Schalke – Augsburg 0:0 (kon.) | Freiburg – Düsseldorf 1:1 (kon.) | Leverkusen – Frankfurt 6:1 (kon.)
koniec
FC Schalke 04
0:0 (0:0)
FC Augsburg
Nedeľa 05.05.2019, 13:30 • Veltins Arena, Gelsenkirchen • Nemecká Bundesliga • 32. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu FC Schalke 04 – FC Augsburg, ktorý sa odohrá v rámci 32. kola nemeckej Bundesligy. Stretnutie sa začne o 13:30.
     
    FC Schalke 04

    Sezóna sa chýli ku koncu a už teraz sa dá povedať, že pre Schalke bola jednou z najhorších za posledné desaťročia. Domáci sú na 15. mieste do šesťbodovým náskokom na 16. Stuttgartom, na istotu záchrany im tak chýba ešte jeden bod. V poslednom kole vyhralo Schalke na pôde svojho hlavného rivala Dortmundu 4:2, táto výhra je ale asi jediným pozitívom inak katastrofálnej jari. Schalke totiž v roku 2019 získalo len dvanásť bodov. Doma je Schalke druhým najhorším tímom Bundesligy, keď v 15 domácich zápasoch vybojovalo len 13 bodov. Vo Veltins Arene navyše Schalke vyhralo naposledy ešte v januári...

    Posledných 5 zápasov:
    Hannover – Schalke 0:1
    Schalke – Frankfurt 1:2
    Norimberg – Schalke 1:1
    Schalke – Hoffenheim 2:5
    Dortmund – Schalke 2:4
     
    FC Augsburg

    Ani výkony Augsburgu v tejto sezóne neboli žiadna hitparáda. Hostia sú len o bod pred Schalke na 14. mieste, majú však už sedembodový náskok pred 16. Stuttgartom a teda istotu účasti v ďalšej sezóne Bundesligy. Augsburg v poslednom kole prehral doma s Leverkusenom, predtým ale dvakrát vyhral – vo Frankfurte a hlavne doma nad Stuttgartom 6:0 – čím v podstate rozhodol o svojej záchrane. Vonku Augsburg tiež nijak neexceloval, keď si z 15 zápasov na cudzích ihriskách priviezol domov len 12 bodov.

    Posledných 5 zápasov:
    Norimberg – Augsburg 3:0
    Augsburg – Hoffenheim 0:4
    Frankfurt – Augsburg 1:3
    Augsburg – Stuttgart 6:0
    Augsburg – Leverkusen 1:4
     
    Vzájomné zápasy

    Dnes uvidíme 16. vzájomný zápas týchto dvoch tímov v Bundeslige. Augsburg patrí medzi obľúbených súperov domácich, Schalke totiž zdolal len raz. Schalke vyhralo nad svojim súperom osemkrát a šesťkrát sa zrodila remíza. Tou skončil i prvý vzájomný zápas v Augsburgu (1:1).
     
    Úvodné zostavy:

    FC Schalke 04: Nübel – D. Caligiuri, Stambouli (C), Nastasić, Oczipka – McKennie, Mascarell, Rudy – Embolo, Serdar, Kutucu.
    Náhradníci: Langer – Boujellab, Bruma, Carls, Harít, Matondo, Timotheou.

    FC Augsburg: Kobel – Schmid, Gouweleeuw, R. Khedira, Stafylidis – Gregoritsch, Baier (C), Ku Ja-Čeol – Hahn, Schieber, Max.
    Náhradníci: Luthe – Danso, Janker, Morávek, Oxford, Richter, Teigl.

    Rozhodca: Gräfe – Kleve, Sinn.
     
    Oba tímy práve nastupujú na hraciu plochu, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
     
    Domáce Schalke bude hrať v tradičných modrých dresoch, hostia v bielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia. S rozohrávkou sa zatiaľ neponáhľajú, loptu si posúva obranná štvorica.
     
    2
    Prvý pokus Ku Ja-Čeola o prienik po pravom krídle zastavila obrana Schalke. Hahn sa ale dostal k centru, ktorý odkopol spred svojej brány dnešný kapitán Schalke Stambouli.
     
    3
    Hostia ešte od začiatku zápasu domácim nepožičali loptu. Hráči Schalke ich vytlačili pred ich šestnástku, o hrací predmet ich však nepripravili, a tak hostia pokračujú vo svojej postupnej kombinácii.
     
