Angers – Montpellier 2:0 (kon.) | Brest – Bordeaux 2:4 (kon.) | Clermont Foot – Lyon 1:2 (kon.)
Lens – Monaco 2:2 (kon.) | Lille – Rennes 2:2 (kon.) | Lorient – Troyes 1:1 (kon.)
Marseille – Štrasburg 4:0 (kon.) | Nantes – Saint-Étienne 1:1 (kon.) | Paríž – Metz 5:0 (kon.)
Remeš – Nice 2:3 (kon.)
koniec
Racing Lens
2:2 (1:1)
AS Monaco
cz Sobota 21.05.2022, 21:00 • Stade Bollaert-Delelis, Lens • Ligue 1 Uber Eats • 38. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Máme za sebou velmi dobré utkání posledního kola francouzské Ligue 1! Především v prvním poločase byli o něco lepší domácí fotbalisté, kteří byli aktivní a chtěli se s fanoušky rozloučit výhrou. Nicméně ve druhém poločase přišel druhý zásah do jejich sítě a Lens tak muselo otáčet. To se povedlo až opravdu v závěrečných sekundách po centru Dansa. Ten si ve vápně zpracoval Ganago a rozhodl o smírném výsledku.

    Pro Lens se tak v tabulce nic nemění, domácí celek zůstává na sedmé příčce a do evropských soutěží se příští sezonu nepodívá. Naopak AS Monaco může dnešní remíza hodně mrzet. Monaco přišlo o druhou příčku v tabulce, a namísto přímého postupu do Ligy mistrů bude muset do kvalifikace.

    Je také třeba dodat, že Lens se podařilo to, co nezvládlo devět soupeřů před nimi. Ve 38. kole Ligue 1 totiž skončila devítizápasová vítězná šňůra Monaca. A přišla v nejméně vhodný okamžik. (23:01:39)
     
    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 10:5. Střely mimo: 10:3. Rohy: 10:8. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 5:7.
     
    90+6
    Konec zápasu.
    90+6. Igniatius GANAGO - 2:2
     
    90+6
    Lens právě vstřelilo branku! Obrovská euforie na domácích tribunách! Lens v poslední minutě srovnávají skóre! IGNACIUS GANAGO se po centru do šestnáctky zorientoval ze všech nejlépe a míč napálil nekompromisně mezi tři tyče! Skvělý fotbalový moment! Na trávník přiběhl zřejmě jeden z fanoušků a radoval se s domácími.
     
    90+4
    Hráči hostí se stále drží na útočné polovině, nicméně už opravdu nikam nechvátají a snaží se o poklidné dohrání utkání.
     
    90+2
    Monaco nyní bude rozherávat od pomezní čáry. Je jasné, že hostující fotbalisté s rozehrávkou nikam nespěchají.
     
    90+1
    Rozhodčí nastavují celkem pět minut.
     
    90+1
    Igniatius Ganago naběhl s míčem před bránu. Pak ale nešťastně fauloval, Monaco si tak může výrazně ulevit, míč bude brankář směřovat zcela určitě co nejdále od své branky.
     
    90
    Rohový kop sice nenašel žádného adresáta v pokutovém území, nicméně fotbalisté domácího celku jsou stále na míči nedaleko šestnáctky a chtějí vyrovnat.
     
    90
    čeká nás rohová kop domácích. Možná jedna z posledních šancí na bodový zisk.
     
    89
    Střídání v týmu Racing Club De Lens:
    ze hřiště odchází Jonathan Gradit, přichází Yannick Cahuzac.
     
    88
    Střídání v týmu AS Monaco FC:
    ze hřiště odchází Caio Henrique, přichází Guillermo Maripán.
    ze hřiště odchází Wissam Ben Yedder, přichází Eliot Matazo.
     
    88
    V závěru utkání vidíme velké množství emocí na obou stranách. Škoda že se jinak poměrně povedené utkání nedohraje s fotbalovým koncem. Nyní vidí žlutou kartu Caio Henrique za zdržování při střídání.
     
    86
    Žlutá karta pro tým AS Monaco FC (Aurélien Tchouaméni).
     
    84
    Žlutá karta pro tým Racing Club De Lens (Jonathan Gradit).

