Plzeň – Č. Budějovice 5:0 (kon.) | Slavia – Mladá Boleslav 2:0 (kon.)
koniec
FC Viktoria Plzeň
5:0 (2:0)
SK Dynamo Č. Budějovice
cz Nedeľa 10.12.2023, 15:00 • Doosan Arena, Plzeň • Chance Liga • 18. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Hezké fotbalové odpoledne z Plzně!

    Všechny srdečně vítám u textového přenosu osmnáctého kola FORTUNA:LIGY, ve kterém se utká domácí Viktoria Plzeň s Dynamem České Budějovice.

    Plzeň v domácí soutěži nežívala dobré období, vyhrála pouze jeden zápas z pěti, avšak ve středu zvládla dohrávku šestého kola v Mladé Boleslavi, když zvítězila 3:1. Dvě branky vstřelil Pavel Šulc, pojistku do prázdné brány v závěru přidal stoper Robin Hranáč. Jak se nedařilo v lize, tak v Evropě to byla zcela jiná písnička. V Evropské konferenční lize je Viktoria stále neporažená, navíc z pěti zápasů má všech patnáct bodů. Velmi podařený podzim může dokonat ve čtvrtek, kdy na svém trávníku přivátá kazašskou Astanu.

    Dynamo České Budějovice jsou aktuálně posledním týmem ligové tabulky. Jihočeši v posledních pěti zápasech nebrali ani bod a dnes proti Plzni to budou mít hodně složité. V minulém kole ale hrálo Dynamo důstojnou roli v pražském Edenu, kde prohrálo se ctí pouze 1:2. Menší útěchou může být alespoň vstřelený gól, kterého se Budějovie dočkaly po čtyřech zápasech.

    Dámy a pánové, užijte si náš podrobný onlajn přenos, tím vás provede Jakub Štěrba.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Viktoria Plzeň: Staněk – Hejda (C), Hranáč, Dweh – Kopic, Kalvach, Bucha, Cadu – Jirka, M. Vydra – Kliment.
    Náhradníci: Tvrdoň, Baier – Paluska, Sýkora, Řezník, Mosquera, Jemelka, Hašek, Holík, Vlkanova.
    Trenér: Miroslav Koubek.

    SK Dynamo Č. Budějovice: Šípoš – Sladký, L. Havel (C), Králik, Trummer – Hubínek – Šigut, Suchan, P. Hellebrand, Alli – Adediran.
    Náhradníci: Janáček – Broukal, Čoudek, Nikl, V. Hora, Čermák, Osmančík, Skalák, Ondrášek.
    Trenér: Tomáš Zápotočný.

    Rozhodčí: Petřík – Nádvorník, Dobrovolný.
     
    Obě mužstva nastupují za chladného počasí na hrací plochu, samotné utkání začne již za malou chvíli.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hlavní rozhodčí v prvním poločase poprvé pískl do píšťalky, což značí jediné – dnešní zápas může začít, pojďme na něj! V první půli bude Viktoria útočit z pohledu hlavní tribuny zleva doprava.
     
    2
    První nákop domácím nevyšel dle svých představ, Sampson Dweh následně vrátil míč zpět až ke Staňkovi, který Viktorii pomáhá s rozehrávkou.
     
    3
    Cadu si zpracoval míč na levé straně, poté chtěl brazilský hráč vrátit míč do ohně, přihrávka mu ale nevyšla dle představ. Dynamo se celkem jednoduše ubránilo.
     
    4
    Na druhé straně se k centru z pravé strany dostal plzeňský odchovanec Martin Sladký, jeho přihrávka ale přistála jen v rukavicích brankáře Staňka.
     
    5
    Lukáš Kalvach se uvolnil ve středu pole, poté našel po levé ruce naběhnutého Jana Klimenta, ten ale obranný val clonící před sebou neprostřelil. Plzeň ale zůstává u balonu a nadále se snaží útočit.
     
    6
    Jan Kopic zrychlit hru na pravé straně přihrávkou na Jirku, jeho rychlý centr byl nicméně sražen na první rohový kop v zápase.
     
