Metallurg Magnitogorsk – Barys 1:3 (kon.) | Čeljabinsk – Kazaň 0:6 (kon.) | Helsinki – CSKA Moskva 1:5 (kon.)
Jaroslavľ – Riga 4:0 (kon.)
koniec
Jokerit Helsinki
1:5 (0:2, 1:1, 0:2)
CSKA Moskva
cz Streda 25.09.2019, 17:30 • Hartwall Arena, Helsinky • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Příjemný podvečer! Helsinská Hartwall Arena dnes bude dějištěm atraktivního souboje mezi domácím Jokeritem a silným moskevským CSKA, aktuálním mistrem KHL. Pojďme si oba soupeře podrobně představit.
     
    JOKERIT HELSINKY
    9. místo v Západní konferenci
    8 Z, 3-0-1-4, 25:26, 7 bodů

    Finové v úvodu svého šestého ročníku v KHL podávají překvapivě vlažné výkony. Marjamäkiho svěřenci v prvních osmi duelech nasbírali pouhých sedm bodů, které stačí jen na deváté místo v Západní konferenci. Navíc nezvládli hned tři z posledních čtyř duelů – na ledě Torpeda padli po prodloužení, v Petrohradu prohráli těsně 2:3 a Minsk jim nadělil ostudný debakl 0:5. Sérii nezdarů se jim ale podařilo přetnout v pondělím duelu s trápící se Jaroslavlí, který vyhráli 4:1. Po tomto zápase byl odvolán trenér Lokomotivu Craig MacTavish.

    Nejproduktivnější hráči
    Mikko LEHTONEN – 8 bodů (3+5)
    Niklas JENSEN – 7 bodů (4+3)
    Petri KONTIOLA – 7 bodů (3+4)
    Henrik HAAPALA – 7 bodů (1+6)

    Brankářské statistiky
    Janis KALNINŠ
    – 242 min. | 89,6% úsp. | prům. 2,73
    Antti NIEMI
    – 239 min. | 88,9% úsp. | prům. 3,52
     
    CSKA MOSKVA
    3. místo v Západní konferenci
    9 Z, 5-2-1-1, 27:13, 15 bodů

    Moskvané jsou v opačném rozpoložení – aktuálně sbírají jednu výhru za druhou a bojují s Viťazem o první místo v Bobrovově divizi. Hořkou pachuť porážky naposledy okusili přesně před dvěma týdny v Nižném Novogorodu, od té doby se jim podařilo hned dvakrát porazit úhlavního rivala z Petrohradu a hladce uspět v duelech s Admiralem a Lokomotivem. Rozšíří dnes svou vítěznou sérii na pět duelů, nebo je domácí Jokerit zaskočí?

    Nejproduktivnější hráči
    Kirill KAPRIZOV – 12 bodů (5+7)
    Michail GRIGORENKO – 10 bodů (3+7)
    Konstantin OKULOV – 7 bodů (2+5)

    Brankářské statistiky
    Ilja SOROKIN
    – 314 min. | 95,3% úsp. | prům. 1,15
    Lars JOHANSSON
    – 237 min. | 92,7% úsp. | prům. 1,52
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY V ROČNÍKU 2018/19

    Dnešní soupeři na sebe v uplynulém ročníku narazili dvakrát, přičemž oba duely skončily jasnými výhrami domácího celku. Bude tomu tak i dnes, nebo CSKA v Helsinkách potvrdí roli favorita?

    20/12/2018: Jokerit – CSKA 4:1
    04/11/2018: CSKA – Jokerit 5:0
     
    Úvodní sestavy:

    Jokerit Helsinky: Niemi (Kalninš) – Lehtonen, A. Grant, Eronen, Lepistö (A), Lööv, O. Lauridsen, E. Räsänen – Haapala, Kontiola, Oksanen – H. Ikonen, Norman, O'Neill – Joensuu, Regin (C), Moses – Pihlström, Niemi, Anttila (A) – Hirvonen.

