Bayern – Union Berlín 2:1 (kon.) | Freiburg – Lipsko 2:1 (kon.) | Hertha – Hoffenheim 2:3 (kon.)
Paderborn – Düsseldorf 2:0 (kon.) | Schalke – Dortmund 0:0 (kon.) | Leverkusen – Brémy 2:2 (kon.)
koniec
FC Schalke 04
0:0 (0:0)
Borussia Dortmund
Sobota 26.10.2019, 15:30 • VELTINS-Arena, Gelsenkirchen • Nemecká Bundesliga • 9. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose z najväčšieho nemeckého futbalového derby medzi FC Schalke 04 a Borussiou Dortmund. „Revírne derby“ sa začne o 15:30.
     
    FC Schalke 04

    Schalke po katastrofálnej minulej sezóny predvádza v tej aktuálnej omnoho lepšie výkony a je na pozíciách, kde sa bojuje o európske poháre. Po štyroch zápasoch bez prehry prišla v minulom kole prehra 0:2 na pôde Hoffenheimu, ktorá zosunula Schalke na siedme miesto tabuľky. Vo vyrovnanej hornej polovici Bundesligy však stráca na prvý Mönchengladbach len dva body. Domácim funguje v tejto sezóne predovšetkým obrana. Len tri tímy (Mönchengladbach, Wolfsburg a Lipsko) inkasovali menej gólov ako Schalke (9 inkasovaných gólov). Doma v tejto sezóne zatiaľ Schalke vybojovalo v štyroch zápasoch sedem bodov.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Paderborn – Schalke 1:5
    Schalke – Mainz 2:1
    RB Lipsko – Schalke 1:3
    Schalke – Kolín nad Rýnom 1:1
    Hoffenheim – Schalke 2:0

    Nebudú hrať: Nabil Bentaleb (zranenie kolena), Weston McKennie (zranenie lýtka)
     
    Borussia Dortmund

    Dortmund vstúpil do sezóny veľmi dobre a po ôsmich kolách má na konte jedinú prehru, ktorú utrpel na ihrisku nováčika Unionu Berlín. V tabuľke je na 4. mieste, o bod pred rivalom so Schalke a s jednobodovou stratou na prvý Mönchengladbach, ktorý v poslednom kole porazil 1:0. Borussia v lige neprehrala 5 zápasov za sebou, z toho však až tri len remizovala zhodným výsledkom 2:2. Z toho je tiež jasné, že Dortmund nemá problém so strieľaním gólov a po Bayerne je druhým najproduktívnejším tímom Bundesligy (20 strelených gólov). Naopak obrana zatiaľ nie je najsilnejším článkom hry BVB, z tímov v hornej polovici tabuľky totiž inkasovalo spolu s Leverkusenom najviac gólov (11). Vonku Borussia v tejto sezóne získala v štyroch zápasoch len 5 bodov a už trikrát za sebou nedokázala na cudzom ihrisku vyhrať.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Dortmund – Leverkusen 4:0
    Frankfurt – Dortmund 2:2
    Dortmund – Brémy 2:2
    Freiburg – Dortmund 2:2
    Dortmund – Mönchengladbach 1:0

    Nebude hrať: Marcel Schmelzer (zranenie bedra)
     
    Vzájomné zápasy

    Oba kluby proti sebe doteraz vo všetkých súťažiach nastúpili v 154 zápasoch a vzájomná bilancia hovorí mierne v prospech Schalke, ktoré vyhralo 60 zápasov. 52 duelov sa skončilo výhrou BVB a 42 zápasov nemalo víťaza. Čo sa týka samotnej Bundesligy, tak v nej je vzájomná bilancia naklonená veľmi tesne na stranu Dortmundu. BVB vyhralo 33 zápasov, 32 sa skončilo výhrou Schalke a 29-krát nemal zápas víťaza. Domácim tímom sa v posledných sezónach veľmi nedarí, z posledných siedmich zápasov totiž vyhral domáci tím jediný. V minulej sezóne vyhral vo VELTINS-Arene Dortmund 2:1, doma však svojmu rivalovi podľahol 2:4 a touto prehrou sa zrejme pripravil o titul.