    4
    Schalke sa konečne dostalo k lopte, hneď ju ale vrátilo hosťom. Stamboulimu sa totiž nevydaril nákop na Embola, po ktorom doletel guľatý nezmysel až k brankárovi hostí Kobelovi.
     
    5
    Stafylidisov center zľava znovu odhlavičkoval zo svojej šestnástky Stambouli. Serdar potom vyrazil s loptou dopredu, ostrým sklzom ho ale zostrelil Baier.
     
    6
    Caligiuri rozohral štandardku centrom na McKennieho, ktorého nie príliš prudkú hlavičku bez väčších problémov chytil brankár Augsburgu Kobel.
     
    7
    Domácim sa stále nedarí na dlhšiu dobu dostať k lopte. Presing hostí je zatiaľ výborný a nedovoľuje hráčom Schalke pokojnú rozohrávku.
     
    8
    Až teraz sa to domácim podarilo a ich akciu sa rozhodol zakončiť strelou z hranice pokutového územia Caligiuri. Tvrdá strela sa zakrútila smerom od Kobelovej brány.
     
    9
    Stambouli našiel presným nákopom z vlastnej polovice Embola, toho ale čisto odtlačil od lopty Khedira. Obranca Augsburgu potom loptu pod tlakom napádajúcich hráčov Schalke odkopol do autu.
     
    10
    Po aktívnom úvode hostí prevzalo iniciatívu domáce mužstvo. Jeho kombinácia ale zatiaľ prebieha len v úctivej vzdialenosti od brány Augsburgu.
     
    11
    Stále bezo zmeny. Domáci si už viac ako minútu posúvajú loptu zo strany na stranu v strede poľa a nedarí sa im posunúť sa bližšie k streleckým priestorom.
     
    12
    Stambouli napokon skúsil trochu zúfalý nákop na spoluhráčov v útoku, lopta ale preletela až k brankárovi Kobelovi. Ten s pokojom môže rozohrať útočnú akciu Augsburgu.
     
    13
    Stafylidis kolmou prihrávkou na ľavé krídlo vysunul za obranu domácich Maxa, toho ale čisto odtlačil od lopty Stambouli. Loptu potom získal Hahn, ktorý hneď znovu centroval pred domácu bránu. McKennie sa vrátil a loptu odkopol na rohový kop.
     
    14
    Stafylidisov center z rohu preletel celou šestnástkou Schalke až na druhú stranu, odkiaľ sa center hosťom vôbec nevydaril. Rozohrávať bude od svojej brány domáci gólman Nübel.
     
    16
    Na opačnej strane centroval z pravej strany Rudy, i jeho nákop ale odvrátila obrana hostí. Domáci sa začínajú dostávať do tlaku.
     
    17
    Embolova strela z hranice šestnástky bola zablokovaná Gouweleeuwom, hrací predmet sa ale znovu dostal k domácim. Všetci hráči Augsburgu sú teraz v hlbokom obrannom bloku v maximálnej vzdialenosti zhruba 30 metrov od svojej brány.
     
    18
    McKennieho prihrávku na Caligiuriho nedokázal pravý obranca Schalke spracovať na hracej ploche. Po odkope od brány môžu hostia konečne v pokoji rozohrať.
     
    19
    A nikam sa neponáhľajú. Domáci ich vôbec nenapádajú a čakajú zoradení v obranných šíkoch na vlastnej polovici.
     
    20
    Kutucu získal loptu v strede poľa, potiahol ju k šestnástke a tam vysunul prihrávkou na pravú stranu Caligiuriho. Center obrancu Schalke na Embola sa vôbec nevydaril a skončil až v aute na opačnej strane.
     
    22
    Zápas v týchto chvíľach nemá vôbec vysoké tempo. Oba tímy sa zasekli v strede poľa, kde sa snažia postupnými kombináciami nájsť priestor na prienik k súperovej bráne.
     
    23
    Loptu mal teraz pod kontrolou hosťujúci tím, ani on sa ale nedokázal prepracovať do nebezpečnej príležitosti. Loptu získal Stambouli.
     
    24
    Ten našiel presným pasom na pravé krídlo Kutucuho, ktorý centroval už takmer z bránkovej čiary do bránkoviska hostí. Loptu odkopol Khedira a hostia ju nedokázali udržať.
     
    25
    Baier ju však získal späť. Prihrávkou dopredu hľadal Gregoritscha, ten si ale loptu predkopol príliš ďaleko, a tak ju získal Stambouli.
     
