Amsterdam – Heracles 1:1 (kon.) | Willem II – Venlo 0:1 (kon.) | Excelsior – Sittard 1:1 (kon.)
Eindhoven – Utrecht 4:0 (kon.)
koniec
SBV Excelsior
1:1 (0:0)
Fortuna Sittard
cz Sobota 11.08.2018, 20:45 • Van Donge & De Roo Stadion (Rotterdam) • Holandská Eredivisie • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Nizozemská Eredivisie se rovněž dostala k samotnému začátku letošního ročníku, my budeme společně sledovat souboj mezi SBV Excelsior a Fortuna Sittard.
     
    SBV Excelsior

    Fotbalisté Excelsioru se v minulém ročníku umístili na jedenácté pozici, přičemž náskok na sestupové pásmo byl desetibodový. Excelsior se ale zejména ke konci sezóny nepotýkal s optimální formou, neboť z posledních pěti odehraných zápasů zvítězil pouze v jediném případě. Domácím tým dnešního střetnutí si před startem této sezóny naplánoval hned šest přátelských zápasů. Excelsior se pokaždé utkal s týmem z Nizozemska, avšak pouze jedinkrát ucítil hořkost porážky. Bylo tomu tak proti Zwolle, které svého protivníka přejelo přesvědčivě 5:0. Excelsior si ale v přípravě vyšlápl i na mnohem zvučnější soupeře, jedním takovým byl Alkmaar, který v divoké přestřelce podlehl poměrem 2:3.
     
    Fortuna Sittard

    Na opačné straně se nachází Sittard, který je jedním z nováčků nizozemské nejvyšší soutěže. Fortuna se ve druhé lize umístila na druhé pozici, avšak i to stačilo na přímý postup do Eredivisie. Napomohl tomu také fakt, že druhou ligu vyhrál rezervní tým Ajaxu, přičemž pravidla nedovolují, aby v jedné lize hrály dva celky jednoho týmu. Sittard se celý ročník opíral o velice kvalitní útočnou vazbu, která byla zároveň třetí nejlepší v celé soutěži. Aby toho nebylo málo, tak Sittard vycházel ze zajištěné obrany, která pustila nejméně branek v celé Eerste Divisie. Také Sittard měl na plánu hned několik přátelských zápasů, zvítězit dokázal pouze v jediném. Bylo tomu tak hned v úvodním zápase, ve kterém si Fortuna smlsla na svém rezervním týmu poměrem 13:0.
     
    Úvodní sestavy:

    SBV Excelsior: Stevens – Fortes, Mattheij, Matthys, Burnet – J. Schouten, Messaoud, Koolwijk – Anderson, Hadouir, Bruins.
    Náhradníci: Damen, De Fockert – van der Meer, Caenepeel, Mahmudov, Oude Kotte, Haspolat.

    Fortuna Sittard: Koșelev – Ciranni, Dammers, Heerings, Mi. Pinto – Smeets, El Messaoudi, Diemers – Semedo, Novakovich, Hutten.
    Náhradníci: Koot – Vidigal, Ramírez, Dobos, Stokkers, Kojić, Niňaj, Vlijter, Ospitalieri..
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali hosté, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    3
    Ihned v úvodu to po pravém křídle zkoušel Ciranni, který ale narazil na Burneta. Autové vhazování pro nováčka Eredivisie.
     
    4
    El Messaoudi dokázal vyvézt míč z přehuštěného prostoru, následně se málem do zakončení dostal Novakovich.
     
    5
    Fortuna začala hodně aktivně. Sittard to zkusil dalším centrovaným míčem, naskakujícího Novakoviche si ale dokázal pohlídat Mattheij.
     
    6
    Práci s míčem si vyzkoušel také brankář Koșelev, který po chvilkovém váhání rozehrál do strany. Hosté to zkouší přes levé křídlo.
     
    7
    Dammers si nechtěl komplikovat život a před napadajícím Bruinsem raději odehrál míč k brankáři. Koșelev s rozehrávkou nikam nespěchá.
     
