Nominační tisková konference před ME žen v házené (kon.) | Tisková konference Rytířů Kladno (kon.)
koniec udalosti
Nominační tisková konference před ME žen v házené 2018

cz Pondelok 26.11.2018, 11:00Tlačové konferencie
     
    Skončila oficiální část tiskové konference. (11:25:26)
     
    Celý tým odlétá do Francii už v úterý po obědě. V sobotu začínají na turnaji pikantním duelem proti Rumunkám. Držíme reprezentantkám palce a doufáme v sympatický výsledek.
     
    Luzumová a Jeřábková: Role outsiderek nás vyhovuje, ale zároveň je jasné, že nás už nikdo nepodcení. Poté, co jsme byly na světovém šampionátu na osmém místě a vyřadily přitom Rumunky znamená, že se už s námi musí počítat.
     
    Bašný o motivaci po působení ve Francii: Tu já mám pořád stejnou. V regionu Brestu mám hodně známých, v Nantes jsem v minulosti trénoval. Možná budu mít trochu méně času, což bych nerad. Budu to muset nějakým způsobem řešit a třídit, ale to už nějak dopadne.
     
    Bašný o prognózách: Díval jsem se na různé sázkové servery a od roku 2010 jsme vždy poslední. V kurzech na celkové vítězství jsou už za námi dva týmy. To už je obrovský posun (smích). Nikdo s námi nepočítá na medaili a tato role nám vždy vyhovovala a možná nás i proto Rumunky loni podcenily. Myslím si však, že trenérky ostatních týmů i hráčky z nás mají respekt a budou se na nás určitě svědomitě připravovat.
     
    Bašný o vrcholu týmu na šampionátu: Říkal jsem to asi před třemi lety, ale stojím si za tím pořád. Ale doplnil jsem tehdy, když zůstane tým pohromadě v této aktuální sestavě. Tým je ovšem kvalitní i tak a mohl by mít vrchol právě na tomto šampionátu. Z herního pohledu si myslím, že tento tým má na to, aby se dostal daleko. Je to mix mladých a zkušených hráček. Tyto házenkářky mají svou roli v kvalitních zahraničních týmech i v tuzemsku.
     
    Bašný o Hrbkové: Chtěli bychom mít v kádru jak Míšu Hrbkovou, tak Petru Maňákovou. Hrbková je levačka a schopná rozhodnout zápasy v koncovkách. Navíc patří k nejlepším střelkyním Bundesligy. Na jejím postu jsou hráčky, které ukázaly v Chebu výbornou formu. Oproti minulému šampionátu se zase vrací do hry Jana Knedlíková. Snad to na hřišti nebude až tak viditelné. Horší bude nahradit Petru Maňákovou, která patří mezi univerzální hráčky. Ta tuto roli plnila na posledních šampionátech výborně. Je to nahrazení jedné hráčky na více postech. Chybět obě dvě budou, ale síla týmu tkví v kolektivu. To, že jedna hráčka nebude přítomna, nebo nebude ve formě, snad dokážeme nhradit týmovým výkonem.
     
    Bašný o nominaci: Tentokrát rozhodování o tom, které hráčky pojedou a které ne, bylo víceméně jasné. Je to však jedna z nejtěžších prací trenéra. Vyřadit některé z nich těsně před odjezdem na vrcholnou akci není příliš vděčné. Hráčkám jsme neřekli, že počítáme jenom se dvěma brankářkami. Hráčky, které jsme nominovaly, to víceméně věděly dopředu a věděly, že to tak bude. Všechny házenkářky ale odtrénovaly celé soustředění na svém maximu.
     
    Jaroslav Chvalný (prezident ČSH): Televizní pokrytí probíhá společností Sport 1, která je vlastníkem práv. Kromě zápasů českého týmu bude vysílat i utkání dalších družstev. Posíláme také velmi silný mediální tým do dějiště šampionátu a snad to vydrží i po základní skupině. Z hlediska výsledku bychom rádi chtěli postoupit ze skupiny. To by určilo skutečnost, že máme kvalitní ženský tým a každý další bod by byl potěšením pro nás i pro fanoušky.
     
    Markéta Jeřábková: Poslední půlrok byl velmi náročný. Doufám, že to nejhorší mám už za sebou. Teď je daleko důležitější reprezentační stránka, na kterou se soustředíme. První cíl je jasný, ať už přes Rumunky nebo Němky. Pak samozřejmě bychom rády chtěly uhrát co nejlepší výsledek v další skupině.
     
    Iveta Luzumová (Thüringen): Naším cílem je postup ze skupiny, ale chtěli bychom jít od zápasu k zápasu. Na ME už ale není lehkého soupeře. Minulý rok nás Rumunky trochu podcenily, ale i ve Švédsku jsme je dokázaly porazit. Proti Norkám musíme doufat, že s nimi sehrajeme zápas, kdy se jim zrovna dařit nebude. Němky mají mladý tým. I jejich týmem je postup ze skupiny a dělaly jsme si společně srandu, že vyřadíme Rumunky.
     
    Bašný: Na všech čtyřech dalších šampionátech jsme se dostali vždy ze skupiny a chceme v tom pokračovat. Chceme tedy postoupit do té hlavní skupiny. Dvanáct prvních týmu šampionátu má navíc výhodu v nasazení při losování na mistrovství světa. Musíme se tedy dostat ve skupině mezi první tři. Náš tým má ovšem i určité ambice a vždy bychom chtěli být lepší. Zatím se nám to podařilo jak na Evropě, tak i na světě. Minule jsme byli na osmém místě, teď bychom chtěli být zase trochu výše.
     
    Jan Bašný (trenér): Na této nominaci jsme se dohodli už před Chebem. Muselo by se stát, aby nás některá hráčka buď výrazně překvapila, nebo by nás jiná musela hodně zklamat.
     
    Na tiskové konferenci bude odtajněna konečná nominace.
     
    Český tým čekají na evropském šampionátu výběry Německa, Norska a Rumunska. Úspěchem by byl postup ze základní skupiny.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.

    Radek Barkman