Eindhoven – Kerkrade 5:0 (kon.) | Breda – Twente 0:1 (kon.) | Zwolle – Arnhem 0:1 (kon.)
Venlo – Utrecht 1:3 (kon.) | Feyenoord – Heerenveen 1:1 (kon.)
koniec
NAC Breda
0:1 (0:0)
FC Twente
cz Sobota 18.08.2012, 19:45 • Rat Verlegh Stadion, Breda • Holandská Eredivisie
     
    Vítám vás u on-line přenosu z 2. kola nizozemské Eredivise. Na stadion Bredy zavítalo Twente Enschede a my budeme u toho! Utkání na stadionu Rata Verlegha začíná v 19:45.
     
    Začneme u hostujícícho FC Twente Enschede. To si v loňské sezoně vybojovalo šestou příčku, zaručující boje v Evropské lize. Pro ambiciózní celek to bylo menší zklamání, protože všechny týmy ze špičky skončily nad ním.

    Herní praxi ovšem Twente má. Pro české fanoušky to není rozhodně zanedbatelná praxe, protože jedním z posledních soupeřů Twente byla Mladá Boleslav, ale nepředbíhejme. Na nizozemský celek čekalo ještě první celek a Santa Coloma z Andorry. Roli favorita Nizozemci potvrdili a v domácím utkání nadělili trpaslíkovi šest branek. V odvetě se trefili třikrát.

    Druhé předkolo bylo o něco těžší, přestože se to papírově nezdálo. Na Enschede čekal zjevně lehký soupeř z Finska. V Nizozemsku se ovšem děly věci, když finský Inter Turku vybojoval nadějnou remízu 1:1 a do odvety odjížděl s velkou šancí. Ve Finsku to byl ovšem úplně jiný zápas. Pět branek Twente hovoří za vše.

    Ve třetím předkole zavítalo Twente do Čech, kde změřilo síly s Mladou Boleslaví. Nejdříve na něj ovšem čekal domácí duel. V prvním poločase se ovšem neudálo nic převratného. Stav se měnil až v 52. minutě zásluhou Fera. O šest minut dokonal porážku Středočechů Chadli.

    Mladoboleslavští chtěli v odvetě bojovat o naději. Dlouho jim to nevydrželo a opět v tom měla prsty dvojice Chadli - Fer. Tentokrát si své branky prohodili. V deváté minutě se prosadil Chadli a v 31. minutě rozhodl o výsledku Fer. Mladá Boleslav již neměla sílu na velký zvrat, který se rovnal nemožnému a hosté si pohlídali postup.

    Také nizozemský celek zaznamenal pohyby v kádru. Mužstvo posílil útočník Dmitrij Bulykin, kterému v Ajaxu skončila smlouva. Kromě něho přišel také druhý útočník Dušan Tadič a v sestavě se zabydlel. Do kádru Twente přišel také Robert Schilder, který v loňské sezoně oblékal dres Bredy. Twente na přestupním poli také ztratilo, když odešel Luuk De Jong, jehož služby si zajistila Borussia Mönchengladbach.
     
    Zatímco Twente stále bojuje na špici NAC Breda zažívá spíše propad. To potvrzuje také třinácté místo z poslední sezony, což je pro tým s pohárovými ambicemi velmi hořká pilulka.

    Pro tým z Bredy má tedy v kopačkách pouze jediné ostré utkání, které obstaral ligový duel na hřišti nováčka z Tillburgu. Velké posilování se v kádru nizozemského celku neudálo.
     
    Poslední ligové duely obou týmů:

    Hostující Twente v úvodním kole přivítalo Groningen. Domácí vstoupili do utkání s chutí. Po třiceti minutách hry se prosadil Chadli a po třech minutách ho doplnil Tadič. Ve druhé půli se oba hráči trefili podruhé a branka Bacuny z 83. minuty pouze zmírnila výhru 4:1.

    Zatímco Twente získalo první tři body, Breda se musela spokojit pouze s jediným. Zavítala na hřiště nováčka z Tilburgu. Willem se po návratu mezi elitu dlouho držel a v 79. minutě dokonce vedl zásluhou střídajícího Podevijna. O osm minut později ovšem zachránil Bredě remízu Lurling.
     
