Jihlava – Ústí n/L 5:2 (kon.) | Karviná – Plzeň 1:2 (kon.) | Hr. Králové – Letohrad 3:1 (kon.)
Pardubice – Vlašim 0:4 (kon.) | Třinec – Most 3:2 (2:0 po s.n.) | Kert Park Praha – Kladno 1:2 (0:2 po s.n.)
po s.s. (2:0)
HBC Enviform Třinec
3:2 (2:0, 0:1, 0:1)
HBC Most
cz Sobota 01.03.2014, 15:00 • Hřiště u 1. ZŠ, U Splavu, Třinec • CROSSDOCK extraliga (CZ)
     
    Třinec a Most tedy mají své první jarní utkání za sebou a spokojenější jsou domácí, kteří dokázali díky výhře po samostatných stříleních získat dva body. Enviform do utkání vlétl ve velkém stylu a zaskočil dlouhou cestou unavené Mostecké dvěma přesilovkovými trefami. Po celý průběh první třetiny tahali hosté za kratší konec a zdálo se, že domácí si dokráčí pro snadné vítězství. Po první třetině si vzal na střídačce Penta slovo zkušený Slavomír Švancar a důsledkem byl lepší pohyb a zvýšený důraz hostů v druhé třetině. Tížený gól na 1:2 vsítil v 29. minutě Matěj Prokš a oživil tak šance Mostu na bodový zisk. Po tomto gólu ze začalo hrát ve vysokém tempu, na obou celcích šla vidět chuť po vítězství, často ve formě dohrávaných soubojů a potyček po přerušení hry. Ve třetí třetině již převzali iniciativu Mostečtí a dlouho nemohli najít recept na obětavě bránící Třinecké. Ovšem branka Mosteckého nejlepšího střelce Bruštíka v poslední minutě při hře bez brankáře znamenala, že vítěze dnes určí dovednostní disciplína samostatné střílení. Domácí střelci Tomis a Barnošák ukázali pevné nervy a vytříbenou techniku a zajistili tak týmu ze severu Moravy první jarní dva body. Ode mne je to pro dnešek vše a budu se těšit u dalších přenosu z nejvyšší domácí hokejbalové soutěže na počtenou. (18:11:47)
     
    Konec zápasu.
     
    45:00
    V samostatných stříleních zvítězil tým HBC Enviform Třinec.
    DOMINIK BARNOŠÁK prostřelil Soukupa a získává pro Třinec bod navíc.
     
    Barnošák může rozhodnout utkání.
     
    Mostecký útočník také nedává!
     
    Za Most pojede Bruštík.
     
    Tomis vykoupal Soukupa a dává první branku! 1:0.
     
    Za domácí první nájezd pojede Tomis.
     
    Švancar nedává!
     
    Samostatné nájezdy zahájí Slavomír Švancar.
     
    Samostatná střílení začínají.
     
    Ve třetí třetině jsme byli po většinu času svědky tlaku hostí, způsobeného mnoha přesilovými hrami. Nakonec se jim podařilo pětačtyřicet vteřin před koncem základní doby díky důrazu Bruštíka na brankovišti skóre vyrovnat a vynutit si tak samostatná střílení. Nutno říci, že ve třetí třetině šla na hráčích vidět vyhecovanost, jelikož docházelo k několika ostrým soubojům a potyčkám mezi hráči.
     
    45:00
    Třetí třetina skončila.
     
    44:15
    Most právě vstřelil branku!
    Hosté využívají power-play! Po Čížkově střele od modré se k několika dorážkám dostal ČESTMÍR BRUŠTÍK, který díky svému důrazu dokázal zasunout míček za ležícího Gabriela, a těsně před koncem tak vyrovnává na 2:2! Asistence Radek Čížek.
     
    43:30
    Oddechový čas pro hosty.
     
    43:30
    Další vzájemné vyloučení. Na dvě minuty si šli za hrubost odpočinout Turoň a Prokš.
     
    43:07
    Švancar se dostal do další šance, ale jeho dorážka z několika metrů šla pouze vedle!
     
    40:14
    Domácí Tomis a hostující Málek dostávají dvouminutové tresty za hrubost.
     
    38:40
    Most se stále snaží vyrovnat. Gabriel vychytal šance Kypeta i Bruštíka.
     
    35:41
    Hosté jsou stále hodně aktivní a snaží se vyrovnat.
     
    33:20
    Most se dostal do tlaku, Třinec se musí bránit.
     
