Burnley – Newcastle 1:2 (kon.)
koniec
Burnley FC
1:2 (1:2)
Newcastle United
Pondelok 26.11.2018, 21:30 • Turf Moor, Burnley • Anglická Premier League • 13. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Vitajte pri zápase Burnley FC – Newcastle United, ktorý uzavrie 13. kolo anglickej Premier League.
     
    Burnley FC

    Domáci tím je pred týmto zápasom na 17., prvom nezostupovom mieste a je namočený v boji o záchranu, body preto potrebuje ako soľ. Forma tímu nie je vôbec dobrá, Burnley nevyhralo už päť zápasov za sebou a posledné ligové víťazstvo si pripísalo ešte na konci septembra. Tímu sa veľmi nedarí ani strelecky (priemer 1 gól na zápas) a ani v obrane, keďže 25 inkasovaných gólov je tretí najvyšší počet zo všetkých tímov Premier League.

    Posledných 5 zápasov:
    Burnley – Huddersfield 1:1
    Manchester City – Burnley 5:0
    Burnley – Chelsea 0:4
    West Ham – Burnley 4:2
    Leicester – Burnley 0:0
     
    Newcastle United

    Hostia na tom nie sú v porovnaní s domácim tímom oveľa lepšie. Newcastle je na 15. mieste so ziskom 9 bodov, čiže s rovnakým počtom bodov, ako má Burnley. Prvýkrát v sezóne vyhrali až v 11. kole, z posledných troch zápasov ale získali sedem bodov a inkasovali len jeden gól, takže formu tímu môžeme považovať za celkom dobrú. Obrana Newcastlu i vďaka slovenskej repezentačnej jednotke Martinovi Dúbravkovi funguje celkom solídne a Newcastle inkasoval len 15 gólov, čo je najmenej z tímov v druhej polovici tabuľky, Naopak, Newcastle má obrovský problém so strieľaním gólov. 9 strelených gólov za 12 zápasov je veľmi málo a tu je asi možné nájsť príčinu súčasného umiestnenia tímu.

    Posledných 5 zápasov:
    Manchester United – Newcastle United 3:2
    Newcastle United – Brighton 0:1
    Southampton – Newcastle United 0:0
    Newcastle United – Watford 1:0
    Newcastle United – Bournemouth 2:1
     
    Doteraz spolu tieto dva tímy odohrali štyri vzájomné zápasy v Premier League. Burnley zatiaľ so svojim dnešným súperom neprehralo a má vo vzájomných zápasoch bilanciu 1 výhra – 3 remízy – 0 prehier. Prvýkrát sa tieto dva tímy stretli v sezóne 2014/2015, kedy sa zrodili remízy 1:1 a 3:3. Jedinú výhru si Burnley pripísalo v ďalšom vzájomnom zápase v minulej sezóne doma (1:0), odveta sa opäť skončila remízou (1:1).
     
    Úvodné zostavy:

    Burnley FC: Hart – Lowton, K. Long, Mee (C), Taylor – Lennon, Cork, Defour, Brady – Vokes, Wood.
    Náhradníci: Heaton – B. Gibson, Bardsley, Hendrick, A. Westwood, Barnes, Vydra.

    Newcastle United: Dúbravka – Yedlin, Schär, F. Fernández, Clark (C) – Ritchie, Diamé, Ki Song-jung, Kenedy – Ayoze Pérez – Rondón.
    Náhradníci: Woodman – Manquillo, Jacob Murphy, Shelvey, Hayden, Atsu, Joselu.

    Rozhodca: Taylor – Beswick, Nunn.
     
    Začiatok zápasu sa posúva na 21:30. Príčinou je ošetrenie jednej z osôb v tuneli, ktorý vedie na hraciu plochu. Vieme len, že to nie je nikto z domáceho klubu. Lekári našťastie včas zasiahli a danú osobu odviezli pri vedomí do nemocnice.
     
