Fínsko – USA 2:3 (1:2 po s.n.) | Švajčiarsko – Švédsko 1:5 (kon.)
po s.n. (1:2)
Fínsko
2:3 (0:2, 0:0, 2:0 - 0:0, 1:2)
USA
Nedeľa 19.05.2013, 16:00 • Globe Arena, Štokholm • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Tím USA teda vrátil minuloročnú prehru s Fínskom v štvrťfinále tým najlepším možným spôsobom, na 77. majstrovstvách vo Švédsku a Fínsku vybojovali bronz.
    Ďakujeme za pozornosť a tešíme sa na ňu aj v poslednom stretnutí tohto šampionátu, historickom finále, v ktorom buď svoje prvé zlato získajú Švajčiari, alebo po dlhých rokoch domáci tím, Švédi. Do videnia! (18:34:40)
     
    Najlepší hráči zápasu:
    Fínsko – Lauri Korpikoski, ktorý strelil oba góly Fínov.
    USA – aktívny útočník TJ Oshie, ktorý však v tomto zápase ostal bez bodu.
     
    Veľká túžba Fínov bola napokon zastavená. V tretej tretine síce dokázali vyrovnať a aj v predĺžení boli aktívnejší, ale v nájazdoch neuspeli a po roku opäť skončili len na štvrtom mieste.
     
    Koniec zápasu.
     
    80:00
    V samostatných nájazdoch zvíťazil tím USA!
    ALEX GALCHENYUK dokázal prekonať Raantu a na striedačke Ameriky vybuchla bronzová radosť.
     
    Fínsko – Mikael Granlund. Predviedol svoj blafák takmer na jednotku – chýbala len čerešnička. Gibsona síce natiahol na ľavú stranu a zasúval puk z pravej, ale poslal ho tesne mimo.
     
    Po prvej sérii je nerozhodne 1:1, druhú sériu začnú Fíni.
     
    Fínsko – Lauri Korpikoski. V plnej rýchlosti po rozbehu minul bránu.
     
    USA – Alex Galchenyuk. Tiež sa pomaly posunul na brankára a na poslednú chvíľu sa stočil do ľavej strany a prekonal Raantu!
     
    Fínsko – Janne Pesonen. Nevymýšľal nič zložité a strelou cez vyrážačku puk poslal do vinkla!
     
    USA – TJ Oshie. Taktiež sa rozbiehal pomaly a takmer oklamal Raantu. Po blafáku sa stiahol na pravú stranu a skúšal po ľade prekonať jeho betóny, ale Raanta sa dobre natiahol.
     
    Fínsko – Petri Kontiola. Vymyslel to celkom dobre, po blafáku sa stiahol do pravej strany, ale Gibson rovnako s ním a tak puk poslal len do padajúceho brankára.
     
    USA – Craig Smith. Pred Raantom spomalil, premiešal puk a ten mu ušiel!!!
     
    Samostatné nájazdy začínajú.
     
    Ako prví začínajú Američania, Raanta už sa pripravuje v bráne.
     
    Samostatné nájazdy sme na týchto majstrovstvách už videli, v helsinskej skupine rozhodovali zápas Slovenska s Rakúskom, v štokholmskej skupine Švajčiarska s Kanadou a neskôr i Česka s Dánskom. Nájazdy boli dokonca potrebné aj v štvrtom štvrťfinálovom stretnutí, v ktorom cez Kanadu postúpili Švédi.
     
    V predĺžení sa nerozhodlo a tak budú nasledovať samostatné nájazdy. Pred nimi ale ešte úprava ľadovej plochy.
     
    70:00
    Predĺženie sa skončilo.
     
    69:55
    Korpikoski ešte stačil zadržať vyhodenie v pásme a rýchlo ho vrátil medzi kruhy, odkiaľ sa tiesnený Kontiola snažil prekonať v ťažkej pozícii Gibsona. Neuspel, Carle ho bránil skutočne výborne a strela na Gibsona tak vôbec nebola hrozivá a brankár ju vyrazil betónom.

    Dominika Haršáni Handzušová

    Góly a asistencie: 49. Korpikoski (Väänänen, Granlund), 53. Korpikoski (Granlund, Kontiola) – 1. Smith (Stastny, Moss), 16. Stastny (Smith, Trouba), rozh. náj. Galchenyuk


    Fínsko: Raanta – Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart – Aaltonen, Kontiola, Pesonen – Korpikoski, Granlund, Pihlström – Salminen, Koskiranta, Savinainen –Haataja, Hytönen, Hagman.
    USA: Gibson – Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Petry, Ch. Butler, McBain, Trouba – Smith, Stastny, Moss – Oshie, Stapleton, Galchenyuk – Gionta, Thompson, Carter – Kristo, Bjugstad, B. Butler.

    Rozhodca: Reiber (SUI), Vinnerborg (SWE) – Arm (SUI), Schrader (GER)

    Diváci: 6836