Zlín – Plzeň 1:7 (kon.) | Jablonec – Liberec 1:1 (kon.) | Sparta Praha – Slovácko 5:0 (kon.)
koniec
FK Jablonec
1:1 (0:1)
FC Slovan Liberec
cz Nedeľa 17.09.2023, 15:00 • Stadion Střelnice, Jablonec nad Nisou • Chance Liga • 8. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Zdravím všechny fanoušky FORTUNA:LIGY. Jedním z vrcholů 8. kola české nejvyšší soutěže bude tradiční Podještědské derby, do kterého však ani jedna strana nepůjde v ideálním rozpoložení.
     
    FK JABLONEC

    Vstup do nové ligové sezóny se Jablonci vůbec nevydařil a před podještědským derby dokonce dřepí na samém spodku tabulky. Zelenobílí jako jediní stále čekají na první ligové vítězství, ze sedmi duelů si připsali čtyři remízy a tři prohry. Vliv na to mohl mít i těžký los, z úvodních sedmi zápasů totiž odehráli pět venku, doma se navíc představili proti Spartě a Slavii. Po nadějné remíze proti sešívaným tým kouče Látala srazila kritická prohra v Českých Budějovicích, kde padl navzdory dlouhé přesilovce. Zaberou Jablonečtí zrovna v prestižním regionálním souboji?
     
    FC SLOVAN LIBEREC

    Ani na druhé straně severočeské barikády není důvod k přílišnému veselí, Liberec sice už dvakrát vyhrál, v tabulce mu ale se ziskem osmi bodů patří podprůměrná desátá pozice. A problém mají podobný jako nedělní rival – ofenzivu. Se sedmi vstřelenými góly v dosavadním průběhu soutěže patří Slovan mezi nejhůře útočící celky, v posledních dvou kolech navíc míč do sítě nedopravil ani jednou – výsledkem 0:2 padl jak v Olomouci, tak doma se Spartou, aktuálně na radost z branky čeká už 257 minut hracího času bez nastavení. Ve prospěch výběru trenéra Kozla hraje bilance ze vzájemných střetnutí, Liberec neprohrál poslední čtyři.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Jablonec: Hanuš – Černák, Tekijaški, Hurtado, Polidar – Čanturišvili, Hübschman, F. Souček, Kratochvíl – Chramosta (C), Drchal.
    Náhradníci: Fendrich – Štěpánek, Houska, Schön, D. Souček, Martinec, Jovović, Slávik, Alégué, Krulich.
    Trenér: Látal

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Fukala, Chaluš, Mikula (C) – Preisler, Červ, Doumbia, Žambůrek, Ghali – Kulenović, Tupta.
    Náhradníci: Bačkovský – Lehoczki, Varfolomejev, Višinský, Frýdek, Horský, Hudák, Okoh, Rabušic.
    Trenér: Kozel

    Rozhodčí: Berka – Pečenka, Vyhnanovský.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozhodčí Berka svým hvizdem právě zahájil 61. Podještědské derby. Zápas za krásného letního počasí vykopli liberečtí fotbalisté.
     
    1
    Na první faul se čekalo jen nějakých patnáct vteřin. Miloš Kratochvíl zezadu přistrčil Lukáše Červa, Slovan bude rozehrávat.
     
    1
    Hned na úvod solidní šance Liberce! Mohamed Doumbia se dobře zorientoval v pokutovém území a z pravé strany jabloneckého vápna to zkoušel po zemi na vzdálenější tyč. Jan Hanuš šel včas na zem a nebezpečnou střelu vytěsnil.
     
    3
    Václav Drchal dotíral na Preislera, míč ale na libereckém hráči nezískal. Hostující celek dál kontroluje balon a navazuje na dobrý vstup do utkání.
     
    4
    Ľubomír Tupta přenechal centr na Dominiku Preislerovi, jehož balon v pokutovém území skluzem zblokoval Vachtang Čanturišvili. A pozor, rozhodčí komunikuje s VARem, zda se nejednalo o ruku!
     
