Košice – Trenčín 5:8 (kon.) | HC Slovan – B. Bystrica 0:2 (kon.)
koniec
HC Slovan Bratislava
0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
HC MONACObet Banská Bystrica
Streda 20.03.2013, 17:00 • Zimný štadión Ondreja Nepelu • Extraliga juniorov
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 17:00.
     
    Slovan má ako víťaz základnej časti veľkú výhodu - domáceho prostredia. Zápas na hlavnej ploche bude síce novinkou, ale podpora publika jednoznačná. Diváci sa budú snažiť trhnúť rekord, aktuálny je z roku 2006 a síce 2450 divákov (finále Skalica - Dukla Trenčín).
    Tímy majú za sebou štvrťfinále, kde Slovan prešiel cez Liptovský Mikuláš 3:1 na zápasy a Banská Bystrica cez Spišskú Novú Ves, rovnako 3:1 na zápasy. V semifinále to bola pre Bystricu jednoduchá jazda, 3:0 s Košicami, pričom tie im strelili len dva góly (3:1, 3:1 a 4:0). Zato Slovan sa na postup nadrel, Dukla Trenčín vzdorovala, napokon však padla. Opäť 3:1 na zápasy.

    Tímy mali dostatočne dlhý čas na oddych, prípadný piaty štvrťfinálový zápas bol totiž v pláne po odmlke spôsobenej písomnými maturitnými skúškami. Nik sa teda nemá na čo vyhovárať.

    Bystričania majú v kádri viacero hráčov s väčšími či menšími skúsenosťami zo seniorskej extraligy (M. Lunter, Šimun, J. Predajniansky, Melkumjan, Hlinka, T. Varga, Ju. Šeliga, Valent, Gachulinec, M. Mikuš, M. Rosandić, Košarišťan) a prvej ligy v repre-projekte (Ambroz, M. Rosandić, L. Dubeň). Spomedzi Slovanistov mali takúto možnosť len reprezentanti v projekte HK Orange 20 (Luža, Valjent a Klučiar v extralige, neskôr S. Petráš, E. Černák, Luža, Gula a Bačik v prvej lige). Barani už z play-off mužskej extraligy vypadli a tak môžu naplno pomôcť juniorom, Slovan takúto možnosť nemá. Oficiálna stránka bratislavského klubu však priniesla informáciu, podľa ktorej do záverečných bojov o titul zasiahnu aj hráči so skúsenosťami z KHL - trenčiansky odchovanec Marko Daňo a skalický Tomáš Mikúš.

    Bystrica má prevahu aj v rôznych iných pohľadoch. Napríklad vzájomné zápasy v základnej časti tri vyhrala a prehrala len v jednom.

    Štatistické NAJ: Slovan - B. Bystrica
    najproduktívnejčí hráči: B. Novák 37 - R. Gašpar 48
    najlepší strelci: B. Novák 20, Môcik 17 - Valent a Róth 19, R. Gašpar 17
    najlepší asistenti: Brodek 24, S. Petráš 20, Schroner 18 - R. Gašpar 31, Kovalík 28, M. Macko 24
    najlepší v +/-: B. Novák 33 (54/-21) - Gašpar 40 (54/-14)
    najlepší bek v +/-: Lukáčik 32 (56/-24) - Tarabík 29 (56/-27)
    úspešnosť brankárov: Rybár 93,57%, Baroš 93,65% - Košarišťan 93,63%, Donoval 96,61%, Molnár 73,33% (1 zápas)
    úspešnosť streľby: 10,27% - 9,96%
    úspešnosť presiloviek: 16,00% - 16,53%
    úspešnosť oslabení: 90,68% - 88,94%

    Oba zápasy vám prinesieme v klasickom online prenose, so všetkým, čo k tomu patrí. Do čítania!
     
    Usporiadatelia situáciu nezvládli, takto sa rekord netvorí. K otvorenej jednej strane spodnej tribúny pribúdajú postupne zabránkový priestor a napokon i druhá strana spodnej tribúny... Fanklub s najhlučnejšou podporou v rohu, kde zvykne na zápasoch KHL stávať hosťujúci tábor.
     