    Posledných 5 vzájomných zápasov:
    1.4.2017: Schalke – Dortmund 1:1
    25.11.2017: Dortmund – Schalke 4:4
    15.4.2018: Schalke – Dortmund 2:0
    8.12.2018: Schalke – Dortmund 1:2
    27.4.2019: Dortmund – Schalke 2:4
     
    Úvodné zostavy:

    FC Schalke 04: Nübel (C) – Kenny, Stambouli, Sané, Oczipka – Mascarell – D. Caligiuri, Serdar – Harít – Burgstaller, Matondo.
    Náhradníci: Schubert – Miranda, Kabak, Nastasić, Uth, Raman, Kutucu, Schöpf, Mercan.

    Borussia Dortmund: Hitz – Ł. Piszczek, Weigl, Hummels, Guerreiro – Witsel, Delaney – Hakimí, Reus (C), Sancho – M. Götze.
    Náhradníci: Oelschlägel – Zagadou, Dahoud, N. Schulz, Akanji, Brandt, T. Hazard, Bruun Larsen, Raschl.

    Rozhodca: Brych – Borsch, Lupp.
     
    Oba tímy práve nastupujú na hraciu plochu do posledného miesta zaplnenej VELTINS-Areny. Mužstvá budú hrať vo svojich tradičných farebných kombináciách – Schalke v modrobielej, Borussia v žltočiernej.
     
    Kapitán Borussie Marco Reus doteraz neskóroval vo VELTINS-Arene.
     
    Tesne pred začiatkom zápasu zapálili fanúšikovia Dortmundu vo svojom sektore dymovnice. Úvodný výkop sa tak o pár minút posunie.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop „revírneho derby“ mali domáci hráči. Obrancovia Schalke loptu nakopli hneď na polovicu Dortmundu, nabiehajúci Stambouli ju ale nedokázal spracovať, a tak skončila za bránkovou čiarou.
     
    2
    Rozohrávka sa hosťom nevydarila a nepresnú prihrávkou v strede poľa vystihol Mascarell. Domáci zacúvali na vlastnú polovicu a odtiaľ zakladajú svoj postupný útok.
     
    3
    Ani útok Schalke nebol úspešný a loptu získali hostia. Guerreiro prihrávkou z ľavej strany našiel za šestnástkou Jadona Sancha, ktorému sa otvoril priestor na strelu. Jeho strelu k pravej tyči vyrazil prvým výborným zákrokom zápasu brankár Nübel.
     
    4
    Domáci loptu znovu nakopli k šestnástke Borussie, kde však tentokrát boj o hrací predmet vyhrali. Harítovu strelu zablokoval Delaney a Sané potom nepresnou prihrávkou na ľavé krídlo poslal loptu priamo do autu.
     
    5
    Lopta sa dostala k brankárovi Dortmundu Hitzovi. Ten dnes chytá namiesto tradičnej jedničky, krajana zo Švajčiarska Romana Bürkiho, ktorý ochorel.
     
    6
    Dortmund sa snažil o kombináciu na jeden dotyk v strede poľa, Witsel však nepresnou prihrávkou odkopol loptu do autu. Götze potom obral o loptu domácich a Serdar ho radšej takticky fauloval.
     
    7
    Od úvodu sa hrá vo vysokom tempe, až na výbornú strelu Sancha však hlavne v strede poľa. V posledných okamihoch majú loptu častejšie na kopačkách hráči BVB, cez dobre zorganizovanú obranu Schalke ale nie sú schopní prejsť na dlhšiu dobu na polovicu súpera.
     
    8
    A nepodarilo sa to ani Witselovi, ktorého pokus o individuálny prienik skončil v stredovom kruhu. Domáci okamžite nakopli loptu na rozbehnutého Matonda, pred ktorým ju odhlavičkoval na rohový kop vracajúci sa Piszczek.
     
    9
    Oczipkov center obrana hostí odvrátila a po následnom centri sa lopta odrazila od padajúceho Witsela k Matondovi. Útočník domácich ju z voleja poslal tesne mimo Hitzovej brány.
     
    10
    Matondo sa pošmykol pri kľučke proti Guerreirovi a prišiel o loptu. Domáci ju ale rýchlo získali späť a vyrazili do rýchleho protiútoku. Harít prihrávkou na pravú stranu vysunul do šestnástky Burgstallera, ktorý však trafil len Hummelsa.
     
    11
    Akcia Schalke ale pokračovala ďalej a Burgstaller znovu získal loptu. Prihrávkou na os ihriska ju posunul k Mascarellovi, ktorý tvrdou strelou zo strednej vzdialenosti výrazne minul Hitzovu bránu.
     
