14. etapa: Blagnac - Rodez Víťaz: Michael Matthews (Sunweb) (kon.)
koniec udalosti
14. etapa: Blagnac - Rodez

Víťaz: Michael Matthews (Sunweb)

Sobota 15.07.2017, 13:20Tour de France
     
    Dnešná etapa nebola divácky príliš atraktívna, samozrejme s výnimkou posledných dvadsiatich kilometrov. V klasikárskom dojazde mal najviac síl Michael Matthews, ktorý predstihol aj Grega van Avermaeta. Veľmi chybu ale v závere spravil Fabio Aru, ktorý nezvládol pomerne ľahký dojazd a prepustil žltý dres Chrisovi Froomeovi. Zajtra nás čaká zaujímavá horská etapa, no Talian do nej nebude vstupovať v pozícii lídra, ale so stratou 19 sekúnd. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (17:59:14)
     
    CIEĽ
    Tak pozor! Fabio Aru záver dnešnej etapy absolútne nezvládol. Do cieľa prišiel s takmer pol minútovou stratou, a tak nečakane prichádza o žltý dres. Ťažko odhadovať či mal Talian nejaké technické problémy, no každopádne prenecháva najcennejší dres opäť Chrisovi Froomeovi.
    Michael Matthews oslavuje druhé víťazstvo na Tour de France.

     
    CIEĽ
    Sledovali sme ďalšiu dramatickú koncovku! Napokon to veľmi dobre rozbehol Philippe Gilbert, no prakticky len pripravil pozíciu pre MICHAELA MATTHEWSA. Austrálčan v záverečnom špurte zlomil Grega van Avermaeta a pre nemecký tím Sunweb získava druhé víťazstvo po sebe. Tretie miesto obsadil Edvald Boasson Hagen z Dimension Data.
     
    1 km
    Posledný kilometer. Je to opäť veľmi tesné a uvidíme, kto sa napokon bude tešiť. Favoriti si všetci po kope. Komu zostalo najviac síl do záverečného stúpania?
     
    2 km
    Na čele pelotónu je momentálne stále Jack Bauer z tímu Quick-Step Floors. Zatiaľ vpredu nevidíme Philippa Gilberta, a tak zrejme pôjde belgické zoskupenie na českého cyklistu Zdeněka Štybara.
     
    3 km
    Do konca dnešnej etapy zostávajú posledné tri kilometre. Momentálna situácia je veľmi neprehľadná, no bojovať o víťazstvo môžu všetci papieroví favoriti, vrátane Michaela Matthewsa či Grega van Avermaeta.
     
    4 km
    Vpredu je aj český pretekár Zdeněk Štybar. Quick- Step Floors pracuje veľmi dobre a myslím si, že zatiaľ majú práve pretekári v modrých dresoch najlepšiu pozíciu pred záverečným stúpaním.
     
    5 km
    Maurits Lammertink to ešte skúša sám. Odpútal sa od svojich kolegov a vypracoval si ešte maličký náskok. Teraz poriadne dupol do pedálov, ale medzeru sa snaží zalepiť jeden z jazdcov Quick-Stepu Floors.
     
    6 km
    Cyklisti majú za sebou ďalší kilometer. Podľa televíznej grafiky má štvorčlenný únik náskok 130 metrov, čo je prakticky nič. Maurits Lammertink z Kaťuše – Alpecin sa pozerá za seba a vie, že to zrejme nevyjde.
     
    7 km
    Do čela pelotónu sa dostali pretekári tímu Sky, ktorí majú dvoch jazdcov do celkového poradia. Pomaly si vylepšuje pozíciu aj Philippe Gilbert, ktorý bude zrejme hlavnou zbraňou Quick-Stepu Floors.
     
    8 km
    Tempo vedúceho kvarteta ťahajú spomínaný Pierre-Luc Périchon a Maurits Lammertink. Ich snaha ale zrejme nebude odmenená, pretože náskok veľmi rýchlo klesol pod desať sekúnd.
     
    9 km
    Vedúca štvorica má mierny náskok, podľa grafiky na úrovni 15 sekúnd. Je ale jasné, že Damiano Caruso ani Niklas Arndt ťahať tempo nebudú, keďže ich tímy majú silnejších pretekárov v zálohe.
     
    10 km
    Tím Kaťuša – Alpecin sa snaží trošku roztrhať pelotón. Po Tonym Martinovi zaútočil Maurits Lammertink, no okamžite chce jeho snahu stopnúť Damiano Caruso z tímu BMC Racing. Primotal sa tam aj Pierre-Luc Périchon z Fortuneo – Oscaro.
     
    12 km
    Thomas De Gendt to nedotiahne do úspešného konca. Belgický pretekár je v nekaterizovanom stúpaní dostihnutý, a tak si to o víťazstvo rozdajú najväčší favoriti. Pelotónu robí mierne problémy nástup Tonyho Martina, ale Nemec neuspeje.
    Pohľad na cieľový priestor dnešnej klasikárskej etapy.

     
    14 km
    Thomas De Gendt prišiel o pol minútu svojho náskoku. Nevyzerá to s ním dobre, no minimálne červené číslo by mu nemalo uniknúť. Cyklisti prechádzali popri hrade Bonnecombe, ktorý bol postavený už v 12. storočí a dnes sa tu konajú kultúrno-vzdelávacie aktivity.
     
    16 km
    Dopredu sa dostáva aj tím BMC Racing, ktorý sa bude snažiť pripraviť čo najlepšiu pozíciu pre Grega van Avermaeta. V roku 2015 Belgičan uspel, keď na cieľovej páske zdolal po skvelom špurte Petra Sagana.
     
    18 km
    Pelotón teraz letí rýchlosťou takmer 70 km/h. V tomto zjazde sa dá skutočne veľa získať, no hrozia aj pády, ktorých sme na tohtoročnej Starej dáme videli už viac ako dosť. Marcel Kittel stráca šesť minút.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Michael Matthews (Team Sunweb)
    2. Greg Van Avermaet (BMC Racing)
    3. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
    4. Philippe Gilbert (Quick-Step Floors)
    5. Jay McCarthy (Bora Hansgrohe)
    6. Sonny Colbrelli (Bahrain – Merida)
    7. Christopher Froome (Team Sky)
    8. Daniel Martin (Quick-Step Floors)
    9. Rigoberto Uran (Cannondale – Drapac)
    10. Tiesj Benoot (Lotto Soudal)

    Výsledky horskej prémie Côte de Centrès:
    1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 2b.
    2. Thomas Voeckler (Direct Energie) 1b.
    Výsledky horskej prémie Côte du viaduc du Viaur:
    1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 2b.
    2. Thomas Voeckler (Direct Energie) 1b.

    Výsledky šprintérskej prémie:
    1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 20b.
    2. Maxime Bouet (Fortuneo – Oscaro) 17b.
    3. Thomas Voeckler (Direct Energie) 15b.
    4. Reto Hollenstein (Kaťuša – Alpecin) 13b.
    5. Timo Roosen (Lotto NL – Jumbo) 11b.
    6. Marcel Kittel (Quick-Step Floors) 10b.
    7. Michael Matthews (Team Sunweb) 9b.
    8. Fabio Sabatini (Quick-Step Floors) 8b.
    9. André Greipel (Lotto Soudal) 7b.
    10. Sonny Colbrelli (Bahrain – Merida) 6b.
    11. Jack Bauer (Quick-Step Floors) 5b.
    12. Roy Curvers (Team Sunweb) 4b.
    13. Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) 3b.
    14. Amaël Moinard (BMC Racing) 2b.
    15. Danilo Wyss (BMC Racing) 1b.