Kazaň – Real Betis 0:2 (kon.) | Neapol – Swansea 3:1 (kon.) | Doneck – Plzeň 1:2 (kon.)
Salzburg – Amsterdam 3:1 (kon.) | Sevilla – Maribor 2:1 (kon.) | Bazilej – Tel Aviv 3:0 (kon.)
Frankfurt – Porto 3:3 (kon.) | Razgrad – Lazio 3:3 (kon.) | Alkmaar – Liberec 1:1 (kon.)
Benfica – Solún 3:0 (kon.) | Fiorentina – Esbjerg 1:1 (kon.) | Genk – Machačkala 0:2 (kon.)
Lyon – Odesa 1:0 (kon.) | Tottenham – Dnipropetrovsk 3:1 (kon.) | Trabzonspor – Juventus 0:2 (kon.)
Valencia – D.Kyjev 0:0 (kon.)
koniec
SSC Neapol
3:1 (1:1)
Swansea City
Štvrtok 27.02.2014, 19:00Európska liga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.
     
    Srdečne vítam všetkých fanúšikov kvalitného európskeho futbalu pri online textovom prenose, v ktorom sa bližšie pozrieme na odvetný zápas osemfinále Europskej Ligy medzi SSC Neapolom a Swansea City.

    SSC Neapol sa do šestnásť finále Európskej ligy dostal ako tretí tím zo svojej skupiny Ligy majstrov. Fanúšikovia, ktorí sledovali výkony tímu nášho Mareka Hamšíka aj na jeseň vedie, že SSC sa do osemfinále bojov o ušatú trofej nedostal kvôli obrovskej smole. Na postup mu nestačilo ani dvanásť bodov, a stal sa tak prvým tímom s takýmto bodovým rezultátom, ktorého púť najprestížnejšou anglickou súťažou skončila už v základnej skupine.

    Neapolu patrí v tabuľke Serie A priebežné tretie miesto s pätnásť bodovou stratou na lídra z Turína. Zverenci Rafaela Benitéza sa pred odvetou nenaladili najlepšie, v lige totiž remizovali 1:1 s Janovom, keď výhru stratili až v závere.

    Swansea City si postup do play-off zabezpečilo skrz druhé miesto v spoločnosti Valencie, Kubane a St. Gallenu. Waleský celok získal v šiestich zápasoch osem bodov. V tabuľke anglickej Premier League mu patrí dvanáste miesto. Generálku pred duelom s Neapolom absolvovali hráči Swansea na trávniku Liverpoolu, ktorému v divokej prestrelke napokon podľahli hokejovým rezultátom – 3:4.

    Prvý zápas na pôde Swansea City sa skončil bez gólovou remízou, aj napriek tomu, že oba celky si vytvorili sľubné príležitosti. Pred odvetou na štadióne Svätého Pavla je všetko otvorené, no favoritom na postup je predsa len Neapol.
     
    Úvodné zostavy:

    SSC Neapol: Reina – Maggio (C), Henrique, Albiol, Ghoulam – Insigne, Inler, Pandev, Behrami, Callejon – Higuaín.
    Náhradníci: Colombo – Reveillere, Britos, Hamšík, Džemaili, Mertens, Zapata.

    Swansea City: Vorm – Tiendalli, Flores, Williams (C), Davies – Emnes, de Guzmán, Hernández, Cañas, Routledge – Bony.
    Náhradníci: Tremmel – Amat, Taylor, Rangel, Pozuelo, Dyer, N'Gog.

    Rozhodca: Ovidiu Haţegan – Sovre, Gheorghe.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Po neúspešnom pokuse hostí o rýchlu kombináciu sa dostali k lopte aj hráči Neapola, no tí ju okamžite odkopli len ku brankárovi Swansea Vormovi.
     
    2
    Behrami si v strede poľa pekne pohral s atakujúcim protihráčom, loptu si pred ním stiahol a odovzdal ju Pandevovi. Ten už taký úspešný nebol.
     
    3
    Routledge si veril do osobného súboja s Maggiom, cez ktorého sa chcel uvoľniť na ľavom krídle. Domáci obranca, ktorý má dnes na ruke kapitánsku pásku zvládol situáciu s prehľadom.
     
    4
    Swansea má v moci loptu. Svoju ofenzívnu akciu začína veľmi pomalou a rozvážnou výmenou lôpt v obrannej formácii.
     
    5
    Insigne získal loptu, dostal sa do rýchleho brejku, ktorý zakončil strelou. Jeho pokus príliš nebezpečný nebol, chýbala mu potrebná presnosť.
     
