Tisková konference HC Plzeň 1929 (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference HC Plzeň 1929

cz Pondelok 30.05.2011, 14:00Tlačové konferencie
     
    Z Plzně se s vámi loučíme, děkujeme vám za pozornost a při dalších přílwžitostech se těšíme na shledanou. (14:42:21)
     
    Jiří Světlík: Klub se též snaží pomáhat. Začali jsme spolupracovat s Českým národním registrem dárců dřeně, kterou chceme maximálně propagovat. Považujeme za svou povinnost a čest se přihlásit k podpoře organizace, která je pro mnohé lidi poslední nadějí. Znak Českého národního registru dárců kostní dřeně se proto bude objevovat na všech materiálech klubu i v prostorách ČEZ Arény.
     
    Jiří Světlík: Spustili jsme nový sponzorský model Indián patriot, který je určen všem, kteří chtějí být součástí společenství partnerů klubu. INDIÁN PATRIOZ je součástí týmu, který se podílí na chodu klubu částkou 19 290 Kč plus DPH. Máme zatím uzavřené a zaplacené čtyři smlouvy, dalších pět lidí o tom vážně uvažuje. Velmi nás to mile překvapilo. Koupil si to například ředitel firmy, která nás už finančně podporuje a koupil si to jako soukromá osoba.
     
    Jiří Světlík: Chystáme též k nové sezóně nový design webu. Rozhodli jsme se navíc oživit web katalogem partnerských firem. Jeho prostřednictvím bychom chtěli představit svůj sortiment firem a svůj vlastní nabídkový katalog.
     
    Jiří Světlík: Rozhodli jsme se odměnit naše permanentkáře, kteří jsou nám velmi věrní po dlouhé roky a 22. prosince při zápase se Slavií uděláme slosování všech, kteří si fyzicky koupí za peníze permanentní vstupenku (ať už celkově či protřednictvím Home Creditu). Nebudou se losovat sponzorské permanentky a další volné permanentky. Bude celkem 19 cen, představíme je na začátku sezóny. Tři největší ceny budou rok používání aut Peugeot 308, Peugeot 207 a Peugeot 107 zdarma. Jediné, o co se budou starat výherci, jsou platby za benzín.
     
    Jiří Světlík k cenám permanentek na příští sezónu: Ceny permanentek zůstávají stejné (cena k stání 3120 Kč, ceny k sezení od 5200 Kč). Zvyšují se jen ceny jednotlivých vstupenek v 1. a 2. kategorii. V 1. kategorii bude cena 220 Kč za vstupennku, ve 2. kategorii pak za 200 Kč. Prodeje permanentek začínáme 1. června. Model bude stejný jako loni, do 17. června bude probíhat výměna permanentních vstupenek, od 18. června si budou moci lidi fyzicky koupit vstupenky. Buď budou moci vstupenky přímo koupit, nebo si budou moci permanentku pořídit na splátky prostřednictvím společnosti Home Credit.
     
    Jiří Světlík o účasti HC Plzeň 1929 v turnaji European Trophy: Účast v téhle soutěži pro nás nese určitou finanční odpovědnost, takže jsme se chvíli rozhodovali. Kluci v kabině byli ale velmi rádi, že budou hrát atraktivní zápasy a konfrontovat se se zahraničními týmy. Budeme hrát ze zahraničních účastníků s Kärpätem Oulu, Tapparou Tampere, Vídní Capitals či Slovanem Bratislava. Prodej vstupenek na European Trophy začne od 6. června, prodávat se budou vstupenky na jednotlivá místa jako při extralize. Fanoušci si budou moci koupit buď permanentku na celou soutěž, kdy získají vstup na jeden zápas zdarma, nebo si budou moci koupit jednotlivé vstupenky. Bude se hrát v dresu bez reklam s výjimkou jednoho partnera soutěže na hrudi na pravé straně, bude i s výjimkou středního pásma čistý led. Osobně se na to moc těším. Sponzorům nabídneme plochy na mantinelech. Práva na domácí zápasy českých týmů má televizní stanice ČT4 Sport.
     
