Gent – Liége 0:0 (kon.) | Genk – Charleroi 3:1 (kon.) | Leuven – Lokeren 2:6 (kon.)
Kortrijk – Beerschot 4:0 (kon.) | Lierse – Waasland-Beveren 0:0 (kon.) | Mons – Mechelen 2:3 (kon.)
koniec
KAA Gent
0:0 (0:0)
Standard Liége
cz Sobota 19.01.2013, 18:00 • Jules Ottenstadion • Belgická Jupiler Pro League
     
    Příjemný zbytek podvečeru, od klávesnice se loučí Patrik Sandev, s fotbalem či jiným sportem opět brzy nashledanou. (19:52:49)
     
    Zajímavý úvodní duel belgické ligy roku 2013 nakonec skončil bezbrankovou remízou. Je pravda, že více gólových šancí si vytvořil Standard, ale i s bodem může být v celku spokojený. To Gent musí brát tento výsledek všemi deseti, mohl totiž dopadnout daleko hůře.
     
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Vainqueur byl vyloučen po dvou žlutých kartách.
     
    90+1
    Vainqueur v závěru zápasu dostal od sudího žlutou kartu za další faul. A protože je to jeho druhá, musí se předčasně poroučet ze hřiště.
     
    90+1
    Po rohovém kopu se míč dostal ke Kanuovi, který z obrany vylétl po míči a napálil ho vpřed. Zamířil ovšem jen na tribuny.
     
    90
    Naposledy střídá také Lutych. Bulot toho dnes naběhal také hodně, musí ho mrzet neproměněné šance. Na závěr zápasu se do hry podívá Luiz Phellype.
     
    Dnešní utkání sleduje 10.000 diváků.
     
    88
    Van Damme přece jenom fauloval také poněkolikáté, žlutá karta byla na místě.
     
    87
    Tohle bylo na Bulota přece jenom až příliš dlouhé, pas stihnout nemohl, vhazovat proto bude soupeř.
     
    86
    Gent má v závěru druhého poločasu opravdu velkou kliku. Jen díky špatné koncovce se Lutych ještě neujal vedení, které by jinak bylo zasloužené.
     
    83
    Domácí Gent naposledy sahá po změně. Asi nejlepšího muže na place Brülse rychle nahrazuje van der Bruggen.
     
    83
    Další tutovka hostů, Boeckx drží svůj tým nad vodou. M'Poku přihrál doleva na Rezu, který míč ještě přenechal Bulotovi, ten ale sám před domácím brankářem naprosto selhal v koncovce a trefil jeho stojnou levou nohu.
     
    82
    Hubert zatáhl Vainqueura a obdržel poprávu první žlutou kartu Gentu.
     
    81
    Reza je stále dost aktivní, nyní si udělal prostor kolem sebe, narovnal balón na levačku a přízemní ránou nechal vyniknout brankáře Boeckxa.
     
    80
    Deset minut do konce. Standard v posledních minutách hodně domácí pozlobil, stále se však diváci na Jules Ottenstadionu branky nedočkali. Přitom by si jí utkání rozhodně zasloužilo.
     
    78
    Další velká šance, do které se dostal střídající Reza! Byl úplně sám před Boeckxem, jenže na poslední chvíli ho přetlačil jako malého kluka loktem na loket César Arzo.
     
    77
    Gent také podruhé střídá, Soumahoro jde do hry za Lepointa.
     
    76
    Tyčka, kterou nyní orazítkoval M'Poku! Narovnal si míč na pravačku a tvrdě vypálil, přitom střela se odrazila od brankové konstrukce směrem do malého vápna. Boeckx se jen marně natahoval, Standardu chybělo tak málo.
     
    75
    Standard sahá ke druhé změně. Batshuayi toho odvedl vepředu dost, nahrazuje ho Íránec Reza Ghoochannejhad.
     
    73
    Vainqueur posílal dobrý pas na Bulota, jenže ten se k míči nakonec nedostal. Vše vyřešil dobře obránce Rafinha.
     
    72
    Kawašima nyní svedl ostrý hlavičkový souboj s Coulibalym. A udělal dobře, že do toho šel po hlavě, mohlo to dopadnout o dost hůře.
     
    70
    Verbist teď žlutými kartami rozhodně nešetří, v krátkém sledu, a už třetí pro Standard, obdržel další za útočný faul až moc důrazný M'Poku.
     
    69
    Vainqueur už fauloval poněkolikáté, ten další vůči Brülsovi už mu Verbist napočítal s trestem žluté karty.
     
    68
    Tak tohle byla ošemetná situace! A Zukanovič si dovolil hodně. Gólman Boeckx byl úplně mimo branku, on ale na malém vápně udělal kličku protihráči a až pak teprve míč odkopl.
     