    12
    Presing domácich bol znovu úspešný a hostia sa vôbec nedostali ani len do stredu poľa. Ďalší rýchly protiútok domácich zastavil až pred vlastným pokutovým územím Hummels, ktorý loptu i vyviezol na polovicu Schalke.
     
    13
    Tam Reus po diskutabilnom súboji s Mascarellom prišiel o loptu a domáci znovu vyrazili do útoku. Matondo si nabehol na ľavé krídlo na kolmú prihrávku Haríta, Weigl mu však loptu odkopol na rohový kop.
     
    14
    Oczipkov center z rohu odhlavičkoval na prednej tyči stojaci Delaney na ďalší roh.
     
    15
    S ďalším centrom Oczipku mala obrana Dortmundu omnoho väčší problém, pretože loptu sa snažilo v strede pokutového územia zasiahnuť niekoľko hráčov z oboch tímov. Víťazom tohto súboja sa stal Hummels, ktorý loptu odhlavičkoval až do stredu poľa.
     
    16
    Držanie lopty: 44 % : 56 %
    Strely: 3:1
     
    16
    Iniciatívnejším tímom je v posledných minútach jednoznačne Schalke. I teraz majú domáci loptu pevne pod svojou kontrolou a z vlastnej polovice sa snažia založiť ďalší postupný útok.
     
    17
    Tentoraz ale neuspeli a naopak, na ich polovici sa usadili hostia. Piszczek prenesením z pravej strany na ľavú hľadal rozbehnutého Hakimího, pred ním však loptu sklzom odkopol do autu Kenny.
     
    18
    Prvú žltú kartu za zásah lakťom do hrude rozbehnutého Matonda dostáva Julian Weigl (Borussia Dortmund).
     
    19
    Caligiuriho center sa snažil hlavou predĺžiť do šestnástky Sané, loptu ale odhlavičkoval Weigl. Odrazenú loptu potom získal Serdar, ktorý zo zhruba 30 metrov prízemnou strelou minul Hitzovu bránu.
     
    20
    Stambouli kopol v súboji o loptu Hakimího do nohy. Okolo ležiaceho Hakimího sa okamžite strhla menšia šarvátka, ktorú rieši hlavný rozhodca.
     
    20
    Žltú kartu za tento faul na Hakimího dostáva Benjamin Stambouli (FC Schalke 04).
     
    21
    Hra sa začína poriadne pritvrdzovať a kúskovať. Ďalším ostrým faulom zasiahol Witsela Harít, tentokrát ale Felix Brych žltú kartu domácemu hráčovi neukázal.
     
    22
    Domáci obrancovia dostali svojho brankára mizernou malou domov do zložitej pozície medzi dvomi napádajúcimi hráčmi Dortmundu. Nübel Götzeho obišiel, pred Reusom však musel loptu odkopnúť do autu.
     
    23
    Domáci rýchlo získali hrací predmet naspäť pod svoju kontrolu, ich útok však skončil po ofsajde Matonda.
     
    24
    Schalke sa znovu vrátilo na polovicu svojho súpera a tlačí žltočiernych do obrany. BVB sa snaží držať obranné postavenie a nedať domácim priestor na únik smerom k bráne.
     
    25
    Po zisku lopty hneď prišiel nákop na Götzeho, ktorého odtlačil od lopty čisto Sané a obranca domácich ju potom nechal dokotúľať sa za bránkovú čiaru.
     
    26
    Guerreiro stratil v strede poľa loptu a Matondo s ňou vyrazil po pravom krídle dopredu. Center na Burgstallera zastavil Hummels, ktorý prihrávkou na pravú stranu na Piszczeka založil útok BVB.
     
    27
    Piszczekovi v strede poľa lopta odskočila a modrí sa vrátili na polovicu Dortmundu. Reus pri snahe o spracovanie vysokej lopty zasiahol hrací predmet rukou a domáci získavajú priamy kop z pravej strany útočnej polovice.
     
    28
    Caliguriho center na zadnú tyč odkopol na rohový kop Hummels.
     
    29
    Na Oczipkov center si najlepšie naskočil Sané, ktorý prudkou hlavičkou namieril do brvna brány hostí. Ďalší center domácich potom chytil brankár Hitz.
     
    30
    Nübelovi sa na opačnej strane vôbec nevydarila rozohrávka a Reus vystihol jeho prihrávku, pri spracovaní mu ale lopta odskočila. Ležiaci Reus od zlosti udrel päsťou do trávnika.
     
