4. etapa San Jose - San Jose sk Víťaz: Tejay van Garderen (BMC Racing) (kon.) | 5. etapa Stockton - Elk Grove sk Víťaz: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) (kon.)
koniec udalosti
5. etapa Stockton - Elk Grove

Víťaz: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)

Štvrtok 17.05.2018, 20:45Tour of California
     
    Cieľ
    Peter Sagan mal v závere výbornú pozíciu. Čo sa týka absolútnej rýchlosti však v špurte nestačil na Fernanda Gaviriu a Caleba Ewana. V cieli piatej etapy sa tak zopakovalo poradie na prvých troch miestach z úvodnej etapy.
     
    Cieľ
    Víťazom piatej etapy Okolo Kalifornie 2018 sa stal Fernando Gaviria!
     
    4 km
    Štyri kilometre pred cieľom tu máme nepríjemnosť v podobe pádu zhruba dvadsiatich cyklistov. Asi najhoršie z neho vyšiel Jasper Philipsen. Mladý Belgičan sa držal za pravú ruku a tvár mu krivila bolestivá grimasa.
     
    6 km
    Pozor, pozor! Technické problémy postihli nielen Marka Cavendish, ale aj Marcela Kittela! Mark Cavendish je späť v balíku, uvidíme, či sa mu podarí prepracovať až do jeho popredia.
     
    12 km
    Veľká smola pre tím Dimension Data. Mark Cavendish dostal defekt na zadnom kolese a so stíhaním rozbehnutého pelotónu to už bude mať veľmi ťažké. Z predpokladaného súboja o víťazstvo tak s veľkou pravdepodobnosťou vypadol jeden favorit.
     
    15 km
    Unikajúca skupina sa roztrhala, jej tempu už nestačili Michael Rice (Hagens Berman Axeon) ani Ruben Campanioni (Holowesko-Citadel p/b Arapahoe Resources). Pred pelotónom tak s niečo viac ako minútovým náskokom zotrvali už len Fabian Lienhard (Holowesko-Citadel p/b Arapahoe Resources), Tanner Putt (UnitedHealthcare) a Stijn Vandenbergh (AG2R).
     
    95 km
    Pomyselnou čiarou na vrchole horskej prémie tretej kategórie prešiel ako prvý Ruben Campanioni z amerického celku Holowesko-Citadel p/b Arapahoe Resources, ktorý si pripísal tri body a dotiahol sa tak na prvého muža klasifikácie vrchárov Egana Bernala. Dva body za druhé miesto získal Michael Rice (Hagens Berman Axeon) a jeden bodík zaknihoval i Stijn Vandenbergh (AG2R).
     
    100 km
    Do konca piatej etapy ostáva sto kilometrov. Odstup pelotónu sa zvýšil takmer o minútu, momentálne je rozdiel medzi únikom a hlavným poľom na úrovni troch minút a štyridsiatich sekúnd.
     
    110 km
    V pelotóne sa odohral pád, ktorého súčasťou bola aj trojica cyklistov nemeckého zoskupenia Bora-hansgrohe. Rafal Majka, Pawel Poljanski a Juraj Sagan sú však späť na bicykli a pokračujú v pretekaní. Snáď budú všetci traja v poriadku.
     
    145 km
    Vedúca pätica etapy prišla na prvú šprintérsku prémiu s dvomi minútami a štyridsiatimi sekundami k dobru pred hlavným poľom. Tri body za víťazstvo na nej zaknihoval Stijn Vandenbergh, druhý skončil Fabian Lienhard a tretie miesto obsadil Tanner Putt.
     
    175 km
    Ihneď po štarte registrujeme pokus o vytvorenie úniku dňa. Do ofenzívy zavelila pätica cyklistov. Sú nimi Fabian Lienhard, Michael Rice, Ruben Campanioni, Tanner Putt a Stijn Vandenbergh.

    Michal Bakoš

    Celkové poradie Okolo Kalifornie po štvrtej etape:
    1. Tejay van Garderen (BMC Racing) 12:50:55
    2. Egan Bernal (Team Sky) +0:23
    3. Daniel Martínez (Team EF Education First-Drapac) +0:37
    4. Tao Geoghegan Hart (Team Sky) +0:52
    5. Adam Yates (Mitchelton-Scott) +1:07
    6. Rafal Majka (Bora-hansgrohe) +1:29
    7. Brandon McNulty (Rally Cycling)
    8. Laurens De Plus (Quick-Step Floors) +2:13
    9. Kristjan Durašek (UAE-Team Emirates) +2:15
    10. Brent Bookwalter (BMC Racing) +2:34.