Sevilla – Getafe 3:0 (kon.) | Barcelona – Elche 4:0 (kon.) | Osasuna – Espanyol 1:0 (kon.)
Sociedad – Bilbao 2:0 (kon.)
koniec
FC Sevilla
3:0 (1:0)
Getafe CF
Nedeľa 05.01.2014, 12:00 • Estadio Ramón Sánchez Pizjuán (Sevilla) • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Sevilla si pripísala na svoje konto pohodlné a zaslúžené víťazstvo. Getafe dokázalo kontrovať iba v okolí polčasovej prestávky, ale na Andalúzanov to dnes skrátka nestačilo. Domáci sa tak posúvajú na priebežné 6. miesto, ktoré by zaručovalo účasť v Európskej lige UEFA.

    Z Estadio Ramón Sánchez Pizjuán je to všetko. Ďakujem Vám za pozornosť a verím, že ste sa hneď skraja nedeľného programu pobavili. (13:54:10)
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    90+2
    Nachádzame sa už v závere dvojminútového nadstaveného času. Výsledok 3:0 sa už zrejme korekcií nedočká.
     
    90+1
    Z následnej štandardky sa snažil ešte pohroziť Ivan Rakitič, ktorý to skúšal ponad múr. Moyá bol však pri svojej pravej žrdi včas.
     
    90
    Hostia sú už z rýchlonohého Baccu zúfalí. Tentokrát zastavil jeho kľučky Lisandro López, ktorý tak učinil nedovolene a po zásluhe videl žltú kartu.
     
    89
    Pedro León síce mieril nádejne, ale jeho pokus nakoniec letí vedľa. Beto sa však vzduchom predsa len preletel a istil Pedrovu strelu.
     
    88
    Lafita padá dvadsať metrov od bránky a hostia budú mať ešte jeden pokus na čestný zásah. Nasledovať bude priamy kop.
     
    87
    Marko Marin nakladá z darovaným časom rozumne a snaží sa za tú chvíľu nejako presadiť. Arroya však tentokrát nepretlačil a od svojej bránky bude rozohrávať Moyá.
     
    86
    Rakitičovi futbal chutí a tentokrát sa pokúsil zaskočiť Moyu z polovice ihriska. Ten sa však nedal a jeho pokus chytá do hrudného koša.
     
    85
    Domáci striedajú i naposledy. Za obrovského potlesku odchádza bojovník M´Bia. Jeho miesto zaujme Piotr Trochowski.
     
    84
    Po ich krátkej kombinácii sa však máva postavenie mimo hru, v ktorom sa nachádzal striedajúci Marko Marin.
     
    83
    Rakitičov center doputoval za bránkovú čiaru za pomoci teču a nasledovať tak bude ešte rohový kop Andalúzanov.
     
    82
    Bacca v krásnej pätičkovej výmene s Rakitičom, na konci ktorej je faul kapitána Pedra Leóna. Nasledovať bude voľný kop z tridsiatich metrov.
     
    81
    O zvýšenie svojho vedenia sa však mohli postarať ešte hostia. Rakitičov voľný kop však našiel Cokeho v postavení mimo hru.
     
    80
    Do konca síce zostáva ešte desať minút, ale nepredpokladám akýkoľvek zásah hostí. Nieto, aby sa tak stalo hneď trikrát.
     
    79
    Zápas je už tým pádom vybavený a pôjde už len o to, aká vysoká bude výhra Sevilly. Tá by sa vďaka tomu mohla posunúť na 6. miesto.
     
    77
    Sevilla dala gól!
    Po rohovom kope sa ešte Sevilla nepresadila, ale hosťom sa nepodarilo vyviezť loptu zo svojej šestnástky. Bacca prepadol Borju a po zisku lopty prihrával na neobsadeného IVANA RAKITIČA. Ten povedľa Moyu poľahky zvyšuje na 3:0.
     