    CSKA Moskva: I. Sorokin (L. Johansson) – A. Romanov, Nestěrov (C), Kiselevič, Marčenko, Dahlbeck, M. Robinson (A), Naumenkov – Kaprizov, Světlakov, Grigorenko – Kalinin, Šalunov, Okulov – Sekáč, Vey, Tolčinskij – Tělegin (A), P. Karnauchov, Slepyšev – Komissarov.

    Rozhodčí: Birin, Kulakov – Ivanov, Černišev.
     
    Ještě jednou vám přeji příjemný podvečer, za malý moment začínáme. Oba celky jsou seřazeny na modrých čarách, helsinskou halou zní státní hymny.
     
    Sudí svolává první lajny do středového kruhu, jdeme na věc! Na úvodním buly změří domácí Ahti Oksanen síly s moskevským Kirillem Kaprizovem.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:26
    Niemi má hned zkraje utkání práci, střelu z prostoru pro vhazování zastavil a následně se rozhodl kotouč podržet. Poprvé od prvního buly se tak přerušuje.
     
    01:09
    Jokerit se poprvé v zápase protlačil před Sorokina, nekompromisní defenzíva soupeře ale zvládla výpad rychle rozebrat. Gólman CSKA ani nemusel zasahovat.
     
    02:23
    Podruhé je v dnešním střetnutí odpískán icing, kterého se i tentokrát dopustili svěřenci Lauriho Marjamäkiho. Po pauze tak uvidíme buly před jejich klecí.
     
    02:25
    CSKA právě vstřelilo branku!
    V Hartwall Aréně je hrobové ticho, hosté už po dvou a půl minutách hry odskakují do vedení! Po vyhraném buly se ke kotouči dostal Světlakov, který vypálil od modré. Projektil pak mezi betony gólmana tečoval KIRILL KAPRIZOV – 0:1! Asistence: Bogdan Kiselevič a Andrej Světlakov.
    02:25 Kirill KAPRIZOV - 0:1
     
    03:05
    Další tažení moskevských hráčů před branku zastavil hvizd píšťalky čárového rozhodčího, CSKA se totiž dostalo do postavení mimo hru.
     
    04:20
    Peter Regin z posledních sil nahrál na modrou Alexi Grantovi, jehož následné prudké zakončení se zastavilo až v ochranné síti nad hostující svatyní.
     
    05:40
    Linden Vey se protáhl do útočného pásma a chtěl pryž nabídnout jednomu ze svých spoluhráčů, místo toho ale našel hůl borce z Jokeritu. Domácí jdou dopředu.
     
    06:45
    Hráči CSKA drží kotouč na svých holích a nepouští k němu soupeře. Jokerit se zatím ani jednou v duelu nezvládl na delší dobu usadit před Sorokinem.
     
    07:44
    Okulov podržel puk za svou brankou a počkal, až jeho spoluhráči dostřídají. Moskvané následně vyrazili do útočného pásma a nyní kují pikle před Niemim.
     
    08:49
    Hra se přelévá z jednoho konce ledové plochy na druhý, hokejisté Moskvy mají stále děj ve svých rukou a opakovaně atakují domácí klec.
     
    09:27
    Jokerit má příležitost se svým soupeřem srovnat krok. Dvě minuty za hákování dostává Bogdan Kiselevič (MOS), který tak domácím naservíroval přesilovku.
     
    10:40
    Jokerit se poprvé v přesilovce dostal před Sorokina, výborná hostující obrana ho ale nechce pustit do zakončení. Gólman Moskvy je stále bez práce.
     
    11:30
    CSKA si hru v plném počtu užilo jen tři sekundy. Tentokrát na trestnou lavici míří Linden Vey (MOS), jenž byl vyloučen za vyhození kotouče mimo hrací plochu.
     
    12:12
    Moskvané si hlídají svoji modrou čáru a nepouští svého soupeře do útočného pásma. Jokerit působí naprosto bezzubě, Sorokin se v brankovišti musí nudit.
     
    13:12
    Jeden z domácích vypálil z levého kruhu, projektil se zastavil někde v hloučku hráčů před brankovištěm. CSKA následně rychle vyhodilo odražený puk.
     
    14:15
    S vyloučeními se roztrhl pytel, tentokrát je za zdržování hry potrestán gólman Antti Niemi (JOK). Menší trest za něj odpyká Brian O'Neill.
     
