Lotyšsko – Fínsko 2:7 (kon.) | Bielorusko – Švédsko 2:3 (kon.)
koniec
Bielorusko
2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
Švédsko
Nedeľa 16.04.2017, 19:38 • Zimný štadión, Spišská Nová Ves • Majstrovstvá sveta U18 • Skupina B
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:30.
     
    Vitajte pri sledovaní tretieho zápasu v skupine B, v ktorom na seba narazia hráči Bieloruska a Švédska.
     
    Bielorusko v kategórii do 18 rokov postúpilo po siedmych rokoch medzi elitu. V ťažkej skupine dostali hneď na úvod súpera, ktorý sa s nimi nemaznal. Hráči výberu USA naložili Bielorusom sedem gólov a privítali ich medzi elitou naozaj studenou sprchou. Po prehre 0:7 prišiel zápas číslo dva hneď na druhý deň. V zápase s Českou republikou inkasovali rovnaký počet gólov, ale bieloruským hráčom sa konečne podarilo skórovať. Konečný rezultát bol 7:4 pre Čechov. Dnes ich čaká ďalší súper zvučného mena, Švédsko. Podarí sa Bielorusku prekvapiť?
     
    Švédsko má za sebou dva ťažké zápasy. V tom prvom prišla tesná prehra 3:1 s výberom Ruska. Švédi vkročili do zápasu dobre a po prvej tretine vyhrávali 0:1, no tretiu tretinu absolútne nezvládli a Rusi tromi gólmi zápas otočili. V druhom stretnutí vyzvali hráčov zo severu naši susedia z Česka. Tento zápas dopadol lepšie a po víťazstve 3:2 si pripísali prvé body do tabuľky. Švédsko dnes potrebuje zvládnuť povinnú jazdu proti outsiderovi skupiny, no tieto zápasy nebývajú vždy ľahké. Zvládnu túto prekážku?

     
    Úvodné zostavy:

    Bielorusko: Grišenko (Tolopilo) – Jerjomenko, Gabrus, Nikitin, Boršjov, Savrickij, Gurban, Sapego – Filjajev, Martynov, Kot – Drozdov, Baltruk, Pavlenko – Firsov, Drobyš, Anosov – Anufrienko, Ažgirej.

    Švédsko: Eriksson Ek (Ahman) – Westerlund, Brännström, Boqvist, Walfridsson, Liljegren, Ginning – Hugg, Bemström, Lundeström – Gustafsson, Zetterlund, Olofsson – Miketinac, Peterson, Sylvegard – Bäck, Elvenes, Johansson – Fjellström.

    Rozhodca: Iwert (GER), Sewell (GBR) – Hagerstrom (FIN), Kupcus (LAT).
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:09
    Švédsko vletelo do zápasu ako vietor. V prvom striedaní zatlačilo svojho súpera a za Grišenkom zazvonila konštrukcia brány! Bielorusi s ťažkosťami odolali úvodnému tlaku.
     
    01:12
    Švédsko dalo gól!

    Hostia predsa len otvárajú skóre! Grišenko ešte dokázal vyraziť strelu od Gustafssona, ale na dorážku Zetterlunda nemal nárok. Švédi otvárajú skóre hneď na začiatku zápas, parádny vstup!
    01:12 Fabian Zetterlund (SWE) - 0:1
     
    02:59
    Švédsko pokračuje v tlaku. Domáci sa ešte nedostali na dostrel švédskej brány, za to hostia zasypávajú brankára Grišenka množstvom striel.
    Kalle Miketinac (SWE) - 0:2
     
    04:09
    Švédsko dalo gól!

    Švédom sa vypláca aktivita a dostávajú sa do vedenia o dva góly. Trocha smolný moment pre Bielorusko. Miketinac obišiel súperovu bránu a jeho strelecký pokus sa od brániaceho hráča odrazil do brány.
     
    05:10
    Zakázané uvoľnenie Švédska. Bielorusi sa nasťahujú do útočného pásma súpera a môžu sa tak pokúsiť o prvú strelu v zápase.
     
    05:40
    Švédi pokračujú v tlaku a snažia sa o tretí gól. Brankár Grišenko si teraz s ťažkosťami poradil so strelou Bemströma.
     