    Žlutá karta pro tým AS Monaco FC (Kevin Volland).
     
    83
    Jonathan Gradit si nyní počínal možná až příliš hrubě po dohrávce souboje s protihráčem. Vše vyřešil sudí žlutým kartónkem pro oba aktéry.
     
    82
    Na domácích fotbalistech je vidět velká chuť po bodovém zisku. Ten je ale zatím velmi daleko. To měl nyní zlomit centr do vápna, po kterém ale následuje zakončení mimo.
     
    80
    Střídání v týmu Racing Club De Lens:
    ze hřiště odchází David Costa, přichází Corentin Jean.
     
    80
    Střídání v týmu Racing Club De Lens:
    ze hřiště odchází Arnaud Kalimuendo, přichází Igniatius Ganago.
     
    79
    A to nezměnil ani rohový kop z pravé strany. Jeden ze stoperů hostujícího celku vyskočil ze všech nejvýšše a dostal jej mimo nebezpečí.
     
    79
    V posledních okamžicích není příliš co vypíchnout. Domácím se rozhodně nedá upřít útočná snaha, Monaco ale nyní dobře brání a fotbalisty ve žlutých dresech prozatím nepustilo do žádné velké šance.
     
    76
    Seko Fofana se zkoušel šivkoně protlačit až do palebné pozice. K tomu mu nechybělo málo. Fofana se ale nakonec zamotal do kliček a jen odevzdal míč stoperské dvojici.
     
    74
    Aurélien Tchouaméni není spokojený s výrokem sudího, který odpískal faul tohoto hráče. Po chvíli si ale společně vše vyjasnili a Tchouaméni odchází pokojně na svou pozici. Společně se spoluhráči se bude muset bránit centru do vápna.
     
    73
    Je sympatické, že Monaco se alespoň prozatím nezatahuje do obrany a stále se snaží o útočný tlak. Nyní však chybovalo v přihrávce. Domácí se vrací k míči.
     
    71
    Wuilker Faríñez si připisuje velmi dobrý zákrok proti střele z větší vzdálenosti! Nutno říct, že na domácím je čím dál tím více vidět frustrace. Není se čemu divit, byli lepší, pak ale dvakrát inkasovali a nyní musí dotahovat. Uvidíme, zda k tomu dopomůže dvojité střídání.
     
    69
    Střídání v týmu Racing Club De Lens:
    ze hřiště odchází Przemysław Frankowski, přichází Deiver Machado.
    ze hřiště odchází Florian Sotoca, přichází Wesley Saïd.
     
    68
    Stastistika držení míče:

    Lens 56 % – 44 % Monaco
     
    67
    Domácí po delší době zkrotili bezpečně míč a mají jej plně pod kontrolou. Už s ním přecházejí na soupeřovu polovinu, uvidíme, co vymyslí.
     
    65
    Domácí tribuny pochopitelně poněkud utichly. Nyní jsou na koni jednoznačně hosté, kteří po nepříliš výrazném výkonu vedou poprvé v utkání o jednu branku. Fotbalisté Lens prozatím doplácejí na nízkou produktivitu.
    63. Wissam Ben Yedder - 1:2
     
    63
    Monaco právě vstřelilo branku! To je ledová sprcha pro domácí hráče i fanoušky! Kevin Volland poslal dobrý centr na zadní tyč. Hlavou ho pak do brány uklidil nabíhající WISSAM BEN YEDDER, který neměl se zakončením sebemenší problémy.
     
    61
    Máme za sebou hodinu čistého herního času. Mezitím se do útoku přemístili opět fotbalisté ve žlutých dresech. Jeden z nich se pak dostal do dobré pozice, z níž kroutil míč k levé tyči. Brankář byl ale pohotový a skokem dostal balon pod kontrolu.
     
    59
    Aurélien Tchouaméni byl tím, kdo mohl opět poslat hostující tým do hubeného náskoku! Hostující záložník dostal balon do naprosto ideální pozice, někam doprostřed šestnáctky. Odsud střílel z první, trefil ale jen obránce, který míč stihl nadzvednout!
     
