Tisková konference k MS 2016 (kon.) | Tisková konference Škoda Auto (kon.)
koniec udalosti
T.K. k výběru pořádající země MS v hokeji v roce 2016 za účasti Vladimira Putina

cz Piatok 13.05.2011, 13:30Tlačové konferencie
     
    Děkujeme vám za pozornost a za sledování tiskové konference s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Za několik minut se přihlásíme z další tiskové konference, na které by mělo být oznámeno prodloužení spolupráce s největším partnerem mistrovství světa v hokeji společností Škoda Auto. (14:29:26)
     
    Otázka redaktora Onlajny.cz na Vladimira Putina: Pane Putine, co říkáte na rozšiřování KHL do dalších evropských zemí?

    To byl můj nápad vytvořit Kontinentální hokejovou ligu a rozšířit ji do jiných evropských zemí, jako například do Finska, České republiky nebo na Slovensko. Byl to tedy nápad můj a mých kolegů, abych byl přesný. Rád bych se vrátil ještě do svého dětství, kdy jsme vnímali střet Sovětského svazu a Kanady jako střet dvou hokejových světů. Nyní je velice silná NHL, kde hraje řada dobrých slovenských hokejistů, ale my bychom rádi představili výborné slovenské hráče i Rusku a zase kvalitní ruské hráče fanouškům ze Slovenska, České republiky a dalších zemí. Problémem jsou samozřejmě peníze. Je důležité, aby kluby byly finančně zajištěné, aby splňovaly všechny náležitosti.
    Chtěl bych, aby to nebylo vnímáno jako projekt Ruska, ale aby to bylo vnímáno jako protiváha NHL. Podporuji nejenom rozšíření KHL na Slovensko a České republiky, ale i do kteréhokoliv kouta Evropy. Pro hokej je přece strašně dobře, když každý hráč z nějaké země obohatí evropskou soutěž, pomáhá to jak hokeji v zemi samotné, tak celé KHL.
     
    Otázka: Pane Putine, jak moc sportujete? Kolik času sportu věnujete denně?

    Sportuji každý den. Plavu 100 metrů, chodím cvičit do posilovny, ale hraní hokeje by vyžadovalo mnoho času a to je složité. Snažím se být hodně disciplinovaný a dobře si organizovat čas na sport a na práci.
     
    Otázka: Jakém jsou vaše první vzpomínky na hokej z dětství?

    V Rusku lidé milují hokej strašně moc. Pro mě byla nejzajímavější událostí Summit Series 1972 (série osmi utkání mezi Kanadou a SSSR - pozn. red.). Mí rodiče byli přilepeni k televizním obrazovkám, znali všechny hráče křestními jmény a strašně to prožívali. To byl pro mě největší zážitek. Já jsem hokej osobně nikdy nehrál, neumím ani moc bruslit. Zkoušel jsem to v Kazachstánu, ale hned jsem upadl. Nedávno jsem zkoušel bruslit znova v Moskvě, baví mě to, ale potřeboval bych mnohem víc tréninku a mám bohužel velmi málo času.
     
    Otázka: Jak se díváte na vývoj situace v Libyi?

    Přijel jsem sem z jiného důvodu, než posuzovat politické otázky, a to na pozvání IIHF. Byl bych rád, aby se problém v Libyi vyřešil ku prospěchu libyjského lidu.
     
    Otázka: Jaké jsou důvody, proč Rusko pořádá tyto akce?

    Chceme tyto akce pořádat, abychom zlepšili prostředí v našich městech. Druhý důvod je, abychom podpořili tělovýchovu a sport obecně. Je prospěšné, když lidi sportují a žijí zdravým způsobem. Kvůli OH v Soči vybudujeme spoustu silnic, tunelů, hotelů a řady dalších věcí, které podpoří ekonomiku tohoto města a okolí. Budujeme nové letiště ve Vladivostoku k příležitosti OPEC summitu, v Kazani jsme vybudovali celou řadu hotelů, a tak bych mohl pokračovat.
     
    Otázka: Proč jste včera nepřijel na zápas Rusko - Kanada?

    Jsem velmi zaneprázdněný, ale závěr včerejšího zápasu jsem sledoval. Velmi rád se na hokej dívám, ale sleduju ho hlavně v televizi. Hovořil jsem s trenérem Bykovem a poděkoval mu za výhru nad Kanadou. Podporuju naše hráče v okamžicích výher i porážek, protože ty ke sportu patří. Včera ale náš tým podal mimořádný výkon a jsem na něj pyšný. Náš tým se dokázal zvednout a otočit zápas.
     
    Otázka: Nebudou všechny akce, které Rusko bude v nejbližší době hostit, příliš drahé?

    Ano, cena je vysoká, OPEC summit ve Vladivostoku, formule 1, MS ve fotbale v Rusku, olympiáda a univrziáda jsou vedle MS v hokeji drahé záležitosti, ale my ty peníze investujeme do zlepšení infrastruktury, což má smysl i pro další rozvoj Ruska.
     