    06:27
    Bielorusi sa oslobodzujú a len odovzdávajú puk hosťujúcim hráčom. Po prestriedaní zakladajú Švédi ďalšiu akciu a už sa rútia do útočného pásma.
     
    06:59
    Len za cenu zakázaného uvoľnenia sa oslobodili Bielorusi a hra sa opäť sťahuje pred ich brankára. Na prvý strelecký pokus si Bielorusi budú musieť počkať.
     
    07:40
    Bielorusi sa konečne usadili v útočnom pásme. Puk dostal ma modrú čiaru Gabrus, ale dlho váhal zo strelou. Puk nastrelil len do brániaceho hráča a musia tak vyprázdniť útočné pásmo.
     
    08:25
    Hugg sa ocitol v dobrej streleckej pozícii, ale jeho strela bekhendom neskončila v Grišenkovej sieti. Hlásateľ ohlásil prvú komerčnú prestávku. Treba dodať, že Švédi majú hru plne pod svojou kontrolou.
     
    09:25
    Šikovne prenikol do pásma Elvenes, potiahol puk k mantinelu, odkiaľ našiel na modrej úplne voľného Westerlunda. Strela z prvej a skvelý zákrok Grišenka, ktorý zasiahol pravým betónom.
     
    10:02
    Bielorusi sú pod obrovským tlakom. Grišenko musí riešiť jednu situáciu za druhou. Švédi sa doslova bavia hokejom a je to len zásluha brankára, že domáci neprehrávajú vyšším rozdielom.
     
    10:09
    Vylúčenie v tíme Bielorusko (Maxim Nikitin – 2 min., držanie hokejky).
     
    11:01
    Švédi pridávajú tretí gól! Hlavný rozhodca ukazuje, že neplatí. Z opakovaného záznamu je vidieť, že sa naozaj jednalo o postavenie hráča v bránkovisku.
     
    11:58
    Zetterlund opäť skúša pozornosť bieloruského brankára, ktorý výborne zasahuje! Domáci sa s veľkými ťažkosťami ubránili prvému oslabeniu.
     
    12:09
    Bielorusko v plnom počte.
    Arťom Anosov (BLR) - 1:2
     
    12:38
    Bielorusko dalo gól!
    Bielorusko sa dočkalo gólu hneď z prvej strely na bránu! Eriksson bol dlho mimo diania hry a potvrdilo sa, že nie je nič horšie pre brankára, ako keď má v zápase málo roboty. Strela od modrej, ktorú vyslal Anosov na prekvapenie všetkých skončila až v bráne.
     
    13:32
    Bielorusov strelený gól zdá sa posilnil a Jerjomenko skúsil zaskočiť brankára Erikssona aj druhýkrát. Jeho strela ho však trafila do masky a rozhodca prerušil hru.
     
    15:00
    Do konca prvej tretiny nám zostáva päť minút. Švédi mali fantastický vstup do stretnutia a rýchlo sa ujali vedenia, no po kontaktnom góle od domácich sa nám hra vyrovnala.
     
    15:45
    Brannström sa pokúsil naservírovať puk Miketinacovi, ale ten druhý gól nepridal. Bol dobre bránený a jeho pokus nebol dôrazný. Stav sa nám nemení.
     
    16:50
    Švédsko si opäť vytvorilo tlak a snaží sa vrátiť dvojgólové vedenie, ale brankár Grišenko je proti. Fjellström vyslal jedovatú strelu, ale Grišenko ukázal, že je dnes v optimálnej forme.
     
    17:41
    Vylúčenie v tíme Švédsko (Rickard Hugg – 2 min., hákovanie).
     
    18:25
    Hostia hrajú oslabenie veľmi dobre. Eriksson prakticky nemusel zasahovať a Olofsson opäť oslobodzuje svoj tím. Švédi teraz zbierajú cenné sekundy v útočnom pásme.
     
    19:00
    Hlásateľ oznámil poslednú minútu prvej tretiny.
     
    19:05
    Dobrá pozícia pre Baltruka! Mal dostatok času a priestoru, aby lepšie zamieril, ale tesne minul pravú tyčku Erikssonovej bránky. Určite to mohol zakončiť lepšie.
     
    19:21
    Vylúčenie v tíme Švédsko (Filip Westerlund – 2 min., krosček).
     