    76
    Svoje rýchle nohy rozkmital i kmeňový hráč londýnskej Chelsea Marko Marin. Po jeho zblokovanom centri bude nasledovať rohový kop.
     
    75
    Hosťujúci Lafita si do hodil sebavedomo medi trojicu hráčov Sevilly. Podľa očakávaní však prichádza jeho strata lopty.
     
    74
    Po prvýkrát striedajú i domáci a okamžite sa jedná o dvojitú zmenu. Namiesto Gameira s Reyesom príde dvojica Cristóforo-Marin.
     
    73
    Na druhej strane sme sledovali pekné sólo od Baccu, ktorý ho zakončuje streleckým pokusom spoza šestnástky. Jeho prízemná strela však letí iba do stredu bránky.
     
    72
    Zatiaľ ešte nie. Ľahký Leónov oblúčik ho totiž na hranici šestnástky nenašiel a lopta končí až za postrannou čiarou.
     
    71
    Bývalý útočník Stuttgartu má ešte dvadsať minút nato, aby niečo urobil s týmto stretnutím. Dokáže to?
     
    70
    Hostia sa opätovne snažia rozhýbať svoju ofenzívu. Namiesto Colungu sa príde o to pokúsiť Rumun Ciprian Marica.
     
    69
    Ten rozohrával tentokrát Reyes, ale domáca snaha je zastavená nedovoleným zákrokom Cokeho. Na súperovej hranici šestnástky sa previnil voči Escuderovi.
     
    68
    Ďalšia nádherná hĺbková prihrávka od Rakitiča, ktorý vysúval šikovného VItola. Toho však dokázal zablokovať Arroyo a nasledovať bude rohový kop.
     
    67
    Na druhej strane sa optimistickým pokusom prezentoval Borja Fernández, ale jeho strela letela vysoko nad.
     
    66
    O jeho rozohrávku sa samozrejme postaral Ivan Rakitič, ale jeho dlhú loptu už Gameiro na trávniku nezachytil.
     
    65
    Andalúzania to tentokrát skúšali po strane, ale Navarro bol nepríjemne poslaný k zemi. Od postrannej čiary tak bude nasledovať voľný kop.
     
    64
    Rakitič nechal svojej kreativite opäť voľný priebeh a po krásnej kolmici mohol ísť do nájazdu Bacca. Ten si však nepostrážil ofsajdovú líniu a mávalo sa mu postavenie mimo hry.
     
    63
    Zatiaľ sa tak však nedeje. Colunga si pri preberaní lopty pomáha útočným faulom a rozohrávať bude domáci celok.
     
    62
    Tréner hostí sa snaží oživiť hru svojho celku. Namiesto Mosqueru príde ofenzívnejší Mehdi Lacen. Podarí sa ešte hosťom zdramatizovať?
     
    61
    Teraz sa o to snažil rýchlym protiútokom Borja, ktorého poslal k zemi Navarro. Rozhodca Ayza tak tasí ďalšiu žltú kartu.
     
    60
    Máme za sebou hodinu zápasu. Počiatočná odvaha hostí bola otupená druhým gólom a ťažko povedať, či sa im ešte podarí vrátiť do zápasu.
     
    59
    Sevilla ho rozohrala nakrátko a po narážačke sa dostal k centru opäť Rakitič. Jeho loptu však odvrátil na malom vápne Alexis.
     
    58
    Bacccovi však futbal poriadne chutí a na kopačke mal v krátkom slede ďalší gól. Do strely mu však výborne skočil López a nasledovať bude iba rohový kop.
     
    56
    Sevilla dala gól!
    Nádherný a nesmierne účinný signál domácich prináša zdvojnásobenie ich vedenia. Rakitičov nákop z polovice ihriska vrátil do ohňa Fazio a z päťky sa pohotovo presadzuje CARLOS BACCA.
     
    55
    Domáci protiútok rozbiehal Ivan Rakitič, ktorý sa snažil vysunúť Gameira. Na polovici ihriska však zastavil jeho snahu Arroyo a po zásluhe vidí žltú kartu.
     