    Oba tímy už sú na ihrisku a zápas sa tak o chvíľu začne. Domáce Burnley v tradičných vínovočervených dresoch, hostia v čiernobielych dresoch.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Zápas rozohrali domáci, ktorí začínajú svoju kombináciu zozadu od obrancov.
     
    2
    So svojou kombináciou sa zatiaľ Burnley nijak neponáhľa. Loptu drží na svojej polovici, ale Newcastle nie je pri napádaní nijak agresívny.
     
    2
    Lowton si pekne narazil s Lennonom na pravej strane a z prvej centroval, center letí vysoko nad Dúbravkovu bránu.
     
    3
    Dúbravka veľmi zariskoval pri malej domov a vo vlastnom bránkovisku takmer stratil loptu. Na poslednú chvíľu ju ale prihral na obrancu.
     
    4
    Na druhej strane prišla prvá strela zápasu. Diamé si sklepol loptu zo vzduchu a pálil z voleja, jeho strela bola zrazená mimo.
     
    4
    Newcastle United dal gól!

    Bleskový úvod hostí! Po rohovom kope sa k odrazenej lopte dostal Federico Fernández, ktorého strelu z hranice pokutového územia zdvihol do šibenice domáci kapitán BEN MEE. Pre Harta to bol nechytateľný teč.
    4. Ben Mee (NEW) - 0:1
     
    6
    Domáci sa pokúšali o bleskovú odpoveď. Po krátkej kombinácii pálil Vokes, jeho strela letí vysoko nad.
     
    8
    Hostia sa po vedúcom góle prakticky nedostali k lopte, ktorú držia domáci a snažia sa postupnou kombináciou dostať bližšie k Dúbravkovej bráne.
     
    9
    Wood dostal pekný pas na ľavú stranu za obranu, napokon ale stál v ofsajde.
     
    10
    Lopta po centri domácich spadla do pokutového územia, dvaja hráči domácich si ale navzájom zavadzali a prvý bol napokon pri lopte obranca hostí, ktorý loptu odkopol. Následne ešte fauloval Vokes. Lopta pre Newcastle.
     
    11
    Dúbravkov odkop len preletel na druhú stranu k Hartovi, ktorý takisto nakopol loptu dopredu.
     
    12
    Burnley opäť drží loptu na útočnej polovici, nedokázalo sa ale zatiaľ dostať ani k centru. Domácich brzdia hlavne veľmi nepresné prihrávky.
     
    13
    Až teraz sa im to konečne podarilo. Lowton pekne zakrútil center na zadnú tyč, kde stál úplne voľný Wood. Ten ale trafil loptu veľmi zle a tá teda letí vysoko nad bránu.
     
    14
    Po dlhom čase získal loptu Newcastle a snaží sa o postupnú kombináciu. Držanie lopty je zatiaľ 78 % : 22 % v prospech domácich.
     
    15
    Oba tímy si teraz trochu komicky prekopávali loptu z prvej zo strany na stranu, až loptu definitívne sklepol na zem jeden z hráčov Burnley a útočí po pravej strane.
     
    16
    Bol to Lowton, ktorý loptu posunul Corkovi. Na toho si ale veľmi tvrdo vyšliapol Diamé. Rozhodca túto situáciu rieši dohovorom.
     
    17
    Loptu držia hostia, ktorí si však prihrávajú prevažne na vlastnej polovici a okolo stredovej čiary.
     
    18
    Hostia loptu stratili, veľmi rýchlo sa im ale po nepresných prihrávkach domácich vrátila a opäť kombinujú na vlastnej polovici.
     
    19
    Schär to skúšal nákopom na hrot útoku, ten ale nenašiel nikoho v čiernobielom a lopta končí u brankára Harta.
     
    20
    Ayoze Pérez sa chcel technicky presadiť cez dvoch hráčov na pravej strane. Cez jedného sa dostal, druhý ho ale zastavil a rozohral loptu dopredu. Hostia sú ale bleskovo vo vlastnom obrannom postavení.
     