    00:01
    Stretnutie práve začalo.
     
    00:36
    Slovan sa po úvodnom buly dostal do pásma, Tibenský len nahadzuje od modrej v rámci udržania, keďže už-už sa vytlačili von, Košarišťan chytá do lapačky.
     
    00:58
    Lukáčik neprešiel cez dvojicu, ktorá ho zovrela medzi sebou, ťažšie ale odniesol tento zákrok zrejme Hlinka, ostal ležať na ľadovej ploche a je potrebný aj lekár.
     
    00:58
    Nad ležiacim hráčom sa vytvoril hlúčik jeho spoluhráčov, je tak ošetrujúci lekár, ktorý býva na zápasoch pravidelne, pribehol aj ďalší, pre Hlinku zrejme teda koniec...
     
    00:58
    Michal Hlinka za pomoci lekárov vstal a odchádza na striedačku, o malú chvíľu sa môže ďalej hrať. To je ale skutočne veľmi nepríjemný vstup do zápasu pre Baranov...
     
    01:02
    Strela krátko po vhadzovaní v útočnom pásme Slovana, Košarišťan pritláča puk na hruď.
     
    01:28
    Lamper s Lunterom dobiehajú puk, ale bude to zakázané uvoľnenie. O tom, že vo finále si tímy nič nedarujú, svedčí aj dohratie naháňačky a hit o zadný mantinel, i keď už bolo krátko po odpískaní.
     
    02:03
    Banská Bystrica sa na chvíľu dostala do pásma, ale na dlhotrvajúci tlak to nevyzerá.
     
    02:25
    Len nahodenie do pásma, ale puk sa dostal nejako pred bránu, kde pred Valentom vypichol Rybár.
     
    02:50
    Rybár už musel byť v pohotovosti, strela Juraja Šeligu ale zaletela nad.
     
    03:21
    Novák sa s pukom už ponáhľal von z pásma, ale rozhodca Kacej ešte odpískal ofsajd Bystričanov.
     
    03:31
    Mikúš dlho nepremýšľal, z pravého kruhu preveril Košarišťanovu pozornosť rýchlou strelou zápästím.
     
    03:58
    Rýchlosti Mikúša s Daňom teraz nestačil Petráš, nezachytil prihrávku, ktorá sa neskôr opäť dostala k Daňovi. Na jeho početné pokusy bekhendom z bránkoviska ale Košarišťan nenaletel.
     
    05:45
    Bystričania sa snažia najmä brániť, nechcú zbytočne tvoriť, ale práve teraz sa vzadu otvoril priestor, keď v pásme puk nezachytil Môcik. Macko s Gašparom potiahli do pásma a chvíľu sa hralo aj pred Rybárom.
     
    07:10
    Schroner ešte po prechode do pásma obhodil súpera a dostal tak puk k bráne, no len na zadný mantinel. Štartuje za ním, Košarišťan takisto, brankár má výhodu pozície a vypichol puk. Títo dvaja sa dobre poznajú z pôsobenia v mládeži - obaja sú odchovanci žilinského hokeja.
     
    08:27
    Mikšík sa pekne prepracoval z rohu útočného pásma za bránu a prestrčil puk pred ňu, Košarišťan si dal pozor a na druhej strane chýbal na dorážku nejaký spoluhráč.
     
    09:02
    Ďalšie zákroky Andreja Košarišťana, na ktorého to z kruhov a následne zblízka skúšajú domáci hráči.
     
    09:24
    Brodek sa chytá za hlavu, veľa skutočne nechýbalo. Košarišťan ale aj dorážku stačil vyblokovať tesne krajom betónu!
     
    10:02
    Po vhadzovaní pri útočnej modrej hostí sa puk dostal na zakázané uvoľnenie a tak sa hra presunie opäť do útočného pásma domácich.
     