    57
    Střídání v týmu AS Monaco FC:
    ze hřiště odchází Alexandr Golovin, přichází Myron Boadu.
     
    56
    Wissam Ben Yedder neposlal míč v útoku tak, jak by si představoval. Balon skončil jen za brankou po nepovedené přihrávce. Rozehrávají tak fotbalisté ve žlutých dresech.
     
    54
    David Costa si připisuje jednu ze svých prvních střel v tomto utkání! Našel si dobrou palebnou pozici, jeho pokus mířil do horních pater branky. Ta nakonec ale jen těsně přelétl a na domácích tribunách to opět jen zahučelo.
     
    52
    Jonathan Clauss vystřelil z větší vzdálenosti. Míč se otřel o protihráče a směřuje za čáru, bude se tak rozehrávat od rohového praporku.
     
    51
    Wissam Ben Yedder se dostal do velmi dobré šance! Šel sám na brankáře, nicméně Wuilker Faríñez si poradil skvěle, předvedl velmi dobrý zákrok a podržel svůj tým!
     
    49
    Seko Fofana nacentroval do šestnáctky. Facundo Medina zde pak zakončoval a skutečně dostal míč až za brankovou čáru. Domácí se ale radují předčasně, sudí gól neuznávají pro ofsajd!
     
    49
    Jonathan Clauss centroval tentokrát od rohového praporku. Míč ovšem jen proletěl skrze šestnáctku.
     
    48
    Clauss poslal míč šikovně do vápna, kde k němu potom ale neměl žádný z jeho spoluhráčů příliš blízko. Střelecký pokus jsme tak neviděli.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou úvodní poločas, který nebyl vůbec špatný. Co se herního projevu týče, spokojenější bude zřejmě domácí celek, který se dral do útoku o mnohem více a měl také nebezpečnější šance. Po zásluze se také dostal do vedení, nicméně pak přišlo od Monaca vyrovnání. Do kabin tak půjdeme za nerozhodného stavu.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Hostující fotbalisté by očividně ještě rádi před odchodem do kabin převrátili stav utkání na svou stranu. Obrana hráčů ve žlutých dresech je ovšem zatím přesná.
     
    45+1
    Rozhodčí signalizuje, že se budou nastavovat dvě minuty nad rámec základní hrací doby.
     
    44
    Aurélien Tchouaméni vyslal poměrně nenápadnou střelu, která ale nekončí žádným nebezpečím. Po zemi letí mimo pravou tyč z gólmanova pohledu.
     
    42
    David Costa si nyní pokryl míč před dotírajícím protihráčem, nicméně se postavil dle sudího nedovoleně a je tedy pískán prohřešek proti pravidlům, vše k nelibosti domácích příznivců.
     
    40
    Wissam Ben Yedder to měl nyní pouze o kousek! Málem si doběhl pro přihrávku do vápna, načež by mohl střílet. Nicméně domácí stoper vystoupil včas a útočné snažení mu zhatil.
     
    39
    Jonathan Gradit se dostal k nepřesně rozehranému balonu od hostujících hráčů. Následně ho centrem posílá na půlicí čáru na svého spoluhráče.
     
    39
    Seko Fofana se zdá být v dnešním zápase velmi aktivní, na tom se nic nemění. Nyní si naběhl přesně na hranici vápna, odkud vystřelil. Jeho pokus určitě nepatřil k nejhorším, nakonec ale minul brankovou konstrukci.
     
    37
    Rozehrávky se ujali domácí fotbalisté, jenže nyní byli v útoku až příliš agilní a dopustili se útočného faulu.
    35. Benoît BADIASHILE - 1:1
     
    35
    Monaco právě vstřelilo branku! A radují se také hostující fanoušci, kteří dorazili svůj tým podpořit. Alexandr Golovin rozehrával míč od rohového praporku, poslal jej směrem na BENOITA BADIASHILEHO, který jej poslal do sítě.
     
    34
    Monaco mělo dobrou příležitost k vyrovnání, nicméně standardka zůstává Golovinem nevyužita, nastřelil pouze zeď.
     
    32
    Danso viděl od rozhodčího žlutý kartónek. Při souboji o míč totiž skluzem zavadil o protihráče, který se tak skácel k zemi. Uvidíme standardku z dobré vzdálenosti.
     
