Tisková konference Českého Florbalu před MS 2018 (kon.) | Tisková konference FK Jablonec (kon.)
Tisková konference Stade Rennes FC (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference Českého Florbalu před MS 2018 v Praze

cz Streda 28.11.2018, 11:00Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.
     
    Světový šampionát v Praze odstartuje už 1. prosince a český tým se netají medailovými ambicemi. Cílem turnaje by mělo být i překonní diváckého rekordu, který zatím drží Švédsko 2014. Na turnaji se sešlo tehdy 104 400 diváků.
     
    Český tým se v základní skupině postupně utká s Německem, následuje nedělní souboj proti Lotyšsku a v úterý završí počínání v základní skupině bitvou se Švýcarskem.
     
    Na tiskové konferenci je přítomen také trenér Petri Kettunen a zástupci z řad hráčů.
     
    Nechybí šéfka organizačního štábu mistrovství Zuzana Svobodová, je tu Filip Šuman, kapitán týmu Matěj Jendrišák a útočník Patrik Dóža.
     
    Filip Šuman o třetím šampionátu v ČR: Poslední hodiny už jsou naplněny velkou prací a očekáváním. Často dostávám otázku i na předchozí šampionáty. Sdílím vzpomínku na to, jak jsem v roce 1998 dělal na prvním šampionátu dobrovolníku. Tato zkušenost mě nadchla a ukázala mi životní cestu v organizaci sportovních akcí. Tehdy jsme byli považováni za exoty se zvláštním náčiním, nikdo neznal slovo florbal. Po deseti letech jsme si odvážně troufli na dva dny do O2 areny. Chtěli jsme ukázat české veřejnosti, že se z florbalu stává elitní sport. Pro nás je to i o vnímání velké florbalové cesty, kterou jsme za ty roky ušli. 9. prosince možná skončí MS, ale pro nás řada věcí začne. Přijde další krok, kam florbal dál posouvat.
     
    Šuman o financích: Rozpočet šampionátu činí 75 milionů korun. V roce 1998 to bylo 3,6 milionu, o deset let později to bylo pak už 22,7 milionu.
     
    Šuman: Odhaduji však, že se na nás žádný velký finanční problém nechystá. Byla před námi velká práce a ještě určitě nějaká bude.
     
    Zuzana Svobodová: Máme dnes první den, kdy pracujeme přímo v O2 areně. Dva roky příprav byly extrémně krátké. Dělali jsme, co jsme mohli a doufám, že bude vidět to, že jsme se připravovali dobře.
     
    Filip Šuman o divácích: Rádi bychom šampionát zase o něco posunuli. Ze švédského šampionátu v Göteborgu trvá rekord 104 406. Na první den se v Lotyšsku sešlo rekordních 13 280 diváků a rekord na finále je hodně vousatý z roku 1996, kdy finále v Globenu vidělo 15 106 diváků. Tato tři čísla bychom chtěli překonat a získat je pro sebe.
     
    Šuman: Jsem optimistický z hlediska prvních dvou čísel, je ale důležité, aby diváci na finále přišli na klubová sedadla, nebo i do skyboxů. Očekávaná návštěvnost na české duely se pohybuje: Německo (10 000), Lotyšsko (3 000), Švýcarsko (4 000), čtvrtfinále (4 000), semifinále (12 000) a finále (16 000).
     
    Šuman: Intenzivně jsme se zaměřovali i na to, aby v utkáních, kde nebude český tým, vytvoříme dobrou atmosféru. Doufáme, že v žádném utkání by nemusela návštěva klesnout pod 2 000 diváků. Nechceme prázdné tribuny a doufám, že vytvoříme dobrou atmosféru i na jiných duelech.
     
    Šuman: Vážíme si spolupráce s Českou televizí, která nabídne dohromady 19 duelů. ČT shrne také program v O2 areně a na Podvinném mlýně. Chceme na pondělí, úterý nebo středu pozvat i školy. Hlavní město Praha s tím souhlasilo.
     
    Svobodová o školácích: Očekáváme návštěvu 22 258 školáků. Povedlo se nám oslovit celou republiku. Některé děti pojedou několik hodin, než se vůbec dostanou do Prahy a podívají se na šampionát. Báli jsme se, jak to celé zorganizovat, aby děti přišly. Ukázalo se, že florbal táhne a je to zajímavý produkt pro děti. 407 kilometrů například urazí děti z Karviné.
     