    6
    Higuaín si zabiehal za obranu hostí na kolmú prihrávku, v poslednej chvíli skvele zapracoval Flores, ktorý loptu zastavil a domáceho bombardéra tak do šance nepustil.
     
    7
    Domáci rozohrávali štandardnú situáciu z pravej strany. Centrovaná lopta prepadla na zadnú tyč ku Albiolovi, ktorý ju hlavičkoval poslal mimo brány Vorma.
     
    8
    Ďalší pokus o prestrčenie lopty do šance domácim nevyšiel. Insigneho úmysel obrana Swansea včas dešifrovala a loptu zastavila.
     
    9
    Kolmú loptu za obranu vyslali aj hostia. Routledgeho vysunutie smerovalo na Hernandéza, ktorý sa mohol rútiť sám na bránu, no to mu neumožnil Henrique.
     
    11
    Obrovská šanca Swansea ! Hernandéz vysunul Emnesa, ktorý si poradil s brankárom Reinom, loptu cez neho prehodil do brány, no za svojho spoluhráča skvele zaskočil Albiol, ktorý na čiare odvrátil pohromu pre Neapol.
     
    12
    V úvodnej časti zápasu sú aktívnejší, čo sa týka územnej prevahy, domáci. Cez pozorne brániaceho súpera sa zatiaľ nevedia presadiť a mohli to mať ešte ťažšie, ak by prehrávali.
     
    14
    Ďalšiu akciu Swansea, v ktorej mal prsty Routledge zastavil ofsajdový verdikt čiarového rozhodcu. Za domácou obranou bol v momente prihrávky De Guzman.
     
    15
    Z ničoho nič sa Neapol dostal do veľkej tutovky! Dlhý nákop brankára Reinu smeroval síce k Floresovi, no v následnom pokračovaní akcie sa k lopte dostal Higuaín, ktorý trestuhodne minul.
     
    16
    Neapol dal gól! O niekoľko okamihov na to sa domáci už dostali do vedenia. INSIGNE sa ocitol za obranou Swansea, všimol si vybehnutého Vorma, ktorého rutinérsky preloboval. Talentovaný odchovanec Neaoplu si so situáciu poradil ako skúsený harcovník.
     
    19
    Reina nemal najmenšie problémy s propagačným pokusom hosťujúceho de Guzmana.
     
    19
    Pandev prihrával do šestnástky pod seba na Higuaína, ktorý mohol zakončovať z vnútra pokutového územia. Hostia však odvrátili na rohový kop.
     
    20
    Neapol nedokázal z ponúknutej štandardnej situácie nič významné vyťažiť.
     
    20
    SSC vedúci zásah neskutočne pomohol. Jeho hráči si veria a pokračujú v útočnej aktivite. Pandev sa prezentoval peknou technickou strelou, ktorá len tak-tak nezapadla k tyči.
     
    21
    Pre Swansea nie je za aktuálneho stavu, samozrejme, nič stratené. V prípade vyrovnania sa hostia stávajú automaticky postupovým tímom.
     
    22
    Inler si pustil loptu pomedzi nohy, no de Guzmán z toho nedokázal nič vyťažiť. Spracovanie mu absolútne nevyšlo a pri lopte je už Neapol.
     
    23
    Emnes dokázal pre Swansea city vybojovať aspoň rohový kop.
     
    24
    Daviesovi sa center príliš nevydaril. Následne sa dostal k zakončeniu z nevýhodnej pozície bývalý kanonier Sparty, Bony Wilfried. Reina mohol ostať v kľude.
     
    25
    Insigneho strela mohla byť pre brankára veľmi nepríjemná. Lopta poskakovala, no Vorm zákrok predviesť nemusel, domáci záložník minul cieľ.
     
    26
    Reina dostal sám seba pod tlak. S rozohrávkou dlho vyčkával, pustil si Bonyho až príliš k telu a následne už bol prinútený len k odkopu do autu.
     
    27
    Routledge bol pri lopte na ľavom krídle neskôr ako jeho protihráč. Swansea však ostáva na súperovej polovici aspoň prostredníctvom autového vhadzovania.
     
    28
    Domáci vynikajúco zapracovali v stredovej formácii. Už tam dokázali zastaviť pokus o ofenzívnu akciu v podaní tímu z Premier League.
     
