19. etapa: Embrun - Salon-de-Provence Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) (kon.)
koniec udalosti
19. etapa: Embrun - Salon-de-Provence

Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)

Piatok 21.07.2017, 12:30Tour de France
     
    Dnešná najdlhšia etapa 104. ročníka Tour de France sa skončila víťazným únikom Edvalda Boassona Hagena. Rozhodujúci moment prišiel dva a pol kilometra pred cieľom, keď nórsky cyklista zvolil správnu pravú stranu kruhového objazdu, prešiel úsekom trate rýchlejšie a vypracoval si náskok. Následne sa zbavil aj Nikiasa Arndta a tretíkrát sa mohol tešiť z víťazstva na najprestížnejších cyklistických pretekoch. Pelotón nabral viac ako desaťminútovú stratu a v pohodlnom tempe prišli do cieľa. Žiadne ataky v boji o žltý dres sme nevideli, a tak môže zamiešať poradím už len zajtrajšia časovka v Marseille. Z 104. ročníka Tour de France je to z mojej strany všetko. Ďakujem vám za pozornosť a teším sa na ďalšie cyklistické prenosy. Dovtedy vám prajem veľa radosti zo športu, ale nie len z neho. (17:54:43)
    Víťazná radosť Edvalda Boassona Hagena.

     
    CIEĽ
    Víťazom dnešnej etapy sa stáva EDVALD BOASSON HAGEN! Nórsky cyklista to napokon dokázal. Dva kilometre pred cieľom zvolil správnu stranu kruhového objazdu a prišiel do cieľa prakticky osamotene. S Marcelom Kittelom v prvom týždni prehral o šesť milimetrov, no dnes mu etapové víťazstvo neušlo. Druhý končí Nikias Arndt a stupne víťazov uzatvára Jens Keukeleire z tímu Orica – Scott.
     
    1 km
    Posledný kilometer nám zostáva do konca dnešnej etapy. Edvald Boasson Hagen sa odpútal od svojho rivala a osamotene smeruje do cieľa. Nórsky rýchlik mal na Tour de France 2017 dvakrát veľkú smolu, no dnes to zrejme dovedie do úspešného konca.
     
    2 km
    Tak teraz sme boli svedkami kurióznej a možno rozhodujúcej situácie. Kruhovým objazdom oveľa lepšie prešla dvojica Nikias Arndt a Edvald Boasson Hagen. Tá si vytvorila náskok a smeruje do cieľa osamotene.
     
    3 km
    Dopredu sa dostal Thomas De Gendt, no iniciatívu prevzal Jens Keukeleire. Za ním sa zavesil Jan Bakelants, ale ani táto dvojica sa nedokázala odpútať od skupiny.
     
    4 km
    Michael Albasini sa dostal na čelo, následne mu z háku vyletel Edvald Boasson Hagen, ale nórsky útok bol takisto veľmi rýchlo pokrytý. Situácia je teraz skutočne veľmi neprehľadná.
     
    5 km
    Nastupovať sa snaží Sylvain Chavanel, ale ani jeho snaženie zrejme neprinesie vytúžene ovocie. Každopádne, vedúca skupina sa naťahuje a jazdci strácajú cenné sily do hromadného dojazdu.
     
    6 km
    Celá skupina je pokope a podľa televíznej grafiky má náskok už 40 sekúnd. O etapové víťazstvo si to rozdajú už len pretekári, ktorí stihli reagovať na nástup Jensa Keukeleira.
     
    8 km
    Aktuálny rozdiel medzi dvoma skupinami vpredu je stále na úrovni 25 sekúnd. Tempo sa teraz snažil rozvíriť Elie Gesbert, no jeho snaha k ničomu neviedla. Následne nastupuje aj Jan Bakelants z tímu AG2R La Mondiale.
     
    10 km
    Náskok unikajúcej skupiny pred pelotónom symbolicky vystúpal desať kilometrov pred cieľom na hranicu desiatich minút. Najlepšie karty má rozhodne v rukách Edvald Boasson Hagen, ktorý je v prípadnom hromadnom špurte najsilnejší.
     