    21
    Wood strieľal zo strednej vzdialenosti a trochu zaskočil Dúbravku, ktorý strelu vyrazil len pred seba. Našťastie tam boli len obrancovia hostí.
    21. Chris Wood (BLY)
     
    22
    Rondón sa dostal ku strele, obrancovia Burnley strelu zrazili na rohový kop.
     
    23
    Newcastle United dal gól!

    Rohový kop rozohrali hostia nakrátko a na center si najvyššie vyskočil CIARAN CLARK, ktorý presne umiestnenou hlavičkou k pravej tyči nedal šancu Hartovi. 2:0 pre hostí!
    23. Ciaran Clark (NEW) - 0:2
     
    25
    Domácim sa začiatok zápasu veľmi nevydaril. Do veľkej gólovej príležitosti sa nedostali, naopak, prehrávajú už 0:2, pričom jeden z gólov bol vlastný.
     
    26
    Lowton hýri aktivitou na pravej strane. Ďalší jeho center na zadnú tyč chytá Dúbravka, ktorý loptu okamžite vyhadzuje dopredu.
     
    28
    Domáci sú omnoho častejšie pri lopte, do dobre postavenej obrany Newcastlu sa ale nemôžu dostať a veľmi často sa sami vytláčajú ťažkými prihrávkami na vlastnú polovicu.
     
    29
    Wood bol dobre zdvojený a nedokázal si ani spracovať nákop z vlastnej polovice. Hostia sa ale do útoku neženú, majú dvojgólový náskok a domáci ich vôbec nenapádajú.
     
    30
    Ritchie z prvej posielal do nábehu za obranu Péreza, ten ale stál v ofsajde.
     
    31
    Na druhej strane sa snažil Lowton uvoľniť kolmou prihrávkou Lennona, pred ním zasiahol sklzom kapitán hostí Clark.
     
    31
    Rondón hľadal nabiehajúceho Péreza, na poslednú chvíľu pred ním zasiahol jeden z obrancov domácich. Hostia ale stále ostávajú pri lopte a pri pokutovom území domácich.
     
    32
    Dva ich centre teraz nebezpečne preleteli pokutovým územím, ani jeden ale nezasiahol nikto z útočiacich hráčov a domáci budú loptu vhadzovať z autu.
     
    33
    Zápas sa opäť vrátil k svojmu zatiaľ tradičnému obrázku. Domáci sa snažia kombináciou preraziť dobre postavenú obranu hostí, tí im ale nedávajú absolútne žiadny priestor na kolmé prihrávky.
     
    34
    Teraz už vyskúšal trochu zúfalý nákop Mee, nikto z domácich hráčov ho však nestihol a loptu bude odkopávať od brány Dúbravka.
     
    35
    Jeho spoluhráči ale nedokázali podržať loptu, ktorú nakopol dopredu a opäť prichádza ďalšia kombinácia Burnley.
     
    35
    Tentokrát prišli konečne i centre. Dvakrát to skúšal Brady, stopéri Newcastlu si s jeho centrami bez problémov poradili.
     
    36
    Pérez získal loptu v stredu poľa a vysunul Kenedyho, ktorý z prvej centroval. Loptu odhlavičkoval Long, znovu sa ale vrátila k hosťom.
     
    36
    Ritchie dostal pekný pas na ľavú stranu, jeho strela bola zblokovaná. Hostia budú zahrávať rohový kop.
     
    37
    Zaujímavo rozohral Ki Song-jung, ktorý prihral na hranicu šestnástky po zemi Kenedymu. Jeho strela z prvej letí zhruba do dvadsiatej rady tribúny za bránou.
     
