Litva – Bulharsko 3:1 (kon.) | Kazachstan – Bosna 0:2 (kon.) | Azerbajdžan – Írsko 0:3 (kon.)
Gruzínsko – Grécko 0:2 (kon.) | Švédsko – Kosovo 3:0 (kon.) | Fínsko – Ukrajina 1:2 (kon.)
Škótsko – Izrael 3:2 (kon.) | Luxembursko – Srbsko 0:1 (kon.) | Švajčiarsko – Sev. Írsko 2:0 (kon.)
Faerské ostrovy – Rakúsko 0:2 (kon.) | Moldavsko – Dánsko 0:4 (kon.) | Andorra – Anglicko 0:5 (kon.)
Maďarsko – Albánsko 0:1 (kon.) | Poľsko – San Maríno 5:0 (kon.)
koniec
Azerbajdžan
0:3 (0:2)
Írsko
cz Sobota 09.10.2021, 18:00 • Bakı Olimpiya Stadionu, Baku (AZE) • Kvalifikácia MS (Európa) • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký sobotní podvečer u sledování evropské části kvalifikace na příští světový šampionát. V tomto textovém přenosu se podrobněji zaměříme na souboj dvou aktuálně nejhorších celků skupiny A. Těmi jsou Ázerbájdžán a Irsko. Hrát se bude na Olympijském stadionu v Baku.
     
    Ázerbájdžán má po pěti odehraných zápasech na kontě jediný bod, a to za remízu 1:1 se svým nadcházejícím soupeřem z Irska. Naposledy se Ázerbájdžán utkal na domácí půdě s Portugalskem a prohrál s ním před měsícem rozdílem třídy 0:3. Všechny tři kvalifikační branky obstaral nejlepší týmový střelec Emin Mahmudov.
     
    Irsko na tom není o moc lépe. Po třech úvodních porážkách v posledních dvou zápasech bodovalo, vždy šlo ale jen o jeden bod za remízu. Po remíze 1:1 s Ázerbájdžánem se stejný výsledek zrodil rovněž v souboji se Skotskem. V tabulce je Irsko se dvěma body čtvrté a stejně jako soupeř už nemá šanci dostat se na závěrečný turnaj. Na pěti brankách v kvalifikaci se rovným dílem podílelo pět různých střelců.
     
    Duel bude řídit norský rozhodčí Espen Eskås. Na čárách mu budou asistovat krajané Kim Thomas Haglund a Øystein Ytterland.
     
    Úvodní sestavy:

    Ázerbájdžán: Mahammadalijev – A. Husejnov, Medveděv (C), Haqqverdi, Krivocjuk – E. Mahmudov, Garajev, T. Bajramov – Alaskarov, Emreli, Ozobić.
    Náhradníci: Balajev, A. Bajramov – A. Abdullajev, Çelik, Renat Dadašov, Mustafajev, Mutallimov, Nurijev, Sadychov, Salahli, Šejdajev, Chačajev.

    Irsko: Bazunu – Doherty, Duffy, Egan (C) – Robinson, Hendrick, Cullen, McClean, Horgan – Omobamidele – Idah.
    Náhradníci: Kelleher, Travers – Arter, Collins, Connolly, Hourihane, C. Christie, McGrath, Parrott, E. Stevens, Collins, Ogbene.

    Rozhodčí: Eskås – Haglund, Ytterland (všichni NOR).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Fotbalisté Ázerbájdžánu vstoupili do utkání v modrých dresech. Irové hrají v bílých.
     
    3
    Daryl Horgan potáhl balon po levé straně. Poté zkoušel něco mezi střelou a centrem. Křižný balon letěl daleko do zámezí.
     
    4
    Irsko je od úvodu zápasu aktivnějším týmem. Domácí se zatím pouze brání.
     
    5
    Po kontaktu s Namikem Alaskarovem skončil na trávníku Daryl Horgan. Podle rozhodčích šlo o čistý zákrok. Domácí budou vhazovat.
     
