Tlačová konferencia DAC Dunajská Streda sk (kon.)
koniec udalosti
Tlačová konferencia DAC Dunajská Streda

Piatok 15.02.2019, 12:30 • MOL Aréna • Tlačové konferencie
     
    Máme za sebou tlačovú konferenciu klubu FC DAC Dunajská Streda. Podľa slov zúčastnených je nám jasné, že klub okrem malého cieľa, tretieho miesta, má aj jeden väčší cieľ, zabojovať o titul. Okrem toho sme mohli byť svedkami prezentácie, ako klub napreduje nielen čo sa týka infraštrutúry, ale zároveň aj kádra. Plány má klub zo Žitného ostrova naozaj smelé nielen v našej lige, ale zároveň aj v Európe a až najbližšie dni, mesiace, roky ukážu, či ich naplnia.

    To je odo mňa pre túto chvíľu všetko. Ďakujem za pozornosť. Lúči sa s Vami Milan Vrábeľ a zároveň Vám prajem príjemný zvyšok dňa. (13:12:00)
     
    Tlačová konferencia sa rozlúčkou Krisztiána Nagya so zástupcami médii a fanúšikmi skončila!
     
    Na pána majiteľa: Je hotový štadión, predtým ste hovorili, že žiadny slávny klub tu na otvárací zápas pozvať nechcete. Teraz sa štadión otvára Slovanom, takto ste si predstavovali úvodný zápas?

    "Opakujem sa, keď otvárame štadión, tak to musí byť poriadny boj, ako bol pri zápase s Trenčínom, to si zapamätám do konca života. Predstavoval som si, že my budeme prví a Slovan druhý, teda to sa nepodarilo, ale áno, také niečo som si predstavoval. Myslím si, že fanúšikovia na tribúnach aj v televízii budú mať obrovskú radosť."
     
    Na trénera: Čo povie na hráčov z U19, respektíve nových hráčov a viete povedať, či niektorý má šancu dostať sa zajtra do zostavy?

    "Čo sa týka mladých hráčov, tak nie je tajomstvo, že filozofia je dostať talentovaných mladých hráčov do kádra. Práve preto môj asistent Remco prešiel k mládeži. Vidím teraz u mladých ešte väčší pokrok. Čo sa týka 19, tak Laci Nagy je veľmi talentovaný mladý hráč s metrom dvanásť (smiech), hlavou asi gól dávať nebude, no nohou určite. Okrem toho máme už Kelemena a Malého dlhšie vyhladnutých. Najväčšiu šancu má presadiť sa zajtra Nagy. Okrem toho máme Csóku len osemnásťročného, okrem toho Kucz ako štvrtý brankár v Leverkusene, no na nohe musí popracovať. Okrem toho Ronan veľmi zaujímavý hráč. Okrem toho Blackman pre mňa nový, je zdravo agresívny, má šancu presadiť sa. Tak isto nový Čmelík, dravý, poznám jeho históriu a nemám problém. Má dobrú pozíciu v mužstve. Okrem toho prišiel Ayong na poste devinky. Dobre hlavičkuje, dobré nohy a okrem toho Taiwo známi z Nitry, ktorý má možno trochu problém s technikou, ale inak tiež výborný."
     
    Na Huka: Blíži sa zápas so Slovanom, aké sú ambície?

    "Tešíme sa na ten zápas a teraz je náskok osem bodov pre Slovan, no verím, že po zápase to bude päť. Verím, že súpera potrápime a budeme aj po zápase v boji o titul."
     
    Na Huka: Je dokončený štadión aj s akadémiou. Čo na to povieš?

    "Je to fantastické. Samozrejme, štadión, aj keď nedokončený sme mali, no dôležitý aspekt je akadémia, ktorá je fantastická. Všetci sme spolu, máme tam všetko. Teší ma, že tu sú také aj európske podmienky. Teším sa na atmosféru."
     
    Celé Slovensko považuje viac-menej za ukončenú, že je Slovan majster, aký je pohľad trénera?

    "Hrali sme spolu už na jeseń a boli sme vyrovnaní a máme šancu vyhrať. Každý si myslí, že je rozhodnuté, no býva to občas aj inak. Sledovali sme Slovan a Slovan sledoval nás v Turecku. Súper má veľké individuality, Ljubičić, Šporar a podobne. Chceme však ukázať, že vieme s ním hrať vyrovnanú kvalitu."
     
