Tlačová konferencia MFK Ružomberok (kon.)
koniec udalosti
Tlačová konferencia MFK Ružomberok

Utorok 25.02.2014, 13:00 • Press room, štadión MFK Ružomberok • Tlačové konferencie
     
    Ďakujeme za pozornosť a tešíme sa na vás pri jarnej časti Corgoň ligy. (13:24:34)
     
    Na záver si môžeme zhrnúť dôležité body:

    Ružomberok nemení cieľ spred sezóny. Cieľom zostáva účasť v Európskej lige, kam sa dá dostať umiestnením v prvej trojke v najvyššej súťaži, prípadne prostredníctvom Slovnaft Cup-u. Pre klub sú všetky tieto možnosti otvorené. Naďalej sa snaží koncepčne zapracovávať do tímu mladých hráčov, pred rokom sme sledovali štart Adama Zreľáka, teraz sa môže stať novým skokanom Dominik Kružliak. Klub sa naďalej snaží o získanie Matúša Čonku, jeho pôsobenie pod Čebraťom ešte nie je kompletne dotiahnuté.
     
    Tlačová konferencia sa skončila, teraz ešte novinári postupne vyspovedajú predstaviteľov klubu.
     
    Ľubomír Golis na otázku prípadného príchodu Matúša Čonku – "Veci sú dohodnuté ale angažmán sa doťahuje,, Samozrejme kým nie sú všetky náležitosti dotiahnuté, nedá sa hovoriť o stopercentnej istote.
     
    Jozef Chovanec je spokojný s prípravou, všetko ukáže priebeh súťaže, tam uvidíme ako na tom sme. ,,Som rád, že sa napĺňa koncepcia klubu." Pochvaľuje zabudovávanie dorastencov do A mužstva. Verí, že to prinesie ovocie už teraz. Pozerá na prácu do budúcna, nielen na jarnú časť sezóny. ,,Dôležité je tiež, aby fanúšik prichádzal aj odchádzal spokojný," dodal na záver.
     
    Jozef Vukušič nepozerá na súperov, chce ísť od zápasu k zápasu. ,,Tak ako my, aj súperi sa tvrdo pripravovali. Budeme sledovať svoje zápasy." Reagoval na otázku ohľadom bodového odstupu Slovanu Bratislava.
     
    Ľubomír Golis potvrdzuje, že cieľom zostáva účasť v Európskej lige. Ružomberok má na to nakročené v lige a v pohári. V lige sa ráta s tretím miestom, v pohári budeme najbližšie bojovať o finálovú účasť, čo si všetci prajeme.
     
    Tréner odpovedá aj na otázku Dominika Kružliaka, ktorý prichádza na jar z dorastu do A tímu. Kružliak má 17 rokov, na jar dostane príležitosť v seniorskom tíme, tréner je rád, že v príprave dostalo šancu viac hráčov z dorastu, klub totiž vychádza zo svojej mládeže.
     
    Jozef Vukušič: Pred jeseňou prišli 4 noví hráči, teraz ich bolo menej, ale svoju kvalitu v príprave ukázali aj hráči, ktorí v jeseni do ligových zápasov často nezasahovali. Verí, že aj teraz vyskočia nové mená, ktoré dostanú priestor.
     
    Novinári dávajú otázky. Prvá sa týka možnosti získania hrotového hráča.

    Vukušič odpovedá, že miesto Lačného by bolo dobré nahradiť, ale nie za každú cenu. Keď sa klub rozhodne, musí to byť plnohodnotná náhrada, čo nie je jednoduché.
     
    Tomáš Ďubek: ,,Príprava bola pestrá a kvalitná, po dlhej dobe sa išlo do tepla. Budeme sa snažiť naplniť ciele, ktoré sme si dali. Vynaložili sme veľa síl a verím, že po jari sa budeme tešiť. V kabíne je dobrá nálada. Veríme, že do jarnej časti vstúpime správnou nohou."
     
    Jozef Vukušič: ,,Bola dobrá voľba hrať so súpermi z Prahy aj Brna. Taktiež aj sústredenie v Turecku, kde boli dobré podmienky, hrali sme so súpermi, ktorých by sme doma nedostali, takže v tomto smere som spokojný. Z tímu odišli niektorí hráči. Miesto nich prišli iní. Vyriešili sme brankársku otázku. Pracujeme aj na príchode Szökeho."
     
    Ľubomír Golis taktiež privítal všetkých zúčastnených a začína rozprávať o príprave. Začala sa 8. januára, tím bol v Česku a v Turecku. ,,Sami dobre viete, že v Turecku sme už dávno neboli, ak sme vôbec dakedy boli, spravili sme všetko preto, aby sme v tejto sezóne boli úspešní," povedal na úvod a odovzdal slovo trénerovi.
     
    Tlačovú konferenciu otvára Ján Svrček, privítal zúčastnených, predstavil zástupcov klubu a odovzdal slovo generálnemu riaditeľovi.
     
    Všetko je pripravené, tlačová konferencia sa môže začať.
     
