Dortmund – Doneck 3:0 (kon.) | Manchester United – Real Madrid 1:2 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
3:0 (2:0)
Šachtar Doneck
Utorok 05.03.2013, 20:45Liga majstrov
Predzápasové kurzy
     
    Dortmund postupuje do štvrťfinále Ligy Majstrov ! Po jasnom výsledku z dvojzápasu 5:2. Dnešný zápas hostia nezvládli, snažili sa ztmliť úvodný tlak súpera, to sa im podarilo iba do 31. minúty. Taktika trénera bola pravdep. zle nastavená - hostia totiž dlho bránili, svoju chybu tréner zistil počas prestávky, čo bolo vidieť na začiatku druhého polčasu, v ktorom sme videli 2 veľké šance Šachtaru.

    Zápas je teda na konci, prajeme Vám ešte príjemný zvyšok dňa ! (22:38:26)
     
    Koniec zápasu.
     
    90+1
    Stepanenkov center z priestoru pred pravou rohovou zástavkou končí v náručí Weidenfellera.
     
    90+1
    Nadstavuje sa znovu iba 1 minúta.
     
    90
    Piszczek vyriešil prihrávku do behu po ľavej strane z kopačky hráča hostí dlhým odkopom do stredu trávnika.
     
    89
    Dortmund už drží loptu ďaleko od svojej brány, nehrnie sa bezhlavo dopredu, nemá prečo - už s istotou postupuje do ďalšej fázy Ligy Majstrov.
     
    88
    Gotze hľadal nabiehajúceho si Lewandowskeho, chýbali centimetre a tento hráč mohol zakončovať z dobrej pozície, zasiahol ale Kucher a posiela loptu preč zo šestnástky.
     
    86
    ...následne ale sám nedokázal nič vymyslieť, preto spomail sebou vytvorenú akciu a prihráva smerom k vlastnej bráne.
     
    85
    Po zlom odcentrovaní Srny sa do šance dostáva Reus, ten spracoval loptu v strede trávnika a beží k bráne...
     
    84
    Stepanenko vstupuje do zápasu, na striedačku odchádza Hubschman.
     
    84
    Fernandinho vo veľkej šanci sám pred Weidenfellerom doráža strelu zpred šesnástky doťuknutím iba do nôh brankára Dortmundu !
     
    83
    Hubschman našiel Mkhitaryana napravo od šestnástky - ten ale nedokázal prejsť k centru cez obranu súpera.
     
    82
    Gundogan odchádza z trávniku, nahrádza ho Sahin.
     
    81
    Lewandowski nevedel prejsť cez Kuchera, preto radšej centruje smerom k vlastnej bráne.
     
    80
    Reus sa preštrikoval svojími kľučkami cez troch hráčov Šachtaru, v šestnástke bol síce mierne kopnutý obrancom súpera, otriasol sa a bežal ďalej smerom k bráne, nakoniec s hlavou na lopte strieľa mimo brány, jeho pohľad na svoje nohy mu zabránil presne zamieriť.
     
    79
    Rat prihráva Douglasovi pred šestnástku, ten spracoval loptu veľmi zle, predkopol si ju pred seba smerom od brány súpera a stráca ju.
     
    78
    Rohový kop Šachtaru - po skrumáži pred domácou bránou sa k lopte dostal Rakistkiy, jeho strela cez vyše 6 hráčov prechádza však iba cez polovicu - následne zasahuje Weidenfeller.
     
    76
    Dlhý center z polovice trávnika do šestnástky pred Weidenfellera nebol úspešný, Adriano sa k lopte nedostal.
     
    75
    Prečíslenie domácich - Lewandowski zle prihrával na ľavú stranu hľadajúc Gotzeho, lopta sa ale odrazila od päty obrancu Šachtaru a Grosskreutz mohol strieľať z dobrej pozície - loptu dokázal vystreliť, strela však bola opäť zblokovaná.
     