    Putin: "Nyní připravujeme v Kazani Světovou univerziádu, v Soči uspořádáme v roce 2014 olympijské hry. Bez jakýchkoliv pochyb uspořádáme světový šampionát v hokeji na nejvyšší možné úrovni. V Rusku milujeme hokej, hraje ho přes půl milionu lidí. 300 tisíc mladých lidí hraje lední hokej, pro vaši informaci, fotbal hraje 600 tisíc mladých."
     
    13:53
    Slovo má Vladimir Putin. "Infrastuktura obou měst je velmi dobrá. Rychlovlak mezi Helsinkami a Petrohradem trvá 3,5 hodiny. Nyní jsme uspořádali místo Japonska MS v krasobruslení a připravili ho za dva měsíce, i když normálně to trvá až dva roky."
     
    13:52
    Slovo si bere René Fasel, vítá Vladimíra Putina a informuje o tom, že MS v ledním hokeji 2016 se uskuteční v Rusku. Několik otázek nyní zodpoví publiku sám ruský premiér Vladimir Putin.
     
    13:50
    Podle dostupných informací se budou ceny vstupenek pohybovat mezi 10 až 40 euro. K dispozici bude také unikátní balíček vstupenek "Můj tým", který bude zahrnovat lístky na všech sedm zápasů týmu v základní skupině, tedy jak vidno počítá se s novým herním systémem šampionátu (dvě osmičlenné základní skupiny) i pro rok 2016. "Můj tým" tak bude výhodný pro fanoušky, kteří přijedou povzbudit svůj tým na šampionát po delší dobu. Rozhodně tak nadšencům ubude práce se sháněním vstupenek na jednotlivá utkání základních skupin.
     
    13:49
    Za několik okamžiků dorazí do sálu ruský premiér Vladimír Putin a prezident IIHF René Fasel. Poté začne oficiální tisková konference.
     
    13:46
    Světový šampionát se v Rusku odehraje ve stejných městech jako v letech 2000 a 2007, tedy v Moskvě a v Petrohradu, který se honosí přezdívkou "Brána Evropy". Celý turnaj proběhne od 29. dubna do 15. května 2016. Celý turnaj bude součástí oslav k 70. letům vzniku hokeje v Rusku. Zápasy se budou hrát ve dvou už existujících halách. Hlavním centrem šampionátu bude Sportovní palác Megasport v Moskvě, která pojme 13 577 diváků, kde se již hrálo mistrovství světa v roce 2007. Tehdy se hala nazývala Chodynka a každoročně se tam hrají zápasy Channel One cupu v rámci Euro Hockey Tour. Některé zápasy tam v uplynulé sezóně hrálo též moskevské Dynamo a naposledy se tam konalo mistrovství světa v krasobruslení, které Rusko převzalo od zemětřesením postiženého Japonska. Druhém městem bude Petrohrad, ruská brána do Evropy. Zápasy se budou hrát v Ledovém paláci pro 12 300 diváků, který byl postavený k příležitosti MS 2000 v ledním hokeji. Organizační výbor povede ruský vice-premiér Alexander Žukov. Je naplánovaný vyrovnaný rozpočet 13,7 miliónu eur (549 500 000 rublů).
     
    13:38
    Rozhodování o pořadatelské zemi bylo v poslední fázi poměrně jednoduché. Dánsko s Ukrajinou totiž z kandidatury odstoupily a jediným kandidátem tak bylo Rusko. Dánsko se bude ucházet o pořadatelství světového šampionátu v roce 2017. Informoval o tom prezident Dánské hokejové federace Henrik Bach Nielsen. Zájem uspořádat MS v roce 2017 má také Lotyšsko, které už světové mistrovství hostilo v roce 2006. Ukrajina se bude ucházet o pořádání světového šampionátu v roce 2018, kdy by měla být připravena i hala v Doněcku. šampionát by se tak konal nejen v hlavním městě Kyjevě, ale i v tomto rychle se rozvíjejícím městě. V Doněcku by měla vzniknout aréna pro 15 000 diváků.
     
    13:33
    Ještě před začátkem samotné tiskové konference jsme získali exkluzivní vyjádření jednoho ze zástupců IIHF. Mistrovství světa 2016 se bude konat v Rusku. Je to nyní již jisté.
     
    13:31
    Nyní ze sálu vyšel také spokojeně se usmívající Alexander Medveděv, šéf KHL, který si blahopřál s legendárním koučem Viktorem Tichonovem. Těsně za nimi šel bývalý světový tenista Marat Safin.
     
    13:29
    Ze sálu právě vyšel ruský premiér Vladimir Putin.
     
    13:25
    Rusové rozdávají před sálem odznáčky s logem Russia 2016 World IIHF Championship. Výsledky hlasování však zatím neznáme. Stále se jedná za zavřenými dveřmi. Jen občas je ze sálu slyšet potlesk. Tisková konference začne poté, co jednání skončí.
     
    13:22
    Jednání IIHF stále probíhají. V půl druhé by měli být do sálu vpuštěni novináři a měli by se dozvědět výsledek.

    Schlegel David