    Filip Šuman o doprovodných akcích: Během mistrovství světa se koná například Setkání starostů, trenérské semináře nebo velký mezinárodní kongres IFF. Na klubovém patře v sobotu 1. prosince tu bude celá řada starostů velkých měst. O2 arenu osazujeme čtyřmi speciálními multimediálními plochami. Arena bude i z hlediska světel i z hlediska pyrotechniky připravena na modelu, který jsme si ještě nikdy nevyzkoušeli.
     
    Svoboová o fanzónách: Fanzóny se objeví celkem ve 12 městech České republiky. Tyto fanzóny se budou konat po vrchol šampionátu od 6. do 9. prosince. Chceme, aby si šampionát všichni společně užili. Zároveň jsme chtěli, aby zájemci o účast v organizačním týmům náš projekt podpořili. Ti si tedy vzali na starost tento projekt. Tento projekt není o nic menší než celý turnaj sám o sobě.
     
    Petri Kettunen o soustředění: Jsem opravdu moc spokojený. Český národní tým spolupracoval pohromadě a měl výbornou atmosféru. Byla to skupina s českým pasem, teď už je to český národní tým. Velmi podrobně jsme s každým hráčem probrali jeho roli. Všichni by měli být připraveni dobře.
     
    Matěj Jendrišák o změně přípravy: Petri to popsal docela trefně. Věděli jsme, že Finsko, Švédsko i Švýcarsko už mají podobná soustředění v teplých oblastech za sebou. Pro tým to byl obrovský přínos z hlediska progresu a týmová chemie. Jako kapitán jsem s tímto soustředěním spokojený.
     
    Patrik Dóža: Byl jsem poměrně skeptikem, ale dopadlo to dobře. S týmem jsme strávili hodně dlouhou dobu. Mixovali jsme skupiny, každý den jsme pracovali úplně jinak. Výlet nám pomohl se stmelit a jsme fyzicky i mentálně výborně připraveni.
     
    Dóža o tříkilometrových bězích na Tenerife: Tyto běhy tentokrát neproběhly, ale tréninkové jednotky byly velmi pestré. Byla do toho zapojena rychlost i dynamika, aby tělo bylo připravené na mistrovství a mohlo si zároveň odpočinout.
     
    Kettunen o Německu: Němci mají mladý tým. Udělali hodně kroků dopředu. Trochu mi připomínají Kanadu z hokeje. Útočí přímočaře a jsou nebezpeční z protiútoků. Pro Čechy bude klíčové dát si pozor na jednoduché ztráty.
     
    Kettunen pokračuje: V říjnu Německo vyhrálo turnaj šesti zemí a porazili tam Slovensko nebo Polsko, ale i další země, které budou na šampionátu startovat. Němci mají také nebezpečnou přesilovku.
     
    Kettunen o Lotyšsku: Po technické stránce jsou na tom lépe než Němci a fyzicky jsou tradičně připraveni jako jeden z nejlepších týmů na šampionátu. Je potřeba na ně být připraven i z hlediska fyzicky náročnějšího florbalu. Mají vysoký a váhově těžký tým. Je to soupeř, který má silnou první lajnu, která hraje v zahraničí. Musíme být trpěliví na míčku, kontrolovat hru a připravovat si postupně šance.
     
    Kettunen o Švýcarsku: Spousta hráčů zná Švýcary velmi dobře. Setkali jsme se s tímto soupeřem několikrát a vždy to byly nesmírně zajímavé a vyrovnané duely. Očekávám tedy velmi těžký zápas. Švýcaři tu mají nejlepší tým v historii, mají tři vyrovnané řady.
     
    Kettunen: Klíčové ovšem bude, abychom se soustředili především na svou hru.
     
    Matěj Jendrišák o soupeřích ve skupině: S Německem to může být ošemetný zápas. Je tu boj s nervozitou a očekáváním. Z našeho pohledu je naší cestou nic nepodcenit a jít k tomu soupeři s respektem. Němci na posledním turnaji porazili silné týmy a hráli vyrovnaně s Lotyšskem nebo Norskem. Bude to ale zápas o nás a o našem tlaku do brány.
     
