Stíhačka žien, 10 km, Anterselva sk Víťazka: Laura Dahlmeierová (GER) (kon.) | Stíhačka mužov, 12,5 km, Anterselva sk Víťaz: Johannes Thingnes Bø (NOR) (kon.)
koniec udalosti
SP - stíhačka mužov, 12,5 km, Anterselva

Víťaz: Johannes Thingnes Bø (NOR)

Sobota 20.01.2018, 15:00 • Anterselva (Taliansko) • Biatlon
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 15:00.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z pretekov Svetového pohára v biatlone. Dnešný program v talianskej Anterselve uzavrie stíhací závod mužov, do ktorého bude z najlepšej pozície štartovať Johannes Thingnes Bø.

    BEŽECKÝ VÝKON Z RÍŠE SNOV

    Mužská biatlonová sezóna je najmä v znamení súboja Martina Fourcada a Johannesa Thingnesa Bøa. Inak tomu nebolo ani vo včerajšom šprinte. Zo svojho siedmeho individuálneho víťazstva v sezóne sa tešil nórsky biatlonista, hoci spravil jednu chybu pri streľbe v ľahu. V porovnaní s Martinom Fourcadom zašiel o 38 sekúnd lepší bežecký čas a do dnešnej stíhačky vyštartuje s náskokom trinástich sekúnd. O stupne víťazov sa prakticky do konca pretekov strachoval Nemec Arnd Peiffer, ale napokon mu to vyšlo. Mal aj poriadny kus šťastia. V záverečnom kole sa stretol na trati s aktuálnym lídrom Svetového pohára, vyviezol sa za ním a aj vďaka tomu o štyri sekundy predčil v cieli Antona Šipulina. Prvú desiatku uzatvoril český pretekár Ondřej Moravec. Trojnásobný olympijský medailista strieľal čisto, ale zaznamenal až 50. bežecký čas.

    OTČENÁŠ VYROVNAL KARIÉRNE MAXIMUM

    Zo slovenských reprezentantov sa do dnešných pretekov kvalifikovali Martin Otčenáš a Tomáš Hasilla. Rodák z Popradu po druhej streľbe chvíľu figuroval na treťom mieste, ale napokon skončil na 21. priečke. Otčenáš tak vyrovnal svoje kariérne maximum, ktoré si vyjazdil v roku 2014 v slovinskej Pokljuke. V šprinte na 10 kilometrov si pripísal skalp Tarjeja Bøa, Lukasa Hofera či napríklad Emila Hegleho Svendsena. Tomáš Hasilla spravil na každej streľbe jednu chybičku, a tak obsadil 45. miesto. Za svojim reprezentačným kolegom zaostal o 27 sekúnd, čo je približne čas na absolvovanie trestného kola. Matej Kazár závod veľmi zle odštartoval, dvakrát minul v ľahu a ani čistá stojka ho neposunula do TOP 60. Účasť v stíhačke mu ušla o 8,1 sekundy. Najhoršie z našich dopadol Michal Kubaliak, ktorý obsadil konečné 72. miesto.

    PRED DVOMA ROKMI SA TEŠIL ŠIPULIN

    Doterajšie štyri stíhacie preteky si v tejto sezóne víťazne rozdelili Martin Fourcade a Johannes Thingnes Bø. O dvadsať bodov je v čele tejto disciplíny Francúz, ktorý zakaždým skončil na stupňoch víťazov. Naopak, Nórovi nevyšli úvodné preteky vo švédskom Östersunde, kde so šiestimi chybami obsadil až trináste miesto. Dvakrát bol v stíhačke druhý Jakov Fak, no dnes sa mu bude z 33. miesta na štarte útočiť veľmi ťažko. Naopak, kontaktné závody zvyknú vychádzať Antonovi Šipulinovi. Koniec koncov práve brat našej biatlonovej hviezdy Anastasie Kuzminovej vyhral v Anterselve posledné stíhacie preteky v roku 2016. Po šprinte bol piaty, ale napokon o desať sekúnd nechal za sebou Simona Schemppa. V prípade Slovákov bude každé bodované umiestnenie dobré.
     
    ŠTART
    Stíhacie preteky mužov na 12,5 kilometra sa v talianskej Anterselve práve začali. Johannes Thingnes Bø vyštartoval ako prvý, ale s tesným odstupom trinástich sekúnd za ním sa vydal na trať Martin Fourcade.
     
