Holandsko – Južná Afrika 2:0 (kon.) | Švédsko – USA 0:0 (5:4 po pen.)
koniec po penal. (5:4)
Švédsko
0:0 (0:0)
USA
cz Nedeľa 06.08.2023, 11:00 • Melbourne Rectangular Stadium, Melbourne (AUS) • Majstrovstvá sveta žien • Osemfinále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:00.
     
    Krásné nedělní dopoledne, vítám všechny příznivce fotbalu. Mistrovství světa žen dospělo do své vyřazovací části a my se společně zaměříme na souboj dvou super silných týmů. Již v osmifinále na sebe narazí reprezentace Švédska a USA.
     
    Nominace USA

    Brankářky: Alyssa Naeherová (Chicago Red Stars), Casey Murphyová (North Carolina Courage), Aubrey Kingsbury (Washington Spirit)

    Obránkyně: Sofia Huertaová (OL Reign), Naomi Girmaová (San Diego Wave), Kelley O'Haraová (Gotham FC), Alana Cooková (OL Reign), Emily Sonnettová (OL Reign), Crystal Dunnová (Portland Thorns), Emily Foxová (North Carolina Courage)

    Záložnice: Ashley Sanchezová (Washington Spirit), Julie Ertzová (Angol City), Savannah DeMelová (Racing Louisville), Lindsey Horanová (Lyon/FRA), Rose Lavelleová (OL Reign), Andi Sullivanová (Washington Spirit), Kristie Mewisová (Gotham FC)

    Útočnice: Lynn Williamsová (Gotham FC), Alyssa Thompsonová (Angel City), Sophia Smithová (Portland Thorns), Alex Morganová (San Diego Wave), Megan Rapinoeová (OL Reign), Trinity Rodmanová (Washington Spirit)
     
    Nominace Švédska

    Brankářky: Zićica Mušovićová (Chelsea/ENG), Jennifer Falková (BK Häcken), Tove Enblomová (Örebro)

    Obránkyně: Jonna Anderssonová (Hammarby IF), Linda Sembrantová (Juventus/ITA), Stina Lennartssonová (Linköping FC), Anna Sandbergová (BK Häcken), Magdalena Erikssonová (Chelsea/ENG), Amanda Ilestedtová (PSG/FRA), Nathalie Björnová (Everton/ENG)

    Záložnice: Kosovare Asllaniová (AC Milán/ITA), Filippa Angeldahlová (Manchester City/ENG), Caroline Segerová (Rosengärd), Johanna Ryttingová Kanerydová (Chelsea/ENG), Hanna Bennisonová (Everton/ENG), Olivia Schoughová (Rosengärd), Elin Rubenssonová (BK Häcken)

    Útočnice: Madelen Janogyová (Hammarby IF), Lina Hurtigová (Arsenal/ENG), Sofia Jakonssonová (San Diego Wave), Stina Blacksteniusová (Arsenal/ENG), Rebecka Blomqvistová (Wolfsburg/GER), Fridolina Rolföová (Barcelona/ESP)
    Dnešní utkání hostí Melbourne Rectangular Stadium s kapacitou 27 706 míst.
     
    Rozhodčí

    Hlavní rozhodčí bude devětatřicetiletá Francouzka Stéphanie Frappartová. Na čarách ji budou asistovat krajanky Manuela Nicolosiová a Elodie Coppolaová. Čtvrtou sudí je poté Casey Reibeltová z Austrálie.

    Stéphanie Frappartová tradičně rozhoduje utkání v nejvyšší francouzské soutěži mužů Ligue 1. V loňském roce byla hlavní sudí také na mužském mistrovství světa v utkání Kostariky s Německem (2:4) v základní skupině E. Na aktuálně probíhajícím světovém šampionátu žen řídila již dva duely. Nejprve byla u remízy Švýcarka a Norskem (0:0), následně řídila také utkání Kanada – Austrálie (0:4).
     
    USA

    Američanky jsou jednoznačně nejúspěšnějším týmem v ženské historii. Z dosavadních osmi světových šampionátů ještě nikdy neodjely bez medaile, hned čtyřikrát dokonce braly zlato. Při zlatých turnajích v letech 2015 a 2019 neprohrály a tak jejich poslední porážka sahá až do roku 2011, kdy v základní skupině padly právě s dnešními soupeřkami ze Švédska.

    Před osmi lety zámořský výběr porazil ve finále Japonky vysoko 5:2, když se hattrickem blýskla Carli Lloydová. V roce 2019 poté Američanky vyzvaly v boji o zlato Nizozemsko. Po hodině hry otevřela skóre Rapinoeová, aby následně upravila na konečných 2:0 Lavelleová.

    Hned čtveřice Američanek usiluje o třetí zlato v řadě – brankářka Alyssa Naeherová, obránkyně Kelley O'Haraová a poté legendární duo ofenzivních es Megan Rapinoeová s Alex Morganovou.

