Amsterdam – GA Eagles 4:0 (kon.) | Excelsior – Feyenoord 3:0 (kon.) | Groningen – Eindhoven 1:1 (kon.)
Kerkrade – Willem II 1:0 (kon.) | Utrecht – Arnhem 1:0 (kon.) | Heracles – Den Haag 4:0 (kon.)
Nijmegen – Alkmaar 2:1 (kon.) | Zwolle – Heerenveen 2:1 (kon.) | Sparta Rotterdam – Twente 1:0 (kon.)
koniec
NEC Nijmegen
2:1 (1:1)
AZ Alkmaar
cz Nedeľa 07.05.2017, 14:30 • Goffertstadion, Nijmegen • Holandská Eredivisie • 33. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Alireza Jahanbakhsh dokázal v závěru prvního poločasu odpovědět na úvodní gól Juliana von Haackeho, jenže po přestávce byl vyloučen bez jakéhokoliv napomenutí Ridgeciano Haps a Nijmegen dokázal v důležitém souboji o záchranu převahu využít, když se v závěru prosadil střídající Taiwo Awoniyi. Konečný výsledek: NEC Nijmegen 2 AZ Alkmaar 1. (16:28:04)
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Za pár okamžiků se rozeběhne poslední minuta!
     
    90+1
    Alkmaar se pokusil vyrovnat, jeho střela zpoza vápna ale byla zablokována a Joris Delle si došel pro míč.
     
    90
    Nad rámec utkání byly nastaveny 3 minuty.
     
    89
    Taiwo Awoniyi dostal žlutou kartu za oslavu svého gólu.
    88. Taiwo AWONIYI - 2:1
     
    88
    Nijmegen právě vstřelil branku!
    Lorenzo Burnet krásně odcentroval z levého křídla a na jeho parádní centr si naběhl střídající TAIWO AWONIYI, který hlavou zamířil k pravé tyči a strhává těsně před koncem vedení na stranu Nijmegenu!
     
    86
    Střídání v týmu NEC Nijmegen: ze hřiště odchází Julian von Haacke, přichází Stefan Mauk.
     
    85
    Do konce utkání zbývá odehrát pouze pět minut. Dokáže Nijmegen zvítězit nad oslabeným Alkmaarem, který dohrává zápas od 60. minuty bez vyloučeného Ridgeciana Hapse? V současné chvíli to vypadá na dělbu bodů.
     
    83
    Střídání v týmu NEC Nijmegen: ze hřiště odchází Wojciech Golla, přichází Taiwo Awoniyi.
     
    82
    Dario Dumić napřáhl zpoza šestnáctky stejně jako v závěru prvního poločasu k nádherné táhlé střele, která se ze vzduchu snášela přesně k levé tyči, jenže Tim Krul byl u ní včas! Konečně šance, kterých je jako šafránu.
     
    82
    Alireza Jahanbakhsh viděl za svůj faul žlutou kartu.
     
    81
    Janio Bikel byl zřejmě hráčem, který se snažil na pravé straně šestnáctky dostat k přízemnímu centru, a také dostal, jenže jeho následný pas před bránu byl sražen na rohový kop, který byl vzápětí odvrácen do bezpečí.
     
    80
    Velice rád bych Vám popsal nějakou velkou šanci nebo gól, jenže není jak. Nijmegen je sice oslabenému soupeři velice aktivní, jenže jeho přízemní centry jsou odvraceny.
     
    77
    Pokud dnes Nijmegen nevyhraje, bude muset spoléhat na to, že jeho konkurenti zaváhají a o jeho záchraně rozhodne poslední kolo. Pro fanoušky je ale dobře, že to bude drama až do konce. Samozřejmě ty nezaujaté.
     
    75
    Do konce zápasu zbývá patnáct minut a Nijmegen se po přestávce marně snaží dostat do zakončení, natož ke vstřelení nějakého gólu, který by znamenal jeho vítězství a důležité tři body v boji o záchranu.
     
    73
    Zatímco v prvním poločase jsme sledovali velice pohledný fotbal, po přestávce zatím na nějaký gól čekáme marně, stejně jako na slibnou brankovou příležitost. AZ dobře brání.
     
    70
    Do konce zápasu zbývá odehrát dvacet minut a fanoušci Nijmegenu chtějí vidět gól. Jen připomínáme, že domácí fotbalisté dnes bojují o záchranu a potřebují nutně 3 body.
     
