Chorvátsko – Veľká Británia 4:0 (kon.) | Rumunsko – Poľsko 0:7 (kon.) | Litva – Holandsko 4:0 (kon.)
koniec
Rumunsko
0:7 (0:2, 0:3, 0:2)
Poľsko
cz Nedeľa 20.04.2014, 15:30 • Siemens Arena, Vilnius • Majstrovstvá sveta - 1. Divízia, sk. B
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Vítám tu všechny hokejové příznivce! V neděli startují obě skupiny světového šampionátu I. divize. Já Vás zavedu do jeho slabší poloviny, tedy skupiny B, v rámci které se utkají národní týmy Rumunska a Polska. Velkými favority jsou Poláci, kteří mají v hokejovém světě přeci jen lepší zvuk než Rumuni a ve vzájemných duelech svého soupeře většinou jednoznačně přehrávají. Až samotný zápas však ukáže, zda se papírové předpoklady naplní i tentokrát.
     
    Světový šampionát I. divize skupiny B hostí litevské město Vilnius. Domácí Litevci se budou snažit napravit loňskou ostudu, kdy málem sestoupili do II. divize. Pomoci by jim v tom měl i útočník New Jersey Devils, Dainius Zubrus, který bude asi největší hvězdou šampionátu. Dalšími účastníky litevského turnaje jsou celky Velké Británie, Polska, Nizozemska, Rumunska a šestici startujících uzavírá nováček z Chorvatska.
     
    Polsko
    Polsko se nachází na 25. místě žebříčku IIHF, ale v minulosti patřilo i výše, vždyť se často objevovalo i v elitní skupině. Mezi nejlepšími národními týmy světa si však Poláci naposled zahráli v roce 2002 a od roku 2009 dokonce nastupují ve slabší polovině šampionátu I. divize. Tam polský nároďák zatím marně atakuje postupové příčky a v posledních dvou letech vždy skončil na druhém místě (postupuje pouze vítěz). Polsko v minulosti dodalo světu i několik zajímavých hokejistů. Útočník Mariusz Czerkawski odehrál 745 zápasů v NHL, 410 utkání v nejslavnější lize světa absolvoval také Krzysztof Oliwa, jenž byl ale spíše zlým mužem. Nejlepším polským hokejistou současnosti je Wojciech Wolski. 28letý levý křídelník nastupoval v NHL za Colorado, Phoenix, NY Rangers, Floridu a Washington a poslední sezónu odehrál v ruské KHL v dresu Nižného Novgorodu.
     
    Rumunsko
    Národnímu týmu Rumunska patří na žebříčku IIHF 27. pozice. Rumuni dříve pendlovali mezi divizemi I a II, ale ve Vilniusu nastoupí již potřetí v řadě k duelům divize I skupiny B. Také letos jedou na šampionát především s cílem udržet se v této kategorii. V předchozích dvou letech se vždy umístili na čtvrtém místě ze šesti účastníků. Rumunsko má v kádru hráče z domácích klubů, kteří sbírají zkušenosti v duelech mezinárodní MOL ligy, kde se rumunské celky střetávají se soupeři z Maďarska a slovenskými Novými Zámky.
     
    Rumunsko disponuje 156 hokejisty v dospělém věku, ale také hned 947 dětmi a juniory. V Rumunsku hraje hokej také 85 žen.

    Poláci jsou členem IIHF už od roku 1926. V zemi je evidováno celkem 2575 registrovaných hráčů – 713 mužů, 1494 dětí a juniorů a také 368 hokejistek.
     
    Rumunské celky nastupují v mezinárodní MOL lize, kterou spolu s nimi tvoří také maďarské týmy a slovenské Nové Zámky. Právě ty se staly šampiónem sezóny 2013-14, když přehrály 4:2 na zápasy Coronu Brasov Wolves. Rumunsko má i samostatnou nejvyšší soutěž, v níž startuje 12 týmů. Tři rumunští zástupci z MOL ligy se připojili až v nadstavbové části a šampiónem se letos stala Corona Brasov Wolves, jež tak přerušila sedmileté panování HSC Csíkszeredy.
     
    Podívejme se také na polskou ligovou soutěž, která se hraje pod názvem Polska Hokej Liga. Do ní letos zasáhlo devět týmů, z nichž nejlepších osm postoupilo do play-off. Ligovým mistrem se nakonec stal druhý celek po základní části KH Sanok, jenž ve finále přehrál 4:2 na zápasy lídra z Tychy. V Polsku také nastupuje řada českých hokejistů. Martin Vozdecký (Sanok) obsadil druhou příčku v kanadském bodování soutěže, dobře si vedli i Petr Šinágl, Josef Vítek či Richard Král. Ten po skončení ročníku ohlásil ve svých 43 letech konec kariéry.
     