    Priestor na otázky
     
    Tomáš Huk

    "Po zápase poslednom sme dostali voľno. Verím, že sme splnili všetky taktické pokyny počas voľne, keďže aj tréner spokojný. Prišli noví hráči, všetci si rozumieme. Boli sme v Turecku po kope štrnásť dní. Každý zapadol do partie a pre mužstvo sa snažia spraviť maximum. Mrzí nás zranenie Divkovica a Bednára, ktorí snami ísť nemohli, no veríme, že nám tiež pomôžu a stále bude konkurencia väčšia."
     
    Hlavný Tréner Peter Hyballa

    "Prípravu sme začali 12. januára a tri veci chcem k tomu povedať. Veľká vďaka pánovi majiteľovi za vybudovanie MOL Akadémie, čím sme sa dostali na úplne inú úroveň. Našli sme tam všetko, čo potrebujeme. Všetci hráči prišli bez nadbytočných kíl, všetci boli fit. Nebolo to ako Davis počas leta, keď prišiel v zlej kondícii. Okrem toho Bayo, samozrejme pre mňa je to zlé, že odišiel, no pre klub sú to veľké milióny a ďakujem aj Van Dealemu, že priniesol takého neznámeho hráča. Pre všetkých hráčov vidím, že to má pozitívnu stránku, že nie sme malý klub, ale aj sledovaní skautmi a to im dalo veľa motivácie. Čo sa týka negatívnych vecí, tak to sú zranenia Divkovicá a Bednára po fauloch. Divković bude chýbať asi dva týždne, kým Bednár tri týždne. Okrem toho príprava na výbornej úrovni a myslím si, že sme na Slovan pripravení. Hráči sa tešia na začiatok, ale aj na celú jar. Dobre zapadli aj nováčikovia, ktorí videli náš štýl, potrebovali asi týždeň aby zapadli do mužstva. Mali sme v príprave kvalitných súperov doma aj v Turecku, kde sme ukázali peknú tvár. Po zápasoch sme boli pozitívne prekvapení, aj súperi. Aj od nich prišla pozitívna odozva. Nie sme malý klub a musíme veriť sami sebe, nášmu štýlu a verím v úspech na jar."
     
    Jan Van Daele

    "Čo sa týka tranferového obdobia, čo máme za sebou. Tak hlavný cieľ bolo udržať tím a trochu ho posilniť. Prišla ponuka na Baya, ktorá bola fantastická pre hráča, ale aj pre klub. Hráči vidia, že od nás sa dá dostať do veľkého futbalu, to aj chceme. Pri výbere hráčov sme sa pohybovali v rámci rozpočtu. Veľa hráčov sme oslovili, no aj v Česku sú platové podmienky lepšie. Mali sme problémy na brankárskom poste so zraneným Macejom, prišiel Kucz. Okrem toho prišiel Csóka. Dôležité je, že je späť Blackman na pravú stranu obrany. Prišiel aj Konan a vyzerá na veľmi zaujímavého hráča. Pri nových hráčov je dôležité, aby si zvykli na "gegenpressing", aj podľa toho sme hráčov vyberali. Okrem toho prišiel Taiwo, ktorého je možné použiť od prvého jarného kola. Trochu iný útočník je Ayong, ktorý je silový, typický hrotový hráč. Čo sa týka zimy, tak aj majitelovi ďakujem, že sme sa mohli pripravovať spolu v Turecku, zároveň sa spoznávať, posilovať a okrem toho máme výborné podmienky aj na Akadémii, kde sme všetci spolu. Uvidíme na zajtrajšom zápase, že aký to bude mať výsledok."
     
    Ako prvý dostáva slovo majiteľ Oszkár Világi

    "Tradične pred jarnou sezónou by som mal hovoriť o ambíciciách. Začali sme s tým, že chceme byť v prvej trojke. Skončili sme druhí a to prvýkrát v histórii. Naďalej dvoma nohami na zemi. Chceme byť súčasťou európských súťaží aj naďalej. Keďže sme DAC a sme druhí, tak máme vyššie ambície. Uvedomujeme si však osembodovú stratu na Slovan, uvidíme po zajtrajšom zápase. Zajtra okrem zápasu so Slovanom je veľká vec otvárať štadión. Naposledy sme pred 34 rokmi otvárali štadión, teda už vieme, že čo to je. Moja generácia také otvorenie zažije už druhýkrát. Dokončili sme štadión úrovne UEFA 4. Máme nový moderný domov a spolu s akadémiou to budú pevné základy klubu. Verím, že zajtrajšok bude o futbale. Nechceme, aby to bolo národnostných otázkach. Naši fanúšikovia vždy za klub. Sme pozitívni. Verím, že fanúšikovia Slovana tak isto k zápasu. Som rád, že je taký záujem o futbal. Znamená to, že slovenský futbal, tieto dva kluby napredujú. Podľa mňa sviatok futbalu a verím, že takto pristúpia všetci. Budeme mať vypredaný štadión, a teda atmosféra bude výborná."
     
