Bohemians – Pardubice 0:1 (kon.) | Jablonec – Zlín 1:0 (kon.) | Karviná – Č. Budějovice 1:0 (kon.)
koniec
MFK Karviná
1:0 (1:0)
SK Dynamo Č. Budějovice
cz Sobota 25.05.2024, 18:00 • Městský stadion Karviná, Karviná • FORTUNA:LIGA - Skupina o udržení • 5. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Nejvyšší fotbalová soutěž na českém území už zná odpověď na otázku nejlepšího celku, i umístění na medailových pozicích. V neděli se hraje o přímý postup do Evropské konferenční ligy a o místenku v kvalifikačním souboji s vítězem skupiny "O Evropu".

    Dnes se rozhodne o prvním sestupujícím do druhé ligy. Tím bude nejhorší celek po odehrání 5. kola skupiny O udržení. Trio Bohemians, Jablonec a Pardubice mají účast v příštím ročníku 1. ligy zajištěnou. O dvě místa zaručující baráž si to rozdají na dálku Karviná, České Budějovice a Zlín.

    Nejlepší pozici má Karviná, které stačí k jistotě 14. místa remíza proti Českým Budějovicím. Zlín pokud nechce sestoupit, musí vyhrát v Jablonci, a tím poslat slabšího z této dvojice pod sebe. Čeká nás zajímavý závěr.
     
    SK DYNAMO ČESKÉ BUDĚJOVICE
    15. místo, 29 bodů (7-8-19), skóre 41:69


    Jihočeské Dynamo po úvodním vítězství nad Bohemians prohrálo s Pardubicemi a remizovalo se Zlínem a Jabloncem, čímž se dostalo na 15. příčku a pro jistotu baráže bude muset zvítězit na karvinském pažitu.

    Dynamo má na Zlín náskok dvou bodů, ale vzhledem k horšímu postavení po základní části nemusí tomuto týmu stačit ani remíza na karvinském stadionu.

    Specifické utkání to bude pro záložníka Patrika Hellebranda, který v minulých dnech podepsal smlouvu s nedalekým polským klubem Gornik Zabrze.

    Hra Českých Budějovic bude stát na precizní obraně, a také na kreativitě záložníka Suchana, který dokáže vykouzlit spoluhráčům gólové přihrávky. Na hrotu by neměl chybět kanonýr Zdeněk Ondrášek.

    Poslední utkání

    České Budějovice – Jablonec 2:2 (2:2)
    Branky: 32. Ondrášek, 36. Tranziska – 38. Náprstek, 43. Kratochvíl. Rozhodčí: Starý – Kubr, Slavíček. ŽK: Havel, Suchan – Kratochvíl, Náprstek. Diváci: 5101.

    České Budějovice: Šípoš – Nikl (82. Skalák), Havel, Králik, Trummer – Čermák (72. Hubínek), Suchan, Hellebrand – Tranziska (67. Šigut), Alli – Ondrášek. Trenér: Lerch.
     
    MFK KARVINÁ
    14. místo, 29 bodů (7-8-19), skóre 37:62


    Karvinští si po vítězství na hřišti Bohemians mohli zajistit minimálně účast v baráži bodovým ziskem v Pardubicích. Jenže předvedený výkon na východě Čech byl tomu hoden maximálně úvodní čtvrthodinu. Poté se hra slezského celku sesypala a tým trenéra Bielana inkasoval čtyři góly.

    Na Karviné se podepsala absence Fleišmana s Mosesem, kteří absentovali kvůli trestu za žluté karty. Navíc od zápasu v Jablonci je zraněn brankář Dominik Holec, jeden z lídrů týmu. To se projevilo na defenzivní hře týmu. Karviná ve skupině o udržení inkasovala ve čtyřech zápasech deset gólů.

    Hornickému celku by dnes mohli pomoci fanoušci, kterých na zápas se Zlínem dorazilo více než tři a půl tisíce. Otázkou je, kdy skončí házenkážské finále a za jak dlouho se fanoušci přesunou z jednoho stadionu na druhý.