    67
    Do Coulibalyho se navezl Kanu, faul je ale pískán domácímu hráči. Ze standardky Lutych následně neudeřil.
     
    66
    Útočný faul na Kawašimu, domácí publikum mohlo být v klidu, ze slibné šance by gól stejně platit nemohl.
     
    65
    Tak i Gent vystrčil růžky! Střídající Coulibaly hru oživil, jeho centr od pomezní čáry byl poprvé sražen, podruhé zkusil překvapit Kawašimu střelou z úhlu, ale japonský gólman se nedal a vyrazil mu ji.
     
    63
    Velká šance hostujícího celku! Batshuayi si svým důrazem vybojoval míč, prošel s ním do středu na hranici vápna, odkud poslal do běhu Goreuxe. Ten pálil z úhlu těsně nad branku.
     
    62
    Lepoint se nyní dopustil útočného faulu, sudí Verbist to dobře viděl. Netřeba protestovat, tohle byl jasný přestupek proti pravidlům.
     
    61
    První žlutou kartu zápasu obdržel hostující Goreux.
     
    60
    Také domácí střídají, Kola toho na pravé straně naběhal dost, nahrazuje ho Coulibaly.
     
    59
    Renato Meto odchází ze hřiště kulhavým pohybem. Zřejmě bude mít trvalejší zdravotní potíže, těžko říci, zda-li bude moci zasáhnout ještě do zápasu.
     
    58
    M'Poku se snažil kolem vápna kombinovat s Bulotem, ten nakonec z dobré pozice ani nevystřelil, a tak míč ve vzduchu v pohodě lapil Boeckx.
     
    57
    Oba týmy působí stejným dojmem jako v první půli. Těžkopádnými útoky se dostávají do šancí, především oběma chybí jakákoli přesnější přihrávka. A když už se dostanou do koncovky, většinou selžou.
     
    56
    Hosté poprvé střídají. Buzaglo jde do hry za dnes nevýrazného Seijase.
     
    55
    Lepoint se ke střele nedostal, následná narážečka k němu od spoluhráče nedošla, míč skončil pouze v zámezí.
     
    54
    Brüls se nyní snažil procpat proti přesile do šestnáctky, jenže ani on neměl takové superschopnosti pro tuhle práci.
     
    53
    Tohle je velká škoda pro Lutych. Seijas totiž zmařil celý možný brejk, protože nezpracoval u levé lajny dobře míč, o který ho obral soupeř.
     
    52
    Kola motal hlavy protihráčům na pravé straně, pak poslal přihrávku do malého vápna, kam si však nenaběhl žádný ze spoluhráčů. Na druhé straně nepřesně vypálil Vainqueur.
     
    51
    Lepoint si naskakoval na pas Mboya, jenže míč jen tak lízl, takže ten skončil pouze v zámezí. Odkopávat od branky bude Kawašima.
     
    49
    Pěkná akce Lutychu! Van Damme si naběhl na dlouhý pas, poslal přihrávku na rozeběhnutého Batshuayie, který z vyložené pozice a pod tlakem Zukanoviče jen přesřelil.
     
    48
    Brüls nyní šachoval protihráči na levé straně, dokázal přihrát do vápna, ale jen k Cimanovi, který má míč pod kontrolou.
     
    47
    Van Damme nyní zahrál rukou a rozhodčí Verbist to dobře viděl. Protestovat si může hostující bek, jak chce.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas byl z obou stran hodně vyrovnaný a remíza 0:0 mu sluší. Zatímco lépe do zápasu asi vstoupil Gent, druhá polovina více vyšla Standardu. Asi největší možnost měl v první pětačtyřicetiminutovce hostující Seijas, jehož rána z 37. minuty jenom olízlo břevno. Jinak vlastně gólmani Boeckx a Kawašima složitější situaci řešit nemuseli.
     
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Zukanovič měl trochu problémy se zpracováním balónu na prsa, málem tím nabídl soupeři možnost, ale nakonec si i sám v nelehké pozici poradil.
     
    45
    M'Pokuova standardka byla zase neúspěšná. V závěru trocha emocí díky Van Dammeho šlapáku na Brülse, tahle situace ale s poločasovým skóre asi nic neudělá.
     
    44
    Bulot nyní zkusil vypálit ze střední vzdálenosti, jenže střela mu vůbec nesedla. A jen tak vztekle máchl do vzduchu rukou, byl sám na sebe naštvaný, že to takhle pokazil.
     