    Realizačný tím:

    Hlavný tréner: Jozef Vukušič
    Asistenti: Viliam Hýravý, Ján Haspra ml.
    Lekár mužstva: MUDr. Tibor Letko
    Masér/fyzioterapeut: Juraj Hervartovský
    Technický vedúci: Peter Adamčiak
     
    Zoznam hráčov MFK Ružomberok na jarnú časť Corgoň ligy:

    Brankári: Milorad Nikolič, Pavel Kováč

    Obrancovia: Lukáš Greššák, Peter Maslo, Oliver Práznovský, Goran Adamovič, Martin Nosek, Dominik Kružliak

    Stredopoliari: Leandre Gael Tawamba Kana, Martin Nagy, Lukáš Lupták, Štefan Zošák, Richard Bartoš, Tomáš Ďubek, Mário Almaský, Ivan Kotora, Filip Serečin, Július Szöke

    Útočníci: Adam Zreľák, Andrej Lovás
     
    Tlačovej konferencie sa zúčastnia:

    Generálny riaditeľ: Ing. Ľubomír Golis
    Viceprezident MFK pre šport: Jozef Chovanec
    Športový a marketingový riaditeľ: PaedDr. Ivan Kurilla
    Tréner A mužstva: Mgr. Jozef Vukušič
    Kapitán mužstva: Tomáš Ďubek
     
    Príprava na jarnú časť sezóny

    Ružomberčania odštartovali zimnú prípravu 8. januára 2014. Počas nej najskôr odohrali domáci tréningový zápas a následne sa predstavili na pôde svojich súperov. Za nimi cestovali aj za rieku Moravu a od 5. do 16. februára 2014 sa zúčastnili sústredenia v Turecku. Generálku hrali v NTC Poprad s Podbrezovou. Počas celej prípravy odohrali 15 prípravných zápasov, pričom v jednom prípade išlo o tréningový zápas hráčov medzi sebou. Okrem tohto merania síl sa tri stretnutia skončili víťazstvom Ružomberka, štyri remízou a sedem prehrou. Medzi najatraktívnejších súperov možno zaradiť hlavne Spartu Praha a Partizan Belehrad.

    Výsledky prípravných zápasov:

    MFK RužomberokMFK Ružomberok 3:1 (3:0)
    MŠK Žilina – MFK Ružomberok 2:1 (2:0)
    MŠK Žilina – MFK Ružomberok 1:0 (0:0)
    FC Zbrojovka Brno – MFK Ružomberok 2:1 (2:0)
    FK Dukla Praha – MFK Ružomberok 1:1 (0:0)
    AC Sparta Praha – MFK Ružomberok 3:0 (1:0)
    AC Sparta Praha – MFK Ružomberok 1:1 (0:1)
    ŽP Šport Podbrezová – MFK Ružomberok 3:0 (1:0)
    ŽP Šport Podbrezová – MFK Ružomberok 1:1 (0:1)
    Šoproň VSE – MFK Ružomberok 0:2 (0:1)
    FC Botosani – MFK Ružomberok 1:2 (1:1)
    FK Partizan Belehrad – MFK Ružomberok 1:0 (0:0)
    MTK Budapešť – MFK Ružomberok 1:1 (0:0)
    PFC Spartak Naľčik – MFK Ružomberok 2:0 (1:0)
    MFK Ružomberok – ŽP Šport Podbrezová 2:0 (0:0)

    Góly počas prípravy:

    Adam Zreľák (4), Filip Serečin (3), Mário Almaský (2), Ivan Kotora (2), Richard Bartoš (1), Tomáš Ďubek (1), Tomáš Gerát (1), Leandre Tawamba Kana (1), Štefan Zošák (1)
     
    Ešte pred tlačovou konferenciou si môžeme priblížiť, ako sa Ružomberku darilo v jesennej časti sezóny:

    Zmeny pred jesennou časťou

    Ružomberok vstupoval do nového ročníka nielen s novým trénerom, keď Ladislava Šimča vystriedal Jozef Vukušič, ale aj s novým generálnym riaditeľom. Na miesto Milana Baraníka zasadol Ľubomír Golis a to nebola jediná zmena na funkcionárskom poste. Svoje pôsobenie v klube ukončil aj športový riaditeľ Michal Mertinyák a novým športovým riaditeľom sa stal Ivan Kurilla. Neskôr vznikla v klube nová pozícia – viceprezident pre šport, ktorej sa zhostil bývalý československý reprezentant, Jozef Chovanec.