    5
    Stále probíhá komunikace s videem...
     
    6
    Teď už se rozhodčí Berka jde osobně podívat k monitoru, což pro bránící tým nikdy nevěstí nic dobrého.
     
    6
    Zatímco byl sudí u monitoru, v pokutovém území Jablonce se strhla hromadná strkanice, kterou musel rozdělovat postranní rozhodčí.
     
    7
    Extrémně dlouhá komunikace se systémem VAR stále nekončí.
     
    8
    A je to – tak trošku podle očekávání – pokutový kop pro hosty z Liberce!
     
    8
    Liberec právě vstřelil branku!
    K penaltě se po dlouhém zkoumání videa suverénně postavil LUBOMÍR TUPTA, který míč pravačkou uklidil do levého dolního rohu brány z pohledu gólmana Hanuše. Ten si vybral druhou stranu a neměl tak šanci zasáhnout.
     
    8
    Za strkanici při zkoumání penaltové situace ještě dodatečně dostávají žlutou kartu jablonecký Nemanja Tekijaški a hostující Matěj Chaluš.
     
    11
    Na tahu je tedy Jablonec, kterému úvodní desetiminutovka hrubě nevyšla. S osudem se snažil pohnout Václav Drchal, v pokutovém území ale neměl téměř žádnou podporu.
     
    12
    Jablonečtí propadli ve středu pole a do otevřené defenzivy se řítil Ahmad Ghali. Štěstí pro zelenobílé, že svůj průnik nevyšperkoval přesnější přihrávkou.
     
    13
    Dominik Preisler se nerozpakoval a levačkou tvrdě vystřelil z dálky. Jan Hanuš jeho bombu přizvedl nad bránu, bude z toho roh.
     
    14
    Rohový kop Slovan rozehrál nakrátko, do šestnáctky se ale nakonec vůbec nedostal – míč z kopačky Mohameda Doumbii byl totiž pro Jana Mikulu příliš těžkým oříškem.
     
    15
    Liberec vysoko napadá a v křeči hrajícímu soupeři to vůbec neulehčuje. Vachtang Čanturišvili musel zařadit zpátečku a poslat míč na vlastního brankáře.
     
    17
    Tečovaný ostrý centr Jana Žambůrka prolétl až do malého vápna. Na zadní tyči se už v hodně ztížené pozici snažil zvýšit Ahmad Ghali, míč nicméně poslal vysoko nad.
     
    18
    Domácí měli zajímavou šanci, k dispozici totiž měli standardku z velmi dobré střelecké pozice. Jan Chramosta nicméně trefil pouze zeď, následný dobrý centr Tekijaškiho tečoval hlavou Ľubomír Tupta do bezpečí.
     
    19
    Miloš Kratochvíl nejdříve dobře potáhl míč, pak ale hodně špatnou přihrávkou přes osu hřiště vrátil balon na stranu Liberce.
     
    20
    Matěj Chaluš už se žlutou kartou stáhl těsně vedle pokutového území k zemi Černáka a může být hodně rád, že už ve dvacáté minutě nezamířil do kabiny. Útěchou pro Jablonec může být alespoň standardka.
     
    21
    Domácí ale svým centrem trefili prvního protihráče, od kterého se míč odrazil na roh. Jeho exekuci vzal na sebe Vachtang Čanturišvili, ani on však žádného ze spoluhráčů neoslovil.
     
    22
    Jablonec v posledních minutách přece jenom přebírá iniciativu na svoji stranu a hraje se více na obranné polovině Slovanu.
     
    24
    Ľubomír Tupta si navedl míč na pravou nohu a zpoza vápna vystřelil přibližně dva metry nad Hanušovo břevno.
     
    25
    Aktuálně se nehraje, na hrací ploše totiž probíhá ošetřování jabloneckého Černáka.
     
    26
    Jablonečtí hodně ustoupili před Doumibou, který měl tedy spoustu času připravit si balon k ráně z dálky. Nesedla mu ale úplně podle představ, skákavý projektil Jan Hanuš kontroloval při cestě mimo tři tyče.
     