    6
    Nacvičený signál, jenomže přihrávku Kalvacha si našel osamocený Hellebrand, který odkopl míč do bezpečných vod.
     
    7
    Hra se přesunula znovu až k brance Staňka, domácí kombinují na své polovině hřiště.
     
    8
    Na startu osmé minuty to zkoušel individuální cestou záložník Jan Kopic, dvě kličky mu vyšly dokonale, při té třetí ale ztroskotal na obránci Hubínkovi.
     
    9
    Dynamo se po krátké době znovu dostalo k brance Plzně, výsledkem toho byl rohový kop, centr Suchana si ale obrana Plzně pohlídala.
     
    9
    Výsledkem toho navíc byl rychlý protiútok. Plzeň šla dokonce ve třech na jednoho obránce, Bucha přihrával na levou stranu, kam si nabíhal Robin Hranáč, ten ale Šípoše nepřekonal.
     
    10
    Navíc brankář Dynama utrpěl při stele Hranáče nějaký šrám, Šípoš nyní zůstává ležet na hrací ploše, v tomto počasí nic závidihodného.
     
    11
    Plzeň rozehrála druhý rohový kop v utkání, Lukáš Kalvach nyní centroval na první tyč, kde byl Sampson Dweh, ten ale branku soupeře neohrozil.
     
    12
    Další závar před brankou Českých Budějovic. Kliment nejprve přetáhl centr, odražený míč si ale našel Kopic, který přihrál Jirkovi, jehož centr uklidil Kliment hlavou těsně vedle brány.
     
    13
    Na druhé straně to zkoušeli hosté přes Šiguta, ten byl nicméně nachytán v ofsajdovém postavení. Míč se tak znovu vrátí brzy na domácí kopačky.
     
    14
    Šigut zabojoval u rohového praporku, kdy ukradl míč Dwehovi, následně pálil z pokutového území Quadri Adediran, branku Staňka ovšem netrefil.
     
    15
    Domácí se rozčilují, po střele Cadua zřejmě obránce Dynama zahrál rukou, nicméně hlavní rozhodčí ukazuje, že se pokutový kop pískat nebude.
     
    16
    Nicméně hlavní rozhodčí Petřík celou situaci ještě zkoumá s kolegou u videa. Změní svůj verdikt?
     
    17
    A zřejmě to není nic jednoduchého na rozhodnutí, jelikož stále se nehraje. Navíc sám Petřík míří k obrazovce.
     
    18
    A verdikt je jasný – Viktoria Plzeň bude kopat penaltu!
     
    18
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Viktoria Plzeň jde do vedení. Míč si postavil na značku penaltového puntíku ERIK JIRKA, který poslal balon přesně k levé tyči ze svého pohledu, zatímco brankář Dávid Šípoš skákal na druhou stranu.
     
    20
    A domácí jsou při chuti, rázem to mohlo být o dvě branky! V pokutovém území si křikl o balon znovu Erik Jirka, tentokrát jeho tvrdou ránu vykryl brankář Dávid Šípoš.
     
    21
    A znovu v akci brankář Dynama. Ten tentokrát včas vyběhl proti Jirkovi, u balonu byl nakonec včas a kulatý nesmysl následně ukryl do svých rukavic.
     
    22
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Viktoria podruhé v krátce době dostává míč do sítě a vede o dvě branky. JAN KLIMENT dostal přihrávku za obranu soupeře, plzeňský útočník se poté sám tváří v tvář Šípošovi trefil ke vzdálenější tyči.
     
    23
    Celá věc byla hodně hraniční, hlavní rozhodčí znovu celou věc kontroloval s kolegou u videa, branka ale platí.
     
    24
    Patrik Hellebrand mohl bleskově snížit, kdy se hráč Dynama dostal ke střele ze střední vzdálenosti, Staněk ovšem jeho ránu dokázal vyrazit na rohový kop. Ten se záhy Suchanovi vůbec nepovedl.
     
    26
    Wale Musa Alli si naběhl na hranu pokutového území, tam o míč ale přišel. Poté mohl Kalvach do rychlého brejku, Trummer nicméně zatáhl za záchranou brzdu.
     