    V nominaci Poláků najdeme i hokejisty se zkušenostmi s českým hokejem. Kapitán týmu Marcin Kolusz v minulosti nastupoval za třinecké Oceláře, Leszek Laskiewicz si v sezóně 2002-03 zahrál za Vítkovice.
     
    Úvodní sestavy:

    Rumunsko: Ruczuj (Cornea) – Mastaleriu, Pysarenko (C), Bors (A), Nagy, Hodos, Sallo, Lusneac, O. Biro – Virag, Imecs, Zsok – Fodor, Mihaly, Moldovan – Georgescu, Timaru (A), Munteanu – Pascaru, M. Biro, G. Biro. Trenér: Kjell Lindqvist (SWE)

    Polsko: Odrobny (Kosowski) – Dronia, Dutka, Pociecha, Dabkowski, Wajda, Kotlorz, Wanacki, Rompkowski – Zapała, Malasinski, Kolusz (C) – Chmielewski, Kowalowka, Pasiut – Witecki, Laskiewicz (A), Lopuski – Baginski (A), Strzyżowski, Dziubinski. Trenér: Igor Zacharkin (RUS)

    Rozhodčí: Solem (NOR) – Kovacs (HUN), Reimer (DEN).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    01:42
    První zákrok si připsal polský gólman Odrobny, střela Timarua mu ale velké starosti nenadělala.
     
    02:11
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Favorit zápasu se ujímá vedení! Zapała vyhrál buly na PAWLA DRONIU, který vypálil od modré a Ruczuj přes dvojici clonících Poláků před brankovištěm nic neviděl. Asistence: Marcin Kolusz a Krzysztof Zapala.
     
    03:50
    Polsko pokračuje v náporu a Ruczuj má spoustu práce. Problémy mu nadělalo především Lopuského nahození z rohu, po kterém kotouč poskakoval po brankovišti. Rumunský brankář ho však za svá záda nepustil.
     
    05:05
    Malasinski vjel do útočného pásma a vypálil z mezikruží. Kotouč prolétl nad břevnem.
     
    06:42
    Z rohu si vyjel až před brankoviště Witecki, Ruczuj se roztáhl a polského forvarda vychytal. Rumuni zatím tempo Poláků nestíhají.
     
    07:21
    Tlak Polska je obrovský. Neujal se však ani bekhend Baginského.
     
    07:59
    Gergo Biro lehce nahodil kotouč na branku a Odrobny si sáhl na puk.
     
    08:51
    Opět tlak Polska v útočném pásmu. Střelu Malasinského ale vyrazil Ruczuj a ránu Zapaly Rumuni srazili do ochranné sítě.
     
    09:23
    Z ničeho nic velká šance Rumunska! Na konci rychlého kontru byl Georgescu, který nedokázal bekhendem zamést puk do odkryté klece.
     
    10:38
    Rumuni teď dlouho drželi kotouč v útočném pásmu, ale na Odrobného nevystřelili.
     
    11:04
    V dobré pozici byl Moldovan, z levého kruhu polskou klec netrefil.
     
    12:02
    Kotouč vypadl z hrací plochy. Rumunům se podařilo nápor soupeře trochu utlumit.
     
    12:13
    Až před brankáře projel Zapala, Roczuj vyrazil ramenem.
     
    13:00
    Na střely vedou Poláci 8:2.
     
    13:10
    Rumuni vyhodili kotouč přes celé kluziště, zakázané uvolnění se ale nepíská.
     
    13:56
    Pěknou přihrávku před brankoviště obdržel Lopuski. Bekhendem však Ruczuje nepřekonal. Chtělo to zvednout kotouč mimo dosah rozkleku rumunského gólmana.
     
    15:06
    Rumuni zdlouhavě rozehrávali, ale najednou se směrem dopředu rozjel Fodor a projel až na pravý kruh, odkud vyzkoušel pozornost Odrobného.
     
    16:21
    Zakázané uvolnění Poláků.
     
    16:33
    Ze středního pásma napřáhl Matyas Biro. Kotouč byl sražen do hlediště.
     
    17:47
    Od modré pálil Wajda, ovšem trefil jen protihráče a kotouč končí v rohu kluziště.
     