    27
    Zraněný Michal Černák ve hře nebude moci pokračovat, místo něj na hřiště nastupuje černohorský záložník Vladimir Jovović.
     
    28
    Ahmad Ghali si zkušeně pokryl míč před dobíhajícím Polidarem a nechal ho dojít do zámezí. Olivier Vliegen bude vykopávat od své branky.
     
    29
    Ahmad Ghali s Mohamedem Doumbiou si teď v domácím vápně trošku překáželi, vše skončilo střelou druhého jmenovaného do blokujícího stopera Tekijaškiho.
     
    30
    Filip Souček vymyslel krásnou diagonální kolmici na Jovoviće, kterému k míči chyběl jen kousíček. Štěstí pro Slovan, Vladimir Jovović by totiž jinak mířil nehlídán do pokutového území.
     
    31
    Vladimir Jovović dost nešetrně zajel do centrujícího Žambůrka a není divu, že si prohlíží žlutou kartu.
     
    32
    Ľubomír Tupta rozehrál standardku z ostrého úhlu stříleným míčem přímo na bránu, tohle však byla pro Hanuše lahůdka.
     
    34
    Nemanja Tekijaški vysoko vyvezl míč, pak ho ale nepřesností poslal do zámezí.
     
    35
    Aktuálně sledujeme hodně neučesanou pasáž s bohatou porcí nepřesností na obou stranách.
     
    36
    Centr Polidara mířil jen na osamoceného Dominika Preislera, který možná trošku zbytečně odvracel na rohový kop. Z něj se Jablonec k ničemu nebezpečnému nedostal.
     
    37
    Jan Hanuš dobře vystartoval z brány a odpálil míč před dobíhajícím Ghalim. Útok Liberce ale vzápětí pokračoval, Ľubomír Tupta svojí ranou z dálky trefil bránícího Tekijaškiho.
     
    38
    Nechtěnou, ale zároveň trošku vtipnou vložku teď obstaral Dominik Preisler, jemuž střela z dálky tak nesedla, že zamířila daleko za postranní čáru.
     
    39
    Václav Drchal si nabíhal na skákavý centr z levého křídla a zakončit pořádně nedokázal, i kvůli kontaktu s bránícím Mikulou. Na penaltu to ale pravděpodobně nebylo, hra zatím pokračuje dál.
     
    40
    Zdá se, že předchozí souboj Mikuly s Drchalem se už více zkoumat nebude, rozhodčí totiž dal povel k zahrání libereckého rohu. První akci domácí odvrátili, jenže pak znovu byli hodně pasivní a dovolili Červovi doputoval s míčem až těsně za pokutové území. Mladý záložník následně nepropálil hradbu těl.
     
    41
    Na tečovaném centru Čanturišviliho si pochutnal gólman Vliegen.
     
    42
    Nemanja Tekijaški podklouzl, což se pro Jablonec mohlo ukázat jako fatální. Ľubomír Tupta se kolem něj totiž prohnal a předložil míč do šance Lukovi Kulenovićovi, který už uvnitř pokutového území pravačkou přestřelil bránu.
     
    44
    Jan Hanuš teď od spoluhráče dostal "velkou" domů, poradil si ale dobře.
     
    44
    Po faulu na jednoho z Jabloneckých uvidíme standardní situaci domácího týmu.
     
    45
    Jablonecká standardka skončila centrem Jovoviće, který našel jen hlavu pozorného Chaluše.
     
    45+1
    První poločas se zejména vinou dlouhého zkoumání liberecké penaltové situace nastavuje o šest minut! První z nich se nesla ve znamení další neúspěšné jablonecké snahy na útočné půlce.
     
    45+2
    Mohamed Doumbia začal akci dobře – povedeně si totiž narazil míč s Tuptou. Další fáze ale byla naopak hodně nepovedená, střela prvního jmenovaného z hranice šestnáctky totiž letěla daleko mimo cíl.
     
    45+3
    Filip Souček si vyměnil balon s Tomášem Hübschmanem, načež do pokutového území vyslal prudký centr, se kterým Miloš Kratochvíl nic dělat nemohl.
     
