Buffalo – Edmonton 2:3 (kon.) | Pittsburgh – Ottawa 2:1 (po pr.) | Detroit – Vancouver 2:0 (kon.)
NJ Devils – Colorado 1:2 (po pr.) | Anaheim – Columbus 2:4 (kon.) | LA Kings – Chicago 3:5 (kon.)
San Jose – Philadelphia 2:5 (kon.)
koniec
Buffalo Sabres
2:3 (2:1, 0:1, 0:1)
Edmonton Oilers
cz Utorok 04.02.2014, 01:00 • First Niagara Center, Buffalo • NHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Sportu zdar a hokeji zvlášť! Vítám vás u dalšího hracího dne kanadsko-americké NHL, tentokrát u zápasu dvou aktuálně nejhorších celků soutěže – Buffala Sabres a Edmontonu Oilers.
     
    Buffalo Sabres

    Aktuálně nejhorší celek celé NHL má na kontě pouhých 38 bodů, přitom na pozice zaručující play-off by potřeboval mít na kontě minimálně dvakrát větší cifru. Letošní mizérii Sabres skvěle dokazuje poslední zápas, ve kterém Šavle podlehly po výsledku 1:7 Lavinám z Colorada.

    Svěřenci trenéra Teda Nolana přitom inkasovali tři branky hned v úvodních osmi minutách zápasu. "Když prohrajete poměrem 1:7, nejde si z takového zápasu ani vzít nic pozitivního. Musíme to hodit za hlavu a připravit se na příští zápas," řekl po posledním debaklu útočník Buffala Marcus Foligno.

    Této porážce předcházelo senzační vítězství nad Phoenixem v poměru 3:2. Hráči chtěli na toto utkání herně navázat, to se jim ovšem nepodařilo. Tento dvojzápas zvaný v Americe "back-to-back" tak zvládly Šavle s 50% úspěšností.

    K poslednímu zápasu se vrátil také útočník Matt D’Agostini. "V každém prvku zápasu nás zkrátka přehráli. Z tohoto zápasu si nemůžeme vzít absolutně nic. Musíme být daleko lepší tým, pokud chceme získávat nějaké body."
     
    Edmonton Oilers

    Nejhorší celek Západní konference má na svém kontě 42 bodů, na předposlední Calgary ztrácí už propastných sedm bodů. Přesto se dá říct, že jsou Olejáři ve formě. Naznačují to poslední čtyři zápasy, ve kterých se hned třikrát radovali z vítězství. Až v posledním utkání nestačili na celek Bostonu, vedoucího týmu Atlantické divize, když si připsali prohru v poměru 0:4. Přestože tak Edmonton disponuje perspektivním mužstvem především směrem dopředu, už po sedmé v sezóně nevstřelili v zápase hráči Edmontonu ani jednu branku. A přestože tak Oilers zavítají na led nejhoršího celku soutěže, neočekávají lehký průběh.

    "Nejsme v pozici, kdybychom si mohli dovolit vypustit kterýkoliv zápas. Nacházíme se v tabulce tam, kde jsme a já očekávám, že Buffalo nastoupí do zápasu od podlahy, především po jejich poslední kruté porážce," má o soupeři jasno trenér Edmontonu Dallas Eakins.

    "Pokaždé, když vidíte, že vás čeká zápas proti týmu, který se v tabulce pohybuje na stejných místech, chcete takového soupeře porazit a zvýšit si sebevědomí," říká útočník Taylor Hall.
     
    Kdo je ve formě

    Jedno je zatím jisté. Pokud se mají hráči Edmontonu opravdu na někoho spolehnout, je to bezesporu jejich brankář Ben Scrivens. Ten přišel z Los Angeles poměrně nedávno, ale u Oilers si prakticky okamžitě vybojoval místo týmové jedničky. Za vše mluví jeho statistiky, které ho aktuálně řadí na 1. místo ligových tabulek, pokud se budeme bavit o procentuální úspěšnosti zákroků. V posledních třech zápasech navíc pustil za svá záda pouhé tři branky a připsal si hned 118 úspěšných zákroků (97,5%).

