Lotyšsko – Dánsko 3:0 (kon.) | Švajčiarsko – Slovinsko 5:4 (1:0 po s.n.) | Slovensko – Taliansko sk 3:2 (po pr.)
Bielorusko – Česko 1:6 (kon.) | Nemecko – Švédsko 2:7 (kon.) | Nórsko – Francúzsko 3:2 (kon.)
koniec
Nemecko
2:7 (1:1, 1:3, 0:3)
Švédsko
Sobota 06.05.2017, 20:15Majstrovstvá sveta • Skupina A
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:15.
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z posledného sobotňajšieho zápasu A-skupiny, ktorý vám prinesieme priamo z dejiska v Kolíne nad Rýnom. Nemci v ňom narazia na favorizovaných Švédov.

    Nemecko má za sebou úspešný štart do turnaja. Výhodu domáceho prostredia zužitkovalo v súboji proti Američanom, ktorých zdolalo tesne 2:1. Pred vypredaným hľadiskom išlo do vedenia v 11. minúte po presnom zásahu útočníka Arizony Coyotes Tobiasa Riedera. Hokejovejší a nebezpečnejší bol však zámorský výber, ktorý dlho nevedel nájsť recept na výborne chytajúceho Greissa. Podarilo sa mu to až v 51. minúte, keď vyrovnal Connor Murphy. Potom však prišlo zbytočné vylúčenie DeKeysera, ktoré Nemci potrestali. V presilovke tečoval Seidenbergov pokus od modrej čiary Hager a zabezpečil svojmu tímu tri body.

    Švédsko priviedlo na pôdu majstrovstiev sveta až šestnásť hráčov z NHL, a tak má logicky najvyššie ambície. V prvom súboji turnaja proti Rusom sa ale prejavila menšia zohratosť "troch koruniek". Švédi síce dlho vyhrávali po gólovej strele Eliasa Lindholma, ale v záverečnom dejstve sa už len bránili a boli radi, že ustrážili remízu v riadnom hracom čase, keď inkasovali iba od Andronova. Predĺženie aj nájazdy boli dlho otvorené, no v rozstrele uspelo Rusko vďaka Panarinovi, a tak švédski hokejisti zaknihovali porážku 1:2 po samostatných nájazdoch a majú na svojom konte jeden bod.

    Nemecko a Švédsko si zmerali sily na pôde MS naposledy pred dvoma rokmi v Česku. V základnej skupine vtedy vyhrali Švédi 4:3. Vlani sa oba výbery stretli v príprave pred svetovým šampionátom a zaknihovali zhodne po jednom triumfe.
     
    Úvodné zostavy:

    Nemecko: Greiss (Aus den Birken) – Krueger, Abeltshauser, D. Seidenberg (C), Müller (A), Reul, Hördler – Reimer, Ehliz, Tiffels – Rieder, Macek, Kahun – Hager, Schütz, Gogulla – Kink (A), Plachta, Y. Seidenberg – Fauser.

    Švédsko: Fasth (Läck) – Strålman, Hedman (A), Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler – E. Lindholm, V. Rask, Landeskog (A) – Krüger, Söderberg, Omark – Eriksson Ek, W. Nylander, W. Karlsson – J. Lundqvist (C), Nordström, C. Klingberg.
     
    Zaplnená LANXESS Arena už privítala aktérov dnešného zápasu. Prevahu v hľadisku majú domáci hokejisti, ale Švédov prišlo podporiť takisto množstvo fanúšikov.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:01
    Švédi sa ujali puku po úvodnom buly. Tre kronor dnes v modrých dresoch, Nemci v bielych.
     
    00:54
    Anton Strålman prihral spoza brány na modrú čiaru, odkiaľ nepresne zakončoval William Karlsson.
     
    01:34
    Jonas Brodin našiel vedľa seba voľného Olivera Ekmana-Larssona, ktorého nepríjemná strela od modrej čiary našla Greissov betón.
     
    02:10
    Švédi začínajú duel v lepšom rozpoložení. Nemci sa poctivo bránia a čakajú na chyby súpera.
     
    02:33
    Marcus Krüger tečoval puk tesne pred brankárom Thomasom Greissom, ale nemecký hrdina zo včerajšieho zápasu proti USA bol pripravený.
     