    19:41
    Švédi ubránili krátku presilovku o dvoch hráčov. Z trestnej lavice už naskočil kapitán Hugg. Pokračuje klasická presilová hra Bieloruska.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Švédsko malo fantastický vstup do zápasu, ale po kontaktnom góle na 1:2 sa nám hra trocha vyrovnala. Hostia sú však stále lepším tímom a uvidíme, či sa im to podarí potvrdiť v ďalšej tretine.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:45
    Bielorusko pokračuje v presilovej hre. Strela od modrej, ktorú vyslal Savrickij, však minula bránu a skončila len na zadnom mantineli.
     
    21:21
    Švédsko v plnom počte.
     
    21:58
    Druhá tretina začala opatrne. Ani jeden z brankárov si nemusel pripísať nejaké dôležitejší zákrok. Bielorusom sa nepodarilo využiť dohrávanú presilovú hru a hostia sa pohodlne ubránili.
     
    22:15
    Gustafsson pálil z blízka, bol však z uhla a Grišenko bol na správnom mieste. Bieloruský brankár si pripisuje ďalší dobrý zákrok a je dnes oporou svojho mužstva.
     
    23:10
    V druhej tretine sa hrá vlažný hokej a ani jedno mužstvo si nevie vytvoriť súvislejší tlak. Na prvú vážnejšiu šancu stále čakáme.
     
    24:39
    Hugg dostal dobrú prihrávku od Fjellströma, bol však v ťažkej pozícii a nepodarilo sa mu presne zakončiť. Bielorusi začínajú pozorne brániť a Švédsko má vážny problém.
     
    25:22
    Hra sa nám kúskuje, čo nie je dobré. Ani jedno z mužstiev si nevie vytvoriť súvislý tlak a tým pádom ani vážnejšiu príležitosť. Diváci nie sú moc spokojný s priebehom hry.
     
    27:20
    Miketinac si dobre nakorčuľoval na puk, ktorý mu naservíroval jeho spoluhráč. Puk mu však hokejku preskakuje a končí v rohu ihriska. Miketinac mohol pridať svoj druhý gól, ale to by si musel lepšie spracovať puk.
     
    28:15
    Švédsko sa usadilo v obrannom pásme Bielorusko, ale zakončenie neprichádza. Hosťujúci hráči niekoľkokrát obkorčuľovali bránku, no Grišenko si nemusel pripísať zákrok. Ofenzívna sily Švédska sa akosi vytratila.
     
    29:04
    Gustafsson a Zetterlund teraz dobre dohrali akciu a snažili sa pretlačiť puk až za chrbát Grišenka, ale ten svoj tím podržal a puk dobre zakryl.
     
    29:44
    Vylúčenie v tíme Švédsko (Jacob Peterson – 2 min., podrazenie).
     
    30:50
    Bielorusko počas tejto presilovej hry neohrozilo nijak vážne brankára Erikssona, ale hostia sa musia mať na pozore. Hra sa nám vyrovnala a Švédi už nedominujú tak, ako na začiatku zápasu.
     
    31:44
    Hostia v plnom počte.
     
    32:19
    Veľmi aktívny Zetterlund opäť zamestnal Grišenka. Ten fantastickým zákrokom podržal svoj tím a nádej na body stále žije. Výborný reflex pravým ramenom predviedol bieloruský brankár.
    Arťom Baltruk (BLR) - 2:2
     
    33:11
    Bielorusko dalo gól!
    A je vyrovnané – 2:2! Moje slová o tom, že hostia už toľko nedominujú a mali by si dať pozor sa naplnili. Bielorusi predviedli peknú kombináciu, na konci ktorej bol Baltruk. Ten našiel medzierku vo výstroji švédskeho brankára, ktorý po druhý raz v dnešnom zápase inkasuje.
     
    34:00
    Hostia sú v šoku z aktuálneho výsledku. Ak chcú dnes zvládnuť tento zápas, tak by mali zabrať. Vhadzovať sa bude v strednom pásme, ale až po reklamnej prestávke.
     
    34:15
    Bielorusko chce dokonať obrat a postarať sa tak o veľkú senzáciu. Do zakončenia sa tlačil strelec prvého domáceho gólu, ale obrana hostí ho dobre postrážila. Vhadzovať sa bude pred švédskym brankárom.
     