    31
    Burgstaller sklepol nákop na polovicu Dortmundu doprava na rozbehnutého Matonda, ktorý strelou spoza šestnástky výrazne minul bránu hostí.
     
    32
    Kenny výbornou prienikovou prihrávkou vysunul na pravé krídlo do nábehu Burgstallera, rakúsky útočník Schalke ale vybiehal z ofsajdovej pozície.
     
    33
    Strely: 7:2
     
    34
    Šťastne sa v šestnástke Dortmundu dostal po odkope Hummelsa do tváre Weigla k lopte Serdar, ktorý pred Hitzom zakončoval k bližšej tyči, i on však trafil len konštrukciu brány!
     
    35
    Schalke postupne stupňuje svoju aktivitu a znovu sa hrá pri šestnástke Dortmundu. Hostia majú pri agresívnom presingu domácich veľký problém s rozohrávkou.
     
    36
    Hosťom sa po dlhej dobe vydaril prechod do útoku, ani tentokrát sa však na útočnej polovici dlho neudržali. Sanchovi loptu zobral Kenny a zaviezol ju naspäť na polovicu Dortmundu.
     
    37
    Serdarov center z pravej strany zrazila obrana hostí na rohový kop.
     
    38
    Reus, ktorý stál na prednej tyči, si splnil svoje defenzívne povinnosti a odhlavičkoval loptu do autu. Schalke však naďalej pokračuje v tlaku na polovici Dortmundu.
     
    39
    Trochu kostrbatou kombináciou sa domáci snažili presadiť na pravej strane útočnej polovice, hlavičkový biliard ale nakoniec ukončil Guerreiro, ktorý loptu odkopol na polovicu Schalke.
     
    40
    Piszczek sa uvoľnil na pravom krídle a chcel nacentrovať, to, čo však vyšlo z jeho kopačky, vyvolalo výsmech domácich tribún. Loptu poslal smerom takmer až do druhého poschodia protiľahlej tribúny.
     
    41
    Dortmundu sa rozohrávka vydarila, tentokrát však útok hostí zhatila nepresná prihrávka Hakimího na Reusa v strede poľa.
     
    42
    Götze dobrým napádaním donútil brankára Nübela len odkopnúť loptu na polovicu BVB, kde ju poľahky získal Hummels. Od neho začína postupný útok hostí.
     
    43
    Hakimí prenikol po pravom krídle k šestnástke Schalke, jeho center ale zablokoval Oczipka. Ten loptu okamžite nakopol pozdĺž autovej čiary na Haríta, ktorý však prehral šprintérsky súboj s Weiglom.
     
    44
    Matondo sa po výbornej prihrávke z vlastnej polovice dostal do samostatného úniku, ktorý však vychytal výborným zákrokom pravou rukou brankár Hitz. Čiarový rozhodca potom Matondovi odmával ofsajd, podľa opakovaných záberov sa však o postavenie mimo hry nejednalo a prípadný gól by tak pri kontrole videoasistentom zrejme platil.
     
    45
    Guerreirov center z rohu odhlavičkoval Sané k Hakimímu, ktorý si loptu nechal spadnúť a potom tvrdou strelou výrazne minul bránu Nübela.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Po prvom polčase pôjdu do šatne sklamanejší domáci hráči, ktorí boli výrazne aktívnejší, svoje šance ale premeniť nedokázali. Hostia síce mali miernu územnú prevahu, súčasne však mali obrovský problém sa cez agresívne napádajúcich domácich dostať k dlhším kombináciám na polovici Schalke. Dve najväčšie šance prvého polčasu mali tiež domáci, Sané po rohu a následne po šťastnom odraze v šestnástke Dortmundu Serdar však trafili len konštrukciu Hitzovej brány. Uvidíme, ako na tento vývoj zareagujú hostia, ktorí nemôžu byť so svojim výkonom zatiaľ vôbec spokojní.

    Štatistiky po 1. polčase:

    Držanie lopty: 44 % : 56 %
    Strely na bránu: 0:2
    Strely mimo: 3:0
    Rohy: 5:1
    Ofsajdy: 3:0
    Fauly: 4:2
     
    Druhý polčas sa začne približne o 16:34.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali hostia. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    46
    Dortmund hneď po výkope prišiel o loptu a znovu sa musel brániť. Serdarov center z ľavej strany odhlavičkoval Hummels za šestnástku ku Caligiurimu, ktorý vystrelil vysoko nad bránu Hitza.
     
