Denní přehled (kon.)
koniec udalosti
Denní přehled

cz Streda 26.06.2019, 09:00EH Baku 2015
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:00.
     
    Vítáme vás u sledování v pořadí šestého dne Evropských her v Minsku.
     
    Středa bude na Evropských hrách znovu plná zajímavého sportovního dění. Vedle pokračování plážového fotbalu, badmintonu, boxu či atletiky, se do akce vrhnou také střelci, první medaile budou rozdány v rychlostní kanoistice a zápase, pokračovat budou soutěže ve stolním tenise a na své si přijdou také příznivci lukostřelby.
     
    Co se českých sportovců týče, podruhé na Hrách se představí atletické družstvo, které čekají semifinálové boje. V badmintonu se představí mezi ženami Kateřina Tomalová a debl Michaela Fuchsová, Alžběta Bášová, a mezi muži Milan Ludík a deblisté Jaromír Janáček a Tomáš Švejda.

    V zápase se představí v osmifinále Adéla Hanzlíčková v kategorii do 68 kilogramů. Pokud se jí podaří postoupit, mělo by ji ve středu čekat i čtvrtfinále, případně semifinále ve večerních hodinách.
     
    V rychlostní kanoistice se na začátku programu představí Jakub Špicar ve finále B na trati 1 kilometr na kajaku.

    Vrcholem bude jízda Martina Fuksy ve finále na kanoi na trati 1000 metrů. Martin se poté později představí také po boku Petra Fuksy ve finále kilometru na deblkanoi, kde ovšem Češi favority nebudou.

    Později odpoledne budou na programu ještě rozjížďky a semifinále v dalších disciplínách. Anežka Paloudová vstoupí do soutěže na kajaku na sprinterské dvoustovce. Na stejné trati bude startovat i Jakub Zavřel. Potřetí se pak dostane do akce Martin Fuksa, rovněž na sprinterské dvoustovce, avšak na kanoi. Zapomenout nesmíme ani na ve stejné kategorii startující Janu Ježovou. Představí se také ženský deblkajak Kateřina Zárubová s Barborou Dimovovou.
     
    Přesuňme se dále na sportovní střelbu. Pokračovat bude kvalifikace ženské pistole na 25 metrů, v níž je zatím na průběžném 11. místě Renata Červenková. Prakticky bez šance na postup je už Anna Dědová, jíž náleží 31. místo.

    Stejně tak bude pokračovat kvalifikace mužské rychlopalné pistole, v níž je Martin Strnad průběžně druhý a Martin Podhráský rovněž z desáté příčky útočí na postup do finále.

    Odstartuje také kvalifikace (a později odpoledne bude finále) v polohovém závodě na 50 metrů. V ní se představí Petr Nymburský a Filip Nepejchal.

    Střílet se bude také z brokovnice. Na venkovní střelnici odstartují kvalifikace mužů a žen ve skeetu. Mezi muži budou startovat Tomáš Nydrle a Jakub Tomeček, mezi ženami Martina Skalická a Barbora Šumová.
     
    09:11
    Hned brzy ráno se na kurt v badmintonu postavila Kateřina Tomalová. Ve skupině B ovšem česká sportovkyně padla ve dvou setech (14:21, 18:21) se slovenskou badmintonistkou Martinou Repiskou.
     
    09:17
    Jakub Špicar ve finále B v závodě na kajaku na trati 1000 metrů obsadil třetí místo. Celkově je tak v této disciplíně na 12. pozici.

    Rozdána tak byla dnešní první sada medailí v rychlostní kanoistice. V disciplíně K1 na 1000 metrů vyhrál Maďar Balint Kopasz před Portugalcem Fernandem Pimentou a bronz získal Aleh Jurenja z Běloruska.
     
    09:27
    Martin Fuksa v závodě C1 na 1 kilometr medaili nevybojoval! Ve finále obsadil poslední, deváté, místo. Z vítězství se raduje Polák Tomasz Kaczor před Rusem Kirillem Šamšurinem a Sebastianem Brendelem z Německa. Fuksovi bohužel závod vůbec nevyšel a jeho ztráta v cíli činí téměř 23 vteřin.
     
    09:29
    Podívejme se krátce na střelnici, kde jsou v plném proudu kvalifikace. Tu už mají za sebou ženy ve střelbě pistolí na 25 metrů, a i když Renata Červenková bojovala o postup do finále, nakonec jí chyběl jeden bod. Obsadila konečné 10. místo. Na 20. pozici zakončila své vystoupení Anna Dědová.
     