    35:33
    Veľká chyba Bielorusov! Aktívny Zetterlund obral o puk domáceho obrancu, nasmeroval si to pred bránu, kde ešte našiel spoluhráča Petersona. Tam vynikol fantastickým zákrokom lapačkou brankár Grišenko.
     
    35:40
    Ďalší gól Švédska a ďalší, ktorý neplatí! Aj teraz videl hlavný rozhodca postavenie hráča v bránkovisku. Toto nepridá na pohode Švédov.
     
    36:41
    Vylúčenie v tíme Bielorusko (Ivan Drozdov – 2 min., hákovanie).
     
    36:55
    Kapitán Hugg chce nasmerovať Švédov k výhre. Teraz pracoval veľmi dôrazne pred bránou, ale ani na dvakrát nedokázal prekonať muža v maske, ktorý drží Bielorusov v hre o body.
     
    37:25
    Hugg sa nechce zmieriť s nerozhodným výsledkom a stále bojuje. No pochodil tak isto, ako pred pár sekundami. Opäť sa mu nepodarilo puk pretlačiť za chrbát Grišenka.
     
    38:32
    Švédsko dáva konečne gól, ale ešte pred tým zaznel hvizd rozhodcu, ktorý naznačuje, že sa bude vylučovať.
     
    38:32
    Vylúčenie v tíme Švédsko (Marcus Sylvegard – 2 min., hákovanie).
     
    38:41
    Domáci v plnom počte.
     
    39:35
    Bielorusko mohlo ísť v závere do vedenia! Kapitán Martynov sa rútil sám na Erikssona, ale zoči voči neuspel!
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Pred treťou tretinou je stav nerozhodný – 2:2! Švédsko má jasnú streleckú prevahu, keď svojho súpera prestrielali pomerom 33:9, ale Bielorusov drží v hre o body fantastický Grišenko. Ako dopadne tento dramatickú súboj?
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:24
    Bielorusko dohráva presilovú hru, ktorú prerušila prestávka. Čas sa pomaly kráti a domácim sa ešte nepodarilo ohroziť brankára, Erikssona.
     
    40:32
    Hostia v plnom počte.
     
    41:30
    Hra je veľmi vyrovnaná a obe mužstvá hrajú opatrne. Nikto nechce spraviť chyba, ale Švédsko by malo zabrať, ak nechce stratiť body.
     
    42:36
    Švédi majú problém pri zakladaní útokov a prechodu do útočného pásma. Nakoniec sa s ťažkosťami dostali do zakončenia, ale Grišenko nepredviedol úplne najistejší zákrok. Puk zostal niekde medzi jeho betónmi.
     
    43:40
    Strkanica pred bieloruskou bránkou, po dorážke od Hugga. Hostia sa snažili dotlačiť puk za Grišenka, čo sa nepáčilo domácim a rozhodcovia museli upokojovať vášne.
     
    44:30
    Švédsko v úvode záverečnej tretiny naozaj nepredvádza nič, čo by mohlo Bielorusku robiť problémy. Domáci sa bez problémov bránia a Grišenko nemusel riešiť žiadnu vážnejšiu situáciu.
     
    45:27
    Švédi sa usadili v útočnom pásme, vymieňajú si puk rýchlymi prihrávkami. Puk sa dostal až na modrú, kde stojí Liljegren. Strieľa z prvej, ale rozhodca prerušujú hru pre postavenie hráča v bránkovisku. Dnes už po niekoľkýkrát.
     
    46:15
    Vylúčenie v tíme Bielorusko (Vladislav Jerjomenko – 2 min., podrazenie).
     
    46:29
    Švédi majú možnosť dostať sa do vedenia v presilovke, ale Brännströmovu strelu vyrazil Grišenko pravým betónom a stále drží svoj tím.
     
    47:20
    Bielorusi zabudli na Westerlunda, ale fantastický zákrok predviedol Grišenko. Hostia sú z jeho zákrokov doslova zúfalý.
     
    48:15
    Domáci v plnom počte.
     
    49:32
    Beží posledných desať minút záverečnej tretiny a stále nie je rozhodnuté. Švédi nastrelili puk do pásma, ten ale preletel po pri mantinely a vyletel von.
     
