten pokračoval cez Xhaku, Lichtsteinera, Shaqiriho k Ricardovi Rodríguezovi, ktorý ďalším milimetrovým centrom našiel HARISA SEFEROVIČA. Ten sa z hranice malého vápna nemýlil a chladnokrvnou koncovkou pod brvno nedal Domínguezovi šancu. Červení ponúkli snáď prvý extrémne rýchly útok v zápase, no napokon im stačil na zisk plného počtu troch bodov!
     
    90+2
    Švajčiarsky stred poľa predovšetkým v prechodovej fáze zlyhával takmer počas celého stretnutia. Nezmenil to ani Behrami, ktorý zbytočne prehnal Lichtsteinera.
     
    90+1
    Ako prvý zahrozil Paredes, ktorý sa na pravej strane snažil pretlačiť Rodrígueza. Ten sa ale zaprel a nedal tak šancu prípadnému nebezpečnému centru na Ennera Valenciu.
     
    90
    Samozrejme, nič ešte nie je definitívne a dva body k dobru môžu putovať na obe strany. Aktéri dnešného duelu majú nato ešte tri nadstavené minútky.
     
    89
    Ricardo Rodríguez sa na nohy príliš neponáhľa, zdá sa, že obom celkom dnes stačí i bodový zisk. Uvidíme, komu sa to v ďalšom priebehu vyplatí viacej.
     
    88
    Švajčiari si môžu na okamih oddýchnuť. V ostrom pressingu čo-to schytal ľavý bek Rodríguez, ktorého nepríjemne dohrával Enner Valencia.
     
    Standardní situace Arroyoa

     
    86
    Diego Benaglio bol popálený ostrým priamym kopom Juhoameričanov, ktorí sa ani tentokrát nevracajú do vedenia. Priamy kop z nejakých 25 metrov rozohral striedajúci Michael Arroyo, ktorý zo svojej pravačky vypustil poriadneho draka, ktorý v múre škrtol o Behgramiho, čím takmer nadobudol nechytateľné parametre. Švajčiarsky gólman dostal loptu do protipohybu, no ekvilibristicky dokázal zakročiť a vyraziť do strany.
     
    85
    Krátko nato prichádza ďalší faul tentokrát od kapitána Inlera. Žltá karta z toho tentokrát nie je, ale nebezpečná štandardka sa kopať bude.
     
    84
    Kartového panenstva už boli zbavení i Švajčiari, pričom uzbecký rozhodca Irmatov mohol okamžite ťahať červenú. Po výbornej kolmici od Ayovího sa striedajúci Arroyo rútil takmer sám na bránku. Z boku ho ešte križoval von Bergen, čo faulujúceho Djoroua zachránilo od vylúčenia.
     
    83
    Predchádzajúca štandardná situácia pritom nasledovala z nejakých osemnástich metrov, čo si rozhodne želalo lepšiu exekúciu. Švajčiari sa možno pripravili o dva body.
     
    82
    Tak až teraz tá výborná štandardka konečne rozohrala, no Ínler zrejme potreboval ešte viacej času na premyslenie. Kapitán Európanov napálil loptu iba do hlavy skáčuceho Nobou.
     
    81
    Štandardke ešte predchádzajú menšie prestoje pre pohyb v múre Ekvádoru. Juhoameričanov zrejme nezastavia ani špeciálne spreje uzbeckého rozhodcu.
     
    80
    Tak teraz pozor na veľkú šancu pre Helvétov! Výborný pohyb Shaqiriho pred šestnástkou nedovolene zastavil stopér Erazo a červení tak dostanú výbornú príležitosť na obrat!
     
    78
    Ekvádorská reprezentácia po prvýkrát štartuje na svetovom šampionáte bez legendárneho stopéra Ivána Hurtada, ktorý je so 167 reprezentačnými zápasmi piatym najčastejšie reprezentujúcim futbalistom planéty. Najskúsenejším hráčom vo výbere trénera Ruedu je Édison Méndez, ktorý má z aktívnych hráčov na svojom konte najviac reprezentačných stretnutí (110) i zásahov (18).
     
    77
    Tempo sa nám teraz mierne zadrelo sériou striedaní v rýchlom slede. Do konca duelu zostáva ešte približne štvrťhodina, tak smelo do ofenzívy.
     
    76
    Trávnik opúšťa i výborne hrajúci Jefferson Montero, ktorý bol v druhom polčase rozhodne aktívnejší, než na druhej strane hrajúci kapitán Antonio Valencia.

    Erik Farkaš

    Góly: 48. Mehmedi(R.Rodríguez), 90+3. Seferovič(R.Rodríguez) – 22. E.Valencia(W.Ayoví)

    Karty:   84. Djorou (SUI) – 53. Paredes (ECU)


    Švajčiarsko: Benaglio – Lichtsteiner, Djorou, von Bergen, R. Rodríguez – Behrami, İnler (C) – Shaqiri, Xhaka, Stocker – Drmič
    Náhradníci: Sommer, Bürki – Ziegler, Senderos, Lang, Barnetta, Seferovič, Džemaili, G. Fernandes, Gavranovič, Mehmedi, Schär
    Manažér: Ottmar Hitzfeld (GER)

    Ekvádor: A. Domínguez – J. Paredes, Erazo, Guangua, W. Ayoví – A. Valencia (C), Gruezo, Noboa, Montero – E. Valencia, Caicedo
    Náhradníci: Banguera, Bone – Ibarra, É. Méndez, Rojas, Minda, Arroyo, J. Ayoví, Bagüí, Saritama, F. Martínez, Achilier
    Manažér: Reinaldo Rueda (COL)

    Rozhodca: Ravshan Irmatov (UZB) – A. Rasulov (UZB), B. Kochkarov (KGZ) – S. V. Moen (NOR)