Fínsko – Švajčiarsko 2:3 (kon.) | Česko – Švédsko 2:1 (kon.)
koniec
Fínsko
2:3 (0:0, 0:2, 2:1)
Švajčiarsko
cz Štvrtok 05.05.2022, 17:30Euro Hockey Tour
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Švýcarsko

    Švýcarsko nahradilo pro Beijer Hockey Games celek Ruska, který byl ze soutěže vyřazen pro aktuální válečnou agresi na Ukrajině. Přípravu na světový šampionát má zatím Švýcarsko fantastickou. Z šesti zápasů dokázalo hned pětkrát zvítězit. Dvakrát přetlačilo Francii i Lotyšsko a jednou ovládlo duel s Německem. Právě proti Německu si Švýcaři připsali dosud jedinou porážku. Ve výběru ani letos nechybí zkušený brankář Reto Berra, útočníci Scherwey, Bertschy nebo veterán Ambühl.
     
    Finsko

    Finsko se připravuje na hokejový svátek. Už za osm dní odstartuje v Helsinkách a Tampere světový šampionát, na kterém bude domácí celek startovat jako úřadující olympijský vítěz. Také Finové zatím prožívají parádní přípravu. Po dvou výhrách nad Dánskem a Norskem se minulý týden finský výběr představil v Ostravě. Nejprve přehrál po nájezdech domácí celek. Následně si připsal hladkou výhru s Rakouskem. Sérii šesti výher v řadě ale překazil nedělní duel se Švédskem, kterému Finové podlehli 0:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Olkinuora (Tuohimaa) – Kaski, Lehtonen, Vatanen, Maalahti, Hietanen, M. Seppälä, Pokka, Ohtamaa – Hartikainen, Manninen, Pesonen – Nurmi, Filppula, Innala – Aaltonen, Sallinen, Rajala – Anttila, Björninen, Mäenalanen – Nenonen.

    Švýcarsko: Aeschlimann (Berra) – Fora, Moser, Kukan, Loeffel, Le Coultre, Egli, Frick – Bertschy, Thürkauf, Scherwey – Eggenberger, Heim, Miranda – Corvi, Mottet, Riat – Ambühl, Rod, Künzle.
     
    Oba týmy už jsou na ledě. Finové budou hrát v bílém, zatímco Švýcarsko oblékne červenou sadu.
     
    Ještě před úvodním vhazováním zazní hymny obou zemí.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Finsko uspělo na úvodním vhazování dnešního souboje. Zaplněná hala v Tampere požene domácí Suomi za další výhrou v přípravě na domácí světový šampionát.
     
    00:35
    Švýcarsko se vydalo do útoku po levém křídle, ale nahození do rohu útočného pásma Bertschy neudržel před dotírajícím soupeřem.
     
    01:12
    Finové se dostali do útočného pásma. Na levém kruhu si našel prostor Miro Aaltonen, jehož ránu zápěstím zablokoval obránce v červeném.
     
    01:35
    Markus Nurmi napadal rozehrávku soupeře v jeho obranném pásmu. Švýcaři si na hráče Finska dali dobrý pozor a odehráli puk do bezpečí.
     
    02:10
    Švýcarsko se z tlaku Finska vymanilo jen za cenu vyhození kotouče přes celé kluziště za domácí klec. Čárový rozhodčí ale zakázané uvolnění nepískal.
     
    02:17
    Domácí Finsko si zahraje první přesilovku. André Heim dostává dvě minuty za podrážení.
     
    03:03
    Finové se od začátku přesilovky usadili v útočném pásmu, nicméně jejich kombinace zatím nevedla k zakončení. Obrana Švýcarska si dala dobrý pozor.
     
    03:32
    Až nyní se Švýcaři v obranném pásmu zmocnili volného kotouče a bez problémů jej vyhodili přes celé kluziště.
     
    04:12
    Pokka dostal nabito na modrou čáru, odkud bez váhání zakončil příklepem, ale jeho dělovka skončila na betonu připraveného gólmana.
     