    Patrik Dóža: Budou se snažit blokovat všechny pokusy a budou jezdit. My ale musíme využít naší převahu a snažit se hru kontrolovat od první minuty do poslední.
     
    Patrik Dóža: Proti Lotyšsku jsem si vymknul kotník, takže vzpomínky nejsou nejlepší. Všichni mají 1,90 metru a těžko říci, co tam s nimi dělají. Bude nám vyhovovat rychlá kombinace a bude to především o dobrém pohybu.
     
    Jendrišák o Lotyšsku: Fyzická hra mi moc nevadí. Nemůžete ale spoléhat na fyzickou hru proti takovému soupeři. V roce 2012 nás právě zápas s Lotyši stál postup do semifinále. U nich je to ale hodně o začátku zápasu. Pokud jim umožníme dostat se do zápasu nějakým jednoduchým gólem, tak mohou být nepříjemní. Naší hrou jsme ale schopni je porazit.
     
    Dóža o Švýcarsku: Mají talentované i zkušené hráče v čele s Mathiasem Hofbauerem. Je to extrémně silný tým. Porazili Švédy a také Finy poráží dost často. Nikdy to není zápas, který by s nimi byl jednoduchý. V takových zápasech bude rozhodovat jedna dorážka nebo jedna střela. Klíčové bude i nasazení týmů a naší výhodou by mohlo být právě domácí prostředí.
     
    Matěj Jendrišák o Švýcarsku: Souhlasím s tím, že je to ve skupině nejsilnější soupeř. Vypíchl bych práci jejich švédského trenéra, který s nimi udělal kus práce. Skončila jim silná generace a právě díky němu se v té špičce udrželi a postoupili ještě o kousek výš. Narodila se jim generace, pro níž bude toto mistrovství vrcholem. Je to jeden z favoritů celého turnaje.
     
    Nejnizší kurz na zlato mají Švédové, ten se pohybuje okolo 1,45. Na druhém místě je Finsko za 3,50, třetí je Česko 12,00 a Švýcarsko má v kurzu 15,00 z elitní čtyřky nejmenší šanci.
     
    České čtvrtfinále se bude hrát ve čtvrtek od půl osmé večer. Je to navázáno i na projekt fanzón, který by měl odstartovat právě zápasem českého týmu ve čtvrtfinále.
     
    Kettunen o složení formací: Hrajeme šest zápasů v devíti dnech. Je důležité, aby hráli všichni hráči, aby byli všichni v rytmu. Hráči už vědí, jaké jsou jejich role a jsem sebevědomý v tom, že v sobotu ten úvodní zápas dokážeme zvládnout. První zápas je sice nevyzpytatelný, ale jsem přesvědčený o tom, že ho zvládneme. V brance se jako první představí Lukáš Souček.
     
    Jendrišák: Bude se určitě hledat optimální sestava z hlediska nasazování jednotlivých lajn. Týmy na sebe naráží několikrát a neustále se snaží něco změnit.
     
    Dóža: Je super zprávou, že se budeme točit. Pokud by někdo seděl celý zápas a pak by měl naskočit v půlce semifinále, mohl by mít problém. Zároveň je super projekt škol, protože ten může časem vyústit v budoucnu v další skvělou generaci. Musíme nasadit úsměvy a celou akci si proto důsledně užít.
     
    Jendrišák: Je to vždy zážitek hrát před českým publikem, před kamarády, před rodinou. Atmosféra bude něčím, na co my hráči budeme vzpomínat ještě dlouho.
     
    Filip Šuman o rozpočtu, který se snížil: Měli jsme tým, který pracoval velmi efektivně. Současně jsme také v plánech počítali s tím, že si dvě třetiny rozpočtu musíme zajistit z vlastních zdrojů. Z veřejných zdrojů je financována jen třetina rozpočtu. Mohu říci, že jsem pyšný na to, že připravíme organizačně dobrý šampionát.
     
    Tímto také oficiální část tiskové konference končí. Českému týmu pochopitelně držíme palce a věříme v úspěch. (11:49:38)

    Radek Barkman