    73
    Pyatov dlho rozmýšla, komu pri odkope od brány pošle loptu, nakoniec rozohráva nablízko cez Srnu.
     
    72
    Adriano v súboji o loptu v šesnástke nedokázal zakončiť, brániaci Piszczek však zahral v tomto súboji rukou, napriek tomu sa hrá ďalej.
     
    71
    Hostia stále pri lopte, domáci necítia potrebu útočiť, veria svojím schopnostiam a držia súperove kombinácie pred ich bránou.
     
    70
    Kevin Grosskreutz strieda strelca tretieho gólu Blaszczykowskeho.
     
    69
    Následne ale prišla chyba v obrane hostí - Gotze beží s loptou smerom k bráne súpera, nakoniec sa rozhodol zabrzdiť, po rozhliadnutí centruje na Lewandowskeho, svojím centrom nachádza iba dobre postaveného Kuchera.
     
    68
    A znovu pir lopte hostia - Srna si pár krát vymenil loptu s Teixeirom.
     
    67
    Hostia dokázali zabrať - svojou aktivitou už dlhšie držia súpera v obrannej činnosti, vždy však hráči Šachtaru stroskotajú na prechode cez šestnástku, cez obranný val domácich nedokážu prejsť.
     
    66
    Reus bol faulovaný Douglasom, následná rozohrávka patrí Weidenfellerovi.
     
    65
    Gotze individuálne prechádza pred bránu Šachtaru, spoza obrancu chcel nájsť medzeru medzi brankárom a pravou tyčou, Kucher však vynikajúco blokuje jeho strelu.
     
    63
    Weidenfeller musí byť v pozore - z ľava zahráva rohový kop hráč hostí - Rakitskiy sa v šestnástke dokázal prebojovať k lopte, hlavou však upravuje jej smer iba do náruče brankára Dortmundu.
     
    62
    Hra sa ako po väčšine góloch upokojuje - Dortmund dlhými loptami centruje na polovicu súpera bez snahy rýchlo zaútočiť, hostia zlyhávajú na prechode cez stred.
     
    60
    Douglas Costa svojou aktivitou prinútil Weidenfellera k zákroku, ten musel vybehnúť a loptu chytiť na hranici šestnástky.
     
    59
    Dortmund dal gól! Gündoganova strela Pyatovi vypadla z náručia, JAKUB BLASZCZYKOWSKI spracoval loptu a jemne po zemi doráža do prázdnej brány.
     
    58
    Hostia zvyšujú percentuálne držanie lopty - na streleckých pokusoch sa to takisto prejavilo - zatiaľ však strieľali v druhom polčase iba mimo priestoru brány.
     
    57
    Rohový kop domácich - výskok Pyatova a rýchle rozohranie znamená presun hry na polovicu hostí.
     
    56
    Priamy kop Dortmundu z veľkej vziadelosti - o hlavičkovanie sa snažil Santana, nakoniec však bol center z diaľky pridhlý a Pyatov chytá.
     
    55
    Gotzeho strela bola zblokovaná, Pyatov napriek tomu dobre vystihol smer a chytá.
     
    54
    V dobrej pozícii posiela k zemi Lewandowskeho Kucher, pre Pyatova nasleduje ťažká situácia, domáci totiž zahrávajú priamy kop tesne pred šestnástkou.
     
    52
    Gotze hľadal prihrávkou po zemi z pravej strany šestnástky voľného Lewandowskeho, prihrávka však neprechádza cez Kuchera.
     
    51
    Fernandinho bol vysunutý napravo od brány súpera - Weidenfeller musel vybehnúť z brány, preto sa fernandinho snažil obísť tohto hráča a následne zakončiť, s loptu sa ale dostal mimo trávnika.
     
    50
    Následne hostia znovu v útoku - Adriana vysúva Teixeira, Adriano strieľa tesne vedľa ľavej tyče !
     
    49
    Adriano mohol znížiť ! V prieniku ho Subotic od chrbta dobiehal, preto vystrelil už na hranici šesnástky, z dobrej pozície však triafa iba do Weidenfellera.
     