    66
    Nijmegen na levé straně hřiště vybojoval rohový kop a jeden z domácích hráčů ze vzdálenější pravé strany šestnáctky vrátil míč před bránu, Dario Dumić ale hlavičkoval vedle levé tyče. Domácí touží po vedení.
     
    65
    Fanoušci Nijmegenu se snaží povzbuzovat svůj tým, co to jde. Ke střele se ale nyní dostal hostující Derrick Luckassen, do jeho přízemní rány zpoza šestnáctky se ale vrhl ve skluzu jeden z hráčů Nijmegenu a brankář Joris Delle ukryl míč v náručí. Nakonec snadný zákrok.
     
    64
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Levi Garcia, přichází Thomas Ouwejan.
     
    63
    Arnaut Groeneveld to přehnal s důrazem a viděl žlutou kartu.
     
    62
    Alkmaar bude dohrávat více než třicet minut o deseti i s nastavením a to je obrovská šance pro hráče Nijmegenu.
     
    60
    Ridgeciano Haps byl vyloučen, a to hodně přísně, protože Ali Messaoud před střídačkami zřejmě nasimuloval faul!
     
    59
    Střídání v týmu NEC Nijmegen: ze hřiště odchází Kévin Mayi, přichází Ferdi Kadioglu.
     
    57
    Střídající Iliass Bel Hassani se pokoušel přehodit Jorise Delleho lobem zpoza šestnáctky, jenže s největší pravděpodobností kvůli předchozímu faulu byl zbytečný.
     
    55
    Nijmegen vybojoval na pravé straně hřiště rohový kop, jenže následný centr se od jednoho z jeho hráčů odrazil pouze do zámezí a následoval odkop od brány Tima Krula.
     
    54
    Hra se přelévá ze strany na strany a sledujeme velice atraktivní utkání, po přestávce se ovšem ani jeden z týmů nedostal ke střele na bránu. Oba celky velice dobře a pečlivě brání.
     
    52
    Alkmaar se snaží po přestávce otočit utkání na svou stranu a před pár okamžiky napřáhl zpoza šestnáctky k táhlé střele, která těsně nad zemí zamířila vedle levé tyče domácí brány.
     
    50
    Stijn Wuytens u postranní čáry ve středu hřiště ostrým skluzem sestřelil Kévina Mayiu a zaslouženě viděl žlutou kartu.
     
    48
    Na opačné straně mohl zahrozit Alkmaar, jenže jeho střílený centr do šestnáctky nakonec žádné nebezpečí nepřinesl.
     
    47
    Nijmegen vykročil do druhého poločasu dobře, jenže následný centr zpoza šestnáctky zamířil daleko vedle levé tyče do území, kde nebyl žádný z domácích fotbalistů.
     
    46
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Joris van Overeem, přichází Iliass Bel Hassani.
     
    46
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Rens van Eijden, přichází Ben Rienstra.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 15:32.
     
    Nijmegen se po vlažných deseti minutách ujal vedení, když se po téměř půl hodině hry prosadil Julian von Haacke, na jehož gól těsně před přestávkou odpověděl Alireza Jahanbakhsh. Nad rámec prvního poločasu se nastavovala jedna minuta a Dario Dumić napřáhl ze střední vzdálenosti k parádní střele, Tim Krul ji ovšem sekundu před přestávkou vytáhl nad. Skóre po prvním poločase: NEC Nijmegen 1 AZ Alkmaar 1.
     
    45+2
    První poločas skončil.
    45+2. Dario Dumić parádní ranou protáhl Tima Krula!
     
    45+2
    Dario Dumić napřáhl ze střední vzdálenosti k fantastické táhlé střele, která mířila přesně do levého horní rohu, Tim Krul ovšem vytáhl úžasný zákrok a z pod břevna míč vytáhl pravou rukou nad!
     
    45+1
    Minuta z nastavení je téměř pryč a Nijmegen se vrhá vpřed.
     
    45
    Nad rámec prvního poločasu byla nastavena 1 minuta.
     
    44
    Nijmegen v závěru prvního poločasu inkasoval a to pro jeho hráče může být velká rána. Uvidíme, jak se s tím poperou.
    43. Alireza JAHANBAKHSH - 1:1
     
    43
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Fred Friday poslal do šestnáctky krásnou kolmou přihrávku, které se sice Joris van Overeem nedokázal, míč se ovšem odrazil doprava, kde ho ALIREZA JAHANBAKHSH přízemní střelou pohodlně poslal do prázdné brány – 1:1!
     
