Bilbao – Almería 6:1 (kon.) | Vigo – Valencia 2:1 (kon.) | Atlético Madrid – Barcelona 0:0 (kon.)
Elche – Sevilla 1:1 (kon.)
koniec
Atlético Madrid
0:0 (0:0)
FC Barcelona
Sobota 11.01.2014, 20:00 • Vicente Calderón • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:00.
     
    Najlepšia obrana privíta v šlágri šlágrov najlepší útok. Ani tak preslávené El Classico momentálne nemá lesk pred súbojom, keď sa Barcelona stretne s iným madridským celkom. Po rokoch je jeden zo zápasov sezóny na programe medzi Atleticom a práve Blaugranas. Hrá druhý s prvým.
     
    Bude to aj duel významných strelcov ligy v tejto sezóne – Diego Costa vs. Lionel Messi. Madrid má famóznu formu, z deviatich duelov stratil len raz dva body za remízu a v ostatných piatich inkasoval len 2 góly s Levante. Kataláncom síce tím Diega Simeoneho stále dýcha na chrbát z druhého miesta, ale horšie je na tom len vinou jemne slabšieho skóre.
     
    Ostro bude sledovať súboj iste aj Real Madrid, ktorý si konečne môže prísť na svoje – jeden z lídrov tabuľky vo vzájomnom zápase určite body stratí, najviac by Pusinkám vyhovovala remíza. Tri španielske tímy sa už dávno nebili o post lídra v lige tak, ako tomu je v súčasnosti. Šláger medzi druhým a prvým môže napovedať veľa o možnostiach získať titul, no rozhodujúci ešte nebude.
     
    Atlético má 100%-tnú formu v domácich podmienkach. Vyhral v lige všetko, čo sa dalo a pridal k tomu plný bodový zisk pred vlastnými fanúšikmi aj v skupinovej fáze LM! Ani v Copa del Rey doma nezaváhal a tak jedinou stretou v tejto sezóne na vlastnej pôde bola remíza 1:1 v Superpohári na začiatku sezóny práve s Barcelonou...
     
    Barcelona si bude musieť pre zmenu dávať pozor na najlepší útok Atletica na jeho pôde, viac gólov (33) nedala doma ani ona. Vonku je však pre zmenu na líderskej pozícii práve Barca, ale opäť len o skóre a s tou istou bilanciou 7-1-1. Favorita budeme v zápase hľadať ťažko, všetko sa rozhodne až na trávniku.
     
    Tragédiou pre Madrid, ale podstatnou správou pre hostí je, že sa do hry vrátil Lionel Messi. A to nie hocijako, v polhodine proti Getafe v pohári stihol dať dva góly: "Cítim sa šťastný, pretože vyhrávame a pretože hrám bez bolesti. Nikdy som nestratil chuť hrať, ale zdravotné problémy a herné vyťaženie mi futbal často znepríjemňovali. Teraz už sa konečne cítim dobre a v zápase s Atleticom chcem opäť pomôcť svojmu tímu. Všetko, na čo teraz myslím, je hrať futbal a to, aby ma to znovu bavilo," hovorí hviezda barcelonského kádra.
     
    Barcelone sa však darilo aj bez argentínskeho klenotu, hattrickmi ho stihli zastúpiť ako Neymar, tak aj Pedro či Alexis. Na druhej strane sú víťazstvá bieločervených v zápasoch tesné, ale tiež znamenajú tri body. A ktovie, ako by sa Simeoneovcom darilo, ak by v kádri ostal ešte aj Radamel Falcao...
     
    Dobrou správou pre domácich je, že sa do hry po zraneniach vrátila dvojica Diego Godín a tiež aj Juanfran/. Obidvaja tak v kádri pre duel budú k dispozícii. Katalánci nebudú zrejme môcť počítať s Bartrom, ktorý mal zdravotné problémy po zápase s Elche, ale do hry sa pre zmenu vráti Neymar, ktorý prekonal žalúdočné ťažkosti. Duel začína o 20.00.
     
