Heerenveen – Feyenoord 1:2 (kon.) | GA Eagles – Zwolle 4:1 (kon.) | Groningen – Den Haag 1:2 (kon.)
Kerkrade – Heracles 1:3 (kon.)
koniec
SC Heerenveen
1:2 (1:2)
Feyenoord Rotterdam
cz Nedeľa 08.12.2013, 12:30 • Abe Lenstra Stadion, Heerenveen • Holandská Eredivisie
     
    Z mé strany vše, u fotbalových přenosů brzy nashledanou. (14:23:29)
     
    Vše podstatné se událo v prvním poločase, ve kterém padly všechny tři branky. Heerenveenu nevyšel především vstup do utkání, během krátké chvíle inkasoval dvakrát, na což dokázal zareagovat ve 45. minutě pouze Otigbou. Druhá půle již byla vyrovnaná, žádného gólu jsme se v ní ale nedočkali.
     
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Verhoek se snažil u lajny udržet míč, jak nejdéle to půjde. Hraje se poslední minuta nastavení, hra je v útočné polovině hostů.
     
    90+2
    Tak tohle byla velká škoda pro Heerenveen. Finnbogason má dnes v koncovce prostě smůlu. Udělal si prostor ve vápně a střílel z vyložené pozice, levačkou po zemi však zamířil pouze mimo.
     
    90+1
    Střídající Ziyech vyzkoušel svou levačku z dobrých třiceti metrů. Nepříjmně letící střela nakonec skončila v koši brankáře Muldera.
     
    90+1
    Kuipers střetnutí nastavuje ještě o další čtyři minuty.
     
    90
    Domácí chystají závěrečný nápor. Nyní se do šance cpal Wildschut, vybojoval alespoň rohový kop, který ale opět nenašel úspěch.
     
    89
    Mladík Kongolo se podívá na závěr zápasu, nahrazuje Clasieho.
     
    87
    Mulder nyní jistil míč ve svých rukavicích, pro jistotu s rozehrávkou nepospíhá. Nemá proč, vždyť jeho tým přece vede.
     
    86
    Poslední střídání Heerenveenu. Ze hřiště odešel Nor Eikrem, do hry nastoupil Ziyech.
     
    85
    Wildschut si na hranici vápna narazil se svým spoluhráčem a pak z první vypálil. eho rána byla tečovaná a skončila pouze v zámezí.
     
    83
    Basacikoglu jde stažen ze hry, nahrazuje ho Slagveer.
     
    82
    Ve vápně Heerenveenu bylo nyní pořádně rušno. Kdyby Pellé převzal přihrávku lépe a nezavrávoral, asi by střílel z naprosto vyložené pozice.
     
    81
    Domácím zbývá jen něco kolem deseti minut na to, aby vyrovnali. Šance měli – ale stále dvoubrankový rozdíl nedohnali.
     
    80
    Další střídání na straně hostů, ze hřiště odešel Vilhena, do hry naběhl Bakkal.
     
    79
    Ani další rohový kop domácím nevyšel úplně podle představ, Eikrem mířil na zadní tyč, kde se nenacházel žádný z jeho spoluhráčů.
     
    78
    Eikrem posílal celkem nebezpečný centr z rohového kopu do vápna, hostující obrana si poradila jen tak tak.
     
    75
    Heerenveen byl blízko vyrovnání! De Roon si to štrádoval středem hřiště a ve vhodný moment píchl balón doprava, kam si nabíhal Basacikoglu. Ten měl dost prostoru na to, aby zamířil tam, kam chce, mezi třemi tyčemi se ale zaskvěl Mulder.
     
    74
    První změna na straně Feyenoordu. Na plac se podívá Verhoek, střídá vyčerpaného Schakena.
     
    73
    Pellé si nabíhal na dlouhý pas, u míče byl však daleko dříve vyběhnuvší gólman Nordfeldt, který ho kodpl daleko pryč od své brány.
     
    72
    Schaken chtěl operovat na pravé straně, znemožnilmu to však jeden z domácích obránců. Kuipers navíc jeho pád na zem nevyhodnotil jako faul.
     