    7
    Irsko právě vstřelilo branku!
    Hosté jdou velmi rychle do vedení! McClean posunul míč zleva na hranici šestnáctky, odkud jej CALLUM ROBINSON umístil krásnou střelou levačkou do levého horního růžku branky. Mahammadalijev plachtil vzduchem marně.
    7. Callum ROBINSON - 0:1
     
    9
    Na protějším konci hrací plochy musel poprvé zasahovat Gavin Bazunu. Štiplavou střelou zpoza šestnáctky otestoval jeho pozornost Namik Alaskarov.
     
    11
    Shane Duffy zblokoval střílenou přihrávku z levé strany na první rohový kop.
     
    12
    Maxim Medveděv vracel balon před branku z ofsajdového postavení, a tak následná Haqqverdiho trefa pod břevno nemohla platit. Nutno říci, že Irové už situaci nebránili.
     
    14
    Ázerbájdžán drží po inkasované brance merunu na kopačkách častěji. Irové jako by se trochu zatáhli. Nyní odvracel na autové vhazování James McClean.
     
    15
    Zdá se, že Josh Cullen má nějaký zdravotní problém a bude potřebovat ošetřit. Aktuálně se tak nehraje.
     
    16
    Zatímco se spoluhráči občerstvili, irský záložník odkulhal za postranní čáru. Uvidíme, zda bude moci v utkání pokračovat.
     
    17
    John Egan se dopustil nedovoleného zákroku na Namika Alaskarova. Rozehrávky se ujal Gara Garajev.
     
    18
    Namik Alaskarov se na poslední chvíli snažil přihrát z brankové čáry. Jeden z Irů zblokoval míč na roh.
     
    19
    Abbas Husejnov odcentroval z pravé strany na střed pokutového území. V chumlu těl vyskočil nejvýše Höccet Haqqverdi, hlavičkoval ale nad břevno.
     
    20
    Irové po delší době soustavně drželi balon. Byli s ním ovšem z dosahu šestnáctky postupně vytlačeni až na vlastní půlku.
     
    22
    Z větší distance vypálil Filip Ozobić. Jeho odvážná skákavá střela zamířila vedle pravé tyče. Gavin Bazunu mohl zůstat v klidu.
     
    23
    Andrew Omobamidele si v souboji s Mahirem Emrelim pomohl přistrčením zezadu. Ázerbájdžán bude zahrávat standardku z nadějné pozice.
     
    24
    Přímého kopu se ujal Emin Mahmudov. Napálil jen ve zdi stojícího Shanea Duffyho.
     
    25
    Tentokrát už musel Gavin Bazunu zasahovat. Filip Ozobić si navedl balon na střelu zpoza šestnáctky. Křižný přízemní pokus mířil na zadní tyč. Irský brankář ale předvedl pohotový zákrok.
     
    26
    Irové do zápasu vlétli, dali rychlý gól. Od té doby ale zcela přenechali taktovku domácí reprezentaci.
     
    28
    Filip Ozobić se provinil faulem na Jeffreyho Hendricka. Míč pro Irsko.
     
    29
    A další nedovolený zákrok na straně domácího týmu. Mahir Emreli fauloval poblíž středového kruhu Shanea Duffyho. A to je asi to nejdůležitější, co se momentálně děje.
     
    30
    Hra je hodně rozkouskovaná. Tentokrát byl Shane Duffy v roli faulujícího hráče. Takřka zápasnickým chvatem od sebe odhodil Namika Alaskarova.
     
    31
    Centr z pravé strany odvraceli domácí k Robinsonovi. Ten zkoušel pohotovou ránu z voleje, mířil ale nad břevno.
     
    32
    Jako osamocený voják v poli teď dotíral Callum Robinson na dvojici zadáků Ázerbájdžánu. Ze souboje s přesilou odešel poražen.
     
    33
    Na druhé straně mířil nad horní tyč Tural Bajramov. Gavin Bazunu dráhu letu míče vyslaného z nějakých dvaceti metrů hlídal.
     
    34
    James McClean zezadu faulován Abbasem Husejnovem. Rozehrávky se chopí John Egan.
     
    35
    Před rozběhnutým Namikem Alaskarovem uklidil míč do bezpečí Gavin Bazunu.
     
    37
    Sledujeme méně záživnou pasáž zápasu. Balon drží na kopačkách fotbalisté Ázerbájdžánu, avšak daleko od pokutového území soupeře.
     