    54
    Ďalšia snaha hostí konči na nepresnej prihrávke v okolí šestnástky. Domáci Andalúzania budú mať príležitosť na protiútok.
     
    53
    Snahy hosťujúceho stredu poľa sú zväčša rozbíjané tvrdým M´Biom. Ten sa počas svojho pôsobenia v Premier League predsa len niečo naučil.
     
    52
    Domáci to skúšali i priamočiaro. ale Navarrova kolmica si s presnosťou nepotykala. Lopty sa poľahky zmocňuje Moyá.
     
    51
    Jednu z mála príležitostí na protiútok mali i domáci. Reyes sa však svojim kľučkami zamotal v obkľúčení modrej trojice.
     
    50
    Getafe však pokračuje v sympatickom prevedení. Zatiaľ síce kombinuje len na polovici ihriska, ale to sa časom môže zmeniť.
     
    49
    V prvom rade treba podotknúť, že Madridčania zjednodušili svoje prechod do útoku. Nakopávanými loptami to však pôjde proti M´Biovi ťažko.
     
    48
    Getafe však štartuje druhý polčas vysokým pressingom, ktorý robí domácim problémy. Napádaný bol i brankár Beto, ktorý to však zvládol.
     
    47
    Hostia sa snažili hneď skraja druhej polky ohroziť Beta. Na Colungove predĺženie hlavou však nereflektoval nikto.
     
    46
    Druhý polčas pokračuje bez personálnych zmien a tréneri tak zatiaľ veria svojim jedenástkam. V druhom polčase mala výkop Sevilla.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    V prvom polčase mali rozhodne viacej z hry domáci. Vytvorili si niekoľko sľubných náznakov i gólových príležitostí. Ich gól však prišiel paradoxne po jedinej šanci Getafe, ktoré sa následne nestihlo vrátiť. Po prvom polčase je tak jediným strelcom Vitolo.

    Či sa k nemu v druhom polčase pripoja i ďalší hráči, to sa dozvieme od 13:01.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    O ofenzívny vzruch sa snažil postarať až Bacca, ktorému sa však nepodarilo vniknúť do hosťujúcej šestnástky.
     
    44
    Getafe však opäť stráca loptu veľmi ľahko a Sevilla im ju už do konca polčasu len tak ľahko nepožičia. Aktuálne pohodlne kombinuje na vlastnej polke.
     
    43
    Sevilla sa však po strelenom góle výrazne upokojila, čo im môže prísť na škodu. Čaká nás ešte druhý polčas a vyhraté ešte zďaleka nemá.
     
    42
    Hostia sa však čoraz viacej osmelujú a pri rozohrávke mal veľké problémy i Navarro. Nakoniec sa mu však od hlavného rozhodcu podarilo vypýtať faul.
     
    41
    Zápas teraz dostáva požadované obrátky a chytať sa začínajú i hostia. Po krásnom Castrovom obstrele sa však zatiaľ vyrovnanie nekoná.
     
    40
    Hroziť tak mohli opäť Andalúzania, keď sa po pekne spolupráci s Reyesom dostal do koncovky Coke. Jeho krížnu strelu však Moyá kryl.
     
    39
    Tam však už odviedol svoju prácu Navarro, ktorý posiela loptu do bezpečnej vzdialenosti pod portugalského brankára Beta.
     
    38
    Getafe následnú štandardnú príležitosť kazí, keď hosťujúci exekútor páli iba do múru. Nasledovať bude rohový kop.
     
    37
    Teraz však stŕpol celý domáci štadión. Po zákroku Rakitiča prišiel hvizd, ktorý však nenasledovala žltá karta. Pripomínam, že Rakitič je zatiaľ jediným potrestaným hráčom.
     
    36
    Getafe sa snažilo o odpoveď po rohovom kope. Ten však odvrátil u na prvej žrdi Carrico. Getafe tak opäť nepochodilo.
     