    Úvodní sestavy:

    NAC Breda: Rouwelaar - Buijs, Botteghin, De Roover, Looms - Luijckx, Hooi, Schalk - Lurling, Gudelj, Hadouir.

    FC Twente: Mihajlov - Douglas, Rosales, Bjelland, Brama - Chadli, Fer, Janssen - Schilder, Tadič, Bulykin.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání s menším zpožděním začalo. Úvodní útok Twente po levé straně hřiště skončil neúspěchem.
     
    2
    Oba týmy vstoupily do utkání velmi aktivně a je vidět, že oba celky chtějí v dnešním utkání hrát prim. Kromě nakopávaných míčů jsme ovšem nic nebzepečného neviděli.
     
    4
    Breda drží více míč, ale nepřesnostmi ve středu hřiště o něj přichází a ztrácí možnost útoku. Twente dobře brání střed hřiště.
     
    5
    Útočná snaha Twente skončila dlouhým nákopem, který odvrátila domácí obrana. Míč na kopačkách Bredy.
     
    6
    Twente zachytilo rozehrávku Bredy a pomalu zakládá útok.
     
    7
    Obrovská šance Twente! Po levé straně se prodral Chadli a našel před brankou Tadiče, který stihl zasáhnout míč. Ten minul branku o centimetry. Hostující útočník musel být ovšem ošetřován po osobním souboji s obráncem.
     
    9
    Tentokrát zakombinovala Breda. Na levé straně se dostal k centru Schalk. Po jeho prudkém míči se natahoval Gudelj, ale balon nezasáhl.
     
    10
    Na polovině hřiště dohrál osobní souboj Tadič a po souboji s Lurlingem si natrhl trenýrky.
     
    10
    Žlutou kartu obdržel domácí Lurling (BRD), který šel do souboje kopačkou napřed.
     
    11
    Breda drží míč na své polovině a snaží se s ním dostat k brance Twente. Žene jí dopředu velmi slušně zaplněná aréna. Možná je vyprodáno.
     
    12
    Domácím se podařilo dostat až k rohu vápna, kde fauloval Janssen a nabídl slibnou příležitost domácímu týmu. Přímý kop se zakroutil na hlavu Hadouira, který poslal míč těsně vedle levé tyče Twente.
     
    13
    Tentokrát bude zahrávat přímý kop Twente. Faul Loomse (BRD) byl ohodnocen žlutou kartou.
     
    14
    Přetažený centr skončil v zámezí. Bude se vykopávat od branky Rouwelaara. Domácí brankář byl bez práce.
     
    15
    Po faulu na polovině hřiště získala Breda míč a rychle rozehrála akci, na jejímž konci vybojoval Luijckx rohový kop.
     
    16
    Standartní situaci v podání Bredy ovoce nepřinesla. Letící míč odvrátila hostující obrana. Vzápětí se Breda vrátila na polovinu Twente a drží míč ve své moci.
     
    17
    Hadouir neustál na hranici vápna osobní souboj a dožadoval se faulu. Rozhodčí to ovšem nevyslyšel. Bude se vykopávat od hostující svatyně.
     
    18
    Tentokrát byl odpískán útočný faul Hadouira. Obešlo se to bez karty, míč v moci Twente.
     
    19
    Hosté se prokombinovali až k vápnu Bredy, ale ke střele se nedostali. Domácím obráncům se podařilo získat míč a založit další útok. Ten se také nezdařil.
     
    20
    Hra se odehrává ve středu hřiště a míč je převážně na kopačkách Twente. Breda svého soupeře nepouští ke střelám, tudíž je Rouwelaar bez práce.
     
    21
    Krásná akce. Křížný pas našel zbíhajícího Schildera, který na hranici vápna našel Janssena, ale tomu střela nesedla.
     
    22
    Další vzdušný míč, hledající Tadiče, přerušil hvizd píšťalky. Důvodem byl ofsajd hostujícího útočníka.
     
    23
    Další útok Twente byl zastaven domácí obranou. V Nizozemsku panuje obrovské vedro a hráči mají chvilku na občerstvení.
     