    48
    Blaszczykowski bol vysunutý Piszczekom, Blaszczykowski z pravej strany chcel odentrovať do šestnástky - neúspešne.
     
    47
    Gotze posiela do dobrej streleckej pozície Reusa, ten sa však k zakončeniu nedokázal cez vynikajúceho Kuchera dostať.
     
    46
    Kehl nahrádza nevýrazného Bendera.
     
    46
    Douglas to skusí v druhom polčase na pozícii Taisona.
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    Dortmund vedie síce 2:0, nebyť skvelého Kuchera v obrane hostí, viedol by už 4:0. Práve tento obranca vyriešil 2 veľké šance Dortmundu zblokovaním strely, keď vždy stihol útočiaceho hráča dobehnúť. Postup Dortmundu je už ale pravdepodobne spečatený, hostia musia streliť na postup až tri góly a to sa s jednou strelou na bránku za polčas veru nedá.

    Druhý polčas začne probližne o 21:47.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    45+1
    Adriano vedie loptu po pravej strane až k šestnástke, jeho následný center našiel iba obrancu Dortmundu.
     
    45
    V závere ešte Gotze nedokázal cez stred vysunúť Lewandowskeho, nadstavuje sa 1 minúta.
     
    44
    Šachtar mal k dispozícii rohový kop, lopta sa dostala k Srnovi, ten si najprv spracoval loptu, následne stihol aj vystreliť - lopta však letí vysoko nad bránu Weidenfellera.
     
    43
    Rakitskiyho veľká chyba 30 metrov od vlastnej bránky, po tomto momente sa Reus, Lewandowski a Gotze vybrali do prečíslenia - Gotze nakoniec prihrával do dobrej pozície v šesnástke Lewandowskému, jeho strela bola znovu zblokovaná po zákroku Kuchera.
     
    41
    Piszczek nachádza dlhým centrom na polovici súpera Blaszczykowského, center do šestnástky ohrozenie Donecku neznamenal, Pyatov nezasahoval.
     
    40
    Mikhitaryan centruje veľmi nepresne, po jeho pokusu končí lopta mimo trávnika.
     
    39
    Santana chybuje vo vzdušnom súboji - Taison sa vďaka jeho chybe dostáva k lopte, prihráva však smerom k vlastnej bráne pre upokojenie situácie.
     
    37
    Dortmund dal gól! MARIO GOTZE je strelcom druhého gólu hostí - Robert Lewandowski ho krásne nachádza 5 metrov pred bránkou, jeho skôr jemný teč ako strela znamená usmernenie lopty do brány súpera a teda dvojgólové vedenie favorizovaného Dortmundu.
     
    36
    A rohový kop z pravej strany domácim nevychádza, lopta je znovu odcentrovaná obranou Šachtaru až do stredu trávnika.
     
    35
    Blaszczykowski vysunul Reusa - jeho snaha o strelu je márna - lopta znovu končí zblokovaná v rohu.
     
    34
    Blaszczykowski centroval od pravej rohovej zástavky do šestnástky, Kucher ale vystihol jeho zámer a posiela loptu hlavou preč z nebezpečného priestoru.
     
    33
    Gündogan zakladá útok svojho tímu, na pravej strane vysúva Lewandoskeho, ten mu loptu vracia, no napriek tomu sa hráči dopredu posunuli o 10 metrov, prechod z prava ale nevychádza - hostia zásluhou Rata odolali.
     
    31
    Dortmund dal gól! Po zblokovanej Götzeho strele zahrával Dortmund rohový kop. Lopta bola poslaná z prava do priestoru pred blížškou tyčou, vo vzdušnom súboji zvíťazil FELIPE SANTANA, loptu dokázal hlavou nasmerovať do pravého rohu brány.
     
    30
    Gündogan stratil loptu v útoku, naskytla sa tak šanca na protiútok - Taison sa ujal lopty, prechádza na polovicu súpera vo vysokej rýchlosti, tá ho však pre menšiu šancu kontroly lopty pripravila o šancu na dobrú streleckú pozíciu, pretože si ju až príliš predkopol pred seba.
     