    32
    Žlutá karta pro tým Racing Club De Lens (Kevin Danso).
    30. Przemysław FRANKOWSKI - 1:0
     
    30
    Lens právě vstřelilo branku! A góolová radost skutečně přichází, netrvalo to dlouho! PRZEMYSLAW FRANKOWSKI si naběhl do šestnáctky. Nübel ještě předtím musel zasáhnout proti střele z úhlu. Tu k jeho smůle vyrazil jen na nohu Frankowského, který možná i s trochou štěstí docpal míč za brankovou čáru. Obrovská radost mezi domácími příznivci i fotbalisty!
     
    27
    Musíme zmínit také domácí fanoušky, kteří jsou hlasití a hned od první minuty ženou svůj tým za co nejlepším výkonem. Při každé šanci to na tribunách zatím jen zahučelo, třeba ale přijde gólová radost.
     
    25
    Florian Sotoca si nyní nepočínal úplně nejlépe. Dostal přihrávku do šestnáctky, ale jeho pozice byla spíše na centr. Sotoca se pokusil o něco mezi vzdušnou přihrávkou a střelou, balon nicméně končí výrazně nad.
     
    23
    AS Monaco prozatím působí v útoku neškodně, nyní s ním neměla domácí obrana výraznější problémy a hráči ve žlutém, tedy ti domácí, půjdou znovu do ofenzivy.
     
    21
    Zatím jsme viděli největší šanci dnešního zápasu! Seko Fofana dostal parádní přihrávku do vápna, kde stál samotný před brankářem. V rychlosti si ale na připraveného Nübela nepřišel, ten si tak připisuje parádní zákrok a drží Monaco od inkasování.
     
    19
    Na opačnou stranu se po delší době vydalo také Monaco, které ale nebylo nikterak nebezpečné. U balónu jsou tak opět domácí.
     
    17
    Florian Sotoca se postavil k centru od rohového praporku. Centr mířil na zadní tyč, nicméně hostující obrana si poradila.
     
    16
    Domácí fotbalisté pokračují v útočném tlaku. Sofana nyní centroval z křídla, po odrazu od obránce ale míč končí za čárou, bude se tak rozehrávat od rohového praporku.
     
    15
    Seko Fofana dostal dobrou přihrávku do běhu, načež zkoušel míč zřejmě zatočit na vzdálenější tyč. Trefil ale jen obránce, který proti němu vystoupil. Míč se odrazil k Frankowskému, který ale nevyužil prostoru na hranici vápna.
     
    14
    Nyní se nestalo nic, co by stálo za vypíchnutí. Lens může být stále klidnější, bránit se nemusí. Naopak je na balonu, zatím ovšem na vlastní polovině.
     
    12
    Arnaud Kalimuendo vystihl soupeřovu rozehrávku, což mu otevřelo cestu ke střeleckému pokusu. Kalimuendův pokus letěl z velké dálky, ještě před z před vápna. Nübel musel být pozorný, dalekonosný pokus ale drží bezpečně v náruči. Střela letěla přímo na něj.
     
    11
    Axel Disasi nyní dobře zapracoval a vybojoval balon po delší době pro Monaco. Uvidíme, zda se podaří hostujícímu celku zaútočit jako na začátku zápasu.
     
    9
    Obrázek hry se nemění, domácí jsou stále na balonu a nyní přechází na soupeřovu polovinu.
     
    8
    Nyní jsou na míči domácí, kteří jej poměrně dlouhou dobu drží a snaží se najít skulinku, skrze kterou by se dostali do další útočné šance. Clauss centroval z křídla, pro obranu Monaca žádný problém.
     
    5
    Arnaud Kalimuendo nyní v tutovce pro domácí Lens! Domácí kanonýr dostal dobrou přihrávku, v zakončení si ale nepočínal vůbec dobře! Nevyužil volného prostoru a jeho pokus končí v moci brankáře.
     
    4
    A první pokus také na opačné straně, když domácí Fofana poprvé zkoušel střleu na hostující bránu. Fofanův pokus ale neletí mezi její konstrukci, zastavil se pouze o obránce.
     