    43
    Alireza Jahanbakhsh centroval z pravé strany hřiště a napálil míč přímo do obličeje stínícího Arnauta Groenevelda, který zůstal ležet na hrací ploše a musí být nyní ošetřován.
     
    42
    Nijmegen posílal do šestnáctky krásnou kolmou přihrávku, jenže jeden z domácích hráčů k ní měl příliš daleko a vybíhající Tim Krul ho po rychlém pádu na zem ukryl ve svém náručí.
     
    41
    Alireza Jahanbakhsh byl zřejmě hráčem, který z pravé strany posílal do šestnáctky pěkný přízemní diagonální centr, jenže se točil ven z brány a žádný ze spoluhráčů ho nedokázal trefit.
     
    40
    Nijmegen předvádí velice pohledný a útočný fotbal, zatímco Alkmaar se po úvodních deseti minutách nechal zatlačit.
     
    39
    Po dalším centru ze hry míč z pravé strany nebezpečně propadl k přední tyči, kde se zřejmě Julian von Haacke dostal z otočky ke střele pravačkou, tak nakonec to byl Wojciech Golla, jehož střela byla dvojicí obránců Alkmaaru zablokována.
     
    38
    Nijmegen po stříleném centru z pravého křídla vybojoval rohový kop a po jeho rozehrání jeden z domácích hráčů na vzdálenější pravé tyči vracel míč hlavou před bránu, hosté ho ale odvrátili.
     
    37
    Domácí fotbalisté rozehráli na levé straně hřiště standardní situaci, jenže následný centr uprostřed šestnáctky bez problému stáhl ze vzduchu do svých rukavic připravený brankář Tim Krul.
     
    36
    Do konce prvního poločasu zbývá odehrát necelých deset minut a v hledišti je cítit nervozita. Nijmegen ovšem vede 1:0!
     
    35
    Nijmegen dělí od záchrany pouhé dva body, přesto musí oba dva zbývající zápasy vyhrát a čekat, jak budou hrát jeho soupeři.
     
    34
    AZ Alkmaar už nemá příliš o co hrát, v letošní sezóně Eredivisie si už před několika koly zajistil playoff o UEFA Europa League. Nijmegen musí hrát naplno, bojuje totiž o záchranu.
     
    33
    Nijmegen se ujal míče a přešel do útoku, který zakončil Kévin Mayi, jeho střela zpoza šestnáctky ale byla hodně nepřesná a málem trefila pravý rohový praporek. Následovala omluva spoluhráčům, kterým mohl přihrávat.
     
    32
    Hosté se poté pokusili zahrozit na opačné straně hřiště, přízemní centr z ostrého úhlu ale zkrotil na přední tyči Joris Delle.
     
    31
    Alkmaar se snažil rychle odpovědět po levém křídle, jenže následná kolmá přihrávka hostům nevyšla a skončila v zámezí.
    30. Julian VON HAACKE - 1:0
     
    30
    Nijmegen právě vstřelil branku!
    JULIAN VON HAACKE si naběhl do šestnáctky na krásnou kolmou diagonální přihrávku a po převzetí míče pod tlakem jemným obloučkem přehodil vybíhajícího Tima Krula! Nijmegen se zaslouženě ujal vedení a míří za třemi body!
     
    29
    Domácí dostávají Alkmaar pod velký tlak, na pravé straně hřiště z pohledu hostů ale nyní odvedl skvělou práci Joris van Overeem, který zastavil akci domácího týmu a odvrátil míč do zámezí.
     
    28
    Nijmegen je sice herně výrazně lepší, jenže na druhou stranu AZ Alkmaar skvěle brání a zatím domácí pustil pouze k jedné střele.
     
    27
    Lorenzo Burnet využil volného prostoru na levé straně hřiště k centru do šestnáctky, jenže jeho pas byl příliš dlouhý a na vzdálenější pravé straně hřiště skončil za postranní čárou.
     
    26
    Domácí fotbalisté hrají po vlažném úvodu velice sympaticky a zasloužili by si za svou aktivitu vstřelit gól. Všichni ale dobře víme, že na zásluhy se nehraje a i herně lepší tým může prohrát.
     
    25
    Nijmegen na levé straně hřiště vybojoval standardní situaci a do šestnáctky posílal pěkný centr, který byl velmi prudký, nakonec ale našel pouze hlavu jednoho z obránců hostujícího AZ.
     
    24
    Nijmegen si vytvořil první slibnou brankovou příležitost a na opačné straně hřiště zůstal ležet na hrací ploše Derrick Luckassen, který musel být ošetřován a poté odešel za postranní čáru.
    23. Jay-Roy Jornell Grot se ocitl v první slibné příležitosti.
     
