koniec zavodu
Veľká cena Rakúska

Víťaz: Valtteri Bottas (Mercedes)

Nedeľa 09.07.2017, 14:00 • Red Bull Ring, Spielberg. • Formula 1
     
    Pred začiatkom pretekov sme videli množstvo fínskych fanúšikov, ktorí zrejme priali najmä Kimimu Räikkönenovi. Ten skončil piaty, a tak ich potešil aspoň Valtteri Bottas. Ten vyhral svoje druhé preteky vo Formuly 1, keď bol o približne pol sekundu rýchlejší ako Sebastian Vettel. Ten napriek tomu zvýšil svoj náskok v boji o majstrovský titul a pred Lewisom Hamiltonom vedie o 20 bodov. Skvelý výsledok zajazdil šiesty Romain Grosjean a prvú desiatku uzatvárajú pretekári tímov Force India a Williamsu. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok nedele. (15:36:22)
    Valtteri Bottas a jeho radosť z dnešného víťazstva.

     
    Koniec závodu.
     
    CIEĽ
    Veľkú cenu Rakúska vyhráva VALTERRI BOTTAS! Fínsky pilot to napokon zvládol a v poslednom kole udržal za sebou Sebastiana Vettela. Okrem toho má veľkú radosť aj Daniel Ricciardo, ktorý piatykrát za sebou končí na stupňoch víťazov. Zmiešané pocity bude mať Lewis Hamilton, ktorý si polepšil o štyri miesta, no stratil ďalšie body v súboji o majstrovský titul.
     
    70
    Už len dve kolá nám zostavujú do konca dnešných pretekov. Vlani sa rozhodlo o víťazstve v poslednom kole a bude tomu tak aj dnes. Sebastian Vettel tlačí na pílu a stráca už len pol sekundu.
     
    69
    Sledujeme aj dramatický súboj o tretie miesto. Daniel Ricciardo sa bráni zubami-nechtami a Lewis Hamilton sa snaží dostať sa na stupne víťazov. Takisto ale nemôže úplne riskovať, podobne ako minulý rok.
     
    68
    Sebastian Vettel teraz musí hromžiť na celý svet. Do cesty sa mu totiž priplietol Sergio Pérez a navyše to bolo v sekcii dvoch ľavých pomalších zákrut. Napriek tomu zajazdil rovnaký čas ako Valtteri Bottas.
     
    67
    Tak pozor! V poslednom kole bol Sebastian Vettel rýchlejší o sedem desatín sekundy ako Valtteri Bottas. Nemec znížil svoj odstup na menej ako sekundu, a tak Nemec ešte môže zabojovať o víťazstvo.
     
    66
    Po dlhom čase bol Valtteri Bottas rýchlejší ako Sebastian Vettel. Bolo to len o necelú desatinku, no pre fínskeho pilota je dôležité, že odstup neklesol. Medzitým stráca Lewis Hamilton na tretie miesto 1,2 sekundy.
     
    65
    Sergio Pérez teraz upozornil svoj tím na to, že v treťom sektore padlo niekoľko dažďových kvapiek. Do konca pretekov ale zostáva veľmi málo času. Lewis Hamilton opäť zlepšil traťový rekord.
     
    64
    Sebastian Vettel v posledných dvoch kolách dokopy stiahol na Valtteriho Bottasa pol sekundy. No neviem, či to štvornásobný majster sveta stihne. Momentálne stráca menej ako dve sekundy.
     
    62
    Už sa nám to kráti a do konca zostáva menej ako desať kôl. V poslednom kole zajazdil Sebastian Vettel veľmi dobré kolo, ale jeho fínsky konkurent sa drží na podobnej úrovni.
     
    61
    Sebastian Vettel momentálne stráca už len 2,5 sekundy. Ešte lepšie je na tom Leiws Hamilton, ktorý sa dostáva k monopostu Daniela Ricciarda na rozdiel 1,5 sekundy. Navyše, ten má pred sebou premávku jazdcov o kolo späť.
     