    26
    Caligiuriho prienik z pravej strany nebol úspešný, podobne ale dopadol i prechod hostí do útoku. Zatiaľ sme nevideli ani jednu vyloženú príležitosť.
     
    28
    Stafylidis trochu zúfalou strelou z ľavej strany zaskočil brankára Nübela, ktorému lopta najprv vypadla. Na druhý pokus loptu brankár Schalke loptu chytil.
     
    29
    Nastasićov nákop doletel až do rukavíc hosťujúceho brankára Kobela. Zatiaľ je to v útočnej fáze z oboch strán veľké trápenie.
     
    31
    Serdar udržal loptu proti dvojici obrancov Augsburgu a prihrávkou na ľavú stranu vysunul Rudyho. Strieľaná prihrávka domáceho hráča skončila znovu odkopom do autu.
     
    32
    Hahn sa pri predošlej akcii zrazu s Kutucuom, ktorého za sebou nevidel. Krídelník hostí musí byť ošetrený.
     
    33
    Hahn sa už vrátil do hry. Loptu majú na kopačkách hostia, prihrávajú si ju však len obrancovia hosťujúceho tímu.
     
    34
    Center z ľavej strany zablokovala domáca obrana na rohový kop.
     
    35
    Tak napokon nie, hlavný rozhodca zmenil svoj predchádzajúci verdikt na odkop od brány. Domácim to ale veľmi nepomohlo, Nübelov nákop skončil zase až u jeho konkurenta Kobela.
     
    36
    Tak teraz už hostia rohový kop získali. Center odvrátila obrana Schalke na ďalší rohový kop.
     
    37
    Strely: 4:2
     
    38
    Domáci po zisku lopty prešli do rýchlej protiakcie. Caligiuri si prevzal loptu na pravom krídle a z rohu šestnástky vystrelil, avšak vysoko nad Kobelovu bránu.
    38. Daniel Caligiuri (SCH)
     
    40
    Domáci obrancovia sa teraz poriadne zahrávali s ohňom, keď si prihrávali vo vlastnom pokutovom území s brankárom Nübelom. Loptu nakoniec odkopol Stambouli na polovicu hostí.
     
    41
    Chybu však urobil brankár hostí! Kobela obral o loptu Embolo, ktorý prihrávkou z ľavej strany hľadal nabiehajúceho Serdara. Domáci útočník loptu v sklze medzi obrancami hostí zasiahol, usmernil ju ale len mimo bránu Augsburgu.
     
    42
    Hostia rozohrávajú svoju útočnú akciu od Kobela, ktorému sa ale znovu nevydaril odkop. Našťastie preňho sa Kutucu ocitol po prihrávke Serdara v ofsajde.
     
    43
    Prvú žltú kartu zápasu za zásah nohy Khediru sklzom dostáva Suat Serdar (FC Schalke 04).
     
    44
    Khedira odskákal za autovú čiaru, kde bude prebiehať jeho ošetrenie. Hostia medzitým znovu rozohrávajú a znovu sa lopta dostala až k brankárovi Kobelovi.
     
    45
    Rudy prihrávkou za ľavé krídlo vyzval k centru Oczipku, tomu ale lopta odskočila a jeden z obrancov hostí ju odkopol do autu.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas je za nami a dá sa povedať len jedno slovo: chvalabohu. Oba tímy nepredviedli v útoku vôbec nič a jediný nebezpečnejší moment prvého polčasu si vypracovalo Schalke len po chybe brankára hostí Kobela. Hra sa odohrávala výhradne medzi šestnástkami a akciám oboch tímov chýbali priamočiarosť a moment prekvapenia. Nezostáva nám teda nič iné, len veriť, že druhý polčas ponúkne lepší futbal.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 14:34.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu malo Schalke. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    47
    Domáci hneď na začiatku druhého polčasu získali rohový kop. Center Oczipku letel na zadnú tyč, kde sa k hlavičke pretlačil Nastasić, loptu ale poslal len vysoko nad Kobelovu bránu.
     
    48
    Domáci vstúpili do druhého polčasu veľmi aktívne. I teraz držia loptu na útočnej polovici a postupnou kombináciou zatláčajú hostí čoraz bližšie k ich šestnástke.
     
    49
    Oczipka prenikol po ľavej strane k pokutovému územiu Augsburgu a prihrávkou do druhej vlny hľadal Kutucuho. Tesne pred ním loptu zastavil Khedira.
     
    51
    Hostia sa ešte v druhom polčase nedostali poriadne k lopte. Domáci majú v tejto chvíli jasnú prevahu a kontrolu nad zápasom.
     