    45+4
    Haiderson Hurtado se stal obětí útočného faulu Kulenoviće, míč pro Jablonec.
     
    45+5
    Dominik Preisler si na obranné polovině sebevědomě obhodil Vachtanga Čanturišviliho, po následném kontaktu rozhodčí píská faul jabloneckého fotbalisty.
     
    45+6
    Vladimir Jovović prostrčil míč do pokutového území na Drchala, jehož centr se zřejmě otřel o ruku libereckého hráče. Pravděpodobně se tak ale stalo po odrazu balonu od jiné části těla, možná právě kvůli tomu rozhodčí nechává ve hře pokračovat.
     
    45+7
    První poločas skončil.
     
    Za bouřlivého pískotu jabloneckých ochozů končí první poločas, po kterém vede Liberec 1:0! A jedná se o náskok zasloužený, Slovan byl lepším týmem. Prozatímní rozdíl ve skóre určuje penalta Tupty, které předcházela Čanturišviliho hra rukou a dlouhý pobyt sudího u monitoru.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:08.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Václav Drchal, přichází Matouš Krulich.
     
    47
    Ahmad Ghali narazil do stojícího Polidara a píská se faul. Úvod druhé půle se zatím nese ve znamení hodně soubojového fotbalu.
     
    48
    Ahmad Ghali předal míč do strany Tuptovi, ke kterému se výborně stáhl Vachtang Čanturišvili a čistě ho odzbrojil. V další liberecké akci trefil Luka Kulenović svoji střelou ze střední vzdálenosti protihráče.
     
    49
    Rozhodčí nechali dohrát ofsajdovou situaci a až po zákroku Hanuše skutečně signalizovali postavení mimo hru. To hodně rozezlelo jabloneckého trenéra Látala, kterého ale okamžitě uzemnil čtvrtý rozhodčí.
     
    51
    Vladimir Jovović na úrovni brankové čáry krkolomně udržel míč a z ostrého úhlu jej zkusil nastřelit přímo na bránu. Olivier Vliegen si připisuje snadný zákrok.
     
    52
    Miloš Kratochvíl si ve středu hřiště vyšlápl na Červa, píská se jablonecký faul.
     
    53
    Tečovaný Součkův centr si ve vápně zpracoval Vachtang Čanturišvili, který následně na Chalušovi získal pro svůj tým rohový kop.
     
    53
    Jablonec právě vstřelil branku!
    Matěj Polidar rozehrál následný roh z pravé strany centrem přímo do nejnebezpečnějšího prostoru. Ve vřavě před malým vápnem si míč našel NEMANJA TEKIJAŠKI, který balon šikovně trefil ze vzduchu nohou a srovnává stav!
     
    55
    Jablonec je po gólu na koni a dál útočí.
     
    56
    Matěj Polidar rozehrával další standardní situaci, tentokrát téměř z poloviny hřiště. Na centr se na zadní tyči snažil dostat znovu Nemanja Tekijaški, tentokrát mu kousek chyběl.
     
    57
    Mohamed Doumbia šlapákem kontaktoval Jana Chramostu, píská se faul. Jablonec bude rozehrávat z vlastní obranné poloviny.
     
    58
    Domácí šli do otevřené obrany. Původní akci zpomalili, pak ale Matouš Krulich zpětnou přihrávkou hezky našel Matěje Polidara, který levačkou rozvlnil boční síť!
     
    59
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Ľubomír Tupta, přichází Christian Frýdek.
     
    60
    Po delší době se o Slovo hlásí také fotbalisté Liberce. Po Hurtadově obranném zákroku vhazovali na útočné polovině, jenže příliš dlouho se tam neohřáli.
     
    61
    Jan Chramosta se hbitě otočil kolem Lukáše Červa, který raději zatáhl za záchrannou brzdu. Rozhodčí mu ukazuje žlutou kartu.
     
    62
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Tomáš Hübschman, přichází David Houska.
     
    63
    Matouš Krulich se vydal napadat rozehrávajícího brankáře Vliegena a ten ho skutečně trefil! Ke smůle zelenobílých se ale od Krulicha balon odrazil do zámezí, chyba libereckého gólmana tak zůstala nepotrestána.
     
