Michalovce – Prešov 0:0 (kon.) | Zlaté Moravce – Podbrezová 0:1 (kon.) | Senica – Nitra 0:1 (kon.)
Dunajská Streda – Ružomberok 3:0 (kon.) | Trenčín – Trnava 1:2 (kon.)
koniec
DAC 1904 Dunajská Streda
3:0 (1:0)
MFK Ružomberok
Sobota 10.03.2018, 14:00 • MOL Aréna • Niké liga • O titul
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 14:00.
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z prvého kola nadstavbovej časti Fortuna ligy. V skupine o titul na seba narazia Dunajská Streda a Ružomberok.

    Dunajská Streda vstupuje do nadstavby z tretej pozície. V základnej časti odohrala 22 zápasov so ziskom 39 bodov a priaznivým skóre 29:20. Futbalisti zo Žitného ostrova sú na jar zatiaľ neporazení, keď v troch vystúpeniach dvakrát vyhrali a raz remizovali. Najskôr dosiahli "povinné" tri body v Senici aj doma proti Michalovciam, keď v oboch prípadoch triumfovali 2:0. V poslednom kole základnej časti však nezabrali naplno. S prvým Spartakom Trnava remizovali na vlastnom trávniku 0:0. Ak sa pozrieme aj na jesenné výsledky hráčov DAC, zistíme, že zverenci talianskeho trénera Rossiho neprehrali už deväť ligových stretnutí po sebe a naposledy odchádzali zo zápasu naprázdno ešte 21. októbra. Vďaka tomu môžu stále reálne útočiť na konečnú druhú pozíciu.

    Ružomberok prekĺzol do skupiny o titul ako posledný. V základnej časti obsadil šieste miesto, keď nazbieral 33 bodov so skóre 31:21. Liptáci mohli byť aj vyššie, no doplatili na slabú jarnú formu. Po zimnej prestávke v troch zápasoch nestrelili ani jeden gól a vydolovali iba dva body. V polovici februára prehrali v Žiline 0:2 a následne remizovali 0:0 doma s Nitrou aj vonku proti Prešovu. Zatiaľ čo Dunajskostredčania v lige dlho neprehrali, Ružomberčania sú na tom presne opačne. Ostatné víťazstvo zaznamenali 25. novembra, odvtedy v piatich ligových konfrontáciách po sebe nezískali tri body. Napriek tomu ich čaká boj o miestenku do Európskej ligy.

    Vzájomné zápasy Dunajskej Stredy a Ružomberka v tejto sezóne boli veľmi vyrovnané. V oboch sa zrodil rovnaký výsledok 1:1. Futbalisti DAC dvakrát neudržali najtesnejšie vedenie. Na domácej pôde prišli o víťazstvo vlastným gólom Šatku a v Ružomberku inkasovali v závere stretnutia z penalty.
     
    Úvodné zostavy:

    FC DAC Dunajská Streda: Macej – Koštrna, Šatka, Huk, Záhumenský – Herc, Pambou, Kalmár – Černák, Pačinda (C), Davis.
    Náhradníci: Jedlička – Živković, Rodolfo, Kontár, K. Vida, Divković, Mervo.

    MFK Ružomberok: Macík – Jonec, Maslo (C), Menich, Pikk – Qose, Ľupták, Gešnábel – Daniel, Haskič, Gál-Andrezly.
    Náhradníci: Urminský – Kupec, Maslo, Takáč, Kostadinov, Gerec, Čapek.
     
    Hracia plocha v Dunajskej Strede je zahalená dymom, takže takmer nič nevidno. Ešte pred štartom duelu je tu však minúta ticha.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop bol v réžii Ružomberčanov. Hostia nastúpili kompletne v bielom, Dunajskostredčania zvolili tradičnú žlto-modrú kombináciu.
     
    2
    Michal Jonec skúsil vystreliť spoza pokutového územia, ale lopta mu nesadla ideálne a smerovala vedľa brány Patrika Maceja.
     
    2
    Dunajská Streda dala gól! Hosťujúci kapitán Ján Maslo zaváhal, v sklze nasmeroval loptu priamo na voľného ROLANDA ČERNÁKA, ktorý sa dostal na hranicu šestnástky a bez problémov prekonal brankára Macíka.
    2. Roland ČERNÁK - 1:0
    Zdroj: www.huste.tv
     
    4
    Erik Daniel mal voľný priestor na pravom krídle, snažil sa odcentrovať hneď z prvej, ale loptu poslal iba k hráčom Dunajskej Stredy.
     