    28
    Piszczekova šanca - strela z ľavej pravej časti šesnástky neprešla až na Pyatova, strelu zblokoval obranca hosít.
     
    27
    Ratsov center do šestnástky technickým spôsobom nenašiel hlavu hráča Šachtaru, naopak, domáci posielajú loptu rýchlo do bezpečia.
     
    26
    Götze sa napriek dobrej kombinácii s Gündoganom nedostal k strele, Rats ho dokonale odstavil.
     
    25
    Bender nedovolil prejsť do šestnástky rýchlemu Taisonovi, ten sa ale otočil, rozhiadol sa, našiel voľného Fernandinha, ten však spracoval loptu narýchlo, rovnako sa snažil aj vystreliť a preto lopta smeruje mimo priestoru domácej brány.
     
    23
    Po autovom vhadzovaní hostí prišiel zákrok Reusa, ten zrazil loptu mimo trávnika od hráča hostí a tak sú pri lopte hráči Dortmundu.
     
    22
    Hostia sa znovu zmohli iba na dlhý odkop k bráne Weidenfellera. Pre Dortmund to znamená začiatok nového útoku.
     
    22
    Santana sa dostal k lopte , po ľavej strane dokázal vysunúť Reusa, ten však spomaľuje akciu svojho tímu, prihráva dozadu na Götzeho.
     
    21
    Texeira si miesto zahrania rohového kopu radšej nablízko vymenil loptu s Taisonom, jeho center nebol napriek zmene miesta v šestnástke úspešný.
     
    20
    Tak toto mohlo byť ocenené aj žltou kartou, Lewandowski si dokázal loptu nakopnúť do behu pred seba, následne ho však Rakitskiy telom poslal k zemi, neprerušuje sa.
     
    19
    Rohový kop domácich - Reus zahráva loptu iba na hlavu Rata, ten centruje loptu až do stredu trávnika.
     
    18
    Lewandowski si dokázal s loptou nabehnúť do stredu poľa, tam vysúva Bendera, ktorý má rýchlosť, nakoniec volí ale strelu, lopta smeruje vysoko nad bránu Pyatova.
     
    16
    Schmelzer bol vysunutý Götzem, jeho snaha o odcentrovanie pred bránu zo zlej streleckej pozície však nevyšla, situáciu rieši dlhým odkopom Kucher.
     
    15
    Faul hostí ďaleko od svojej bránky nezapríčinil nebezpečnú situáciu pred Pyatovom, hostia si iba nahrávajú od vlastnej brány po vzdialenosť 30 metrov od brány súpera.
     
    13
    Kucher musí byť ošetrený mimo trávnika, hostia poslušne odozvdávajú dlhým odkopom, lopta je až pri Weidenfellerovi.
     
    12
    Weidenfeller pomáha svojim hráčom v rozohrávke, lopta sa dostala až ku Götzemu, ktorý pekne hľadal 10 metrov pred bránkou Lewandowského, ten ale strieľal už za zníženia streleckého uhla Pyatovom, dorážka bola vo forme hlavičky, vo vzdušnom súboji proti obrancovi Kucherovi tento hráč neuspel.
     
    11
    Domáci dlhými centrami stratili loptu na polovici súpera už niekoľkokrát, iba tieto chyby odovdzávajú loptu hosťujúcemu celku.
     
    10
    Rakitstkiy oncetroval pred šestnástku, tam zrazil loptu Mikhitaryanovi Adriano, zakončiť ale tento hráč nestihol, obrana Dortmundu zaúradovala.
     
    9
    Kucher sa síce pri svojom zákroku najprv dotkol lopty, následne ale oboma nohami skolil Lewandowskeho, rozhodca ho kartou neodmenil.
     