    1,1 km
    Slovák Martin Otčenáš vyštartoval s dvojminútovým odstupom na Johannesa Thingnesa Bøa. Ten už medzitým prešiel úvodným medzičasom. Jeho náskok pred Martinom Fourcadom zostal na rovnakej úrovni.
     
    2,1 km
    Po ďalších tisíc metroch Johannes Thingnes Bø zvýšil svoj náskok na hranicu 15 sekúnd. Anton Šipulin si okamžite dotiahol stratu na Arnda Peiffera a momentálne jazdia spolu. Okrem toho si môžeme povedať, že do pretekov nenastúpili Simon Schempp či Jakov Fak.
     
    Str. 1
    Johannes Thingnes Bø bude mať skutočne komfortný náskok. Nór vybielil všetky terče, na rozdiel od svojho hlavného konkurenta, ktorý raz minul. Martin Fourcade je druhý s mankom 37 sekúnd. Súboj o stupne víťazov zatiaľ vyhráva aj Arnd Peiffer.
     
    Str. 1
    Ondřej Moravec chyboval dvakrát a bohužiaľ jeho výkon napodobnil aj Martin Otčenáš. Slovenský reprezentant sa prepadne vo výsledkovej listine. Tomáš Hasilla minul piaty terč a musí ísť na trestné kolo.
     
    3,6 km
    Johannes Thingnes Bø pokračuje vo svojom vynikajúcom bežeckom predstavení. Oproti strelnici nabehol na Martina Fourcada ďalších sedem sekúnd. Naši biatlonisti sú po strelnici na konci piatej desiatky.
     
    4,6 km
    Náskok nórskeho pretekára sa opäť zvýšil. Martin Fourcade stráca už 46,5 sekundy, čo predstavuje rozdiel viac než dvoch trestných kôl. Na treťom mieste jazdí Arnd Peiffer, no už sa na neho tlačí rýchlejší Anton Šipulin.
     
    Str. 2
    Parádna strelecká položka v podaní nórskeho pretekára. Johannes Thingnes Bø dokonca trafil tri terče absolútne dokonale, do presného stredu. Martin Fourcade bol tentokrát čistý a rovnako tak aj Anton Šipulin, ktorý sa posunie na tretie miesto.
     
    Str. 2
    Simon Eder sa z 18. miesta na štarte posunul vďaka druhej nule na šiestu pozíciu. Polepšil si aj Tarjej Bø, ktorý je deviaty. Bohužiaľ, naši reprezentanti sa ešte len chystajú na svoju druhú streľbu.
     
    6,1 km
    Johannes Thingnes Bø si drží náskok na úrovni 54 sekúnd. Solídny náskok má aj tretí Anton Šipulin pred Arndom Peifferom. Okrem toho si môžeme povedať, že naši tentokrát strieľali čisto, ale naďalej im patria priečky v závere piatej desiatky.
     
    7,1 km
    Johannes Thingnes Bø sa už pomaly môže chystať na prvú streleckú položku v stoji. Martin Fourcade nesťahuje náskok svojho hlavného rivala, a tak musí dúfať len v jeho veľké strelecké zaváhanie.
     
    Str. 3
    Martin Fourcade dnes bude zrejme bez šance. Tretiu streleckú položku síce zvládol na výbornú, no rovnako presnú a takisto aj rýchlu streľbu predviedol Johannes Thingnes Bø. Nór si tak naďalej drží minútový náskok.
     
    Str. 3
    Anton Šipulin takisto vybielil všetky terče, a tak zaostáva za Martinom Fourcadom len o 15 sekúnd. Parádnu streleckú položku má za sebou aj Emilien Jacquelin. Francúz sa dostáva na priebežnú štvrtú priečku pred Simona Edera.
     
    8,6 km
    Johannes Thingnes Bø má náskok 66 sekúnd a myslím si, že aj tri strelecké minely mu zaistia víťazstvo. Anton Šipulin niečo stiahol na druhého Francúza Martin Fourcada. Z našich bol v stoji úspešnejší Tomáš Hasilla, ktorý sa nemýlil ani raz. Martin Otčenáš dvakrát minul.
     
    9,6 km
    Johannes Thingnes Bø stratil pár sekundičiek zo svojho náskoku. Nemá sa však kam ponáhľať a radšej sa sústredí na záverečnú streleckú položku. Tomáš Hasilla figuruje na priebežnom 38. mieste.
     