    30
    Swansea dala gól! Hosťom sa podarilo po polhodine hry vyrovnať. Po elegantnom prestrčení sa do obrovskej šance dostal DE GUZMAN, ktorý zoči-voči Reinovi nezaváhal a prízemnou strelou ho prekonal. Domáci brankár si na loptu siahol, no zastaviť ju nedokázal.
     
    32
    Neapol je po vyrovnávajúcom zásahu súpera zaskočení a príliš si nevie dať rady.
     
    33
    Z pohľadu Swansea zo vyzeralo opäť na sľubný brejk. Do roly nahrávača sa teraz prevtelil Bony, ktorý chcel vysunúť do šance svojho spoluhráča. Jeho prihrávke však chýbala presnosť i správne načasovanie.
     
    33
    Hernandézova strela nenarobila Reinovi problémy. Ten si na konto pripísal istý a pohodový zásah.
     
    35
    Goran Pandev zložil k zemi ostrým zákrokom Embesa. Rozhodca mohol bez rozpakov vytiahnuť žltú kartu no zatiaľ to riešil len dohovorom.
     
    36
    Chýbalo máličko a Swansea sa mohlo dostať do ďalšej obrovskej šance. Po ľavom krídle si na výbornú kolmicu zabiehal Routledge, celú situáciu skvele prečítal Reina, ktorý vybehol mimo svojho územia a loptu pred hosťujúcim záložníkom odkopol.
     
    38
    Domáci záložník Behrami, ktoré má skúsenosti aj z Premier League, kde pôsobil v drese West Hamu, sa pokúsil o zakončenie. Strela švajčiarskeho reprezentanta sa neujala.
     
    39
    Hernandéz sa na ľavom krídle zbavil protihráča, opäť sa to podobalo na rýchlu kontru, a tak ju domáci radšej prerušili za cenu faulu.
     
    40
    Pri lopte hostia, ktorí sa ešte v záverečnej časti prvého dejstva snažia vyprodukovať niečo zaujímavé smerom dopredu.
     
    41
    Bony dostal prihrávku do behu, mal okolo seba troch obrancov domácich, no ani to mu nezabránilo v pohotovom zakončení. Nechýbalo veľa, tvrdá strela skončila tesne vedľa ľavej tyče Reinovej svätyne.
     
    43
    Domácim útok nevyšiel, no rovnaké konštatovanie platí aj pre kontru Swansea, ktorá sa skončila nepresnou prihrávkou na Routledge, ten dostal loptu na päty.
     
    44
    Bony si umne posúval loptu do pohybu, no ocitol sa na zemi. Osobne sa čudujem, prečo hra nebola prerušená pre faul domáceho stopéra. Rozhodcovia mali na situáciu iný názor.
     
    45
    Počas prebiehajúcej poslednej minúty riadneho hracieho času prvého polčasu sú pri lopte domáci, ktorí dnes nastúpil v žltých dresoch. Zatiaľ kombinujú v úctyhodnej vzdialenosti Vormovej svätyne.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Po prvom polčase odvetného šesnásťfinálového duelu svieti na ukazovateli skóre stav 1:1, s ktorým musia byť nadmieru spokojní hostia. Ak by totiž zápas skončil týmto výsledkom, Swansea postupuje do osemfinále. Neapol sa dostal do vedenia zásluhou Insigneho, na ktorého zásah odpovedal presnou strelou ľavačkou de Guzman.
     
    V druhom polčase môžeme očakávať veľký tlak Neapola, ktorý sa určite bude snažiť strhnúť víťazstvo a aj postup na svoju stranu. Pravdepodobne možno očakávať aj nasadenie nášho Mareka Hamšíka, ktorý dnes začal na lavičke. Swansea bude pokračovať vo svojej hre na rýchle brejky, na ktoré by mohlo byť v druhom polčase dosť priestoru.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Máme tu prvého potrestaného v dnešnom zápase. Canas pri postrannej čiare zostrelil Callejona, za čo bol právom potrestaný.
     
    48
    Domáci mali následne k dispozícii aj štandardnú situáciu, s ktorou si však príliš úspešne neporadili.
     
    50
    Tiendalli doslova vletel do osobného súboja s Insignem. Domáci majú k dispozícii opäť štandardku.
     
    51
    Ghoulam poslal loptu z priameho kopu priamo na bránu Swansea. Vorm mohol ostať v pokoji, zasahovať nemusel a teraz bude od svojej svätyne odkopávať.
     