    52
    Serdar si narazil loptu s Embolom a z ľavého krídla vletel do šestnástky Augsburgu. Tvrdou strelou potom trafil z pomerne ostrého uhla bližšiu tyč brány hostí.
    52. Suat Serdar (SCH)
     
    53
    Augsburg pod tlakom napádajúcich hráčov odovzdal loptu obrancom Schalke. Tí sa znovu postupne posúvajú k jeho šestnástke.
     
    54
    Kutucu fauloval pri napádaní Gouweleeuwa. Hostia môžu konečne pokojne rozohrať.
     
    55
    Gregoritsch bol v prvom útoku hostí v druhom polčase faulovaný na ľavej strane útočnej polovice. Augsburg získava priamy kop.
     
    56
    Max prihral na hranicu šestnástky Gregoritschovi, ktorého strelu tečoval Caligiuri do protipohybu vlastného brankára. Nübel dokázal loptu reflexívne vykopnúť a následná dorážka hostí skončila mimo.
    56. Michael Gregoritsch (AUG)
     
    57
    Striedanie v tíme FC Augsburg: z ihriska odchádza Julian Schieber, prichádza Marco Richter.
     
    58
    Richter sa hneď zapojil do hry, keď prenikol k pokutovému územiu Schalke po pravej strane. Centrom našiel na opačnej strane Gregoritscha, ktorého volej zablokoval Stambouli.
     
    59
    Hostia v posledných okamihoch vyrovnali obraz hry. Teraz sú to oni, kto postupnou kombináciou zatláča svojho súpera k jeho pokutovému územiu.
     
    61
    Striedanie v tíme FC Schalke 04: z ihriska odchádza Ahmed Kutucu, prichádza Rabii Matondo.
     
    62
    Domáci majú loptu na polovici Augsburgu. Oczipkovi sa nevydarila prihrávka na stred na jeho spoluhráčov, hostia ale faulovali Mascarella, takže ju domáci získavajú späť.
     
    63
    A po ďalšom zisku lopty ju hostia radšej odkopli až na polovicu Schalke.
     
    64
    Embolo sa tlačil za nevydarenou malou domov hostí, loptu ale dokázal tesne pred jeho zakončením Khedira. Matondo následne prešiel popri bránkovej čiare okolo obrancu hostí, znovu však Khedira jeho prihrávku zastavil.
     
    65
    Schalke zvyšuje svoj tlak a Augsburg je teraz pod drvivým tlakom. Všetci hráči hostí sú v blízkosti svojho pokutového územia.
     
    66
    Držanie lopty: 49 % : 51 %
    Strely na bránu: 1:2
     
    66
    Striedanie v tíme FC Augsburg: z ihriska odchádza Ku Ja-Čeol, prichádza Jan Morávek.
     
    68
    Rohový kop hostí rozohral Hahn na prednú tyč, kde loptu zachytil Matondo. Striedajúci domáci hráč sa potom s loptou rozbehol až k šestnástke Augsburgu, tam si ju ale predkopol priďaleko a Schmid ho od nej odstavil.
     
    70
    Stafylidis nakopol loptu na Hahna, ten si ale nedokázal tento pas spracovať. Hostia sa už nepokúšajú o kombináciu, miesto toho sa snažia o čo najrýchlejší prechod do útoku.
     
    71
    Oczipkov center z ľavej strany bol zablokovaný na rohový kop. Sám Oczipka ho potom rozohral centrom na zadnú tyč, kde loptu odhlavičkoval jeden z obrancov Augsburgu.
     
    72
    Hahn nákopom na polovicu Schalke hľadal svojich nabiehajúcich spoluhráčov, ďaleko pred svoju šestnástku však vybehol gólman domácich Nübel, ktorý loptu prudkou hlavičkou poslal do autu.
     
    73
    Striedanie v tíme FC Schalke 04: z ihriska odchádza Sebastian Rudy, prichádza Nassim Boujellab.
     
    74
    Boujellab sa hneď pokúsil o strelu zo strednej vzdialenosti, zablokoval mu ju ale Gregoritsch. Lopta sa potom odrazila na pravú stranu, odkiaľ centroval Caligiuri. I jeho nákop bol zablokovaný.
     
    75
    Caligiuri si potom narazil loptu s Matondom, ten si ale znovu loptu pri svojej obrovskej rýchlosti predkopol priďaleko a dostal sa s ňou za bránkovú čiaru.
     