    Na probíhajícím šampionátu výběr Vlatka Andonovskiho zatím nezáří, tak jak by si představoval. Na úvod základní skupiny E sice přejel bezmocný Vietnam 3:0, když o dvě trefy se postarala Smithová a třetí zápas v závěru zaznamenala kapitánka Horanová. Následně v repríze finále z roku 2019 proti Nizozemkám srovnávala na konečných 1:1 znovu Lindsey Horanová. V závěrečném duelu základní skupiny byly Američanky proti Portugalsku obrovskými favoritkami, ale gól nepadl.
     
    Švédsko

    Také reprezentace Švédska v ženské kategorii patří k těm světově vůbec nejúspěšnějším. Zatím pouze jednou z osmi šampionátů neprošly Švédky za mistrovství světa ze základní skupiny do vyřazovací části. Hned třikrát se radovaly ze zisku bronzu, ale nejlepším umístěním je druhá pozice z roku 2003, kdy až v prodloužení padly s Němkami 1:2.

    Před čtyřmi lety prohrály Švédky v základní skupině s USA, ale následně prošly pavoukem až do semifinále, kde jim vystavilo stopku po prodloužení Nizozemky. V bitvě o třetí místo poté zazářila gólem proti Anglii Asllaniová s Jakobssonovou.

    Aktuální kádr trenéra Petera Gerhardssona se oproti partě z před čtyř let příliš nezměnil. Bronzové medaile z roku 2019 má hned šestnáct hráček včetně Mušovićové, Asllaniové, Segerové nebo Blacksteniusové.

    Švédky vkročily do šampionátu utrápeným vítězstvím 2:1 proti Jihoafrické republice. Vítěznou branku vstřelila až v 90. minutě Amanda Ilestedtová. Následně ale přišla kanonáda s Itálií. Již v prvním poločase se prosadily Ilestedtová, Rolföová a Blacksteniusová, po změně stran přidala svou druhou trefu Ilestedtová a v závěru završila na konečných 5:0 Blomqvistová. Před závěrečným duelem s Argentinou už měly Švédky postup do skupiny zajištěn a tak do základní sestavy nahlédly převážně hráčky ze střídačky. I přes výrazně obměněnou sestavu švédský výběr zvládl zvítězil 2:0.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Mušovićová – Björnová, Ilestedtová, Erikssonová, Anderssonová – Angeldahlová, Asllaniová (C), Rubenssonová – Ryttingová Kanerydová, Blacksteniusová, Rolföová.
    Náhradníci: Enblomová, Falková – Bennisonová, Blomqvistová, Hurtigová, Jakobssonová, Janogyová, Lennartssonová, Sandbergová, Segerová, Sembrantová, Schoughová.
    Trenér: Peter Gerhardsson

    USA: Naeherová – Foxová, Girmaová, Sonnettová, Dunnová – Ertzová, Sullivanová, Horanová (C) – Rodmanová, A. Morganová, S. Smithová.
    Náhradníci: Kingsburyová, Murphyová – Cooková, DeMelová, Huertaová, Mewisová, O'Harová, Rapinoeová, Sanchezová, Thompsonová, Lyn. Williamsová.
    Trenér: Vlatko Andonovski

    Rozhodčí: Frappartová (FRA) – Nicolosiová (FRA), Coppolaová (FRA).
     
    Hlavní rozhodčí Stéphanie Frappartová již se svými asistentkami přivádí na hrací plochu obě úvodní jedenáctky. Osmifinálový zápas mistrovství světa mezi Švédskem a USA může za několik málo okamžiků začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    O úvodní rozehrávku ze středového kruhu se postarala Alex Morganová. Američanky se rychle vytáhly do útoku, ale dlouhý nakopnutý balon skončil jen u Mušovićové.
     
    2
    Také Švédky se pokusily o první útok. Asllaniová se uvolnila na pravé straně, zkoušela dloubáčkem posunout míč do vápna, ale spoluhráčku nenašla.
     
    3
    Tentokrát už to vypadalo z pozice Američanek nadějněji. Morganová mířila s balonem na jedinou obránkyni Ilestedtovou, ale balon si nedala ideálně ke střele a tak zasáhla švédská hráčka.
     
    4
    Zápas pokračuje od úvodní minutě ve velkém tempu. Před Naeherovou mířil centrovaný balon z levé strany, ale americká brankářka se mohla spolehnout na svou obranu.
     
    5
    Girmanová se Sonnettovou uklidňují hru rozehrávkou z klidové pozice. Na levé straně si ale neporadila se zpracováním Horanová a balon mají ve své moci opět Švédky.
     
    6
    Po pohledné kombinaci u pravé postranní lajny se dostala do prostoru pro centr Kanerydová. Přetažený pas však dokázala lehce odklidit americká obrana.
     
    7
    Foxová zkoušela přihrávat podél lajny na Ertzovou, ale před zámořskou záložnici skočila Rubenssnová a zamezila další kombinaci.
     
    8
    Američanky se prokombinovaly až do pokutového území. Z pravé strany prošla do šestnáctky Rodmanová, následně pálila z hranice vápna Sullivanová, ale branku netrefila.
     