    38
    Z pravé strany odcentroval do šestnáctky Tural Bajramov. Nikoho ze spoluhráčů nenašel. Míč doskotačil až do zámezí.
     
    39
    Irsko právě vstřelilo branku!
    Irsko zničehonic navyšuje vedení! CALLUM ROBINSON si před hranicí velkého vápna zasekl míč, zbavil se kličkou Medveděva a poté vyslal padající střelu na zadní tyč. Šahruddin Mahammadalijev na balon v pravém spodním růžku nedosáhl.
    39. Callum ROBINSON - 0:2
     
    41
    Do konce úvodního dějství schází posledních pět minut. Podstatně spokojenější jsou zatím Irové, kteří vedou zásluhou dvou hezkých gólů Robinsona 2:0.
     
    42
    Ázerbájdžán má možnost ohrozit irskou branku z rohového kopu. Emin Mahmudov ho rozehraje z levé strany.
     
    43
    Hosté roh ubránili. Ázerbájdžán se nicméně rychle vrátil k míči a vyprodukoval zakončení Garajeva. Rovněž tentokrát mířila střela zpoza šestnáctky pouze nad břevno.
     
    45
    Ázerbájdžán se nadechoval k rychlému protiútoku. Vedl ho po pravé straně Namik Alaskarov. V jedné fázi si příliš předkopl míč, a tak o něj přišel.
     
    45+1
    Úvodní poločas bude norským rozhodčím Eskåsem nastaven o dvě minuty.
     
    45+2
    Domácí nákop směrem vpřed skončil míčem v zámezí. Rozehrávat bude od své branky Gavin Bazunu.
     
    45+3
    Hosté chybovali v rozehrávce. K míči se dostal Emin Mahmudov, zhruba z hranice šestnáctky ale mířil do bloku Duffyho.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Irové vstoupili do utkání rychlým gólem. Callum Robinson už v 7. minutě vymetl levou horní šibenici a poslal hosty do vedení. Ti následně přenechali aktivitu Ázerbájdžánu. Ten vyprodukoval několik střeleckých pokusů, většina jich ovšem skončila nad brankou. Šest minut před pauzou pak zničehonic přidal druhý zásah znovu výborně hrající Robinson a dodal na irské kopačky potřebný klid.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Irsko: ze hřiště odchází Daryl Horgan, přichází Jamie McGrath.
     
    47
    Namik Alaskarov se zjevil za irskou obranou, a to doslova. Pískán byl ofsajd.
     
    49
    Před Jamesem McCleanem se na levé straně otevřela dálnice. Hostující záložník si to namašíroval do šestnáctky, do jeho rány se ale na poslední chvíli položil Höccet Haqqverdi. To byl parádní blok.
     
    51
    Tentokrát se v dobré šanci zjevil Callum Robinson, jenž útočil na hattrick. Střelu z levé strany šestnáctky ale mezi tři tyče těsně nevměstnal.
     
    53
    Ázerbájdžán se z pravé strany snažil prodrat do šestnáctky. Dobře zasáhl James McClean. Následovat bude roh.
     
    54
    Centrem z pravé strany rozehrál roh Tural Bajramov. Gavin Bazunu balon na hranici malého čtverce nezachytil, naštěstí pro něj ale míč proletěl nikým nezasažen skrze šestnáctku.
     
    55
    Zpoza pokutového území střílel Gara Garajev. Balon byl Eganem tečován na roh. Po Mahmudově rozehrávce se Irové ubránili.
     
    56
    Krátce po autovém vhazování odcentroval Callum Robinson z pravé strany před malé vápno. Do vzduchu se pověsil Shane Duffy a poslal míč jen těsně vedle levé tyče!
    56. Duffy hlavičkoval těsně vedle.
     
    58
    Calluma Robinsona teď obral Šahruddin Mahammadalijev o hattrick! Irský útočník se zjevil nehlídán na pravé straně pokutového území. Brankář Ázerbájdžánu ale jeho přízemní křižnou ránu bravurním zákrokem zpacifikoval.
    58. Robinson neprostřelil brankáře.
     
    59
    Střídání v týmu Irsko: ze hřiště odchází Adam Idah, přichází Chiedozie Ogbene.
     
    60
    Po přihrávce zprava na bližší tyč zakončoval Callum Robinson jen těsně vedle branky! Další dobrá možnost na zkompletování hattricku.
     