    31:10
    Krajiček se dostal do slibné šance, ale Gabriel drží domácím stále těsný náskok.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    29:59
    Domácí Barnošák a hostující Plachý dostávají dvouminutové tresty za hrubost, mostecký hráč obdržel navíc desetiminutový trest.
     
    28:10
    Most právě vstřelil branku!
    Most využívá přesilovou hru 4na3! Bruštík nahrál před branku MATĚJI PROKŠOVI, ten tvrdou střelou snižuje na 1:2. Asistence Čestmír Bruštík.
     
    27:25
    Mostečtí mají obrovský tlak, Gabriel se v brance rozhodně nenudí.
     
    26:57
    Pail posílá Třinec do tří, když dostal menší trest za sekání.
     
    26:14
    Aleš Kypet si přidržel soupeře a dostává dvě minuty. Zároveň je vyloučen i domácí David Říman za hrubost.
     
    22:35
    Třinec nedokázal početní výhodu proměnit v branku.
     
    20:35
    Faltýn vyloučen na dvě minuty za napadení protihráče.
     
    18:47
    Oba celky nyní předvádí kvalitní hokejbal.
     
    16:50
    Barnošák se obmotal kolem hostující branky, ale brankář Soukup si celou situaci pohlídal.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    Domácí hokejbalisté měli výborný vstup do utkání, když využili dvě ze tří přesilovek. Mostečtí hráči se v koncovce zatím trápí.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    14:30
    Třinečtí hokejbalisté se ve třetí přesilové hře trochu trápí a zřejmě ji už nevyužijí.
     
    12:49
    Mostecký Málek potrestán za nedovolené bránění a domácí Pail je potrestán deseti minuty za nesportovní chování.
     
    12:23
    Málek se dostal do šance, ale nedokázal překonat domácího brankáře Gabriela.
     
    11:20
    Goldmann se po přesném Palkovského dostal do obrovské šance, ale Soukup jeho pokus zneškodnil. Pohledná akce třineckých mladíků.
     
    9:21
    Třinec právě vstřelil branku!
    Třinec využívá i druhou přesilovou hru. Po krásné souhře Filipka a Szotkowského poslal druhý jmenovaný míček před prázdnou branku na hůl MARTINU TUROŇOVI a ten nabízenou šancí nepohrdl. Asistence: Robert Filipek, Tomáš Szotkowski.
     
    8:46
    Čížek dostává od sudího dvě minuty za hákování.
     
    6:25
    Konvička skvělým obranným zákrokem zhatil přečíslení hostí 3 na 1.
     
    5:34
    Drábik fauloval protihráče a jde si odpykat dvouminutový trest za hákování.
     
    2:55
    Hráči Třince jsou na hřišti jasně lepší.
     
    1:12
    Třinec právě vstřelil branku!
    Domácí bleskově využívají přesilovou hru, když se tvrdou střelou od modré prosazuje DOMINIK BARNOŠÁK. Asistence Radim Smolka, Martin Říman.
     
    0:40
    Božek (MST) vyloučen na dvě minuty za napadení protihráče.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    V podzimním vzájemném utkání na mostecké půdě jednoznačně zvítězili domácí poměrem 5:1. Stalo se tak 28. 9. 2013 a dvě branky tehdy zaznamenal Čestmír Bruštík. Mostečtí by na tento výsledek jistě rádi navázali, kdežto Třinečtí budou určitě chtít využít výhody domácího prostředí a vkročit do jarní části tříbodovým ziskem. Potvrdí Most roli mírného favorita či se Třinec přiblíží postupovým pozicím do play-off? Sledujte on-line přenos.
     
    Optimismus v třineckých řadách také vzbuzuje turnaj ve slovenských Gajarech, kde Třinec v konfrontaci s deseti předními slovenskými týmy vybojoval sympatické 6. místo. "Loni jsme byli poslední, tentokrát jsme na turnaji zanechali dobrý dojem. S trenérem (Zdeňkem Hořákem) jsem měl z naší hry dobrý pocit, kolektiv se stmelil. Byl to pro nás po všech stránkách vydařený turnaj. Pokud budeme hrát i nadále takhle jednoduše a účelně jako tam, nemám o nás strach" podotkl v nedávném rozhovoru pro tisk předseda třineckého oddílu. Pochvaloval si také klimatické podmínky pro zimní přípravu. Hráčský kádr zůstává beze změny a pro plynulé zapracovávání mladých do A-týmu budou Třinečtí využívat dorostence, jak činili již na podzim.
     