    9
    Po výkopu Mušovićové se Švédky u balonu příliš dlouho nezdržely. Ani Ertzová však nebyla při přihrávce k Rodmanové nejpřesnější.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka sice přinesla nasazení z obou stran, ale větší šanci jsme neviděli. Po zblokovaném centru Kanedyrové budou mít Evropanky rohový kop.
     
    11
    Anderssonová kroutila balon do pokutového území od rohového praporku. Nejvýše se vyšroubovala americká brankářka Naeherová, který balon vyboxovala do bezpečí.
     
    12
    Nepřesnost na kopačce Björnové. Přihrávka na krátkou vzdálenost skončila místo u Angeldahlové jen za postranní lajnou.
     
    13
    Po divokém úvodu se nyní zápas lehce zpomaluje. Švédky si dlouho přihrávaly v obranné linii a čekaly na vhodný okamžik k útoku.
     
    14
    Napadajícím Američankám netrvalo dlouho, aby získaly balon ještě na útočné polovině. Proti zatažené obraně se však nemohou prosadit do šance.
     
    16
    Nadějná akce Američanek. Od levé postranní lajny postupovala blíže a blíže k vápnu Horanová. Po narážečce s Morganovou dokonce mohla pálit, ale raději ještě zvolila přihrávku na Rodmanovou. Ta už se však do podobné pozice nedostala.
     
    17
    Rubenssonová se skvěle vrátila s unikající Ertzovou a na poslední chvíli vypíchla balon za postranní lajnu. Američanky budou pokračovat autovým vhazováním.
     
    18
    Opatrná část zápasu pokračuje. Ani jeden z týmů nechce udělat fatální chybu v obraně a tak raději nakopne balon daleko od svého vápna.
     
    19
    Švédky příliš nenapadají a tak mají obhájkyně posledních dvou zlat spoustu času na postupnou rozehrávku. Až Horanové utekl balon od kopačky do zámezí.
     
    20
    První střela mezi tři tyče. Američanky prostrčily balon na Trinity Rodmanovou, která si rychle připravila míč ke střele ze střední vzdálenosti a poprvé prověřila Zećiru Mušovićovou.
    20. Mušovićová neměla příliš práce se střelou do středu branky.
     
    22
    Švédky měly k dispozici další rohový kop. Skandinávský celek umí být právě ze standardní situace velmi nebezpečný, ale to nebyl tento případ. Ve vápna se prosadila opět Naeherová.
     
    23
    Asllaniová byla podražena Sonnettovou a Evropanky budou mít další šanci k centru do šestnáctky.
     
    24
    Rozehrávky se ujala Jonna Anderssonová. Balon zamířil do středu vápna, kde byl prostor velmi zhuštěn a Švédky se nedostaly do zakončení.
     
    25
    Erikssonová musela zastavit pronikající Ertzovou za cenu tvrdého faulu. Hlavní rozhodčí však žlutou kartu neuděluje.
     
    26
    Alyssa Naeherová rozehrávala jen do kombinace. Američanky posunuly balon na levou stranu, kde však podklouzla Dunnová a Švédky budou moci vhazovat.
     
    27
    Sonnettová se vysouvala podél levé postranní lajny. Znovu si však neporadila s balonem a vycestovala zcela sama do zámezí.
     
    28
    Zećira Mušovićová opět podržela svůj tým. Trinity Rodmanová zcela snadno proskočila s míčem do vápna, připravila si pozici ke tvrdé střele, ale švédskou gólmanku nepřekonala.
    28. Mušovićová si zapisuje další pohledný zákrok.
     
    29
    Kombinace Američanek se zpřesňuje. Po souhře s Horanovou pálila opět Rodmanová. Teprve jednadvacetiletá útočnice Washingtonu však nemířila mezi tři tyče.
     
    30
    Po půlhodině hry rozběhla Morganová kvalitní nahrávkou Smithovou. Ta proti sobě měla už jen jedinou soupeřku, ale ve vápně se ke střele neprosadila.
     
    31
    Fanoušci ženou oba týmy do ofenzivy. Švédky vedla do útoku Kanerydová, ale přihrávkou do vápna už střelkyni Blacksteniusovou nenašla.
     
    32
    Morganová hlavou posouvala balon do pohybu Ertzové. Ta si však neporadila s odskokem míče a než dokázala hrací předmět zkrotit, tak u ní byla bránící Ilestedtová.
     
    33
    Ertzová čistým skluzem získala balon na Rubenssonové. Američanky se opět usadily na útočné polovině trávníku, ale souhra Morganové s Horanovou tentokrát postrádala přesnost.
     
    35
    Po několika divokých minutách americká reprezentace opět uklidňuje hru. Girmanová si vyměnila míč se Sonnettovou daleko před napadajícími soupeřkami.
     
    36
    Po zblokovaném centru Rodmanové měly Američanky k dispozici rohový kop. Exekuce se ujala Sullivanová. Ve vápně skvěle hlavičkovala Horanová, ale její pokus mířil jen do středu.
     