    60
    Odjazdených máme už šesťdesiat kôl a pretekári toho už musia mať skutočne plné zuby. Lewis Hamilton sa sťažuje na svoje pneumatiky, no paradoxne zajazdil ďalšie skvelé rýchle kolo.
     
    59
    Pomaly sa dostávame do záverečnej štvrťhodiny dnešných pretekov. Najlepšie karty v rukách má Valtteri Bottas, ktorý môže získať druhé víťazstvo v tejto sezóne. Doposiaľ, jediný triumf dosiahol v Rusku.
     
    58
    Najrýchlejšie kolá sa teraz striedajú pomerne často. Traťový rekord už nedrží Kimi Räikkönen, ale opäť Lewis Hamilton. Jazdec tímu Mercedes bol ale len o desatinu rýchlejší ako Daniel Ricciardo.
     
    57
    Felipe Massa je momentálne veľmi rýchly a doťahuje sa na siedmeho Estebana Ocona. V poslednom kole bol Sebastian Vettel o šesť desatín pomalší ako Valtteri Bottas, čo nie je dobrá správa pre fanúšikov pilota Ferrari.
     
    56
    Kimi Räikkönen dnes nemá šťastie na pilotov, ktorí sú o kolo pozadu. Teraz sa príliš športovo nezachoval ani Jolyon Palmer z Renaultu, ktorý mohol byť ohľaduplnejší voči obľúbenému fínskemu pilotovi.
     
    55
    Štvornásobný majster sveta sťahuje desatinku po desatinke. Momentálne stráca už len okolo troch sekúnd. Podobný odstup je aj medzi Danielom Ricciardom a Lewisom Hamiltonom.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky Veľkej ceny Rakúska:
    1. Valtteri Bottas (Mercedes) 1:21:48,523
    2. Sebastian Vettel (Ferrari) + 0,658
    3. Daniel Ricciardo (Red Bull) + 6,012
    4. Lewis Hamilton (Mercedes) + 7,430
    5. Kimi Räikkönen (Ferrari) + 20,370
    6. Romain Grosjean (Haas) + 1:13,160
    7. Sergio Pérez (Force India) + 1 kolo
    8. Esteban Ocon (Force India) + 1 kolo
    9. Felipe Massa (Williams) + 1 kolo
    10. Lance Stroll (Williams) + 1 kolo
    11. Jolyon Palmer (Renault) + 1 kolo
    12. Stoffel Vandoorne (McLaren Honda) + 1 kolo
    13. Nico Hülkenberg (Renault) + 1 kolo
    14. Pascal Wehrlein (Sauber) + 1 kolo
    15. Marcus Ericsson (Sauber) + 2 kolá
    16. Daniil Kvyat (Toro Rosso) + 3 kolá

    Nedokončili:

    Carlos Sainz (Toro Rosso)
    Kevin Magnussen (Haas)
    Fernando Alonso (McLaren Honda)
    Max Verstappen (Red Bull)

    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. rad: Valtteri Bottas (Mercedes) – Sebastian Vettel (Ferrari)
    2. rad: Kimi Räikkönen (Ferrari) – Daniel Ricciardo (Red Bull)
    3. rad: Max Verstappen (Red Bull) – Romain Grosjean (Haas)
    4. rad: Sergio Pérez (Force India) – Lewis Hamilton (Mercedes)
    5. rad: Esteban Ocon (Force India) – Carlos Sainz (Toro Rosso)
    6. rad: Nico Hülkenberg (Renault) – Fernando Alonso (McLaren Honda)
    7. rad: Stoffel Vandoorne (McLaren Honda) – Daniil Kvyat (Toro Rosso)
    8. rad: Kevin Magnussen (Haas) – Jolyon Palmer (Renault)
    9. rad: Felipe Massa (Williams) – Lance Stroll (Williams)
    10. rad: Marcus Ericsson (Sauber) – Pascal Wehrlein (Sauber)