    Zápasy a výsledky

    Liptáci si pred sezónou dali cieľ umiestnenie v prvej trojke, čo by im zaručovalo účasť v pohárovej Európe. Tento cieľ sa im v jeseni aj podarilo splniť. Ružomberok zimuje na tretej priečke so ziskom 31 bodov. Na druhý Trenčín stráca päť a na prvý Slovan až jedenásť bodov, no medailovú priečku má pred jarnou časťou vo svojich rukách, aj keď si bude musieť dať pozor na Senicu, ktorá má rovnaký počet bodov, doťahujúcu sa Myjavu, Trnavu, ale aj iné kluby, ktoré v boji o Európsku ligu ešte nepovedali posledné slovo. Oproti minulým sezónam, kedy Ruža získavala väčšinu bodov doma a mala problém posunúť sa v tabuľke výrazne dopredu kvôli častým zaváhaniam vonku, teraz došlo k paradoxnej situácii. V deviatich zápasoch von získala 17 bodov a v tomto ukazovateli jej patrí druhá priečka za úradujúcim majstrom, Slovanom Bratislava. Horšie to však bolo doma, kde v desiatich stretnutiach štyrikrát vyhrala, dvakrát remizovala a štyrikrát zostala bodovo naprázdno a tak si na svojom trávniku vybojovala 14 bodov. Pred poslednými tromi kolami, mohli Ružomberčania dokonca uvažovať nad prvou priečkou, lenže v priamom súboji o prvé miesto podľahli Slovanu (2:3), následne prehrali v Senici (1:2) a po smoliarskom zápase, v ktorom nepremenili mnohé gólové príležitosti, prehrali aj s Trenčínom (1:2). V Slovnaft Cup-e si Liptáci poradili s Podbrezovou (3:0), Michalovcami (1:1, 5:4 na pk), a aj so Spartakom Trnava (3:1, 1:2). Na jar si v semifinále zmerajú sily s Košicami.

    Doterajšie zmeny v kádri

    Počas jesene boli v Corgoň lige traja najlepší strelci s jedenástimi gólmi. Z toho dvaja obliekali ružomberský dres – Leandre Tawamba Kana a Miloš Lačný. Druhý menovaný mal zmluvu s klubom len do konca januára a tak jeho kroky viedli za trénerom Vladimírom Weissom starším, do Kairatu Almaty. Veľký záujem športovej verejnosti vyvolala skutočnosť, že spolu s tímom po zranení trénuje kapitán Ružomberka z majstrovskej sezóny, účastník MS 2010 v JAR a jeden z najproduktívnejších hráčov poslednej kvalifikácie v jednej osobe – Marek Sapara. Ten však od začiatku netajil, že ak bude možnosť, rád sa vráti do Turecka a tak aj spravil. Jar odohrá v drese Gaziantepsporu. Okrem neho sa počas zimnej prípravy v centre Dolného Liptova predstavil aj brankár Pavel Kováč, ktorý sa stal posilou MFK a útočník Pavol Jurčo, lenže v jeho prípade nedošlo k dohode medzi klubmi. V Ružomberku by mal počas jarnej časti pôsobiť aj stredopoliar Július Szöke z Podbrezovej a počas prípravy znova dostali priestor pri A mužstve aj viacerí dorastenci. Káder je tak zatiaľ veľmi podobný tomu, ktorý vstupoval do prebiehajúcej sezóny. Samozrejme prestupové obdobie stále trvá a tak sú konštatovania ešte predčasné.

    Fanúšikovia

    Keď sme už spomínali hráčov, nemôžeme zabúdať na toho, ktorý už rok nosí na svojom chrbte číslo dvanásť – fanklub Concordia 1906. Počas zápasov ženie hráčov za víťazstvami a za jediné škvrny počas jesene možno označiť nešťastný zápas na pôde bratislavského Slovana, kedy došlo k útoku na liptovských fanúšikov, o ktorom sa toho popísalo už dosť. Rovnako tak aj bojkot ružomberských priaznivcov, keď sa počas reprezentačnej prestávky nezúčastnili domáceho prípravného zápasu s Cracoviou Krakov (2:0) a ani ligového zápasu v Banskej Bystrici (1:0). Pozitíva však prevažujú. Vďaka snahe klubu, aj fanúšikov, sa pred štyrmi domácimi stretnutiami konali autogramiády futbalistov. Na desať domácich ligových zápasov prišlo spolu 26 820 divákov, čo je na Slovensku najviac v minulej jesennej časti, aj keď treba férovo priznať, že niektoré kluby, ako napríklad Trnava, odohrali o jeden domáci zápas menej. V každom prípade patrí priemerná návšteva 2 682 divákov medzi najlepšie v najvyššej súťaži. Počas jesene bol jeden z domácich zápasov dokonca vypredaný, čo sa naposledy v Ružomberku stalo ešte v sezóne 2007/08. V prebiehajúcom ročníku išlo o domáce meranie síl so Slovanom, kedy súboj o prvú priečku sledovalo 4 675 divákov. Veľký záujem bol aj o domáci priateľský zápas ružomberskej dorasteneckej kategórie U17 s ich rovesníkmi z Manchestru United. Na zápas bolo zvedavých 4 277 divákov. Po jeseni bol pekným spestrením futbalový turnaj, ktorého sa zúčastnili hráči, fanúšikovia a predstavitelia klubu – funkcionári, tréneri A mužstva a mládežnícki tréneri. Celkovo má klub za sebou zaujímavú jeseň.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:00.

    Ján Kmeť