    37
    Horanovou přidržela ve středu pole za dres Angeldahlová a to neuniklo hlavní rozhodčí. Američanky jsou v posledních minutách o poznání aktivnějším týmem.
     
    38
    Sullivanová sice měla míč pod kontrolou, ale neměla ho komu předat. Nakonec se na levé straně nabídla do kombinace Dunnová, která sice přihrála Horanové, ale kapitánka Američanek skončila na trávníku.
     
    39
    Trochu náhodné pozdvižení před Mušovićovou. Dlouhý pas propadával za švédskou obranu do pohybu Morganové, ale jako první byla u míče právě evropská gólmanka.
     
    40
    Nápor USA se zvyšuje. Rodmanová znovu mohla pálit, ale tentokrát ještě hledala svou kapitánku Horanovou ve vápně. Těsně před Horanovou zasáhla na poslední chvíli Erikssonová.
     
    41
    Po rohovém kopu ještě zůstaly Američanky natlačeny u pokutového území. Až přihrávka Foxové mířila na Morganovou do ofsajdu.
     
    42
    Až příliš dlouhá byla nahrávka Sonnettové na rozběhnutou Dunnovou. Krajní obránkyně se ještě snažila míč zasáhnout ve skluzu, ale bylo to již za koncovou čárou.
     
    43
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Přestávka se bude hodit především Švédkám, které jsou v posledních minutách pod tlakem.
     
    44
    Zećira Mušovićová musela opět řešit nepříjemnou situaci. Švédská gólmanka byla u míče opravdu o několik málo centtimetrů dříve než útočící Morganová.
     
    45
    Švédky se snaží vymanit ze souvislého tlaku na vlastní polovině. Anderssonová odkopla balon daleko od své branky, navíc švédský tým bude vhazovat po doteku Foxové.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase dvě minuty.
     
    45+2
    Jonna Anderssonová schytala nepříjemný úder do oblasti obličeje a je ošetřovaná. Vypadá to však, že bude v zápase pokračovat.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Dvě nastavené minuty jsou minulostí a první poločas končí. Hráčky odcházejí do šaten za bezbrankového stavu.

    Samotný úvod přinesl hru ve velkém tempu, ale první střela zápasu mezi tři tyče přišla až do dvacet minutách. Rodmanová se uvolnila ráně ze střední vzdálenosti, ale balon směřoval přímo za Mušovićovou. I o osm minut později byla v zakončení velmi aktivní Trinity Rodmanová, ale ani na druhý pokus švédskou gólmanku nepřekonala. Alyssa Naeherová v brance USA příliš práce neměla, jen dva nepříjemné rohové kopy, jinak na ní střela v první půli neletěla.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 12:04.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Druhý poločas zahájily ze středového kruhu švédské fotbalistky. Angeldahlová se dokázala uvolnit kolem Foxové, ale poté byla zastavena Girmanovou.
     
    48
    Švédky ještě na moment zůstaly u balonu, ale proti zatažené obraně USA neměly příliš šancí k zakončení ze střední vzdálenosti.
     
    49
    Po nepřesném zpracování Blacksteniusové se snažila získat míč pro svůj tým Kosovare Asllaniová. Ve skluzu však trefila Foxovou a je první potrestanou hráčkou zápasu.
     
    50
    Do druhého poločasu vstoupily Švédky s o poznání větší chutí do útoku. Souhře Kanerydové s Rolföovou nechybělo mnoho, aby druhá jmenovat mohla pálit z nadějné pozice.
     
    51
    Alyssa Naeherová musela řešit hned dvě nepříjemné malé domů od spoluhráček. Nejprve dokonale posunula míč ke Girmaové, na druhý pokus už raději balon odpálila do zámezí.
     
    52
    Björnové přeskočil balon kopačku a skončil za postranní lajnou. Američanky rychle vhodily míč do hry a postupovaly kupředu. Rodmanovou zastavila za cenu rohu Anderssonová.
     
    53
    Andi Sullivanoá zakroutila balon do vápna, ale jen do prostoru, kam se dostala i Mušovićová. Následná hlavička Morganové už neměla potřebnou razanci.
     
    55
    Zećira Mušovićová předvedla další parádní zákrok. Přihrávka z pravé strany propadla až před Lindsey Horanovou, která z první zakončila k tyči. Mušovićová však dokázala vytáhnout míč mimo branku.
    55. Kapitánka USA největší šanci zápasu neproměnila.
     
    56
    Ani rohový kop nenadělal Mušovićové potíže. Vysoká střela z velké vzdálenosti skončila v náručí švédské brankářky.
     
    57
    Také Švédky se snaží útočit. Angeldahlová centrovala do vápna, kde však neměla Blacksteniusová proti výrazné přesile šanci hlavičkovat.
     
    58
    Anderssonová ve skluzu dokázala zastavit přihrávku na rozběhnutou Rodmanovou. Američanky pokračovaly autovým vhazováním ze kterého pálila Ertzová mimo branku.
     