    09:31
    A ještě jednou střelnice: V polohovém závodě na 50 metrů můžu se zatím drží Filip Nepejchal na výborném šestém místě a útočí na postup do finále. Před ním, stejně jako přes šestnáctým Petrem Nymburským, je ale ještě dlouhý závod. Střílí se celkem 12 krát 10 ran, po čtyřech sériích v kleče, v leže a ve stoje.
    Co všechno se bude ve středu v Minsku dít?

     
    09:46
    Držitel dvou bronzových medailí z těchto Evropských her, Filip Nepejchal, se po dvou polohách v kvalifikaci střelby z pušky na 50 metrů drží na osmém místě. Čeká ho ještě střelba ve stoje, celkem 40 ran. Výsledky jsou ale zatím dost neprůkazné, jelikož mnozí teprve začínají střílet ve druhé poloze, což je ležka.
    V plném proudu jsou boje badmintonistů. Českého fanouška čekají dnes ještě tři zápasy s našimi reprezentanty.

     
    10:28
    Další finálové výsledky z rychlostní kanoistiky:
    K2 na 500 metrů, ženy
    1. Bělorusko, 2. Maďarsko, 3. Rusko
    K2 na 1000 metrů, muži
    1. Německo, 2. Ukrajina, 3. Rusko
     
    10:32
    Pomalu se chystá poslední dnešní finále v rychlostní kanoistice. Jedná se o deblkanoe na jeden kilometr a na startu budou i Martin a Petr Fuksovi.
     
    10:41
    Fuksovi se ve finále na medailové pozice neprosadili. Už po startu jim mírně poodjeli soupeři v čele se silnými Rumuny, kteří nakonec i zvítězili před Ukrajinou a Ruskem. Česká deblkanoe obsadila šesté místo. Na kanále je to pro tuto chvíli vše, program bude pokračovat odpoledne rozjížďkami na sprinterských tratích.
     
    10:49
    Devatenáctiletý Filip Nepejchal, který získal v Minsku už dvě bronzové medaile, nebude chybět ani v dalším finále! Ve své poslední disciplíně, kterou je střelba ve třech polohách na 50 metrů, zvládl kvalifikaci se ziskem 1178 bodů, a průběžně se drží na šestém místě. Zároveň má jistotu, že nebude již v elitní osmičce scházet.
    Druhý český reprezentant Petr Nymburský je předposlední.
     
    10:56
    Kromě finišující kvalifikace ve střelbě puškou a probíhající kvalifikace skeetu se v Minsku aktuálně závodí v lukostřelbě, zápase, badmintonu a stolním tenise. Češti reprezentanti nejsou v tuto chvíli v akci, ale stále nás čeká ještě velmi dlouhý den.
    Mezitím se Filip Nepejchal posunul v pořadí polohového závodu na páté místo a jen se ještě více zvýraznil jeho postup do finále.
     
    11:24
    Od 11:30 bude probíhat druhá část kvalifikace v rychlopalné pistoli mužů. O finále bojují Martin Strnad a Martin Podhráský.

    Kvalifikace polohového závodu na 50 metrů je téměř u konce a Filip Nepejchal se posunul na druhé místo. Potvrdil tak, že bude patřit mezi aspiranty na medaili i ve své poslední disciplíně.

    Dále by měly okolo půl dvanácté, ale počítat se musí se zdržením, do akce jít deblistky Bášová s Fuchsovou v badmintonu.
     
    12:10
    Na české reprezentanty v rychlopalné pistoli se zatím nedostalo. Odstříleno má zatím pět střelců, nyní probíhá půl hodina druhé skupiny.
     
    12:12
    Michaela Fuchsová a Alžběta Bášová prohrály ve čtyřhře s německou dvojicí Larou Käppleinovou a Johannou Goliszewskiovou 13:21, 13:21 a ve skupině D si připsaly i třetí porážku. Do další fáze turnaje tedy nepostoupí.

     
    12:57
    Martin Podhráský v rychlopalné pistoli má odstříleno. Celkový nástřel činí 574 bodů a je průběžně na pátém místě. Stále však bude střílet první skupina, včetně Martina Strnada. A pokud by střílela tak, jako během prvního dne, zbyla by na Podhráského desátá příčka a tedy nepostupová pozice.
     
    13:17
    Rozběhl se znovu program v rychlostní kanoistice. V disciplíně K1 na 200 metrů, tedy sprint, se mezi ženami představila Anežka Paloudová. Ve své rozjížďce skončila poslední a bude tak startovat i v odpoledním semifinále. Šance na postup do hlavního finále se jí ovšem nedávají a těžké to bude mít i s proniknutím do finále B.
     