    Na druhé straně můžeme hovořit o formě u útočníka Šavlí Tylera Ennise, který si připsal branku a tři asistence za poslední tři zápasy.
     
    Zranění

    Obránce Jeff Petry v neděli netrénoval se svými spoluhráči, když si v zápase proti Bostonu připsal obranný zákrok, kdy zblokoval tvrdou střelu svou nohou. Jeho start v dnešním zápase je zatím nejistý. Útočník Sabres Cody McCormick laboruje s blíže nespecifikovaným zraněním v horní části těla, podobně je na tom také Drew Stafford a Kevin Porter. Do olympijské přestávky bude Šavlím chybět také Matt Moulson.
     
    Každý z dnešních soupeřů působí v odlišných divizích a také konferencích, není tak divu, že se letos bude jednat o jejich první vzájemné měření sil. Abychom se dozvěděli poslední odehraný výsledek mezi Edmontonem a Buffalem, musíme ve statistikách zabrouzdat více než dva roky zpátky. Naposledy si připsaly vítězství Šavle, které 3. ledna 2012 otočily ve třetí třetině vývoj zápasu a vyhrály poměrem 4:3.

    Zajímavostí zápasu určitě je, že Buffalo už na domácí vítězství čeká šest zápasů. Už tak prakticky na den přesně měsíc svěřenci trenéra Teda Nolana nedokázali před svými fanoušky zvítězit. Dnes však dostanou možnost proti Edmontonu, který tak pokračuje ve venkovním tripu. Z toho mu kromě dnešního zápasu zbývá odkroužit také duely s New York Rangers a New Jersey Devils.
     
    Československá stopa v utkání

    V tomto utkání budeme mít možnost vidět pouze jednoho Čecha a Slováka. Oba dva navíc nalezneme ve stejném dresu – Edmontonu Oilers. Jedná se o českou útočnou stálici – Aleše Hemského a slovenského zadáka Martina Marinčina.

    Aleš Hemský (EDM) – 49 zápasů, 7 gólů, 17 asistencí, 16 trestných minut, dvanáct minusových bodů

    Martin Marinčin (EDM) – 19 zápasů, 0 gólů, 1 asistence, 12 trestných minut, dva plusové body
     
    Úvodní sestavy:

    Buffalo Sabres: Enroth (Miller) – Ehrhoff "A", Mcbain, Myers, Sulzer, Tallinder "A", Weber – D'Agostini, Ellis, Ennis, Flynn, Foligno, Girgensons, Hodgson, Omark, Ott "C", Scott, Stafford, Varone

    Edmonton Oilers: Bryzgalov (Scrivens) – Ference "C", Fraser, Marinčin, Petry, J. Schultz – Eberle, Gagner "A", Gazdic, Gordon, Hall, Hemský, Hendricks, Joensuu, Nugent-Hopkins "A", Perron, Smyth, Yakupov, N. Schultz

    Rozhodčí: Dwyer – Furlatt – McElman, Devorski.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:32
    Edmonton právě vstřelil branku!
    Hostující hokejisté vstupují do tohoto zápasu neuvěřitelným způsobem a už v úvodní minutě vedou! Puk zavezl do útočného pásma Nail Yakupov, ten předal kotouč JEFFU PETRYMU, který si po předání puku na bekhend připsal úspěšný střelecký pokus za záda brankáře Enrotha!
    Asistence: Nail Yakupov, David Perron.
     
    02:27
    Scottova střela od modré byla před brankou nejspíše i jemně tečována, ale brankář Bryzgalov ji dokázal ukrýt ve výstroji.
     
    03:37
    V útočném tlaku se snaží domácí pokračovat, další střelu na branku si připisuje Tallinder, pro Bryzgalova však tento pokus nebyl těžkým soustem.
     
    04:45
    Po dalekonosné střele Hendrickse se před brankou snažil úřadovat i český útočník Aleš Hemský, ale puk nakonec skončil mimo svatyni domácích.
     