    14:53
    CSKA právě vstřelilo branku!
    Hosté rychle přetavují početní výhodu v další gól, a na ledě helsinské haly tak vedou už o dvě branky! Tentokrát se prosadil KONSTANTIN OKULOV, který naplno využil zaváhání domácí obrany, protáhl se před brankoviště a dorazil kotouč za bezmocného Niemiho. Asistence: Alexej Marčenko.
    14:53 Konstantin OKULOV - 0:2
     
    15:40
    Niemi má plné ruce práce. Nejdřív musel likvidovat zakončení Tělegina z bezprostřední blízkosti brankoviště, jen o pár sekund později pak zastavil ránu z modré.
     
    16:58
    Do konce první části už zbývá odehrát jen něco málo před tři minuty, zrovna dvakrát záživnou pasáž hry nesledujeme. Více ze hry mají stále hráči CSKA.
     
    17:42
    Z prostoru pro vhazování zakončil Tolčickij, jehož rána trefila jen připraveného finského veterána. K odraženému kotouči se pak dostal jiný Moskvan.
     
    18:44
    Bogdan Kiselevič (MOS) před brankou dost okatě podražil Johna Normana, za což teď bude dvě minuty pykat na trestné lavici. Jokerit čeká třetí přesilovka.
     
    19:22
    Sorokin byl poprvé v utkání pod tlakem, Normanovu ránu z pravého kruhu vyrazil do ochranné sítě. Po krátké pauze se tak bude opět vhazovat před jeho klecí.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 6 – 7.
    Zblokované střely: 3 – 3.
    Vhazování: 5 – 12.
    Trestné minuty: 2 – 6.
    Využití přesilovek: 0/2* – 1/1.

    *Přesilovka domácích bude pokračovat po pauze.
     
    Úvodní dějství dnešního duelu mezi Jokeritem a CSKA je za námi, prvních dvacet minut nám nabídlo poměrně nezáživnou a hlavně naprosto jednostrannou podívanou. V Hartwall Areně jsou zatím vidět jen Moskvané, kteří po většinu periody na ledě dominovali a svou převahu přetavili ve dvě branky. Uvidíme, jestli se domácím podaří ve druhé třetině konečně dostat do utkání.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:21.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:08
    Druhá perioda budiž zahájena, Jokerit do ní vstupuje v početní výhodě. Hra se okamžitě po prvním vhazování přesunula před moskevské brankoviště.
     
    20:48
    Domácí se vlastní chybou vyhání z útočného pásma, Kiselevič už se vrátil na ledovou plochu. Jokerit se nyní snaží vrátit zpět před Ilju Sorokina.
     
    21:18
    Jokerit právě vstřelil branku!
    STEVE MOSES se dostal ke kotouči na hraně pravého kruhu a vypálil přesně do vzdálenějšího horního rohu! Asistence: Alex Grant a Peter Regin.
    21:18 Steve MOSES - 1:2
     
    29:48
    Vyloučení v týmu CSKA Moskva (Nikita Nestěrov – 2 min., podrážení).
     
    30:20
    Hokejisté CSKA dokázali po krátkém tlaku domácích vyhodit.
     
    30:48
    Jokerit znovu okupuje útočné pásmo a zkouší najít ideální pozici ke střele.
     
    31:10
    Velká tlak před hostující brankou! Po střele z levého kruhu ještě dorážel Anttila, ale Sorokin byl připraven.
     
    31:39
    Domácí pokračují v tlaku.
     
    31:48
    Hosté v plném počtu.
     
    32:10
    Další střela na Sorokina končí po zásahu domácích v ochranné síti.
     
    32:14
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Sami Lepistö – 2 min., vysoká hůl).
     
    32:30
    Moskevští hokejisté se ihned po buly usadili v pásmu, jenže neudrželi puk na modré čáře a musí tak začít znovu.
     
    32:45
    A domácí skvěle napadají, takže v oslabení ušetřili další sekundy.
     
    33:15
    Z pravého kruhu to zkoušel Nestěrov, Niemi jeho pokus vyrazil.
     