    David Bruk odpovídá na otázku ohledně odchodu mladých hráčů z Plzně do zahraničí: Z Plzně chce letos odejít jen jeden hráč ročníku 1995, který chce zkusit kanadskou ligu, jinak nikdo odejít nechce. Situace je tedy momentálně docela příznivá.
     
    David Bruk odpovídá na otázku ohlendě švédského modelu výchovy hráčů a popisuje, jak přesně to ve Švédsku funguje: Stát investuje stovky miliónů do hokeje. My jsme byli deset dní v Jönköpingu a sledovali jsme, jak to funguje. Oni do 5. třídy mají kluby v soutěži tři různé týmy, pak mají od 6. do 9. třídy dva týmy. Poté z toho složí tři čtvrtě týmu a zbytek dokoupí z okolí. Do 9. třídy nesmějí kluci přestupovat, musejí hrát do 60 kilometrů od domova a spát každý večer doma. Je to taky pyramida, ale stát se výrazně snaží o to, aby i ti v uvozovkách vyřazení hráli dál. Těm stát platí dvakrát týdně tréninky a jednou týdně soutěžní zápas. Stát to stojí spoustu peněz, ale bohatě se jim to vrátí.
     
    Milan Razým se vyjádřil i k finanční stránce věci: Dotace na SCM chodily od 1 200 000 Kč, v době, kdy jsem v hokeji začínal, až na 600 000 Kč, pořád se to snižovalo. Náklady naše byly na chod SCM okolo 2 milióny. Nyní by ty dotace ze svazu měly přijít na úrovni 1 200 000 Kč, které by měly být použity výhradně na platy tří hlavních trenérů.
     
    Doplňuje David Bruk: Z extraligy se tam přihlásilo osm týmů. Musí se skloubit dohromady hokej, škola a zdraví hráčů. Dohody se školami, posuny rozvrhu, více tréninku, zejména co se týká dovedností. Zatím byl kladen důlraz především na klasické tréninky jako systém hry atp., nyní se přidává trénink s důrazem na rozvoj jednotlivců: zdokonalování bruslení, hry na jednoho a podobně. Hráči budou mít k dispozici lékaře, fyzioterapeuta, maséra. Měly by být tři dopolední tréninky. Svaz nemá jasno, kolik těch akademií bude pro letošní rok, uvidíme, zda ten status získáme. Je to v podstatě trochu krok ke švédskému modelu. Sláva Lener tam trénoval a mohl sledovat, jak se Švédsko z velkých problémů dostalo znova na hokejové výsluní. Je také důležité, aby hráči měli mezinárodní konfrontaci. Chceme udělat turnaj pro mladší dorost v srpnu se dvěma zahraničními týmy. Starší kluci by měli jet na turnaj do Švýcarska.

    My jsme měli hokejové třídy od 3. do 9. třídy, těm jsme věnovali velkou pozornost, ale na ty starší hráče už se tolik nedbalo. Hráči od 14 let potřebují větší pozornost.

    Budeme více kontrolovat docházku hokejistů do školy a jejich vzdělání. Týká se to hlavně podnikatelské školy, Benešovy školy a chceme se domluvit i na spolupráci se sportovním gymnáziem.

    Podmínka pro účast v Hokejové akademii je to, že hráči musejí být v řádném studiu. Je představa svazu, že když někdo nebude řádně studovat, tak nebudou ani povoláváni do mládežnických kategorií.
     
    Milan Razým o Hokejové akademii ČSLH: Na svazu ledního hokeje došlo k několika změnám, přišel tam Sláva Lener, je tam z Plzně Míra Přerost. Máme tam navíc jako trenéra u reprezentační sedmnáctky Davida Bruka, k šestnáctce přišel jako asistent Roberta Reichela Rudolf Pejchar. Podali jsme si žádost o status Hokejová akademie ČSLH, je to pro nás značná finanční zátěž. Do poloviny srpna by mělo být rozhodnuto, kdo ten status získá a kdo ne. Celkem si podalo žádost podle mých informací asi osm klubů z extraligy. Kluby, které mají status akademie, tak nesestupují. Pokud to letos nedostaneme, budeme se o získání statusu snažit i příští rok.
     