    04:17
    Švýcarsko hraje v plném počtu.
     
    05:00
    V úvodu dnešního souboje se hraje ve svižném tempu s minimem přerušení. Domácí Finsko je od začátku mnohem aktivnější a soupeře k ničemu nepouští.
     
    05:24
    Miro Aaltonen se po pravém křídle prosmýkl do útočného pásma, jenže bekhendovým nahozením před branku nenašel nikoho v bílém dresu.
     
    06:03
    Švýcarský brankář si pohlídal průnik jednoho z finských hráčů a včas přitiskl beton k brankové konstrukci. Finové ale získali také odražený puk.
     
    06:25
    Jere Innala si sjel na přihrávku zadovkou a zakončil příklepem. Jeho tvrdá rána jen zaduněla o zadní mantinel a skončila u obránců Švýcarska.
     
    07:04
    Kaski vyslal tvrdou ránu příklepem od modré čáry, nicméně švýcarský brankář jeho ránu dobře viděl a připsal si snadný zákrok.
     
    07:35
    Mikko Lehtonen si sjel na přihrávku na levou stranu, prosmýkl se přes modrou čáru, nicméně už nedokázal přesně zakončit kolem prvního soupeře.
     
    08:10
    Švýcaři se stačili vrátit s rozjetým soupeřem a bez problémů mu puk vypíchli do středního pásma. Švýcarsko hraje svou typickou hru s důrazem na systém v zadních řadách.
     
    08:36
    Veterán Andres Ambühl získal puk na levé straně a poslal jej obloučkem do útočného pásma. Jeho pobídka ale skončila na zakázaném uvolnění.
     
    09:12
    Jere Innala uklidnil rozehrávku Finska za domácí klecí. Nikdo z hráčů Švýcarska se kombinaci Suomi napadat nevydal.
     
    09:26
    Dean Kukan získal puk za švýcarskou brankou a odrazem o mantinel jej poslal za modrou čáru. Akce hráčů v červeném však neměla dlouhého trvání.
     
    10:00
    Je za námi polovina úvodní třetiny a zatím sledujeme vyrovnané utkání. Finové sice hrají častěji na kotouči, ale na střely vede Švýcarsko.
     
    10:29
    Pokka uklidnil rozehrávku za finskou brankou a počkal na dostřídání svých spoluhráčů. Čerstvé síly poslal na led také švýcarský kouč.
     
    11:12
    Michael Fora mohl zakončovat od modré čáry, jenže místo střely přihrál na levou stranu útočného pásma, kde neměl spoluhráče.
     
    11:20
    Další přesilovka pro domácí Finsko. Mottet vyfasoval dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    12:12
    Švýcaři získali odražený kotouč v obranném pásmu a obloučkem jej poslali k Olkinuorovi. Domácí Finsko musí rozjet novou akci.
     
    12:36
    Finům se dnes zatím v přesilovkách vůbec nedaří. Naopak obrana Švýcarska působí aktivnějším dojmem a získává odražené kotouče.
     
    13:00
    Znovu se Švýcarům podařilo vyhodit kotouč přes celé kluziště za finskou klec.
     
    13:20
    Švýcarsko hraje v plném počtu.
     
    14:02
    Toni Rajala si sjel pro kotouč do obranného pásma, kde se rychle otočil a přihrál na pravou stranu. Nikdo v červeném jej neatakoval.
     
    14:34
    Oliwer Kaski v tvrdém souboji poslal k ledu rozjetého soupeře v červeném. Sudí měl souboj přímo před očima a rozhodl se nevylučovat.
     
    15:03
    Frick střílel od modré čáry, ale proti jeho ráně vystoupil jeden z Finů, který ránu obětavě srazil mimo tři tyče.
     
    15:42
    Mikko Lehtonen dostal přihrávku na levý kruh, jenže místo zakončení si zbytečně rovnal kotouč na čepeli, což využil obránce, který mu puk vypíchl.
     