    8
    Nakonec se do zakončení dokázal dostat Smeets, který ale pálil vysoko nad branku. Stevens nemusel vůbec zasahovat.
     
    9
    Také Excelsior se podíval s míčem na útočnou polovinu, konkrétněji to byl Fortes, po jehož autu se málem do zakončení prodral Hadouir.
     
    10
    Messaoud dokázal narazit Bruinsovi, který následně servíroval míč do malého vápna. Včas se po hracím předmětu vrhl Koșelev.
     
    11
    Fortuna to opět zkouší od vlastní poloviny. Hostující celek se zatím jeví mnohem živějším dojmem, což je hodně překvapivé.
     
    12
    Mica Pinto se snažil uplatnil rychlostní předpoklady, i tak se přes rychlonohého Fortese nedostal. Stevens bude vykopávat od branky.
     
    13
    Nedůraz domácí obrany se pokusil potrestat Novakovich, který ale střílel v pádu. Jeho ránu navíc srazil jeden z domácích obránců.
     
    14
    Na pořadu dne byla standardní situace pro Excelsior. K rozehrávce se postavil forvard Hadouir, jehož rána orazítkovala pouze tyč. Následnou dorážku dokázal Koșelev v leže pokrýt.
    14. Dvojšance domácích.
     
    15
    Tentokráte po levém křídle zkoušel Mattheij, který se ale moc daleko s míčem nedostal. Domácí zadák navíc fauloval Pinta.
     
    16
    Na opačné straně si rukama pomáhal Smeets, který si málem vysloužil žlutý kartónek. Nakonec hlavní sudí pouze napomenul domácího hráče.
     
    17
    Do hry se začíná dostávat velká řada nedovolených zákroků. Ten další byl spáchán na Andersona, následovat bude další volný kop.
     
    18
    I tentokráte vzal na sebe odpovědnost Hadouri, který to zkusil centrem na přední tyč. Tam se nacházel připravený El Messaoudi.
     
    19
    Domácí brankář Stevens se pořádně zapotil. Za míčem se totiž žítil Semedo, který sice upadl v souboji s brankářem, o faul se ale nejednalo.
     
    20
    V pokutovém území Fortuny se utvořil menší zmatek, který nakonec nepřinesl žádné zakončení. Domácí ale obléhají šestnáctku soupeře.
     
    21
    Až nyní se na levém křídle zmocnil míče Koolwijk, který svým stříleným centrem našel pouze rukavice brankáře Koșeleva.
     
    22
    Žlutou kartu dostává Ryan Koolwijk (SBV Excelsior).
     
    23
    I na druhé straně jsme sledovali střelecký pokus. Obstaral ho hodně aktivní Novakovich, který pravačkou zamířil doprostřed branky.
     
    24
    Přenesení hry našlo na levém křídle Bruinse, který si vyměnil míč s Hadouirem, avšak následný centr odvrátil do bezpečí Heerings.
     
    28
    Už se nehraje dobrých pět minut. Domácí brankář Stevens nebude moci pokračovat ve hře, zřejmě je pořád otřesený ze souboje s Novakovichem.
     
    29
    Střídání v týmu SBV Excelsior: ze hřiště odchází Sonny Stevens, přichází Alessandro Damen.
     
    30
    Tak doufejme, že to se Stevensem nebude až moc vážné. Každopádně se na hrací plochu dostavil brankář Damen, který bude čelit nelehké situaci.
     
    31
    Máme za sebou něco málo přes třetinu hry. První branky jsme se stále nedočkali, blíže k ní ale měli domácí, kteří nastřelili konstrukci.
     
    32
    Nyní se do zakončení dostal Anderson, který se skvěle zorientoval za šestnáctkou, střelecký pokus ale směřoval dva metry nad branku.
     
    32
    Přílišnou agresivitou se prezentoval hostující El Messaoudi, který u postranní čáry zajel do Mattheije. Domácí okamžitě rozehráli.
     
    32
    Excelsior právě vstřelil branku!
    Máme tady úvodní branku dnešního zápasu! Rohový kop z levé strany našel na zadní tyči důrazného JURGENA MATTHEIJE, který hlavičkou o zem procedil míč za brankovou čáru. Zasloužená branka domácího celku.
    32. Jurgen MATTHEIJ - 1:0
     
    33
    Anderson to zkusil centrovaným pokusem levačkou, míč ale skončil pouze na horní síti. I tak budeme svědky rohového kopu domácích.
     