    Poslední utkání

    Pardubice – Karviná 4:0 (2:0)
    Branky: 33., 51. a 54. Krobot, 43. Daněk. Rozhodčí: Berka – Vlček, Kříž. ŽK: Vacek, Patrák, Zlatohlávek – Čavoš, Boháč, Ezeh. Diváci: 3112.

    Karviná: Ciupa – Krčík (46. Raspopovič), Svozil, Bergqvist – Mikuš (71. Memič), Boháč, Čavoš (46. Ayaosi), Ražnatovič – Budínský (56. Žák) – Ezeh, Regáli (71. Akinyemi). Trenér: Vlk.
     
    Karviná s Českými Budějovicemi se utkala letos již dvakrát, v obou případech se radoval domácí celek. V tom posledním Karviná vyhrála gólem Ivána z penalty v 93. minutě.
     
    Úvodní sestavy:

    MFK Karviná: Ciupa – Bergqvist, Raspopović, Svozil – Mikuš, Boháč, Budínský (C), Moses, Fleišman – Ezeh, Ražnatović.
    Náhradníci: Lapeš – Ayaosi, Papalelé, D. Žák, Regáli, Bederka, Akinyemi, Vinicius, Čavoš, Krčík, Memić.
    Trenér: Lubomír Vlk

    SK Dynamo Č. Budějovice: Šípoš – Skalák, Poulolo, Králik, Trummer – Suchan, Hellebrand, Čermák – Tranziska, Ondrášek (C), Alli.
    Náhradníci: Janáček – Havel, Brandner, Sliacky, Šigut, Zajíc, Hubínek, Madleňák, Nikl.
    Trenér: Jiří Lerch

    Rozhodčí: Pechanec – Caletka, Antoníček.
     
    Fotbalisté obou celků nastupují na hrací plochu. Karviná bude hrát v bílých dresech, České Budějovice v pruhovaných černo-šedých.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    V úvodních minutách vidíme opatrný fotbal. Oběma týmům jde o hodně, na někoho může dnes padnout pověstný Černý Petr.
     
    5
    Alli zkoušel projít po levé straně kolem karvinských hráčů, míč nakopl do vápna a jeden z karvinských možná zahrál rukou. Rozhodčí Pechanec to neviděl, penaltu tak nepíská.
     
    6
    Po rohovém kopu vznikl závar před karvinskou brankou, ale žádný z Jihočechů nedokázal míč dokopnout za brankovou čáru.
    6. Obří závar před domácí brankou, Bergqvist vykopl
     
    6
    Přímý kop na druhé straně po faulu na Mikuše.
     
    7
    Přímý kop Fleišmana odrazil jeden z budějovických hráčů na rohový kop.
     
    8
    Z rohového kopu Karviné se první šance domácích neudála, hosté dokázali odvrátit soupeřovu akci.
     
    8
    Po centru Mikuše z pravé strany jeden z hráčů v černém dresu odhlavičkoval míč do zámezí. Další rohový kop pro Karvinou.
     
    9
    Centr Budínského zamířil na zadní tyč, kde byl Bergqvist, ale ten se snažil jen vrátit míč do ohně před branku, tam už byli připraveni hráči jihočeského celku.
     
    11
    Ražnatovič dostal dlouhou přihrávku na levou stranu, nejprve se podíval, jak reaguje Ezeh, ten předčasně vyběhl k brance, a tak krajní záložník prudce vypálil na branku. Šípoš jeho střelu do středu brány vyboxoval před sebe ke spoluhráčům.
     
    13
    Alli byl faulován na levé straně Raspopovičem a zůstal ležet na trávníku. Nakonec se zvedl bez pomoci zdravotníků.
     
    14
    Suchan zatočil přímý kop z levé strany na branku, kde míč vyboxoval Ciupa před sebe, o pár sekund později se k dorážce dostal Hellebrand, ale v pádu jen nakopl míč do středu brány, kde byl připraven karvinský gólman.
     
    15
    Karviná bude zahrávat rohový kop.
     
    16
    Fleišman zahrál rohový kop na hranici vápna, kde se opřel do míče Budínský, jenže před střelou se jeden z karvinských hráčů dopustil faulu a celou akci přerušil.
     