    16:06
    Snad poprvé v utkání se pořádně probudili domácí fanoušci, kteří ženou Finsko vpřed hlasitým skandováním.
     
    16:28
    Marko Anttila ustál souboj v rohu útočného pásma. Po jeho pobídce na modrou čáru pálil Kaski, jehož rána skončila sražená na zadním mantinelu.
     
    17:06
    Švýcarský brankář si dal pozor na nahození ze středního pásma a připsal si snadný zákrok. Jeho spoluhráči následně chybovali během rozehrávky.
     
    17:29
    Sandro Aeschlimann zvolil ve středním pásmu překvapivou rozehrávku do zadních řad. Švýcaři už podle všeho potřebovali střídat.
     
    18:03
    Damien Riat číhal na přihrávku před finskou branku, jenže u něj hlídkoval důrazný obránce, který mu v klíčovou chvíli přizvedl hokejku.
     
    18:19
    Další ofenzivní výpad domácího celku zastavuje hvizd čárového rozhodčího. Postavení mimo hru, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    19:00
    Probíhá poslední minuta první třetiny.
     
    19:25
    Markus Nenonen si pohrál se svým strážcem v útočném pásmu, jenže nakonec se nechal vytlačit mimo střeleckou pozici.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina končí! V úvodní dvacetiminutovce jsme nesledovali zrovna hokejové galapředstavení. Finové sice trávili většinu času v útočném pásmu, ale nedostávali se do zakončení. Naopak Švýcaři pálili ze všech pozic, nicméně Olkinuora zatím drží čisté konto. Do kabin se proto odchází bez branek.
     
    Střely na branku: 6 – 10
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Švýcarsko uspělo na úvodním vhazování druhé třetiny. Hráči v červeném budou chtí napodobit povedený výkon z první části.
     
    20:41
    Corvi projel s pukem do útočného pásma, ale jeho nahození do rohu útočného pásma si bez problémů pohlídal obránce.
     
    22:52
    Vyloučení v týmu Švýcarsko:
    Marco Miranda – 2 min., hákování.
     
    23:20
    Švýcaři vybojovali puk v obranném pásmu a ihned jej vyhodili přes celé kluziště.
     
    23:45
    Finům se zatím nedaří ani v jejich třetí početní převaze. Domácí reprezentace má obrovské problémy s přechodem do útočného pásma.
     
    24:12
    Švýcarsko se znovu dostalo ke kotouči a Corvi jej odrazem o mantinel poslal přes celé kluziště. Finové mají čas na poslední přesilovkovou akci.
     
    24:52
    Švýcarsko hraje v plném počtu.
     
    25:13
    Marko Anttila zavezl puk středem ledové plochy do útočného pásma, zadovkou jej přenechal spoluhráči, ale ten už nestačil zakončit.
     
    25:36
    Švýcaři zatím ve druhé třetině hrají jednoduše. Hráči v červeném se nepouštějí do velkých akcí a pomáhají si výhozy o hrazení.
     
    26:12
    Oliwer Kaski střílel příklepem od modré čáry, nicméně trefil brusle obětavého soupeře. Švýcarský brankář zatím během druhé třetiny nemusel zasahovat.
     
    26:34
    Naopak domácí gólman Olkinuora si musel dát pozor na střelu z levé strany, kterou dokázal vykopnout betonem mimo tři tyče.
     
    27:06
    Finové uspěli na vhazování v obranném pásmu a snažili se projít vpřed po pravé straně ledové plochy. Švýcaři ale skvěle napadají od červené čáry.
     
    27:21
    Švýcarsko právě vstřelilo branku! Švýcarsko se dostává do vedení! Hokejisté v červeném dokázali zužitkovat svou střeleckou převahu! Killian Mottet poslal přihrávku před branku a DAMIEN RIAT bekhendovým blafákem otevřel skóre! Asistence: Killian Mottet.
    27:21 Damien RIAT - 0:1
     
    28:06
    Domácí Finsko se ihned po obdržení úvodní branky vydalo do útoku se snahou o rychlou odpověď. Nikdo v bílém se ale nedostal k zakončení.
     