    64
    David Houska si hned po svém příchodu vyslechl negativní reakce z publika, s míčem se totiž při jabloneckém útoku raději otočil a hrál dozadu.
     
    65
    Jablonec má ve druhém poločase více ze hry, což reflektuje také aktuální dění. Centr Vachtanga Čanturišviliho liberečtí obránci zblokovali, dál se ale musejí mít na pozoru.
     
    66
    Christian Frýdek nabral rychlost a hezkým průnikem po levém křídle si řekl o odpískání faulu Tekijaškiho. Zajímavá standardka pro Slovan.
     
    68
    O rozehrávku se postaral Jan Žambůrek, jehož centr spustil infarktovou souhru událostí v jabloneckém vápně. Míč se totiž odrazil od několika domácích hráčů, od kuriózního vlastního gólu je ochránilo především stěstí.
     
    69
    Na následný roh si naskočil Matěj Chaluš, po jehož pokusu o zakončení se vše opakovalo z druhé strany. Tentokrát se posunout skóre snažil Lukáš Červ, ani on se ale k nebezpečnější hlavičce nedostal.
     
    70
    Matěj Polidar roztáhl hru na Jana Chramostu, jehož technický centr zavíral na zadní tyči Miloš Kratochvíl. Ke kýžené hlavičce se ke smůle Jablonce nepropracoval.
     
    71
    Střílený míč z Jovovićovy kopačky proskákal před libereckou bránou bez povšimnutí.
     
    72
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Dominik Preisler, přichází Jakub Hudák,
    ze hřiště odchází Luka Kulenović, přichází Chidera Okoh.
     
    73
    Jakub Hudák o sobě krátce po příchodu na hrací ploše dal vědět faulem na Filipa Součka, kterého se snažil zezadu obrat o balon.
     
    74
    Střelu Ahmada Ghaliho z dálky na bližší tyč Jan Hanuš pouze vyrazil, ke svému štěstí před svého spoluhráče, který míč uklidil alespoň na roh. Z něj už Slovan nic nevytěžil.
     
    75
    Obrovská škoda pro Jablonec, že neprošla přihrávka, kterou se Vladimir Jovović snažil vysunout do brejku Chramostu. Právě ten se po další akci přece jenom dostal do vápna, bude to roh.
     
    76
    Centr Čanturišviliho od rohového praporku je odvrácený na další roh.
     
    77
    Ani z této jablonecké standardky se ale domácí k pořádnému zakončení nedostali. Štěstí zkusil alespoň z dálky Vachtang Čanturišvili, jehož střela mířila daleko mimo prostor liberecké brány.
     
    Dnešní utkání sleduje 3 650 diváků.
     
    78
    Hodně těžkou přihrávku teď Chramostovi adresoval Vladimir Jovović. Bude z toho jen výkop od Vliegenovy brány.
     
    79
    Christian Frýdek skákavou střelou zpoza vápna trošku vylekal Hanuše, který míč krotil nadvakrát. Nakonec ale pro domácí celek všechno dobře dopadlo.
     
    80
    Matouš Krulich výborně zpracoval těžký míč a na hraně pokutového území si míč navedl na levačku, kterou pořádně protáhl Vliegena!
     
    81
    Jablonec je znovu v náporu a zdá se, že k potenciálnímu rozdílovému gólu má blíže.
     
    82
    Vachtang Čanturišvili rozehrával další roh. Balon chvíli skákal v pokutovém území, ale obrana Liberce situaci přečkala bez úhony.
     
    82
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Filip Souček, přichází Alexis Alégué.
     
    83
    Hodně prostoru dostal Vladimir Jovović. Z levé strany si chtěl míč přichystat na pravou nohu, nicméně ztratil nad ním plnou kontrolu. Následná protiakce Slovanu končí nedovoleným zákrokem na půlicí čáře.
     
    84
    Michal Fukala svůj obranný odkop chytře otřel o jabloneckého hráče – míč pro hosty.
     
    85
    Ahmad Ghali šel na zem v souboji s Čanturišvilim. Píská se faul, Liberec bude rozehrávat přibližně na polovině hrací plochy.
     