    23
    Jay-Roy Jornell Grot si na levé straně hřiště naběhl na krásnou přihrávku vzduchem za obranu a poté míč zatáhl do šestnáctky, na jejíž levé straně napřáhl z ostrého úhlu k prudké přízemní střele, jenže zamířil pouze doprostřed brány, kde byl včas na zemi bývalý brankář Newcastlu United Tim Krul!
     
    23
    Hosté tentokrát rozehráli rohový kop na levé straně hřiště, následný centr na přední tyč byl ale odvrácen, stejně jako centr z pravé strany hřiště, který hned vzápětí přišel z pravé strany.
     
    22
    Alkmaar úspěšně brání a nyní se snaží na delší dobu udržet míč na svých kopačkách. Vzápětí ovšem přišla rychlá akce po levém křídle a přízemní centr, který byl sražený na další rohový kop.
     
    21
    Nijmegen je během posledních okamžiků směrem vpřed aktivnější a Alkmaar jako by čekal, s čím domácí hráči vyrukují.
     
    20
    Jeden z hráčů Nijmegenu se snažil po levé straně drze proniknout do šestnáctky, mezi dvěma protihráči se ale neprotáhl.
     
    19
    Útok Nijmegenu nakonec nic nepřinesl a uprostřed obranné poloviny Alkmaaru zůstal jeden z hostů ležet na hrací ploše. Po pár okamžicích se ale zvedl a utkání může opět pokračovat.
     
    18
    Nijmegen po pravé straně hřiště rozjel nadějnou útočnou akci, jenže v blízkosti šestnáctky si nerozuměl se svými spoluhráči Kévin Mayi, který chtěl roztáhnout hru směrem k pravému rohovému praporku, žádný ze spoluhráčů ho ale nepochopil.
     
    17
    Ze zápasu uplynulo úvodních patnáct minut a nutno konstatovat, že oba týmy zatím míří hodně nepřesně a čekáme na střelu na bránu. Oba brankáři jsou zatím mezi třemi tyčemi bez práce.
     
    16
    Alkmaar na levé straně hřiště rozehrál standardní situaci a jeden z hostujících fotbalistů se rozhodl pro přímou střelu na bránu, která z velké vzdálenosti zamířila vysoko nad bránu.
     
    15
    Fred Friday byl zřejmě hráčem, který se po autovém vhazování z pravé strany snažil na přední tyči udržet míč zády k bráně proti trojici protihráčů, proti trojnásobné přesile ovšem neuspěl.
     
    14
    Alkmaar měl skvělý vstup do zápasu a během úvodních deseti minut dominoval, jenže po žádném z centrů se k ohrožení brány nedostal a nyní začínají vystrkovat rohy domácí fotbalisté Nijmegenu.
     
    13
    Ali Messaoud se postavil k rozehrání volného přímého kopu a z volného přímého kopu chtěl technickou střelou obstřelit zeď a zamířit do vzdálenějšího pravého horního rohu brány, jenže střela se mu nepovedla a míč opět zamířil vysoko nad břevno.
     
    12
    Arnaut Groeneveld se odvážně vrhl mezi trojici protihráčů a v blízkosti šestnáctky vybojoval pro Nijgemen volný přímý kop.
     
    11
    Další útočnou snahu Alkmaaru se snažil rozvinout Julian von Haacke, jeho kolmá přihrávka z pravé strany hřiště ale skončila pouze u brankáře Tima Krula, který poté v klidu rozehrál nohou.
     
    10
    Nijmegen se dostal k míči a poprvé v zápase velice dobře kombinoval na polovině soupeře, kde vybojoval standardní situaci. Domácí rozehráli velice rychle a poté přišla střela ze střední vzdálenosti, která zamířila vysoko nad bránu Alkmaaru.
     
    9
    Nijmegen dnes bojuje o záchranu a osobně bych od něj čekal mnohem více. Samozřejmě, že Alkmaar je obrovským favoritem zápasu, na to se ovšem domácí fotbalisté nemohou ohlížet.
     
    8
    Další rohový kop v podání Alkmaaru z pravé strany hřiště tentokrát přinesl zakončení, Stijn Wuytens si na vzdálenější levé tyči dokázal najít volný prostor, hlavičkoval ovšem vedle levé tyče.
     
    7
    Alkmaar po rozehrání standardní situace přenesl hru doprava, odkud do šestnáctky hosté posílali další nebezpečný střílený centr, na přední tyči ho ovšem domácí hráči dokázali odvrátit.
     