    Tlačová konferencia sa práve začala!
     
    Všetci účastníci sú už na miestach. Čoskoro začíname.
     
    Účastníci tlačovej konferencie:

    Majiteľ klubu – Oszkár Világi
    Športový riaditeľ – Jan Van Daele
    Hlavný tréner – Peter Hyballa
    Kapitán mužstva – Tomáš Huk
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:30.

    Na programe máme predsezónnu tlačovú konferenciu fortunaligového klubu FC DAC Dunajská Streda. "Žlto-modrí" prezimovali na historicky najúspešnejšej druhej priečke so stratou siedmych bodov na lídra zo Slovana. Pred tlačovou konferenciou je určite dôležité, že servítku pred ústa si v plánoch vybojovať si prvý ligový titul v žiadnom prípade nedávajú.

    Ambiciózny klub zo Žitného ostrova je pred veľkými míľnikmi. V sobotu 16. februára otvára brány kompletne dostavaného futbalového svätostánku s názvom MOL Aréna, ktorý pojme 12 700 fanúšikov. Navyše, ako otvárací zápas, si zástupcovia klubu nemohli priať nič lepšie, ako najväčšie derby proti bratislavskému Slovanu. Po lístkoch na spomínaný zápas sa len tak zaprášilo. Obrovský záujem fanúšikov (pre lístky sa najvernejší postavili do radu už o pol druhej v noci! aj napriek tomu, že pokladne sa otvárali až o deviatej) a navyše aj médii podčiarkuje fakt, že v sobotu o 16:00 uvidíme v Dunajskej Strede to najlepšie, čo Fortuna liga má – súboj druhého s prvým!

    Čo sa však udialo počas zimnej prestávky u aktuálne strieborného medailistu? Jarnú prípravu začal 12. januára. Tá spočívali z domácich tréningov, avšak aj zo sústredenia v Turecku. Počas prípravy odohral deväť priateľských zápasov s bilanciou 6-1-2 a so skóre 22:11. Najlepším strelcom prípravy sa stal navrátilec Lukáš Čmelík s piatimi gólmi a najbližšie k nemu bol Davis s tromi zásahmi. Dokopy pred jarnou časťou sezóny si tréner Peter Hyballa otestoval 35 futbalistov.

    Priateľské stretnutia zimnej prípravy:

    FC DAC 4 – 2 FC Slovan Galanta (2:1)
    FC DAC 1 – 0 Soroksár SC (0:0)
    SK Sturm Graz 3 – 1 FC DAC (2:0)
    KKS Lech Poznań 1 – 0 FC DAC (0:0)
    FC DAC 0 – 0 Esbjerg fB
    FC DAC 3 – 2 FK Csíkszereda Miercurea Ciuc (2:2)
    FC DAC 3 – 2 NK Olimpija Ľubľana (3:2)
    FC DAC 3 – 0 SV Mattersburg (1:0)
    FC DAC 7 – 1 ŠK 1923 Gabčíkovo (3:0)

    Súpiska pre Fortuna ligu 2018/19 – jar

    Brankári: Kucz, Macej, Slančík, Jedlička
    Obrancovia: Šimčák, Huk, Kone, Koštrna, Davis, Šatka, Malý, Csóka, Blackman
    Stredopoliari: Ronan, Baumgartner, Kalmár, M. Vida, Nagy, Herc, Čmelík, Bednár
    Útočníci: K. Vida, Kelemen, Ayong, Bilenkyi, Taiwo, Divković, Tretiakov

    Tréner: Peter Hyballa
    Asistent trénera: Admir Kozlić
    Tréner brankárov: Martin Raška
    Data- a videoanalytik: Maik Drzensla
    Rehabilitačný odborník: Lukáš Hačkulič, Lukáš Kováčik
    Vedúci mužstva: Karol Pecze
    Lekári: Marián Jančár, Zsolt Fegyveres
    Masér: Vojtech Nagy

    Zmeny v kádri:

    Príchody: Ayong (Příbram), Taiwo (Nitra), Kucz, Csóka (obaja Wolverhampton, hosťovanie), Ronan (Wolverhampton, hosťovanie), Malý, Nagy, Kelemen (všetci DAC U19)
    Odchody: Bayo (Celtic), Špiriak, Černák (obaja Michalovce hosťovanie), Bajić (Željezničar Sarajevo), Záhumenský (Karviná, hosťovanie), Almási (Šamorín, hosťovanie), Aluku

    Milan Vrábeľ