    42
    Mboyo poslal pas do šestnáctky a tam byl jednu dobu velký zmatek! Ale ani Brüls se neprosadil, signalizace ruky ze strany domácích sudího Verbista nechala klidným, žádná penalta se nepískala.
     
    41
    ... bez úspěchu, Seijas nevymyslel nic kloudného, pouze míč napálil do šestnáctky, kde s ním domácí neměli problém ho zkrotit.
     
    40
    Míč u brankáře Kawašimy, ten vyhání své spoluhráče ven z vápna. Pár vteřin na to na své polovině fauluje Lepoint, hosté tak budou zahrávat přímý volný kop...
     
    39
    Hra se nyní hodně uklidnila. Gent už není úplně tak aktivní směrem dopředu, naopak jeho soupeř se dere dopředu stále více.
     
    37
    A první opravdová stoprocentka pro Lutych! M'Poku se zbavil u pomezní čáry elegantně soupeře, následně Batshuayi sklepl míč pro Seijase, jehož dělovka z voleje zamířila jen pár čísel nad břevno.
     
    36
    ... byla to spíše jen taková navštívenka ze strany M'Pokua, balón se jen zakroutil přesně tam, kde stál gólman Boeckx.
     
    35
    Van Damme u levé lajny hezky zakombinoval s M'Pokuem, ten svým důrazem nakonec vybojoval přímý volný kop u levé lajny...
     
    34
    M'Poku to vymyslel parádně, přihrál kolicí na Batshuayie, který bez přípravy vypálil. Zamířil ovšem jen vedle, přitom byl v opravdu dobré pozici. Přesto by gól stejně neplatil, hostující forvard byl v ofsajdu.
     
    33
    Nyní údajně fauloval Kola, jeho faulovaný protihráč se hodně zlobí. Nevím na co, byl to normální souboj.
     
    32
    Tohle si rozhodně zasloužilo žlutou kartu, Naprosto bez balónu, do slibně se rozvíjející akce... Renato Neto jí už měl mít, Verbist si to ale s udělením na poslední chvíli rozmyslel.
     
    30
    M'Poku se až moc agresivně dral k míči, nakonec tak Verbist píská faul pro Gent zhruba v místech u středové čáry.
     
    29
    Gent je stále více nebezpečnější. Po dvou rohových kopech se nakonec díky parádní kličce podařilo odcentrovat Brülsovi, škoda, že s tou přesností to domácím moc nevychází.
     
    28
    Mboyo opět v dobré šanci. Dostal se k hlavičce na hranici malého vápna, nemířil ovšem úplně přesně. Od Van Dammeho se nakonec jeho střela odrazila na rohový kop.
     
    27
    Mboyo nyní použil svůj důraz proti Goreuxovi, dokázal pravačkou vypálit, jeho pokus však bez větších problémů u bližší tyčky polapil Kawašima.
     
    26
    M'Poku byl sražen Zukanovičem ve vápně. Hostující útočník chtěl opravdu moc, za tohle by měl dostat spíše žlutou kartu za simulování než chtít pokutový kop.
     
    25
    Brüls nyní obal o míč soupeře, přes Van Dammeho nacentroval do vápna, kde však stál odhlavičkovávající stoper Kanu.
     
    24
    Vainqueur to nyní neudělal dobře, ve středu hřiště ztratil zbytečně míč, i když měl kolem sebe dost prostoru. A pak následně navíc fauloval.
     
    23
    Mboyo nyní nedosáhl na centr z pravé strany od Kolaa, byl přece jenom o pár čísel vyšší než by bylo potřeba. Gent jinak pokračuje v územní převaze.
     
    22
    Maréval si zahrání rohu ještě jednou zopakuje. Ani napodruhé s ním ale neslavil příliš úspěchu, u bližší tyčky zase zasáhl hosté.
     
    21
    A zase špatně. Mboyo se dostal do úniku po pravé straně, svým centrem však napálil jen protihráče, takže je z toho jen rohový kop.
     
    20
    V prvních dvaceti minutách je Gent na hřišti lepším týmem, více drží míč na kopačkách, svého soupeře hrou po zemi často přehrává. Jenže vyložených šancí si vytvořilo pramálo, spíše můžeme říci, že vůbec žádnou.
     
    19
    Brüls vyslal doleva naběhnutého Mboya, ten si však z následnou situací neporadil. Trefil jen obránce před sebou, hra je zase zpátky u středové čáry.
     
    17
    Maréval hezky zakombinoval s Brülsem, ten míč ještě stačil vrátit do středu hřiště, odkud však následná střela zamířila jen do obrany Lutychu.
     
    16
    Rohový kop byl pozdržen, sudí Verbist něco vysvětlil Kanuovi s Kolaou. Nakonec Standard z této standardky netěžil.
     
