Bochum – Dortmund 1:1 (kon.) | Darmstadt – Union Berlín 1:4 (kon.) | Freiburg – Brémy 1:0 (kon.)
Heidenheim – Hoffenheim 2:3 (kon.) | Kolín nad Rýnom – Wolfsburg 1:2 (kon.) | Mönchengladbach – Leverkusen 0:3 (kon.)
koniec
Borussia Mönchengladbach
0:3 (0:2)
Bayer Leverkusen
cz Sobota 26.08.2023, 18:30 • Borussia-Park, Mönchengladbach • Nemecká Bundesliga • 2. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu druhého kola německé Bundesligy. Od osmnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Mönchengladbachem a Leverkusenem!
     
    Borussia Mönchengladbach

    Domácí zahájili sezonu pohárovou výhrou 7:0 nad Bersenbrückem a problém se střílením branek neměli ani v prvním ligovém kole na půdě Augsburgu. To samé ale platilo na druhé straně, takže v Bavorsku byla k vidění osmigólová přestřelka. Alespoň bod za výsledek 4:4 Borussii v 97. minutě vystřelil Tomáš Čvančara, který ve dvou zmiňovaných zápasech nasázel čtyři góly. Trenér Gerardo Seoane bude mít v zápase s bývalým zaměstnavatelem omezený výběr záložníků. Na listině zraněných jsou Christoph Kramer, Hannes Wolf a Kouadio Koné. Kvůli nemoci visí otazník nad startem Stefana Lainera. Mimo sestavu by měl být i švýcarský obránce Nico Elvedi, jenž je spojován s přestupem do Sevilly.
     
    Bayer Leverkusen

    Hostům se zkraje sezóny daří. Letní přípravu uzavřeli výhrou 4:0 nad West Hamem a výlet do Hamburku za pohárovým zápasem s týmem Teutonia Ottensen si zpříjemnili osmigólovou nadílkou. Těžší zkoušku představovalo první ligové kolo. Leverkusen hostil superpohárového šampiona z Lipska a připsal si tři body za vítězství 3:2, které vystříleli Frimpong, Tah a Wirtz. Trio českých fotbalistů momentálně nemá na růžích ustláno. Brankář Kovář a útočník Hložek jsou hráči na lavičku, kdežto střelce Patrika Schicka dlouhodobě trápí zranění třísel. Kvůli trestu za červené karty z konce minulé sezóny nemá trenér Alonso k dispozici ani Hincapiého a Adliho. Naopak k dispozici mu jsou dva nové defenzivní přírůstky na hostování – Josip Stanišić z Bayernu a Melvin Ukpeigbe z Realu Madrid. Další posilou na obzoru je křídelník Nathan Tella že Southamptonu, kdežto útočník Azmún má nakročeno do AS Řím.
     
    Vzájemné zápasy 2022/23

    22.01.2023 Mönchengladbach – Leverkusen 2:3
    21.05.2023 Leverkusen – Mönchengladbach 2:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Borussia Mönchengladbach: Omlin (C) – Scally, Friedrich, Itakura, Wöber – Weigl, Neuhaus – Honorat, Pléa, Ngoumou – Čvančara.
    Náhradníci: Nicolas – Borges Sanches, Hack, Herrmann, Chiarodia, Jantschke, Ranos, Reitz, Ullrich.
    Trenér: Gerardo Seoane

    Bayer Leverkusen: Hrádecký (C) – Kossounou, Tah, Tapsoba – Frimpong, Palacios, Xhaka, Grimaldo – J. Hofmann, Wirtz – Boniface.
    Náhradníci: Kovář – Amiri, Andrich, Arthur, Fosu-Mensah, Hložek, Mbamba, Puerta, Stanišić.
    Trenér: Xabi Alonso

    Rozhodčí: Dingert – Kempkes, Kimmeyer.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop obstarali domácí, kteří nastupují v bílých dresech. Leverkusen je v černočervených barvách.
     
    3
    Wöber vyřešil zmatky v rozehrávce odpálením míče na roh. Grimaldo ho rozjel nakrátko s Hofmannem, ale byl z toho jen nepovedený centr na Kossounoua.
     
    4
    Jonas Hofmann v náběhu za obranu o krok nedosáhl na nákop z hloubi pole. Míč skončil v moci domácího brankáře Jonase Omlina.
     
    5
    Dlouhý míč distribuoval také Xhaka. Domácí defenziva opět nepochybila a teď může v klidu rozehrávat od středového kruhu.
     
    6
    Grimaldo pokryl přihrávku Ngoumoua. Vedle vlastního vápna se ale dostal pod tlak Honorata a daroval Borussii rohový kop.
     