    8
    Dlhý center od Götzeho z ľava - lopta končí mimo trávnika - autové vhadzovanie hostí.
     
    7
    Dortmund súpera púšťa tak 10 metrov za stredovú čiaru, po dosiahnutí tejto vzdialenosti hostia strácajú lopty.
     
    7
    Subotic zneškodnil tvoriacu sa šancu Adriana, Subotic sa dokázal telom dostať pred útočníka hostí a prihrať na Schmelzera.
     
    6
    Nakoniec loptu odovzdali brankárovi Pyatovi, ktorý dlhým odkopom vysunul svojich hráčov.
     
    6
    Santana predvádza útočný faul, hostia môžu upokojiť hru, Rakitstkiy s Kucherom dlho kombinujú pred vlastnou šestnástkou.
     
    5
    Piszczek odcentroval z pravej strany do šestnástky, Lewandowského napriek množstvu času nenachádza.
     
    4
    Rohový kop Dortmundu nebol úspešný, hostia úspešne odhlavičkovali do bezpečia preč zo šestnástky.
     
    3
    Blaszczikowski viedol loptu až pred šestnástku, tam si vymenil loptu s Reusom, ten sa mu ju snažil centrom vrátiť do päťky, obranca hostí však zblokoval prihrávku a je z toho roh.
     
    2
    Ten síce našiel na pravej strane voľného Lewandowského, jeho individuálny prienik ale nebol úspešný.
     
    2
    Dortmund už s loptou na svojich kopačkách, obrana na čele s Piszczekom kombinuje, Piszczek predlžuje na Gundogana...
     
    1
    Hostia po rozohratí dostávajú loptu centrom na polovicu súpera, Gundogan odhlavičkoval späť k bránke Šachtaru.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Borussia Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Felipe Santan, Schmeizer - Blaszczykowski, Gündogan, Bender, Reus - Götze, Lewandowski

    Šachtar Doneck: Pyatov - Srna, Rakytskyy, Kucher, Rat - Alex Teixeira, Fernandinho, Hübschman, Taison - Mkhitaryan, Luiz Adriano

    Rozhodca: Damir Skomina - Matej Žunič, Bojan Ul (všetci SLO).
     
    Favorit dvojzápasu Borussia Dortmund postupoval do štvrťtinále Ligy Majstrov z tabuľky skupiny D z prvej priečky, Šachtar Doneck sa dostal do vyraďovacej fázy z E skupiny.

    V prvom zápase na štadióne v Donecku sa zrodila remíza 2:2, za Dortmund sa presadil Robert Lewandowski, v 87. minúte vyrovnával Mats Hummels, za Šachtar skóroval Darijo Srna a Douglas Costa. Zaujímavosťou tohto zápasu však bolo, že domáci dokázali využiť z minima maximum, z dvoch striel na Weidenfellera prešli za chrbát tohto brankára obe.

    Dortmund si dokázal napraviť chuť po prvom zápase Ligy Majstrov v domácej lige - dvoma výhrami a jednou remízou dokázali zvýšiť počet svojich bodov v nemeckej Bundeslige.

    Sezóna Šachtaru sa začala až 1. marca. Šachtar odohral v prvom kole zápas na svojom štadióne - Volyn Luck porazil vysoko 4:1. Od prvého štvrťfinálového zápasu Ligy Majstrov však hráči Donecku odohrali okrem ligového až 4 prípravné stretnutia:

    Brašov - Šachtar - 0:3 (17.2.)
    Šachtar - Freja 4:1 (19.2.)
    Šachtar - CZ Beograd 0:0 (20.2.)
    Šachtar - Dynamo Moskva 1:2 (23.2.)
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 20:45.

    Marian Fiam

    Góly: 31. Santana, 37. Götze, 59. Blaszczykowski


    Borussia Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Felipe Santan, Schmeizer - Blaszczykowski, Gündogan, Bender, Reus - Götze, Lewandowski
    Šachtar Doneck: Pyatov - Srna, Rakytskyy, Kucher, Rat - Alex Teixeira, Fernandinho, Hübschman, Taison - Mkhitaryan, Luiz Adriano

    Rozhodca: Damir Skomina - Matej Žunič, Bojan Ul (všetci SLO)