    Milan Razým o zdravotním stavu hráčů uprostřed letní přípravy: Zdravotní stav hráčů je v rámci možností, lehčí zranění mají Straka s Vlasákem, větší strach máme ze stavu Kováře, který si přinesl zranění kolene z Ústí a nevydrželo zátěž na Zadově. Druhý rok po sobě se zranil v letní přípravě mladík Dan Růžička, což je nepříjemné.
     
    Milan Razým poté zhodnotil stavu hráčů po polovině letní přípravy:
    Trvá 10 týdnů, od 8. května do 2. července, zahrnuje dva Wingate testy. Chtěli jsme, aby nastoupili připravení, takže jsme jim doporučovali trénovat ještě alespoň týden před začátkem. Dva týdny jsme byli na Zadově, to byl první vrchol přípravy, pak jednofázová příprava, dva týdny intenzivněji, pak Zadov, jeden volnější týden a pak dva týdny na závěr do 2. července. Chceme, aby si pak kluci od sebe odpočali a 25. července do toho vletí na ostro na ledě. Pak nastane předzávodní období do 16. září, kdy začíná extraliga. Máme zatím deset přípravných zápasů, osm z nich se uskuteční v rámci European Trophy a dvakrát budeme hrát s Karlovými Vary (9. srpna ve Varech a 8. zaří pak odveta doma), ještě dva chceme dojednat. Neuskuteční se letos Tipsport cup, protože se sedm týmů odhlásilo kvůli účasti v European Trophy.
     
    Martin Straka k avizovanému příchodu jednoho obránce: Uvažujeme, že přivedeme i někoho z Kanady. Budeme ale hledat určitě v Čechách i na Slovensku. Chceme ale vzít už někoho vyzkoušeného. Samozřejmě, může se stát, že i obránce, který hrál NHL, nezapadne do týmu, ale ta šance, že zapadne, je větší.
     
    Milan Razým k draftu obránce Jakuba Jeřábka klub HC Lev Poprad (KHL): Razým: Kuba je pod smlouvou, takže u nás zůstane.
     
    Manažer marketingu a komunikace Jiří Světlík k rozpočtu: Rozpočet by měl zůstat stejný. O sponzory se s Viktorkou nepereme, ale samozřejmě lidi mají jen jednu peněženku a toho se trochu obáváme.
     
    Straka k posilám z nižších soutěží: Koukali jsme v Ústí a v Chomutově, je to trochu i otázka peněz, ale určitě ten skauting zlepšíme a budeme si té první ligy více všímat.

    Uvažoval jsem i o hráčích jako je Plíhal, Káňa, ale bohužel takoví hráči jdou spíše do KHL či zůstanou ve Finsku. Byli pro nás drazí.
     
    Straka k posílení kádru: Loni to hodně zůstávalo s Vlasym na nás, věděli jsme, že ty góly musíme dát. Teď přišli někteří noví kluci, kteří by mohli trochu rozložit síly, navíc mladší kluci budou zase o rok starší. Navíc jsme teď dvě sezóny byli dost zdraví, nikomu se nic zásadního nestalo. Musíme zaklepat na dřevo.
     
    Straka k titulu FC Viktoria Plzeň ve fotbale: Inspirace, jak Plzeň vyhrála titul? Veliká! Trochu jsme ztuhli, když Plzeň dostala první gól s Ostravou, ale nakonec to otočili. Porazili dvakrát Spartu, hráli po celou sezónu nejlépe. Byl to nádherný zážitek, jak si to fanoušci a hráči užívali a také bychom to chtěli tady v hokeji prožít.

    David Schlegel