    17
    Nepříjemný centr Ražnatoviče z levé strany zamířil přímo na branku, kde byl připtravený gólman Šípoš, který si stáhl balón ze vzduchu.
     
    18
    Alli dokázal z levé strany odcentrovat před branku, ale před Ciupou míč odkopl obránce Svozil.
     
    20
    Přímý kop po faulu na Čermáka. Hosté budou rozehrávat standardku z pravé strany.
     
    21
    Přímý kop Čermáka z pravé strany příliš úspěchu neměl, protože rozhodčí Pechanec viděl v pokutovém území faul. Na trávníku zůstal ležet Králik.
     
    23
    Králik je po ošetření zpátky ve hře.
     
    23
    Zajímavá příležitost na domácí straně. Po centru z levé strany se k míči dostal Raspopovič, ale svou střelu napálil do budějovického hráče, od kterého se míč odrazil do středu brány k připravenému Šípošovi.
     
    25
    Ondrášek v souboji u rohového praporku sestřelil Svozila. Rozhodčí odpískal budějovickému útočníkovi faul, ale bez osobního ocenění.
     
    26
    Budínský zatočil míč od levého praporku k zadní tyči, kde musel zasahovat brankář Šípoš. Budějovický gólman vytáhl míč vedle branky, následně zůstal ležet na trávníku. Rozhodčí přerušil hru.
     
    27
    Šípoš pokračuje ve hře.
     
    28
    Ražnatovič centroval z levé strany před malé vápno, kde se k hlavičce dostal Ezeh, ale jeho zajímavou střelu robinsonádou vyrazil vedle branky gólman Šípoš.
     
    29
    Moses zablokovan Suchanovu střelu zpoza šestnáctky, další karvinský obránce nepustil na branku dorážku Ondráška. Míč na bránu vyslal až z levé strany střílející Skalák, jenže střelu po zemi zneškodnil brankář Ciupa.
     
    30
    Karviná právě vstřelila branku!
    Parádní rychlá akce Karviné končí v síti! Mikuš dostal dlouhý balón na pravou stranu, vběhl do pokutového území a zpětnou přihrávkou vybídl do zakončení LUKÁŠE BUDÍNSKÉHO, který střelou z první poslal nechytatelnou ránu po zemi do brány – 1:0!
    30. Lukáš BUDÍNSKÝ - 1:0
     
    33
    Budínský je při chuti, zkusil střelu zpoza šestnáctky, ale trefil jen Alliho na hranici pokutového území.
     
    33
    Po hlavičce Trummera do zámezí je tady další rohový kop pro Karvinou.
     
    34
    Fleišman zahrál rohový kop na zadní tyč, kde se snažil prodrat do zakončení Svozil, ale jeden z budějovických hráčů prodloužil balón nad něj.
     
    35
    Karvinský stadion se postupně zaplňuje, pravděpodobně do areálu putují fanoušci po oslavách házenkářského titulu.
     
    37
    Budínský zkoušel vyslat do sprintu Mosese, ale ten si míč příliš předkopl. Toho využil Poulolo, který šlápl do pedálů a zmocnil se balónu.
     
    38
    Budínský se točil kolem soupeřů před pokutovým územím, až je donutil k faulu. Domácí mají výhodu přímého kopu z nějakých pětadvaceti metrů.
     
    39
    Přímý kop vzal na sebe Budínský a střelou do levého horního rohu nechal vyniknout gólmana Šípoše, který si dolétl k míči a vyrazil jej vedle brány.
     
    40
    Budínského rohový kop hosté se štěstím odvrátili z šestnáctky, následně se k odraženému míči dostal Raspopovič a střelou zpoza šestnáctky poslal míč pod horní tyč. Brankář Šípoš se natáhl a balón vytáhl nad břevno.
     
    42
    Rychlá kombinace domácích na pravé straně dopadla nepřesnou přihrávkou Budínského, když prudkou přihrávku poslal jen vedle brány.
     
    43
    Ražnatovič odcentroval z levé strany do pokutového území, ale tam našel pouze volného Trummera, který si zpracoval soupeřův pas.
     
