Stíhačka žen, 10 km volně, Oberstdorf Vítěz: S. Nilssonová (SWE) (kon.) | Stíhačka mužů, 15 km volně, Oberstdorf Vítěz: S. Usťugov (RUS) (kon.)
koniec udalosti
Stíhačka mužů, 15 km volně, Oberstdorf

Vítěz: S. Usťugov (RUS)

cz Streda 04.01.2017, 12:45 • Oberstdorf (Německo) • Tour de Ski
     
    Z dnešního závodu je to vše, díky za pozornost a přeji hezký zbytek dne. (13:34:48)
     
    Konečné pořadí závodu
    1. Sergej Usťugov (RUS)
    2. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +37,2
    3. Alex Harvey (CAN) +1:08,8
    4. Dario Cologna (SUI) +1:09,6
    5. Matti Heikkinen (FIN) +1:45,0
    6. Didrik Tönseth (NOR) +1:47,6
    6. Marcus Hellner (SWE) +1:47,6
    8. Simen Krueger (NOR) +1:52,4
    9. Maurice Manificat (FRA) +1:54,1
    10. Andrew Musgrave (GBR) +3:15,5
    29. Martin Jakš (CZE) +5:34,5
    47. Petr Knop (CZE) +10:20,6
    48. Michal Novák (CZE) +11:48,6
     
    Forma a dominance Sergeje Usťugova je neuvěřitelná a ruský běžkař, pokud nepřijde nějaké menší zranění, pravděpodobně dojede do cíle Tour de Ski jako vítěz. Čtyři etapy, čtyři vítězství a náskok na Sundbyho 42 vteřin. Rozdíl, který se bude hodně těžko mazat, i když závodníci si nyní před dalším pokračováním trochu odpočinou a odcestují do Itálie.
     
    Cíl
    Závod mají za sebou i Petr Knop s Michalem Novákem. Knop obsadil 47. místo se ztrátou 10 minut a 20 sekund. Novák je na 48. místě.
     
    Cíl
    Martin Jakš se v cíli, po přepočtu času z vlny, zařazuje nakonec na 29. místě se ztrátou 5:34,5.
     
    Čekáme na dojezdy českých lyžarů.
     
    Cíl
    Pátý se ztrátou minuty a 45 vteřin je Fin Matti Heikkinen, který se posunul z dvanácté pozice. Šestý je Hellner, sedmý Tönseth.
     
    Cíl
    Třetí je nakonec Kanaďan Harvey, který dokázala ve finiši porazit Švýcara Colognu.
     
    Cíl
    Sundby je v cíli se ztrátou 37 vteřin, k čemuž musíme připočítat ještě 5 sekund, které Usťugov získá oproti Norovi na bonusu. To znamená, že tři etapy před cílem TdS povede Usťugov o 42 sekund!
     
    Cíl
    Sergej Usťugov je v cíli a vítězí ve čtvrté etapě Tour de Ski v řadě za sebou! Vyrovnává tím zároveň rekord právě Martina Johnsruda Sundbyho, který během jednoho ročníku vyhrál čtyři etapy.
     
    14,4km
    Sergej Usťugov navýšil svůj náskok na Sundbyho na 35 vteřin a navyšuje tedy své vedení a je jasné, že sledujeme jízdu největšího favorita na vítězství v letošním ročníku Tour de Ski.
     
    Cologna opět převzal třetí příčku a nechává Harveyho jet za sebou. Toho bude moci Kanaďan využít v závěrečných stovkách metrů.
     
    12,5km
    Martin Jakš se propadl na 27. místo. Na bodech by měl zůstat, ale jeho cíle byly trochu někde jinde v dnešní stíhačce.
     
    Sundby už Usťugova nedožene. Naopak se naplňuje ona domněnka, že Sundby lehce ke konci tuhne.
     
    12,5km
    Jdeme do posledního kola. Usťugov o 20 vteřin před Sundbym, za níž je díra téměř 50 sekund na Colognu a Harveyho. Ti mají náskok 45 vteřin na skupinku pěti závodníků od 5. do 9. místa.
     
    11,9km
    Již je prakticky jisté, že Cologna s Harveyem vedoucí dvojici nedoženou, jejich ztráta činí už 70 vteřin a budou se tak snažit pouze o navyšování náskoku před stíhací smečkou s Manificatem, Heikkinenem či Hellnerem.
     
    11,9km
    V náročném stoupání před dalezičasem jede Usťugov naplno a je to vidět na sekundách. Sundby totiž ztrácí už zase 20 vteřin.
     
    Harvey se dostal před Colognu a pomáhá mu s diktováním tempa. Jejich náskok na páté místo se totiž snížil na 45 vteřin, což je o více než 10 sekund oproti průjezdu do třetího okruhu.
     
    Usťugov začíná zrychlovat. Opticky se více opírá do záběrů a pokouší se navýšit náskok na Sundbyho, který má výhodu v tom, že ho na trati už vidí.

    Jan Vojkůvka