    52
    Na druhej strane sa dostal k centu Tiendalli. S jeho centrovanou loptou z pravého krídla si domáci obrancovia poradili.
     
    53
    Hosťom sa vyplatilo vysoko napádať, Tiendalli vybojoval pre svoj tím rohový kop.
     
    54
    de Guzmanovi center ideálne nevyšiel. Tento hráč sa následne pokúsil aj o zakončenie z ostrého uhla, ktoré Reinu k zákroku nedonútilo.
     
    54
    Insigne si chcel prehodiť Floresa, ktorého však trafil do ruky. Hosťujúci stopér dostal žlté napomenutie.
     
    56
    Flores bol opäť v permanencii, z pokutového územia svojho celku musel odpratať centrovanú loptu, čo zvládol na výbornú.
     
    57
    Bony je poriadne rozhorčený. Na chrbte mal dvoch protihráčov, snažil sa vypýtať si faul, no napokon bol ako nedovolený posúdený jeho zákrok na domáceho záložníka Inlera.
     
    58
    Neapol má loptu v držaní a nachádza sa na polovici súpera. Obrana Swansea zatiaľ nemá v druhom polčase s útokmi SSC výraznejšie problémy.
     
    59
    Na druhej strane sa do ofenzívneho výpadu dostal Tiendalli, ktorý spadol v pokutovom území a snažil sa vymodliť si penaltu. Rozhodca necháva pokračovať hru plynule ďalej.
     
    59
    Pri postrannej čiare už vidíme nášho Mareka Hamšíka, ktorý čaká na prerušenie, aby mohol naskočiť do tohto stretnutia.
     
    60
    Miesto nášmu reprezentačnému záložníkovi uvoľnil Goran Pandev, ktorý nebol príliš výrazný. Po hodine hry sme tak svedkami prvého striedania.
     
    61
    V príspevku počas polčasovej prestávky som spomenul, že v druhom polčase očakávame nápor Neapola. Ten sa zatiaľ nekoná, domáci majú do konca stretnutia ešte dostatok času.
     
    62
    Striedajú aj hostia. Svoju misiu v dnešnom zápase dokončil Wayne Routledge, ktorého miesto na krídle zaujal Dyer.
     
    63
    Hernandéz sa fantasticky uvoľnil cez domácu obranu, dostal sa s loptou na nohe pred pokutového územie, no situáciu nevyriešil ideálne. Jeho strela bola zrazená na rohový kop.
     
    64
    de Guzman to príliš prepálil. Jeho center bol prudký pre všetkých hráčov čakajúcich na hlavičku, lopta tak preletela cez pokutové územie bez zásahu.
     
    65
    Insigne sa snažil demonštrovať svoje individuálne schopnosti, namieril si to medzi dvojicu protihráčov, no jeho strelecký pokus skončil len na blokujúcom Tiendallim.
     
    66
    Hostia sa ubránili rohovému kopu, vzápätí však musia čeliť domácej štandardnej situácii.
     
    67
    Štandardku ubránilo Swansea bez problémov a z brejku sa mohlo dostať dokonca do vedenia! Hernandéz unikol po ľavom krídle, naservíroval loptu na hlavu Bonyho, ktorý však zakončil len do Reinu.
     
    68
    Benitéz sa snaží oživiť útočnú formáciu svojho tímu, Insigneho miesto zaujal belgický reprezentant Mertens.
     
    70
    Hostia už, samozrejme, s pribúdajúcim časom myslia viac a viac na defenzívu. Preto je logickým ťahom nasadenie Taylora, ktorému prepustil miesto na hracej ploche Emnese.
     
    72
    Loptu si vypýtal Marek Hamšík, ktorý však videl, že nemá príliš komu, a tak ju len posunul dozadu Inlerovi. Obrana Swansea vyzerá veľmi kompaktne.
     
    73
    Hostia si teraz s obrovským prehľadom prehľadom poradili na vlastnej polovici. Bony bol faulovaný, pri lopte tak bude Swansea.
     
    76
    Hosťom sa na chvíľu podarilo podržať loptu, tú však už majú v moci opäť domáci, ktorí sa nadýchnu k záverečnému náporu.
     
    77
    Mertens prenikol do šestnástky po pravej strane. Jeho nadýchaný center odhlavičkoval do bezpečia Williams.
     
    78
    Neapol dal gól! Domácim sa to podarilo, dokázali streliť veľmi dôležitý presný zásah, ktorý ich momentálne posúva do osemfinále. Po Callejonovej prihrávke sa v pokutovom území k lopte prepracoval vďaka svojmu dôrazu HIGUAIN, ktorý pohotovou strelou nedal Vormovi šancu!
     