    50:17
    Bielorusko je teraz pod veľkým tlakom a Grišenko je v pohotovsti. Likviduje jednu šancu Švédov za druhou. Naozaj si na dnešný zápas načasoval skvelú formu.
     
    51:09
    Zetterlund mal na hokejke rozhodnutie! Rútil sa sám na Grišenka, skúsil blafák, ale bieloruský brankár zlikvidoval aj túto tutovku Švédska!
     
    52:57
    Ani 44 strela Švédska neznamená tretí gól v sieti Grišenka. Od modrej pálil Liljergena, pred bránou dorážal Peterson, ale puk aj napriek tomuto tlaku neskončil v bránke!
     
    53:50
    Švédi to skúšajú z každej pozície. Hugg sa uvoľnil po pravej strane, ale Grišenko strelu videl a vyrazil ju do rohu klziska.
     
    54:36
    Zo strednej vzdialenosti to skúsil Johansson, ale jeho delovku zastavil pravý betón Grišenka. Zvládnu Bielorusi záverečný tlak?
     
    55:48
    Čas sa kráti a Švédi stále nenašli recept na skvelého brankára Grišenka. Domáci držia priaznivý stav a bojujú o svoje prvé body po návrate medzi elitu. Podarí sa im v závere odolať taku?
     
    56:43
    Bielorusko skoro strhlo víťazstvo na svoju stranu! Pri pravej tyčke sa ocitol voľný Anufrienko, ale nedokázal poslať puk do bránky. Obrovská škoda!
     
    57:37
    Oddychový čas pre domácich.
     
    58:05
    Bielorusko nemá veľa šancí, ale v jednej sa teraz ocitol Baltruk, ktorý tvrdo vystrelil z pomedzi kruhov! Brankár Eriksson schoval puk vo výstroji. Bežia nám posledné minúty.
     
    58:30
    Vylúčenie v tíme Bielorusko (Arťom Baltruk – 2 min., podrazenie).
     
    58:30
    Oddychový čas pre hostí.
     
    58:57
    Brännström delovka bola tečovaná a skončila na zadnom mantinely! Bielorusov čakajú hektické chvíle v závere zápasu!
    59:48 Emil Bemström (SWE) - 2:3
     
    59:48
    Obrovská smola pre Bielorusko! Inkasovať gól 12 sekúnd pred koncom, keď celý zápas držali nerozhodný stav, to je ohromné sklamanie. Grišenko prvý pokus vyrazil, ale na dorážku bol krátky. Smutný ostal ležať na ľade a sám neverí tomu, ako blízko boli senzácii.
     
    Koniec zápasu.
     
    Bielorusko bolo blízko senzácii, ale Švédsko potvrdilo rolu favorita. Krvopotne vybojovali víťazstvo až v samom závere, keď rozhodujúci gól padol 12 sekúnd pred koncom. Fantastický výkon podal bieloruský brankár Grišenko, ktorý aj napriek prehre zaznamenal 49 zákrokov. Celý zápas držal svoj tím v hre o body, za čo mu patrí obdiv. Klobúk dole pred jeho výkonom. Bielorusko ostáva teda naďalej bez bodu a Švédi si pripisujú druhé víťazstvo v rade. Ja sa s Vami lúčim a teším sa na Vás niekedy nabudúce, dobrú noc! (21:58:18)

    Filip Sabo

    Góly a asistencie: 13. Anosov (Filjajev), 34. Baltruk (Pavlenko, Drozdov) – 2. Zetterlund (Gustafsson), 5. Miketinac, 60. Bemström (Hugg, Lundeström)


    Bielorusko: Grišenko (Tolopilo) – Jerjomenko, Gabrus, Nikitin, Boršjov, Savrickij, Gurban, Sapego – Filjajev, Martynov, Kot – Drozdov, Baltruk, Pavlenko – Firsov, Drobyš, Anosov – Anufrienko, Ažgirej.
    Švédsko: Eriksson Ek (Ahman) – Westerlund, Brännström, Boqvist, Walfridsson, Liljegren, Ginning – Hugg, Bemström, Lundeström – Gustafsson, Zetterlund, Olofsson – Miketinac, Peterson, Sylvegard – Bäck, Elvenes, Johansson – Fjellström.

    Rozhodca: Iwert (GER), Sewell (GBR) – Hagerstrom (FIN), Kupcus (LAT)