    02:49
    Nemecku nevyšiel prechod do útočného pásma. Patrick Hager tečoval puk až na ochrannú sieť.
     
    03:30
    Oliver Ekman-Larsson najskôr vystrašil Greissa prudkým nahodením na bránu a potom preveril nemeckého gólmana Jonas Brodin.
     
    03:49
    Jonas Brodin opäť skúšal pozornosť Thomasa Greissa. Nemecký brankár má od začiatku zápasu plné ruky práce.
     
    04:30
    Švédi zovreli svojho súpera v okolí brány, ale zatiaľ ťahajú puk iba po rohoch. Menia si ho medzi sebou Victor Rask a Gabriel Landeskog.
     
    04:53
    Severania pokračujú v nápore a nešetria streleckými pokusmi. John Klingberg našiel spoľahlivú lapačku Greissa.
     
    05:50
    Frank Hördler zle rozohral a ponúkol veľkú šancu Švédom. V situácii dvoch proti jednému našiel Marcus Krüger voľného Linusa Omarka, ktorý namieril priamo do Greissa.
     
    06:19
    Nemecký výber môže teraz načerpať nové sily, pretože je na programe krátka komerčná prestávka.
     
    06:56
    Švédsko dalo gól! Tri korunky sa dočkali zaslúženého otvorenia skóre. Aj po reklamnej pauze pokračovali v tlaku a napokon sa ujala nenápadná strela OLIVERA EKMANA-LARSONNA od modrej čiary, ktorá Greissovi prešla popod ruku. Asistencia: Gabriel Landeskog.
    06:56 Oliver EKMAN-LARSSON - 0:1

     
    07:22
    Domáci výber mohol bleskovo odpovedať. Medzi kruhmi zostal voľný Brooks Macek, ktorý prudko vystrelil švihom. Následná dorážka Tobiasa Riedera bola zbytočná.
     
    07:22
    Vylúčenie v tíme Švédsko (John Klingberg – 2 min., podrazenie).
     
    08:00
    Victor Hedman dobre vyhodnotil situáciu za vlastnou bránou a vypálil puk cez všetky čiary až ku Greissovi.
     
    08:43
    Dennis Seidenberg nahadzoval puk do priestoru, kde bol pripravený Matthias Plachta, no nepodaril sa mu teč.
     
    09:22
    Dennis Seidenberg mal výbornú pozíciu, keď zostal voľný na modrej čiare. Príklepom však nenamieril presne. Švédi medzitým hrajú v pätici.
     
    10:00
    William Nylander predviedol veľmi dobré čítanie hry, videl pred bránou voľného Joela Erikssona Eka, ktorému adresoval prihrávku, no mladý Švéd v tutovke zaváhal.
     
    10:43
    Nemci sa postupne dostávajú do hry a začínajú byť nebezpeční. Vďaka tomu ožívajú aj zaplnené tribúny.
     
    11:30
    Gerrit Fauser obral o puk Linusa Omarka a mohol ísť sám na bránu. Cez Švéda však nešťastne prepadol, čo ho stálo veľkú šancu.
     
    12:05
    Thomas Greiss mal možnosť opäť vyniknúť. Nemecký gólman úspešne zasiahol lapačkou po delovke obranca Jonasa Brodina.
     
    12:28
    Švédi sú dnes aktívni a hrajú oveľa lepšie ako včera proti Rusom. Na Thomasa Greissa vyslali už štrnásť streleckých pokusov.
     
    12:51
    Gabriel Landeskog zakončoval z dobrej pozície na ľavom kruhu, ale jeho strela bola zblokovaná na ochrannú sieť.
     
    13:31
    Thomas Greiss neudržal strelu Victora Hedmana z ľavého krídla, zblízka potom dorážal William Nylander, ale nepresadil sa.
     
    13:48
    Nemecký brankár mal opäť prácu. Odrazený puk medzi kruhmi si našiel Victor Rask a švihom namieril presne do lapačky. Potom sa strhla menšia mela pred Greissom, ktorú museli upokojiť rozhodcovia trestami.
     