    47
    Neubehli ešte ani dve minúty druhého polčasu a domáci už druhýkrát útočia. Center z ľavej streny zrazil Hakimí na rohový kop.
     
    48
    Na Oczipkov center z rohu si skvele vyskočil osamotený Burgstaller, jeho hlavičku letiacu k ľavej tyči však vykopol na bránkovej čiare stojaci Guerreiro.
     
    49
    Matondo kolmou prihrávkou do stredu šestnástky hľadal Burgstallera, Rakúšanovi ale prudký pas odskočil. Weigl loptu odkopol na polovicu Schalke.
     
    50
    Tam sa hracieho predmetu zmocnili domáci a od vlastného brankára Nübela začína Schalke ďalší postupný útok. Dortmund sa ešte nedostal v druhom polčase na polovicu domácich.
     
    51
    Matondo znovu dostal skvelú kolmicu za obranu Dortmundu a znovu sa dostal do samostatného nájazdu na Hitza. Na hranici šestnástky sa mu však lopta zamotala medzi nohami, nedokázal tak presnejšie vystreliť a trafil len vybiehajúceho brankára Hitza. Čiarový rozhodca mu potom odmával ofsajd, opäť sa ale podľa opakovaných záberov jednalo o veľmi diskutabilnú situáciu.
     
    52
    Harít nakopol hneď po zisku lopty v strede poľa hrací predmet za obranu hostí na rozbehnutého Matonda, ten však tentokrát nedokázal vysoký pas spracovať.
     
    53
    Dortmund sa vôbec prvýkrát v druhom dejstve dostal postupnou kombináciou k šestnástke domácich. Sancho si pred ňou narazil loptu s Götzem a pekne vystrelil, loptu však zakrútil tesne mimo ľavej tyče Nübelovej brány.
     
    54
    Schalke odpovedalo vlastnou postupnou kombináciou, ktorú zakončil nie príliš vydarenou strelou z ľavej strany Serdar. Brankár Hitz loptu letiacu do stredu brány chytil.
     
    55
    Dortmund sa snaží upokojiť hru prihrávkami medzi vlastnými obrancami, tým ale bránia v rozohrávke vysoko napádajúci domáci.
     
    56
    Napokon sa založenie útoku hosťom vydarilo, Guerreirov center z pravej strany ale letel na nabiehajúceho Götzeho do ofsajdu.
     
    58
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Mario Götze, prichádza Thorgan Hazard.
     
    58
    Domáci znovu kombinovali na polovici hostí a Oczipka dravým prienikom po ľavej strane získal pre Schalke rohový kop.
     
    59
    Oczipkov center z rohu zasiahol Hazard vo vlastnej šestnástke rukou. Situáciu posudzuje VAR.
     
    60
    Po súboji na prednej tyči zostal na trávniku ležať Delaney. Opakovaný záber odhalil, že ho Mascarell trafil lakťom do tváre v hlavičkovom súboji. Delaney je už v opatere lekárov Dortmundu.
     
    61
    VAR teraz skúma dve situácie, ktoré zrejme výrazne ovplyvnia ďalší dej zápasu – Mascarellov faul lakťom na Delaneyho a následnú hru Hazarda rukou.
     
    62
    Delaney sa chce so zakrvavenou tvárou a dresom vrátiť do hry. Hlavný rozhodca ho núti vrátiť sa prezliecť sa do nového dresu.
     
    63
    Zvláštny verdikt: Mascarellov zákrok nebol vyhodnotený ako faul a Hazardova ruka sa tiež neposúdila ako porušenie pravidiel. Zápas tak pokračuje za stavu 0:0.
     
    64
    Harít obišiel dvoch protihráčov, pred šestnástkou ale spadol v súboji s Weiglom. Ani tentokrát sa faul nepíska a následný vysoký nákop do pokutového územia chytil brankár Hitz.
     
    65
    Witsel dostal ťažkou prihrávkou do problémov Hummelsa, ktorý musel tesne pred dobiehajúcim Burgstallerom loptu odkopnúť do autu.
     
    66
    Držanie lopty: 46 % : 54 %
    Strely: 10:4
     
    67
    Guerreira obral pri rozohrávke o loptu Serdar a tú potom poriadne ďalekou malou domov asi na 60 metrov prihral brankárovi Nübelovi. Od neho začína nový postupný útok tímu z Gelsenkirchenu.
     