    -20
    Úvodné zostavy:

    Atlético Madrid: Courtois – Torres Juanfran, Miranda, Godín, Filipe – Koke, Tiago, Gabi, Turan – D. Costa, David Villa.
    Náhradníci: Aranzubia – Insúa, Alderweireld, Guilavogui, Raúl García, C. Rodríguez, J. Sosa.

    FC Barcelona: Valdés – Dani Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – A. Sánchez, Fábregas, Pedro.
    Náhradníci: Pinto – Bartra, Adriano, Roberto, Song, Neymar, Messi.

    Rozhodca: Mateu – Cebrián, Núnez.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    2
    Výkop mala v tomto šlágri Barcelona.
     
    3
    Domáci majú tradične bieločervenomodré kombinácie dresu a hostia netypicky v žltočervenom.
     
    6
    Hlavným rozhodcom stretnutia je Mateu Lahoz.
     
    7
    Prvá veľká šanca domácich! Po pravej strane Turan prešiel krásne až ku bránkovej čiare a nezastavil ho nik. Loptu pred bránu tečoval v poslednej chvíli na roh Piqué a Valdes tak mal šťastie, že lopta smerovala na hornú sieť.
     
    8
    Z následného rohu si už v obrane dala Barca pozor a akékoľvek nebezpečenstvo zažehnala.
     
    10
    Aktívnejšie začali jednoznačne Madridčania, Valdes už mal dôvod na zákrok po práci Diega Costu, ktorý si odvážne prebral loptu a z hranice vápne mieril prudký projektil. Ale iba do stredu, práve tam brankár číhal.
     
    11
    Šokujúce je, že do zostavy od začiatku stretnutie nezasiahli Messi ani Neymar, na lavičke Atletica, ale v sektore hostí tak sedí neskutočné množstvo peňazí. Tréner Martino ich zrejme nasadí po zmene strán, aby rozvírili unavenú obranu. Ktovie.
     
    12
    Ďalšia možnosť ale je, že sa obaja ešte nevystrábili zo zranenia úplne a možno do hry nezasiahnu vôbec. Na lavičke tak aspoň budú súpera strašiť, aby si myslel, že sa do hry dostanú a potom ich prevetrajú. Je to asi ale málo pravdepodobná možnosť.
     
    13
    Prvú impulz na zákrok mal aj Courtois, ale nepresný center len pohodlne stiahol do svojich rukavíc.
     
    15
    Barca zatiaľ len ťažko hľadá spôsob, ako hrať svoj tradičný systém tiki-taka, dnes si ho zrejme príliš nevychutná. V moci má loptu častejšie Atletico.
     
    16
    Obaja súperi sa však budú cez svoje obrany naproti dostávať zrejme len veľmi zriedka. Na vyložené šance možno ani nebude priestor.
     
    17
    Hra bola na chvíľu prerušená pre kuriózny moment, hlavný rozhodca mal problém s mikroportom, jeho kolega za autovou čiarou mu to vyriešil k spokojnosti :-)
     
    18
    Po prvej štvrťhodine menšej nadvlády domácich sa k lopte konečne na dlhšiu kombináciu dostala aj Barcelona. Je však ďaleko od Courtoisa, ktorý nemusel nič vážne doposiaľ riešiť.
     
    20
    Pdero vymýšľal čo s loptou spoza vápna, ale nemal príliš veľa času. Preto vystrelil propagačne, čo Courtois bez pardonu zvládol a svojich podržal.
     
    21
    Atletico bráni, vyčkáva a podľa očakávanie sa sústredí na straty lopty súpera. Potom sa už môže sústrediť na rýchlosť Villu s Costom.
     
    22
    Diváci pískajú pri každom dotyku hostí s loptou, tá je ale ďaleko od brány. Navyše sa Pedro dotkol lopty rukou po prihrávke Fabregasa a to znamená rozohrávku pre domácich.
     
    25
    Hra je prerušená pre Iniestovo zranenie, hostia dúfajú, že to nebude nič vážne.
     
    26
    Zrejme tam bude problém s kolenom, Iniesta je známy aj tým, že nezvykne simulovať a je to férový gentleman. Zatiaľ je ošetrovaný za čiarou.
     