    7
    Honoratův roh Hrádeckého nikterak nezaměstnal. Jeho spoluhráči nepustili do zakončení Maximiliana Wöbera.
     
    9
    Wirtzovu diagonálu na Frimponga vystihl Scally. Pobyt Leverkusenu na útočné polovině ale nekončí, k dispozici má vhazování.
     
    10
    Wirtz si zaběhl za obranu a z jedničky dal míč pod sebe. Bonifacemu úplně nevyšel krok a Friedrich jeho střelu odklonil z původního směru.
     
    11
    Rozehrání rohu do kombinace se Bayeru pekelně vymstilo. Ťukes na křídle vystavil Jonase Hofmanna do několikametrového ofsajdu.
     
    12
    Tapsoba šíleně namazal Čvančarovi. Rodák z Neratovic se rozhodl spolupracovat s Pléou, kterému zmařil plány vynikající zákrok Kossounoua. Následuje rohový kop.
     
    13
    Hrádecký vyboxoval roh daleko před vápno. Grimaldo vzápětí pelášil do protiútoku, ale stopku hostům nadvakrát vystavil Julian Weigl.
     
    14
    Z další standardní situace a centru Honorata vzešel útočný faul. Leverkusen rychle otočil hru a začal obléhat domácí šestnáctku.
     
    15
    Boniface udělal kličku Itakurovi. Míč mu ale utekl a potom mu ho zalehl Omlin, do kterého nepříjemně zajel.
     
    16
    Za avizovaný faul na domácího gólmana viděl Victor Boniface druhou žlutou kartu v sezoně.
     
    18
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Hosté trpělivou kombinací rozebrali nízký blok a v osmnácté minutě mohou slavit první gól zápasu! Xhakovu diagonálu Grimaldo ze vzduchu sklepl do náběhu VICTORA BONIFACEHO a nigerijský útočník neomylně umístil hlavičku mimo dosah Jonase Omlina.
     
    20
    Alassane Pléa chybně očekával náběh Čvančary a přihrávkou za obrannou linii jenom odevzdal balon Bayeru.
     
    21
    Ze série soubojů po standardce Hofmanna letěl míč na kopačky Xhaky, kterému parádní volej zapadl do sítě. Z gólu na 2:0 se ale radoval jen krátce, krásné trefě předcházel Tahův ofsajd.
     
    23
    Tapsoba zakopl míč mimo hřiště. Zdravotní problémy má jeho spoluhráč Granit Xhaka, jenž si ublížil při střetu se Scallym.
     
    24
    Ngoumou přebral míč od Čvančary. Trochu ale postrádal rychlost a nedokázal proniknout skrz couvající hráče Bayeru.
     
    25
    Hofmann dostal míč od Wirtze. Zleva ho ihned nastřeloval do ohně, ale tam se nacházel pouze brankář Omlin.
     
    26
    V souvislosti se svým faulem na pravém křídle se Frimpong dostal do menšího křížku se Scallym. Hlavní rozhodčí si vystačil se slovní domluvou.
     
    27
    Marvin Friedrich se z pozice stopera vysunul až před branku Lukáše Hrádeckého, kterou pohotovým zakončením vysoko přestřelil.
     
    28
    Frimpongovi utekl míč k Wirtzovi. Ten byl u zadní čáry zdvojen a ve finále byl rád, že na Scallym vytěžil rohový kop.
     
    29
    Hofmannova pravačka kroutila centr směrem od branky. Domácí ho odvrátili na Palaciose a ten se uvedl dalekonosnou ranou vedle pravé tyče.
     
    30
    Držení míče: 38 % – 62 %.
     
    31
    Přes Hofmanna a Frimponga putoval balon ke Grimaldovi. Španěl se zhotovil ke střele z hranice vápna, jenže mezi tři tyče ji nenapasoval.
     
    32
    Jeremie Frimpong nemá žádné defenzivní povinnosti, a tak se v posledních minutách neúnavně stará o zábavu v útočné fázi. V tomto případě i vystřelil, ale domácí obrana srazila balon k Omlinovi.
     
    33
    Další individuální akce Frimponga postrádala lepší předfinální fázi. Přihrávku na střed vystihl Julian Weigl.
     
    34
    Z Grimaldova tečovaného centru se stal rohový kop. Pod kotlem Leverkusenu ho Grimaldo opět rozjel krátkou přihrávkou na roh vápna, odkud Omlina decentně prověřila střela Wirtze.
     
    35
    Už dlouhé desítky minut evidujeme naprostou dominanci Bayeru. Během cirkulace míče kolem půlící čáry Borussia úplně rezignuje na presink.
     