    6
    Julian von Haacke na pravé straně obranné poloviny svého týmu ostrým skluzem sestřelil Stijna Wuytense, který stačil včas nadskočit, jinak by to schytal naplno a možná by došlo ke zranění.
     
    5
    Jonas Svensson se snažil zrychlit hru na pravé straně hřiště, jeho kolmá přihrávka ale dopadla úplně stejně jako ta v podání domácích fotbalistů. Byla nepřesná a skončila v zámezí.
     
    4
    Nijmegen se snažil v rychlém sledu prosadit podél levé a poté pravé postranní čáry, jenže ani v jednom případě útok domácího celku k ničemu nevedl, ve druhém případě kvůli nepřesnému pasu.
     
    3
    Fotbalisté Alkmaaru na pravé straně hřiště rozehráli rohový kop, po centru do šestnáctky se ale do zakončení nedostali a poprvé v zápase se mohli vydat směrem vpřed hráči Nijmegenu.
     
    2
    Fred Friday si na pravé straně šestnáctky pěkně zpracoval míč po kolmé přihrávce a po uvolnění se mezi dvěma protihráči poslal před bránu přízemní centr, který byl sražen na rohový kop.
     
    1
    Hlavní rozhodčí Jochem Kamphuis dal právě pokyn k zahájení zápasu, jehož výkop obstarali hráči AZ Alkmaar. Hosté se ihned vrhli do útoku po pravém křídle, po následném přízemním stříleném centru se ale míč na přední tyči od jednoho z hráčů Alkmaaru odrazil vedle pravé tyče a kopalo se od brány.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Fotbalisté obou týmů už jsou připraveni v tunelu Gofferstadionu a důležitý zápas z pohledu domácího Nijmegenu, který má dvě utkání na to, aby se zachránil v Eredivisie, bude moci za okamžik začít.
    FOTO: Hráči Nijmegenu se rozcvičují před důležitým zápasem.

     
    Úvodní sestavy:

    NEC Nijmegen: Delle – Heinloth, Dumić, Golla, Burnet – von Haacke, Messaoud, Breinburg (C) – Mayi, Jornell Grot, Groeneveld.
    Náhradníci: Smits – Leiwakabessy, Fomitschow, Kadioglu, Buwalda, J. Larsson, Mauk, Awoniyi, Bikel, Dyrestam.

    AZ Alkmaar: Krul – J. Svensson, van Eijden, Vlaar (C), Haps – Luckassen, van Overeem, S. Wuytens – Jahanbakhsh, Friday, Garcia.
    Náhradníci: Rochet – M. Johansson, B. Rienstra, Weghorst, Tanković, Bel Hassani, dos Santos, M. Seuntjens, Ouwejan, Helmer.

    Rozhodčí: Jochem Kamphuis.
     
    Do konce letošní sezóny nizozemské Eredivisie zbývají odehrát pouze dvě kola a předposlední Nijmegen už má jen dva zápasy na to, aby se zachránil, zatímco jeho dnešní soupeř Alkmaar má jisté playoff o UEFA Europa League a může do zápasu nastoupit v klidu.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.

    Tomáš Reiner

    Góly: 30. von Haacke, 88. Awoniyi – 43. Jahanbakhsh

    Karty:   63. Groeneveld (NIJ), 89. Awoniyi (NIJ) – 50. S. Wuytens (ALK), 82. Jahanbakhsh (ALK)   60. Haps (ALK)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 3:4. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 13:17.
    NEC Nijmegen: Delle – Heinloth, Dumić, Golla (83. Awoniyi), Burnet – von Haacke (86. Mauk), Messaoud, Breinburg (C) – Mayi (59. Kadioglu), Jornell Grot, Groeneveld.
    Náhradníci: Smits – Leiwakabessy, Fomitschow, Kadioglu, Buwalda, J. Larsson, Mauk, Awoniyi, Bikel, Dyrestam.

    AZ Alkmaar: Krul – J. Svensson, van Eijden (46. B. Rienstra), Vlaar (C), Haps – Luckassen, van Overeem (46. Bel Hassani), S. Wuytens – Jahanbakhsh, Friday, Garcia (64. Ouwejan).
    Náhradníci: Rochet – M. Johansson, B. Rienstra, Weghorst, Tanković, Bel Hassani, dos Santos, M. Seuntjens, Ouwejan, Helmer.

    Rozhodca: Jochem Kamphuis

    Diváci: 11500