    26
    Hra pokračuje. Oba týmy se pokusily založit rychlý útok, ale ten pokaždé ztroskotal na obraně soupeře.
     
    28
    Útok po pravé straně Bredě nevyšel. S míčem se vyhnala až za brankovou čáru a bude se vykopávat od branky Twente. Míč se nachází ve středu hřiště a aktuálně je to spíše boj.
     
    29
    Janssen se pokusil odcentrovat na pravé straně, ale vůbec mu to nevyšlo. Jeho kop letěl hodně mimo. Vykopává se od branky Bredy.
     
    30
    Bulykin se pokoušel prodrat dopředu a vybojoval si faul Gudelje (BRD), který obdržel žlutou kartu.
     
    32
    Přímý kop Twente nevyšel. Následně u postranní čáry fauloval Douglas (TWE) a může být rád, že zůstalo u žluté karty.
     
    33
    Ke střele se na hranici vápna dostal Tadič. Jeho střela ovšem mířila pouze nad branku Rouwelaara.
     
    34
    Další útok Twente po pravé straně brankou neskončil. Přízemní centr Bulykina odvrátila domácí obrana.
     
    35
    K dělovce se dostal na rohu vápna Schilder. Jeho rána byla ztečována na rohový kop, který hosté rozehráli nakrátko. Branku neohrozili, ale stále drží míč na útočné polovině.
     
    36
    Breda se vymanila z tlaku a dlouhým nákopem se málem dostala do šance. Hostující obrana si s touto situací poradila za pomoci brankáře Mihajlova.
     
    37
    Twente se opět zmocnilo míče a kombinuje s ním na útočné polovině hřiště.
     
    38
    Breda se zatím úspěšně brání. Přestože přeruší rozehrávku Twente, tak se nemůže dostat do protiútoku, protože odražené míče skáčou zpět na kopačky hráčů v červeném.
     
    39
    Další dlouhý nákop nadělal problémy Schilderovi. Hráč, který ještě v loňské sezoně působil právě v Bredě netrefil míč a nabídl domácím rohový kop. Z toho domácí nic nevytěžili.
     
    41
    Nemohu se zbavit dojmu, že oba týmy hrají na náhodu. Kombinace jsou vidět na obou stranách, ale když má dojít na finální přihrávku, tak to většinou končí nákopem.
     
    42
    Po rohovém kopu se ke střele dostal Brama. Jeho padající ránu ukryl Rouwelaar do svých rukavic. Míč na kopačkách domácích.
     
    43
    Z tribun slyšíme hromadný pískot a není se čemu divit. Oba celky vystupují tak, že čekají na chybu soupeře, kterou by mohli potrestat.
     
    44
    Obranný faul Bredy zhruba 27 metrů od branky. Slibná šance Twente skončila centrem na hlavu Douglase, který ovšem neusměrnil míč do branky.
     
    45
    Rozhodčí nastavuje tři minuty!
     
    45+1
    Za úvodní minutu nastavení jsme stihli výkop Rouwelaara a nic víc. Domácí brankář příliš nespěchal.
     
    45+2
    Podobná situace se opakovala také na druhé straně. Dlouhý centr Twente skončil nakonec za autovou čárou.
     
    První poločas skončil.
     
    Po slibném začátku tempo hry upadlo a místo šancí jsme viděli spíše naivní pokusy a centry. Zatím je to na utkání Eredivise velmi průměrná podívaná. Druhý poločas začne přibližně ve 20:50.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas byl zahájen útokem Twente, ze kterého nepřišlo přímé ohrožení Rouwelaara.
     
    48
    Oba týmy se dostaly až do zakončení, ale ani jeden z nich neuspěl. Obě střely byly nepřesné a mířily hodně vedle.
     
    46
    Došlo ke střídání na straně hostí. Na hřiště přišel Luc Castaignos. Letní posila Twente nahradila Bulykina.
     
    49
    Opět se ozývá pískot a míč se nachází ve středu hřiště. Oba týmy se střídají v jeho držení. Dnešní utkání je zatím velkým zklamáním.
     