    38
    Vokes zasiahol Schära lakťom do hlavy vo vzdušnom súboji. Švajčiarsky obranca našťastie bude pokračovať v hre.
     
    39
    Kenedy si obhodil pred šestnástkou dvoch hráčov Burnley, loptu si ale predkopol príliš ďaleko a tá končí v aute.
     
    40
    Burnley FC dáva gól!

    Clark našiel krásnym pasom zo stredu ihriska nabiehajúceho SAMA VOKESA, ktorý si loptu ani neskúšal spracovať a radšej ju hlavičkou poslal oblúkom ponad vybehnutého Dúbravku k pravej tyči. Burnley je späť v zápase!
    40. Sam Vokes (BLY) - 1:2
     
    43
    Pérez získal loptu v strede poľa, jeho prihrávka na nabiehajúcich spoluhráčov bola ale nepresná a hostia sa musia rýchlo vrátiť, pretože domáci prechádzajú do útoku.
     
    44
    Ich útok ale zbrzdila dvojica Lowton – Lennon, ktorá zbytočne ťahala loptu po ľavej strane a domáci tak musia opäť útočiť do sformovanej obrany hostí.
     
    45
    Nákop zo stredu poľa sklepol Vokes na Wooda, ktorého strelu z prvej skvelým zákrokom vyrazil Dúbravka.
    45. Martin Dúbravka (NEW)
     
    45
    Bude sa hrať ešte dve minúty.
     
    45+1
    Ďalšia nebezpečná situácia pred bránou hostí. Traja hráči domácich sa ocitli pri lopte v pokutovom území, navzájom si ale zavadzali a strela Wooda bola zrazená na rohový kop.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas priniesol veľké množstvo zaujímavých momentov a hrá sa pomerne zaujímavý futbal. Hostia sa dostali rýchlo do dvojgólového náskoku, aktívnejší ale boli jasne domáci, ktorí si však veľké gólové príležitosti vypracovali až ku koncu prvého polčasu. Dúfajme, že druhý polčas sa bude niesť v podobnom duchu.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 22:33.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali hostia, ktorí sa i pokúsili o prvý nákop dopredu. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    47
    Teraz došlo k veľmi kurióznej situácii. Hlavný rozhodca si musel vymeniť hodinky, ktoré sú spojené s bránkovou technológiou, pretože prestali fungovať. Výmena je už ale vykonaná a hra môže pokračovať.
     
    48
    Ritchie získal loptu a centroval z ľavej strany. Jeho center sa ale stočil na bránu a Hart musel veľmi rýchlo zasiahnuť pri svojej pravej tyči.
     
    50
    Obrancovia domácich si nerozumeli pri rozohrávke a loptu prepustili nabiehajúcemu Yedlinovi, ktorý sa z ničoho nič vyrútil na Harta. Ten fantastickým zákrokom pravou nohou ešte vyrazil jeho strelu, lopta sa ale odrazila k druhej tyči, kde ju Ritchie poslal nepochopiteľne len do bočnej siete. Obrovská chyba záložníka hostí!
    50. Matt Ritchie (NEW)
     
    52
    Hostia sú v druhom polčase výrazne aktívnejší pri presingu a hráči Burnley majú veľké problémy s rozohrávkou.
     
    54
    Držanie lopty v druhom polčase: 29 % : 71 %. Obraz hry je zatiaľ úplne opačný ako bol v prvom polčase, hostia kombinujú na polovici domácich, ktorí sú zoradení v obrannom postavení a snažia sa nedovoliť domácim kolmé prihrávky.
     
    55
    Kenedy to už asi nevydržal a tak z cca 20 metrov po prihrávke zľava vystrelil. Strela letí mimo Hartovu bránu.
     
    56
    Asi prvýkrát v druhom polčase sú pri lopte dlhšiu dobu i domáci, ich kombinácia je ale veľmi statická a obrancovia nemajú na koho rozohrať.
     
    57
    Po hlavičkovom súboji zostal ležať na trávniku Vokes a musí byť ošetrený. Vypadá to, ale že bude v poriadku.
     
    58
    Burnley získava po faule priamy kop z pravej strany.
     
    59
    Nákop ale odhlavičkoval prvý brániaci hráč Newcastlu. Domáci ale po nepresnej prihrávke hostí dopredu loptu získali a stopéri Burnley môžu rozohrať ďalšiu útočnú akciu.
     