    27
    Barca hrá teda o desiatich, pre ňu by to bola obrovská škoda, ak by ani nie po polhodine hry musel jeden z top hráčov odstúpiť.
     
    28
    Črtala sa obrovská šanca Atletica, ale Villa sa ocitol napokon v ofsajde a tak ďalej pokračovať v šanci nemohol.
     
    30
    Za čiarou sa už začal rozcvičovať Neymar, možno teda za Iniestu nastúpi do zápasu už v prvom polčase. Záložník hostí je už ale späť v hre.
     
    31
    Vyzerá to tak, že pohybové obmedzenia nemá a preto v spolupráci s Albom už vymýšľal čosi pred Courtoisom. Nateraz sa mu ale nebezpečenstvo vytvoriť nepodarilo.
     
    32
    Na druhej strane postupoval solídne vpred Diego Costa, potom dostal ešte za obranu pas po narážačke. V poslednej chvíli ho však tečom stopol Piqué a bude z toho len roh...
     
    33
    ...po ňom sa šanca nezrodila a to ani po ešte jednej takejto štandardke. Obrana Barcy sa bráni solídne a bez inkasovanej ujmy.
     
    35
    Tentoraz to ale bola oveľa nebezpečnejšia šanca po ďalšom rohovom kope, Valdes ostal na čiare po nepríjemnom centri do ohňa. Ten tečoval ešte Miranda, Costa na zadnej žrdi však už nestihol loptu usmerniť do siete.
     
    36
    Valdes trochu ponaťahoval fanúšikov Madridu, ktorí ho zdatne vypískali. Naťahovať hru šnúrovaním kopačiek po polhodine hry nie je to, na čo by mali byť Blaugranas pyšní.
     
    37
    Iniesta sa po rohu nakrátko nádherne pokúsil odcentrovať a vyšlo to. tam skákal nevysoký Pedro a v ťažkej pozícii mieril tesne nad! Courtois sa len díval, ako lopta letí mimo jeho brány, mal aj značné šťastie.
     
    38
    Nepríjemná strela Piquého z diaľky zamestnala Courtoisa, ktorý loptu neudržal a až spoločne s obranou ju upratal do bezpečia.
     
    40
    Barca sa naďalej drží ako líder v tomto dueli, ktorý udáva tempo hry, Valdes už hodnú chvíľu nemal dôvod zasahovať.
     
    41
    Neviditeľný Alexis po nahrávke Iniestu do ohňa stál v ofsajde, takže sa šanca smerom ku Courtoisovi zrodiť nemohla.
     
    42
    Na to, že je duel dôležitý a extrémne vybičovaný, na ihrisku vládne vcelku pokoj a vášne prúdia viac v hľadisku ako na ihrisku. Aj preto hráme doposiaľ bez kariet.
     
    43
    Hra sa síce odvíja z jednej strany na druhú, ale ani jeden tím nemá mimoriadne navrch, hoci Barcelona doposiaľ prakticky diktovala tempo. Pred bránami, hlavne pred tou barcelonskou, sa hrá sporadicky.
     
    44
    Iniesta je faulovaný ako na bežiacom páse a to už bolo dosť aj pre rozhodcu. Prvú kartu po ostrejšom zákroku videl Gabi.
     
    45
    Rozhodca ešte nadstavuje 2 minúty.
     
    45+1
    Simeone na lavičke vystrája, ako sa na jeho krv patrí, rozhodca ho musel krotiť.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Podľa očakávanie sa dôležitý duel na štadióne Vicente Calderóna hral opatrne, prvá pätnásťminútovka ale patrila domácim. Zahrozili hlavne po pravej strane a šanci Turana. Potom na zadnej žrdi nedočiahol center Costa v solídnej šanci, no to bolo zo strany Madridu asi všetko. Tempo potom síce ďalej od brány, ale predsa chvíľu diktovala Barcelona, zaujímavo kombinovala a vytvorila si nejednu dobrú možnosť. Pedro však hlavičkoval nad a napríklad Piquého strela mierila presne na brankára. Aj preto je stav po prvom dejstve zatiaľ bezgólový. Ten druhý začne približne od 21.03.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Po zmene strán sa k výkopdu dostali hráči Atletica.
     