    13:48
    Vylúčenie v tíme Nemecko (Patrick Hager – 2 min., hrubosť).
    Vylúčenie v tíme Švédsko (Joel Lundqvist – 2 min., hrubosť).
     
    14:20
    Frederik Tiffels sa dostal do dobrej pozície na ľavom krídle, odkiaľ preveril pozornosť doteraz nevyťaženého Viktora Fastha.
     
    15:18
    William Nylander a William Karlsson predviedli až exhibičnú kombináciu v útočnom pásme, z ktorej vznikla strela druhého menovaného Švéda.
     
    15:30
    Šance na oboch stranách. Najskôr po chybe Nemcov spálil tutovku Victora Rask a na opačnej strane prišla nebezpečná strela domáceho hokejistu.
     
    16:14
    Nemecko dalo gól! Domáci fanúšikovia jasajú, pretože ich miláčikovia dokázali vyrovnať. PATRICK HAGER využil priestor v útočnom pásme a strelou cez brániacich švédskych hokejistov prekonal Viktora Fastha. Asistencie: Dennis Seidenberg, Yasin Ehliz.
    16:14 Patrick HAGER - 1:1

     
    16:40
    Joel Eriksson Ek nemohol pokračovať vo svojej ofenzívnej snahe, pretože spolu s kolegami z útočnej formácie sa dostal do ofsajdu.
     
    17:20
    Švédi majú na svojom konte už dvadsať striel do priestoru brány. Napriek ich veľkej hernej prevahe je stav nerozhodný.
     
    18:16
    Marcus Krüger sa dostal do dvojnásobnej koncovky. Najprv strieľal z pravého krídla a potom mohol aj dorážať.
     
    19:20
    Yasin Ehliz zbúral pri mantineli Gabriela Landeskoga a potom švédsku hviezda viackrát osekal po nohách. Rozhodcovia netrestali.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Švédski hokejisti mali v úvodnej tretine herne navrch, ale boli málo efektívni. Do čierneho mieril iba Oliver Ekman-Larsson, ktorý prekvapil Greissa nahodením od modrej čiary. Okrem tohto momentu bol nemecký brankár stopercentný a svoj tím viackrát podržal. Aj vďaka tomu Patrick Hager v závere prvého dejstva vyrovnal na 1:1.
     
    Strely na bránu: 5 – 22.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:07
    Vylúčenie v tíme Nemecko (Moritz Müller – 2 min., sekanie).
     
    20:23
    Švédsko dalo gól! Elias Lindholm ležal na ľadovej ploche, ale jeho spoluhráči pokračovali v presilovkej akcii a urobili dobre. Po presnej kombinácii sa presadil VICTOR RASK. Asistencie: Victor Hedman, Anton Strålman.
    20:23 Victor RASK - 1:2

     
    20:23
    Elias Lindholm bol zasiahnutý hokejkou do oblasti kolena a dlho sa nezdvíhal z ľadu. Napokon odišiel v opatere lekárov do šatne.
     
    21:15
    Hra sa presťahuje pred Viktora Fastha, pretože jeho spoluhráči vyprodukovali zakázané uvoľnenie.
     
    21:47
    Vylúčenie v tíme Švédsko (Carl Klingberg – 2 min., sekanie).
     
    22:30
    Nemci majú problém udržať sa s pukom v útočnom pásme. Ďalšiu akciu začínajú za vlastnou bránou.
     
    22:55
    Dennis Seidenberg nebezpečne nahodil puk od modrej čiary, Viktor Fasth mal zakrytý výhľad, ale napriek tomu podržal svoj tím.
     
    23:47
    Nemecká presilovka je na konci. Domáca reprezentácia nevyužila početnú výhodu, ale zostáva pri puku.
     
    24:18
    Vylúčenie v tíme Švédsko (Oliver Ekman-Larsson – 2 min., nedovolené bránenie).
     
    24:52
    Švédi zaútočili vo vlastnom oslabení. V prečíslení dvoch proti jednému prihrával William Karlsson naslepo Joelovi Lundqvistovi, ale neposlal mu presný pas.
     