    51
    Stále stejný scénář. Po delší době se Twente odhodlalo k útoku a ihned vybojovalo rohový kop...
     
    52
    Twente právě vstřelilo branku!
    No, tak snad se utkání rozjede. Skvělým náběhem se dostal LEROY FER a hlavičkou poslal Twente do vedení - 0:1!
     
    53
    Do velké šance se dostal opět Fer. Z nevinného centru se k němu dostal míč a hráče Twente to zjevně zaskočilo. Jeho rána byla nepřesná.
     
    55
    Twente zatlačilo na pilu a vytváří tlak okolo velkého vápna. Několik centrů bylo odvráceno. Jeden z nich skončil až za brankovou čárou. Rouwelaar může vykopávat.
     
    56
    Breda má s přechodem přes polovinu hřiště velké problémy. Twente se zatím úspěšně brání.
     
    57
    Hra byla přerušena kvůli zákroku Douglase, který zfauloval Schalka. Domácí hráč je ošetřován za postranní čárou a opět pokračujeme.
     
    58
    Hosté se dostali k centru, ze kterého ovšem nic nebylo. Letící míč pouze proletěl nad velkým vápnem a skončil za brankovou čárou.
     
    58
    Velká šance Fera, který mohl přidat druhou branku. Autor úvodního gólu si dokázal zpracovat centr, obejít ležícího Rouwelaara, ale míč mu trochu utekl a záložník Twente ho stihl usměrnit pouze na tyč!
     
    60
    Individuální akce Lurlinga skončila nepřesnou střelou, které chyběla také razance.
     
    61
    První střídání na straně Bredy schytal Hadouir, kterého nahradil Danny Verbeek.
     
    62
    Opět jsme svědky přetahované ve středu hrací plochy. Oba týmy čekají na chyby soupeře.
     
    64
    Letící centr z pravé strany musel ukrýt do svých rukavic Rouwelaar. Domácí drží míč ve své moci.
     
    65
    Breda se dostala s míčem až do vápna soupeře, ale v závaru před brankou o míč přišla. Přesto dokázali hostující hráči dostat míč pouze na polovinu hřiště.
     
    66
    Domácí mají menší tlak okolo branky Twente. Dokonce si došli pro faul vedle velkého vápna. Uvidíme, zda se dočkáme vyrovnávací branky.
     
    67
    Pro letící míč si došel Mihajlov a bez problémů ho ukryl do svých rukavic. Následný protiútok Twente skončil na polovině hřiště.
     
    68
    Dlouhý nákop našel nabíhajícího Castaignose, kterého musel zastavit Luijckx i za cenu karty. Tu si nakonec vykoledoval. Slibná šance pro Twente!
     
    69
    Chadliho střelu vytěsnil Rouwelaar na břevno! Z následného rohového kopu nezapršelo.
     
    70
    Tak si odpočineme. Oba týmy se jdou opět osvěžit a občerstvit.
     
    71
    Hra opět pokračuje. Útok Bredy přerušila obranný blok Twente a následně si hosté došli pro obranný faul na polovině hřiště.
     
    71
    Domácí vystřídali. Hřiště opustil Buijs a nahradil ho Leugers.
     
    73
    Oba týmy kouskují hru. Neustále se ozývá zvuk píšťalky po faulech na polovině hřiště. Breda už pravděpodobně nemůže najít sílu na nějaký zvrat. Nebo se šetří na závěr...
     
    74
    Míč na kopačkách Twente. Hosté s ním kombinují na své polovině hřiště. Nikam nespěchají.
     
    75
    Domácí bojují a vysokým presinkem získali míč. Dostali se až do vápna, kde se k míči dostal Schalk a pokusil se vystřelit. Jeho pokus byl zblokovaný a pouze dopadl do rukavic Mihajlova.
     
    76
    Breda se snaží prosadit přes houževnatou obranu Twente. Hosté ovšem vytvořili zeď před svým vápnem a není vidět volného místa.
     
    77
    Pro faul si došel Lurling. Z přímého kopu vybojovali domácí pouze rohový kop. Hostující obrana ovšem tuto standartní situaci zvládla.
     
    78
    Útočný faul Bredy na vápně Twente.
     