    11:08
    Zakázané uvoľnenie aj na opačnej strane. Bystričanom sa ale zatiaľ nedarí veľmi usadiť sa v pásme.
     
    11:35
    Formácia Miško - Mikšík - Môcik nahodila puk do pásma, ťažil z toho neskôr Mikšík, keď vybojovaný puk od mantinelu pomaly až od modrej čiary nahodil na Košarišťana. Ten len pridržal lapačku na hrudi, kam puk zaletel.
     
    12:15
    Šimun sa snažil tečovať strelu od mantinelu, ale Rybár aj tak vyrazil. Následne puk putuje na zakázané uvoľnenie.
     
    12:38
    Slovan strieda, Valent sa snaží napádať, ale puk mu nechcú dať. Daňo napokon strieľa nepresnú prihrávku a je z toho opäť zakázané uvoľnenie Slovana.
     
    13:23
    Po vyhodení puku sa k nemu dostal v obrannom pásme Daňo, po ľavom krídle sa dostal do pásma, kde spoza Ramaja po kľučke skúsil strelu. Košarišťan vyráža.
     
    14:01
    Viacero striel na bránu Rybára, všetko povyrážal do bezpečia, poslednú Šimunovu dostal do hrude, odkiaľ mu puk padol do bránkoviska, tam už radšej podržal.
     
    14:10
    Slovan získaný puk dostal len na zakázané uvoľnenie.
     
    14:39
    Snaha Slovana teraz stroskotala na Janovskom, ktorý puk dostal do stredného pásma.
     
    15:14
    Gašpar sa preštrikoval až do pásma, kde ale puk nahodil a prakticky tak oň prišiel. Pri prechádzaní pomedzi dvoch hráčov mu ale veľa iných možností neostávalo.
     
    15:49
    Novák už nestačil hitovať Kovalíka, ale jemne ho zblokoval a Kovalík tak stratil stabilitu, nestačil do pásma dôjsť dosť skoro a je z toho ofsajd.
     
    16:49
    Po chybnej prihrávke hostí šanca domácich, no neprešli od mantinelu za kruh a tak Košarišťan na strelu čaká márne. Na opačnú stranu sa vybral Kovalík, mal mierne otvorený priestor, ale radšej si počkal na Šimuna.
     
    16:40
    Kovalík sa pekne snažil predrať pred bránu! Bol ale tak pokrytý hráčom, že napokon spadol a Rybára poriadne neohrozil.
     
    17:20
    Tak teraz je to chyba na chybu a dopredu môže ísť Petráš, len dvaja na dvoch, ale už Petráš neprešiel cez obrancu na ľavej strane.
     
    19:22
    Rosandić sa krásnou kľučkou zbavil za ľavým kruhom dvoch hráčov súpera, prešiel si viac na stred a po náprahu vypálil, chýbala len presnosť, puk skončil na zadnom mantineli.
     
    20:00
    Prvá tretina skončila.
     
    Úvodné zostavy:

    HC Slovan Bratislava: Pat. Rybár - Valjent, Luža, Bačik, Lukáčik, Gula, E. Černák, Skurák, P. Kopecký - Brodek, B. Novák, Tibenský - S. Petráš, T. Mikúš, M. Daňo - Schroner, Šalka, Zajíček - Miško, Mikšík, Môcik.

    HC 05 Banská Bystrica: Košarišťan - M. Rosandić, Mikuš, Janovský, Tarabík, T. Varga, J. Predajniansky, Gachulinec, Ramaj - Melkumjan, M. Hlinka, M. Macko, Ju. Šeliga, M. Lunter, Šimun, Majling, R. Gašpar, Róth, Kovalík, Valent, P. Lamper.

    Rozhodca: Baluška - Kacej, Výleta.
     
    Na strely v prvej tretine 16:9 v prospech domáceho tímu.
     
    20:01
    Začala druhá tretina.
     
