Muži 10 km volně, Toblach Vítěz: S. Usťugov (RUS) (kon.) | Ženy 5 km volně, Toblach Vítěz: J. Digginsová (USA) (kon.)
koniec udalosti
Muži 10 km volně, Toblach

Vítěz: S. Usťugov (RUS)

cz Piatok 06.01.2017, 10:45 • Toblach (Itálie) • Tour de Ski
     
    Z dnešního závodu je to vše, díky za pozornost a u ženského závodu se těším na počtenou. (11:39:35)
     
    V posledních dvou etapách ve Val di Fiemme, kde na závodníky čeká závod na 15 kilometrů s hromadným startem a stíhačka na 9 kilometrů s výšlapem na sjezdovku, nám nabídne hodně zajímavý boj o stupně vítězů! Může ještě vůbec někdo ohrozit Sergeje Usťugova? O víkendu nás čeká vyvrcholení letošního ročníku Tour de Ski.
     
    Průběžné pořadí TdS
    1. Sergej Usťugov (RUS)
    2. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +1:34,1
    3. Dario Cologna (SUI) +2:07,5
    4. Alex Harvey (CAN) +2:08,0
    5. Maurice Manificat (FRA) +2:14,5
    6. Matti Heikkinen (FIN) +2:32,3
    7. Simen Hegstad Krueger (NOR) +2:34,0
    8. Marcus Hellner (SWE) +2:43,4
    9. Didrik Toenseth (NOR) +2:44,8
    10. Jean Marc Gaillard (FRA) +4:23,1
     
    Dnešní závod výrazně zamíchal pořadím Tour de Ski, kde sice na čele sedí s luxusním náskokem Rus Usťugov, ale do souboje o druhé a třetí místo se může v posledních etapách zapojit hned osm lyžařů. Forma Sundbyho na druhém místě není nijak úchvatná a na Colognu s Harveyem už má jen půl minuty náskoku. Naopak ke třetímu místu se výrazně přiblížili Manificat, Heikkinen, Krueger, Hellner a Toenseth.
     
    Konečné výsledky závodu na 10 kilometrů
    1. Sergej Usťugov (RUS) 21:47,9
    2. Maurice Manificat (FRA) +0,4
    3. Simen Krueger (NOR) +16,6
    4. Matti Heikkinen (FIN) +17,3
    5. Marcus Hellner (SWE) +25,8
    6. Didrik Toenseth ((NOR) +27,2
    7. Dario Cologna (SUI) +27,9
    8. Clement Parisse (FRA) +29,6
    9. Francesco De Fabiani (ITA) +29,8
    10. Jean Marc Gaillard (FRA) +31,9
     
    Závod je u konce, Usťugov byl posledním závodníkem, který dorazil do cíle a před závěrečnými dvěma etapami má obrovský náskok v průběžném hodnocení Tour de Ski. Pravděpodobně tedy vidíme letošního vítěze prestižního seriálu.
     
    Cíl
    Sergej Usťugov to zvládl! V cíli je o 4 desetiny sekundy rychlejší než Francouz Manificat, vyhrál pátou etapu v řadě, pátou během letošní Tour de Ski a stanovuje nový rekord v počtu vítězství během jednoho ročníku! Navíc vyhrál všechny etapy v tomto ročníku a zaslouženě dominuje celému seriálu!
     
    Cíl
    Martin Johnsrud Sundby měl špatný den, v cíli je čtrnáctý se ztrátou 36,9 sekund a místo boje o první místo se bude v průběhu zbývajících etap spíše zaměřovat na souboj s Colognou a Harveyem o druhou příčku.
     
    Harvey tak s Colognou prohrává boj o průběžné třetí místo a to o půl sekundy!
     
    Cíl
    Alex Harvey je v cíli se ztrátou 33,8 sekund na Manificata, ale jen 6,3 vteřin za Colognou...
     
    Cíl
    Švéd Hellner je se ztrátou 25 vteřin na čtvrtém místě.
     
    Cíl
    Na druhé místo se v cíli prokousal Nor Krueger, který tak skončí s největší pravděpodobností třetí. Předjet by ho měl již jen Usťugov.
     
    8,4km
    Posledních 1600 metrů pro Usťugova, který je sice první, ale pouze o dvě a půl vteřiny před Manificatem, jenž měl fantastický závěr závodu!
     
    Na Colognu totiž Manificat najel 28 vteřin.
     
    Cíl
    Manificat je v cíli a poráží Fina Heikkinena o 16,9 sekund! V přepočtech to znamená, že se posune na páté místo průběžného hodnocení a navíc stáhne ztrátu na třetí a čtvrté místo o zhruba půl minuty!
     
    Co je ale nejpodstatnější, Sundby ztrácí na Usťugova už přes 20 sekund a dá se říci, že pokud Usťugov výrazně nevybouchne nebo se nezraní v posledních dvou etapách, ovládne letošní ročník Tour de Ski!
     
    6,6km
    Usťugov poráží Manificata o čtyři vteřiny na metě 6,6 kilometrů a tito dva závodníci si to tak rozdají o vítězství v dnešní etapě! Bude se radovat Manificat či stanoví Usťugov nový rekord TdS?
     
    8,4km
    Matti Heikkinen nejspíš vypadne z elitní pětky, Francouz Maurice Manificat mu totiž na posledním mezičase nadělil přes 17 sekund a měl by se posunout v hodnocení TdS právě na pátou příčku. Navíc výrazně stahuje manko na Colognu s Harveyem.

    Jan Vojkůvka