    5
    Dunajskej Strede dnes chýba v zostave tradičný kapitán Marin Ljubičić, ktorý dostal trest za päť žltých kariet. Pásku na ruke preto nosí Erik Pačinda.
     
    6
    Hostia mohli vyrovnať stav stretnutia. Center Erika Daniela z pravého krídla smeroval pred bránu DAC, ale Róbert Gešnábel nedokázal zasiahnuť loptu.
     
    7
    Patrik Macej si pripísal prvý úspešný zákrok v dnešnom zápase. Strelou z hranice pokutového územia ho preveril Albánec Kristi Qose.
     
    8
    V strede ihriska zostal ležať Peter Gál-Andrezly, ktorý inkasoval tvrdý úder vo vzdušnom súboji. Po krátkom prerušení však vstal na vlastné nohy.
     
    9
    Ružomberok hrá po inkasovanom góle aktívne a chce čo najskôr zmazať manko. Patrik Macej musel tentoraz riešiť center z ľavej strany.
     
    10
    Peter Gál-Andrezly sa presadil na ľavom krídle, vytvoril si priestor na center, ale nikoho nenašiel voľného v pokutovom území.
     
    11
    Ružomberok nezvládol rozohrávku rohového kopu. Nacvičený signál pokazil Róbert Gešnábel, ktorého odtlačil od lopty Christián Herc.
     
    12
    Artur Pikk zostal nepokrytý na ľavej strane, ale dlho váhal s prihrávkou. Napokon získal estónsky futbalista aspoň rohový kop.
     
    13
    Hostia opäť nezvládli rozohrávku rohu. Lopta smerovala na zadnú žrď a dokonca opustila hraciu plochu. Patrik Macej bude odkopávať.
     
    14
    Róbert Gešnábel skúšal prekvapiť Maceja ďalekonosným pokusom. Český brankár nebol ideálny postavený, ale lopta putovala mimo troch žrdí.
     
    15
    Kristi Qose sa pokúšal o individuálny prienik z ľavej strany, ale stroskotal na hranici pokutového územia a navyše si pomohol útočným faulom.
     
    16
    Christián Herc hľadal z otočky Erika Pačindu, ktorý bol pripravený v pokutovom území. Domáci kapitán sa ale nedostal k lopte.
     
    17
    Jozef Menich si postrážil centrovanú loptu od Ericka Davisa. Ružomberský obranca nedal priestor nebezpečnému Pačindovi.
     
    18
    Branislav Ľupták si trúfol proti dvojici brániacich hráčov, no zasekávačka mu vyšla podľa predstáv a dopredu môžu ísť futbalisti DAC.
     
    19
    Erik Pačinda sa dostal k priamemu ohrozeniu brány. Z ostrého uhla napálil loptu do Matúša Macíka, ktorý si pripísal prvý úspešný zákrok.
     
    20
    Kristián Koštrna predviedol vydarenú strelu z diaľky, ktorá letela tesne nad brvno ružomberskej brány. Matúš Macík situáciu kontroloval.
     
    21
    Patrik Macej vybehol mimo šestnástky a pokazil rozohrávku. Kristi Qose však váhal so streľbou do odkrytej brány a zbytočne prihrával.
     
    23
    Zsolt Kalmár prenikal cez dvojicu brániacich súperov a vypýtal si faul. Hlavný rozhodca ponúka domácim štandardnú situáciu.
     
    24
    Maďarský stredopoliar Zsolt Kalmár zvolil zo štandardky priamu strelu na bránu. Matúš Macík však stál v strede svojej svätyne a pohodlne zasiahol.
     
    25
    Patrik Macej si dnes verí v rozohrávke. Opäť zvolil kľučku proti napádajúcemu Haskićovi a tentoraz neurobil zbytočnú chybu.
     
    26
    Zsolt Kalmár síce protestuje, ale márne. Maďarský futbalista nedovolene atakoval Róberta Gešnábela a mohol dostať pokojne aj žltú kartu.
     
    27
    Ján Maslo pokazil nacvičenú situáciu zo štandardky. Prihrával priamo na kopačku prvého domáceho hráča v múre a musel rýchlo bežať späť do obrany.
     
    28
    Ružomberok stále čaká na prvý jarný gól a dnes predvádza, že mu chýba istota v útočnej fáze. Hostia držia loptu na polovici súpera, no ťažko sa presadzujú.
     
    30
    Prvá polhodina hry ponúkla jedinú vážnejšiu šancu, ktorá priniesla aj gól. Rozhodujúcimi momentmi sú zatiaľ zaváhanie Masla a presné zakončenie Černáka.
     