    70
    Pellé ustál souboj, Kuipers mu ponechal výhodu. Přes Schaken se ale míč dostal opět jen zpátky do středu hřiště.
     
    69
    Oba týmy na tempu hry nepolevily, Snaží se hrát aktivně dopředu, a to i hosté, kteří by se mohli jinak soustředit na bránění. Chtějí ale za každou cenu vedení pojistit.
     
    67
    Hosté měli k dispozici rohový kop. Přetažený centr zamířil až na Pellého, který mí o kousek nestihl.
     
    65
    Velká možnost pro Feyenoord! Immers se ocitl naprosto sám před Nordfeldtem, který ho z blízkosti vychytal. Poté se snažil dorážet Boëtius s Pellém, ale ani jedn ze skrumáže míč do branky neprotlačil.
     
    63
    První střídání zápasu. Domácí vyměňují van La Parru za Wildschuta.
     
    56
    Kruiswijk se dostal do souboje ve vzduchu s Immersem, jehož pravděpodobně trefil loktem do hlavy. Kvůli hostujícímu záložníkovi Kuipers přerušil hru.
     
    54
    První žlutá karta na straně domácích. Dostává jí van Anholt (HEE) za držení soupeře u půlící čáry.
     
    54
    Vilhena levačkou chtěl prověřit schopnosti gólmana Nordfeldta, vyzloušel však spíše pozornost diváků za tribunou, kteří se museli jeho střele bránit.
     
    53
    Basacikoglu se snažil vymíchat soupeře na levé straně u vápna, nakonec vypálil, pokusbyl ovšem zablkovaný hostujícím obráncem.
     
    52
    Schaken svedl se soupeřem tvrdý střet, nakonec musel po ošetření za lajnu. Teď už vypadá jeho zdravotní stav dobře.
     
    51
    Tempo hry nabírá na obrátkách. Tentokráte Schaken hledal dlouhým pasem z pravé strany spoluhráče ve vápně, míč se dostal až na zadní tyč, odkud Boëtius pálil neúspěšně.
     
    49
    Taková tutovka! Finnbogason dostal přesnou přihrávku do vápna z levé strany, islandský útočník se ocitl sám před Mulderem, který proti němu fantasticky zakročil a střelu vyrazil kolem své levé tyče.
     
    47
    Pellé se hlásil o balón, následně u lajny spadl, asistent rozhodčího jeho pád na zem jako nedovolený nevyhodnotil. Italský rodák mu temperametně vyčinil, pár vteřin na to fauloval.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Rotterdamský celek byl ve druhé půli evidentně lepším týmem, prvních dvacet pět minut zápasu jasně dominoval. Ujal se tak zaslouženého vedení zásluhou trefy Boëtiuse a Immerse. Čím více se blížil konec první půle, tím více Heerenveen srovnával hru, až se mu nakonec díky Otigbovi podařilo v nastavení snížit. Tahle kontaktní branka mu může v konečném účtování hodně pomoci.
     
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Heerenveen právě vstřelil branku!
    Gól do šatny, jaký si Feyenoord určitě nepřál. Díky němu se totiž domácí můžou nadchnout ve druhém dějství k náporu. Van La Parra poslal zprava kroucený centr do vápna, kde byl trestuhodně nehlídaný KENNETH OTIGBA, jenž hlavou z blízkosti v pohodě zacílil.
     
    45+1
    Eikrem poslal takový střílený centr směrem na Mulderovu svatyni. Ten zachytil míč pod břevnem přesně na brankové čáře.
     
    45
    Kuipers nastavuje první poločas o dvě minuty.
     
    44
    Pellé vyslal jen takovou navštívenku směrem na Nordfeldta. Za vápnem mířil jen doprostřed branky, kde stál připravený švédský gólman.
     
    43
    Van La Parra fauloval na polovině soupeře, Feyenoord tak zůstane u míče. I když se tohle rozhodnutí Kuiperse domácímu publiku moc nelíbí.
     
    41
    Pellé dostal naloženo solidně, ze země se mu nechce zvedat vůbec. Vyžádal si i ošetření přímo na hrací ploše.
     
    40
    Nordfeldt prokázal, že míče umí házet daleko. Viděl rozeběhnutého de Roona a poslal mu ho až na půlící čáru. Poté se domácí záložník rozeběhl, a jakmile byl u vápna, zkusil odcentrovat. Následný pas nakonec skončil na horní boční síti, nebyl vůbec špatný.
     
