Doneck – D.Kyjev 0:1 (kon.)
koniec
Šachtar Doneck
0:1 (0:1)
FK Dynamo Kyjev
cz Sobota 21.07.2018, 20:00 • Stadion Černomorec (Oděsa) • Ukrajinský Superpohár
Predzápasové kurzy
     
    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 7:7. Rohy: 10:1. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 11:18. (22:02:16)
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec rozhodla jediná branka, o kterou se po osmnácti minutách hry postaral Bujalskyj. Posléze jsme se dočkali vyrovnané podívané, avšak žádná šance už neskončila v síti. Šachtar si ke konci zápasu přichystal drtivý nápor, obrana soupeře ale dnes fungovala na jedničku. Pohár pro vítěze superpoháru tak převezme Dynamo Kyjev, které bylo před tímto zápasem stavěno do role mírného outsidera.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    90+8
    Hlavní sudí se nakonec ještě rozhodl udělit další žluté karty, což by pro dnešní zápas mělo být už vše.
     
    90+7
    A ještě jedna červená karta. Vyfasoval jí Ismaily, který se rovněž pakuje do sprch. Síly na trávníku se tak srovnají.
     
    90+6
    Hlavní sudí se nakonec rozhodl udělit druhou žlutou kartu Burdovi, Dynamo tak bude dohrávat v deseti.
    90+5. Závěrečná dohra.
     
    90+5
    Na hrací ploše to začíná vřít. Do sebe se pustila početná skupinka fotbalistů.
     
    90+4
    Šachtaru se nedaří udržet se na útočné polovině, naopak soupeř hraje přesně tak, jak mu to vyhovuje.
     
    90+3
    Žlutou kartu dostává Junior Moraes (FK Šachtar Doněck).
     
    90+3
    Zdravotní problémy má jeden z hráčů Dynama Kyjev. Vypadá to na křeče...
     
    90+2
    Bojko zkušeně nasbíral cenné vteřinky, následně výhozem poslal míč k půlící čáře.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o pět minut.
     
    89
    Nyní to šestnáctky přiletěl velice nebezpečný centr, se kterým si maďarský obránce Kádár dokázal poradit. Zanedlouho se rozběhne nastavený čas.
     
    87
    Na stadionu panuje báječná atmosféra. Fandové Dynama jsou hodně slyšet, v ochozech zní oslavné chorály. Není ale ještě brzo?
     
    86
    Stěpaněnko dokázal udržet balón proti smečce protihráčů. Posléze se jeho kolegové nedokázali prodrat přes mohutný blok protihráčů.
     
    85
    Do útočení se zapojil také stoper Rakickij, který zkusil překvapit brankáře z dálky. Míč se ale snesl až na tribunu, Bojko bude vykopávat.
     
    84
    Poslední minuty se odehrávají výhradně před pokutovým územím Dynama. Soupeři se ale krátí čas, do konce zbývá něco málo přes pět minut.
     
    83
    Bolbat poslal do šestnáctky velice přesný centr, po kterém se k hlavičce dostal Moraes. Jeho zakončení bylo pro Bojka velice snadné.
     
    82
    Máme před sebou něco málo přes deset minut. Šachtar Doněck se snaží s nepříznivým výsledkem něco udělat, soupeř ale dobře pokrývá vlastní vápno.
     
    81
    Žlutou kartu dostává Tamas Kádár (FC Dynamo Kyjev).
     
    80
    Nakonec se k rozehrávce od své svatyně dostal brankář Bojko. Do vzdušného prostoru se sápal Šepelev, jenž nakonec neuspěl proti Marlosovi.
     
    79
    Marlos si hned dvakrát narazil s Alanem, druhý jmenovaný ale kličkou nevyzrál na Verbiće. Dynamo se zatím brání na jedničku.
     
    77
    Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev: ze hřiště odchází Vitalij Bujalskyj, přichází Sergij Sydorčuk.
    74. Cygankov trefil břevno.
     
    74
    Po hodně dlouhé době se Dynamo dostalo k opačné šestnáctce. Šepelev našel naběhnuvšího Cygankova, který hlavou trefil břevno.
     
    73
    Marlos kroutil balón směrem od branky, nakonec byl nejvýše ve vzduchu Verbić, který odkopl míč až na druhou stranu hrací plochy.
     