    44
    Poulolo se uvolnil na útočné polovině, přihrál po zemi na levou stranu Allimu, který udělal kličku na střed a zkusil vystřelit, jenže trefil karvinského hráče v pokutovém území.
     
    45
    Suchan zkusil vystřelit zpoza šestnáctky, ale střela mu vůbec nesedla a tři tyče u karvinského kotle minula.
     
    45+1
    Rozhodčí v první půli přidá minimálně dvě minuty.
     
    45+2
    Karviná ztratila míč na útočné polovině, hosté šli do brejku, ale celou akci zbrzdili, až z toho žádná šance nebyla.
     
    45+3
    Suchan se chytil za ruku a požadoval faul po rozhodčím. Ten se nedal a nechal zahrávat Jihočechy rohový kop.
     
    45+3
    Rohový kop Budějovic prolétl pokutovým územím a skončil v zámezí.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    První poločas je za námi. Viděli jsme celkem živý fotbal se střeleckými pokusy na obou stranách. Jedna rána se ujala, a to ta domácího kapitána Budínského, který uklidil do branky přihrávku Mikuše ze strany. Karviná vede po prvním poločase 1:0 a je blízko ke 14. místo a účasti v baráži. Jihočeši musí počkat na výsledek z Jablonce, kde domácí vedou nad Zlínem 1:0. Nyní by přímo sestoupil Zlín.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Rozhodčí komunikoval s kolegou u videa, ale verdikt na hřišti zůstal nezměněn. Co to bylo? To ví jen rozhodčí.
     
    49
    Svozil byl na hřišti sražen jedním z českobudějovických hráčů. Rozhodčí přerušil hru a karvinský obránce si ve vlastním vápně chvíli poležel.
     
    50
    Ražnatovič na levé straně nakopl míč do Alliho, od kterého se balón odrazil za brankovou čáru. Rohový kop pro Karvinou.
     
    50
    Budínskému rohový kop vůbec nevyšel, jeho centr dolétl do vrchní části brankové sítě.
     
    52
    Alli vystřelil zpoza šestnáctky, ale jeho žabka letící ke vzdálenější tyči zamířila vedle branky.
     
    55
    Hosté chystají střídání, domácí jsou na útočné polovině, ale nedostávají se do šance.
     
    57
    Budějovičtí mířili dopředu, ale Suchan pokazil přihrávku před šestnáctkou. Nervy následně neudržel Tranziska, který se vztekle otočil ke svým spoluhráčům.
     
    58
    Alli byl blízko vyrovnání! Dostal míč na levou stranu, naběhl si do vápna, udělal soupeři kličku a vystřelil. Jeho ránu vyrazil brankář Ciupa zpět k allimu, který popoběhl v šestnáctce a podruhé pálil, tentokrát do pravé tyče.
     
    58
    Trenér Lerch sáhl k dvojí změně. Ze hry stáhl Čermáka s Ondráškem, místo nich naskočili Šigut a Hubínek.
     
    61
    Nepovedený kop Ražnatoviče končí u brankáře Šípoše. Karvinský obránce tak jen odevzdal balón.
     
    63
    Nepříjemný centr Skaláka z pravé strany letěl do levé části pokutového území, tam si doběhl brankář Ciupa a míč stáhl ze vzduchu.
     
    64
    Nákop Suchana na Alliho prodloužil k vlastnímu brankáři Svozil. Rozhodčí zvedl praporek na znamení ofsajdu, hlavní ponechal výhodu.
     
    64
    Budějovice přitlačily na pilu a po střele z hranice šestnáctky získaly rohový kop.
     
    65
    Rohový kop rozehrál Skalák, ale v pokutovém území našel pouze karvinského hráče, který míč odhlavičkoval do autu.
     
    65
    Mikuš zasprintoval na pravé straně, udělal kličku bránícímu soupeři a přihrál Budínskému, který vypálil zpoza šestnáctky vysoko nad bránu.
     
    66
    Trenérské trio Vlk, Bielan, Grussmann sáhlo ke třem změnám. Hřiště opustili Raspopovič, Budínský a Ezeh, místo nich přišli Memič, Čavoš a Akinyemi.
     
