18. etapa: Briançon - Col d'Izoard Víťaz: Warren Barguil (Sunweb) (kon.)
koniec udalosti
18. etapa: Briançon - Col d'Izoard

Víťaz: Warren Barguil (Sunweb)

Štvrtok 20.07.2017, 12:55Tour de France
     
    Chris Froome je veľmi blízko k tomu, aby tretíkrát za sebou triumfoval na najprestížnejších cyklistických pretekoch Tour de France. Dnes odviedol opäť skvelú prácu a skončil na štvrtom mieste. Romain Bardet na neho síce vďaka bonifikácii stiahol šesť sekúnd, no vzhľadom na sobotňajšiu časovku sú jeho šance minimálne. Krajinu galského kohúta opäť potešil Warren Barguil, ktorý kilometer pred koncom zlomil Darwina Atapumu a na konto si pripísal druhé etapové víťazstvo. Na štvrté miesto v celkovom poradí sa posunul Mikel Landa, ktorý zlomil odpor Fabia Arua. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. Poslednou horskou etapou tohtoročnej edície Tour de France vás sprevádzal Miroslav Kováčik. (17:47:46)
    Warren Barguil sa teší z etapového víťazstva na Col d'Izoard.

     
    CIEĽ
    Poslednú vrchársku etapu tohto ročníka Tour de France vyhráva WARREN BARGUIL! Francúzsky cyklista zlomil odpor Darwina Atapumu, triumfuje na Col d'Izoard a potvrdzuje, že dres pre najlepšieho vrchára je jednoznačne v správnych rukách. Kolumbíjčan napokon udržal druhé miesto a tretí skončil Romain Bardet. Ten sa vďaka bonifikačným sekundám dostáva v celkovej klasifikácii na druhé miesto pred Rigoberta Urana.
     
    500 m
    Tak už len pol kilometra a zdá sa, že Warren Barguil zlomil odpor svojho kolumbijského súpera. Pred spomínaným kvartetom má ale náskok iba 20 sekúnd. Dovedie Francúz etapu do úspešného konca? Je skutočne veľmi blízko.
     
    1 km
    Do konca dnešnej etapy zostáva kilometer a Warren Barguil dostihol Darwina Atapumu. Okrem toho odviedol skvelú prácu Rigoberto Uran a najmä jeho zásluhou nebol atak Chrisa Frooma úspešný. V čele máme dvojičku, no už len o 30 sekúnd za ňou je kvarteto Landa, Froome, Uran a Bardet.
     
    2 km
    Nastupuje Chris Froome! Britský cyklista si dostihol nástup Romaina Bardeta a následne zaútočil. Muž v žltom drese získava poriadny náskok a zrejme sa dotiahne aj na Mikela Landu.
     
    3 km
    Dopredu ide aj Daniel Martin, no jeho nástup zachytáva Chris Froome. Mikel Landa už predstihol Alexeja Lutsenka, ktorý by mohol pomôcť tímovému kolegovi Fabiovi Aruovi. Warren Bargiul stiahol ďalších 15 sekúnd. Bodkovaný muž ide skvele a zaútočí na víťazstvo!
     
    3,5 km
    Taktická bitka pokračuje. Nastupuje Mikel Landa, čo je pomerne prekvapujúci ťah. Ako bude reagovať Chris Froome? Dostane sa Španiel na pódium? Fabio Aru je v obrovských problémoch. Okrem toho traťou doslova letí Warren Barguil a na čelo stráca už len 45 sekúnd.
     
    4 km
    Daniel Martin nastúpil, no skvelú prácu odviedol Michal Kwiatkowski a zalepil medzeru. Navyše, do problémov sa dostáva Fabio Aru, no zrejme si to ešte stihne doraziť. To isté platí aj o Nairovi Quintanovi.
     
    5 km
    Darwin Atapuma má už 20-sekundový náskok pred Alexejom Lutsenkom. Toho o chvíľu zrejme dostihne aj Tony Gallopin z tímu Lotto Soudal. Možno najväčším súperom Kolumbijčana ale bude Warren Barguil, ktorý sťahuje meter za metrom.
     
    5 km
    Pekný nástup predviedol Warren Barguil, ale za neho sa dokázal zavesiť Alberto Contador. Navyše, El Pistolerovi bude môcť pomôcť Bauke Mollema, ktorý sa tam ocitol z prvotného úniku. Na Chrisa Frooma a spol. získala táto trojica už 20 sekúnd.
     
    6 km
    Darwin Atapuma sa dostáva cez Alexeja Lutsenka. Kazach nestačí tempu svojho súpera a zrejme sa nedokáže zavesiť do háku. Kolumbijčan má ale oproti pelotónu náskok už len dvoch minút a do konca je ešte náročných 6 000 metrov.
    Alexejovi Lutsenkovi sa náskok znižuje, bude dostihnutý?