    27
    Další obrovská šance v podání plzeňské Viktorky. Jan Kliment vybojoval míč proti Králikovi, následně ve vápně předal míč Vydrovi, ten ale trestuhodně přestřelil branku.
     
    28
    Jan Kopic následně ve vápně znovu hledal uzdraveného Matěje Vydru, ten ovšem v těžké pozici zakončit nedokázal.
     
    29
    Oba útočníci si nyní chtěli vyměnit role, Vydra čechral míč na Klimenta, ten se ho ale nedočkal. Oba útočníci si zatím na hřišti hodně rozumí.
     
    30
    Máme za sebou první půl hodinu hry, Plzeň zatím vede po zásluze o dvě branky, Dynamo je zatím na útočné polovině málo nebezpečné.
     
    31
    Dávid Šípoš si na svůj účet připisuje další úspěšný zákrok. Pavel Bucha se uvolnil za hranou pokutového území, jeho následná rána šla k tyči, tam si ale doskočil českobudějovický brankář.
     
    32
    Cadu se skvěle vrátil do obrany, nyní skvěle vybojoval míč zpět pro své barvy. Po jeho pasu mohl vrátit míč do ohně brankář Jindřich Staněk.
     
    33
    Hosté si znovu neporozuměli na útočné polovině, míč si celkem jednoduše Plzeň vybojovala zpět. Hra se rychle otáčí před branku Šípoše.
     
    35
    Martin Sladký si zvládl obhodit Cadua, obránce Dynama byl nakonec poslán nedovoleně na trávník, což neuniklo očím hlavního rozhodčího.
     
    36
    Další obrovská šance Matěje Vydry. Jan Kopic ve skluzu dokázal najít v pokutovém území plzeňského útočníka, ten ovšem utaženou placírkou znovu netrefil bránu.
     
    37
    Viktoria má jednu velkou šanci za druhou! Matěj Vydra se tentokrát skvěle uvolnil na levém křídle, přesným pasem našel na penaltě volného Pavla Buchu, který ani nadvakrát nepřekonal brankáře Šípoše.
     
    38
    České Budějovice budou moci odpovědět po rohovém kopu.
     
    39
    Jenomže ani tentokrát nemusel Jindřich Staněk zasahovat, jelikož Dynamo se k žádné střele nedostalo. Viktoria zatím hraje velmi spolehlivě do obrany.
     
    40
    Vincent Trummer to vzal na sebe ze střední vzdálenosti, Jindřich Staněk přestože neměl dobrý výhled, tak míč dokázal vyrazit na další rohový kop.
     
    41
    Z toho ani tentokrát hosté branku soupeře neohrozili. Míč se nakonec dostal až k brankáři Dynama, jemuž výkop od své branky vůbec nevyšel.
     
    42
    Dlouhá přihrávka směřovala na útočníka Adedirana, ten se k němu ale nedostal, navíc byl i v ofsajdu. Rozhodčí ale nechává hru volně plynout dál.
     
    43
    Viktoria i před konce prvního poločasu nadále kontroluje hru, stále se hraje převážně na útočné polovině domácího celku.
     
    44
    Jediné v čem jsou hosté zatím lepší, to jsou rohové kopy. Dynamo rozehrálo již pátý roh, avšak ani tentokrát z něho nedokázalo ohrozit branku Staňka. Plzeň zatím kopala pouhé dva rohy.
     
    45
    Hlavní rozhodčí Petřík nastaví nad rámec prvního poločasu čtyři minuty.
     
    45+1
    Na startu první nastavené minuty adresoval přihrávku Dweh na naběhnutého Vydru, ten si dal ale míč daleko od své kopačky. Šípoš byl poté u míč jako první.
     
    45+2
    Sampson Dweh to zkoušel technicky z velké dálky, liberijský obránce to nemyslel zle, tohle nicméně gólová střela nebyla, brankář Dynama s ledovým klidem zasáhl.
     