    77
    Tlak domácich sa s pribúdajúcimi minútami neotupuje. Schalke vypadá, že v porovnaní s hosťami chce vyhrať viac.
     
    78
    Boujellaba fauloval na ľavej strane Schmid. Priamy kop pre Schalke.
     
    79
    Oczipkov center odhlavičkoval Gregoritsch k rohovej zástavke, tam ale loptu vybojoval v súboji s Oczipkom Richter a rozohrať tak môžu hostia.
     
    80
    Matondo si narazil loptu pätičkou s Embolom a nakoniec strieľal z hranice šestnástky Augsburgu. Strelu zablokoval na rohový kop Gouweleeuw.
     
    81
    Caligiuriho center zasiahol hlavou Nastasić, ktorého hlavičku ešte dorazil pri pravej tyči Matondo. Brankár Kobel strelu zblízka skvelým reflexívnym zákrokom vyrazil nad svoju bránu.
     
    83
    Striedanie v tíme FC Augsburg: z ihriska odchádza Michael Gregoritsch, prichádza Georg Teigl.
     
    84
    Baier podrazil na vlastnej polovici zozadu Embola. Ďalší priamy kop pre Schalke.
     
    85
    Embolo si nabiehal za kolmým pasom zo stredu poľa, dobre ale proti nemu vybehol gólman Augsburgu Kobel. Embolo cez neho nebezpečne preletel, našťastie sa mu nič nestalo a pokračuje v hre.
     
    86
    Hostia v poslednej minúte dvakrát vystrelili zo strednej vzdialenosti. Najprv Teigl a potom Stafylidis sa odhodlali k strele, obaja však namierili len do stredu brány na Nübela.
     
    87
    Ďalšia strela zo strednej vzdialenosti, tentokrát od Maxa, končí pre zmenu mimo Nübelovu bránu.
     
    88
    Zápas sa ešte neskončil, s istotou sa však dá považovať, že tento zápas je svojou úrovňou jeden z najhorších v celej tejto sezóne Bundesligy. Nie je sa však čomu diviť, oba tímy už majú istú záchranu, sezónu tak len dohrávajú.
     
    89
    Na záver ale ešte prišla obrovská príležitosť domácich! Matondova prihrávka preletela pomedzi obrancov Augsburgu na prednú tyč k úplne voľnému Serdarovi, ktorý strelou z voleja trafil k bližšej tyči. Kobel jeho strelu ďalším skvelým zákrokom vyrazil.
    89. Suat Serdar (SCH)
     
    90
    Bude sa hrať ešte jedna minúta.
     
    90+1
    Koniec zápasu.
     
    Hlavný rozhodca tak trochu symbolicky, akoby sa už na trápenie oboch tímov nemohol dívať, ukončil zápas po desiatich sekundách nadstaveného času. Druhý polčas ponúkol o niečo lepší futbal, ako prvý, a i niekoľko gólových príležitostí, ani jednu z nich ale nedokázal nikto premeniť. Viac z hry mal domáci tím, ktorý mal v určitých pasážach druhého polčasu drvivý tlak, nič z neho ale nedokázal vyťažiť. Oba tímy si tak rozdelili po bode, čo znamená, že Schalke sa už s istotou zachránilo. Zostáva však na 15. mieste. Hostia sa posunuli o skóre pred Freiburg na 13. miesto, ten má ale dnešný zápas k dobru.
     
    Držanie lopty: 50 % : 50 %.
    Strely na bránu: 3:3.
    Strely mimo: 6:3.
    Rohy: 7:4.
    Ofsajdy: 1:0.
    Fauly: 4:7.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok nedele. (15:27:55)

    Michal Sadlek

    Góly:

    Karty:   43. Serdar (SCH)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 6:3. Rohy: 7:4. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 4:7.
    FC Schalke 04: Nübel – D. Caligiuri, Stambouli (C), Nastasić, Oczipka – McKennie, Mascarell, Rudy (73. Boujellab) – Embolo, Serdar, Kutucu (61. Matondo).
    Náhradníci: Langer – Boujellab, Bruma, Carls, Harít, Matondo, Timotheou.

    FC Augsburg: Kobel – Schmid, Gouweleeuw, R. Khedira, Stafylidis – Gregoritsch (83. Teigl), Baier (C), Ku Ja-Čeol (66. Morávek) – Hahn, Schieber (57. Richter), Max.
    Náhradníci: Luthe – Danso, Janker, Morávek, Oxford, Richter, Teigl.

    Rozhodca: Gräfe – Kleve, Sinn

    Diváci: 59 841