    72
    Dančenko nakonec protlačil míč na Moraese, který ale z velkého úhlu nepropálil brankáře. Následovat bude další rohový kop.
     
    71
    Žlutou kartu dostává Volodymyr Šepelev (FC Dynamo Kyjev).
     
    70
    Střídání v týmu FK Šachtar Doněck: ze hřiště odchází Fernando, přichází Sergij Bolbat.
     
    69
    Přenesení hry našlo v pokutovém území Fernanda, který si přehodil míč na levačku a posléze pořádně protáhl brankáře.
     
    68
    Už dlouho se hráči Dynama nedostali s míčem na druhou stranu. Soupeř totiž hledá skulinku v obraně hráčů v bílém kompletu.
     
    67
    Střídání v týmu FK Šachtar Doněck: ze hřiště odchází Viktor Kovalenko, přichází Andrij Totovyckij.
     
    66
    O pár vteřinek později to nevyšlo ani Fernandovi, který neměl šanci projít přes mohutný blok protihráčů. Navíc to bylo s faulem Brazilce.
     
    65
    Tentokráte to sám na sebe vzal Marlos, který se před hranicí šestnáctky přeci jenom rozhodl kombinovat. Moraes se ale k míči nedostal.
     
    64
    Doněck zahrával rohový kop z pravé strany, centrovaná nabídka pouze proletěla šestnáctkou. Posléze Bojko vložil rukavici do prudkého centru.
     
    63
    V posledních vteřinách se moc nehraje. Tentokráte to ve vzdušném souboji pořádně schytal Stěpaněnko, který se okamžitě chytl za záda.
     
    62
    Máme za sebou něco málo přes hodinu hry. Šachtaru se stále nedaří proniknout do velké šance, do konce zápasu zbývá půlhodina.
     
    61
    Z velké vzdálenosti to zkoušel Alan, jehož rána nadělala Bojkovi nečekané problémy. Nakonec se balón odrazil za brankovou čáru, roh.
    60. Šepelev mířil nad.
     
    60
    Povedený výpad v podání hráčů v bílém skončil velkou šancí Šepeleva, který ale z lukrativní pozice zamířil do ochranné sítě.
     
    59
    Žlutou kartu dostává Fernando (FK Šachtar Doněck).
     
    59
    Naopak tu byl rychlý kontr soupeře, který táhl Ismaily. Tento obránce dlouho váhal s přihrávkou na Moraese, nakonec ho o míč obral Burda.
     
    58
    Kyjev zůstal s míčem na útočné polovině, kde se o autové vhazování postaral Kedziora. Polský zadák ale záhy přišel o hrací předmět.
     
    57
    Samotné rozehrávky volného kopu se ujal Cygankov, který to překvapivě zkoušel přímo na bránu. Střelu ale stavila dobře postavená zeď.
     
    56
    Co by to bylo za ukrajinský fotbal, kdyby nechyběly dýmovnice. Nyní jedna přiletěla z tábora Dynama Kyjev.
     
    55
    Verbić se dokázal natlačit přes dezorientovaného Dančenka, který musel zatáhnout za záchrannou brzdu. Je tu standardka z dobré pozice.
     
    54
    Hodně chytře to zkoušel Cygankov, který přešel přes dvojici protihráčů, jenomže následnou ránu poslal do nohy soupeře.
     
    53
    Žlutou kartu dostává Oleh Dančenko (FK Šachtar Doněck).
     
    53
    Opět se nehraje, tentokráte má zdravotní problémy jeden z hráčů Šachtaru. Za postranní čárou se začal připravovat jeden z možných náhradníků.
     
    52
    Marlos to zkusil střeleckým pokusem ze třiceti metrů, do dráhy letu míče se mu ale postavil Kádár. Následný kontr čistým způsobem vyřešil Rakickij.
     
    51
    Na opačné straně se Moraes přeci jenom dostal k míči, následně ho ale nedokázal předat Kovalenkovi. Šachtar pokračuje v náporu.
     
    50
    Šepelev dlouho kouzlil s kulatým nesmyslem, nakonec si balón navedl na levačku a hodně nepovedeně centroval do zámezí.
     