    31
    Dunajská Streda potvrdzuje, že patrí medzi najlepšie tímy z pohľadu organizácie hry v defenzíve. Futbalisti DAC neponúkajú súperom priestor na streľbu.
     
    32
    Z hľadiska sa začínajú ozývať nespokojné hlasy. Oba tímy teraz hrajú prevažne v strede poľa a viazne im kombinácia.
     
    33
    Domáci zahodili obrovskú šancu na skórovanie. Černák sklepol loptu úplne voľnému Pačindovi, ale kanonier DAC zbytočne vyčkával so streľbou a chcel si vypýtať penaltu. Hlavný rozhodca to odmietol.
     
    35
    Ružomberčania nevyužili príležitosť na rýchlejší prechod do útoku. Erik Daniel sa zamotal na pravej strane a nedokázal prihrať spoluhráčom.
     
    36
    Futbalisti DAC prebrali kontrolu nad loptou a ostatné minúty sa odohrávajú v ich réžii. Ružomberčanom zostáva priestor iba na bránenie.
     
    37
    Nádejný protiútok domáceho tímu. Zsolt Kalmár potiahol loptu stredom ihriska, prihral napravo voľnému Simonovi Pambouovi, ale jeho center bol zblokovaný.
     
    38
    Yves Simon Pambou centroval po rohovom kope, no loptu zakrútil príliš vysoko, a tak preletela ponad ružomberskú bránu.
     
    39
    Krásna akcia Zsolta Kalmára. Maďarský záložník si dokázal obhodiť viacerých brániacich hráčov, ale nezostalo mu dostatok síl na razantnejšie zakončenie.
     
    39
    Matúš Macík je vylúčený. Ružomberský gólman vybehol ďaleko od vlastnej brány a mimo šestnástky mal podľa hlavného rozhodcu zahrať rukou. Macík signalizoval, že to bol zákrok čelom.
    39. Červená karta pre Matúša Macíka
    Zdroj: www.huste.tv
     
    40
    Nahnevaný Matúš Macík zamieril do šatne. Ružomberský brankár pravdepodobne zasiahol loptu čelom, no bola to nejasná situácia a rozhodca Kráľovič vytiahol červenú kartu.
     
    44
    Hosťujúci tréner Norbert Hrnčár musí nečakane striedať brankár za hráča v poli. Odchádza Nermin Haskić a medzi tri žrde sa postaví Lukáš Urminský.
     
    45
    V Dunajskej Strede sme čakali na striedanie poriadne dlho, pretože Lukáš Urminský nebol pripravený. Navyše teraz sa postavil do brány a bude čeliť štandardke.
     
    45+1
    Erik Pačinda trafil z priameho kopu iba múr, a tak získal roh. Rovnaký hráč potom nebezpečne zakončoval hlavou zvnútra šestnástky a len tesne minul ružomberskú bránu.
     
    45+2
    Dlhé čakanie na striedanie Urminského sa prejavilo na nadstavenom čase. Rozhodca pridal štyri minúty navyše.
     
    45+3
    Zsolt Kalmár si pripravil streleckú pozíciu zo strednej vzdialenosti, lopta smerovala na bránu hostí, ale napokon trafila do chrbta prekvapeného Erika Pačindu.
     
    45+4
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Dunajská Streda výborne odštartovala dnešné stretnutie. Ján Maslo zaváhal v defenzíve, pustil do šance Rolanda Černáka a ten prekonal Matúša Macíka. Po inkasovanom góle sa hostia snažili o vyrovnanie, ale nedokázali vážnejšie ohroziť bránu súpera. V závere polčasu však mohli prehrávať aj o dva góly. Pačinda s Kalmárom nevyužili svoje príležitosti a navyše bol vylúčený brankár Matúš Macík, ktorý údajne zasiahol loptu rukou mimo pokutového územia.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Cez prestávku sa neudiala ani jedna zmena v zostavách. Tréner Hrnčár však musel striedať ešte v úvodnom dejstve po vylúčení Macíka.
     
    47
    Dunajská Streda mala na starosti výkop a odvtedy kontroluje loptu. Hostia sú stiahnutí na vlastnej polovici ihriska.
     
    48
    Kristián Koštrna si našiel odrazenú loptu v pokutovom území a prudko vypálil z pravej strany. Lukáš Urminský prvýkrát zasahoval.
     
