Tisková konference HC Sparta Praha (kon.) | Tisková konference HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (kon.)
Tisková konference HC Energie KV (kon.) | Tisková konference Argentiny před Davis Cupem (kon.)
Tisková konference Česka před Davis Cupem (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference HC Energie Karlovy Vary

cz Utorok 10.09.2013, 13:30Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:30.
     
    Podobně jako jiné extraligové celky, pořádá HC Energie Karlovy Vary před startem ligy tiskovou konferenci. Na ní představí hlavní změny, který v klubu nastaly během léta, i cíle a přání pro ročník 2013/14.
     
    Tiskové konference se zúčastní:
    Miroslav Vaněk (dále jen MV) – generální manažer klubu
    Rostislav Dočekal (RD) – sportovní manažer a skaut klubu
    Richard Žemlička (RŽ) – hlavní trenér A-týmu
    Martin Zaťovič (MZ) – kapitán A-týmu
    Jiří Holý (JH) – sekretář klubu
     
    Karlovy Vary jsou pravidelným účastníkem hokejové extraligy od sezony 1997/98 a stojí tak na prahu své 17. sezony. A mají co napravovat. V minulé sezoně obsadili energetici 12. příčku a následném play-out byli v barážovém ohrožení. Baráž nakonec tým Richarda Žemličky odvrátil až v posledním kole play-out, když zvítězil v Chomutově a využil zaváhání Liberce v Brně.

    Richard Žemlička zůstává hlavním trenérem A-týmu i pro novou sezonu. Realizační tým zaznamenal změnu na postu asistenta, kde Jaromíra Kverku st. vystřídal úspěšný trenér mládeže Karel Mlejnek.
     
    Účastníci konference se pomalu scházejí, za chvilku začneme.
     
    Tisková konference právě začala.
     
    Jiří Holý vítá všechny přítomné. Vidím tu zástupce ČTK, Deníku, MF Dnes a Českého rozhlasu.
     
    Slova se ujímá Miroslav Vaněk, generální manažer klubu.
     
    MV: Po skončení sezony se vedení klubu po konzultaci s majitelem a partnery rozhodlo výrazně obměnit kádr. Byla to reakce za neúspěšné sezony po zisku titulu. V těchto letech se zároveň klub vždy potýkal s finančními problémy a bude tomu tak i letos.
     
    MV: Ve starém kádru byli i hráči, kteří brali víc peněz, než si svými výkony zasloužili. Do kádru bylo nutno razantně zasáhnout.
     
    MV: Kromě hráčů nastala změna i na pozici sportovního manažera. Rostislav Dočekal neměl kvůli omezeným financím lehkou práci, ale myslím, že se mu to nakonec podařilo. Samozřejmě trenéři by rádi některé hráče navíc, ale jsou obeznámeni s finanční situací.
     
    MV: Trenéři to nebudou mít lehké, v týmu je hodně nováčků s malými nebo žádnými extraligovými zkušenostmi. Za sebe i majitele slibuji, že s nimi budeme trpěliví.
     
    MV: Přesto nechceme hrát play-out ani baráž. Očekávám, že extraliga bude maximálně vyrovnaná. Vepředu odskočí maximálně 3-4 týmy a zbytek bude velmi vyrovnaný.
     
    MV hovoří i zápasové přípravě, se kterou vyjadřuje spokojenost. Pochvaluje si i vystoupení týmu na turnaji v Ufě.
     
    MV: Z týmu mám velmi dobrý pocit. Sešla se tu dobrá parta. Přišli dobří hráči z juniorky i z jiných klubů. Myslím, že se sešel kompaktní tým, který bude hrát agresivní a bruslivě náročný hokej.
     
    MV: Po minulé sezoně byli naši fanoušci ale i partneři unavení. Nyní máme za sebou téměř 90 % procent schůzek s partnery, a ti vyjadřují s proběhlými změnami spokojenost.
     
    MV: Hráči, kteří odešli, u nás odvedli velký kus práce. Dresy těch nejzajímavějších jsou vystaveny ve foyer v KV Areně, abychom je fanouškům připomněli. Až jednou ukončí kariéru, můžeme uvažovat o zavěšení dresů pod strop KV Areny.
     