    2
    Začátek utkání rovnou přinesl první poměrně dobrou šanci. Wissam Ben Yedder měl poměrně dobrou možnost, když se s míčem dostal blízko k brance. Odtud ale nezakončil, jak by chtěl, míč končí na rohovém kopu!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Racing Club De Lens: Faríñez – Gradit, Danso, Medina – Frankowski, S. Fofana, C. Doucouré, Clauss – Costa, Sotoca – Kalimuendo.
    Náhradníci: Pandor – Berg, Cahuzac, Ganago, Haidara, C. Jean, Machado, W. Saïd, Wooh.
    Trenér: Haise

    AS Monaco FC: Nübel – C. Henrique, Badiashile, Aguilar, Tchouaméni – Y. Fofana, Vanderson – Volland, Golovin, Ben Yedder – Disasi.
    Náhradníci: Majecki – Boadu, S. Diop, Jean Lucas, Maripán, Martins, Matazo, D. Sidibé.
    Trenér: Clement

    Rozhodčí: Bastien – Berthomieu, Zakrani.
     


    AS Monaco FC

    Zde ještě musíme s konečným hodnocením letošního ročníku počkat. I v Monacu je stále o co hrát. Klub je momentálně na druhém místě se 68 body, nicméně stejný bodový zisk má také třetí Marseille (suverénně první je francouzský gigant PSG, kterého už nikdo dohnat nemůže). Monaco si tedy bude v posledním kole chtít pojistit druhou příčku a přímy postup do Ligy mistrů. Pokud by skončilo třetí, muselo by do kvalifikace o tuto nejprestižnější fotbalovou soutěž. Monaco nyní disponuje v lize nejlepší formou, když vyhrálo 9 utkání v řadě!

    Pod to se výrazně podepsal Ben Yedder Wissam, francouzský útočník, který má na svém kontě již neuvěřitelných 24 branek! Je tak pouze o jediný gól za hvězdným Mbappém. V brance s největší pravděpodobností uvidíme Němce Alxenadera Nubela. Ten zatím odchytal všech 37 ligových zápasů v této sezoně.
     


    Racing Club de Lens

    V Lens budou s největší pravděpodobností s průběhem letošní sezony spokojeni. Klub je momentálně v tabulce na sedmé pozici se ziskem 61 bodů. A může pomýšlet ještě výše. V posledním kole by se mohl dostat až na pátou příčku, která by jej nasměrovala do kvalifikace o Konferenční ligu. Lens nicméně nemá situace zcela ve svých rukou, soupeři ze šestého a pátého místa by museli svá závěrečná utkání prohrát. Jde o Štrasburk a Rennes.

    Lens má střeleckou sílu rozloženou mezi více hráčů. Mezi záložníky s 8 přesnými trefami dominuje Seko Fofana. Mezi útočníky pak má nejvíce branek Arnaud Kalimuendo (12, nejvíc z celého týmu). Mezi třemi tyčemi nyní nastupuje původně druhý brankář týmu. Venezuelský Wuilker dostává prostor, neboť jeho francouzský kolega Jean-Louis je momentálně na seznamu marodů.
     
    Hezký sobotní večer. Společně dnes budeme sledovat nejvyšší francouzskou fotbalovou soutěž.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.

    Adam Pavlíček

    Góly: 30. Frankowski, 90+6. Ganago (Danso) – 35. Badiashile (Golovin), 63. Ben Yedder (Volland)

    Karty:   32. Danso (LNS), 84. Gradit (LNS) – 84. Volland (ASM), 86. Tchouaméni (ASM)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 10:5. Střely mimo: 10:3. Rohy: 10:8. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 5:7.
    Racing Lens: Faríñez – Gradit (89. Cahuzac), Danso, Medina – Frankowski (69. Machado), S. Fofana, C. Doucouré, Clauss – Costa (80. C. Jean), Sotoca (69. W. Saïd) – Kalimuendo (80. Ganago).
    Náhradníci: Pandor – Berg, Haidara, Wooh.

    Tréner: Haise

    AS Monaco: Nübel – C. Henrique (88. Maripán), Badiashile, Aguilar, Tchouaméni – Y. Fofana, Vanderson – Volland, Golovin (57. Boadu), Ben Yedder (88. Matazo) – Disasi.
    Náhradníci: Majecki – S. Diop, Jean Lucas, Martins, D. Sidibé.

    Tréner: Clement

    Rozhodca: Bastien – Berthomieu, Zakrani