    80
    Teraz sa nám to všetkou obracia. Neapolu stačí vydržať ešte desať minúť, Swansea bude utekať čas veľmi rýchlo. Na jeden gól je to dosť či však ešte na to nájdu hostia sily, je otázne.
     
    82
    Tréner hostí reaguje striedaním. de Guzman opustil ihrisko, na ktoré pustil Pozuela.
     
    83
    Ďalšiu domácu akciu začal Marek Hamšík, loptu následne dostal na pravé krídlo Callejon. Jeho prudký, strieľaný center len preletel cez pokutové územia Swansea City.
     
    84
    A to bolo to posledné, čo Callejon v dnešnom zápase predviedol. Na jeho miesto vybehol do záveru stretnutia stopér Britos.
     
    84
    Inler uvidel po faule na Canasa žltú kartu.
     
    85
    Swansea z ponúknutej možnosti v podobe štandardnej situácie nedokázalo nič vyťažiť, do brejku postupujú naopak domáci.
     
    87
    Hostia síce zvýšili svoju aktivitu, no zatiaľ to nestačí. Vyrovnať sa im nepodarilo ani po rohovom kope.
     
    87
    Ďalšia štandardka hostí bola o poznanie nebezpečnejšia. Na Hernandézov center si naskočil Tiendalli, ktorý svoju hlavičku umiestnil pod brvno domácej brány. Hrdinom SSC je teraz brankár Reina, ktorý loptu vytiahol skvelým zákrokom.
     
    88
    Higuain nepresne prihrával. Z črtajúceho sa brejku Partenopej tak napokon nebolo absolútne nič.
     
    90
    Len, aby toto ešte SSC nemrzelo! Domáci sa dostali do rýchlej kontry, Higuaín vysunul do šance Mareka Hamšíka, ktorý mohol pokojne zakončovať sám, zachoval sa však ako tímový hráč, loptu vrátil pred bránu Higuainovi. Ten ju však nakopol len do brániaceho hráča hostí. Toto sa musí jednoducho premieňať!
     
    90
    Nadstavujú sa tri minúty. Toľko času teda ešte má Swansea na vyrovnanie a zabezpečenie si postupu.
     
    90+2
    Po nákope sa v pokutovom území najlepšie zorientoval Bony, ktorý sa oprel do lopty akrobatickým spôsobom. Našiel však len rukavice Pepého Reinu.
     
    90+2
    Na začiatku nadstaveného času sa ešte medzi kartových hriešnikov zapísal striedajúci Taylor.
     
    90+3
    Neapol dal gól! Domáci sa tešia a presným zásahom dávajú za stretnutím i celým dvojzápasom definitívnu bodku. Do otvorenej obrany Swansea zaútočil Hamšík, ktorý posunul loptu po svojej ľavej ruke na INLERA. Ten rýchly brejk SSC zakončil skúsene zakončením pomedzi Vormove nohy ľavačkou.
     
    Koniec zápasu.
     
    Neapolu sa to napokon podarilo. V druhom polčase pridal dva presné zásahy, o ktoré sa postarali Higuaín a Inler. Partenopej sa tak tešia z postupu do osemfinále, nezopakovali tak minulý rok, kedy v rovnakej fáze tejto súťaže podľahli Plzni. Ďakujeme Vám za pozornosť, pekný zvyšok večera. (20:52:35)

    Michal Bakoš

    Góly: 16. Insigne, 78. Higuain, 90+3. Inler – 30. de Guzman

    Karty:   84. Inler (NEA) – 47. Canas (SWA), 54. Flores (SWA), 90+2. Taylor (SWA)


    SSC Neapol: Reina – Maggio (C), Henrique, Albiol, Ghoulam – Insigne, Inler, Pandev, Behrami, Callejon – Higuaín.
    Náhradníci: Colombo – Reveillere, Britos, Hamšík, Džemaili, Mertens, Zapata.

    Swansea City: Vorm – Tiendalli, Flores, Williams (C), Davies – Emnes, de Guzmán, Hernández, Cañas, Routledge – Bony.
    Náhradníci: Tremmel – Amat, Taylor, Rangel, Pozuelo, Dyer, N'Gog.

    Rozhodca: Ovidiu Haţegan – Sovre, Gheorghe