    34
    Na první branku dnešního zápasu jsme čekali něco málo přes půlhodinu. Nyní jsou na tahu hosté, kteří se v posledních vteřinách pouze brání.
     
    35
    Napadající Fortes sice strčil kopačku do přihrávky, míč se následně ocitl za postranní čárou, což přinese autové vhazování Fortuně.
     
    36
    Koolwijk si všiml naběhnuvšího Andersona, který zvítězil v souboji o míč a navíc vybojoval další rohový kop. Excelsior svírá nováčka soutěže.
     
    37
    I další rohový kop nebyl vůbec špatný, tentokráte se málem k hlavičce dostal Fortes. Centr pouze prosvištěl pokutovým územím.
     
    38
    Na druhé straně si Semedo přichystal centr z pravé strany, ještě před jeho provedením ale bylo pískáno. Je tu standardka pro Sittard.
     
    39
    Střílený centr se stal snadnou kořistí Burneta, který raději odklidil míč ven z pokutového území. Následný boj o hrací předmět lépe zvládl Excelsior.
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo přes pět minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    41
    Hadouir se postavil do cesty Smeetsovi, který i přesto přešel přes přehuštěný prostor. Excelsior se ale záhy vrátil zpátky za míč.
     
    44
    Zanedlouho se rozběhne poslední minuta prvního poločasu. Určitě můžeme počítat s nastaveným časem, brankář Stevens delší dobu polehával na trávníku.
     
    45
    První poločas bude nastaven o čtyři minuty.
     
    45+1
    Sittard se nadechl k náporu, který přinesl zisk rohového kopu. Do zakončení se málem dostal Novakovich.
     
    45+2
    Posléze se o autové vhazování postaral Mica Pinto, který raději poslal míč k obranné dvojici. Fortuna to zkusí od své poloviny.
     
    45+3
    Zdá se, že žádnou další branku v prvním poločase už neuvidíme. Hosté jsou v těchto momentech hry mnohem živější.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první poločas, který nám nabídl velice zajímavou podívanou. V úvodu utkání byla aktivnější nováček soutěže, avšak o jedinou branku se postaral domácí Mattheij. I posléze měl Excelsior více ze hry, nicméně další přesná trefa už nepřišla. Jeden ze zásadních momentů prvního poločasu přišel po necelých dvaceti minutách hry, kdy se zranil domácí brankář Stevens. Toho posléze nahradil Damen, který ale na vážnější zákrok stále čeká.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní slovo si tentokráte vzali domácí. Ti budou pro změnu hrát zleva doprava.
     
    48
    Hned v úvodu se Novakovich dostal k hranici pokutového území, avšak zakončení nepřišlo. Odražený míč sebral kolega Diemers.
     
    49
    Fortuna se marně dožadovala odpískání pokutového kopu, hlavní sudí faul neviděl, naopak nechal pokračovat ve hře.
     
    50
    Na zadní tyči číhal zcela osamocený Hutten, který ale z první vypálil vysoko nad branku. Damen nemusel vůbec zasahovat.
     
    51
    Diemers měl s míčem hodně prostoru, nakonec ho poslal do malého vápna, kde ho razantním způsobem odklidil Burnet.
     
    52
    Opět sledujeme velice povedený začátek v podání Sittardu. Navíc musel k nedovolenému zákroku sáhnout Messaoud.
     
    53
    Smeets se snažil dostat kolem napadajícího Koolwijka, který si nakonec pomohl přistrčením. Nováček soutěže okamžitě rozehrál volný kop.
     
    54
    Hráči ve žlutém si dokonce vybojovali rohový kop z levé strany. K míči se postavil Semedo, jehož centr skončil na pravé rukavici Damena.
     
    54
    To je opravdu velký tlak Fortuny. Semedo to z pravé strany zkoušel střílenou nabídkou, kterou si málem do vlastní branky srazil jeden z domácích. Po následném rohovém kopu skvěle zasáhl Damen.
     