    59
    Nepřesnost Rubenssonové přihrála balon Horanové. Kapitánka USA zkoušela okamžitě oslovit Moragnovou, ale přihrávka byla až příliš prudká.
     
    60
    Ani hodina hry gól nepřinesla. Američanky jsou sice častěji u balonu, ale na skvěle chytající Mušovićovou ještě nevyzrály.
     
    61
    Za postranní lajnou už se mimo jiné rozcvičuje Megan Rapinoeová. Američanky v nejbližší době budou střídat.
     
    63
    Ertzová tvrdě zastavila na hranici vápna Blacksteniusovou, ale celý zákrok se obešel bez zájmu hlavní rozhodčí.
     
    64
    Obrovská šance Američanek! Dlouhý balon propadl do vápna na zcela volnou Smithovou, která však nezvládla zpracování a s míčem se dostala příliš blízko Mušovićové.
    64. Sophia Smithová velkou šanci neproměnila.
     
    65
    Ertzová přišla o balon v souboji s Angeldahlovou. Následně postupovala do ofenzivy kapitánka Asllaniová, ale to už se obrana Američanek dokázala rychle zformovat.
     
    66
    Střídání v týmu USA:
    ze hřiště odchází Trinity Rodmanová, přichází Lynn Williamsová.
     
    67
    Po autovém vhazování Björnové se švédská tým usadil před vápnem Američanek. Angeldahlová navíc musela snést tvrdý zákrok od Morganové.
     
    68
    O rozehrávku standardní situace se postarala Kosovare Asllaniová. Před Naeherovou se tlačila k hlavičce Blacksteniusová, ale balon sebrala americká gólmanka.
     
    70
    Tvrdý střet mezi Horanovou a Angeldahlovou. Obě hráčky zůstaly na trávníku. Vypadá to, že nezaviněnou srážku odnesla o něco více kapitánka zámořského týmu, ale ani jedna nebude potřebovat ošetření.
     
    71
    Od Ertzové putoval balon jen do souboje Smithové s Rubenssonovou. Hlavní rozhodčí píská faul americké útočnici.
     
    72
    Až příliš mnoho nepřesností na obou stranách. Švédky se snaží útočit, ale nemohou se dostat do hradbu před vápnem ke jediné střele na Naeherovou.
     
    74
    Foxová rychlostně předčila Anderssonovou, ale potřebný přesný centr do vápna už nepřidala. Balon pouze prolétl šestnáctkou daleko od Morganové.
     
    75
    Střídající Williamsová se snad poprvé dostala k míči. Povedená nahrávka našla Smithovou, která ale byla až v příliš velké úhlu a zakončit nedokázala.
     
    76
    Asllaniová kombinovala na pravé straně s Kanedyrovou. Kapitánka švédské reprezentace se však s míčem do střelecké pozice neprosadila.
     
    77
    Opět byla u balonu Kosovare Asllaniová. Tentokrát si však pomohla lehkým faulem proti Ertzové.
     
    78
    Morganová nebyla příliš vidět ve druhém poločase, ale nyní naservírovala povedenou nahrávku Smithové do pohybu. Švédky se však stačily vrátit do obrany.
     
    79
    Ani další nahrávka Asllaniové nebyla z nejpřesnějších. Balon proskákal kolem Blacksteniusové až za koncovou čáru.
     
    80
    Horanová vyslala do útoku Williamsovou. Se střídající útočnicí se však dokázala vrátit do obrany Anderssonová. Švédky s lehkostí ubránily další atak.
     
    81
    Zhruba posledních deset minut do konce druhého poločasu. Ani jeden tým nechce udělat chybu, ta už by mohla být v tomto čase fatální.
     
    82
    Střídání v týmu Švédsko:
    ze hřiště odchází Johanna Ryttingová Kanerydová, přichází Sofia Jakobssonová.
     
    82
    Střídání v týmu Švédsko:
    ze hřiště odchází Kosovare Asllaniová, přichází Lina Hurtigová.
     
    83
    Kapitánskou pásku po střídající Asllaniové převzala švédská stoperka Magdalena Erikssonová.
     
    84
    Od Girmanové putoval balon ke Smithové, ale ani útočnice Portlandu se neporadila se zpracováním. Následně budou vhazovat Švédky.
     
    85
    Lindsey Horanová má stále spoustu sil. Dva tvrdé střety nyní ustála ve středu pole, následně přihrála na pravou stranu Williamsové. Přesný centr do vápna už ale nepřišel.
     
    86
    Alex Morganová se zčistajasna dostala za obranu Švédska. Z pravé strany putovala na Mušovićovou, ale zakončila jen do boční sítě. Následně se mával ofsajd.
     
    87
    První vážnější zákrok Naeherové! Sofia Jakonssonová si připravila balon na levačku a pořádně prověřila americkou brankářku.
     
    88
    Sonnettová přihrála až příliš daleko od stojící Dunnové. Švédky sice zadarmo dostaly autové vhazování, ale u balonu se příliš dlouho nezdržely.
     