    68
    Nübelov nákop na polovicu Dortmundu skončil u Delaneyho, i jeho však obral o loptu Serdar. Jeho následný prienik zastavil zákrokom pred vlastnou šestnástkou Reus. Domáci tím bude rozohrávať rohový kop.
     
    69
    Burgstaller si odskočil od Hummelsa a z voleja zakončoval Oczipkov center. Pri náprahu sa ale pošmykol a loptu poslal vysoko nad Hitzovu bránu.
     
    70
    Kenny kolmicou na ľavú stranu vyslal do ďalšieho úniku Matonda, ktorý však z hranice šestnástky vystrelil vysoko nad bránu Dortmundu.
     
    70
    Žltú kartu za zásah sklzom zozadu do nohy Matonda dostáva Thorgan Hazard (Borussia Dortmund). Striedajúci hráč Dortmundu ani neskúša protestovať.
     
    71
    Oczipka rozohral i tento priamy kop, jeho center ale dokázala obrana hostí bez problémov odvrátiť. K odrazenej lopte sa ale opäť dostali domáci, ktorí kombinujú v strede poľa.
     
    72
    Dortmund sa jednoduchou kombináciou na jeden dotyk dostal cez prehustený stred poľa až k šestnástke Schalke, tam ale o loptu po nepresnej prihrávke Witsela na Sancha prišiel.
     
    73
    Útok domácich zastavil výborným sklzom Hummels, ktorý hru preniesol na pravú stranu na Sancha. Tretiu strelu Angličana v zápase vyrazil od ľavej tyče do bezpečia brankár Nübel.
     
    74
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Thomas Delaney, prichádza Manuel Akanji.
     
    Akanji sa po príchode na ihrisko presunie do stredu obrany k Hummelsovi a Weigl sa posunie na miesto stredného defenzívneho záložníka, na ktorom hral vystriedaný Delaney.
     
    75
    Hakimího center z pravej strany zrazil Kenny rukou pri tele na rohový kop. Hostia protestujú, ani tentokrát však Felix Brych nereaguje.
     
    76
    Center z rohu domáca obrana vyriešila, hostia sa ale postupne začínajú presadzovať i v útoku. Hakimí obišiel na ľavom krídle Stambouliho, v rozhodujúcom momente si ale loptu predkopol príliš ďaleko a vybiehajúci brankár Schalke Nübel ju chytil.
     
    77
    Hazardov center z pravej strany preletel celou šestnástkou na opačnú stranu na Sancha, ktorý mal dostatok času si loptu i spracovať. Strela z pomerne ostrého uhla skončila mimo Nübelovej brány.
     
    78
    Fanúšikovia Dortmundu znovu na chvíľku prerušili svojou dymovnicovou šou zápas. Hlásateľ ich prosí, aby nepoužívali pyrotechniku, zjavne ale nemá toto hlásenie požadovaný účinok.
     
    79
    Hazard si navádzal loptu z ľavého krídla na os ihriska, i jemu však v rozhodujúcom momente odskočila. Strelou z polkruhu pred šestnástkou potom trafil Mascarella.
     
    80
    Striedanie v tíme FC Schalke 04: z ihriska odchádza Rabii Matondo, prichádza Ahmed Kutucu.
     
    81
    Domáci sa v posledných minútach ocitli pod tlakom hráčov Dortmundu a i teraz ich hostia vysokým presingom pripravili o loptu. Žltočiernym sa ale rozohrávka vôbec nevydarila a Guerreiro nepresnou prihrávkou poslal loptu do autu.
     
    82
    Sanchov center zľava odkopol Stambouli pred dobiehajúcim Reusom. Domáci potom loptu pod tlakom napádajúcich hráčov odkopli len k brankárovi BVB Hitzovi.
     
    83
    Schalke akoby zhruba od 70. minúty došli sily a kým predtým tlačilo svojho súpera, tak teraz sú to domáci, kto sa väčšinou bráni.
     
    83
    Žltú kartu za sklz do nôh Reusa dostáva Salif Sané (FC Schalke 04).
     
    84
    Striedanie v tíme FC Schalke 04: z ihriska odchádza Daniel Caligiuri, prichádza Alessandro Schöpf.
     
    85
    Reus po predošlom zákroku Saného, ktorý išiel proti nemu oboma nohami napred, ešte ostáva ležať na trávniku a musí byť ošetrený.
     