    60
    Taylor sa snažil obísť obrancu na ľavej strane, ten ale jeho pokus o center zrazil na rohový kop.
     
    61
    Center Bradyho odkopol obranca hostí a rovnako skončil i jeho ďalší center.
     
    62
    Pérez posunul nákop z vlastnej polovice na Rondóna, ktorý bol úplne voľný v pokutovom území domácich. Pri náprahu na strelu sa ale zrazil s Ritchiem a k strele teda nedošlo.
     
    63
    Ľavá strana Burnley centruje v posledných minútach veľmi aktívne, všetky ich centre ale buď odhlavičkoval niektorý z obrancov hostí, alebo skončili mimo dosah všetkých hráčov.
     
    64
    Rovnako dopadol i ďalší center Taylora z ľavej strany.
     
    65
    Dúbravka odkopol malú domov na hrot na Rondóna, ktorý si pomohol v súboji faulom.
     
    66
    Ani jeden z tímov nedokáže udržať loptu dlhšie na svojich kopačkách a tá teda veľmi rýchlo mení majiteľa. Výsledkom je veľké množstvo osobných súbojov v strede poľa.
     
    67
    Yedlin centroval na zadnú tyč, obrancovia domácich center odvrátili na druhú stranu, odkiaľ prišiel ďalší center, tentokrát od Ritchieho. Ten skončil úplne rovnako.
     
    68
    A na druhej strane prišiel už x-tý center z ľavej strany od Taylora, ani tento ale nenašiel adresáta a úplne rovnako dopadol i center Bradyho prakticky z rovnakého miesta.
     
    68
    Wood si sklepol center z pravej strany v pokutovom území. Najprv mu síce odskočil, následne sa ale dostal ku strele z otočky. Loptu však nedokázal namieriť presnejšie a jeho strelu do stredu chytil Dúbravka.
    68. Chris Wood (BLY)
     
    71
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza José Salomón Rondón, prichádza Joselu.
     
    71
    Po centri z pravej strany sa lopta dostala v pokutovom území k Woodovi, ktorý zblízka strieľal. Pred Dúbravkom loptu ešte zblokoval obranca Yedlin.
     
    73
    Po zrazenom centri opäť z ľavej strany strieľal z hranice šestnástky Brady, jeho strela minula Dúbravkovu bránu zhruba o meter.
     
    74
    Vokes obišiel obrancu hostí a z ľavej strany prihrával do pokutového územia. Na Wooda už center neprešiel, Fernández ho totiž odhlavičkoval. Domáci sú ale v posledných minútach jednoznačne iniciatívnejší.
     
    75
    Obrovská možnosť domácich! Center zľava preletel až na druhú stranu pokutového územia, odkiaľ ho Wood ešte vracal na úplne voľného Vokesa v strede pokutového územia. Jeho volej letí vysoko nad.
     
    76
    Domáci pokračujú v ofenzíve a sú nasťahovaní na polovici hostí. Prihrávka Wooda však nenašla nikoho z hráčov domáceho tímu a končí u Dúbravku.
     
    77
    Ritchie sa obrovskou bojovnosťou presadil k centri zľava, Joseluho strela bola zrazená na roh.
     
    79
    Hostia krásne zakombinovali, Pérez vysunul nádhernym pasom za obranu Joseluho, ktorý sám pred Hartom trafil ľavú tyč brány domácich!
     
    80
    Následný center z pravej strany ešte skúšal hlavičkovať Kenedy, jeho pokus ale nebol vôbec nebezpečný.
    80. Joselu (NEW)
     
    81
    Zostáva nám už len desať minút riadnej hracej doby a zatiaľ sme videli len jedno striedanie. Dajú sa teda očakávať niekoľkonásobné striedania.
     
    83
    Striedanie v tíme Burnley FC: z ihriska odchádza Steven Defour, prichádza Jeffrey Hendrick.
    Striedanie v tíme Burnley FC: z ihriska odchádza Robbie Brady, prichádza Ashley Barnes.
     