    05:41
    Drew Stafford (BUF) vyloučen na dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    06:01
    Hemský zachytil puk u mantinelu a okamžitě jej posílal na střed volnému Yakupovovi. Útočník Oilers se snažil pálit na branku, ale puk mu skočil přes čepel. Buffalo posléze vyhazuje.
     
    06:53
    Eberleho útočný výpad úspěch neslaví a Edmonton se bude muset znovu probojovat do útočného pásma.
     
    06:56
    Taylor Hall (EDM) vyloučen na dvě minuty za nesportovní chování.
     
    07:46
    Gagner se po skvělém uvolnění Perrona dostal do ideální střelecké pozice a z vrcholu kruhu pálil na branku. Brankář Enroth vytáhl svou vyrážečku, ale kdyby puk mířil o pár čísel výše, byl by to nádherný gól!
     
    08:04
    Sabres právě vstřelili branku!
    Ve zmatku před brankou Oilers se nejrychleji u puku zjevil STEVE OTT, který s ničím neotálel a kotouč bekhendovým způsobem dorazil do branky. Kotouč se do klece dostal mezi betony brankáře Bryzgalova, a i když se zdálo, že jej na poslední chvíli obránce Oilers snažil holí zastavit před brankovou čarou, videorozhodčí potvrdil platnou branku domácích.
    Asistence: Tyler Myers, Cody Hodgson.
     
    09:03
    Další nenápadné nahození od modré čáry ukrývá Bryzgalov raději ve výstroji.
     
    10:04
    Steve Ott mohl hned po vstřelené brance vsítit i druhý gól, když se dostal do rychlého protiútoku. Zvolil tvrdou ránu z vrcholu kruhu a orazítkoval tyč Bryzgalovy brány!
     
    10:57
    Joensuu pálil z velkého úhlu na branku, ale brankář Sabres před sebou nic neviděl. Přesto puk ukryl v lapačce a nedovolil žádné pochybnosti.
     
    11:37
    Po Schultzov ráně od modré čáry se puk odrazil přímo před branku, kde se jej útočníci Oilers snažili dorážet, ale marně.
     
    12:21
    Hned na druhé straně zahrozil střílející Stafford, jehož pokus ale nemířil mezi tři tyče.
     
    13:18
    Edmonto vysunul svůj forčeking a obránci Buffala mají najednou problémy s rozehrávkou.
     
    14:20
    Po špatné rozehrávce Frasera se do šance mohli dostat i hráči Buffala, přesto brankář Bryzgalov nemuse ani zasahovat. Na ledě vidíme nyní nadměrný počet nepřesností.
     
    15:03
    Ennis se snažil zpoza branky překvapit o tyčky Bryzgalova, což se mu ovšem nepodařilo.
     
    15:24
    Christian Ehrhoff (BUF) vyloučen na dvě minuty za podražení.
     
    16:15
    První polovinu oslabení se Buffalo v pohodě ubránilo, Edmonton se prakticky ani neusadil v útočném pásmu.
     
    16:50
    Po velké šanci Edmontonu, kdy před brankou dorážel volný Hall, ujížděl do protiútoku Foligno. Ten zvolil střelu a nastřelil připravenou vyrážečku brankáře Bryzgalova!
     
    17:58
    Do dalšího přečíslení se dostal Myers s Ennisem, ale brankář Edmontonu tentokrát nemusel ani zasahovat.
     
    18:10
    Steve Ott (BUF) vyloučen na dvě minuty za podražení.
     
    18:58
    Ani tentokrát se hostům nedaří usadit se v útočném pásmu.
     
    19:04
    Sabres právě vstřelili branku!
    DREW STAFFORD se po špatné komunikaci útočníků Oilers dostal do rychlého přečíslení, dostal na modré čáře kotouč a z pravého kruhu se rozhodl vystřelit přesný projektil mířící do volného místa branky vedle lapačky brankáře Bryzgalova! Sabres skórují v oslabení!
    Asistence: Zemgus Girgensons, Mike Weber.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Přestože hrajou proti sobě dva nejhorší celky NHL, sledujeme vyrovnaný a atraktivní duel. V první třetině jsme viděli řadu zajímavých momentů, se kterými přišly i branky. ty padly hned tři, ve dvou případech skórovali domácí hráči Buffala, kteří tak po lepším využívání chyb soupeře vedou po první části – 2:1.
     