    13:26
    V mužské kategorii K1 na 200 metrů se Jakub Zavřel umístil ve své rozjížďce na pátém místě a rovněž bude startovat v odpoledním semifinále. Program bude dále pokračovat sprinty na kanoi i s Martinem Fuksou, třetí jeho dnešní závod.
     
    13:28
    Finále ženské pistole na 25 metrů vyhrála po rozstřelu Řekyně Anna Korakakiová před Švýcarskou Heidi Diethelmovou Gerberovou a Bulharkou Antoanetou Bonevovou. Češky ve finále nestartovaly.
     
    13:30
    První den kvalifikace mají za sebou skeetařky. Po třech sériích (maximum 75 bodů) má Martina Skalická 67 bodů a je desátá. Barbora Šumová je na 17. místě s 66 body, ovšem hrubě se jí nepovedla třetí série, v níž sestřelila jen 20 terčů z 25 a propadla se pořadím. Po dvou sériích přitom atakovala elitní pětku a postupové pozice. Na postup je momentálně potřeba 68 bodů a ve čtvrtek kvalifikace pokračuje dalšími dvěma sériemi. Šance na finále u českých střelkyň tak stále žije.
     
    13:33
    Adéla Hanzlíčková v zápase v kategorii do 68 kilogramů nezvládla první duel s Polkou Agnieszkou Wieszczekovou, se kterou prohrála na body a se soutěží v Minsku se loučí.
     
    13:36
    Martin Strnad v kvalifikaci rychlopalné pistole na posledních dvou položkách nasbíral velké množství devítek a bohužel se do finále nepodívá! Končí sedmý s nástřelem 578 bodů. Martin Podhráský obsadil konečné 9. místo. Finále s elitní šestkou začne později odpoledne.
     
    13:53
    Zahájeno bylo finále s Filipem Nepejchalem v libovolné malorážce na 50 metrů (či polohový závod). Český reprezentant zahájil v první sérii výborně a atakuje medailové příčky.
     
    13:57
    Ve druhé sérii si naopak Nepejchal výrazně pohoršil a propadl se na sedmou příčku.
     
    13:59
    Filip stoupá pořadím. Po 15. ranách je pátý se ztrátou 1,5 bodu na medaili! Po střelbě v kleče se nyní bude pálit v leže.
     
    14:10
    Po první sérii v leže setrvává Nepejchal na pátém místě. Jeho ztráta na medaili je stále 1,5 bodu. Na zlato pak 2,3 bodů.
     
    14:12
    Jsou za námi na kanále rozjížďky na C1 ve sprintech. Martin Fuksa v mužské kategorii musí do semifinále, stejně tak Jana Ježová. Oba se tedy představí dnes ještě jednou. V posledních rozjížďkách, ve sprintu deblkajaku, se Češky Kateřina Zárubová a Barbora Dimovová umístily na posledním místě. Semifinálové jízdy začínají zhruba v 15 hodin.
     
    14:13
    Zpátky na střelnici. Nepejchal se sice posunul na 4. místo, ale ztráta na třetí pozici mírně narostla na 1,8 bodů. Zbývá posledních pět střel na ležce, pak se bude pálit na stojce.
     
    14:15
    Po ležce je Nepejchal na děleném čtvrtém místě s Finem Kurkim. Po 30 ranách ztrácí na bronzového Kamenskiho z Ruska 3,6 bodů. To bude těžké stáhnout, nesmírně těžké.
     
    14:16
    Mezitím skončila první část kvalifikace skeetařů. A průběžné výsledky po třech sériích (maximum 75 bodů) jsou fantastické. Tomáš Nýdrle vede kvalifikaci se 74 sestřelenými terči. Navíc Jakub Tomeček je sedmý se 72 body. Ve čtvrtek se bude pálit ještě na 50 terčů, do finále půjde elitní šestka.
     
    14:21
    Pokračují také boje v plážovém fotbale. Ve skupině A Portugalsko porazilo Rumunsko 8:2 a vybojovalo první výhru na turnaji.
     
    14:28
    Pokračuje finále v libovolné malorážce. Filip stáhl ztrátu stáhl na 2,9 bodů po 35 ranách. Dál je čtvrtý.
     
    14:32
    Filip Nepejchal po 40 ranách drží 4. místo se ztrátou 2,6 bodů. Z finále mezitím už odpadli Tomasz Bartnik a Juho Kurki na posledních dvou příčkách. Nyní se bude střílet po jedné ráně.
     