    83
    Domáci sa tlačia dopredu a vytvárajú ďalší závar pred Dúbravkovou bránou. Obrancovia si napokon poradili a loptu odkopli.
     
    84
    Striedajúci Barnes chcel zaskočiť Dúbravku strelou z cca 25 metrov. Strela mu ale nesadla a tak si Dúbravka s jeho pokusom bez problémov poradil.
     
    86
    Schär nekoordinovane spadol po vzdušnom súboji s Barnesom a musí byť ošetrený. Našťastie ale odchádza za čiaru po vlastných a tak sa asi čoskoro vráti do zápasu.
     
    87
    Barnes s Woodom rýchlo zaútočili a druhý menovaný chcel ešte prihrať nabiehajúcim spoluhráčom pred bránu, prihrávka cez obrancov hostí neprešla.
     
    88
    Hostia sú pod veľkým tlakom a majú problém podržať loptu. Burnley sa tlačí do ich pokutového územia a krídelní hráči posielajú do šestnástky jeden center za druhým.
     
    89
    Kenedy sa na druhej strane ocitol sám proti niekoľkým protihráčom. Snažil sa cez nich prekľučkovať, o loptu ale prišiel.
     
    90
    Teraz sa ale hostia dostali k lopte a kombináciou na vlastnej polovici trochu naťahujú čas.
     
    90
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Kenedy, prichádza Isaac Hayden.
     
    90
    Bude sa hrať ešte štyri minúty.
     
    90+1
    Hayden držal loptu pri rohovej zástavke. Obranca domácich ho od nej veľmi nešetrne odstavil, faul sa však nepíska.
     
    90+2
    Priamy kop z vlastnej polovice už nakopával dopredu brankár Hart, ktorý je teraz už na súperovej polovici.
     
    90+3
    Po jeho nákope strieľal Vokes, jeho strela bola zblokovaná. Na roh si beží do pokutového územia už i brankár Hart.
     
    90+3
    Roh bol ale zahraný veľmi zle a domáci sa vytlačili až na vlastnú polovicu. Následne ale úplne zbytočne fauloval Pérez a domáci získavajú priamy kop.
     
    90+4
    Ten sa ale tiež nevydaril a Hart musel bežať rýchlo späť, pretože niekoľko hráčov Newcastlu bežalo do obrany, za ktorou nebol brankár. O loptu sa ale pripravili vlastnou nepresnou prihrávkou.
     
    90+4
    Žltú kartu dostáva Matt Ritchie (Newcastle United).
     
    90+5
    Ritchie faulom daroval zbytočný priamy kop hosťom. Center dostal na hlavu úplne voľný Vokes, ktorého hlavička z bezprostrednej blízkosti končí nad.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Veľa futbalovej krásy sme v dnešnom zápase nevideli, napriek tomu to rozhodne nebol nudný zápas a ponúkol veľa zaujímavých momentov. Newcastle i trochu so šťastím odolal záverečnému náporu domácich, ktorí už hrali na konci s maximálnym rizikom a do útočných akcií sa zapájal i brankár Hart, a pripisuje si tak veľmi cenné víťazstvo.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem dobrú noc. (23:28:53)

    Michal Sadlek

    Góly: 40. Vokes – 4. Mee (vla.), 23. Clark

    Karty:   90+4. Ritchie (NEW)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 10:14. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 6:11.
    Burnley FC: Hart – Lowton, K. Long, Mee (C), Taylor – Lennon, Cork, Defour (83. Hendrick), Brady (83. Barnes) – Vokes, Wood.
    Náhradníci: Heaton – B. Gibson, Bardsley, Hendrick, A. Westwood, Barnes, Vydra.

    Newcastle United: Dúbravka – Yedlin, Schär, F. Fernández, Clark (C) – Ritchie, Diamé, Ki Song-jung, Kenedy (90. Hayden) – Ayoze Pérez – Rondón (71. Joselu).
    Náhradníci: Woodman – Manquillo, Jacob Murphy, Shelvey, Hayden, Atsu, Joselu.

    Rozhodca: Taylor – Beswick, Nunn