    25:26
    Nemecko dalo gól! Je opäť vyrovnané, pretože domáci výber využil presilovku. V predbránkovom priestore sa najlepšie zorientoval PHILIP GOGULLA, ktorý upratal odrazený puk do siete. Asistencie: Patrick Hager, Felix Schütz.
    25:26 Philip GOGULLA - 2:2

     
    26:00
    Victor Hedman sa oprel do puku príklepom. Vyprodukoval poriadnu delovku, ale Thomas Greiss sa nenechal prekvapiť.
     
    26:32
    Frederik Tiffels vnikol do útočného pásma s pukom neskôr ako jeho spoluhráči, takže bol z toho ofsajd. Nasleduje reklamná prestávka.
     
    27:05
    William Nylander zamotal hlavu nemeckému brániacemu hráčovi, ktorý sa na ňom vyfauloval. Stále sa však pokračuje v hre.
     
    27:35
    Vylúčenie v tíme Nemecko (Frederik Tiffels – 2 min., hákovanie).
     
    28:20
    Švédi dlho tlačili Nemcov v okolí ich brány, ale vymysleli jedine strelu Joakima Nordströma, ktorú Thomas Greiss zlikvidoval.
     
    29:10
    Marcus Kink získal puk a potiahol ho až k švédskej bránke. Nemecký útočník oslobodil domácich spod náporu súpera.
     
    29:35
    Nemci ustáli oslabenie a stále držia remízový stav. Švédska prevaha je stále citeľná, no menšia ako v prvom dejstve.
     
    30:27
    Patrick Reimer mal na hokejke tretí nemecký gól. Zakončoval bekhendom z tesnej blízkosti brány a poslal puk priamo do ľavej žŕdky.
     
    31:08
    Hra je v týchto momentoch rozkúskovaná. Švédi najskôr vošli do ofsajdu a potom sa previnili zakázaným uvoľnením.
     
    31:15
    Časté prerušenia pokračujú ďalej. Diváci na tribúnach sa zatiaľ bavia mexickými vlnami.
     
    31:55
    Dominik Kahun výborne prihral na os klziska, kde bol osamotený Tobias Rieder. Útočník Arizony Coyotes sa však nepresadil.
     
    33:10
    Švédi hrajú niekedy zbytočne na krásu. Chýba im väčšia priamočiarosť, akú predvádzajú v dnešnom dueli Nemci.
     
    33:24
    William Nylander zaváhal v dobrej pozícii na ľavom krídle. Švihom vystrelil iba do pripraveného Thomasa Greissa. Nasleduje reklamná prestávka.
     
    34:02
    Gabriel Landeskog schoval svoj pokus za nemeckého hráča. Puk zrazu vyletel smerom na bránu, ale Greiss napokon nemusel zasiahnuť.
     
    34:45
    Alexander Edler si pýtal dlhú prihrávku do jazdy na pravom krídle, ale puk o pár centimetrov nedokázal zachytiť. Bol z toho iba icing.
     
    35:14
    Švédsko dalo gól! Marcus Krüger využil svoju rýchlosť na pravom krídle, natlačil sa pred bránu a trafil žŕdku. Puk však získal do svojej moci, stihol ho posunúť voľnému LINUSOVI OMARKOVI a ten namieril do odkrytej siete. Asistencia: Marcus Krüger.
    35:14 Linus OMARK - 2:3

     
    36:04
    Nemci sú dnes tretíkrát v pozícii mužstva, ktoré prehráva o gól. V dvoch prípadoch sa im podarilo vyrovnať. Vyjde to aj teraz?
     
    36:34
    Vylúčenie v tíme Švédsko (Jonas Brodin – 2 min., držanie).
     
    37:20
    Švédi sa dostali do prečíslenia v oslabení. Victor Rask mohol prihrávať na pravú stranu voľnému Krügerovi, ale zvolil strelu, ktorá našla iba Thomasa Greissa.
     
    38:34
    Nemcom nevyšla početná prevaha. Počas dvoch minút síce boli v útočnom pásme, ale namiesto striel si prihrávali a vyčkávali.
     
    39:25
    Frederik Tiffels predviedol efektnú otočku na modrej čiare, kde sa zbavil Alexandra Edlera, no potom iba nepresne prihrával.
     