    Další třetina začne přibližně v 02:05.
     
    Stastistiky po první třetině

    Střely: 13:12
    Hity: 14:6
    Vyhraná vhazování: 14:10
    Zblokované střely: 2:4
    Trestné minuty: 6:2.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:11
    Domácí v plném počtu.
     
    20:24
    Nugent-Hopkins dostal od svého spoluhráče nabito zpoza branky, nezamířil však přesně, a tak jeho střela bez přípravy skončila pouze v rohu kluziště.
     
    22:03
    Tyler Ennis se uvolnil na modré čáře a po individuální akci se s pukem dostal až mezi kruhy, odkud pálil nepříjemný projektil proti přesouvajícímu se Bryzgalovovi. Ruský gólman si však nakonec dokázal poradit.
     
    22:23
    Matt Hendricks (EDM) vyloučen na dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    23:03
    Oilers se zatím v pohodě brání a stíhají ve svém pásmu sbírat puky, které okamžitě vyhazují.
     
    23:30
    Tyler Myers (BUF) vyloučen na dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    24:02
    Gagner vystřelil při hře 4 na 4 nenápadnou střelu, která ovšem trochu zaskočila brankáře Enrotha. Obránci Buffala však vše řeší bez problémů.
     
    24:46
    Nyní už pokračuje zkrácená přesilovka Oilers.
     
    25:31
    Domácí v plném počtu.
     
    25:49
    Perron pálil z mezikruží těsně vedle levé tyče.
     
    26:25
    Joensuu se snažil dobruslit odražený kotouč, který skončil před brankou, zde byl ale po pár centimetrů dříve brankář Buffala.
     
    27:18
    I Bryzgalov na druhé straně musí být po střele Ennise v pozoru.
     
    27:37
    Ehrhoffova střela od modré končí na plastronu brankáře Bryzgalova.
     
    27:51
    Aleš Hemský (EDM) vyloučen na dvě minuty za podražení.
     
    28:34
    Oba dva útočné výpady Buffala dokázali obránci Oilers zneškodnit a puk následně vyhodit do bezpečí.
     
    29:48
    V této přesilovce si domácí hráči nepřipíšou ani střelu, prakticky se nedostali přes střední pásmo.
     
    30:11
    Hosté v plném počtu.
     
    30:42
    Ovšem při hře 5 na 5 se domácí dostávají do tlaku a po dobrém střídání si připsali řadu nebezpečných střel.
     
    31:22
    Jordan Eberle (EDM) vyloučen na dvě minuty za hákování.
     
    31:39
    Myers si od modré připsal dělovku, kterou ovšem Bryzgalov vyráží svým betonem.
     
    32:19
    Ehrhoffova střela rovněž končí ve výstroji edmontonského gólmana.
     
    33:23
    Hosté v plném počtu.
     
    33:39
    Eberle s Petrym nadělali před brankou Sabres dusno, ale před brankovištěm Enrotha byl takový zmatek, že bylo těžké několikrát odražený kotouč poslat do branky.
     
    34:31
    Nugent-Hopkins si objel branku a po vyjetí s pukem na vrchol kruhu oprášil lapačku Enrotha.
     
    34:50
    Steve Ott (BUF) a Nail Yakupov (EDM) vyloučeni na dvě minuty na trestnou lavici.
     
    35:23
    Další nebezpečnou střelu Nugenta-Hopkinse vyrazil brankář Šavlí betonem do rohu.
     
    35:47
    Stafford si sjížděl před branku na dorážku, ale na poslední chvíli jej dokázal odstavit obránce Oilers.
     
    36:45
    Edmonton právě vstřelil branku!
    JUSTIN SCHULTZ srovnává tento zápas, když dostal přihrávku na pravý kruh, odkud pálil přesně zápěstím do horního růžku branky bezmocného brankáře Enrotha!
    Asistence: David Perron, Andrew Ference.
     