    54
    Sittard právě vstřelil branku!
    Je tu zasloužená vyrovnávací branky v podání nováčka Eredivisie! Těžko říct, co zamýšlel JORRIT SMEETS, který z pravé strany kroutil míč do brány. Možná se jednalo o centr, možná o střelu. Každopádně technický projektil zapadl za překvapeného Damena.
    54. Jorrit SMEETS - 1:1
     
    55
    Nyní zůstal na trávníku ležet jeden z hostujících hráčů, kterého nešťastně přišlápl Schouten. Na nic vážného to ale nevypadá.
     
    56
    Opět se nehraje, hlavní sudí totiž ještě přezkoumá předchozí zákrok u videa.
     
    57
    Tak pozor, domácí budou dohrávat v početní nevýhodě. Hlavní sudí totiž udělil Bruinsovi červenou kartu.
    57. Červená karta
     
    58
    V nadcházejících vteřinách nás čeká hodně zajímavá podívaná. Fortuně totiž vychází úplně všechno, nyní přišla červená pro soupeře.
     
    59
    Mica Pinto se nechtěl vydat do přehuštněného prostoru, raději spolupracoval s Diemersem, který přenesl hru na pravou stranu.
     
    60
    Matthys pouze prodloužil balón za sebe, kde se nacházel pohotový Semedo. Rána z první ale skončila pouze v ochranné síti.
     
    61
    Máme za sebou něco málo přes hodinu hry. Excelsior se ve druhém poločase zatím nepřiblížil ke Koșelevovi. Hodně zajímavý fakt.
     
    62
    Povedlo se to až nyní, neboť Fortes posílal před branku centrovaný balón, který ale dopadl přesně do území, ve kterém se nacházel Dammers.
     
    63
    Rázem přišla šance Excelsioru! Na přihrávku od Koolwijka si naběhl Hadouir, který ale v těžké pozici zamířil těsně vedle.
     
    64
    Tentokráte se na zemi ocitl Novakovich, který rovněž reklamoval faul soupeře. Tentokráte se o nedovolený zákrok nejednalo, může se pokračovat ve hře.
     
    65
    Fortuna se opět dostala k šestnáctce soupeře, El Messaoudiho pas na pravou stranu přinesl nepovedený centr od Ciranniho.
     
    66
    El Messaoudi měl před sebou velké množství prostoru, avšak všichni jeho spoluhráči stáli. Hostující záložník navíc zbytečně přišel o balón.
     
    67
    Těžiště hry se přesunulo na levé křídlo, kde operoval zatím nevýrazný Hutten. Ani jeho nabídka se nesetkala s kýženým úspěchem.
     
    68
    Rychlý kontr v podání domácích přinesl prudkou přihrávku od Andersona, kterou před sebe vyrazil Koșelev. Klíčkový zákrok moldavského brankáře.
     
    69
    Smeets vymyslel přihrávku na Novakoviche, který měl kolem sebe početný hlouček protihráčů. Fortuna se nemůže dostat do zakončení.
     
    69
    Střídání v týmu Fortuna Sittard: ze hřiště odchází Jorrit Smeets, přichází Gavin Vlijter.
     
    72
    Žlutou kartu dostává Kai Heerings (Fortuna Sittard).
     
    74
    Excelsior měl k dispozici standardní situaci z pravé strany, centrovaný balón skončil na kopačce prvního protihráče.
     
    75
    Domácí se i nadále drží s míčem na útočné polovině. Tentokráte se o další z řady centrů pokusil Mattheij, Anderson se ale k němu nedostal.
     
    76
    Hodně prudký projektil vypustil ze své kopačky Matthys. Koșelev měl velké štěstí, že míč směřoval přesně doprostřed branky.
     
    77
    Ve druhém poločase sledujeme velké množství centrů. Jeden z nich předvedl hostující Ciranni, jeho bochánek našel pouze Burneta.
     
    78
    Střídání v týmu SBV Excelsior: ze hřiště odchází Anouar Hadouir, přichází Robin van der Meer.
     
    79
    Anderson si tak dlouho naváděl míč ke střele, až trefil nohu Dammerse. Následně se míč opět odrazil k domácímu forvardovi, druhá rána směřovala nad branku.
     