    36
    Florian Wirtz měl hodně prostoru mezi domácími řadami. Vymyslel přihrávku na Bonifaceho, jenž z rychlé otočky napálil Itakuru.
     
    37
    Kolotoč přihrávek zrychlil Xhaka kolmicí za obranu. Frimpong na ni nedosáhl a obrana Borussie si může na chvíli odpočinout.
     
    38
    Exequiel Palacios přispěl k brzkému konci domácí ofenzivní akce. Weigl ho fauloval a hrát opět bude Leverkusen.
     
    39
    Rychlý přechod Bayeru. Bonifacemu na ose překážel spoluhráč Frimpong a nečistě trefená střela ze sedmnácti metrů prošla vedle pravé tyče.
     
    40
    Scally podlehl presinku Frimponga. Vpravo útočil Hofmann a přihrál do druhé vlny Xhakovi. Zkušený Švýcar tvrdě vypálil, ale do cesty se mu postavil jeden z protihráčů.
     
    41
    Pléa založil rychlý protiútok Honorata, jemuž se ve vápně nabízel Čvančara. Na přihrávku z pravého křídla český útočník ale nedosáhl a ve snaze o střelu levačkou míč netrefil.
     
    42
    Sudí Dingert domlouvá Wirtzovi a Pléovi, kteří se potkali v souboji na domácím pravém křídle. Pokračovat se bude autem Mönchengladbachu.
     
    43
    V přečíslení pět na čtyři Hofmann rozběhl Frimponga. Na přihrávku před branku nedosáhl Boniface, ze zadní tyče vracel míč Wirtz k Itakurovi.
     
    44
    Pléa roztáhl další rychlý útok k Honoratovi. Francouzskému křídelníkovi se centr nepovedl, Xhaka dal malou domů Hrádeckému.
     
    45
    Tristní odkop Omlina sebral Xhaka. Wirtz od něj dostal míč do běhu a v souboji ho nechal Bonifacemu, jemuž uletěla rána levačkou vysoko nad břevno.
     
    45+1
    Nastavují se 3 minuty.
     
    45+2
    Hrádecký přečetl Neuhausovu kolmici a před rozběhnutým Čvančarou odpálil míč bezpečně daleko od branky Leverkusenu.
     
    45+2
    Borussia si bídnou hrou dozadu hodně koleduje o druhý gól. Hofmann si vyměnil přihrávky s Wirtzem. Omlin mu přízemní střelu vyrazil a zároveň čelil dorážce Bonifaceho, kterou mu těsně před brankovou čarou pomohl zastavit Wöber.
     
    45+3
    Rozhodčí pustili hraniční zákrok Kossounoua na Ngoumoua. O pár sekund později se Tah nepohodl se Čvančarou a na hřišti se strhla hromadná strkanice.
     
    45+4
    Žlutá karta pro tým Borussia Mönchengladbach (Tomáš Čvančara).

    Žlutá karta pro tým Bayer Leverkusen (Jonathan Tah, Jeremie Frimpong).
     
    45+5
    Itakura svérázně zastavil rychlý kontr Frimponga. Za skluz zezadu rovněž spatřil žlutou kartu.
     
    45+6
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Granit Xhaka si v hokejové terminologii řekl o další druhou asistenci! Hofmann jeho dlouhý balón prvním dotekem posunul k JONATHANU TAHOVI a stoper Bayeru se z voleje trefil přesně k levé tyči.
     
    45+7
    První poločas skončil.
     
    Mönchengladbach se dočkal vytoužené poločasové přestávky. V první půli se na jeho branku valil jeden útok za druhým. Houževnatému Bayeru bylo celkem napočítáno šestnáct střel, z nichž šlo mezi tyče jenom pět, ale to bohatě stačilo Bonifacemu a Tahovi k ustanovení dvougólového vedení. Domácí měli jen jeden náznak z rychlého protiútoku, Čvančara z něj vystřelit nedokázal.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů nestřídal. V případě Borussie je to poněkud překvapivé, protože v první půli nebyla Leverkusenu konkurenceschopným soupeřem.
     
    48
    Znovu je patrná převaha Leverkusenu v záložní řadě. K šanci tentokrát nevedloa, neboť Hofmann přetáhl kolmici na Frimponga.
     
    49
    Čvančara si přihrávku na hrot útoku v zápalu boje nepřevzal. Hostující pokus o rychlý brejk nevyšel kvůli dlouhému pasu na Grimalda. Zmocnil se ho Omlin.
     
    50
    Asi nejdelší sekvence domácích přihrávek na útočné třetině vyústila ve střelu Marvina Friedricha, jež skončila v boční síti Hrádeckého branky.
     