    20:42
    Banská Bystrica dala gól!
    MÁRIO RÓTH výborne číhal, dostal prihrávku na modrú čiaru a už si len vychutnal samostatný nájazd na Rybára, premiešal puk a dvihol mu ho pod brvno! Asistencia: Matej Kovalík.
     
    22:21
    Boj v rohu klziska, napokon puk vytiahol Schroner a cez Gašpara puk dostal do stredného pásma.
     
    23:20
    Bystrica sa stále častejšie dostáva dopredu. Teraz dokonca Mislav Rosandić v pozícii útočníka spoločne s Kovalíkom dopredu. Kovalíkovu strelu Rybár len zblokoval, Rosandićova dorážka ale takisto neuspela.
     
    24:08
    Ďalší útok na slovanistickú bránku. Rybár zákrokom prerušuje hru.
     
    24:55
    Hlavný rozhodca Baluška prerušil hru, pretože v bránkovisku Rybára stáli útočiaci hráči. Na nejakú šancu by Rybár nemal šancu čeliť.
     
    25:18
    Šanca aj pre domácich, prečíslenie dva na jedna, Šalka prihral do pravej strany Zajíčkovi na korčule, ten si puk zrazil pred seba a len tréningovo po ľade poslal na Košarišťana.
     
    26:03
    Mikšík mohol ísť dopredu po pravom krídle, ale bol tam faul a uvidíme prvú presilovku tohto zápasu. Mikšík napokon dohnal puk, ale prihrávku zachytil na druhej strane obranca Mikuš.
     
    26:03
    Vylúčenie Banská Bystrica - Patrik Janovský - dve minúty za hákovanie.
     
    26:50
    Do prihrávky spoza brány smerovanej na Tibenského vložil hokejku Košarišťan a hostia sa druhý raz oslobodzujú.
     
    27:25
    Šeliga sa v strednom pásme dostal cez Daňa k puku, Rybár ale jeho pokus od kruhov chytá.
     
    28:02
    Janovský späť na ľade, Daňo ešte z pozície beka krížom poslal puk hlbšie do pásma, ale Mikúš ho na ľavom kruhu nezachytil.
     
    29:02
    Radosť na domácej strane, ale puk už letel zrejme do posunutej brány! Baluška odchádza k časomiere ozrejmiť situáciu.
     
    29:02
    Je to tak, gól neplatí pre posunutú bránu. Réžia si dovolila nepochopiteľnú vec a síce ukázať spornú situáciu na kocke, čo by sa pokiaľ viem robiť nemalo. To vyvolalo ďalšiu vlnu nevôle, pretože sa zdalo, že puk bol v bráne skôr, ako bola posunutá. Zajíček clonil Košarišťanovi vo výhľade, ten ešte stačil vyraziť prvú strelu, ale na dorážku si nesiahol.
     
    30:48
    Predajniansky osekávaný Mikšíkom vedie v obrane puk chystaný do útoku Bystrice.
     
    31:09
    Majling si pripravil puk na modrú, ale golfák trafil len do Môcika.
     
    32:55
    Nahodenie Juraja Šeligu Rybár chytá. Slovan sa teraz neúspešne snažil prejsť do útoku a takto im to útočník Bystrice kazí.
     
    33:26
    Mário Lunter jednou rukou vodí puk, ale cez dvoch hráčov neprešiel. Puk ostal v strednom pásme, dostal sa k nemu neskôr po prihrávke Lamper, ktorý sa dostal až k strele z ľavého kruhu a Rybár musí zasahovať.
     
    35:00
    Bystrica sa stále veľmi dobre bráni, opäť puk pošle von zo svojho pásma.
     
    36:03
    Košarišťan stále drží čisté konto a Bystrica navyše ide dopredu. Gašpar situáciu dva na dva pokazil, keď za sebou nechal pri kľučke puk!
     
    36:05
    Navyše sa hostia previnili technickým priestupkom. Trest za príliš veľa hráčov na ľadovej ploche si odesdí Juraj Šeliga.
     