    79
    Druhé střídání učinili také hosté. Hřiště opustil Janssen a jeho místo zaujal Gutierrez.
     
    80
    Dlouhý výkop Mihajlova skončila útočným faulem Twente. Breda drží míč a vypadá to, že se blíží finální tlak a honba za vyrovnáním.
     
    81
    Vysoko napadající Twente ovšem nepouští svého soupeře přes polovinu hřiště a hlídá si jeho kombinaci.
     
    82
    Poslední střídání domácího týmu. Na střídačku usedne Hooi, kterého nahradí Lasnik.
     
    83
    Útočná akce Bredy končí obranným faulem Bramy (TWE). Obránce Twente si vykoledoval žlutý kartonek.
     
    84
    Bredě její standartka nevyšla a míč skončil v náručí Mihajlova. Hosté opět nabrali několik vteřin.
     
    85
    Breda kombinuje s míčem na útočné polovině hřiště, ale důsledná obrana Twente jí dělá velké problémy.
     
    86
    Pohledná akce Bredy skončila u Lurlinga, který si ho povytáhl do strany a slabou střelou k zadní tyči vylekal hráče Twente. Míč se ovšem odkutálel několik centimetrů vedle tyče.
     
    87
    Další útočná akce Bredy skončila útočným faulem. Twente toho využilo, zaútočilo a vybojovalo autové vhazování v blízkosti vápna.
     
    88
    Gutierrez si hrál s míčem v okolí velkého vápna a nabral tak cenné vteřiny. Dokonce po jeho zarputilosti získalo Twente míč a vybojovalo si rohový kop.
     
    89
    Hosté se prokombinovali až ke střele. Castaignosova dělovka se kroutila k levé tyči, ale útočník Twente minul branku Rouwelaara.
     
    90
    Mohlo být rozhodnuto. Tadič se prodral až do vápna, pokusil se vystřelit a jeho nastřelený míč chtěl dorazit Chadli. Jeho natažená noha míč nezasáhla!
     
    90+1
    Rozhodčí nastavuje čtyři minuty!
     
    90+1
    Jak typické. Hosté ihned na začátku nastavení potřetí střídají a Tadič rozhodně nespěchá. Jeho místo zaujme Verhoek.
     
    90+2
    Protiútok Bredy skončil rohovým kopem, který byl nejdříve zblokován a následně odvrácen. Míč sice skončil na kopačce domácího hráče. Jeho centr ovšem nikdo z jeho spoluhráčů nezasáhl.
     
    90+3
    Dlouhý aut na malé vápno odhlavičkovali hostující hráči. Následně se dostal ke střele Gudelj, jehož rána se neujala.
     
    90+4
    Breda ztratila míč a Twente mohlo jít do protiútoku. Po něm upadl ve vápně Chadli a zasáhl míč rukou. Poslední akce Bredy.
     
    90+4
    Útočná snaha Bredy byla opět eliminována. Rouwelaar to pravděpodobně ještě stihne. Teď už vážně poslední akce.
     
    90+5
    Už jedeme přes čas a Breda stihla odcentrovat. Míč nakonec doskákal za brankovou čáru a po výkopu Mihajlova bude konec.
     
    Konec zápasu.
     
    Předpokládané se stalo skutečností. Utkání 2. kola Eredivise končí a také ve svém druhém zápase Twente vítězí. Neviděli jsme žádnou úchvatnou podívanou, ale vítězství Twente po brance Fery je zasloužené. Přeji vám příjemný zbytek večera! (21:42:15)

    Daniel Ryl

    Góly: 52. Fer

    Karty:   10. Lurling (BRD), 13. Looms (BRD), 30. Gudelj (BRD), 68. Luijckx (BRD) - 32. Douglas (TWE), 83. Brama (TWE)


    NAC Breda: Rouwelaar - Buijs (71. Leugers), Botteghin, De Roover, Looms - Luijckx, Hooi (82. Lasnik), Schalk - Lurling, Gudelj, Hadouir (61. Verbeek)
    FC Twente: Mihajlov - Douglas, Rosales, Bjelland, Brama - Schilder, Fer, Janssen (79. Gutierrez) - Chadli, Tadič (90+1 Verhoek) , Bulykin (46. Castaignos).

    Rozhodca: Bloom (NED)