    45+3
    Matěj Vydra tentokrát podrazil Hubínka, České Budějovice tak budou moci krátce před koncem první půle ještě ohrozit branku Staňka.
     
    45+4
    Wale Musa Alli se dostal ke stele z velkého vápna, v době střely nicméně podklouzl a míč tak skončil nad brankou Staňka.
     
    45+5
    V samotném závěru kopalo Dynamo další rohový kop, vše nicméně skončilo rychlým protiútokem, který táhl Erik Jirka, jeho tečovanou ránu ale chytil do svých rukavic Dávid Šípoš.
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, který nabídl dvě branky, obě vstřelili domácí hráči. Nejprve proměnil pokutový kop Erik Jirka, následně se trefil po chvilce i Jan Kliment. Plzeň měla několik dalších stoprocentních šancí, skóre se však již nezměnilo. I hosté měli pár svých šancí, žádná z nich ale Staňka pořádně nevystrašila. Po čtvrthodinové přestávce jsme tu zpět s druhým poločasem.
     
    Obě mužstva jsou zpět na hrací ploše, druhý poločas začne za malý okamžik.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Hned na úvodu bude Dynamo rozehrávat další rohový kop.
     
    47
    A ten si nakonec hosté zopakují z druhé strany, jelikož centr Alliho srazil Staněk na další roh.
     
    48
    Ani na osmý pokus ale z něho hosté víc nevytěžili, Plzeň se zase celkem v pohodě ubránila.
     
    49
    Na druhé straně se dostal ke střele Erik Jirka, jeho pokus ale brankář Šípoš kontroloval, míč nakonec skončil metr vedle brány.
     
    50
    Viktoria táhla rychlý protiútok, v situaci dvou na jednoho se snažil Erik Jirka přihrávat na druhou vlnu, kde byl osamocený Vydra, jeho přihrávku ale srzail Králik na rohový kop.
     
    51
    Lukáš Kalvach centroval na první tyč, vše nakonec skončilo rychlým protiútokem Dynama. Lukáš Hejda zastavil u pokutového území Suchana pouze za cenu žluté karty.
     
    52
    Míč si postavil sám faulovaný Jan Suchan, ten však trefil jen ve zdi stojícího Lukáše Hejdu.
     
    53
    A Viktoria náhle mohla zase do otevřené obrany, Jirkovi se však znovu nepovedla křižná přihrávka.
     
    54
    Druhý poločas se zatím nese ve vyrovnaném duchu, Dynamo se snaží otevřít hru a se zápasem ještě něco udělat, Viktoria se zatím ale brání v relativním klidu.
     
    55
    Matěj Vydra vyhrál osobní souboj na pravé straně, rázem se do vápna dostal Kalvach, který posílal míč na malé vápno, tam balon odkopl na rohový kop Králik.
     
    55
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Viktoria Plzeň navyšuje své vedení. Lukáš Kalvach našel přesným centrem hlavu Lukáše Hejdy, jehož hlavu těsně před brankářem usměrnil do brány stoper ROBIN HRANÁČ, jenž se trefuje ve druhém zápase po sobě.
     
    57
    Na opačně straně si našel míč ve vápně Quadri Adediran, přes hradbu těl ale míč na bránu nedostal.
     
    58
    Alli chtěl šajtlí najít v náběhu Šiguta, to se mu ovšem nepovedlo. Poté si navíc hosté pomohli i nedovoleným způsobem, hrát tak znovu mohou domácí.
     
    60
    Nyní se vyznamenali hostující fanoušci. Ti hodili světlici mezi klubko těl do pokutového území. Skvěle si ale počínal Erik Jirka, který ji během hry sebral a odhodil jí za postranní čáru.
     
    61
    Jan Suchan rozehrával další strandardku centrem na prvního hráče, tam ale znovu skvěle stáli plzeňští hráči.
     
    62
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň:
    ze hřiště odchází Matěj Vydra, přichází Jan Sýkora.
     
    63
    A další černá světlice na hrací ploše, fanoušci Dynama ukazují, že nemají zrovna všech pět pohromadě. Házet totiž dýmovnice mezi samotné hráče, včetně těch z vlastního týmu, to chce mít hodně vědomostí ve své hlavě.
     