    14:34
    Filip je eliminován na čtvrtém místě a třetí medaili z Evropských her nevybojuje. Po dvou bronzech je to tedy tentokrát nepopulární "bramborová" medaile.
     
    14:36
    V libovolné malorážce získal zlatou medaili Rus Sergej Kamenskij s nástřelem 461,6 bodů, což je rekord Evropských her. Stříbro bere domácí Jurij Ščerbacevič a bronz Maďar Ištván Peni. Filip Nepejchal je čtvrtý.
     
    14:58
    Celodenní zápolení mají za sebou lukostřelkyně. Ze zlaté medaile se raduje Italka Tatiana Andreoliová, jež ve finále porazila 7:1 svou krajanku Lucillu Boariovou. Bronz získala Nizozemka Ana Gabriela Bayardová po výhře 7:1 nad Annou Balsukovovou z Ruska.

    Těsně to nevyšlo...

     
    15:10
    Rozjely se semifinálové boje v rychlostní kanoistice. Anežka Paloudová sice na sprinterské trati na kajaku skončila ve své jízdě poslední, ale měla lepší čas než Anamaria Govorcinovičová a pojede alespoň finále B, které se bude konat ve čtvrtek.
     
    15:26
    Rychlostní kanoistika: Finále B pojede na K1 i Jakub Zavřel, který v první semifinálové jízdě obsadil osmé místo.

    Martin Fuksa se naopak v semifinále na singlkanoe neprosadil. Obsadil pátou příčku a jelikož se na C1 na 200 metrů nejede finále B, soutěž pro něj končí.
     
    15:47
    Rychlostní kanoistika: Semifinále se stalo konečnou stanicí také pro Janu Ježovou na kanoi a ženskému deblkajaku.
     
    16:04
    Plážový fotbal: První středeční zápas má za sebou rovněž skupina B. V té Itálie porazila Rusko 4:2 a zaznamenala první výhru na turnaji.
     
    16:22
    Pomalu se blíží start semifinálových bojů v atletice. V novém formátu zvaném DNA, tedy tzv. dynamické nové atletiky, v níž týmy soutěží v celkem 9 disciplínách, z nichž závěrečná je stíhací štafeta. Český tým vyrazí do akce ve druhém semifinále od 19:00.
     
    16:25
    Co nás ještě dnes z pohledu českých sportovců čeká? Na své badmintonové zápasy čekají Milan Ludík a deblisté Jaromír Janáček a Tomáš Švejda a již zmínění atleté.

    Program vyplní boje stolních tenistů, mezi nimiž se budou rozdávat medaile, stejně jako v zápase. V boxerském ringu pokračují souboje napříč kategoriemi, hrát se budou ještě dva zápasy v plážovém fotbale a pomalu vrcholí finále mužské rychlopalné pistole. To vše však bez české účasti.
    Na Evropských hrách startuje také Lorenzo Sotomayor, synovec slavného výškaře Javiera Sotomayora. Kubánec v barvách Ázerbajdžánu dnes postoupil do semifinále v boxerském ringu.

    Adéle Hanzlíčkové vystoupení na Evropských hrách nevyšlo.

     
    16:51
    Sportovní střelba: Zlatou medaili v rychlopalné pistoli na 25 metrů získal Němec Oliver Geis před francouzskou dvojicí Jeanem Quiquampoixem a Clementem Bessaguetem. Češi se do finále neprobojovali, Martin Strnad skončil sedmý a Martin Podhráský devátý.
     
    17:34
    Badminton: Milan Ludík sice předvedl velkou bojovnost a podařilo se mu vydřít výhru ve druhém setu, ale nakonec v souboji s Arťomem Počtarovem z Ukrajiny prohrál 15:21, 22:20, 11:21. Český badmintonista si připsal třetí porážku ve skupině a s turnajem se loučí.
    Na Evropských hrách došlo k okamžiku, který se zajisté zapíše do dějin této události. Pětapadesátiletá stolní tenistka Ni Xia Lian, reprezentující Nizozemsko, vybojovala bronzovou medaili po výhře 4:2 na sety nad Yang Xiaoxin z Monaka.

     
    18:13
    Plážový fotbal: Ukrajina porazila Španělsko 6:4 a pronikla do čela skupiny B před Italy. Španělé jsou třetí a Rusové bez bodu poslední. Ve skupinové fázi čekají na týmy ještě třetí zápasy.
     