    39:57
    Švédsko dalo gól! Diváci v hale už odchádzali na prestávku, no prišli o presný zásah favorita. William Nylander našiel krížnou prihrávkou cez šírku pásma voľného JONASA BRODINA, ktorého pohotová koncovka napla sieť. Asistencie: William Nylander, Joel Eriksson Ek.
    39:57 Jonas BRODIN - 2:4

     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Prostredné dejstvo prinieslo vyrovnanejší priebeh. Nemci úspešne sekundovali svojmu súperovi, no záver tretiny im nevyšiel. Na presný zásah Victora Raska v presilovke dokázal odpovedať rovnako v početnej výhode Philip Gogulla a domáci sa mohli dostať aj do vedenia, ale Patrick Reimer trafil iba žŕdku. To ho muselo mrzieť, pretože Linus Omark a Jonas Brodin naklonili misky váh na švédsku stranu.
     
    Strely na bránu: 16 – 32.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:30
    Nemecký výber má pred sebou ťažkú úlohu. V zápase prvýkrát prehráva o dva góly a do konca riadneho hracieho času zostáva necelá jedna tretina.
     
    41:49
    Švédi dlho obliehali nemeckú bránu, ale kombinovali iba v okolí mantinelov. Ich snaha vyvrcholila nahodením puku od Johna Klingberga.
     
    42:19
    John Klingberg opäť nahadzoval puk pred bránu, kde sa ho snažil tečovať Marcus Krüger. Chýbala mu väčšia presnosť.
     
    42:53
    Nemci sa dostávajú na dostrel brány, pretože Švédi urobili zakázané uvoľnenie. Vhadzovanie pred Fasthom.
     
    43:29
    Prvá nemecká strela do priestoru brány v tretej tretiny. Zo stredného pásma skúsil šťastie Moritz Müller.
     
    44:45
    Victor Rask udržal na svojom chrbte brániacich Nemcov, vystrelil z pravej strany a vďaka aktivite získal pre Švédov presilovú hru.
     
    44:45
    Vylúčenie v tíme Nemecko (Frederik Tiffels – 2 min., sekanie).
     
    45:20
    Švédsky tím sa nedokáže prepracovať do útočného pásma. Teraz ho zastavilo ofsajdové postavenie.
     
    46:30
    Anton Strålman dvakrát po sebe pálil od modrej čiary, no nepodarilo sa mu vystrašiť kvalitne chytajúceho Thomasa Greissa.
     
    46:45
    Frederik Tiffels sa vrátil na ľadovú plochu. Jeho vylúčenie prežili Nemci bez väčších ťažkostí.
     
    47:14
    Po reklamnej prestávke duel zase pokračuje. Vhadzuje sa pred nemeckou bránou, po ľavici Thomasa Greissa.
     
    48:00
    Švédi kontrolujú hru v tretej tretine. Domácich nepustili do žiadnej šance a naopak držia puk často v okolí Greissovej svätyne.
     
    48:50
    Nemeckí fanúšikovia sa snažia prebudiť svojich obľúbencov, ale tí majú za sebou náročný večerný zápas zo včera a navyše im chýba aj hokejová kvalita, akou sa môžu pochváliť Švédi.
     
    49:42
    Švédsko dalo gól! Je pravdepodobne definitívne rozhodnuté. Victor Rask neuspel v dobrej streleckej príležitosti spomedzi kruhov, ale GABRIEL LANDESKOG dorazil puk za ležiaceho Thomasa Greissa. Asistencie: Victor Rask, Carl Söderberg.
    49:42 Gabriel LANDESKOG - 2:5

     
    50:10
    Nemcov mohol vrátiť do hry Justin Krueger. Domáci obranca sa dostal až pred bránu, kde zaujímavo tečoval prihrávku z krídla.
     
    50:40
    Švédsko dalo gól! Severania zlomili zápas vo svoj prospech. WILLIAM NYLANDER využil zlé striedanie nemeckého tímu, mal voľný priestor na pravom krídle a zavesil puk do ľavého horného rohu brány.
    50:40 William NYLANDER - 2:6

     
    51:45
    Švédi sa teraz bavia na ľade aj na tribúne. Peknú kombináciu zakončil strelou do Greissa Alexander Edler.
     