    33:39
    Následně domácí vyhodili.
     
    34:05
    A opět se Jokerit osvobodil. Vypadá to, že toto oslabení domácí přežijí.
     
    34:22
    CSKA právě vstřelilo branku!
    Jenže krátce po skončení přesilovky se hosté prosazují. Slepyšev předvedl parádní individuální akci po levém křídle, prokličkoval se až ke gólmanovi a následně poslal přesný pas na úplně volného ALEKSEJE MARČENKA. Ten sice pálil z úhlu, ale měl před sebou úplně prázdnou branku, takže stačilo jen zamířit, na což měl Marčenko dost času. Asistence: Anton Slepyšev.
    34:22 Alexej MARČENKO - 1:3
     
    34:59
    Domácí chtěli rychle odpovědět, ale nevystřelili přesně.
     
    35:53
    Hosté teď jen odevzdávají puky ve středním pásmu a nikam se neženou.
     
    36:29
    Domácí útočí do plných, nedaří se jim dostat ke střele.
     
    36:58
    Naopak na druhé straně opět musel zasáhnout Niemi, který si poradil s pokusem Šalunova z levého křídla.
     
    37:19
    Domácí vyhráli buly, ale jejich rozehrávka skončila na holích ruských beků.
     
    37:51
    V tlaku jsou opět hosté, kteří využívají rychlého střídání a na chvíli teď kompletně domácí zavařili.
     
    38:13
    Nakonec musel Niemi řešit hodně nepříjemný nájezd z pravého křídla. Naštěstí pro domácí šla střela mimo.
     
    38:47
    Domácí se probrali a šli do rychlého protiútoku. Sorokin ale opět nebyl vážněji ohrožen.
     
    39:05
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Henrik Haapala – 2 min., hákování).
     
    39:28
    Hosté vymíchali domácí obranu a na konci kombinace byl Kaprizov. Ten měl mezi kruhy ideální pozici, ale střela mu nesedla. Niemi tak puk celkem v klidu chytil.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:40
    Pavel Karnauchov se snažil tečovat nahození od modré čáry, ovšem puk nezasáhl a kotouč ukryl Antti Niemi.
     
    41:59
    CSKA právě vstřelilo branku!
    Obrovská chyba domácích v rozehrávce a CSKA hned trestá! Slepyšev ještě z mezikruží promáchl, avšak zblízka prostrčil puk za Niemiho PAVEL KARNAUCHOV! Asistence: Anton Slepyšev.
    41:59 Pavel KARNAUCHOV - 1:4
     
    42:10
    Domácí mají velký problém a ztrácejí aktuálně tři góly. Ve třetí části se bude snažit o srovnání, ovšem budou to mít těžké.
     
    43:11
    Henri Ikonen nedokázal prokličkovat do útočného pásma, Jokerit začíná až od vlastního gólmana.
     
    44:08
    Peter Regin se snažil zpracovat skákavý kotouč před brankou, ale to se mu nepovedlo. Steve Moses mezitím u mantinelu trefil Robinsona v souboji, ale vše bylo čisté.
     
    44:27
    Hosté také chybovali v rozehrávce a z mezikruží pálil z první Petri Kontiola, puk se mu ovšem postavil na hranu a rána skončila těsně nad horní tyčkou!
     
    45:21
    Viktor Lööv a Peter Regin v dobrých střeleckých pozicích, avšak Sorokina neprostřelili.
     
    45:43
    CSKA právě vstřelilo branku!
    Domácí se příliš soustředili na útok, Sergej Tolčinskij ujel defenzivě Jokeritu, byl faulován a Niemiho nepřekonal. Bylo by nařízeno trestné střílení, avšak hra stále pokračovala a volný kotouč dorazil do sítě LINDEN VEY. Asistence: Sergej Tolčinskij.
    45:43 Linden VEY - 1:5
     
    46:36
    CSKA úspěšně napadalo rozehrávku Jokeritu a vybojovalo kotouč v útočném pásmu.
     
    47:35
    Kontiola vymyslel skvělou přihrávku na Mosese, jenže ten sám proti Sorokinovi neuspěl! Jokerit dnes velké příležitosti neproměňuje.
     