    34
    Sevilla dala gól!
    Akonáhle však hostia trochu otvorili hru, tak prichádza trest. Po krásnej prehadzovačke od Baccu sa dostal do nájazdu VITOLO, ktorý narozdiel od Gameira uspel. Cez Moyu pretlačil loptu do siete a Sevilla sa ujíma zaslúženého vedenia.
     
    33
    Tentokrát však Getafe vyšiel rýchly protiútok, keď sa po Borjovej dlhej lopte objavil v šestnástke Colunga. Jeho strelu si však brankár Beto postrážil a podarilo sa mu aspoň vyraziť. Následná Mosquerova dorážka už letela nad.
     
    32
    Sevilla sa snaží svojho súpera trošku vytiahnuť, ale nato sa Getafe nechystá. Hostia sa dnes spoliehajú predovšetkým na pozornú obranu.
     
    31
    Máme za sebou prvú polhodinu zápasu, v ktorej boli jasne lepší domáci. Okrem niekoľkých náznakov si vytvorili i dve dobré gólovky, ale skóre zatiaľ neotvorili.
     
    30
    Bacca sa ocitol v súboji jeden na jedného, ktorý však nezvládol. Loptu si hodil okolo Alexisa až príliš a poľahky sa jej zmocnil brankár Moyá.
     
    29
    Stopér hostí sa navyše pri dopade zranil a drží sa za rameno. Za potreby bude zrejme krátke ošetrenie. Pokračovať by však mal ďalej.
     
    28
    Ten pokračoval v 28. minúte rohovým kopom, ktorý sa však Rakitičovi príliš nepodaril. Na prvej žrdi odvracal López.
     
    27
    Toto sú vlastne jediné momenty, kedy sa hostia dostávajú z náporu Sevilly. Zvyšok zápasu čelia obrovskému tlaku.
     
    26
    Hostia si môžu opäť na chvíľku vydýchnuť. Po Rakitičovom faule budú mať k dispozícii voľný kop z polovice ihriska.
     
    25
    Domáci rozohrávali iba nakrátko a na konci všetkého bola Reyesova strela. Lopta z jeho kopačky však letela nad.
     
    24
    Na druhej strane sa už Lafitov zákrok píska a domáci budú zahrávať od postrannej čiary voľný kop. Obeťou faulu bol Reyes.
     
    23
    Getafe sa po pravej strane vpred nepretlačilo. Po Leónovom páde sa nepískal faul a takisto sa nemával ani rohový kop. Rozohrávať bude brankár Beto.
     
    22
    Escuderovu rozohrávku vpred zastavil Ivan Rakitič rukou a domáci špílmacher a kapitán vidí prvú žltú kartu zápasu.
     
    21
    Hostia sa však tentokrát s gráciou ubránili. Vzdušný priestor pred Moyom ovládol Alexis a lopta končí za postrannou čiarou.
     
    20
    Anadalúzania budú pokračovať v tlaku rohovým kopom. Pri rohovej zástavke je už pripravený playmaker Ivan Rakitič.
     
    19
    Hostia majú šťastie, že Sevilla vo svojich šanciach nemierila presne. Fazio hlavičkoval nad a Gameiro trafil iba tyčku.
     
    18
    Nápor Sevilly mohol konečne vyvrcholiť. Dlhá lopta od Cokeho prepadla až k unikajúcemu Gameirovi, ktorý páli z vnútra šestnástky do žrde!
     
    17
    Domáci však pokračujú v nápore. Po šikovnej spolupráci medzi Rakitičom a Vitolom, pálil druhý menovaný z hranice šestnástky. Jeho strela však mierila dva metre vedľa pravej žrde.
     
    16
    Pokračovať v ňom budeme i naďalej, pretože akciu Seville zastavil postranný rozhodca. Bacca sa nachádzal v postavení mimo hru.
     