    89
    Přihrávka Erikssonové našla přes celou šířku trávníku Jokobssonovou. Střídající Švédka dokázala na Foxové získat další aut.
     
    90
    Švédky měly v samém závěru druhé půle rohový kop. Ten však ještě na první tyči odvrátila Ertzová. Následný pokus Björnové už neměl gólové parametry.
     
    90+1
    Alex Morganová se mohla stát hrdinkou zápasu. Williamsová se uvolnila k centru, nadýchaným pasem našla Morganovou, která však hlavičkou Mušovićovou nepřekonala.
    90+1. Alex Morganová měla na hlavě postup do čtvrtfinále.
     
    90+2
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase dvě minuty.
     
    90+2
    Druhý poločas skončil.
     
    Dvě nastavené minuty uplynuly a druhý poločas končí. Ani po změně stran jsme branku neviděli a tak se jde do prodloužení.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    92
    První část prodloužení rozehrály ze středového kruhu Švédky. Po Blacksteniusové se ujala balonu Rolföová. Evropský celek mířil rychle do útoku, ale Jakobssonová nepředvedla přesný centr.
     
    93
    Nabídka Angeldahlové na Blacksteniusovou neprošla. Američanky získaly balon ve středu pole, poté skončily hned tři hráčky na trávníku, ale hlavní sudí nechala zápas pokračovat bez přerušení.
     
    94
    Na pravé straně měla spoustu času na přesný centr Jakobssonová. Američanky dokázaly balon odvrátit alespoň na moment ze svého vápna.
     
    95
    Tvrdý souboj Naeherové s Hurtigovou v pokutovém území. Brankářka USA byla u balonu o poznání později, al píská se faul Švédky.
     
    96
    V prodloužení jsou zatím více u balonu evropské fotbalistky. Až nyní uklidňuje hru Girmanová s Foxovou.
     
    97
    Nákop Sullivanové měl najít rozběhnutou Smithovou. Ani rychlonohá útočnice Portlandu však nedokázala balon zasáhnout na hrací ploše.
     
    98
    Sullivanová měla opět okolo sebe spoustu prostoru. Parádním pasem našla Morganovou, která z úhlu přinutila Mušovićovou k pohotovému zákroku u tyče.
     
    99
    Střídání v týmu Švédsko:
    ze hřiště odchází Filippa Angeldahlová, přichází Hanna Bennisonová.
     
    100
    Ani další roh Američanek nebyl nejpřesnější. Hned na první tyči dokázala balon odvrátit do bezpečí Erikssonová.
     
    100
    Střídání v týmu USA:
    ze hřiště odchází Alex Morganová, přichází Megan Rapinoeová.
     
    101
    Smithovou pohlídala v náběhu Ilestedtová. Američanky se ale rychle vrátily k balonu, ale Sonnettová v nadějné pozici ještě hledala Rapinoeovou, ale ta byla obsazená.
     
    102
    Megan Rapinoeová byla v náběhu na levé straně. Balon ji ale odskočil od trávníku přímo do těla a už ho nedokázala zastavit na hrací ploše.
     
    103
    Smithová získala čistým skluzem balon pro Američanky. Následný úprk vedla Horanová. Kapitánka Horanová ještě zkoušela dorážet po vyražené ráně Williamsové, ale na Mušovićovou si nepřišla.
    103. Nápor Američanek v prodloužení ke gólu nevedl.
     
    104
    Rohový kop Rapinoeové mířil jen do boční sítě. Tentokrát nemusely Švédky řešit zapeklitou situaci ve svém vápně.
     
    105
    Po faulu na Ilestadtovou rozehrávaly Evropanky standardní situaci. Naeherová vyběhla nedůrazně a k balonu se nedostala, ale Blacksteniusová nemohla hlavičkovat.
     
    105+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v první části prodloužení jednu minutu.
     
    105+1
    První poločas prodloužení skončil.
     
    V prvním prodloužení přišlo nebezpečné přečíslení Američanek, ale Zećira Mušovićová stále drží proti náporu soupeřek čisté konto.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    107
    Druhou část prodloužení otevřela rozehrávkou ze středového kruhu Sophia Smithová. Američanky ihned zastavila nedovoleným faulem Jakobssonová.
     
    108
    S Girmaovou si nahrála u středové čáry Ertzová. Následně měl balon najít u postranní lajny Rapineovou, ale jako první byla postavená v cestě Rubenssonová.
     
    109
    Po nahrávce Williamsové byla v zajímavé pozici uvnitř vápna Smithová, ale střelou k první tyči Mušovićovou nepřekonala.
     
    110
    Nabídka Horanové byla pro Williamsovou až příliš prudká. Balon skončil bez dalšího doteku za koncovou čárou a rozehrávat bude moci Mušovićová.
     
    111
    Nepřesnost Bennisonové přinesl balon Rapinoeové. Američanky táhla do útoku opět Williamsová, ale pas do vápna již neumístila přesně ke Smithové.
     