    Str. 4
    Johannes Thingnes Bø je víťazom dnešných pretekov! Nór nedal nikomu ani najmenšiu šancu. Trafil všetkých dvadsať terčov, čo je obdivuhodný výkon. Čisto na štvrtej položke strieľali aj jeho prenasledovatelia, a tak je poradie na stupňoch víťazoch jasné.
    Johannes Thingnes Bø dnes neminul ani jeden terč.

     
    Str. 4
    To je škoda. Český reprezentant Michal Šlesingr minul posledný terč, a tak nebude jeho posun až taký výrazný aký mohol byť. Tomáš Hasilla svoje preteky pokazil a bude musieť ísť na tri trestné okruhy.
     
    11,1km
    Johannes Thingnes Bø má na dosah ôsme víťazstvo v tejto sezóne. Záverečný okruh si už môže vychutnávať v tréningovom tempe. Martin Fourcade je ďaleko, ďaleko za ním.
     
    12,1km
    Už len 400 metrov delí nórskeho reprezentanta od víťazstva. Z neho sa však raduje už priamo na trati, keď zdraví svojich fanúšikov. Martin Fourcade má pred Antonom Šipulinom náskok 25 sekúnd a je jasné, že podobne ako včera skončí druhý.
     
    CIEĽ
    Dnes to bola one man show v podaní JOHANNESA THINGNESA BØA. Rodák z mesta Stryn mal dostatok času na to, aby si zobral nórsku vlajku a prišiel s ňou do cieľa. Na stupňoch víťazov ho dnes doplnia Martin Fourcade a Anton Šipulin, ktorý v stíhacích pretekoch strieľal podstatne lepšie ako jeho sestra Anastasia Kuzminová.
     
    CIEĽ
    Museli sme si počkať približne päť minút, ale napokon sme sa dočkali v cieli aj slovenských pretekárov. Martin Otčenáš nenapodobnil svoj včerajší vydarený výkon a končí na nebodovanom 48. mieste. O jednu priečku za ním sa umiestnil Tomáš Hasilla.
     
    Dnešné stíhacie preteky sa skončili.
    Johannes Thingnes Bø po prejazde cieľovým priestorom.

     
    Johannes Thingnes Bø má pred olympijskými hrami skutočne skvelú formu. Bežecky je na tom lepšie než Martin Fourcade a takisto sa môže tešiť z vynikajúcej streľby. Dnes nechyboval ani raz a pripisuje si 21. víťazstvo vo Svetovom pohári. Na stupňoch víťazov skončil aj Anton Šipulin, ktorý potvrdil, že v Anterselve sa mu darí. Bohužiaľ, Slováci si nepotykali so strelnicou a končia na konci piatej desiatky. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok soboty. (15:43:39)

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky stíhacích pretekov:
    1. Johannes Thingnes Bø (NOR) 31:14,4 (0)
    2. Martin Fourcade (FRA) +1:00,5 (1)
    3. Anton Šipulin (RUS) +1:18,4 (1)
    4. Arnd Peiffer (GER) +1:47,5 (1)
    5. Emil Hegle Svendsen (NOR) +1:57,1 (0)
    6. Emilien Jacquelin (FRA) +2:00,8 (2)
    7. Simon Eder (AUT) +2:03,8 (1)
    8. Simon Desthieux (FRA) +2:22,9 (2)
    9. Lars Helge Birkeland (NOR) +2:25,7 (3)
    10. Julian Eberhard (AUT) +2:26,7 (3)
    11. Erlend Bjøntegaard (NOR) +2:32,9 (2)
    12. Benjamin Weger (SUI) +2:47,9 (3)
    13. Quentin Fillon Maillet (FRA) +2:45,9 (2)
    14. Anton Babikov (RUS) +2:46,7 (2)
    15. Krasimir Anev (BUL) +2:47,0 (2)
    16. Benedikt Doll (GER) +2:48,0 (4)
    17. Dominik Windisch (ITA) +2:49,6 (5)
    18. Andrejs Rastorgujevs (LAT) +2:50,6 (5)
    19. Antonin Guigonnat (FRA) +2:51,8 (3)
    20. Maxim Tsvetkov (RUS) +2:57,7 (3)
    21. Tim Burke (USA) +3:03,4 (1)
    22. Dominik Landertinger (AUT) +3:05,6 (2)
    23. Henrik L'Abee-Lund (NOR) +3:09,0 (2)
    24. Michal Šlesingr (CZE) +3:14,6 (1)
    25. Simon Fourcade (FRA) +3:18,9 (1)
    26. Michael Rösch (BEL) +3:20,5 (2)
    27. Klemen Bauer (SLO) +3:25,7 (3)
    28. Johannes Kühn (GER) +3:26,5 (4)
    29. Tarjei Bø (NOR) +3:29,4 (4)
    30. Roland Lessing (EST) +3:29,9 (1)
    31. Grzegorz Guzik (POL) +3:46,6 (1)
    32. Alexandr Loginov (RUS) +3:48,2 (4)
    33. Matvej Jelisejev (RUS) +3:51,4 (3)
    34. Adam Václavík (CZE) +3:54,1 (1)
    35. Lowell Bailey (USA) +3:45,8 (1)
    36. Lukas Hofer (ITA) +4:00,0 (6)
    37. Erik Lesser (GER) +4:07,8 (5)
    38. Dmitro Pidručnij (UKR) +4:08,3 (4)
    39. Jevgenij Garaničev (RUS) +4:10,4 (3)
    40. Roman Rees (GER) +4:11,0 (4)
    ...
    43. Ondřej Moravec (CZE) +4:17,8 (4)
    48. Martin Otčenáš (SVK) +5:02,3 (5)
    49. Tomáš Hasilla (SVK) +5:24,4 (4)