    85
    Jan Žambůrek ve středovém kruhu tvrdě zasáhl domácího Housku a s pokorou přijal žlutou kartu.
     
    86
    Chidera Okoh se otočil s míčem a vypadalo to, že Slovan půjde do zajímavého útoku. Vše ale zmařila Okohova nepřesná přihrávka, kterou sebral Nemanja Tekijaški.
     
    87
    Jablonec má pár minut před koncem k dispozici přímý kop z ideální střelecké pozice! Míč stojí přibližně dvacet metrů od liberecké brány.
     
    88
    David Houska ale se šancí nenaložil podle svých představ. Pravačkou vysoko přestřelil.
     
    88
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec:
    ze hřiště odchází Mohamed Doumbia, přichází Michael Rabušic.
     
    89
    Michael Rabušic hned prodal své krytí míče a donutil na polovině hřiště k faulu Haidersona Hurtada. Mezitím se rozbíhá poslední minuta řádného hracího času.
     
    90
    Ahmad Ghali si myslel, že vybojoval rohový kop. Dokonce si už nesl míč k rohovému praporku. Proto byl překvapený, když se dozvěděl, že se bude kopat pouze od jablonecké brány.
     
    90+1
    Na začátku tříminutového nastavení inkasoval tvrdý direkt Haiderson Hurtado, který dobře vystoupil a uklízel do bezpečí liberecký nákop. Zdá se, že ale bude v pořádku.
     
    90+2
    Alexis Alégué výborně pronikl po pravém křídle. Následně přihrával pod sebe Krulichovi, který zakončení přenechával Jovovićovi. Jablonečtí ale se střelou otáleli tak dlouho, až nevypálili vůbec.
     
    90+3
    Zajímavá šance na závěr! Faulovaný byl totiž Vladimir Jovović, uvidíme tedy standardku.
     
    90+3
    Jakub Hudák za předchozí zákrok ještě od rozhodčího dostává žlutou kartu.
     
    90+4
    Posledním kopem mohl utkání rozhodnout Jan Chramosta, ovšem to by musel z poměrně velké dálky zahrát přímý kop lépe. Technická střela zamířila vysoko nad Vliegenovu bránu a derby končí.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    61. Podještědské derby vítěze nepoznalo. Liberec zaslouženě vyhrál díky Tuptově penaltě první poločas, Jablonečtí byli zase lepší ve druhém. O dělbě bodů rozhodl v 53. minutě domácí stoper Nemanja Tekijaški. Slovan zůstává na desátém místě tabulky, zelenobílí se odlepili od samého dna a jsou čtrnáctí.
     
    Děkuji za pozornost a přeji hezký den. (17:03:46)

    Ondřej Belák

    Góly: 53. Tekijaški (Polidar) – 8. Tupta (pen.)

    Karty:   8. Tekijaški (JAB), 31. Jovović (JAB) – 8. Chaluš (LIB), 61. Červ (LIB), 85. Žambůrek (LIB), 90+3. Hudák (LIB)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 4:8. Střely mimo: 5:4. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 14:19.
    FK Jablonec: Hanuš – Černák (27. Jovović), Tekijaški, Hurtado, Polidar – Čanturišvili, Hübschman (62. Houska), F. Souček (82. Alégué), Kratochvíl – Chramosta (C), Drchal (46. Krulich).
    Náhradníci: Fendrich – Štěpánek, Schön, D. Souček, Martinec, Slávik.

    Tréner: Látal

    FC Slovan Liberec: Vliegen – Fukala, Chaluš, Mikula (C) – Preisler (72. Hudák), Červ, Doumbia (88. Rabušic), Žambůrek, Ghali – Kulenović (72. Okoh), Tupta (59. Frýdek).
    Náhradníci: Bačkovský – Lehoczki, Varfolomejev, Višinský, Horský.

    Tréner: Kozel

    Rozhodca: Berka – Pečenka, Vyhnanovský.

    Diváci: 3 650