    15
    Sevilla tak pokračovala postupnou rozohrávkou, ktorá však v Moyovo ohrozenie nerezultovala. Po štvrťhodine hry tak pokračujeme za bezgólového stavu.
     
    14
    Sevilla však rozohrala veľmi pohotovo a pohroziť mohol prenikajúci Bacca. Zo 40 metrov si však na strelu netrúfol.
     
    13
    Hostia sa však po rohu nepresadili a naopak, v permanencii musel byť brankár Moyá. Ten musel riešiť dlhú loptu domácich výbehom až na polovicu ihriska, kde odvracia do outu.
     
    12
    Pohroziť však môžu teraz i hostia. Po zblokovanom centri Pedra Leóna bude nasledovať rohový kop pre Getafe.
     
    11
    Sevilla je zatiaľ kombinačne jednoznačne lepšia a Getafe sa zatiaľ nechytá. vyniká predovšetkým duo Rakitič-Vitolo.
     
    10
    M´Bia sa však od úvodu zápas snaží a hostia majú s jeho fyzickou hrou problémy. Na polovici ho musel faulom zastaviť Mosquera. Rozohrávať budú domáci.
     
    9
    Odrazená lopta skončila na šestnástkovom oblúku, odkiaľ pálil M´Bia. Jeho tvrdá strela však mierila iba vysoko nad.
     
    8
    Väčšina útokov zatiaľ ide po ľavej strane, kde operuje aktívny Vitolo. Ten bude teraz rozohrávať rohový kop.
     
    7
    Sevilla však vstúpila do zápasu veľmi odvážne, čo sa musí domácim priaznivcom páčiť. Uvidíme, či im toto nasadenie vydrží.
     
    6
    Dlho jej to však nevydržalo a už tu boli opäť domáci. Po krásnej kombinácii sa dostal do vápna Bacca, ale jeho ostrý projektil letí nad.
     
    5
    Getafe tam prežilo prvú veľkú šancu Andalúzanov a v týchto momentoch sa snaží ukľudniť postupnou rozohrávkou z vlastnej polovice.
     
    4
    Sevilla rozohrávala voľný kop z veľkej vzdialenosti nakrátko. Rakitič vysunul na ľavej strane Vitola, ktorý posielal presný center na päťku. Na ten naskočil stopér Fazio, ktorý však hlavičkuje iba tesne nad.
     
    3
    Domáci sa však už dopracovali k prvému ohrozeniu brankára Getafe. Po ľahkom Gameirovom oblúčiku hlavičkoval Bacca, ale iba presne na Moyu.
     
    2
    Špílmacher Rakitič sa prezentoval prvou ofenzívnou ponukou, ktorá však bola na Gameira príliš dlhá. Pri lopte je tak brankár Moyá.
     
    1
    Výkopom zahájil dnešný zápas hosťujúci celok v modrých dresoch. Mierny domáci favorit v bielom sprava-doľava.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    FC Sevilla: Beto – Coke, Fazio, Carrico, Navarro – M´Bia – Reyes, Vitolo – Rakitič – Gameiro, Bacca
    Náhradníci: Varas – Marin, Cristóforo, Trochowski, Samperio, Moisés, C. Fernández

    Getafe CF: Moyá – Arroyo, Alexis, L. López, Escudero – Borja, Mosquera – Pedro León, Lafita, D. Castro – Colunga
    Náhradníci: Codina – Lacen, Sarabia, Marica, Gavilán, Rafa, Valera

    Rozhodca: Miguel Ayza – M. Martínez, D. Canales – I. González.
     
    Nedeľňajší program 18. kola španielskej Primera División začíname bitkou tabuľkových susedov, ktorí jedným očkom poškuľujú po miestenkach do pohárovej Európy. Do Andalúzie prichádza madridské Getafe.