    48
    Na ihrisku je už Lionem Messi, nahradil často okopávaného Iniestu.
     
    51
    Godin sa dopustil faulu lakťom a vyslúžil si za to žltú kartu.
     
    52
    Uvidíme teda, čo na ihrisku prinesie pre hostí prítomnosť Messiho, očakávajú sa, samozrejme, góly.
     
    53
    Messi už stihol preniknúť do vápna po pravej strane, jeho strela však z uhla skončila iba na bočnej sieti. Klenot Barcy si však opäť narazil koleno a chvíľu bol na zemi s bolestivou grimasou.
     
    56
    Kopal sa medzitým roh, Messi pokračuje ďalej, center mieril na Piquého. Na zadnej žrdi však zahral pri spracovaní rukou a preto sa brankár domácich nemusel o nič strachovať.
     
    57
    Dnešné stretnutie sleduje 54 800 divákov, je vypredané.
     
    58
    Alba po faule videl kartu a zavinil aj priamy kop.
     
    60
    Valdes vytiahol famózny zákrok pri teči zblízka od Godina, pretože ten bol vo vyloženej šanci, napriek tomu ale nedal. Napokon sa však pískal ofsajd a tak rád musí byť hlavne domáci kapitán, ktorého by takto azhodená šanca veľmi mrzela.
     
    61
    Z neho nebezpečenstvo pred Valdesom nehrozilo, Katalánci sú v obrane maximálne ohľaduplní a brankárovi to vôbec nesťažujú. Napriek tomu, že nehrá napríklad Puyol.
     
    62
    Turan v spolupráci s Costom vymysleli dobrý brejk, cez Piquého domáci strelec mieril ale nemastnou strelou vedľa brány. Valdés nemal prácu.
     
    63
    Následne sa z uhla vo vápne dostal k lopte Villa, ale jeho projektil Valdes skrotil a podobne úspešný bol španielsky brankár aj pri šanci Costu. Navyše sa pískal ofsajd.
     
    65
    Mascherano sa po strete s Turanom ocitol na zemi a musel byť ošetrený. Vinou toho sa chvíľu nehralo.
     
    66
    Mascherano je už v poriadku a opäť sa hrá. Do hry sa medzitým o chvíľu dostane Neymar, ktorý už stepuje pri autovej čiare.
     
    67
    Oba tímy bojujú o každý centimeter ako levy a majú to proti sebe veľmi ťažké. Nie nadarmo sú na špici tabuľky pbok po boku len o skóre.
     
    69
    Neymar je už teda na ihrisku, nahradil Alexisa.
     
    70
    Taktický boj sa pomaly ale iste môže zunovať a už by si tento šláger aj pýtal nejaký gól. Ten by však výrazne mohol zamiešať karty v boji o titul a preto sa každá chyba musí buď vôbec nevyskytnúť, alebo ju príkladne potrestať.
     
    71
    Unavená obrana domácich je teda už v záverečnej dvadsaťminútovke proti Neymarovi aj Messimu, no či to bude mať nejaký efekt, zatiaľ nevedno.
     
    72
    Aj Mascherano sa dopustil ostrejšieho faulu a preto vidí kartu taktiež.
     
    74
    Messi nie je vyhlásený hlavičkár, ale občas to vie aj takto. Center Albu bol príkladný, no klenot hostí mieril vedľa brány. Courtois všetko sledoval.
     
    75
    Courtois musí čeliť priamemu kopu po faule jeho kolegu, pri lopte je Messi, hoci z väčšej vzdialenosti...
     
    76
    ...Messi to skúsil ľavačkou, ale mieril iba do múru. nič z toho tak nebolo, Atletico sa urbánilo a stihlo aj vyraziť dopredu.
     