    69
    Karvinští nyní trochu ustoupili, kombinovat musí hráči Dynama.
     
    71
    Králik na pravé straně našel Šiguta, ten obešel Fleišmana a nacentroval míč do malého vápna, kam si pro něj doskočil brankář Ciupa, který míč stáhl ze vzduchu.
     
    73
    Alli znovu zazlobil na levé straně, kde zkoušel projít kolem karivnského hráče, ale míč neodcentroval. Na trávníku zůstal ležet Bergqvist.
     
    74
    Rohový kop z levé strany odvrátil hlavou obránce Bergqvist.
     
    75
    Zdravotní komplikace hlásí obránce Bergqvist, který usedl na trávník a vyžádal si pomoc zdravotníků.
     
    76
    Bergqvist je ošetřený, ale musí putovat do zámezí. Karviná bude chvíli hrát v deseti.
     
    77
    Mikuš přetáhl centr od pravé postranní čáry až do zámezí.
     
    78
    Alli si na levé straně narazil míč s Tranziskou, následně dostal střelecké choutky, ale Karvinští ho brzy připravili o míč.
     
    79
    Fleišman rychlým pasem rozběhnul na levé straně Ražnatoviče, před ním Poulolo ukopl míč do autu.
     
    80
    Ražnatovič překvapil většinu aktérů nákopem z levé strany do malého vápna, kde míč prolétl kolem hráčů i brankáře Šípoše do volného prostoru.
     
    80
    Obrovská šance Karviné! Po centru Fleišmana z levé strany se před malým vápnem dostal k hlavičce Ražnatovič, který napálil balón do středu brány. Brankář Šípoš míč reflexivně vyrazil mimo bránu.
    80. Ražnatovič v tutovce a fantastický Šípošův zákrok!
     
    81
    Budějovice znovu střídají. Skalák zamířil ze hřiště, místo něj přišel Havel.
     
    83
    Ražnatovič získal míč za vlastním vápnem a už se chystal sprintovat na útočnou polovinu, jenže zezadu jej bleskově fauloval Šigut.
     
    85
    Po střetu s Hubínkem upadl v pokutovém území Ražnatovič, ale rozhodčí faul nefouknul, až o pár sekund později na budějovického hráče.
     
    86
    Budějovice střídají. Ze hřiště odešel Hellebrand, kterého zastoupil Zajíc.
     
    86
    Střídá také domácí celek. Ražnatovič dnes dohrál, na jeho místo nastoupí Regáli.
     
    87
    Akinyemi utekl po levé straně, ale přes Králika nedokázal projít do pokutového území, Králik mu ukopl míč mimo hrací plochu. Následovat bude rohový kop.
     
    88
    Karvinští už hrají míč u útočného rohového praporku, jenže moc času nenastřádali.
     
    89
    Po souboji Alliho s Mikušem na levé straně je tady rohový kop pro Dynamo.
     
    89
    Suchanův centr od rohového praporku domácí odvrátili mimo vápno. O pár sekund později následoval další centr z levé strany v podání Suchana, který sebral ze vzduchu gólman Ciupa.
     
    90
    Tentokrát rohový kop na druhé straně, ke kterému se stavěla trojice hráčů.
     
    90+1
    Karviná se dlouho držela na útočné polovině, jenže přišla o míč a vypadalo to na brejk tři na dva, jenže Fleišman zachytil přihrávku soupeře.
     
    90+1
    Ve druhém poločase uvidíme minimálně pět minut navíc.
     
    90+2
    Boháč věděl, že bude střídán a zamířil dál od střídaček, aby natáhl čas. Za to od rozhodčího Pechance viděl první žlutou kartu zápasu.
     
    90+2
    Domácí takticky střídají. Boháč zamířil na střídačku, místo něj přišel Bederka.
     
    90+3
    Alli si vyměnil míč na levé straně s Trummerem, následně zkusil odcentrovat do vápna, ale Bergqvist jeho pokus zablokoval za cenu rohového kopu.
     
    90+3
    Na rohový kop zamířil do pokutového území i brankář Šípoš, ale k němu se míč nedostal. Balón se od Bergqvista odrazil k Akinyemimu, který dostal míč za šestnáctku. Celou akci uzavřel střelou ze střední vzdálenosti Hubínek. Tu chytil brankář Ciupa.
     
