Stíhačka mužov, 12,5 km, Nové Město Vítěz: J. T. Bø (NOR) (kon.) | Stíhačka žien, 10 km, Nové Město sk Víťazka: Marte Olsbuová Röiselandová (NOR) (kon.)
koniec udalosti
SP - stíhačka žien, 10 km, Nové Město

Víťazka: Marte Olsbuová Röiselandová (NOR)

Sobota 22.12.2018, 17:00 • Vysočina Aréna, Nové Mesto na Morave • Biatlon
     
    Nové Mesto na Morave patrí nórskym športovcov. Kým v mužskej časti vyhral šprint i stíhacie preteky Johannes Thingnes Bø, medzi ženami dosiahla rovnaké úspechy Marte Olsbuová Röiselandová. Dnes zvládla záverečný bežecký okruh najlepšie a pred druhou Dorotheou Wiererovou triumfovala o 0,2 sekundy. Tretie miesto získava olympijská šampiónka z Pjongčangu Hanna Öbergová. Slovenkám sa dnes príliš nedarilo. Anastasia Kuzminová skončila deviata, Paulína Fialková sedemnásta a jej sestra Ivona obsadila 41. miesto. Ja vám ďakujem za pozornosť a želám pekný zvyšok dňa. (17:40:58)
     
    Dnešné stíhacie preteky sa skončili.
     
    CIEĽ
    Ivone Fialkovej sme sa v našom prenose príliš nevenovali, no môžeme si povedať, že jej tesne ušli bodované pozície. Obsadila konečné 41. miesto, keď na strelnici spravila päť chýb. V závere prehrala bežecký súboj s Fuyuko Tachizakiovou.
     
    CIEĽ
    V cieli máme už aj elitné slovenské reprezentantky. Dnes to nebolo strelecky dobré, no obe sa umiestnili v TOP 20. Anastasia Kuzminová si napokon vybojovala deviate miesto a Paulína Fialková získa body za sedemnástu priečku.
    Tesný dojazd dnešných stíhacích pretekov.

     
    CIEĽ
    Víťazkou dnešných pretekov sa stáva MARTE OLSBUOVÁ RÖISELANDOVÁ! V závere mala o niečo viac síl než Dorothea Wiererová a poráža ju o 0,2 sekundy. Tretie miesto patrí švédskej biatlonistke Hanne Öbergovej.
     
    9,8 km
    Na poslednom medzičase stráca Hanna Öbergová na vedúce duo 4,5 sekundy. Prvé miesto drží Olsbuová Röiselandová, no lepšiu pozíciu si drží talianska súperka Wiererová.
     
    9,1 km
    Marte Olsbuová Röiselandová a Dorothea Wiererová idú spoločne sa zrejme sa rozhodne až v krátkom stúpaní, ktoré je umiestnené niekoľko desiatok metrov pred cieľom. Švédka Öbergová trošku zaostáva.
     
    Str. 4
    Paulína Fialková netrafila dva terče a pripíše si najhorší výsledok
    v tejto sezóne. Anastasia Kuzminová konečne vyčistila všetky terče a na medzičase po streľbe figuruje na desiatom mieste. Paulína je o deväť miest nižšie.
     
    Str. 4
    Poriadne sa zdvihol vietor a pretekárky si dávali poriadne načas. Marte Olsbuová Röiselandová, Dorothea Wiererová aj Hanna Öbergová netrafili jeden terč a rozdajú si to na záverečnom bežeckom kole.
     
    7,7 km
    Hanna Öbergová drží svoj odstup od líderky Svetového pohára. Rozhodovať sa tak bude na záverečnej streľbe, pričom prvé dve pretekárky dnes ešte neminuli. Paulína Fialková sa posunula späť do najlepšej desiatky.
     
    7 km
    Dorothea Wiererová má k dispozícii náskok desiatich sekúnd pred Hannou Öbergovou. Nórka stráca už 26,5 sekundy a zrejme nenadviaže na prekvapujúce včerajšie víťazstvo. Po strelnici je Paulína 11., Anastasia až na 22. pozícii.
     
    Str. 3
    Slovenským biatlonistkám sa strelecky nedarí. Paulína Fialková absolvuje 150 metrov naviac a Anastasia Kuzminová dokonca minula v stoji hneď tri terče. V prípade rodáčky z Ťumeňu možno očakávať výsledkový prepad, možno mimo TOP 20.
     
    Str. 3
    Marte Olsbuová Röiselandová minula jedenásty terč a prichádza o priebežné vedenie. Dorothea Wiererová potvrdzuje svoje kvality. Bola čistá, rovnako ako Švédka Hanna Öbergová. Laura Dahlmeierová absolvuje dva trestné okruhy.
     
    5,7 km
    Odstupy sa vôbec nezmenili. Dorothea Wiererová naďalej stráca 7,7 sekundy na vedúcu priečku. O tretie miesto bojujú Hanna Öbergová a Laura Dahlmeierová. Slovenky idú pri sebe s mankom 90 sekúnd.
     
    5 km
    Marte Olsbuová Röiselandová má už len osemsekundový náskok pred Dorotheou Wiererovou. Talianka zvyšuje tempo a dá sa predpokladať, že svoje manko ešte do strelnice o čosi stenčí.
     
    Str. 2
    Dnes to zrejme nebudú vydarené preteky pre slovenské farby. Paulína Fialková aj Anastasia Kuzminová v ľahu celkovo trikrát minuli a momentálne idú takmer spoločne. Patria im pozície na začiatku druhej desiatky.
     
    Str. 2
    Marte Olsbuová Röiselandová zatiaľ neminula a aj po druhej streľbe bude viesť. Veľmi dobre však odpovedala Dorothea Wiererová a ide na druhú priečku. Takisto neminula ani Öbergová, respektíve Dahlmeierová.

    Miroslav Kováčik

    Výsledky piatkového šprintu žien:
    1. Marte Olsbuová Röiselandová (NOR) 19:44,6
    2. Laura Dahlmeierová (GER) +4,5
    3. Paulína Fialková (SVK) +6,2
    4. Anais Chevalierová (FRA) +23,0
    5. Lena Häckiová (SUI) +29,3
    6. Hanna Öbergová (SWE) +31,0
    7. Vita Semerenková (UKR) +31,4
    8. Kinga Zbylutová (POL) +32,4
    9. Dorothea Wiererová (ITA) +38,3
    10. Irina Starychová (RUS) +40,9
    11. Anastasia Kuzminová (SVK) +41,7
    12. Sarah Beaudryová (CAN) +42,7
    13. Olena Pidhrušná (UKR) +43,4
    14. Anastasija Merkušinová (UKR) +43,8
    15. Valj Semerenková (UKR) +46,0
    16. Franziska Preussová (GER) +54,2
    17. Emma Lunderová (CAN) +57,9
    18. Lisa Vittozziová (ITA) +58,5
    19. Veronika Vítková (CZE) +1:01,1
    20. Iryna Krjuková (BLR) +1:01,3
    21. Franziska Hildebrandová (GER) +1:01,6
    22. Vanessa Hinzová (GER) +1:01,7
    23. Tiril Eckhoffová (NOR) +1:03,2
    24. Anais Bescondová (FRA) +1:06,3
    25. Baiba Bendiková (LAT) +1:06,7
    26. Clare Eganová (USA) +1:11,1
    27. Karin Horchlerová (GER) +1:17,7
    28. Julia Simonová (FRA) +1:19,4
    29. Lucie Charvátová (CZE) +1:20,6
    30. Lisa Theresa Hauserová (AUT) +1:23,5
    ...
    49. Ivona Fialková (SVK) +1:54,3