    MV: Se všemi hráči jsme se rozešli v dobrém, jedinou výjimkou byl Lukáš Pech. Jeho odchod nás mrzí.
     
    Miroslav Vaněk nyní hovoří o mládeži HC Energie.
     
    MV: Podařilo se nám zajistit rozpočet pro letošní ročník MHL a snažíme se vyjednat sponzorské zázemí, abychom v této kvalitní soutěži mohli nastupovat dlouhodobě.
     
    MV: Náš mládežnický úsek je na ČSHL dáván jako vzor a pokud se nám tu podaří udržet vrcholový hokej, budeme z mládeže v budoucnu hodně profitovat.
     
    13:48
    Slova se ujímá sportovní manažer Rostislav Dočekal.
     
    RD: V součinnosti s trenéry jsme se snažili vytipovat hráče takové, kteří vytvoří dobrou partu a budou vhodní pro styl hry, který chceme praktikovat.
     
    RD: Byli jsme limitovaní rozpočtem, ale s tímto se potýká většina klubů. Jak se nám náš úkol podařil, ukáže až sezona.
     
    13:49
    Slovo dostává Richard Žemlička.
     
    RŽ: Myslím si, že mužstvo bylo dobře doplněno. Myslím si, že se to podařilo ukázat i v zápasech v předzávodním období.
     
    RŽ: Jedinou kaňkou na přípravě byl vysoký počet zranění. V jednu chvíli nemohlo hrát až 8 hokejistů. Zároveň jsme tak ale mohli vyzkoušet více hráčů širšího kádru.
     
    13:51
    Martin Zaťovič dostává slovo. V klubu načíná svou 10. sezonu.
     
    MZ: Už jsem tu opravdu dlouho, s týmem jsem zažil úspěchy i pády. Myslím, že ta obměna už přijít musela. Věk se nedá zastavit a je čas, aby se o slovo přihlásili mladí hráči.
     
    MZ: Mladí kluci jsou energičtí a nabuzení, bylo to vidět i v přípravě. Mým cílem je dostat se do desítky. Hrát tolikrát za sebou play-out, to by byla šílenost.
     
    13:54
    Slovo si bere zpět Miroslav Vaněk a informuje o některých novinkách, které mohou fanoušci očekávat.
     
    Jednou ze změn je vytvoření nového kotle za brankou a zavedení lidového vstupného 70 Kč do těchto sektorů.
     
    MV: Vnímáme, že KV region je chudý region s vysokou nezaměstnaností. Proto jsme ceny nastavili takto. Nejlevnější sektory jsou zatím zaplněny zhruba z poloviny a doufáme, že se ještě více zaplní.
     
    MV: Dnes nám nikdo nemůže vyčítat, že na návštěvu hokeje nemá peníze.
     
    MV: 1. 11. odehrajeme 1000. utkání v nejvyšší soutěži, počítáme do toho i zápasy v 50. letech. Budeme hrát se Zlínem a nastoupíme v retro dresech.
     
    MV: 1. 11. se fanoušci budou moci podívat i na nový pohár pro vítěze play-off. Ten dostal novou podobu a bude v průběhu sezony putovat po všech stadionech, aby si jej mohli fanoušci prohlédnout.
     
    MV: Nebudeme jako Kladno prohlašovat, že jdeme na titul. My si na ten pohár ještě pár let musíme počkat. Ale věřím, že se do KV Areny zase jednou vrátí.
     
    MV: Dnes večer budeme křtít dres pro novou sezonu. Podobně jako dresy pro MHL jej navrhl náš grafik Tomáš Janota.
     
    MV: Tak jako letos jsem se na sezonu už dlouho netěšil.
     
    MV: Pan Rokos ze Sokolovské uhelné mě požádal, abych fanouškům připomněl, že od letošní sezony nelze mít velké nároky.
     
    14:06
    Miroslav Vaněk nyní hovoří o ekonomické situaci klubu.
     
    MV: Základními pilíři, na kterých náš hokej stojí, jsou Sokolovská uhelná, Město Karlovy Vary, Karlovarský kraj a majitel klubu Karel Holoubek. Bez nich by tu hokej nemohl být. Moc jim děkuji.
     