     
    7 km
    Darwin Atapuma sťahuje náskok vedúceho pretekára kazašskej Astany. Aktuálne vedie Alexej Lutsenko už len o dvadsať sekúnd. Kolumbíjčan je lepší vrchár a je len otázkou času, kedy Kazacha dostihne. Momentálne je najväčším favoritom dnešnej etapy.
     
    8 km
    Úprimne, trošku nechápem taktiku tímu AG2R La Mondiale. Už poriadne dlho sú na čele pelotónu, ale Romain Bardet sa ešte o nič nepokúsil. Najťažšie úseky ešte len prídu, no jeho tímoví kolegovia strácajú sily. Najsviežejšie nevyzerá ani Alberto Contador.
     
    9 km
    Alexej Lutsenko je blízko, ale zároveň aj strašne ďaleko od najväčšieho víťazstva svojej kariéry. Momentálne vedie o 45 sekúnd, čo predstavuje náskok približne 200 metrov. Tempo sa snaží rozprúdiť Darwin Atapuma.
     
    10 km
    Stále čakáme na útoky jazdcov na celkové poradie. V skupine hlavných favoritov sme videli aj pekné športové gesto, keď Thomas De Gendt pogratuloval Warrenovi Barguilovi, ktorého už nikto nemôže predbehnúť v súboji o bodkovaný dres. Francúz potrebuje už len dôjsť do Paríža.
    Trojčlenná skupina stráca na čelo pretekov 45 sekúnd.

     
    11 km
    Veľmi dobrý výkon dnes predvádza Tony Gallopin, ktorý so doskočil Darwina Atapumu a Daniela Navarra. V pelotóne sme okrem toho videli v problémoch Jarlinsona Pantana z tímu Trek – Sefafredo. Náskok prvého Kazacha je stále 35 sekúnd.

    Miroslav Kováčik

    Celkové poradie po 18. etape:
    1. Chris Froome (Team Sky) 78:08:19 hod.
    2. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) + 23 s.
    3. Rigoberto Uran (Cannondale - Drapac) + 29 s.
    4. Mikel Landa (Team Sky) + 1:36 min.
    5. Fabio Aru (Astana) + 1:55 min.
    6. Daniel Martin (Quick-Step Floors) + 2:56 min.
    7. Simon Yates (Orica - Scott) + 4:46 min.
    8. Louis Meintjes (UAE Team Emirates) + 6:52 min.
    9. Warren Barguil (Sunweb) + 8:22 min.
    10. Alberto Contador (Trek - Segafredo) + 8:34 min.
    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Warren Barguil (Sunweb) 4:40:33 hod.
    2. Darwin Atapuma (UAE Team Emirates) + 20 s.
    3. Romain Bardet (AG2R La Mondiale)
    4. Chris Froome (Team Sky)
    5. Rigoberto Uran (Cannondale - Drapac) + 22 s.
    6. Mikel Landa (Team Sky) + 32 s.
    7. Louis Meintjes (UAE Team Emirates) + 37 s.
    8. Daniel Martin (Quick-Step Floors) + 39 s.
    9. Simon Yates (Orica - Scott) + 59 s.
    10. Alberto Contador (Trek - Segafredo) + 1:09 min.
    Výsledky horskej prémie Col de Vars:
    1. Alexej Lutsenko (Astana) 10 bodov.
    2. Tony Gallopin (Lotto Soudal) 8b.
    3. Darwin Atapuma (UAE Team Emirates) 6b.
    4. Romain Sicard (Direct Energie) 4b.
    5. Daryl Impey (Orica - Scott) - 2b.
    6. Andrew Talansky (Cannondale - Drapac) 1b.

    Výsledky šprintérskej prémie:
    1. Sonny Colbrelli (Bahrain – Merida) 20b.
    2. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 17b.
    3. Dion Smith (Wanty – Groupe Gobert) 15b.
    4. Tony Gallopin (Lotto Soudal) 13b.
    5. Lilian Calmejane (Direct Energie) 11b.
    6. Elie Gesbert (Fortuneo – Oscaro) 10b.
    7. Jurgen Roelandts (Lotto Soudal) 9b.
    8. Nicolas Edet (Cofidis) 8b.
    9. Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) 7b.
    10. Jesus Herrada (Movistar) 6b.
    11. Marco Marcato (UAE Team Emirates) 5b.
    12. Sylvain Chavanel (Direct Energie) 4b.
    13. Romain Sicard (Direct Energie) 3b.
    14. Ben Swift (UAE Team Emirates) 2b.
    15. Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) 1b.

    Výsledky horskej prémie Côte des Demoiselles Coiffées:
    1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 2 body.
    2. Nicolas Edet (Cofidis) 1 bod.