    12 km
    Druhú skupinu sa snaží potiahnuť Ben Swift, no sám dostihne unikajúcu skupinu len veľmi ťažko. Podľa televíznej grafiky sa náskok zvýšil už na 25 sekúnd. Vzadu zostali obaja pretekári tímu Fortuneo – Oscaro, a tak by práve oni mali pomôcť.
    Aktuálna situácia tesne pred koncom dnešnej etapy.

     
    14 km
    Z pôvodnej dvadsiatky máme vpredu už len deväť pretekárov, ktorí si vytvorili 15-sekundový náskok. Sú tam oba dresy tímu Orica Scott, vpredu sa drží aj Thomas De Gendt či dvojica výborných domácich klasikárov – Jan Bakelants a Sylvain Chavanel.
     
    16 km
    Jens Keukeleire to teraz poriadne natiahol a dokonca vedúcu skupinu rozdelil na tri časti. Prekvapujúcu sú vzadu Tony Gallopin, Bauke Mollema či Gianluca Brambilla. Naopak, vpredu sa vynikajúco drží Edvald Boasson Hagen.
     
    19 km
    Dostali sme sa pod 20-kilometrovú métu. Okrem Liliana Calmejana to zatiaľ nikto iný neskúsil. Rozhodne sa teraz neoplatí byť vzadu, keďže ďalšie útoky možno očakávať.
     
    22 km
    Všetko je otvorené, sledujeme také ticho pred búrkou. Kilometre pomaly ubiehajú a zrejme sa môžeme tešiť na dramatický záver etapy. Ako prvý hru nervov nezvládol domáci Francúz Lilian Calmejane, ale jeho atak nebol zaujímavý.
     
    25 km
    Do cieľa to máme opäť o tri kilometre menej. Nevideli sme žiadny pokus o únik, televízne kamery si všímali najmä Baukeho Mollemu a Liliana Calmejana, ale ani jeden z nich zatiaľ k nejakému útoku nezavelil.
     
    28 km
    Vedúca skupina to má do cieľa prakticky už iba po rovine. Ťažko sa bude niekde hľadať miesto na zaútočenie. Zajtra je na pláne časovka, no možno si ju niekto stihne aj v dnešných záverečných 20 kilometroch.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) 5:06:09 hod.
    2. Nikias Arndt (Sunweb) + 5 s.
    3. Jens Keukeleire (Orica – Scott) + 17 s.
    4. Daniele Bennati (Movistar)
    5. Thomas De Gendt (Lotto Soudal)
    6. Sylvain Chavanel (Direct Energie)
    7. Elie Gesbert (Fortuneo – Oscaro)
    8. Jan Bakelants (AG2R La Mondiale)
    9. Michael Albasini (Orica – Scott) + 19 s.
    10. Pierre-Luc Perichon (Fortuneo - Oscaro) + 1:32 min.
    Výsledky horskej prémie Col du Pointu:
    1. Romain Sicard (Direct Energie) 2 body.
    2. Elie Gesbert (Fortuneo – Oscaro) 1 bod.
    Výsledky šprintérskej prémie:
    1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 20 bodov.
    2. Elie Gesbert (Fortuneo – Oscaro) 17b.
    3. Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) 15b.
    4. Lilian Calmejane (Direct Energie) 13b.
    5. Tony Gallopin (Lotto Soudal) 11b.
    6. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) 10b.
    7. Daniele Bennati (Movistar) 9b.
    8. Jens Keukeleire (Orica – Scott) 8b.
    9. Bauke Mollema (Trek – Segafredo) 7b.
    10. Julien Simon (Cofidis) 6b.
    11. Sylvain Chavanel (Direct Energie) 5b.
    12. Romain Sicard (Direct Energie) 4b.
    13. Ben Swift (UAE Team Emirates) 3b.
    14. Rudy Molard (FDJ) 2b.
    15. Nikias Arndt (Sunweb) 1b.

    Výsledky horskej prémie Côte de Bréziers:
    1. Romain Hardy (Fortuneo - Oscaro) 2 body.
    2. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 1 bod.
    Výsledky horskej prémie Col Lebraut:
    1. Romain Sicard (Direct Energie) 2 body.
    2. Pierre Rolland (Cannondale - Drapac) 1 bod.