    112
    Sophia Smithová sice skončila ve vápně na trávníku, ale hlavní sudí penaltu správně neodpískala. Smithová šla k zemi bez cizího zavinění.
     
    113
    Nápor Američanek ve druhém prodloužení stoupá. Nejprve pálila Sullivanová do spoluhráčky, následně se s balonem otočila i Williamsová, ale branku neohrozila.
     
    113
    Střídání v týmu Švédsko:
    ze hřiště odchází Stina Blacksteniusová, přichází Rebecka Blomqvistová.
     
    114
    Blíží se i závěr druhé části prodloužení. Gól zatím k vidění nebyl a tak se nejspíše dočkáme i penaltového rozstřelu.
     
    115
    Lindsey Horanová nebyla dlouhé minutě vidět, ale nyní se ukázala s balonem u kopačky. Přesnou nahrávku směrem na Williamsovou nepředvedla.
     
    116
    Zdravotní potíže má Jonna Anderssonová, ale zdá se, že nebude třeba volat lékaře na hrací plochu.
     
    117
    Po ztrátě balonu se snažila Megan Rapinoeová získat míč zpět pro sebe, ale pomohla si faulem proti stojící Hurtigové. Rozehrávat budou Švédky.
     
    118
    Williamsová měl prostor na pravé straně k přesnému centru, ale ani jednu ze čtyř spoluhráček ve vápně nenašla. V akci ještě pokračovala Rapinoeová, ale ani ta se neprosadila ke střele.
     
    119
    Teprve druhou potrestanou hráčku zápasu je Julie Ertzová. Tvrdým loktem trefila do obličeje Rolföovou.
     
    120
    Švédky mohly rozehrávat z místa přestupku dlouhým pasem až do vápna. V šestnáctce se ale vyhoupla nejvýše ze všech Naomi Girmaová.
     
    120
    Střídání v týmu USA:
    ze hřiště odchází Emily Foxová, přichází Kelley O'Harová.
     
    120
    Střídání v týmu USA:
    ze hřiště odchází Emily Sonnettová, přichází Kristie Mewisová.
     
    120+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhá části prodloužení jednu minutu.
     
    120+1
    Druhé prodloužení skončilo.
     
    Ani prodloužení gól nepřineslo a tak o postupujícím do čtvrtfinále rozhodne až penaltový rozstřel!
     
    Střílení penalt začíná.
     
    1. séria
    0:1
    Jako první si balon na značku pokutového kopu postavila Andi Sullivanová. Střední záložnice americké reprezentace zamířila přesně po zemi k levé tyči.
    Andi SULLIVANOVÁ
     
    1. séria
    1:1
    Fridolina Rolföová, útočnice Barcelony, svou levačkou uklidila míč dokonale k tyči.
    Fridolina ROLFÖOVÁ
     
    2. séria
    1:2
    Kapitánka USA Lindsey Horanová trefila přesně prostor na levé straně a nedala Mušovićové příliš šancí.
    Lindsey HORANOVÁ
     
    2. séria
    2:2
    Třicetiletá Elin Rubenssonová zopakovala penaltu Horanové. Balon zamířil rychle na levou stranu.
    Elin RUBENSSONOVÁ
     
    3. séria
    2:3
    Střídající Mewisová si věřila a prudkou ránou do levého horního rohu posílá Američanky do vedení.
    Kristie MEWISOVÁ
     
    3. séria
    2:3
    Nathalie Björnová přestřeluje! Obránkyně Evertonu je první neúspěšnou exekutorkou.
    Nathalie BJÖRNOVÁ
     
    4. séria
    2:3
    Megan Rapinoeová mohla poslat USA do nadějného náskoku, ale ani ona balon do sítě nedostala.
    Megan RAPINOEOVÁ
     
    4. séria
    2:3
    Rebecka Blomqvistová přišla na trávník až v průběhu a ani ona Naeherovou nepřekonala. Parádní zákrok americké gólmanky u tyče.
    Rebecka BLOMQVISTOVÁ
     
    5. séria
    2:3
    Drama pokračuje! Smithová po pomalém rozběhu poslala míč daleko od pravé tyče.
    Sophia SMITHOVÁ
     
    5. séria
    3:3
    Hanna Bennisonová musela dát a také dala. Prudká rána do středu branky. Naeherová byla bez šance.
    Hanna BENNISONOVÁ
     
    6. séria
    3:4
    Gólmanka Alyssa Naeherová si postavila míč na značku penalty a proměnila s velkou jistotou!
    Alyssa NAEHEROVÁ
     
    6. séria
    4:4
    Magdalena Erikssonová převzala kapitánskou pásku pro Asllaniové. A nyní zamířila dokonale do horního rohu.
    Magdalena ERIKSSONOVÁ
     
    7. séria
    4:4
    Kelley O'Harová přišla na trávník až před samotným rozstřelem. Balon však namířila jen do tyče. Obrovská šance pro Švédsko.
    Kelley O'HAROVÁ
     
    7. séria
    5:4
    Lina Hurtigová trefila jen gólmanku Naeherovou, která balancovala s balonem na hranici brankové čáry. Vše muselo potvrdit video a rozhodčí Frappartová po krátkém čekání rozstřel ukončila. Švédky jsou ve čtvrtfinále!
    Lina HURTIGOVÁ
     
    Konec zápasu.
     