    18:16
    Stolní tenis: Portugalka Yu Fu slaví zisk zlaté medaile, když ve finále porazila Němku Han Ying 4:2 na sety. Bronz získala již zmíněná pětapadesátiletá Nizozemka Ni Xia Lian.
    Atletickému programu počasí příliš nepřeje.

     
    18:42
    Atletika: V propršeném Minsku je za námi první semifinále atletických bojů. Do finále postoupily týmy Ukrajiny, Francie a Německa. Od 19 hodin začne druhé semifinále, jehož součástí bude i české družstvo.
     
    18:47
    Badminton: Jaromír Janáček s Tomášem Švejdou podlehli v utkání čtyřhry ruské dvojici Vladimir Ivanov, Ivan Sozonov 7:21 a 8:21. V základní skupině mají bilanci 1 výhry a 2 porážek a do čtvrtfinále nepostoupí.
     
    19:18
    Atletika: Hned v první disciplíně, kterou je mužská stovka, se podařilo Zdenkovi Stromšíkovi zvítězit v čase 10,36 a získat 12 bodů! Nyní závodí Anna Křížková ve skoku do dálky.
     
    19:26
    Stolní tenis: Mužskou dvouhru vyhrál Němec Timo Boll, který ve finále zdolal 4:2 na sety Jonathana Grotha z Dánska. Bronz vybojoval Tomislav Pučar z Chorvatska.
     
    19:47
    Atletika: Ve skoku do dálky získala Anna Křížková 4 body, když skončila předposlední. Na ženské stovce se Kláře Seidlové podařilo vybojovat třetí místo 8 bodů. Po třech disciplínách jsou Češi na druhém místě za domácím Běloruskem.
     
    20:12
    Atletika: Irena Šedivá v hodu oštěpem prohrála pouze s Běloruskou Tacjanou Chaladovičovou a získala na české konto dalších 10 bodů! Následně se podařilo Čechům ovládnout smíšenou štafetu na 4x400 metrů a postup do finále se výrazně přiblížil. Češi jsou po 5 z 9 disciplín druzí s náskokem 14 bodů na třetí Italy. Vedou Bělorusové. Toto trio by aktuálně postupovalo do finále.
     
    20:37
    Atletika: Na 110 metrů překážek se David Ryba umístil na čtvrtém místě, což je dalších šest bodů na české konto. Právě probíhá skok do výšky s Martinem Heindlem, po této disciplíně přijde na řadu stovka žen s překážkami a na závěr smíšená stíhačka (800 metrů muži, 600 metrů ženy, 400 metrů muži a na závěr 200 metrů žen).
     
    20:40
    Plážový fotbal: Domácí Bělorusko vyhrálo po remíze 5:5 na penalty nad Švýcarskem a v tabulce skupiny B je první před Portugalskem. Třetí Švýcarsko, poslední Rumunsko.
     
    20:46
    Atletika: Nepolevující déšť, kvůli němuž se atletický stadion mění v jednu velkou kaluž, pořádně znepříjemňuje výškařům jejich soutěž.
     
    20:52
    Atletika: V závodě na 100 metrů překážek obsadila Helena Jiráňová páté místo a získala čtyři body. Příliš bodů nezíská ani výškař Heindl a závěrečná stíhačka tak bude pořádné drama.
     
    21:00
    Atletika: Heindl nakonec neskočil ani jeden ze tří pokusů, a po třech neúspěších je stejně jako Španěl Sastre, se kterým měl závěrečný duel, pátý. Jenže tři neúspěšné pokusy znamenají 0 bodů. A problémy českého družstva, jež se propadlo na třetí místo. I to by ale na postup stačilo.
     
    21:05
    Atletika: Je tu stíhačka. Češi mají na čtvrté Španělsko náskok okolo dvou a půl sekundy.
     
    21:12
    Atletika: Byl to boj! Ale úspěšný boj! Český kvartet ve stíhačce uhájil třetí místo před Španělskem a vybojoval spolu s Itálií a Běloruskem postup do pátečního finále!
     
    Z dnešního přehledu z Evropských her v Minsku je to vše. České medaile jsme se sice nedočkali, ale skvělým čtvrtým místem v libovolné malorážce se prezentoval Filip Nepejchal, který už vybojoval v Bělorusku dvě medaile. V rychlostní kanoistice se bohužel českým barvám nevedlo, stejně jako v zápase, badmintonu a dalších střeleckých disciplínách, s výjimkou mužského skeetu, kde po prvním dni kvalifikace drží Nýdrle první místo!
     
    Díky za pozornost a přeji hezký zbytek večera. (21:17:38)

    Jan Vojkůvka