    18:07
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Poláci soupeře zatlačili před jeho branku a vytěžili z toho druhý gól. Witecki poslal z rohu kotouč před brankoviště, kam si najel LESZEK LASKIEWICZ a pohotově tečoval puk mezi betony Ruczuje. Polský národní tým vede nad Rumunskem 0:2. Asistence: Jakub Witecki.
     
    19:01
    Poslední minuta první třetiny.
     
    19:34
    Malasinski se ocitl v postavení mimo hru.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina vyzněla jasně pro Poláky. Ti svého soupeře jednoznačně přehrávali a dokázali to vyjádřit i dvěma góly. Skóre zápasu otevřel již na začátku třetí minuty obránce Pawel Dronia a uklidňující druhý zásal přidal necelé dvě minuty před přestávkou Leszek Laskiewicz. Rumuni toho směrem dopředu zatím moc nepředvedli.

    Střely na branku v 1. třetině – 3:11
    Statistika na vhazování v 1. třetině – 6:15
     
    Další třetina začne přibližně v 16:18.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:24
    První akci druhé části táhl Rumun Zsok. V útočném pásmu však nic velkého nevymyslel a kotouč si berou Poláci.
     
    20:45
    Rozhodčí nalezli nějakou závadu na ledové ploše. Teď se tedy nehraje a čeká se na odstranění problému.
     
    20:50
    Vše je v pořádku, hra pokračuje.
     
    21:10
    Mihaly přejel modrou čáru a golfákem vypálil. Branku však netrefil.
     
    21:21
    Před branku se natlačil Fodor, Odrobny si s nebezpečnou situací poradil.
     
    22:21
    Witecki si zpoza branky vyjel až do střelecké pozice, Ruczuj vyrazil.
     
    22:57
    Icing Polska.
     
    23:12
    Na konci rychlého protiútoku Polska byl Baginski, který si najel před branku a dostal přesnou nahrávku. Mířil mezi betony, ale Ruczuj je rychle zaklapl a Rumuny podržel.
     
    24:24
    Poláci ve velkém náporu. Dobré šance měli Kolusz, Zapała a Dronia, Ruczuj vše přestál.
     
    25:30
    Wajda pálil nebezpečně od modré čáry. Ruczuj si kotouč našel a vyrazil ho. Jeho spoluhráči následně zahráli na zakázané uvolnění.
     
    26:18
    Poláci pěkně zakombinovali a Dziubinski zůstal úplně volný mezi kruhy. Svou střelu umísťoval dobře, ovšem Ruczuj předvedl krásný semafor a zabránil třetímu gólu ve své síti.
     
    26:54
    Polákům odpískán úmyslný ofsajd. Bude se tedy vhazovat v útočném pásmu Rumunska.
     
    27:15
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Parádní akce Poláků rezultuje ve třetí gól v rumunské síti! Krzysztof Zapala obkroužil branku a nahrál úplně volnému TOMASZOVI MALASINSKÉMU, který zblízka umístil kotouč mimo dosah Ruczuje – 0:3. Asistence: Krzysztof Zapala.
     
    28:01
    Rumuni se ubránili pouze za cenu faulu a máme tu první vyloučení v zápase. Na trestnou lavici míří obránce Detre Hodos.
     
    29:15
    Poláci usazeni v pásmu. Jejich střely ale většinou míjí rumunskou klec.
     
    29:59
    V závěru přesilovky ještě pálil od modré Dutka, Ruczuj má kotouč ve výstroji.
     
    30:02
    Polsko přesilovou hru nevyužilo. Rumuni kompletní.
     
    31:00
    Svěřenci ruského kouče Igora Zacharkina mají utkání zcela pod kontrolou. Otázkou je pouze výše skóre.
     
    32:01
    Rumuni se už dlouho smaží ve vlastní obranné třetině. Nemohou ani vystřídat, takže jejich pětice už musí být pořádně unavená.
     
    33:40
    Rumunsko po dlouhé době na návštěvě v útočném pásmu. Zsok pálil z pravé strany a Odrobny se mohl trochu protáhnout.
     
    34:04
    Dziubinski se natlačil s kotoučem před branku, kde černý kus gumy přenechal Strzyżowskému. Ten se trefil pouze do hrudi klečícího Ruczuje.
     
    35:20
    Rumuni pod tlakem zahráli na icing.
     
    35:20
    Ale bude se vylučovat. Marek Strzyżowski potrestán za vražení na hrazení. Přesilovka pro Rumunsko.
     