    65
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice:
    ze hřiště odchází Samuel Šigut, přichází Pavel Osmančík,
    ze hřiště odchází Michal Hubínek, přichází Marcel Čermák.
     
    66
    Zase skvělý obranný zákrok předvedl Sampson Dweh, tento nákup z druholigového Vyškova se Viktorii povedl na podtrženou jedničku.
     
    67
    Šance z kategorie vyložených. Při dalším rychlém přečíslení Cadu vykouzlil fantastickou přihrávku na Jana Kopice, který nenechal pouze vyniknout brankáře Šípoše. Ten skvěle následně zasáhl i po rohovém kopu.
     
    69
    Jindřich Staněk si také osahal hrací předmět, zatím se během zápasu ve své bráně převážnou část zápasu spíše nudí.
     
    70
    Hosté po třetí brance zcela odpadli, nyní figuruje na hřiště pouze jeden tým. A je to velká škoda, jelikož Jihočeši měli dobrý nástup do druhé půle.
     
    71
    Cadu při odkopu podklouzl, hosté se tak zadarmo dostali k balonu, krátce za polovinou hřiště budou vhazovat míč zpět do hry.
     
    72
    Hosté po delší době o sobě dali vědět. Střídající Marcel Čermák se dostal ke střele z dvaceti metrů, Staněk skvěle zasáhl.
     
    72
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice:
    ze hřiště odchází Martin Sladký, přichází Jiří Skalák,
    ze hřiště odchází Quadri Adediran, přichází Zdeněk Ondrášek.
     
    74
    Lukáš Kalvach se skvěle uvolnil s míčem se středu hřiště, záhy ale Jan Sýkora již nestihl balon na hrací ploše, poblíž domácí střídačky budou hosté vhazovat.
     
    75
    Erik Jirka byl až příliš dotěrný, nakonec si slovenský reprezentant pomohl i rukama, což neuniklo očím hlavního rozhodčího.
     
    76
    Centr Alliho našel v pokutovém území hlavu Zdeňka Ondráška, jeho pokus byl nicméně hodně nepřesný.
     
    77
    Znovu je hra přerušena kvůli fanouškům Dynama. Ti hodili již čtvrtou dýmovnici na hrací plochu. Hlavní rozhodčí již dává najevo svou nespokojenost, celou situaci řeší s oběma kapitány a hlavním pořadatelem.
     
    79
    Lukáš Havel běžel ke kotli svého týmu, snaží se celou situaci uklidnit. Smutné je, že se tohle děje při zápase s Budějovicemi, kdy je sektor hostů až na pár jedinců téměř prázdný.
     
    80
    Už se znovu hraje, doufejme, že se zápas dohraje již v poklidu. Před námi je závěrečná desetiminutovka.
     
    81
    Erik Jirk našel ve středu pole Kalvacha, který si hezký píchnul balon, následně se dva domácí hráči ale neporozuměli a balon sebral brankář Dávid Šípoš.
     
    82
    Patrik Hellebrand byl ve středu hřiště nedovoleně poslán k zemi, hosté bleskově rozehráli míč.
     
    82
    Wale Musa Alli měl spoustu volného místa na levém křídle, následně našel ve vápně Patrika Hellebranda, jehož tečovaná rána skončila jen těsně vedle brány.
     
    83
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň:
    ze hřiště odchází Lukáš Kalvach, přichází Jan Paluska,
    ze hřiště odchází Erik Jirka, přichází Jhon Mosquera.
     
    84
    Paluska se hned zapojil do hry, dlouhým autem našel spoluhráče, Viktoria ovšem brzy o balon přišla.
     
    85
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Tak tohle střídání se povedlo! Jan Kopic našel z pravé strany v pokutovém území zcela volného JHONA MOSQUERU, který po minutě na hřišti chladnokrevně prostřelil brankáře Šípoše.
     
    85
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice:
    ze hřiště odchází Wale Musa Alli, přichází Vojtěch Hora.
     