    28:36
    Ville Pokka se příklepem opřel do odraženého kotouče, ale jeho dělovku opět zablokoval hned první obránce.
     
    29:03
    Ville Pokka získal kotouč v obranném pásmu a jednoduchým obloučkem jej poslal do pásma středního. Tam jej ale opět sebrali Švýcaři.
     
    29:26
    Harri Pesonen ve středním pásmu výborně odstavil od kotouče jednoho ze soupeřů a uklidnil rozehrávku. Finové potřebují útočit.
     
    30:00
    Je za námi polovina základní hrací doby a zatím sledujeme překvapivý vývoj utkání. Domácí Finsko se navíc nedostává do šancí.
     
    30:34
    Mikko Lehtonen napadal rozehrávku Švýcarska v jeho obranném pásmu. Zadáci v červeném si ale poradili a jednoduše rozehráli.
     
    31:03
    Olkinuora měl nyní dobře zakrytý výhled, nicméně nikdo v červeném dresu nedokázal nahození od modré čáry tečovat mezi tři tyče.
     
    31:25
    Jere Innala si sjel na přihrávku do středního pásma a ihned sklepl kotouč na rozjetého spoluhráče na křídle.
     
    32:26
    Švýcarsko předvedlo výpad po pravém křídle, na jehož konci byl zakončující Corvi, ale jeho pokus skončil vedle branky.
     
    32:38
    Ville Pokka poslal přihrávku na útočnou modrou čáru, jenže tam znovu kralovala defenziva Švýcarska, která puk srazila mimo nebezpečí.
     
    33:06
    Finové se nyní praktiky nedostávají do útočného pásma. Švýcaři po vstřelení dosud jediné branky utkání dominují ve středním pásmu.
     
    33:29
    Marko Anttila se hnal do útočného pásma, ale v klíčovou chvíli za sebou nechal kotouč a musel se stáhnout vypomoci defenzivě.
     
    34:06
    Ville Pokka opět uklidnil rozháranou hru Finska a počkal na vystřídání spoluhráčů. Hraje se velmi dlouhou dobu bez přerušení.
     
    35:03
    Do konce prostřední periody zbývá posledních pět minut. Domácí Finsko zatím během druhé části dnešního souboje vyslalo jedinou střelu na branku.
     
    35:26
    Hned tři Švýcaři se dostali do útočného pásma, nicméně si dávali přednost tak dlouho, že se nikdo nedostal k zakončení.
     
    35:48
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Markus Nurmi – 2 min., hákování.
     
    36:15
    Marko Anttila vybojoval v oslabení kotouč za vlastní brankou a odrazem o mantinel jej poslal přes celé kluziště.
     
    36:48
    Ani Švýcarsko se zatím během své úvodní přesilovky moc nedostává do zakončení. Obětavým Finům se znovu podařilo vyhodit puk.
     
    37:12
    Oliwer Kaski zablokoval přihrávku směřující mezi kruhy a bekhendem poslal puk do středního pásma.
     
    37:48
    Finsko hraje v plném počtu.
     
    38:12
    Miro Aaltonen vypíchl přihrávku směřující na modrou čáru a vypíchl kotouč do středního pásma.
     
    38:35
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Harri Pesonen – 2 min., podrážení.
     
    39:00
    Probíhá poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:10
    Švýcarsko právě vstřelilo branku! Švýcarsko využívá svou druhou přesilovku v utkání a odskakuje na rozdíl dvou branek. Na přihrávku zpoza branky si sjel DAMIEN RIAT, který z úhlu poslal puk do branky! Asistence: Calvin Thurkauf, Janis Jerome Moser.
    39:10 Damien RIAT - 0:2
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina končí! Prostřední perioda se mnohem lépe vydařila Švýcarsku. Ve 28. minutě se prosadil Riat. Finové poté hráli nedisciplinovaně a jednu z nabídnutých možností využil Riat.
     