    49
    Následný rohový kop domácim príliš nevyšiel, no stále zostávajú pri lopte a pokračujú v ofenzívnej aktivite.
     
    50
    Dunajská Streda dala gól! Zsolt Kalmár prenikol do šestnástky, kde pod tlakom ružomberských futbalistov spadol. Zdalo sa, že je po šanci, ale Jozef Menich nešťastne prihral voľnému ERIKOVI PAČINDOVI, ktorý zblízka napol odkrytú sieť.
    50. Erik PAČINDA - 2:0
    Zdroj: www.huste.tv
     
    51
    Dunajská Streda má všetko vo vlastných rukách. Domáci futbalisti vedú o dva góly, súper hrá bez vylúčeného hráča a navyše dnes ešte nemal gólovú šancu.
     
    53
    Hlavný rozhodca vytiahol prvú žltú kartu v zápase. Videl ju Kristi Qose, ktorý nedovoleným spôsobom poslal na trávnik Timoteja Záhumenského.
     
    54
    Vidíme ďalšiu žltú kartu. Kristián Koštrna sa previnil taktickým faulom v strede poľa a dostal sa na zoznam hriešnikov v tomto stretnutí.
     
    55
    Ružomberčania požadovali rohový kop, no zbytočne. Lopta smerovala mimo hracej plochy od jedného z hráčov v bielom.
     
    56
    Christián Herc posúval loptu do pokutového územia, kde si však nenabiehal Erik Pačinda. Lukáš Urminský preto mohol pokojne zasiahnuť.
     
    57
    Dunajská Streda hrá v pohode a nemusí sa nikam ponáhľať. Domáci futbalisti presne kombinujú, trávia veľa času na súperovej polovici a využívajú aj pasivitu hostí.
     
    59
    Erick Davis zostal úplne voľný na ľavom krídle, ale stál v tesnom ofsajde, takže nemohol pokračovať v útočnej snahe. Loptu pošle do hry Lukáš Urminský.
     
    60
    Po hodine hry sa zdá byť všetko rozhodnuté. Dunajská Streda si vypracovala dvojgólový náskok, kontroluje hru a nepúšťa Ružomberok do šancí.
     
    61
    Domáci tréner Marco Rossi urobil prvé striedanie v tomto zápase. Z ihriska odkráčal Erick Davis, ktorého nahradil Kristopher Vida.
     
    62
    Dobrá kombinácia domácich. Timotej Záhumenský posunul loptu Kristopherovi Vidovi, ten ešte hľadal pred bránou Zsolta Kalmára, ale maďarský futbalista bol v zakončení zablokovaný.
     
    63
    Nasledoval rohový kop pre DAC. Center Rolanda Černáka našiel hlavu voľného Erika Pačindu, ale jeho zakončenie putovalo tesne vedľa brány hostí.
     
    64
    Porovnanie Dunajskej Stredy a Ružomberka v jarnej časti vyznieva zaujímavo. Zatiaľ čo domáci ešte neinkasovali, hostia stále čakajú na premiérový gól.
     
    66
    Dunajská Streda dala gól! Hostia dnes doplácajú na slabú hru v defenzíve. Zsolt Kalmár dostal veľa priestoru na center z ľavej strany, podobný komfort mal v šestnástke aj ĽUBOMÍR ŠATKA, a tak hlavou prekonal Urminského.
    66. Ľubomír ŠATKA - 3:0
    Zdroj: www.huste.tv
     
    67
    Vidíme druhého striedanie v tábore DAC. Na lavičku zamieril Roland Černák, ktorý pustil do hry Marka Divkovića.
     
    69
    Norbert Hrnčár si chystal striedanie už okolo šesťdesiatej minúty, ale zatiaľ neposlal na trávnik nového muža. Teraz už ťažko zmení priebeh duelu.
     
    70
    Marco Rossi vyčerpal všetky možnosti na striedanie. Z ihriska odišiel Kristián Koštrna, ktorý prenechal miesto Cesarovi Rodolfovi Blackmanovi.
     
    71
    Druhý polčas sa odohráva pod taktovkou domácich futbalistov. Ružomberok po vylúčení Macíka zmizol z hracej plochy a nič nepredviedol.
     
    72
    Patrik Macej je už dlho bez práce. Preto ho spoluhráči zapojili aspoň do rozohrávky, aby absolvoval nejaké dotyky s loptou.
     
    73
    Norbert Hrnčár urobil druhú zmenu až teraz. So sklonenou hlavou opustil hraciu plochu Róbert Gešnábel, vymenil ho Štefan Gerec.
     
    74
    Lukáš Urminský vybehol mimo pokutového územia, ale nezaváhal ako jeho kolega Matúš Macík. Potom sa vrátil späť do brány a úspešne zasiahol proti strele Erika Pačindu.
     
