koniec zavodu
VC Kanady

Víťaz: S. Vettel (Ferrari)

Nedeľa 10.06.2018, 20:10 • Okruh Gillesa Villeneuva, Montreal • Formula 1
     
    Víťazom VC Kanady sa stáva Sebastian Vettel, ktorý ovládol tento pretek systém štart-cieľ! Prvé miesto pilota Ferrari nikto neohrozil po celý závod a tak zaslúžene ovládol okruh v Montreale. Podobne však skončili na mieste ako štartovali aj Valtteri Bottas (2. miesto) a Max Verstappen (3. miesto). Tvrdý boj prebiehal o štvrté miesto, ktoré napokon obsadil Daniel Ricciardo a len s piatim miestom sa musí uspokojiť Lewis Hamilton, ktorý teda neobhájil prvenstvo na tomto okruhu a tak sa na prvé miesto celkového poradia posúva práve dnešný víťaz Sebastian Vettel.

    Ferrari teda zaznamenáva víťazstvo na okruhu v Montreale po dlhých 14 rokoch, takže oslavy dnes zrejme budú veľmi dlhé, Sebastian Vettel neskrýva obrovskú radosť, ktorý prejavil aj v rozhovore.

    Hneď v úvode preteku došlo k zrážke Hartleyho so Strollom a pre oboch tak tento závod predčasne skončil. Závod napokon nedokončil ani Fernando Alonso, ktorý mal problémy s prevodovkou a tak svoju 300. Veľkú cenu neukončil zrovna najšťastnejšie.

    Uvidíme, akú dohru ešte bude mať aj situácia z posledného kola, keď už bolo mávne so šachovnicovou vlajkou, ktorá znamená cieľ, ale ešte bolo na programe posledné kolo.

    To je už z mojej strany všetko, ďakujem vám za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok večera. Lúči sa s vami Miroslav Revaj. (21:52:43)
     
    Koniec závodu.
     
    70
    Sebastian Vettel sa stáva víťazom Veľkej ceny Kanady! Druhý prichádza Valtteri Bottas a tretí Max Verstappen. Na druhom mieste sa teda poradie nemení.
     
    70
    Sebastian Vettel ide posledné kolo! Ale je tu veľký trapas organizátorov! Už bola mávaná šachovnicová vlajka na koniec závodu, ale ešte je tu jedno kolo. No toto sa zrejme nezaobíde bez odozvy.
     
    69
    Predsa len ešte asi uvidíme tvrdý boj o druhé miesto! Verstappen znižuje svoju stratu na druhého Bottasa a tak tieto posledné kolá o všetkom rozhodnú!
     
    68
    Lewis Hamilton opäť nezvládol desiatu zákrutu, s ktorou má veľké problémy na tomto okruhu. Pilot Mercedesu sa snažil atakovať Ricciarda, ale táto situácia mu to celé pokazila.
     
    67
    Sebastian Vettel dostal v rádiu jednoznačný pokyn: prines to domov! Pilot Ferrari ide neohrozene za prvým miestom a už by ho nič ohroziť nemalo.
     
    66
    Najrýchlejšie kolo teraz zajazdil však Verstappen a možno trocha ešte postrašil Bottasa. Ale zrejme to už Bottas zvládne a skončí druhý.
     
    65
    Do konca preteku ostáva 5 kôl a zrejme to teda vyzerá, že sa konečné umiestnenia meniť nebudú. Na čele je stále Vettel, druhý je Bottas, tretí Verstappen. Tu sa zdá byť už definitívne o všetkom rozhodnuté.
     
    64
    Lewis Hamilton sa už púšťal do zapnutia DRS, ale napokon k tomu nedošlo. Pilot Mercedesu sa ešte snaží atakovať štvrtého Ricciarda, ale asi to už je márny pokus.
     
    63
    Hulkenberg dostáva pokyn, aby troška pridal. Práve o tieto miesta ešte zrejme bude veľký boj, Hulkenberg je na 7. priečke a za ním Sainz a Oconen.
     
    62
    Momentálne nevidíme žiadne pokusy o predbiehanie a tak sa poradie preteku nemení. Na čele stále nikým neohrození Vettel, druhý sa drží Bottas, ale Verstappen sa tlačí dopredu a ešte možno uvidíme boj práve o druhé miesto.
     
    61
    Pripomenieme, že sa boduje po desiate mieste. Na ňom sa stále drží mladý talent Charles Leclerc a má náskok niečo cez 5 sekúnd. Po prvenstvo si ide sebavedomý Vettel.
     
    60
    Do konca tohtoročnej Veľkej ceny Kanady ostáva ešte 10 kôl. Prvá šestica je stále výrazne osamostatnená, uvidíme ako to bude do konca preteku vyzerať od siedmeho po desiate miesto.
     
    59
    Hamilton sa ešte snaží tlačiť na štvrtého Ricciarda, ale ten si stále drží náskok niečo cez 1 a pol sekundy.
     
    58
    Sebastian Vettel zajazdil najrýchlejšie kolo a jeho náskok na prvom mieste narástol na sedem sekúnd. Bottas si zase pred tretím Verstappen drží náskok 4 sekundy.
     
    57
    Prvá šestica pretekárov sa už výrazne osamostatňuje od zvyšku pretekárov. Ale aj zvyšné umiestnenia budú dôležité, Charles Leclerc si stále drží bodovacie miesto.
     
    56
    Menšie problémy teraz mal Bottas! Nevydaril sa mu prechod menšiu zákrutou a časťou predného kolesa sa dostal na trávu, čím stratil zrejme dve sekundy pred tretím Verstappenom.

    Miroslav Revaj

    Štartový rošt VC Kanady:
    1. rada: Sebastian Vettel (GER/Ferrari), Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)
    2. rada: Max Verstappen (NED/Red Bull), Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    3. rada: Kimi Räikkonen (FIN/Ferrari), Daniel Ricciardo (AUS/Red Bull)
    4. rada: Nico Hulkenberg (GER/Renault), Esteban Ocon (FRA/Force India)
    5. rada: Carlos Sainz (ESP/Renault), Sergio Pérez (MEX/Force India)
    6. rada: Kevin Magnussen (DEN/Haas), Brendon Hartley (NZL/Torro Rosso)
    7. rada: Charles Leclerc (MON/Sauber), Fernando Alonso (ESP/McLaren)
    8. rada: Stoffel Vandoorne (BEL/McLaren), Pierre Gasly (FRA/Toro Rosso)
    9. rada: Lance Stroll (CAN/Williams), Sergej Sirotkin (RUS/Williams)
    10. rada: Marcus Ericsson (SWE/Sauber)