    Tabuľkové postavenie:

    7. Sevilla: 7 – 5 – 5; skóre 32:29; body 26
    8. Getafe: 7 – 2 – 8; skóre 20:27; body 23

    Forma:

    Sevilla: V – P – R – V – V – V
    Getafe: P – V – P – R – V – P

    Sevilla má za sebou pomerne príjemný záver roka. V Európskej lige UEFA si s prehľadom postrážila prvú postupovú miestenku do jarného šestnásťfinále. V posledných piatich ligových stretnutiach stratila iba dva bodíky.
    Mrzieť ju tak môže iba zbytočné vypadnutie z Copa del Rey, keď podcenila domácu odvetu so Santanderom (0:2). V novom roku však majú Andalúzania rozhodne na čom stavať. Na pohárovú Európu totiž strácajú aktuálne iba dva body.

    Getafe tento rok v kontinentálnych pohároch neúčinkovalo. Narozdiel od Rojiblancos však pokračuje v Copa del Rey ďalej. V štvrtom kole sa totiž modrí dostali cez Gironu (1:1 a 4:1). V lige to však taká paráda nebola.
    Getafe totiž prehralo z posledných šiestich ligových zápasov až štyrikrát. Môžu sa síce chlácholiť, že proti nim stálo Atlético Madrid (0:7) či Barcelona (2:5), ale pád na aktuálne ôsme miesto tým neodčinia. El Geta by sa preto mala spamätať a zaspomínať si na poslednú výhru na cudzom trávniku (Villarreal 2:1).

    Vzájomné zápasy:

    19.01.2013; Getafe – Sevilla 1:1
    (Colunga – Reyes)

    18.08.2012; Sevilla – Getafe 2:1
    (Fazio, Negredo – Alexis)

    16.04.2012; Getafe – Sevilla 5:1
    (2x Miku, M. Torres, Lacen, Rios – Negredo)

    05.12.2011; Sevilla – Getafe 3:0
    (Fazio, del Moral, Kanouté)

    16.04.2011; Getafe – Sevilla 1:0
    (Miku)

    27.11.2010; Sevilla – Getafe 1:3
    (Kanouté – del Moral, Miku, Rios)

    Sevillu stavia do role favorita i pohľad na predchádzajúce vzájomné stretnutia. V posledných deviatich vydaniach tohto merania síl vyhral domáci celok až sedemkrát.
    Pre Getafe zas hrá priaznivá bilancia z ostatných jedenástich zápasov: 7 – 1 – 3.

    Absencie:

    Andalúzanov však trápi hotový lazaret. Kvôli disciplinárnym prehreškom bude chýbať trojica Iborra, Cala a Figueiras. Zranenia zas nepustia na hraciu plochu Morena, Cherysheva a Cicinha.
    Bieločervení budú musieť čakať i na otázneho Pareju, ktorého trápilo zranené koleno.

    Na druhej strane Luis García Plaza má čistú maródku a do zápasu môže počítať s plným kádrom!
    Toto by mohla byť veľká výhoda madridského celku.

    Všetkých priaznivcov španielskeho futbalu ešte raz pozývam k dnešnému prenosu. Začíname už krátko pred dvanástou hodinou, tak si urobte pohodlie.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 12:00.

    Erik Farkaš

    Góly: 34. Vitolo, 56. Bacca, 77. Rakitič

    Karty:   22. Rakitič (SEV), 61. Navarro (SEV), 90. López (SEV) – 55. Arroyo (GET)


    FC Sevilla: Beto – Coke, Fazio, Carrico, Navarro – M´Bia – Reyes, Vitolo – Rakitič – Gameiro, Bacca
    Náhradníci: Varas – Marin, Cristóforo, Trochowski, Samperio, Moisés, C. Fernández

    Getafe CF: Moyá – Arroyo, Alexis, L. López, Escudero – Borja, Mosquera – Pedro León, Lafita, D. Castro – Colunga
    Náhradníci: Codina – Lacen, Sarabia, Marica, Gavilán, Rafa, Valera

    Rozhodca: Miguel Ayza – M. Martínez, D. Canales – I. González