    86
    Plzeň si závěr zápasu užívá, drží balon a snaží se vstřelit hostům ještě nepopulárního "bůra".
     
    87
    Jhon Mosquera doběhl balon u rohového praporku, následně našel na první tyči volného Jana Klimenta, ten hlavou ovšem minul bránu.
     
    88
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň:
    ze hřiště odchází Jan Kliment, přichází Libor Holík,
    ze hřiště odchází Jan Kopic, přichází Pavel Hašek.
     
    89
    Osmančík si chtěl narazit balon, tížený efekt to hostům ale nepřineslo. Viktoria se znovu v klidu ubránila.
     
    90
    Hosté budou mít možná poslední možnost vstřelit dnes alespoň čestný úspěch. Po faulu Mosquery za žlutou kartu budou hosté rozehrávat zajímavou standardku.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje čtyři minuty.
     
    90+1
    Jindřich Staněk je blízko svému druhému čistému kontu v této ligové sezóně. Marcel Čermák to kopl hezky přes zeď, ale ten trefil jen prostor, kde byl připravený plzeňský gólman.
     
    90+2
    Plzeň se snaží mít závěr zápasu pod svou kontrolou, Jan Paluska nyní bude vhazovat míč zpět do hry.
     
    90+3
    Tak hosté přece jen ještě drží balon na útočné polovině, k ohrožení branky mají ale zatím daleko.
     
    90+4
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Nádherný fotbalový moment na závěr dnešního zápasu. Centr Mosquery odrazil Trummer přímo ke kopačkám PAVLA BUCHY, jehož fantastickou ránu z hranice vápna zastavila až síť za Šípošem.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Viktoria Plzeň naprosto ovládla dnešní zápas proti Českým Budějovicím, když na svém trávníku zvítězila vysoko 5:0. Již po prvním poločase veda o dvě branky a ve druhé půli dovršila po hosty nepopulárního "bůra". Góly dnes dávali Erik Jirka, Jan Kliment, Robin Hranáč, Jhon Mosquera a Pavel Bucha. Plzeň nyní završí ve čtvrtek základní skupinu Evropské konferenční ligy doma zápasem proti Astaně, v neděli ukončí ligovou scénu zápasem v Olomouci.
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 13:5. Střely mimo: 4:3. Rohy: 6:9. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 11:4.
     
    To je ode mě pro dnešek vše. Dnešní sportovní odpoledne nicméně v Plzni pokračuje, jelikož spousta fanoušků, včetně mě, se nyní přesunou do hokejové LOGSPEED CZ Arény, kde se bude hrát 27. kolo hokejové Tipsport extraligy, Škoda Plzeň přivítá na svém ledě mistrovské Oceláře z Třince. (17:05:46)

    Jakub Štěrba

    Góly: 18. Jirka (pen.), 22. Kliment (Dweh), 55. Hranáč (Hejda), 85. Mosquera (Kopic), 90+4. Bucha

    Karty:   51. Hejda (PLZ), 90. Mosquera (PLZ)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 13:5. Střely mimo: 4:3. Rohy: 6:8. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 11:4.
    FC Viktoria Plzeň: Staněk – Hejda (C), Hranáč, Dweh – Kopic (88. Hašek), Kalvach (83. Paluska), Bucha, Cadu – Jirka (83. Mosquera), M. Vydra (62. Sýkora) – Kliment (88. Holík).
    Náhradníci: Tvrdoň, Baier – Řezník, Jemelka, Vlkanova.

    Tréner: Miroslav Koubek.

    SK Dynamo Č. Budějovice: Šípoš – Sladký (72. Skalák), L. Havel (C), Králik, Trummer – Hubínek (65. Čermák) – Šigut (65. Osmančík), Suchan, P. Hellebrand, Alli (85. V. Hora) – Adediran (72. Ondrášek).
    Náhradníci: Janáček – Broukal, Čoudek, Nikl.

    Tréner: Tomáš Zápotočný.

    Rozhodca: Petřík – Nádvorník, Dobrovolný

    Diváci: 5231