    51
    Honorat poskytl balon Čvančarovi. Český útočník se musel otáčet a slabší střela z dvaceti metrů mu šla hodně vedle původního cíle.
     
    53
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Strašné chování domácích záložníků. Tři hráči nešli uprostřed hřiště do souboje s Wirtzem a nechali ho narýsovat špičkovou přihrávku na VICTORA BONIFACEHO. Nigerijský snajpr se dostal do kapsy mezi Friedricha s Omlinem a pravačkou prodloužil balon do sítě.
     
    55
    Domácí se nepoučili. Dostatečně nehlídali Bonifaceho a ten po Frimpongově přihrávce z prvního doteku jen těsně přestřelil bránu.
     
    56
    Jonas Hofmann si před vápnem připravil míč na pravou nohu, ze které byla vypuštěna povedená křížná střela. Omlin šel do vzduchu a skokem k pravé tyči vytáhl nebezpečný pokus na roh.
     
    57
    Gerardo Seoane na tragické představení svých svěřenců stále nereaguje střídáním. Zápas s bývalým zaměstnavatelem pro něj asi nedopadne dobře.
     
    58
    Čvančara si odskočil na okraj pokutového území, aby dal Honoratovi variantu přihrávky. Ta přišla, jenže střela bývalého útočníka Jablonce a Sparty byla hostující obranou zlikvidována ještě před Hrádeckým.
     
    59
    Tah přikryl Čvančaru, kterého zleva hledal Scally. V protiútoku Bayeru si Frimpong narazil s Wirtzem, ale proti Itakurovi nezískal ani roh.
     
    60
    Držení míče: 40 % – 60 %.
     
    61
    Konečně si mohli fanoušci Mönchengladbachu trochu zatleskat. Alassane Pléa z necelých třiceti metrů o chlup minul pravou šibenici!
     
    62
    Od inkasovaného gólu na 0:3 je Borussia mnohem více ve hře. Leverkusenu současný stav zjevně stačí a přepíná do trochu úspornějšího módu.
     
    64
    Nejnebezpečnějším hráčem Borussie je nepochybně stoper Marvin Friedrich! Natlačil se před obránce a příchozí centr z levého konce pokutového území přesměroval kousek vedle levé tyče.
     
    65
    Tapsoba chtěl vysunout Bonifaceho. Dlouho ta přihrávka vypadala nadějně, ale nakonec ji na půlící čáře přeťal japonský obránce Itakura.
     
    67
    Střídání v týmu Borussia Mönchengladbach:
    ze hřiště odchází Florian Neuhaus, přichází Rocco Reitz.
     
    67
    Střídání v týmu Borussia Mönchengladbach:
    ze hřiště odchází Nathan Ngoumou, přichází Robin Hack.
     
    68
    Jednu domácí standardku vystřídá druhá. Honoratův centr z levé strany vyrazil finský gólman ve službách Bayeru na rohový kop.
     
    69
    Hosté si špatně rozebrali nabíhající hlavičkáře Borussie a nechali ve štychu Hrádeckého, který musel likvidovat nebezpečnou hlavičkou z produkce Itakury!
     
    69
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Jeremie Frimpong, přichází Arthur.
     
    70
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Exequiel Palacios, přichází Robert Andrich.
     
    71
    Čvančara byl krátký na nadýchaný centr Pléy. S míčem se třiadvacetiletý útočník nepotkal ani v případě Scallyho nabídky z protější strany. Vypadený míč se objevil u Friedricha, jenž zpoza vápna opět nemířil přesně.
     
    73
    Hofmann měl volný střed hřiště. V pohybu si narazil s Wirtzem, ale nedostatečně prudká střela se stala jednoduchou kořistí Jonase Omlina.
     
    75
    Bayer na útočné polovině hodně zpomalil tempo. Za takřka rozhodnutého stavu už se nikam nežene.
     
    76
    Xhakův balón z hloubky Wirtz sklepával pod sebe. Bofinace zůstal stát a to byla voda na mlýn domácím obráncům.
     
    77
    Čvančara pochopil, že není v ideální palebné pozici, a rozhodl se nabít Honoratovi. Francouz nedal míči potřebnou energii a Hrádecký odpovídal banálním zákrokem.
     
    78
    Jonas Hofmann kroutil roh mezi penaltu a malé vápno. Hlavičkáři Bayeru v čele s dvougólovým Bonifacem se k ohrožení Omlinovy branky nedostali.
     