    90+4
    Suchan se proběhl po levé straně a zpoza šestnáctky prudce vypálil do boční sítě. Někteří domácí příznivci se mírně vystrašili, protože už míč viděli v brance.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Dnes je dobojováno! Karviná dnes byla o něco lepším celkem a po zásluze bere z utkání tři body za výhru 1:0. Dynamo nebylo v zápase úplně bezzubé, vytvořilo si šance, ale brankáře Ciupu nedokázalo překonat.
     
    Dobojováno je i v Jablonci, kde Zlín nezvládl záchrannářskou práci a opouští nejvyšší soutěž. Karviná a České Budějovice si o účast v nejvyšší soutěži zahrají v baráži. Karviná svede dvojboj s Vyškovem, České Budějovice čeká regionální souboj s Táborskem.
     
    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 3:6. Rohy: 14:7. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 12:11.
     
    Jiří Lerch (trenér Českých Budějovic):
    „Spadlo to ze mě. Čekali jsme, že to bude nervózní z obou stran. Do zápasu jsme vstoupili lépe než Karviná, ale dostali jsme hloupý gól. Trochu to s námi zacloumalo. Dnes jsme byli jaloví v koncovce. Podržel nás Šípoš. Řekli jsem si, že musíme skončit na barážových místech, a to se nám povedlo. Všichni nás odsuzovali na sestup, ale to se povedlo. Informace z Jablonce jsem dostával, ale dnes padají góly i v nastavení. Já věřil Jablonci, že když bude hrát naplno, tak Zlín porazí.“
     
    Marek Bielan (asistent trenéra Karviné):
    „Do zápasu jsme dobře nevstoupili, Ciupa to chytil. My jsme to ubránili, pak jsme byli kvalitnější na míči, měli jsme lepší střelbu a zaslouženě jsme vyhráli první půli. Brankář Šípoš nám chytil dvě nebo tři šance. V poločase jsme si něco řekli, že půjdeme trochu níž. Suchan i Hellebrand jsou nadstandardní hráči. Jsou to hráči, kteří umí hrát jeden na jednoho, dobře na míči. Ze začátku nám to vycházelo, ale pak jsme balóny ztráceli. V 92. minutě to Suchan vzal přes celé hřiště, naštěstí trefil jen boční síť. Zápasu by možná dle předvedené hry slušela remíza, ale my jsme měli více příležitostí a zaslouženě vyhráli. Teď přijde to nejtěžší. Vyškov byl velice dobré mužstvo, je tam kvalita, mají skvělého trenéra. Baráž bude strašně těžká. Věřím, že nás poženou fanoušci dopředu. Chtěl bych poděkovat všem, kteří dnes přišli a podporovali nás.“
     
    Z Karviné je to vše. Tady se slaví mistrovský titul házenkářů i účast v baráži fotbalistů. Bude to jízda. Krásný večer z hornického města. Od klávesnice se loučí Igor Mainka. (23:35:09)

    Igor Mainka

    Góly: 30. Budínský (Mikuš)

    Karty:   90+2. Boháč (KAR)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 3:6. Rohy: 13:7. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 12:11.
    MFK Karviná: Ciupa – Bergqvist, Raspopović (66. Memić), Svozil – Mikuš, Boháč (90+2. Bederka), Budínský (C) (66. Čavoš), Moses, Fleišman – Ezeh (66. Akinyemi), Ražnatović (86. Regáli).
    Náhradníci: Lapeš – Ayaosi, Papalelé, D. Žák, Vinicius, Krčík.

    Tréner: Lubomír Vlk

    SK Dynamo Č. Budějovice: Šípoš – Skalák (81. Havel), Poulolo, Králik, Trummer – Suchan, Hellebrand (86. Zajíc), Čermák (58. Hubínek) – Tranziska, Ondrášek (C) (58. Šigut), Alli.
    Náhradníci: Janáček – Brandner, Sliacky, Madleňák, Nikl.

    Tréner: Jiří Lerch

    Rozhodca: Pechanec – Caletka, Antoníček

    Diváci: 2056