    61
    Chiedozie Ogbene vykopl drn a utekl mu míč. Faulem ho vysvobodil Emin Mahmudov.
     
    62
    Irskou standardku rozehrál z pravé strany Josh Cullen. Jeho pas na střed vápna ale Ázerbájdžán ihned dostal ven z pokutového území.
     
    63
    Střídání v týmu Ázerbájdžán: ze hřiště odchází Namik Alaskarov, přichází Ramil Šejdajev.
     
    63
    Střídání v týmu Ázerbájdžán: ze hřiště odchází Tural Bajramov, přichází Araz Abdullajev.
     
    64
    Callum Robinson si řekl o přihrávku před malé vápno. Po pasu z pravé strany hlavičkoval ze záklonu výrazně mimo zařízení.
     
    65
    Höccet Haqqverdi fauloval Robinsona. Balon pro Irsko, které je po změně stran jasně lepším týmem. Byť třeba nedrží míč tak často jako domácí, na střely vede 7:1.
     
    67
    Klidnější pasáž zápasu. Aktéři se pohybují už delší dobu poblíž středového kruhu. A odtud, jak známo, góly nepadají.
     
    69
    Abbas Husejnov vystihl irskou kombinaci a zmocnil se míče. Naložil s ním střelou z nějakých dvaceti metrů. Prudkou ránu vytáhl Gavin Bazunu na rohový kop.
     
    70
    Aktuálně se nehraje. Norský arbitr Eskås zkoumá video. Ve hře je faul na Emreliho a možný pokutový kop pro Ázerbájdžán.
     
    72
    Původní verdikt zůstal v platnosti. Penalta se kopat nebude.
     
    73
    Po centru z levé strany hlavičkoval Matt Doherty o zem mimo branku. To byla dobrá možnost na pojistku.
     
    75
    Araz Abdullajev získal pro své barvy už sedmý rohový kop. Irsko zatím, věřte nebo ne, nekopalo ani jeden.
     
    76
    Po centru z levé strany se ve výskoku srazili Emin Mahmudov a Josh Cullen. Oba jsou otřeseni na trávníků a potřebují ošetřit.
     
    78
    Pořád se nehraje. Emin Mahmudov bude dohrávat s obvázanou hlavou.
     
    79
    Střídání v týmu Ázerbájdžán: ze hřiště odchází Anton Krivocjuk, přichází Renat Dadašov.
     
    80
    Gara Garajev se opřel do odraženého balonu zhruba dva metry před hranicí pokutového území. Gavin Bazunu jeho projektil vytěsnil na břevno!
    80. Garajev nebyl daleko od kontaktní branky.
     
    82
    Ázerbájdžán v posledních minutách viditelně přidal. Další ofenzivní akce domácího celku ale nebezpečí nepřinesla a končí jen odkopem od branky Bazunua.
     
    83
    Z levé strany posílal před branku pas Ramil Šejdajev. Irská obrana odvrátila na další rohový kop.
     
    84
    Centr Abdullajeva hosté ihned dostali ze šestnáctky.
     
    85
    Abbas Husejnov přidržel za rameno Calluma Robinsona, který se ochotně skácel k zemi. Faul ve prospěch Irska.
     
    86
    Až v 86. minutě si Irsko užilo první rohový kop. A málem z toho byla branka! Po Cullenově centru z levé strany hlavičkoval pod břevno Shane Duffy. Šahruddin Mahammadalijev míč konečky prstů vytěsnil na další roh.
    86. První rohový kop Irska.
     
    86
    Střídání v týmu Ázerbájdžán: ze hřiště odchází Emin Mahmudov, přichází Rahim Sadychov.
     
    87
    Callum Robinson se vytouženého hattricku nedočkal ani tentokrát. Znovu ho o radost připravil pohotový Šahruddin Mahammadalijev!
     
    88
    John Egan je vůbec prvním karetně potrestaným hráčem tohoto utkání. Napomenutí si vysloužil za faul na Mahira Emreliho.
     