    MV: Kolikrát se mě fanoušci ptají, jak mohou klubu pomoci. Říkám jim, že pro nás je největším přínosem, když co největší počet fanoušků bude chodit na hokej.
     
    MV: V žádném případě se tu nechci dožít scénáře Českých Budějovic. Považuji to za obrovskou chybu města i klubu, že dopustily, aby se z takové Mekky hokeje ztratila extraliga.
     
    14:11
    Jiří Holý informuje o dalších novinkách v ELH.
     
    JH: Nově se na kostce budou moci opakovat sporné situace.
     
    MV: Kvůli tomuto opatření jsme museli zajistit garáž pro vozy rozhodčích.
     
    JH: Tuto změnu vítáme, na druhou stranu prosíme fanoušky, aby se případné emoce snažili krotit. V případě nějakého nepořádku na ledě nebo výpadů proti rozhodčím nám hrozí tučné pokuty.
     
    JH: Doma se letos bude hrát ve světlých dresech, venku v tmavých.
     
    JH: Aktuálně máme prodáno 1897 permanentních vstupenek.
     
    JH: Od pátku budou funkční celkem 4 pokladny. I tak fanoušky vyzýváme, aby si vstupenky kupovali na internetu nebo v předprodejích. Naše vstupenky lze sehnat v síti Ticketportal.cz.
     
    14:18
    Nyní nastává čas na dotazy novinářů.
     
    MF Dnes: Na kolik jste připravení na to, že vám lidi budou vyčítat moc velký průvan v kabině v případě, že se některým nováčkům nebude dařit?
     
    RD: V daných podmínkách jsme vybrali ty hráče, který věříme. Vybírali jsme je podle osobních zkušeností. Myslím, že do budoucna budou velké změny kádru čekat i další mužstva. V Německu nebo Rakousku je to obvyklé. Z kádru mám velmi dobrý pocit. Samozřejmě dopředu ale nemůžeme nic tvrdit. Uvidíme, jak se situace vyvine a případně budeme reagovat.
     
    Miroslav Vaněk v této souvislosti připomíná novou spolupráci s Baníkem Sokolov.
     
    MV: Cíl spolupráce se Sokolovem je, aby se tam v dohledné době hrála 1. liga. Až se to podaří, budeme z nějakých 95 % hráčsky soběstační, naprostou většinu hráčů si budeme vychovávat sami. Kupovat budeme jen špičku.
     
    Deník: Jak jste se rozhodli ohledně Dávida Buce?
     
    RD: Zatím nejsme rozhodnutí, s trenéry to budeme probírat zítra.
     
    MV: Zatím jsem to s nikým nekonzultoval, já osobně bych mu dal měsíční angažmá. Ale není to pouze mé rozhodnutí.
     
    Deník: Jaká se situace ohledně zpožďování výplat?
     
    MV: Situace podobná jako s Lukášem Pechem by se opakovat neměla. Aktuálně jsme na zpoždění výplat do 60 dnů, v září bychom se měli dostat na 30 dnů po splatnosti a toto bychom chtěli udržet celou sezonu.
     
    ČTK: Je ekonomicky únosné, aby se regionu byla extraliga a 1. liga?
     
    MV: V tuto chvíli není. Je to naším dalším úkolem, přesvědčit podnikatele, že 1. liga v Sokolově má smysl. Je to hokejové město, lidi tam na hokej chodí rádi.
     
    MV: Rozpočet klubu je 75 milionů. V mistrovské sezoně jsme měli 125 milionů.
     
    MV: Propady rozpočtu jsou: úbytek peněz od stavebních firem, špatný zákon o hazardu, snížené příjmy ze vstupného a snížený příspěvek od Sokolovské uhelné.
     
    MV: K naplnění rozpočtu 75 milionů nám zatím chybí sehnat 10 milionů Kč.
     
    MV: 75 milionů zahrnuje A-tým a veškerou mládež kromě juniorů. Ti mají svůj samostatný rozpočet na samostatném účtu.
     
    MV: Na závěr musím smeknout před Sokolovskou uhelnou, která tu drží hokej nad vodou už dlouho.
     
    Tisková konference je u konce. Děkujeme za pozornost! (14:40:39)

    Michal Slavík