    37:50
    Andrew Ference (EDM) vyloučen na dvě minuty za hákování.
     
    38:20
    Šavle udržely útočné pásmo a zamkly soupeře do přesilovkového zámku. Zatím však bez úspěšné branky, když si brankář bryzgalov nemusel připisovat žádný zákrok.
     
    38:50
    Po Folignově nahození na branku se opět bude vhazovat před Bryzgalovem.
     
    39:05
    Hodgson se po otočce peřd brankou dostal do zajímavé situace a po svém pokusu se okamžitě snažil o dorážku těsně před brankou. Bryzgalov si jej u levé tyčky stihl pohlídat a vykrýt.
     
    39:51
    Hosté v plném počtu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé třetině padla jediná branka a to v jejím závěru, když na 2:2 srovnával Olejář Justin Schultz přesnou a velice povedenou střelou. Kvalita hokeje se přeci jen trochu zhoršila, mohou za to častá vyloučení na obou stranách, která trochu zbytečně kazí plynulost této hry.
     
    Další třetina začne přibližně v 03:02.
     
    Statistiky po druhé třetině

    Střely: 30:23
    Hity: 21:11
    Vyhraná vhazování: 27:21
    Zblokované střely: 3:9
    Trestné minuty: 10:12.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:43
    Ryan Nugent-Hopkins (EDM) vyloučen na dvě minuty za hákování.
     
    40:57
    Edmonton právě vstřelil branku!
    Hosté po buly pouze vyhazovali, jenže do útočného pásma si udělal výlet MATT HENDRICKS, ke kterému se poskakující kotouč nakonec dostal přímo na čepel mezi dvěma obránci soupeře. Útočník Oilers jel sám na branku a po naznačení střely zmrazil brankáře Enrotha, následně puk usměrňoval do branky!
    Asistence: Boyd Gordon, Martin Marinčin.
     
    42:24
    Christian Ehrhoff (BUF) vyloučen na dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    43:09
    Hosté v plném počtu.
     
    43:32
    Nugent-Hopkins po sérii přihrávek v útočném pásmu střílel na branku, trefil však pouze vlastního spoluhráče.
     
    44:28
    Domácí v plném počtu.
     
    45:36
    Joensuu zavezl puk do útočného pásma, kde si jej převzal Ryan Smyth a rychlou střelou prověřil reflexy brankáře Enrotha.
     
    46:30
    Yakupov si udělal s pukem výlet do útočné třetiny, ale zůstal bez podpory svých spoluhráčů.
     
    46:59
    Eberleho střela od modré do branky nemířila, přesto se od zadního mantinelu odrazila zpět před branku.
     
    47:32
    David Perron dostal na modré čáře puk a dostal šanci jet sám na branku, když na něj obrana domácích zapomněla. Útočník Edmontonu však neměl rychlost, a tak jej obránce Sabres stihl dohnat. Přesto si musel brankář Enroth připsat proti jeho střele těžký zákrok!
     
    49:24
    Po střele Webera od modré čáry puk těsně před brankou změnil směr, a tak měl brankář Bryzgalov plné ruce práce, aby mu zabránil v překročení brankové čáry.
     
    49:35
    Tlak Buffala sílí a po velkém důrazu v brankovišti teď útočníci domácích dokonce docílili branky, bylo to však těsně po hvizdu sudího.
     
    50:36
    Ke střele se dostal opěk v poslední době velice aktivní Nugent-Hopkins. Jeho střela po zemi ale branku Sabres ohrozit nemohla.
     
    51:38
    Edmonton stále drží útočné pásmo a je to právě Hemského formace, která dělá domácím velké potíže. Český rodák teď zásoboval své spoluhráče skvělými nahrávkami, vše vyvrcholilo nahrávkou na Justina Schultze, který mohl z vrcholu kruhu pálit z první. Brankář Enroth vyrazil puk betonem.
     