    89
    Irsko získalo v krátkém sledu už třetí rohový kop. Tentokrát ho rozehraje z pravé strany hřiště.
     
    90
    Irsko právě vstřelilo branku!
    Irové definitivně pojišťují vítězství. Cullen našel centrem od rohového praporku CHIEDOZIEHO OGBENEHO a ten hlavičkoval k levé tyči. Fotbalista původem z Nigérie slaví premiérovou trefu v irské reprezentaci.
    90. Chiedozie OGBENE - 0:3
     
    90+1
    Zápas bude nastaven o pět minut.
     
    90+3
    Střídání v týmu Irsko: ze hřiště odchází Josh Cullen, přichází Conor Hourihane.
     
    90+3
    Střídání v týmu Irsko: ze hřiště odchází Callum Robinson, přichází Troy Parrott.
     
    90+4
    Ještě jedna velká možnost Irska! Na středu vápna se odraženého míče zmocnil Jamie McGrath. Jeho ránu vyrazil Šahruddin Mahammadalijev před sebe, aby následně bravurně zneškodnil i dorážku střídajícího Troye Parrotta. Teď se brankář Ázerbájdžánu vyznamenal.
     
    90+5
    Následoval ještě irský rohový kop, z něhož ovšem žádné nebezpečí nevzešlo. Ázerbájdžán po něm vyvezl balon až na soupeřovu polovinu.
     
    90+6
    Renat Dadašov mohl alespoň kosmeticky upravit skóre. Jeho přízemní střelu z pravé strany šestnáctky vyrazil pohotový Gavin Bazunu.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Irska porazili v kvalifikaci o postup na mistroství světa rozdílem třídy 3:0 Ázerbájdžán a bodovali už potřetí v řadě. Irové vstoupili do utkání rychlým gólem. Callum Robinson už v 7. minutě vymetl levou horní šibenici a poslal hosty do vedení. Ti následně přenechali aktivitu Ázerbájdžánu. Ten vyprodukoval několik střeleckých pokusů, většina jich ovšem skončila nad brankou. Šest minut před pauzou pak zničehonic přidal druhý zásah znovu výborně hrající Robinson a dodal na irské kopačky potřebný klid. Po změně stran byli nebezpečnější Irové. Při chuti byl zejména Robinson, který několikrát útočil na hattrick. Proti byl ale brankář Mahammadalijev. Toho překonal až v poslední minutě řádné hrací doby premiérovou reprezentační trefou Ogbene, jenž po rohu hlavičkoval k levé tyči.
     
    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 5:8. Střely mimo: 8:7. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 3:7.
     
    Irové zůstávají navzdory vítězství s pěti body na předposledním místě skupiny A. Pod nimi už je s jediným bodem právě jen Ázerbájdžán.
     
    Za měsíc bude Irsko hostit lídra skupiny z Portugalska. Ázerbájdžán se představí v Srbsku.
     
    Z tohoto utkání je to vše. Děkujeme za pozornost a užijte si zbytek víkendu. Na viděnou. (20:11:11)

    Filip Lefenda

    Góly: 7. Robinson (McClean), 39. Robinson (Horgan), 90. Ogbene (Cullen)

    Karty:   88. Egan (IRL)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 5:8. Střely mimo: 8:7. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 3:7.
    Azerbajdžan: Mahammadalijev – A. Husejnov, Medveděv (C), Haqqverdi, Krivocjuk (79. Renat Dadašov) – E. Mahmudov (86. Sadychov), Garajev, T. Bajramov (63. A. Abdullajev) – Alaskarov (63. Šejdajev), Emreli, Ozobić.
    Náhradníci: Balajev, A. Bajramov – A. Abdullajev, Çelik, Renat Dadašov, Mustafajev, Mutallimov, Nurijev, Sadychov, Salahli, Šejdajev, Chačajev.

    Írsko: Bazunu – Doherty, Duffy, Egan (C) – Robinson (90+3. Parrott), Hendrick, Cullen (90+3. Hourihane), McClean, Horgan (46. McGrath) – Omobamidele – Idah (59. Ogbene).
    Náhradníci: Kelleher, Travers – Arter, Collins, Connolly, Hourihane, C. Christie, McGrath, Parrott, E. Stevens, Collins, Ogbene.

    Rozhodca: Eskås – Haglund, Ytterland (všichni NOR)