    36:37
    Daňo podržal puk na pravom kruhu, prihral ho na modrú Bačikovi, ktorý po chvíli vypálil, ale puk bol zblokovaný nad Košarišťanovu bránu.
     
    36:53
    Ďalšia strela len na zadný mantinel a už to vyzeralo na vyhodenie, ale jeden z hráčov sa ešte dostal do šance, cez ľudí nevidím poriadne kto to je, no puk napokon prihrával, pretože pred neho ľahol obranca a Košarišťan ani nemusel zasahovať.
     
    37:40
    Košarišťan sa k Schronerovi aj vytiahol trošku riskantne, Schroner sa napokon skryl za bránu. Slovan točí puk a čaká na dobrú príležitosť na zakončenie.
     
    38:58
    Lamper ostal nepochopený, naznačoval, že odchádza striedať a bola mu poslaná prihrávka. Puk tak dostali domáci.
     
    39:27
    Obetavý počin Nováka, ktorý si ľahol do puku, ktorý sa po odraze od zadného mantinelu takmer dostal k Rybárovej bráne, za ktorou číhal jeden z hosťujúcich útočníkov.
     
    40:00
    Druhá tretina skončila.
     
    V druhej tretine sme videli gól, hneď na jej začiatku, keď sa po Kovalíkovej prihrávke do individuálneho úniku dostal Róth a premenil šancu strelou pod brvno. Strely na bránu 7:11, celkovo zatiaľ 23:20. Tretia tretina začne približne o 18:42.
     
    Oficiálna informácia o divákoch zatiaľ k dispozícii nie je, podľa odhadu to ale bude niečo k trom tisíckam a teda rekord padne. Aj keby to malo byť menej, podľa mojich skúseností (bola som na finále Košíc s Martinom, ktoré sú v rekorde na druhom a tiež na finále Trenčína so Zvolenom, ktorého návštevnosť je na treťom mieste) je tu ale skutočne divákov na rekord...
     
    40:01
    Začala tretia tretina.
     
    41:40
    Ospravedlňte prosím menší technický problém. Puk je aktuálne za bránou Bystrice, čaká sa na dostriedanie. Neprišli sme o žiadnu dôležitejšiu šancu.
     
    42:45
    Schroner by sám neprešiel cez dvoch, prihral teda do ľavej strany puk Šalkovi, ktorý si ho ešte musel spracovať, a už sa dostal mimo streleckú pozíciu.
     
    43:15
    Vylúčenie Slovan Bratislava - Michal Šalka - dve minúty za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou.
     
    43:37
    Predajnianskeho nepresná strela, sám "Predo" sa ešte snaží udržať pásmo, ale puk nezachytil.
     
    44:54
    Bystričania sa jednoducho dostávajú do útočného pásma, kde sa snažia prísť na nejaký signál. Slovan tretí raz vyhadzuje puk von.
     
    45:58
    Šalka spoza Ramaja, ale veľmi nepresne.
     
    46:16
    Valent takmer získal puk na modrej čiare, ale napokon si Skurák dal pozor a do šance ho nepustil.
     
    47:56
    Luža po ľavom krídle do pásma, pomaly až za červenú čiaru, vracal príliš prudkú prihrávku a stráca tak pásmo. Predtým sa Bystrica dosť dlho držala v pásme, Rosandić neuspel ani následne Kovalík spomedzi kruhov.
     
    48:39
    Juraj Šeliga strieľa od kruhov, Rybár puk stačil vyraziť. Neskôr Macko spomedzi kruhov, ale zrejme i teč Lukáčika prispel k tomu, že puk tesne minul bránu.
     
    49:31
    Daňo do pásma, výborne mu ale do puku sekol Tarabík, takže poň musí ísť k mantinelu. Neskôr strela Mikúša z ľavého kruhu ale veľmi minula vinkel. Košarišťanovej brány.
     
    50:34
    Zajíček si prešiel z rohu klziska otravovaný Gachulincom a neskôr Janovským do opačného rohu. Spoluhráči na kruhoch sa prihrávky nedočkali.
     