    Švédky postupují do čtvrtfinále mistrovství světa! Pro Američanky je vyřazení v osmifinále nejhorším výsledkem v historii.

    Samotný úvod přinesl hru ve velkém tempu, ale první střela zápasu mezi tři tyče přišla až do dvacet minutách. Rodmanová se uvolnila ráně ze střední vzdálenosti, ale balon směřoval přímo za Mušovićovou. I o osm minut později byla v zakončení velmi aktivní Trinity Rodmanová, ale ani na druhý pokus švédskou gólmanku nepřekonala. Alyssa Naeherová v brance USA příliš práce neměla, jen dva nepříjemné rohové kopy, jinak na ní střela v první půli neletěla.

    Druhou půli otevřela šancí Horanová, ale na skvěle chytající Mušovićovou si nepřišla. Následně byla v nadějném postavení i Smithová, ale ani ona balon za švédskou gólmanku nepropasírovala. V samotném závěru řádné hrací doby mohla rozhodnout Alex Morganová, ale svou hlavičku umístila jen do prostoru, kam se natáhla Mušovićová.

    V první části prodloužení byly Američanky dvakrát blízko gólu, ale Morganová ani Horanová balon do sítě opět nedostaly. Závěrečná patnáctiminutovka již šanci nepřinesla a tak přišly na řadu pokutové kopy.

    Jako první selhala ve třetí sérii švédská obránkyně Nathalie Björnová střelou nad břevno. Ihned poté však chybovala ze značku pokutového kopu i velezkušená Američanka Megan Rapinoeová. Ani Rebecka Blomqvistová střelou k tyči Naeherovou nepřekonala a tak mohla rozhodnout po skvělém výkonu v zápase dvaadvacetiletá Sophia Smithová. Branku však vůbec netrefila a tak rozstřel pokračoval. V sedmé sérii přišla na řadu Kelley O'Harová, která se dostala na trávník až minutu před koncem prodloužení právě na penalty. Svůj pokus však opřela jen do pravé tyče a dala soupeřkám velkou šanci. O postupu Švédek rozhodla Lina Hurtigová. Její střelu sice dokázala Naeherová vyrazit, ale balon balancoval na hraně brankové čáry a až video vidělo míč o milinetry v brance.
     
    V pátečním čtvrtfinále narazí švédská reprezentace na Japonsko, které v osmifinále přehrálo Norsko 3:1.
     
    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 1:11. Střely mimo: 1:7. Rohy: 3:9. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 15:11.
     
    Já se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek nedělního odpoledne. (14:06:24)

    Vít Schück

    Góly:

    Karty:   49. Asllaniová (SWE) – 119. Ertzová (USA)

    Penaltový rozstrel:

    1. séria:
    0:1   Andi Sullivanová (USA)
    1:1   Fridolina Rolföová (SWE)
    2. séria:
    1:2   Lindsey Horanová (USA)
    2:2   Elin Rubenssonová (SWE)
    3. séria:
    2:3   Kristie Mewisová (USA)
    2:3   Nathalie Björnová (SWE)
    4. séria:
    2:3   Megan Rapinoeová (USA)
    2:3   Rebecka Blomqvistová (SWE)
    5. séria:
    2:3   Sophia Smithová (USA)
    3:3   Hanna Bennisonová (SWE)
    6. séria:
    3:4   Alyssa Naeherová (USA)
    4:4   Magdalena Erikssonová (SWE)
    7. séria:
    4:4   Kelley O'Harová (USA)
    5:4   Lina Hurtigová (SWE)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 1:11. Střely mimo: 1:7. Rohy: 3:9. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 15:11.
    Švédsko: Mušovićová – Björnová, Ilestedtová, Erikssonová, Anderssonová – Angeldahlová (99. Bennisonová), Asllaniová (C) (82. Hurtigová), Rubenssonová – Ryttingová Kanerydová (82. Jakobssonová), Blacksteniusová (113. Blomqvistová), Rolföová.
    Náhradníci: Enblomová, Falková – Janogyová, Lennartssonová, Sandbergová, Segerová, Sembrantová, Schoughová.

    Tréner: Peter Gerhardsson

    USA: Naeherová – Foxová (120. O'Harová), Girmaová, Sonnettová (120. Mewisová), Dunnová – Ertzová, Sullivanová, Horanová (C) – Rodmanová (66. Lyn. Williamsová), A. Morganová (100. Rapinoeová), S. Smithová.
    Náhradníci: Kingsburyová, Murphyová – Cooková, DeMelová, Huertaová, Sanchezová, Thompsonová.

    Tréner: Vlatko Andonovski

    Rozhodca: Frappartová (FRA) – Nicolosiová (FRA), Coppolaová (FRA)