    51:59
    Švédsko dalo gól! Thomas Greiss chytal výborne, ale teraz pustil za svoj chrbát lacný gól. WILLIAM NYLANDER sa natlačil do blízkosti brány a so šťastím dostal puk do brány. Asistencia: Gabriel Landeskog.
    51:59 William NYLANDER - 2:7

     
    51:59
    Thomas Greiss odviedol výborný výkon včera proti Američanom a dnes takisto dlho držal svoj tím. Marco Sturm ho však stiahol z hry a do brány poslal Dannyho Aus den Birkena.
     
    52:38
    Konrad Abeltshauser zaútočil do vlastných radov. Veľmi nevydarenou rozohrávkou ohrozili trénersky štáb stojaci na striedačke.
     
    53:10
    Nemci stratili šancu na úspech v dnešnom zápase a teraz im chýba motivácia do záverečných minút. Justin Krueger zle rozohral, z čoho vyplynulo zakázané uvoľnenie.
     
    53:42
    Linus Omark strieľal z ľavého krídla švihom pod brvno, ale chýbala mu väčšia presnosť. Danny Aus den Birken nemusel zasahovať.
     
    54:30
    Victor Rask vnikol do rozhodenej nemeckej obrany. Domáci zadáci sa na poslednú chvíľu spamätali a Švédovi zmarili streleckú príležitosť.
     
    55:25
    Danny Aus den Birken si konečne siahol na puk. Carl Klingberg ho vyskúšal jednoduchým nahodením od modrej čiary.
     
    56:00
    Švédom sa otvoril priestor na rýchly protiútok. Marcus Krüger však pokazil prihrávku na voľného Linusa Omarka.
     
    56:40
    Yasin Ehliz nabral rýchlosť na ľavom krídle, potiahol si puk viac na stred, ale jeho strela bola zablokovaná.
     
    57:33
    Vylúčenie v tíme Nemecko (Moritz Müller – 2 min., nedovolené bránenie).
     
    58:08
    Švédi pokračujú v aktivite aj za rozhodnutého stavu. Od modrej čiary strieľali Anton Strålman s Victorom Hedmanom, zblízka nebezpečne dorážal Carl Klingberg.
     
    58:24
    Danny Aus den Birken má teraz dostatok práce. Opäť riešil strelu od modrej čiary, tentoraz bol jej autorom Oliver Ekman-Larsson.
     
    59:33
    Nemci ustáli oslabenie pri vylúčení Moritza Müllera a teraz si môžu vychutnať potlesk fanúšikov, ktorí ocenili vysokú prehru po bojovnom výkone.
     
    Koniec zápasu.
     
    Strely na bránu: 24 – 44.
     
    Najlepší hráči zápasu: Patrick Hager (Nemecko) – Victor Rask (Švédsko).
     
    Švédsky výber po včerajšej prehre po nájazdoch s Ruskom zabodoval naplno. Tri korunky do polovice zápasu narážali na odpor bojovného domáceho výberu, ale potom využili svoju vyššiu hokejovú kvalitu. V časovom úseku od 36. do 52. minúty dosiahli päť gólov a definitívne zlomili nemecký tím. (22:38:54)

    Tomáš Lengyel

    Góly a asistencie: 17. Hager (D. Seidenberg, Ehliz), 26. Gogulla (Hager, Schütz) – 7. Ekman-Larsson (Landeskog), 21. V. Rask (Hedman, Strålman), 36. Omark (Krüger), 40. Brodin (W. Nylander, Eriksson Ek), 50. Landeskog (V. Rask, Söderberg), 51. W. Nylander, 52. W. Nylander (Landeskog)


    Nemecko: Greiss (52. Aus den Birken) – Krueger, Abeltshauser, D. Seidenberg (C), Müller (A), Reul, Hördler – Reimer, Ehliz, Tiffels – Rieder, Macek, Kahun – Hager, Schütz, Gogulla – Kink (A), Plachta, Y. Seidenberg – Fauser.
    Švédsko: Fasth (Läck) – Strålman, Hedman (A), Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler – E. Lindholm, V. Rask, Landeskog (A) – Krüger, Söderberg, Omark – Eriksson Ek, W. Nylander, W. Karlsson – J. Lundqvist (C), Nordström, C. Klingberg.