    79
    Atletico strieda, dole ide Villa a nahradí ho Raul Garcia.
     
    80
    Do ohňa smeroval akýsi center či strela, ale Valdes zasahovať nemusel. Diego Costa sa obracia pri obrane z každej strany, zatiaľ bezvýsledne,
     
    81
    Diváci búria pri každom kontakte proti ich miláčikom a rozhodcovi to aktéri na trávniku vôbec neuľahčujú.
     
    82
    Madrid zahrával roh, ale ani po ňom sa skóre meniť nebude, navyše sa Costa v záklone nepresadil po ďalšom centri do ohňa.
     
    83
    Arda Turan sa po akrobatickom zakončení z hranice vápna dostal do dobrej možnosti, ale Valdes jeho strelu celý čas videl a v pohode loptu stiahol. Vyzeralo to však nebezpečne.
     
    84
    Messi prenikol popri zabudnutej obrane na hranicu vápna, odkiaľ aj vystrelil a Courtois musel predviesť dôležitý zákrok! Strela v páde od klenotu Barcy však mieril práve len do jeho nôh a preto sa skóre meniť nebude.
     
    85
    Sergi Roberto nahradil Pedra v poslednom striedaní Barcelony.
     
    86
    A strieda aj Simeone, Tiaga vymenil C. Rodriguez.
     
    87
    Dani Alves si vyšliapol na protihráča a to rozhodcu nenechalo chladným. Vytiahol ďalšiu kartu.
     
    88
    Spraviť chybu v týchto chvíľach by bolo športovou tragédiou, oba tímy si už dávajú výrazne bacha na každý pohyb lopty.
     
    89
    Taktický boj nemusel nadchnúť každého, ale vo fantastickej atmosfére si diváci duel museli vychutnať.
     
    90
    Rozhodca ešte nadstavuje 3 minúty.
     
    90+1
    Pre Barcu už bude bod za týchto okolností dobrý, pretože z ihriska súpera pri rovnosti bodov a takmer i skóre bude možno mať príchuť zlata.
     
    90+2
    Dôležité súboje však v lige ešte len aktérov budú čakať, na programe bude ako El Classico, tak aj madridské derby a odveta dnešného šlágra.
     
    90+3
    V závere ešte Barcelona tlačí, ale len na hranici vápna a tam lopty lietajú len vysoko nad hlavami hráčov. Courtois ale nemá výraznú prácu.
     
    90+3
    Dani Alves hľadal v ohni niekoho zo svojich, komponoval tam zaujímavé lopty, ale obrana všetko zblokovala a ubránila sa.
     
    Koniec zápasu.
     
    Zaslúžená remíza. Nijak inak sa zrejme tento šláger nedá ohodnotiť, oba tímy totiž hrali nad svoje možnosti, ale na prekonanie jedného i druhého brankára to bolo málo. Gól sme v ostro sledovanom dueli nevideli, z čoho sa najviac teší iste Real Madrid. Ten však musí svoje body naháňať proti Espanyolu. Ak v prvom dejstve malo spočiatku navrch Atletico a potom Barca, po zmene strán to bolo úplne vyrovnané, občas si na loptu musel siahnuť po šanci Valdes a aj domáci Courtois. Messi aj Neymar oživenie priniesli, ale gól sa nepodarilo vypracovať ani im. Body si tak tímy rozdelia. Dnes je to odo mňa všetko, ďakujem za pozornosť. (21:51:54)

    Góly:

    Karty:   44. Gabi (MAD) – 58. Alba (FCB), 72. Mascherano (FCB), 87. Dani Alves (FCB)


    Atlético Madrid: Courtois – Torres Juanfran, Miranda, Godín, Filipe – Koke, Tiago, Gabi, Turan – D. Costa, David Villa.
    Náhradníci: Aranzubia – Insúa, Alderweireld, Guilavogui, Raúl García, C. Rodríguez, J. Sosa.

    FC Barcelona: Valdés – Dani Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – A. Sánchez, Fábregas, Pedro.
    Náhradníci: Pinto – Bartra, Adriano, Roberto, Song, Neymar, Messi.

    Rozhodca: Mateu – Cebrián, Núnez

    Diváci: 54 800