    79
    Střídání v týmu Borussia Mönchengladbach:
    ze hřiště odchází Tomáš Čvančara, přichází Grant-Leon Ranos.
     
    79
    Střídání v týmu Borussia Mönchengladbach:
    ze hřiště odchází Franck Honorat, přichází Yvandro Borges Sanches.
     
    80
    Sanches si hned po příchodu chtěl vystřelit. Po rohu Hacka se mu do do cesty připletl Reitz a domácí museli přejít do zdlouhavější kombinace.
     
    81
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Odilon Kossounou, přichází Josip Stanišić.
     
    81
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Jonas Hofmann, přichází Adam Hložek.
     
    82
    Bofinace si zaútočil z levé strany. Po přihrávce před branku toužil Hložek, nicméně vzduchem letící balon zapadl do Omlinových rukavic.
     
    84
    Wirtz se z půlící čáry vydal vstříc domácí brance. Špičkově načasoval přihrávku na rozběhnutého Hložka, kterému vzal gólovou radost Omlinův vynikající zákrok levou nohou.
     
    85
    Hodně ambiciózní Scallyho střela z dálky Hrádeckého opravdu neznervózněla. Jedinou práci mu přidělá odkop od branky.
     
    86
    Bofinace vyvinul rychlost na levém křídle. V touze dovršit hattrick se přesunul až do střelecké pozice, jenže Omlin byl i v tomto případě na správném místě.
     
    88
    Střídání v týmu Borussia Mönchengladbach:
    ze hřiště odchází Ko Itakura, přichází Lukas Ullrich.
     
    88
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen:
    ze hřiště odchází Victor Boniface, přichází Gustavo Puerta.
     
    89
    Střídající hráči ještě pozvedli hostující chuť útočit. Ta nechybí ani Wirtzovi, po jehož přihrávce se středem neprodral do vápna Arthur.
     
    90
    Nastavují se 3 minuty.
     
    90+1
    Z Ranosovy levačky vypálený míč přes obranu Bayeru neprošel. Hráči Borussie chtějí odměnit fanoušky za jejich neutichající podporu.
     
    90+2
    Wirtz si v levé části pokutového území udělal místo k přihrávce. Adresoval ji do malého vápna, ale Puerta se v těchto místech nenacházel.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Týden po bláznivé remíze 4:4 se Mönchengladbachu nepovedlo zastavit krvácení v obraně. Leverkusen od začátku velmi jednoduše procházel do šancí a regionální derby ovládl výsledkem 3:0. Rozhodnuto bylo krátce po startu druhé půle, kdy se podruhé v zápase střelecky uplatnila letní akvizice z belgického Unionu, Nigerijec Victor Boniface. Zbývající trefu ve frenetickém nastavení prvního poločasu obstaral obránce Tah. Od většího debaklu Mönchengladbach uchránil brankář Jonas Omlin, v jednom případě si na něm vylámal zuby i Adam Hložek, který nastoupil v 81. minutě. Borussia začala pravidelněji hrozit až v poslední půlhodině, a paradoxně se o to starali obránci. Několikrát nebyl daleko od gólu Friedrich, ale asi největší šancí byla lapená hlavička Itakury.
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 2 – 10
    Střely mimo: 11 – 14
    Držení míče: 43 % – 57 %
    Rohové kopy: 5 – 8
    Ofsajdy: 1 – 2
    Fauly: 7 – 8
    Žluté karty: 2 – 3.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:46:48)

    Michal Břuchanský

    Góly: 18. Boniface (Grimaldo), 45+6. Tah (J. Hofmann), 53. Boniface (Wirtz)

    Karty:   45+4. Čvančara (MNC), 45+5. Itakura (MNC) – 16. Boniface (LEV), 45+4. Tah (LEV), 45+4. Frimpong (LEV)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 2:10. Střely mimo: 11:14. Rohy: 5:8. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 7:8.
    Borussia Mönchengladbach: Omlin (C) – Scally, Friedrich, Itakura (88. Ullrich), Wöber – Weigl, Neuhaus (67. Reitz) – Honorat (79. Borges Sanches), Pléa, Ngoumou (67. Hack) – Čvančara (79. Ranos).
    Náhradníci: Nicolas – Herrmann, Chiarodia, Jantschke.

    Tréner: Gerardo Seoane

    Bayer Leverkusen: Hrádecký (C) – Kossounou (81. Stanišić), Tah, Tapsoba – Frimpong (69. Arthur), Palacios (70. Andrich), Xhaka, Grimaldo – J. Hofmann (81. Hložek), Wirtz – Boniface (88. Puerta).
    Náhradníci: Kovář – Amiri, Fosu-Mensah, Mbamba.

    Tréner: Xabi Alonso

    Rozhodca: Dingert – Kempkes, Kimmeyer