    49
    Aby toho nebylo málo, tak v bolestech na trávníku skončil střídající Garmaš, kterého na zemi nešťastně dohrál Stěpaněnko.
     
    48
    Jenomže úvodní nákop nenašel na levém křídle naběhnuvšího Marlose, posléze se Dynamo celkem zbytečným způsobem připravilo o balón.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož rozehrávku si tentokráte vzali na starost hráči Šachtaru. Ti budou pro změnu hrát zleva doprava.
     
    46
    Střídání v týmu FC Dynamo Kyjev: ze hřiště odchází Tche Tche, přichází Denys Garmaš.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první poločas, který nám nabídl velice zajímavou podívanou. V úvodních vteřinách si Šachtar vytvořil řadu šancí, avšak ani jednu nedokázal zužitkovat. Jak ve fotbale bývá zvykem, soupeř zužitkoval hned svojí první vyloženou příležitosti. Velký podíl na této brance má brankář Šachtaru Pjatov, jenž chyboval v rozehrávce.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Šachtar se ještě ujal jedné rozehrávky rohového kopu, menší zmatek v pokutovém území ale stačila obrana soupeře odvrátit.
     
    45
    První poločas bude nastaven o jednu minutu.
     
    43
    Zdá se, že se poslední minuty prvního poločasu odehrají na polovině Dynama. Soupeř totiž vydatně zvýšil svojí aktivitu, o kterou se především stará pravé strana.
     
    42
    Navíc si jeden z hráčů Šachtaru pomohl útočným faulem, Bojko se tak dostane k rozehrávce od vlastní svatyně.
     
    41
    Tak nakonec to bylo ještě s jemnou tečí, díky které se Šachtar dostal k rohovému kopu, který ale skončil hned u prvního protihráče.
     
    40
    Až nyní se Šachtaru podařilo usadit v blízkosti pokutového území, střelecký pokus v podání Kovalenka skončil zhruba metr nad břevnem.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo přes pět minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    39
    Doněck je směrem dopředu bezzubý, to bychom na začátku zápasu rozhodně neřekli. Nyní ale sledujeme poněkud nezáživnější pasáž.
     
    38
    Alan se sice s míčem dostal na druhou stranu, ihned poté byl faulován v podání Tsygankova. Je tu standardka z velké vzdálenosti.
     
    37
    K jeho rozehrávce se postavil Burda, jehož centr se snášel k zadní tyči. Tam se nakonec jako poslední dotkl míče jeho spoluhráč Verbić.
     
    36
    Kedziora to zkusil autovým vhazováním na Šepeleva, který v obležení dvou protihráčů vybojoval rohový kop z pravé strany.
     
    35
    Obrázek hry se nám nikterak nemění. Dynamo se snaží neudělat žádnou velkou chybu, naopak Šachtar se nemůže dostat na dostřel.
     
    31
    Máme za sebou něco málo přes třicet minut. Hra se nám hodně vyrovnala, v posledních vteřinách je směrem dopředu nebezpečnější Dynamo.
     
    30
    Do další velké šance se řítil Tsygankov, kterému se ale absolutně nepovedlo kloudně zakončit. Pjatov tak nemusel vůbec zasahovat.
     
    29
    Zdálo se, že si Kedziora pomohl čistým faulem, hlavní sudí byl ale opačného názoru. Následná standardka skončila u Bojka.
     
    28
    Kyjev se opět pustil do dalšího útočného výpadu, Morozjuk si ho nakonec rozmyslel a raději přihrál zpět až k brankáři Bojkovi.
     
    27
    Nakonec to bylo s útočným faulem Šepeleva, Šachtar nabídnutou standardku okamžitě rozehrál po zemi na Kovalenka.
     
    26
    Nakonec to sám na sebe vzal Tche Tche, který dlouhým nákopem zkoušel najít Šepeleva. V osobním souboji ale uspěl Kryvcov.
     
    25
    Momentálně sledujeme lehce nezáživný úsek tohoto utkání. Dynamo si totiž pohrává s míčem v bezpečné vzdálenosti od své branky.
     
    24
    To nebylo vůbec špatné. K odraženému míči se totiž jako první dostal Verbić, jehož rána v páda skončila dva metry nad.
     