    48:50
    Kaprizov z protiakce přihrával a kotouč se odrazil na Niemiho, ten musel vyrážet.
     
    49:14
    Sorokin si připisuje další skvělý zákrok, tentokrát vychytal domácího střelce Granta z levého kruhu.
     
    49:18
    Kontiola znovu přihrával do vyložené šance, jenže Teemu Eronen na Sorokina nevyzrál!
     
    50:32
    Anton Slepyšev vypálil ostře od modré čáry, Niemi musel vyrážet. Karnauchov poté stál v brankovišti a sudí přesouvají hru do středního pásma.
     
    51:18
    Jiří Sekáč nahazoval kotouč na branku, Niemi si dokázal poradit i s následným závarem a Jokerit posílá puk do středního pásma.
     
    52:15
    Kontiola tentokrát v útoku nepřesně přihrával a dopředu míří CSKA.
     
    52:32
    Velký závar před Niemim, ovšem Světlakov ani Kaprizov domácího gólmana zblízka nepřekonali!
     
    53:08
    CSKA pokračovalo v tlaku, ale jejich další střela byla sražená a Jokerit se osvobozuje.
     
    53:38
    Antti Pihlström se uvolnil na levé straně a následně pálil z mezikruží bekhendem, Sorokin vyráží.
     
    54:24
    Konstantin Okulov si vybruslil na levý kruh, ale jeho pokus byl sražen do rohu kluziště.
     
    54:48
    Oliver Lauridsen dostal kotouč na levý kruh, vypálil směrem na branku, nedal gól a navíc ztratil stabilitu a ostře narazil do mantinelu. Naštěstí je v pořádku a zvedá se z ledu.
     
    55:35
    Jokerit kombinuje, ale na čtyři góly mu zbývá skutečně málo času. CSKA navíc celkem s poklidem odolává.
     
    56:50
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Jesse Joensuu – 2 min., vražení na hrazení + 2 min., hrubost).
     
    57:05
    Nikita Nestěrov od modré čáry pálil nepřesně, Moskva pokračuje v ofenzivě.
     
    57:50
    Jokerit se ubránil tlaku a vyvezl kotouč do útoku.
     
    58:33
    Kotouč opustil hrací plochu, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    59:24
    Domácí se osvobozují. Duel už se pouze dohrává.
     
    Konec zápasu.
     
    Duel je u konce, CSKA po výborné první třetině udrželo náskok a dokonce ho stále navyšovalo. Jokerit sice nepředvedl úplně špatný výkon, ale neproměňoval vyložené příležitosti a to ho stálo možnost bojovat o body. Hosté naopak byli produktivní a nakonec zvítězili 5:1. Jiří Sekáč se za CSKA bodově neprosadil.
     
    Od nás je to pro dnešek vše, na počtenou u dalších on-line přenosů. (19:45:59)

    Vojtěch Martinek

    Matěj Vybíral

    Góly a asistencie: 22. Moses (A. Grant, Regin) – 3. Kaprizov (Kiselevič, Svetlakov), 15. Okulov (Marčenko), 35. Marčenko (Slepyšev), 42. P. Karnauchov (Slepyšev), 46. Vey (Tolčinskij)


    Jokerit Helsinki: Niemi (Kalniņš) – Lehtonen, A. Grant, Eronen, Lepistö (A), Lööv, O. Lauridsen, E. Räsänen – Haapala, Kontiola, Oksanen – H. Ikonen, Norman, O'Neill – Joensuu, Regin (C), Moses – Pihlström, Niemi, Anttila (A) – Hirvonen.
    CSKA Moskva: Sorokin (L. Johansson) – A. Romanov, Nesterov (C), Kiselevič, Marčenko, Dahlbeck, M. Robinson (A), Naumenkov – Kaprizov, Svetlakov, Grigorenko – Kalinin, Šalunov, Okulov – Sekáč, Vey, Tolčinskij – Telegin (A), P. Karnauchov, Slepyšev – Komissarov.

    Rozhodca: Birin, Kulakov – Ivanov, Černišev.