    Střely na branku: 7 – 24
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Švýcarsko uspělo na úvodním vhazování třetí části. Hráči v červeném se okamžitě hnali vpřed, ale za modrou čárou o puk přišli.
     
    40:52
    Finsko právě vstřelilo branku! Domácí celek vstoupil do závěrečné periody dnešního souboje ve velkém stylu a hned v úvodu snižuje! Na přihrávku před branku si sjel HARRI PESONEN a z těsné blízkosti prostřelil brankáře! Asistence: Teemu Hartikainen
    40:52 Harri PESONEN - 1:2
     
    41:12
    Corvi nahodil puk do útočného pásma, jenže tam se nedostal k puku nikdo z hráčů Švýcarska. Obrana soupeře rychle otočila směr hry.
     
    41:38
    Oliwer Kaski poslal přihrávku o hrazení do útočného pásma, jenže tam si nesjel nikdo v bílém. Švýcarsko už se opět koncentruje na pečlivou obranu.
     
    42:15
    Kalle Maalahti dostal přihrávku na modrou čáru, odkud zakončil příklepem, ale jeho dělovka prolétla kolem levé tyčky.
     
    42:36
    Finové pokračují v aktivní hře v útočném pásmu, nicméně kombinace domácího celku je zatím kostrbatá.
     
    43:06
    Jere Innala ustál souboj u hrazení v útočném pásmu a bekhendem přihrál mezi kruhy. Defenziva soupeře puk dostala za modrou čáru.
     
    43:45
    Oliwer Kaski si dal pozor na napadajícího soupeře a raději si pomohl rozehrávkou o mantinel.
     
    44:17
    Švýcarsko právě vstřelilo branku! Švýcarsko stačilo zareagovat na finské snížení velmi rychle! Hráči v červeném se dostali do přečíslení dva na jednoho. Andres Ambühl přihrál před branku a CHRISTOPH BERTSCHY nezaváhal! Asistence: Andres Ambühl.
    44:17 Christoph BERTSCHY - 1:3
     
    45:12
    Švýcaři napadali rozehrávku Finska na jeho polovině, nicméně domácí hráči se dostali do útočného pásma.
     
    45:45
    Bertschy se dostal do útočného pásma, nicméně neměl podporu svých spoluhráčů.
     
    46:16
    Finsko se snaží tlačit do útočného pásma, ale Švýcaři drží pevný blok.
     
    47:03
    Olkinuora se dobře přesunul proti ráně z pravé strany ledové plochy a připsal si zákrok lapačkou. Vhazovat se bude po jeho levici.
     
    47:35
    Atte Ohtamaa uklidnil rozehrávku FInska za vlastní brankou. Nikdo z napadajích Švýcarů ale domácího hráče od puku neodstavil.
     
    49:01
    Finsko právě vstřelilo branku! Finsko znovu dramatizuje závěr dnešního souboje! Domácí skvěle přečíslili obranu soupeře v jeho obranném pásmu. Na přihrávku mezi kruhy si sjel TEEMU HARTIKAINEN a bez váhání zakončil do sítě! Asistence: Sakkari Manninen, Harri Pesonen.
    49:01 Teemu HARTIKAINEN - 2:3
     
    49:26
    Domácí se opět tlačili do útočného pásma, ale nahození o mantinel si tentokrát hravě pohlídala švýcarská defenziva.
     
    50:00
    Do konce základní hrací doby zbývá posledních deset minut a podle všeho nás čeká pořádné drama. Domácí Finsko bude chtít smazat soupeřovo vedení.
     
    50:29
    Miro Aaltonen se musel stáhnout do obranného pásma, kde si tělem pohlídal pohyb napadajícího soupeře a bekheden vyhodil puk za modrou čáru.
     
    51:35
    Sandro Aeschlimann si dal pozor na střelu z levé strany a nepustil kotouč za svá záda.
     
    51:52
    Švýcaři mají se soupeřem velké problémy. Finové ve třetí části hýří pohybem a dostávají soupeře pod tlak.
     