    23
    O autové vhazování od levé postranní čáry se postaral Kedziora, který si vybral naběhnuvšího Tsygankova. Dynamo se žene vpřed.
     
    22
    Máme za sebou úvodní dvacetiminutovku, ve které jsme se dočkali branky. Nyní je na tahu mírný favorit dnešního zápasu, tedy Šachtar Doněck.
     
    21
    Moraes se dokázal kousek za pokutovým územím uvolnit k zakončení, táhlá rána ale směřovala na tribunu. Bojko bude vykopávat.
     
    20
    Tak to je opravdu šok, více ze hry totiž měl Šachtar, který dokonce hned dvakrát nastřelil břevno. Vedoucí branku ale vstřelilo Dynamo.
     
    19
    Fotbalisté v bílém to zkusili pasem na nevýrazného Besiedina, před kterým včas sevřel balón do náruče Pjatov. Šachtar ihned zahájil protiútok.
    18. BUJALSKYJ - 0:1
     
    18
    Dynamo Kyjev právě vstřelilo branku!
    To jsou věci, do vedení jde totiž Dynamo! Vše začalo obrovskou hrubicí Pjatova, který chyboval v rozehrávce. K míči se tak dostal Šepelev, jenž ale nevystřelil, nýbrž poslal přihrávku na Besiedina, jehož střílená přihrávka našla zcela osamoceného VITALIJE BUJALSKYHO, který měl před sebou prázdnou branku.
     
    18
    Přenesení hry směřovalo na levou stranu na Kryvcova, který ale hrací předmět nedokázal zachytit. Vhazovat tak bude Dynamo.
    17. Centr byl sražen na břevno.
     
    17
    Rakitsky si předkopl míč daleko od nohy, což mu ale nevadilo. Naopak naservíroval kolmici na Fernanda, který centrem trefil další břevno.
     
    16
    Šachtar měl k dispozici standardní situaci z velké vzdálenosti od branky. K míči se postavil Marlos, který raději rozehrál nakrátko.
     
    15
    Bojko tak mohl uklidnit hru, krátkou prodlevu nakonec využil k výkopu za středový kruh. Besiedin se ale v hlavičkovém souboji neprosadil.
     
    14
    Posléze to dalekonosným hodem zkoušel Ismaily, který našel pouze hlavu soupeře. K odraženému míči se dostal Fernando, jenž zamířil nad.
     
    13
    Žlutou kartu dostává Mykyta Burda (FC Dynamo Kyjev).
     
    12
    Marlos udělal ostrý manévr na levou nohu a poté se snažil oslovit útočníka Moraese. Druhému jmenovanému ale uskočil míč od kopačky.
     
    11
    Na opačné straně hrací plochy si Verbić neporozuměl s Kedziorou, vhazovat tak bude soupeř, konkrétněji se autového vhazování ujme Kovalenko.
     
    10
    Tak tohle byla obrovská šance! Po levém křídle pláchl Fernando, který svoj ránu poslal pouze do horní konstrukce.
     
    9
    Šachtar to opět zkouší velice pomalou kombinací, která je vedena po středu hrací plochy. Momentálně má míč na kopačce Marlos.
     
    8
    K výkopu od své branky se dostal brankář Pjatov, který se neodvážil vykopnout, nýbrž rozehrál do strany na Kryvcova.
    7. Marlos vypálil doprostřed.
     
    7
    Úvodní zakončení dnešního zápasu měl na svědomí Marlos, který si odstavil Verbiće a poté vypálil přímo doprostřed branky.
     
    6
    Doněck se na malý moment usadil na útočné polovině, kde to Ismaily zkoušel narážečkou. Tu ale vzorně vystihl bránící Burda.
     
    5
    Už, se zdálo, že rychlonohý Fernando zastihne dalekonosnou kolmici, míč nakonec přeci jenom uskočil do moci brankáře Bojka.
     
    4
    Po levém křídle to zkoušel Dančenko, který nakonec po kontaktu s Kedziorou spadl k zemi. Nedovolený zákrok se ale nepíská.
     