    76
    Viacero súbojov a nepresností v strede ihriska. Hlavný rozhodca dlho nechával hre voľný priebeh, no teraz fúkol do píšťalky.
     
    77
    Zápasu v závere chýba náboj. Ružomberok v početnej nevýhode nedokáže konkurovať domácemu tímu a čaká na záverečný hvizd.
     
    78
    Timotej Záhumenský pribehol na hranicu šestnástky, ale tam nevedel, čo má urobiť s loptou. Napokon prihrával Vidovi, ktorý len rozhadzoval rukami, že stál v ofsajde.
     
    79
    Jonecovi narobila skákajúca lopta veľké problémy. Pod tlakom napokon prehral osobný súbojo s Vidom a domáci môžu kombinovať.
     
    80
    Striedajúci Cesar Rodolfo Blackman využil priestor na pravom krídle, vnikol do šestnástky a jeho strela skončila na pripravenom Urminskom.
     
    81
    Tréneri majú definitívne dostriedané. V dnešnom zápase dohral Erik Daniel, ktorého vymenil Šimon Kupec.
     
    82
    Peter Gál-Andrezly dobre odcentroval z pravej strany. V šestnástke sa tlačil do koncovky Štefan Gerec, ale Ľubomír Šatka ho ustrážil.
     
    84
    Dunajská Streda dnes jasne prestrieľala Ružomberok. Na bránu hostí letelo až deväť lôpt, pričom tri skončili v sieti. Na opačnej strane mal Patrik Macej jediný zákrok.
     
    85
    Timotej Záhumenský posielal prudkú prihrávku po trávniku z ľavého krídla pred bránu Ružomberka. Defenzíva hostí zmeravela, ale nikto z domácich sa nedostal do koncovky.
     
    86
    Lukáš Urminský dominoval vo vzdušnom priestore. Po rohovom kope vyskočil najvyššie a odpratal loptu ďaleko od vlastnej brány.
     
    87
    Zsolt Kalmár sa snažil preniesť hru na Erika Pačindu. Domáci kapitán predviedol sympatický nábeh za obranu, no na loptu nedosiahol.
     
    88
    Štefan Gerec nezvládol osobný súboj s Timotejom Záhumenským. Domáci obranca mu loptu odobral v súlade s pravidlami.
     
    89
    Domáci fanúšikovia stoja a tlieskajú hráčom DAC za predvedený výkon. Futbalisti zo Žitného ostrova kráčajú za pohodlným víťazstvom.
     
    90
    Obrovská chyba Patrika Maceja v rozohrávke. Domáci brankár poslal loptu priamo na kopačku Štefana Gereca, ale útočník Ružomberka zblízka trafil iba českého gólmana.
    90. Gerec nepotrestal chybu Maceja
    Zdroj: www.huste.tv
     
    90+1
    Koniec zápasu.
     
    Dunajská Streda vstúpila do nadstavbovej časti o titul jasným víťazstvom 3:0 proti Ružomberku. Domáci futbalisti sa ujali vedenia už v druhej minúte vďaka Černákovi, ale potom sme dlho čakali na zaujímavé momenty. Jeden veľmi dôležitý prišiel až v závere prvého polčasu, keď bol vylúčený brankár hostí Matúš Macík. Ružomberok dohrával zvyšok duelu v oslabení a na jeho výkone sa to prejavilo. Futbalisti DAC zužitkovali početnú prevahu, keď si gólmi Pačindu a Šatku poistili zisk troch bodov. (15:57:09)

    Tomáš Lengyel


    Hľadáme spravodajcu pre tím DAC 1904 Dunajská Streda. Viac informácií tu.

    Góly: 2. Černák, 50. Pačinda, 66. Šatka (Kalmár)

    Karty:   54. Koštrna (DUN) – 53. Qose (RUZ)   39. Macík (RUZ)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 4:2. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 11:8.
    DAC 1904 Dunajská Streda: Macej – Koštrna (70. Rodolfo), Šatka, Huk, Záhumenský – Herc, Pambou, Kalmár – Černák (67. Divković), Pačinda (C), Davis (61. K. Vida).
    Náhradníci: Jedlička – Živković, Rodolfo, Kontár, K. Vida, Divković, Mervo.

    MFK Ružomberok: Macík – Jonec, Maslo (C), Menich, Pikk – Qose, Ľupták, Gešnábel (73. Gerec) – Daniel (81. Kupec), Haskič (44. Urminský), Gál-Andrezly.
    Náhradníci: Urminský – Kupec, Maslo, Takáč, Kostadinov, Gerec, Čapek.

    Rozhodca: Kráľovič – Ferenc, Galo