    51:42
    Miško po ľavom krídle, no popri mantineli nemá šancu, už naňho čaká Predajniansky.
     
    53:20
    Chvíle Slovana v pásme a konečne sa ozývajú aj diváci, nie len fanklub. Daňo zblízka neuspel strelou, puk sa dostal na modrú, odkiaľ to skúšal Lukáčik, puk sa odrazil o zadný mantinel do ľavej strany na Mikúša, jeho rýchly pokus ale Košarišťan očakával a znova vyrazil.
     
    54:32
    Petráš z otočky z uhla aj naslepo, puk sa odrazil pred bránu k Schronerovi, ale pomedzi jeho nohy, puk nezachytil na hokejku.
     
    55:22
    Príliš prudká prihrávka Mikuša na Rótha a zakázané uvoľnenie.
     
    Oficiálny údaj o divákoch veľmi podliezol moje očakávania i odhady - 2134 divákov. Rekord teda prekonaný nie je...
     
    56:47
    Lunter už sa tešil z gólu, ale Rybár vytiahol poležiačky puk preč z bránkoviska! Baluška rezolútne rozpažil.
     
    57:30
    Črtajúci sa útok Slovana nevyšiel, Mikšíkova prihrávka bola na dlhú hokejku a prvý ju dobehol Tarabík.
     
    57:54
    Róth v ofsajde, posúdený ako úmyselný a hra sa presunie pred Košarišťana.
     
    58:27
    Daňa už pri úniku z obranného pásma povzbudzovali diváci, obhodil si hráč a dostal sa do zakončenia, no nestrieľal veľmi presne. V rýchlosti ešte nepríjemne a nekontrolovateľne narazil do zadného mantinelu keď sa potkol o hokejku Lampera, ktorý sa vrhával do strely. Našťastie to bolo telom bokom.
     
    59:30
    Slovan si berie oddychový čas! Patrik Rybár ostal na striedačke!
     
    Novák, Môcik, Valjent, Luža, Mikúš a samozrejme Daňo. Táto šestica skúsi vyrovnať.
     
    59:59
    Banská Bystrica dala gól!
    RASTISLAV GAŠPAR so sirénou poslal puk do prázdnej brány. Predtým sa šestica hráčov snažila o vyrovnanie, ale Košarišťan bol jednoducho neprekonateľný. Asistencie: Mário Lunter a Jakub Predajniansky.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Banská Bystrica teda zvládla prvý zápas lepšie, keď udržala jednogólové vedenie a v samom závere ešte na 0:2 z pohľadu Slovana upravil Gašpar. Zajtra je ale nový deň a Slovan môže vyrovnať sériu. Do vtedy do videnia! (19:13:50)
    Michigan Pre-Draft Showcase, Detroit, USA: 2. - 5. mája. Jedinečná príležitosť pre hráčov ročníkov 1994 - 1999. Viac ako 50 skautov z USHL, OHL, NAHL a ďalších súťaží. Viac informácií na michiganpredraft@seznam.cz a na webe

    Dominika Haršáni Handzušová

    Góly a asistencie: 21. Róth (Kovalík), 60. Gašpar (Lunter, Predajniansky)


    HC Slovan Bratislava: Pat. Rybár - Valjent, Luža, Bačik, Lukáčik, Gula, E. Černák, Skurák, P. Kopecký - Brodek, B. Novák, Tibenský - S. Petráš, T. Mikúš, M. Daňo - Schroner, Šalka, Zajíček - Miško, Mikšík, Môcik.
    HC MONACObet Banská Bystrica: Košarišťan - M. Rosandić, Mikuš, Janovský, Tarabík, T. Varga, J. Predajniansky, Gachulinec, Ramaj - Melkumjan, M. Hlinka, M. Macko, Ju. Šeliga, M. Lunter, Šimun, Majling, R. Gašpar, Róth, Kovalík, Valent, P. Lamper.

    Rozhodca: Baluška - Kacej, Výleta

    Diváci: 2143