    39
    Boëtius dostal balón na levou stranu, odtud si hostující forvard hodil míč na pravačku, jenže technická rána Nordfeldta opravdu neohrozila.
     
    37
    Domácímu van Bastenovi se nelíbil jeden verdikt rozhodčích. Něco si vysvětloval se čtvrtým rozhodčím Honigem, poté musel přijít i Kuipers. Lavičku se snad podařilo ukldinit.
     
    35
    Asi největší příležtost domácího celku! Na konci pěkné kombinace, vesměs na jeden dotek, byl nabíhající si van den Berg, který z hranice vápna z první placírkou poslal balón jen těsně mimo. Hostující gólman Mulder se po střele jen ohlédl.
     
    33
    Pellé na chvilku zaváhal a málem o míč přišel. Nakonec hosté opět tvořili jakousi šanci, vše ale nakonec ukončil hvizd arbitra Kuiperse kvůli faulu Schakena.
     
    31
    Van Beek (FEY) se pustil ostře do soupeře, který se jal hnát do vápna. Jasná žlutá karta za tento přestupek.
     
    30
    Velká možnost pro Feyenoord, jak definitivně soupeři srazit vaz. Martins Indi přihrával od brankové čáry na malé vápno, kam si naběhl Vilhena, trestuhodně zamířil jen nad branku Nordfeldta.
     
    29
    Boëtius kombinoval ve středu hřiště se Schakenem, prostor před nimi byl ale hodně zahuštěný. Tahle akce nemohla mít šanci na úspěch.
     
    27
    SCH se marně prosazuje, už i divákům se nelíbí, jaký fotbal jim jejich miláčci předvádějí. Stále jen kombinují na vlastní polovině.
     
    25
    Boëtius se snažil narazit si Pellém na levé straně, byli ovšem oba pod velkým tlakem. Z následné akce se domácí rovněž neprosadili.
     
    23
    Hosté častěji faulují, dělají to velmi chytře. Jeden nedovolený přestupek nyní předvedl Schaken, jen aby ve vhodnou chvíli přerušil akci.
     
    22
    Eikrem nebyl v úpůně špatné pozici za vápnem, levačkou se snažil míč napálit vší silou, ten ale nakonec letěl jen po zemi a navíc hodně mimo bránu.
     
    20
    Otigba dostal od Pellého kolenem do boku, tohle určitě bolet muselo. Domácímu obráncovi se nechce příliš ze země.
     
    18
    Statistika držení míče jasně vypovídá o dosavadním průběhu. Feyenoord je zkrátka lepší, daleko lépe a přesněji kombinuje. Tady nabízíme konkrétní čísla: 39% / 61%.
     
    16
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Trochu spekulativní gól, rozhodčí ale nechali pokračovat ve hře. Schaken vybojoval možná nedovoleným skluzem míč pro Janmaata, od něhož následně přihrávka směřovala doleva na LEXE IMMERSE, jenž z hranice vápna zamířil bez větších problémů za záda Nordfeldta.
     
    15
    Až na gól Boëtiuse z deváté minuty nám první patnáctiminutovka nic moc zajímavého nenabídla. Především domácí jsou vepředu hodně malátní, ofenzívu musí rozhodně zlepšit.
     
    12
    ...dlouhý pas se dostal na hlavu van den Berga, který se na sebe pořádně zlobí. Asi se mu zakončení v podobě zamíření na tribuny nelíbilo podobně jako divákům.
     
    11
    Pořádná domluva pro Janmaata, který zezadu u lajny podrazil svého soupeře. Domácí budou mít k dispozici standardku...
     
    9
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Hosté vstupují do utkání tou správnou nohou. Boëtius ve skluzu přihrál nabíhajícímu si Pellému, jenže ten z blízkosti na gólmana Nordfeldta ještě nevyzrál. K odraženému balónu se ale dostal opět JEAN-PAUL BOËTIUS, který elegantním obloučkem zavěsil do domácí brány.
     