    86
    Reus napokon rozohral priamy kop z ľavej strany, center do šestnástky však chytil pripravený brankár Nübel.
     
    86
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Achraf Hakimí, prichádza Julian Brandt.
     
    87
    Útok Dortmundu zastavil faul Reusa v hlavičkovom súboji s Mascarellom. Domáci vďaka tomuto faulu získavajú priamy kop na útočnej polovici.
     
    88
    Center zo štandardky odhlavičkoval Akanji, po Oczipkovej prihrávke sa ale dostal k lopte na ľavej strane Burgstaller. Jeho pokus zablokoval v sklze mimo vlastnej brány Weigl, Burgstaller ale bol i tak v momente Oczipkovej prihrávky v ofsajde.
     
    89
    Serdar podrazil prenikajúceho Thorgana Hazarda. Domáci hráč je s verdiktom poriadne nespokojný, faul bol ale v tomto prípade zrejmý.
     
    90
    Žltú kartu za zásah lakťom do hlavy Akanjiho dostáva Ahmed Kutucu (FC Schalke 04). Obranca Dortmundu zostáva ležať na trávniku a namiesto neho si účty s Kutucum vybavujú jeho spoluhráči.
     
    90
    Bude sa hrať ešte tri minúty.
     
    90+1
    Striedanie v tíme FC Schalke 04: z ihriska odchádza Guido Burgstaller, prichádza Ozan Kabak.
     
    90+2
    Brandt potiahol loptu z pravej strany a jemnou prihrávkou za obranu chcel vysunúť do šestnástky Reusa. Ten jeho úmysel pochopil, na to, aby si loptu spracoval, mu však chýbal jeden krok.
     
    90+3
    Zrejme posledný útok zápasu predvádza Schalke, ktoré sa však nedokáže cez prehustený stred poľa prebiť na polovicu Dortmundu.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Schalke bolo v dnešnom „revírnom derby“ aktívnejším tímom, svoj tlak ale nedokázalo pretaviť do gólu. Domáci mali viac nebezpečných streleckých príležitostí a v určitých pasážach zápasu zatlačili Dortmund hlboko do obrany, gól by však dnes zrejme nedali, ani keby sa hralo do rána. Od cca 70. minúty im potom už zjavne začali dochádzať sily a do zaujímavých situácií sa začali dostávať i hostia a spomedzi nich hlavne Jadon Sancho, ktorý si však dnes zjavne neobul strelecké kopačky. Svojimi zakončeniami buď mieril mimo domácej brány alebo nechal vyniknúť brankára Nübela. Prvýkrát od februára 2006 sa tak bundesligové derby hrané v Gelsenkirchene skončilo bezgólovou remízou.

    Dortmund sa vďaka štvrtej remíze z posledných piatich zápasov posunul na priebežné tretie miesto, kvôli tesným bodovým rozdielom v hornej polovici tabuľky tam však zrejme dlho nezostane. Schalke je na siedmom mieste a nevyhralo tretíkrát za sebou.
     
    Držanie lopty: 45 % : 55 %.
    Strely na bránu: 3:3.
    Strely mimo: 9:4.
    Rohy: 8:2.
    Ofsajdy: 5:1.
    Fauly: 11:9.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok soboty. (17:35:47)

    Michal Sadlek

    Góly:

    Karty:   20. Stambouli (SCH), 83. Sané (SCH), 90. Kutucu (SCH) – 18. Weigl (DOR), 70. T. Hazard (DOR)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 9:4. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 5:1. Fauly: 11:9.
    FC Schalke 04: Nübel (C) – Kenny, Stambouli, Sané, Oczipka – Mascarell – D. Caligiuri (84. Schöpf), Serdar – Harít – Burgstaller (90+1. Kabak), Matondo (80. Kutucu).
    Náhradníci: Schubert – Miranda, Kabak, Nastasić, Uth, Raman, Kutucu, Schöpf, Mercan.

    Borussia Dortmund: Hitz – Ł. Piszczek, Weigl, Hummels, Guerreiro – Witsel, Delaney (74. Akanji) – Hakimí (86. Brandt), Reus (C), Sancho – M. Götze (58. T. Hazard).
    Náhradníci: Oelschlägel – Zagadou, Dahoud, N. Schulz, Akanji, Brandt, T. Hazard, Bruun Larsen, Raschl.

    Rozhodca: Brych – Borsch, Lupp

    Diváci: 61 873