    52:09
    Yakupov nabízel před brankou Taylora Halla, tomu ale k zachycení jehi nabídky chybělo pár centimetrů.
     
    52:55
    Po delší době se hra opět přestěhuje do útočného pásma Sabres po zakázaném uvolnění hostů.
     
    52:55
    Oddechový čas pro hosty.
     
    53:03
    Varone pálil hned po buly, Bryzgalov toho příliš neviděl, přesto dokázal sklapnout betony včas.
     
    53:23
    Další nebezpečný pokus si připisuje Ehrhoff, Bryzgalov opět drží.
     
    53:42
    Hemský s Hendricksem ujížděli do přečíslení, situace nahrávala českému útočníkovi, který mohl s pukem střílet, jenže jak už je u Aleše Hemského zvykem, zvolil raději přihrávku, což v této situaci nebyl dobrý nápad. Hendricks se nedostal ani ke střele přes dotírajícího obránce soupeře.
     
    54:48
    Linus Omark zařídil svým spoluhráčům útočné pásmo.
     
    55:27
    Puk hned po buly ovšem získávají hosté, kteří jej s klidem zaváží do útočné třetiny.
     
    55:59
    Mcbain se dostal do šance těsně před brankou, ale jeho střela neměla ty správné parametry, když mu na poslední chvíli kotouč přeskočil čepel.
     
    56:55
    Omark si nebral servítky a s pukem se chtěl jednoduše natlačit do branky. Málem mu to vyšlo, Bryzgalov měl plné ruce práce.
     
    58:08
    Perron vyhazuje puk do útočné třetiny soupeře a Edmonton se snaží závěr zápasu takticky kontrolovat.
     
    58:46
    Šavle drží útočné pásmo a již hrají v šesti hráčích!
     
    59:24
    Sulzer zkusil vystřelit z dálky, ale Bryzgalov jeho střelu viděl a s poklidem ji ukryl ve výstroji.
     
    59:27
    Oddechový čas pro domácí.
     
    59:36
    Edmonton vyhazuje puk po buly do středního pásma.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Tento zápas tak nakonec vyhrává Edmonton, který ve druhé a třetí třetině dokázal otočit vývoj na svou stranu. Velkou zásluhu na tomto vítězství má bezesporu brankář Ilja Bryzgalov, který pokryl přes 40 střel soupeře a měl téměř dvakrát tolik práce, co jeho protějšek v brance Sabres – Jhonas Enroth.
     
    Stastistiky

    Střely: 44:28
    Hity: 29:15
    Vyhraná vhazování: 41:29
    Zblokované střely: 7:13
    Trestné minuty: 12:14.
     
    Československá stopa v utkání:

    Aleš Hemský (EDM) – 0 bodů, 1 plusový bod, 2 trestné minuty, 1 střela, čas na ledě: 13:10

    Martin Marinčin (EDM) – 1 asistence, 1 plusový bod, 1 střela, čas na ledě: 20:14.
     
    Tímto se s vámi loučí David Motloch a u dalších on-line přenosů opět na počtenou. (03:47:19)

    David Motloch

    Góly a asistencie: 9. Ott (Myers, Hodgson), 20. Stafford (Girgensons, Weber) – 1. Petry (Yakupov, Perron), 37. J.Schultz (Perron, Ference), 41. Hendricks (Gordon, Marinčin)


    Buffalo Sabres: Enroth (Miller) – Ehrhoff "A", Mcbain, Myers, Sulzer, Tallinder "A", Weber – D'Agostini, Ellis, Ennis, Flynn, Foligno, Girgensons, Hodgson, Omark, Ott "C", Scott, Stafford, Varone
    Edmonton Oilers: Bryzgalov (Scrivens) – Ference "C", Fraser, Marinčin, Petry, J. Schultz – Eberle, Gagner "A", Gazdic, Gordon, Hall, Hemský, Hendricks, Joensuu, Nugent-Hopkins "A", Perron, Smyth, Yakupov, N. Schultz

    Rozhodca: Dwyer – Furlatt – McElman, Devorski