    36:14
    Kotouč se odrazil na pravý kruh k Nagymu, ten mohutně napřáhl, ale do puku se pořádně netrefil a vyslal na Odrobného pouze lehkou střelu.
     
    37:21
    Polsko v plném počtu.
     
    37:35
    Strzyżowski se dostával do brejku. Ruczuj proti němu vyjel daleko z branky, ale u kotouče byl o něco později a polského hráče podrazil. Dvě minuty pro rumunského brankáře, které odpyká O. Biro.
     
    36:57
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Bleskově využitá přesilovka! Laskiewicz našel před brankou Pasiuta, který si pohrál s rumunským brankářem a poté předložil kotouč SEBASTIANOVI KOWALOWKOVI, jenž ho zametl do prázdné klece. Asistence: Grzegorz Pasiut a Leszek Laskiewicz.
     
    39:07
    Další přesilovka pro Polsko. Jevgenij Pysarenko vyloučen za podražení.
     
    39:14
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Pouhých 7 sekund Poláci potřebovali na využití další početní výhody! Z pravého kruhu vypálil Dutka a MARCIN KOLUSZ, který šikovně zaparkoval před brankovištěm, kotouč tečoval za záda bezmocného Ruczuje – 0:5. Asistence: Rafal Dutka a Pawel Dronia
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Jednoznačné utkání pokračovalo i ve druhé části a Poláci neškodným Rumunům nasázeli další tři góly. Ve 28. minutě zvýšil na 0:3 Malasinski a v závěru třetiny Polsko využilo dvě přesilovky, když se nejprve prosadil Kowalowka a po něm mířil do černého také kapitán Marcin Kolusz.

    Střely na branku ve 2. třetině – 3:11, celkem – 6:22
    Statistiky na vhazování ve 2. třetině – 9:13, celkem – 15:28
     
    Třetí třetina začne přibližně v 17:09.
     
    Vše se již chystá na zahájení třetí dvacetiminutovky. Uvidíme, kolik gólů ještě Poláci přidají a zda se střelecky prosadí také Rumunsko.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:49
    Zapała teď jen nahodil kotouč za branku Rumunska, aby jeho spoluhráči mohli vystřídat.
     
    41:32
    Pasiut hledal před brankou Chmielewského, který z dobré pozice rumunskou klec netrefil.
     
    42:19
    Polsko právě vstřelilo branku!
    A je to 0:6! Podél pravého mantinelu projel do útočného pásma Lopuski a přesnou přihrávkou našel na vzdálenější tyči LESZKA LASKIEWICZE, který bekhendem uklidil kotouč za záda Ruczuje. Druhý gól Laskiewicze v utkání. Asistence: Mikolaj Lopuski.
     
    43:24
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Pohledná a přitom jednoduchá akce Poláků! Zapala zavezl kotouč do útočného pásma, kde ho přenechal TOMASZOVI MALASINSKÉMU, který na nic nečekal a golfákem se trefil přesně k tyči rumunské klece. Ruczuj máchal lapačkou marně. Asistence: Krzysztof Zapala a Rafal Dutka.
     
    45:12
    Rumuni střídají brankáře. Ruczuj zamířil na střídačku a do branky se staví Adrian Cornea.
     
    45:49
    Generální manažer polského výběru Vjačeslav Bykov – mimo jiné bývalý trenér Ruska, může být spokojen. Jeho tým rumunského outsidera drtí.
     
    47:35
    Hra se v posledních minutách uklidnila. Poláci mají velký náskok a za dalšími góly se zatím neženou.
     
    48:35
    Polsko vede ve třetí třetině na střely už 8:0.
     
    48:57
    Dabkowski poslal příliš dlouhou nahrávku svému najíždějícímu spoluhráči. Je z toho polský icing.
     
    49:28
    Náznak šance Rumunů. Moldovan dostal přihrávku mezi kruhy, ovšem Poláci stačili jeho střelu zablokovat a kotouč se jen lehce doklouzal do brankoviště, kde ho přikryl Odrobny.
     
    49:48
    Leszek Laskiewicz vyloučen za podražení. Přesilová hra pro Rumunsko.
     
    49:57
    Za rumunskou brankou se strhla drobná mela, ve které byl aktivní především kapitán Rumunska Pysarenko. Vylučovat se však nebude.
     
    50:51
    Poláci vyhazují až za branku soupeře.
     
    51:23
    Rumunsko bylo blízko čestnému úspěchu. Matyas Biro však nedokázal dostat kotouč za ležícího Odrobnyho. Pouze ho zametl pod lapačku polského gólmana!
     