    52:46
    Olkinuora si dal pozor na propagační střelu ze středního pásma, nicméně před dojíždějícím soupeřem musel přerušit hru.
     
    53:12
    Sakarri Manninen vybojoval puk na levé straně útočného pásma, přehodil si puk na forhend a zakončil. Jeho pokus byl nepřesný.
     
    53:35
    Olkinuora musel vyjet za svou klec, aby spoluhráčům pomohl s rozehrávkou. Nikdo z hokejistů Finska se teď nedostává do šancí.
     
    54:12
    Valtteri Filppula se dral středem do útočného pásma, ale opět jej Švýcaři vzali do kleští a finská hvězda o kotouč přišla.
     
    54:28
    Atte Ohtamaa se vydal na výlet do útočného pásma, kde si šikovně obhodil svého strážce, jenže z ostrého úhlu už nezakončil.
     
    55:06
    Michael Fora si dnes skvěle plní své defenzivní úkoly. Za vlastní brankou ustál přetlačovanou u mantinelu a nenechal Finy zakončit.
     
    55:28
    Znovu se hokejistům Švýcarska podařilo vyhodit puk šikovně do útočného pásma, aby zároveň neskončil na zakázaném uvolnění.
     
    56:36
    Hartikainen získal puk v rohu útočného pásma, jenže zadovkou jej poslal jen na hokejky obránců Švýcarska.
     
    56:52
    Olkinuora předvedl hodně krkolomný zákrok, ale přesto udržel puk v lapačce. Švýcaři získali vhazování v útočném pásmu.
     
    56:55
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Teemu Hartikainen – 2 min., držení.
     
    57:12
    Švýcaři hned v úvodu přesilovky přišli o kotouč v útočném pásmu a soupeř puk dokázal vyhodit do bezpečí. Finsko ale potřebuje útočit.
     
    57:35
    Znovu se Finům podařilo vyhodit puk přes celé kluziště. Obrana domácího celku hraje důrazně.
     
    58:00
    Probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:55
    Finsko hraje v plném počtu.
     
    59:00
    Olkinuora zůstává na střídačce a Finsko zkouší vyrovnat v šesti!
     
    59:27
    Finové se sice usadili v útočném pásmu, jenže nikdo v bílém se zatím nedostává do zakončení. Obrana Švýcarska drží kompaktní blok.
     
    59:38
    Vyloučení v týmu Švýcarsko:
    Christoph Bertschy – 2 min., držení.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Švýcarsko na úvod švédského turnaje poráží Finsko 3:2. Finové přitom hned v úvodu třetí části snížili brankou Hartikainena. Na jeho zásah ale po přečíslení odpověděl Bertschy. Ve 49. minutě snížil Harri Pesonen a Finové sahali po vyrovnání. V závěru ještě zkusili hru bez brankáře, nicméně švýcarská defenziva už další branku neiinkasovala.
     
    Finsko se v dalším souboji utká v sobotu s českou reprezentací. Na Švýcary čeká Švédsko.
     
    Střely na branku: 16 – 31 (19:52:17)

    Tomáš Kubečka

    Góly a asistencie: 41. Pesonen (Hartikainen), 50. Hartikainen (Manninen, Pesonen) – 28. Riat (Mottet), 40. Riat (Thürkauf, Moser), 45. Bertschy (Ambühl)


    Fínsko: Olkinuora (Tuohimaa) – Kaski, Lehtonen, Vatanen, Maalahti, Hietanen, M. Seppälä, Pokka, Ohtamaa – Hartikainen, Manninen, Pesonen – Nurmi, Filppula, Innala – Aaltonen, Sallinen, Rajala – Anttila, Björninen, Mäenalanen – Nenonen.
    Švajčiarsko: Aeschlimann (Berra) – Fora, Moser, Kukan, Loeffel, Le Coultre, Egli, Frick – Bertschy, Thürkauf, Scherwey – Eggenberger, Heim, Miranda – Corvi, Mottet, Riat – Ambühl, Rod, Künzle.