    7
    Clasie posílal dlouhý balón dopředu, ten ovšem měla domácí defenzíva pohlídaný. Heerenveen se naopak zatím směrem dopředu vůbec neprosazuje.
     
    5
    Clasie (FEY) si už od začátku bude muset dávat pozor. Kuipers mu za faul na půlce ukazuje první žlutou kartu zápasu.
     
    5
    Boëtius dostal balón na levou stranu, odtud se snažil nacentrovat do vápna, aby se však stal nebezpečným, musel by mít přísnější parametry.
     
    3
    Dva rohové kopy pro Feyenoord – ani jeden z nich ale neskončil úspěšně. Nakonec u lajny fauloval Boëtius, u míče zůstane domácí celek.
     
    2
    Clasie posílal centr do vápna z přímého kopu, tam si však dokázal poradit jeden z obránců domácích, který odhlavičkoval míč do bezpečí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    SC Heerenveen: Nordfeldt – van Anholt, Otigba, Kruiswijk, Dijks – de Roon, Eikrem, van den Berg – van La Parra, Finnbogason, Basacikoglu
    Náhradníci: Kum, de Kamps, Wildschut, Slagveer, Ziyech, Zomer, Vandenbussche

    Feyenoord Rotterdam: Mulder – Janmaat, van Beek, Mathijsen, Martins Indi – Clasie, Immers, Vilhena – Schaken, Pellé, Boëtius
    Náhradníci: Vormer, Verhoek, Kongolo, Bakkal, te Vrede, Goossens, Lamprou

    Rozhodčí: Kuipers – van Roekel, Zeinstra.
     
    S absencemi jsou na tom o něco hůře hosté. Koeman nebude moci počítat se zraněným Armenterosem a Nelomem, zdravotní potíže má také Lamprou s de Vrijem a jejich start je nejistý. Naopak domácí trenér Marco van Basten se nebude moci spolehnout na Fazliho a Nwofora.
     
    Heerenveen spoléhá hlavně na své domácí prostředí, ve kterém už z osmi zápasů slavil třikrát vítězství. Tým se už, dá se říci, vzpamatoval po třech porážkách na přelomu října a lisopadu, z posledních čtyř utkání vytěžil osm bodů, z toho dvakrát před vlastními fanoušky skolil povinně outsidery Waalwijk a Go Ahead Eagles.
     
    Hostující lodivod Ronald Koeman mohl být v poslední době právem naštvaný na své svěřence. Mohli na tom být daleko lépe, kdyby doma nepodlehli Heraclesu a v předminulém kole neprohráli na půdě Waalwijku. Teď se jim ztráta šesti bodů na třetí Twente bude dohánět složitěji. O to víc, když nyní zavítají do nepříjemného Heerenveenu.
     
    Oba týmy by se rády přiblížily vedoucí trojici Twente, Ajax a Vitesse, která pomalu a jistě uhání všem svým soupeřům, nutností ale budou tři body. Ačkoli je mezi Heerenveenem a Feyenoordem rozdíl čtyř příček v tabulce, vyrovnané pole určuje pouhý jednobodový odstup mezi těmito dvěma celky. Favorita utkání tak můžeme hledat jen těžko.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.

    Patrik Sandev

    Góly: 45+2. Otigba – 9. Boëtius, 16. Immers

    Karty:   54. van Anholt (HEE) – 5. Clasie (FEY), 31. van Beek (FEY)


    SC Heerenveen: Nordfeldt – van Anholt, Otigba, Kruiswijk, Dijks – de Roon, Eikrem (86. Ziyech), van den Berg – van La Parra (63. Wildschut), Finnbogason, Basacikoglu (83. Slagveer)
    Náhradníci: Kum, de Kamps, Wildschut, Slagveer, Ziyech, Zomer, Vandenbussche

    Feyenoord Rotterdam: Mulder – Janmaat, van Beek, Mathijsen, Martins Indi – Clasie (89. Kongolo), Immers, Vilhena (80. Bakkal) – Schaken (74. Verhoek), Pellé, Boëtius
    Náhradníci: Vormer, Verhoek, Kongolo, Bakkal, te Vrede, Goossens, Lamprou

    Rozhodca: Kuipers – van Roekel, Zeinstra