    Domácímu celku HBC Enviform Třinec se jako extraligovému nováčku podzimní část poměrně zdařila. Ukázali, že dokáží zaskočit silné soky, ovšem vinou několika zbytečných proher se nachází na 9. místě se skóre 35:50. Oporami týmu ze severu Moravy se jevili René Tomis, Martin Říman či Róbert Drábik. Přáním Třineckých do jarní části je poprat se o umístění v první osmičce, které by je poslalo do vyřazovacích bojů. To znamená nutnost dohnat pětibodové manko na aktuálně osmý celek, kterým je Plzeň. Slova z tisku od předsedy třineckého oddílu Patrika Cieslara směrem k úvodnímu jarnímu utkání jsou následovná: "Kolik na koho ztrácíme, nás nezajímá. Půjdeme zápas od zápasu a v každém budeme chtít vyhrát. Uvidíme, na co to nakonec bude stačit, ale už během podzimu jsme si dokázali, že můžeme s kýmkoli držet krok a být i lepší. To bylo příjemné zjištění. A věřím, že dobře začneme i teď na jaře a hned na úvod zvýšíme své šance vítězstvím nad Mostem."
     
    Lodivod týmu Daniel Dvořák se nechal před úvodním jarním utkáním slyšet pro server hokejbal.cz takto: „Zimní příprava probíhala standardně jako každý rok. A to dvoufázově. Leden byl zaměřený na sílu v tělocvičně. Poté následovala práce s míčkem na hřišti. Tým zůstal ve skoro nezměněné sestavě. Doplnili jsme pouze o dvě posily a to na pozici brankáře a útočníka. Do sestavy se také vrací dvojice obránců, která byla větší část podzimní části zraněná. V sobotu zajíždíme na hřiště Třince, aktuálně 9. tým tabulky. Utkání bude jistě velmi náročné. Jedná se o první zápas druhé poloviny sezóny. Nejspíš budou určitá nerozehranou u obou mužstev. Domácí budou chtít ve svém prostředí bodovat naplno a podřídí tomu svojí taktiku. Body budeme chtít získat samozřejmě i my. No uvidíme.“
     
    Úvodem si oba týmy trochu přiblížíme. Začneme tradičně hosty, tedy týmem z Podkrušnohoří – HBC Pento Most. Tento tým dokázal v posledních patnácti letech sbírat slušná umístění jak v extralize mužů, tak zejména v mládežnických kategoriích. Borci z Mostu půjdou do jarní části soutěže s jasným cílem, a to udržet se na pozicích zajišťujících postup do play-off. Mostečtí přezimovali na 4. místě tabulky se skóre 41:35. Za zmínku stojí vydařený finiš podzimní části, kdy z pěti utkání se silnými soupeři dokázali vyválčit 12 bodů. Tahounem týmu byl zejména čtrnácti gólový Čestmír Bruštík. Motivací pro mostecké může být také to, že případný hokejbalový úspěch by městu Most pomohl v kandidatuře na titul Evropské město sportu pro rok 2015. Papírově jsou tak hosté mírnými favority nadcházejícího mače, ovšem nesmíme opomenout vyčerpávající cestu, kterou muselo Pento absolvovat.
     
    Zdravím všechny hokejbalové příznivce u úvodního kola jarní části FORD Credit extraligy mužů, ve kterém změří síly celky z opačných koutů České Republiky. Domácí HBC Enviform Třinec přivítá na své půdě HBC Pento Most.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

    Jiří Mravec

    Góly a asistencie: 2. Barnošák (Smolka, Říman), 10. Turoň (Szotkowski, Filipek), rozh. náj. Barnošák – 29. Prokš (Bruštík), 45. Bruštík (Čížek)


    HBC Enviform Třinec: Gabriel (L. Smolka) – Samek, Konvička, Mišun, Turoň, Malík, Liboska – M. Říman, Pail, Drábik, Toman, R. Smolka, Szotkowski , Filipek, D. Říman, Barnošák, Tomis, Palkovský, Goldmann
    HBC Most: Soukup (Papranec) – Čížek, Málek, Valenta, Chyba, Prokš – Faltýn, Hulín, Bruštík, Božek, Kypet, Švancar, Černý, Kopýtko, Plachý, Krajíček.

    Rozhodca: Šprincl – Velčovský

    Diváci: 77