    15
    Hubert nyní šel vypomoci obraně, pas do šestnáctky z pravé strany odvrátil bezpečně do autu.
     
    14
    Vainqueur fauloval, standardku z levé strany nakonec rozehrál Maréval. Ale Gentu je následně pískán útočný faul, u míče zůstanou hosté.
     
    13
    Gent se několika přihrávkami dostal na soupeřovu polovinu. Z pravé strany pak centroval do vápna Kola, jenže narazil jen na odkopávajícího Van Dammeho.
     
    11
    Batshuayi si odnesl asi nějaký ten šrám, zdravotníci se ho nyní na hrací ploše snaží dát dopořádku. Za čáru odchází po svých.
     
    10
    Van Damme přihrál do středu hřiště na urostlého Batshuayie, který si ale neporozumněl s míčem a nakonec upadl velice snadno po jednom ze soubojů s Hubertem.
     
    9
    Přes Brülse a Rafinha Neta se míč dostal ke Kolaovi, jenže se snažil odcentrovat do šestnáctky. Napálil ale jen protihráče úřed sebou, z následného rohového kopu Gent nic nevytěžil.
     
    7
    Buyens si nyní nabíhal na hezkou přihrávku od Batshuayie, nakonec ale na ní nedosáhl. Přesto svému spoluhráči poděkoval za snahu.
     
    6
    Zase domácí moc pěkně zakombinovali. Vše nakonec zůstalo na Renatovi Netovi, jenž se snažil přihrávkou do strany najít své spoluhráče, byl ale neúspěšný.
     
    5
    Pěkně to nyní udělal u pravé lajny Hubert, vybojoval totiž na soupeři autové vhazování. Domácí zůstanou u míče.
     
    4
    Ani na druhé straně se nepodařil centr do šestnmáctky Van Dammemu, ten se svým hráčům omlouvá, že zamířil také jen mimo hrací plochu.
     
    3
    Gent teď tlačil svého soupeře na jeho polovině. Nakonec od rohového praporku centroval Kola, míč se však dostal předčasně do zámezí.
     
    1
    A hosté začali hned od začátku zostra. Sotva se Batshuayi pomazlil s balónem, už ho napálil na brankáře Boeckxa, který musel zasahovat.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    KAA Gent: Boeckx - Rafinha, César Arzo, Zukanovič, Maréval - Kola, Lepoint, Hubert, Renato Neto, Brüls - Mboyo

    Standard Lutych: Kawašima - Goreux, Kanu, Ciman, Van Damme - Bulot, Vainqueur, Buyens, Seijas - Batshuayi, M'Poku

    Rozhodčí: Verbist - Vandeweghe, Walschap.
     
    Domácí Gent je na tom naopak celkem mizerně. Ne že by byl zas tak úplně blízko sestupovým dvěma pozicím, ale přece jenom není náskok čtyř bodů nijak povzbudivý. V tuto chvíli zřejmě potřebuje tři body více než jeho soupeř. Narozdíl od něj již KAA hrál v novém roce jedno utkání, v rámci Belgického poháru podlehl venku Anderlechtu v odvetě těsně 0:1 a dál nepostoupil.
     
    Standard má nyní vlastně jistou postupovou šestku do boje o titul, pokud v závěrečných kolech nebude nijak zmatkovat a zbytečně ztrácet. Hosté za posledních šest zápasů zvítězili hned pětkrát, formu z prosince a listopadu by určitě rádi přenesli i do zbytku jarní části sezóny.
     
    První zápas belgické Jupiler League roku 2013 odstartuje duel mezi Gentem a Standardem Lutych, tedy dvěma tradičními kluby země Beneluxu, které se aktuálně nacházejí na opačných pólech tabulky.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Patrik Sandev

    Góly:

    Karty:   82. Hubert (GNT) - 61. Goreux (STA), 69. Vainqueur (STA), 70. M'Poku (STA), 88. Damme (STA), 90+1. Vainqueur (STA)   90+2. Vainqueur (STA)


    KAA Gent: Boeckx - Rafinha, César Arzo, Zukanovič, Maréval - Kola (60. Coulibaly), Lepoint (77. Soumahoro), Hubert, Renato Neto, Brüls (83. van der Bruggen) - Mboyo
    Standard Liége: Kawašima - Goreux, Kanu, Ciman, Van Damme - Bulot (90. Luiz Phellype), Vainqueur, Buyens, Seijas (56. Buzaglo) - Batshuayi (75. Ghoochannejhad), M'Poku

    Rozhodca: Verbist - Vandeweghe, Walschap

    Diváci: 10000
    Nedeľa 26.05.2013