    3
    Poprvé se s k míči dostal také Šachtar, který okamžitě rozjel dlouhou kombinaci u vlastního pokutového území. Soupeř nikterak nenapadá.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali hráči Dynama Kyjev, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Stadionem zní ukrajinská hymna.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Šachtar Doněck: Pjatov – Dančenko, Kryvcov, Rakitskyj, Ismaily – Alan, Stěpaněnko – Fernando, Kovalenko, Marlos – Moraes
    Náhradníci: Ševčenko – Bolbat, Butko, Maycon, Matvienko, Totovytskyj, Zubkov

    FC Dynamo Kyjev: Bojko – Morozjuk, Burda, Kádár, Kedziora – Buvalskyj, Šepelev – Tsygankov, Tche Tche, Verbić – Besiedin
    Náhradníci: Buščan – Andrijevsky, Garmaš, Rusyn, Šabanov, Šaparenko, Sydorčuk.
    Pohled na tribunu ze vzájemného zápasu z minulého roku.

     
    Vzájemné zápasy

    Šachtar 0:1 Dynamo Kyjev (22.7.2017)
    Dynamo Kyjev 0:0 Šachtar (22.10. 2017)
    Šachtar 0:1 Dynamo Kyjev (14.4.2018)
    Dynamo Kyjev 0:2 Šachtar (9.5.2018)
    Dynamo Kyjev 2:1 Šachtar (19.5.2018)
     
    FC Dynamo Kyjev

    Na druhé straně stojí druhý z nejúspěšnějších klubů ukrajinské ligy, kterým je FC Dynamo Kyjev. Jak už bylo řečeno, Dynamo se po posledním kole ocitlo na druhé pozici, a sice se ziskem třiasedmdesáti bodů, což na dnešního soupeře logicky nestačilo. Dynamo si v Evropě také počínalo velice sympaticky, nakonec z toho bylo osmifinále, ve kterém nestačilo na italské Lazio, které v konečném součtu zvítězilo 4:2. Kyjev se s Doněckem dlouho přetahoval o nejlepší obranu soupeře, nakonec se lépe jevila defenzíva druhého jmenovaného celku, který dohromady inkasoval čtyřiadvacet bodů.
     
    FK Šachtar Doněck

    Fotbalisté Šachtaru Doněck dokázali i v minulé sezóně zvítězit ve své domácí soutěži. Tento celek se i po základní části umístil na první pozici, kterou si ponechal i v následné skupině o titul, ve které nakonec nechal svého dnešního soupeře na druhém místě o pouhé dva body. Šachtar se celou sezónu prezentoval velice dobrými výkony, z odehraných dvaatřiceti zápasů přišel o body pouze v osmi případech. Tento ukrajinský velkoklub si hodně sympaticky vedl v Lize mistrů, ve které došel až do osmifinále, kde ale nestačil na římský AS. Doněck má za sebou pět přípravných zápasů, přičemž ani jednou neucítil hořkost porážky.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Ukrajinský Superpohár má na programu velice pikantní bitvu, ve které se představí FK Šachtar Doněck a FC Dynamo Kyjev.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.

    David Suchý

    Góly: 18. Bujalskyj

    Karty:   53. Dančenko (SAC), 59. Fernando (SAC), 90+3. Moraes (SAC), 90+8. Totovyckij (SAC) – 13. Burda (DKY), 71. Šepelev (DKY), 81. Kádár (DKY), 90+8. Bojko (DKY), 90+8. Kedziora (DKY)   90+6. Burda (DKY)   90+7. Ismaily (SAC)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 7:7. Rohy: 10:1. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 11:18.
    Šachtar Doneck: Pjatov – Dančenko, Krivcov, Rakickij, Ismaily – Alan, Stěpaněnko – Fernando (70. Bolbat), Kovalenko (67. Totovyckij), Marlos – Moraes
    Náhradníci: Ševčenko – Bolbat, Butko, Maycon, Matvijenko, Totovyckij, Zubkov

    FK Dynamo Kyjev: Bojko – Morozjuk, Burda, Kádár, Kedziora – Bujalskyj (77. Sydorčuk), Šepelev – Cygankov (C), Tche Tche (46. Garmaš), Verbić – Besedin
    Náhradníci: Buščan – Andrijevskij, Garmaš, Rusyn, Šabanov, Šaparenko, Sydorčuk

    Rozhodca: Truchanov