    79
    Žlutou kartu dostává Jerdy Schouten (SBV Excelsior).
     
    80
    Fortes si nyní počínal hodně zkušeně, neboť v obležení několik protihráčů odehrál míč do rukavic Damena. Celkem riskantní rozhodnutí.
     
    81
    Excelsior si po delší době vyzkoušel exekuci rohového kopu, ten ale naopak přinesl rychlý kontr soupeře, který čistě zastavil Matthys.
     
    81
    Střídání v týmu Fortuna Sittard: ze hřiště odchází Lars Hutten, přichází Finn Stokkers.
     
    82
    Teď si domácí tábor oddychl! Ciranni obdržel míč proti noze, následnou ránu dokázal Damen zneškodnit za cenu rohového kopu.
     
    83
    Vlijter si ukázkovým způsobem zpracoval kulatý nesmysl, posléze se do něj hodně tvrdě opřel spoluhráč Diemers. Jeho ránu zastavil jeden z protihráčů.
     
    84
    Posléze musel hodně zariskovat Burnet, který si div nesrazil centr do vlastní sítě. Bude z toho další rohový kop pro Sittard.
     
    85
    Do konce zápasu zbývá něco málo přes pět minut. Fortuna je v posledních minutách mnohem aktivnější, domácí by se zřejmě spokojili s remízou.
     
    86
    El Messaoudi lišácky naznačil střelu, avšak poté vyprodukoval skvostnou kolmici na Vlijtera, kterému k ideálnímu zpracování moc nechybělo.
     
    87
    Na druhé straně se snažil situaci dohrát Anderson, kterému se nakonec rohový kop nepodařilo vybojovat. Koșelev bude vykopávat.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby. Určitě můžeme počítat s nastaveným časem.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o pět minut.
     
    90+1
    Střídání v týmu SBV Excelsior: ze hřiště odchází Ali Messaoud, přichází Carlito Fermina.
     
    90+2
    Ve středu hrací plochy se událo několik velmi ostrých soubojů, nakonec se ale žlutit vůbec nebude.
     
    90+3
    Žlutou kartu dostává Jurgen Mattheij (SBV Excelsior).
     
    90+4
    Fortuna se nemůže dostat s míčem na útočnou polovinu, domácí skvěle pokrývají vlastní zónu.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Dnešní utkání nakonec končí nerozhodným výsledkem 1:1. Většinu času měl více ze hry hostující celek, který dohrával posledních třicet minut v početní výhodě. Excelsior měl s nováčkem soutěže obrovské problémy, remízový stav udržel s velkým štěstím. Byl to zejména druhý poločas, který se hrál "pouze" na jednu branku. Fortuna vytěžila pouze jedinou branku, která tak rozhodla o dělbě bodů.
     
    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 7:7. Rohy: 4:8. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:10. (22:39:44)

    David Suchý

    Góly: 32. Mattheij – 54. Smeets

    Karty:   22. Koolwijk (EXC), 79. J. Schouten (EXC), 90+3. Mattheij (EXC) – 72. Heerings (FST)   57. Bruins (EXC)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 7:7. Rohy: 4:8. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:10.
    SBV Excelsior: Stevens (29. Damen) – Fortes, Mattheij, Matthys, Burnet – J. Schouten, Messaoud (90+1. Fermina), Koolwijk – Anderson, Hadouir (78. van der Meer), Bruins.
    Náhradníci: Damen, De Fockert – van der Meer, Caenepeel, Mahmudov, Oude Kotte, Haspolat, Fermina, Fischer.

    Fortuna Sittard: Koșelev – Ciranni, Dammers, Heerings, Mi. Pinto – Smeets (69. Vlijter), El Messaoudi, Diemers – Semedo, Novakovich, Hutten (81. Stokkers).
    Náhradníci: Koot – Vidigal, Ramírez, Dobos, Stokkers, Kojić, Niňaj, Vlijter, Ospitalieri.

    Rozhodca: Mulder – Hubers, Dobre