    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. Johannes Thingnes Bø (NOR) 15:00:00
    2. Martin Fourcade (FRA) +13
    3. Arnd Peiffer (GER) +42
    4. Anton Šipulin (RUS) +46
    5. Emilien Jacquelin (FRA) +54
    6. Lars Helge Birkeland (NOR) +1:08
    7. Julian Eberhard (AUT) +1:22
    8. Anton Babikov (RUS) +1:28
    9. Vladimir Čepelin (BLR) +1:32
    10. Ondřej Moravec (CZE) +1:35
    11. Simon Desthieux (FRA) +1:41
    12. Vladimir Semakov (UKR) +1:42
    13. Benedikt Doll (GER) +1:43
    14. Andrejs Rastorgujevs (LAT) +1:48
    15. Erik Lesser (GER) +1:50
    16. Benjamin Weger (SUI) +1:53
    17. Dominik Windisch (ITA) +1:56
    18. Simon Eder (AUT) +1:56
    19. Johannes Kühn (GER) +1:57
    20. Simon Schempp (GER) +1:57
    21. Martin Otčenáš (SVK) +1:59
    22. Tarjei Bø (NOR) +2:01
    23. Timofej Lapšin (KOR) +2:01
    24. Simon Fourcade (FRA) +2:02
    25. Tuomas Gronman (FIN) +2:03
    26. Quentin Fillon Maillet (FRA) +2:06
    27. Lukas Hofer (ITA) +2:06
    28. Antonin Guigonnat (FRA) +2:09
    29. Roman Rees (GER) +2:09
    30. Grzegorz Guzik (POL) +2:10
    31. Maxim Tsvetkov (RUS) +2:12
    32. Emil Hegle Svendsen (NOR) +2:11
    33. Jakov Fak (SLO) +2:13
    34. Raman Jaljotnau (BLR) +2:13
    35. Krasimir Anev (BUL) +2:13
    36. Erlend Bjøntegaard (NOR) +2:14
    37. Klemen Bauer (SLO) +2:16
    38. Henrik L'Abee-Lund (NOR) +2:17
    39. Roland Lessing (EST) +2:19
    40. Michael Rösch (BEL) +2:22
    41. Lowell Bailey (USA) +2:22
    42. Alexandr Loginov (RUS) +2:22
    43. Tim Burke (USA) +2:22
    44. Dmitro Pidručnij (UKR) +2:24
    45. Tomáš Hasilla (SVK) +2:27
    46. Tero Seppälä (FIN) +2:28
    47. Giuseppe Montello (ITA) +2:32
    48. Matvej Jelisejev (RUS) +2:32
    49. Dominik Landertinger (AUT) +2:33
    50. Leif Nordgren (USA) +2:33
    51. Andrzej Nędza-Kubiniec (POL) +2:34
    52. Vladislav Vitenko (KAZ) +2:37
    53. Jevgenij Garaničev (RUS) +2:39
    54. Tobias Eberhard (AUT) +2:39
    55. Michal Šlesingr (CZE) +2:41
    56. Cornel Puchianu (ROU) +2:47
    57. Sven Grossegger (AUT) +2:49
    58. Adam Václavík (CZE) +2:49
    59. Remus Faur (ROU) +2:49
    60. Vytautas Strolia (LTU) +2:50