    51:49
    Poláci kompletní.
     
    52:09
    Další vyloučení na polské straně. Michal Kotlorz podrazil ujíždějícího Rumuna.
     
    53:16
    Dziubinski jel sám na Corneu. Šel do forhendové kličky a poté se snažil hodit kotouč do protipohybu rumunského gólmana. To se mu povedlo, ale branku o kousek minul.
     
    53:52
    Rumuni v této přesilovce nic nepředvedli a už asi ani nic nepředvedou.
     
    54:10
    Polsko v plném počtu.
     
    54:39
    Z pravého kruhu pálil Kowalowka. Tečovat se ještě snažil Pasiut, ale kotouč drží na hrudi Cornea.
     
    55:27
    Pozornost Odrobného vyzkoušel ranou z dálky Gergo Biro. Polský brankář kotouč zachytil a přidržel.
     
    56:03
    Opět Gergo Biro, který se podél pravého mantinelu natlačil až do zakončení. Odrobny má puk ve výstroji a stále tak drží čistý štít.
     
    56:19
    Icing Rumunska. Hra se stěhuje před Corneu.
     
    56:44
    Zápas se pomalu chýlí ke svému konci. Dokáží Rumuni alespoň jednou pokořit Odrobného?
     
    57:07
    Matyas Biro se dostával až před branku a vynutil si faul Lopuského. Početní výhodu bude hrát Rumunsko.
     
    57:54
    Poláci vytlačili hru do středního pásma.
     
    58:27
    Baginski Rumunům vypíchl puk a od vlastní modré čáry ujížděl sám na branku. Byl však faulován vracejícím se Zsokem a nemohl tak zakončit. Zavánělo to i trestným střílením, ale sudí bude jen vyluovat.
     
    59:01
    Poslední minuta zápasu.
     
    59:08
    Začíná zkrácená přesilovka Poláků.
     
    59:59
    V úplném závěru našel Kolusz křížnou přihrávkou Droniu, který z pravého kruhu těsně minul.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Nejlepším hráčem zápasu ze strany Rumunska byl vyhlášen obránce Szolt Mastaleriu. Za Polsko dostává cenu střelec dvou gólů Tomazs Malasinski.
     
    Dnešní utkání sledovalo 809 diváků
     
    Utkání mezi Rumunskem a Polskem žádné překvapení nepřineslo a skončilo jasným vítězstvím favorizovaných Poláků v poměru 0:7. Ve třetí třetině jsme viděli ještě dvě trefy. V minutovém intervalu se prosadili Laskiewicz s Malasinskim a vyhnali tak z klece rumunského gólmana Ruczuje. Polský národní tým byl jednoznačně lepší po celé utkání a konečné skóre tedy naprosto odráží, co se dnes na ledě dělo.

    Střely na branku ve 3. třetině – 8:14, celkem – 14:36
    Statistiky na vhazování ve 3. třetině – 14:14, celkem – 29:42
     
    To už je z mé strany vše. Dovolím si připomenout, že od 19 hodin můžete na onlajnech sledovat utkání mezi domácí Litvou a Nizozemskem. Na počtenou! (17:52:06)

    Martin Augustin

    Góly a asistencie: 3. Dronia (Kolusz, Zapała), 19. Laskiewicz (Witecki), 28. Malasinski (Zapala), 37. Kowalowka (Pasiut, Laskiewicz), 40. Kolusz (Dutka, Dronia), 43. Laskiewicz (Lopuski), 44. Malasinski (Zapala, Dutka)


    Rumunsko: Ruczuj (od 46. minuty Cornea) – Mastaleriu, Pysarenko (C), Bors (A), Nagy, Hodos, Sallo, Lusneac, O. Biro – Virag, Imecs, Zsok – Fodor, Mihaly, Moldovan – Georgescu, Timaru (A), Munteanu – Pascaru, M. Biro, G. Biro. Trenér: Kjell Lindqvist (SWE)
    Poľsko: Odrobny (Kosowski) – Dronia, Dutka, Pociecha, Dabkowski, Wajda, Kotlorz, Wanacki, Rompkowski – Zapała, Malasinski, Kolusz (C) – Chmielewski, Kowalowka, Pasiut – Witecki, Laskiewicz (A), Lopuski – Baginski (A), Strzyżowski, Dziubinski. Trenér: Igor Zacharkin (RUS)

    Rozhodca: Solem (NOR) – Kovacs (HUN), Reimer (DEN)

    Diváci: 809